Widok

Cuda, cudenka, pysznosci na swiateczny stol

Piszcie dziewczyny o oryginalnych potrawach I trdycjach, pochwalcie sie co przygotujecie na swieta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Piszcie, piszcie.. Szukam inspiracji
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w górę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to ja zacznę :)
w tym roku na naszym stole będzie:
- zupa grzybowa z mrozonych lesnych grzybów i suszonych plus lazanki (zawsze byl barszczyk czerwony a zupa grzybowa to uklon w strone tradycji u mojego taty jak byl dzieckiem)
- sandacz faszerowany w galarecie
- losoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim (szybka i prosta potrawa a mega efekt)
- do ryb koniecznie sos chrzanowy
- śledź w śmietanie z żurawiną - to nowość którą będę testować
- tradycyjna sałatka jarzynowa (bo teściowa ją uwielbia hehe)
- sałatka z solonych grzybów ze śmietaną
- sałatka z buraków pieczonych
- kapusta z grzybami i kminkiem
- z ciast koniecznie piernik mojej mamy i sernik teściowej
- kluski z makiem

To na wigilię a na pozostałe dni planuje
- mięsa pieczone: karkówka, rolada z boczku, schabik ze śliwką
- pieczona biała kiełbasa z boczkiem i jabłkiem
- żurek
- gęsina pieczona z gruszką

już nie mogę się doczekać świąt :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sorha jakie super menu! my w tym roku całe święta poza domem, Wigilia u mamy i teściowej (wracamy wieczorem), a 25-26 wesele kuzyna także ja nic nie robię niestety choć tak lubię :) zrobię tylko pierniki bo te robię super z orzechami i polewą dla nas i naszych mam oraz pewnie jakąś pieczeń do chlebka dla nas, sałatkę co roku robi teściowa w hurcie
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
my raz u jednych raz u drugich na wigilii, wiec moja dzialka to glownie ciasta
- W-Z nasaczana amaretto
- senik, snickers,jabłecznik! i inne
- teraz szykuje pierniczki i domki z piernika

ale robie jeszcze sledzie smarzone w occie lub rolmopsy - nie zawsze
- ryba po podhalansku - fajna sprawa duzo wazyw
- ryba w galarecie
- paszteciki z kapusta dla M ktory nie je nic z grzybami ;)

u mojej mamy zawsze jest karp faszerowany pieczarkami w smietanie,(ale mozna zrobic w wersji dzwonko z pieczarkami i smietana)
a u tesciow uszka z makiem i uszka z grzybami zapiekane (takie z wilenszczyzny) a oprocz tego i tu i tu kompot z suszu, barszcz z uszkami , smarzone ryby, sałatki, ryba po zydowsku czy sledz pod kołderką, takie roznosci co komu przyjdzie do glowy

wigilie zawsze skladkowe kazdy cos przywozi zeby na jednych to nie spadało
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karolinka - dzięki :) chociaż od razu się przyznam że sandacza zamiawiam od kilku lat w zaufanej restauracji w Olsztynie (mama dowozi nam go na święta).
Zapomniałam oczywiście o kompocie z suszu.
A potrawy są wbrew pozorom szybkie - chociaz czesc pracy i tak wykonuja obie mamy bo inaczej nie dalabym rady :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sorha, podrzuć przepis na tego łososia ze szpinakiem:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny jak wy się z tym wszystkim wyrabiacie? Wszystko robicie same?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podaje przepis tylko niesty ja to gotuje z głowy tzn. ciezko mi podac dokładne proporcje bo wszystko robie na oko, moze wieczorem znajde gdzies oryginalny przepis to przepisze dokladne ilosci skladnikow:

- kawałek łososia z płata lub np. dwa dzwonka gotuje na parze później obieram i rozdziabuje
- szpinak (paczka świerzego lub kilka kulek mrożonego) dusze na patelni na maśle z czosnkiem - trzeba ładnie go odparować , abo na koniec odlać sos jaki puści
- do szpinaku dodaje trochę fety (wtedy nie solę) lub kulkę mozzareli pokrojonej w drobną kostkę, posiekane pestki słonecznika i pieprz (ewentualnie sól)
- zostrzepuje jajko z bułką tartą (chyba z jedną łyżką) i dolewam do szpinaku
- potrzba minimum jednego opakowania ciasta francuskiego (zależy jak dużą formę weźmiemy)
- ja biorę prostokątną formę jak na pasztet czy keks, mam silikonową więc nie potrzebuje smarować jej masłem - wykładam ciasto tak żeby całe dno i boki były wyłożone (kroje ciasto na 6 pasków i u mnie wychodzi to tak że dwa paski na zakładkę na dno, po jednym na boki), ważne żeby każdy płat po położeniu posmarować roztopionym masłem lub oliwą
- wkładam masę szpinakową a na górę łososia (mozna też wymieszać lub układać warstwowo jak jest więcej masy), przykrywam dwoma płatami ciasta tak aby boki skleiły się z bokami wykładającymi formę
- zapiekam około 30-40 minut w 175 stopniach tak aby góra była ładnie zrumieniona
- po upieczeniu przekładamy na półmisek (chociaż czasami z tym ciężko jak się ciasto przyklei) lub kroimy w formie na grubsze plastry i podajemy
- można podawać na gorąco lub zimo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas tradycyjnie raczej:
- kompot z suszonych owoców z kluskami kładzionymi (w zasadzie jemy to jako zupę)
- ryba po grecku
- śledzie kresowe
- sałatka jarzynowa
- pasztet rybny
- tarta porowa

szarlotka
piernik
biszkopt z owocami
babeczki marchewkowe

pasztet drobiowy
do niego sos porzeczkowy
pieczony schab ze sliwkami

to robię ja a inne potrawy zrobią moja i męza mamusia :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hooop
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie w tym roku pyszne ciasto serowo-czekoladowo-wisniowe- hit ostatniego roku, do tego bakaliowy mazurek bez pieczenia-tak tak mazurek- taki Bozonarodzeniowy :) oraz rurki z kremem i pierniczki i kruche pierozki z masa makowa- to ze slodkosci.

Ponadto tradycyjnie:
karp
sledzie w sosie chrzanowym
barszczyk z uszkami
paszteci z kapusta i grzybami
losos po grecku- naprawde pycha!!!
salatka jarzynowa
schabik ze sliwka
rolada z indyka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hokasia, już na samą nazwę tego ciasta serowo-czekoladowo-wiśniowego pociekła mi ślinka. Mogłabyś dać przepis?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sorha a ta sałtka z olonych grzybów, to jak robisz??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w zeszłym roku zrobiłam 2 nowe sałatki ze śledziami :]


obie super :]

image
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/swiateczna_salatka_sledziowa



i sałatka śledziowa z migdałami http://www.wielkiezarcie.com/recipe9710.html - chociaż osobiście dodałabym jeszcze orzechy włoskie :]



http://forum.trojmiasto.pl/Oryginalna-salatka-sledziowa-t201702,1,16.html
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale smakowicie to wygląda.
Ja się najbardziej wyżywam w sferze słodkości: robiłam już różne pierniczki, w tamtym roku hitem była szopka z piernika z pasterzem i owieczkami oraz dzwonki z piernika (3D). Kupiłam takie foremki w realu i naprawdę odjazdowe to było.

W tym roku zachwyciły mnie reniferkowe lizaczki - cake pops (myślę, ze na necie będzie zdjęcie, bo to ze znanego bloga wypiekowego)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga, ale piękna Twoja sałatka sledziowa, bardzo estetyczna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to nie moje zdjęcie :]


wzorowałam się na nim :) (fotka autorki przepisu)



jestem wzrokowcem więc dla mnie duże znaczenie ma też to jak dana potrawa się prezentuje ;)

a te śledzie wyglądają super :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas zawsze wigilia w jednym domu, w tym roku znowu u chrzestnej męża- większą jadalnię ma :)

I co rok tradycyjnie:

Zupa rybna czysta z grzankami
Zupa rybna prawdziwa
Zupa grzybowa z ryżem
Barszcz z uszkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Gołąbki postne- farsz z gotowanego ryżu z cebulą i masłem
Pstrąg/karp/kulki rybne z migdałami w galarecie
Sałatka jarzynowa i ziemniaczana
Karp smażony

Na kolejne dni świąteczne dodatkowo:

Schab ze śliwką w galarecie

Gołąbki niepostne- ten sam farsz co wyżej ale daję do niego podsmażony boczek świeży i łopatkę pokrojone w kostkę. Oba rodzaje gołąbków najlepiej smakują jak się je na maśle podsmaży :)

Kaczka pieczona tradycyjnie- z jabłkiem i pomarańczą

Jakieś dwie sałatki. Z reguły ziemniaczana i jarzynowa.

Wszystkich potraw robimy po trochu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w rodzinie co roku:
barszcz z uszkami
placuszki drożdżowe z grzybami
śledzie jakieś (nie wiem, nie jadam :p)
ryba po grecku
karp faszerowany
sałatka jarzynowa
sałatka warstwowa "śledź pod pierzynką"
jakaś ryba w galarecie
bigos
kompot z suszu
sałatka z serem i orzechami

Na następne dni różnie, ciasta też różne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny, piszcie, piszcie...bo mi powoli się uaktywnia świateczny klimacik:)

sorha, musze tego łososia sprobowac, zwłaszcza ze szpinak uwielbiam:p
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas zawsze tradycyjne 12 potraw musi byc:) I chociaz w tym roku wigilia tylko we dwoje, to chociaz po trochu z 12 potraw zrobimy:)

m.in:
- paszteciki z ciasta drozdzowego z kap.i grzybami
- barszczyk
- pierogi z kap.i grzybami
- łosoś
- pstrąg
- warzywne, pikantne spring rollsy (kupne)
- sałatka jarzynowa
- kompot, może nie z suszu ale gruszkowo- jabłkowy
- koreczki śledziowe
- i może jakaś śledziowa sałateczka

A z ciast:
- kruche ciasto z karmelem, orzechami i czekolada
- sernik
- pierniczki, do ktorych się ciagle zabieramy, bo zawsze pieczemy swieże a w tym roku chcialabym by odleżały:)

A mamamia powiedz czym są śledziki kresowe, bo się zaciekawiłam:)

Agusia taka śledziowa sałateczka z orzechami,pycha no i pomysl podania dwukolorowej też mnie natchnął :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to oprocz tych wszystkich pysznosci dodalabym salatke z tunczykiem:) u nas kazdy sie nia zajada:)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sorha ten losos ze szpinakiem w ciescie brzmi super, ale nie bardzo skumalam jak to ciasto ukladasz z tym dzieleniem na 6 paskow?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja pochodze ze slaska i mamy tak:
na kolacje
barszcz z uszkami
ziemniaki
kapuste z grzybami
karp
sledzie w roznych odslonach
pierogi
a na deser
moczka i makowki:):):)mniam mniam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie w domu zawsze były takie potrawy:
Barszcz z uszkami;
pierogi z kapustą i grzybami;
karp smażony (zmodyfikowałam na łososia)
łazanki z kapustą;
śledzie w occie/oleju;
ryba po grecku;
kapusta z grzybami;
zupa-kompot z suszu owocowego (teraz tego nie robię, bo nie lubimy z mężem)
kutia (tak j/w nie robię już)
sałatka warzywna;
rolada z mięsa mielonego i szpinaku;
fasolka po bretońsku

ze słodkości to zawsze robię:
piernik z orzechami i polewą czekoladową;
sernik z brzoskwiniami;
pierniczki;
makowiec;
skubaniec lub babka piaskowa :)

pewnie jeszcze cosik dopiszę jak mi się przypomni:)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja w tym roku postanowiłam wypróbować bliny o takie:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/bliny_z_lososiem

I pulpety z dorsza a do tego pierogi z kapustą:) a co! taka kombinacja:)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aniaa, ja tez nie bardzo czaje to dzielenie ciaasta na 6 pasków, ale to mozna po swojemu zmontować:p
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
super macie przepisy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam, bo wątek super
Martusia 27.08.2006
Stasiu 12.04.2009
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeszcze,jeszcze!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze dacie jakiś wyszukany przepis na sałatke sledziową?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tym dzieleniem ciasta na paski to chodzi o to aby latwo wylożyc mozna bylo forme - ja mam akurat mala prostokatna i jak podziele ciasto na 6 paskow to akurat ladnie mi sie dopasowuja te paski do bokow ... kurcze nie wiem jak to inaczej napisac :P generalnie macie wylozyc wszystkie boki formy ciastem, nalozyc farsz i od gory tez przykryc ciastem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sorha, wczoraj zrobiłam....pychotka:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ciesze sie :)
a ja szukam jakiegos fajnego nietypowego przepisu na sledzia - na razie obstawiam sos zurawinowo smietanowy ale moze cos jeszcze podpowiecie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
sorha daj przepis na tego sledzia z zurawiną. ja też szukam czegos nowego na sledzie może sie skusze na te żurawinkę :-) ale czekam na inne propozycje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przepis jest jak na rzie w głowie i nie przetestowany --> powstal po przejrzeniu kilku przepisów i wybrałam sobie skladniki jakie moga razem pasowac.
Moj plan to:
- śledź solony pokrojony w nieduże kawałki
- cebulka drobno posiekana w cieniutkie piórka
- gęsta śmietana kwaśna
- żurawina w postaci smarowidła (takiego jak do mies itp)

- Śledzika mieszam ze śmietaną i cebulką, doprawiam zwłaszcza pieprzem (ma być pikantnie)
- wykładam na półmisek (na płask) i na całą górę nakładam cienką warstwę żurawiny

Słodko kwaśna żurawina powinna złamać słonawo-pieprzny smak śledzi :)
ale jak to wyjdzie to zobaczymy w praktyce hehe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja mam pytanie techniczne... które/jakie potrawy można wcześniej zrobić (zamrozić ewentualnie) żeby sie nie natyrać w samą wigilię. Mi osobiście sprawia przyjemnośc samo pichcenie, no ale z małym dzieckiem różnie bywa. W zeszłym roku też spędzaliśmy święta w trójkę, ale rok temu hitem była nowo narodzona córka :) reszta to były dodatki... w tym roku chciałabym zrobić taką wigilię z prawdziwego zdarzenia, i dlatego o kwestie "logistyczne" się dopytuję :)
A przepisy fajne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pierogi można zamrozić, kapustę (np. z grzybami), uszka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zależy co się u Ciebie na Wigilię jada ;)


za dużo potraw pomrozić się nie da (sałatki, ryby robione na różne sposoby, zupy, kompoty)


ale patrząc na to co Dziewczyny powrzucały, to zamrozić można:

- pierogi, uszka :]
- paszteciki :) (moja Mama robi fantastyczne i był czas, że mroziła)
- kapusta z grzybami itp. postne wersje bigosu (albo i bigos na ciąg dalszy świąt) - zamrozić lub zawekować
- gołąbki postne (skoro normalne można mrozić to te pewnie też)


ryby w galarecie, occie, po grecku, sałatkę ze śledzi - to możesz zrobić 1-2 dni wcześniej :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
napewno możesz popiec miesa co maja byc na swieta i pomrozic;
z sałatkami to raczej odpada ale można sobie zycie ułatwić i jarzynową robić z mrożonki - tylko jabłko, ogórka kiszonego i jajko dokroic a warzywa już masz w kosteczce
ciasta typu piernik/makowiec/keks znoszą ładnie mrożenie
kapustę z grzybami i bigos też można zamrozić
z rybami bedzie ciezko chociaz zdarzylo mi sie mrozic rolade z lososia gotowanego i tez byla smaczna ale ze sledzikiem to raczej odpada
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też tak obstawiałam (odnośnie tego co można mrozić), muszę jakiś "plan" opraować i za niedługo wziąc się do roboty (uprzednio robiąc miejsce w zamrażarce) :)
Śledzie zamówię z rybnego, więc też jakieś rozwiazanie.

Co do tradycji, u mnie w domu zamiast barszczu z uszkami, pierwszym daniem była zupa owocowa (tak, tak), albo grzybowa z mrożonych grzybów, reszta mniej lub bardziej tradycyjna... a, no i oczywiście różne śledzie :)
Natomiast u teściów (poludnie Polski) oczywiście barszczyk, kompot z suszu (ale taki to susz, że az wykręca wędzonką-rzecz gustu), kapusta z fasolą (jak dla mnie za mdłe, poza tym konsekwencje takiej mieszanki.. no wiecie ;)), aha, no i prawie do wszystkiego dodawany jest olej lniany. Nie ma oleju, nie ma świąt... więc już wypatruję kuriera, który przyniesie świerzą dostawę tego specyfiku... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hokasia, czy ten przepis na ciosto serowo czekoladowo wiśniowe to ten czy jest jakiś inny:
http://www.winiary.pl/przepis.aspx/9025/ciasto-serowo-czekoladowe-z-wisniami
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na Wigilię u nas każdy coś przygotowuje, ja w tym roku robię sałatkę pikantną śledziowa.
A dla nas 4 na I i II dzień świąt zrobię trochę pierogów z kapustą i grzybami, sałatkę jarzynową, klops z mielonego dorsza w galarecie i upiekę jakieś mięso. Na obiad będzie pieczona kaczuszka z ziemniakami i czerwoną kapustką.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To może śledź po cygańsku? Znacie?

- płaty śledziowe solone (pokrojone w paski)
- ogórki konserwowe
- cebula (pokrojona w paski)
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki (drobno posiekać)
- pikantny keczup (u mnie sprawdza się tylko Włocławek) :)

Składniki wymieszać, odstawić min na 12 godzin do lodówki by składniki się przegryzły.

Pychota!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MagdaW przepis mmyy zrobie napewno te śledzie nie robiłam takich nigdy! Tylko powiedz mi pod słowem "składniki" kryje sie wszystko tak? w sensie że i te sledzie i cebulka, ogórki itd. poprostu przed skonsumowaniem ta sałatka ma odstac swoje 12godz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
emiliana ja nie raz sama wloszczyzne kroje drobno do mrozenia,
ciasta np tez mozna takie ktore wczesniej pieczesz biszkopty/"blaty" a potem tylko na swierzo przekładasz masami- i to tez musi postac okolo doby zeby bylo git, (karpatka, snikers,w-z) pierniczki
jak robisz jedzonko tylko na wasza 3ke to ja jestem zdania lepiej mniej rodzajow ale wszystko to co sie zje ew mozna zamrozic, zawekowac(rolmopsy,sledzie smarzone w occie), bo nienawidze jak mi sie jedzenie psuje.
ew male porcje dokupic z jakiegos garmazu sprawdzonego zeby byl wybor.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mnie zawsze proszą o przygotowanie ryby w galarecie bo oprócz tego, że ma walory estetyczne to jest bardzo dobre soczyste i odpowiednio przyprawione

kurcze coś jeszcze chciałam napisac i mąż mnie zagadał ..... yyyy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ten sos śmietanowo-,zurawinowy do ryby to dobrze brzmi, ale jak zrobić te żurawiny, ja mam suszone czyli namoczyć i zblenderować ? czy wziąć żurawinę ze słoika ? tam będzie takie już przetworzone a wolałaby, tą suszoną przygotować
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyy, ja to mam takie dziwne marzenie, by wydarzyło się tak,że świeta spędzalibyśmy w obcym domu, żeby ktoś zrobił swoje potrawy wg swojego smaku - tu nie chodzi mi o to, żebym ja nic nie musiała, ale zeby to było takie wszystko po ichniejszemu :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cytryna no bez kitu :-) Ja też bym tak chciała, bo nawet dzis rozmawiałam z mamą co kto ile ma robic i okazuje cie że co roku moja mama przyżadza ryby, ja ciasta, ciotka sałatki i owoce. Kurcze co za nuda kązdy robi to co, co roku... wiadomo każdemu smakuja mamy ryby, cioci sałatki itd ale gdyby te same sałatki zjeść z innej reki napewno były by inne(lepsze).
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
crazy, trochę skrótowo pisałam...
Tak, wszystkie te składniki należy wymieszać i gotowa sałatka powinna swoje odstać. Te 12 godzin to tak orientacyjnie napisałam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hoop hoop
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia a czy żurawina suszona sie nada do tej sledziowej sałatki ? bo nie wiem skad wezme świeżą
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny.... za wiele nie czytałam ..bo lubię oglądać!
zatem - nie zapomnijcie zrobić zdjęć tym Waszym specjałom.

wątek odświezy się za rok!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tak mam, jednego roku prawie nic nie chca odemnie - tesciowa na emeryturze nudzi sie wiec wszystko szykuje i :( nie chce mojej pomocy - jedyne co udalo mi sie wcisnac to sledzie smarzone w occie i
moze tego lososia w szpinaku - ale to trzezba w wigilie robic czy mozna dzien przed? bo my jedziemy do nich pewnie w piatek na wieczor i chcialabym miec to przygotowane zeby nie kłócić sie o piekarnik ;)

a na drugi rok to zawsze ten sam scenariusz, troche zaczelismy ostatnio zmian wprowadzac bo chyba wszystkim sie juz znudzilo,
a ciasta pieke dla mamy i po troszeczku do tesciow zabieram, bo u nich kroluja uszka z makiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wydaje mi sie lososia mozesz zrobic wczesniej (u nas nigdy nie zostawal na drugi dzien bo maz go wyjadal na kolacje) - mozna delikatnie podgrzac w piekarniku lub podac na zimno :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja standardowo robię ZAPIEKANKĘ RYBNĄ

filety mrożone np z dorsza - usmażyć standardowo
pieczarki + czerwona cebula - pokroić i usmarzyć oddzielnie
potem do naczynia żaroodpornego warstwa ryby warstwa piecz + ceb potem znów ryba i tak do konca.

Zalewam sosem śmietana + jajko + starty ser +przyprawy wedle uznania.
posypuję bułką tartą i do piekarnika
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja juz dzisiaj kupiłam szpinak,łososia i ciasto francuskie i jutro robię próbę przed wigilia.Jutro też bede piekła piernika i pierniczki.a w ciagu tygodnia bede robiła próbę tej sałatki śledziowej na przemiennie układanej z buraczkami.
Dziewczyny dajcie jeszcze jakieś ciekawe przepisy-plisss...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Olas - ta sałatka biało-czerwona jest pyszna i ślicznie się prezentuje na stole ;) (posypana zieleniną)



jako, że Wigilia u Teściów i Teściowa zapowiedziała, że mam nie szaleć ;P to zrobię tylko dorsza po grecku, łososia w galarecie, sałatkę śledziową z migdałami(ale dodam też orzechy) i sałatkę jarzynową :]



na ciąg dalszy świąt - kurczak faszerowany do chleba, jakaś karkówka upieczona, bigos :]

z ciast - sernik i kruche z owocami(moja Mama robi 1 blachę w 3 różnych smakach ;) tzn. 1/3 z jabłkami, 1/3 z wiśniami 1/3 ze śliwkami)




dzisiaj próbowałam zrobić porządek z moimi zebranymi przepisami(część wpisana do kuchennego notesu, reszta na kartkach - pisane lub drukowane) i znalazłam przepis na jajka faszerowane łososiem, które robiłam na Wielkanoc :]
właściwie i na Wigilię mogłyby być :) i ładnie wyglądają :] http://slodkapasja.blox.pl/2011/03/Jajka-faszerowane-lososiem.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia a rzuć przepisem na sałatkę śledziową z migdalami bo brzmi bardzo apetycznie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
patrz u góry mój post ze zdjęciem ;)


pod zdjęciem jest link do sałatki śledziowej z migdałami :] ale wg mnie jeszcze lepiej pasowałyby tam orzechy włoskie :] i tak zrobię w tym roku :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sałatka śledziowa z curry

Sledź solony,wymoczony w mleku pokroić w kawałki
cebula w kostkę
jabłko w kostkę
ananas w kawałeczki taki z puszki
sos - majonez,jogurt plus 2-3 łyżeczki curry

Sałatka z łososia

świeży łosoś ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego
porwać na kawałeczki i ułożyć na półmisku
na to ogórek konserwowy w kostkę
a na to wylać sos - majonez,jogurt,piprz,sól i dużo świeżego koperku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hop hop
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
slepota ze mnie - dzięki Aguś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzisiaj zrobiłam szpinak z łososiem -pychota!!...mam nową potrawe na wigilie-super!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mnie też kusi ten łosoś ze szpinakiem:) a że uwielbiam jedno i drugie, to w weekend upichcę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
powiedzcie mi gdzie kupujecie mrozony szpinak bo ja nie widzialam go nigdy w lidlu czy auchanie, nie wspominajac juz o swiezym teraz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w realu w selgosie, bomi i in.jest mrożony liściasty i sosem śmietanowym (w lodówach na mrożonychwarzywach)

świeże leżą zawsze w workach przy warzywach , pakowane tak jak rucola czy mieszanka sałat mix
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to jeszcze raz musze sie przyjrzec moze znajde na swiezych bo wlasnie na mrozonkach nie moglam znalezc.
dziekuje Ci bardzo za odpowiedz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
lipunia znajdziesz na pewno, bo my czesto kupujemy i co tydzień 1-2 razy jemy szpinak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lipunia - szpinak mrożony najczęściej jest paczkowany :]


w Leclercu jest też mrożony w kostkach - na wagę :]


kiedyś kupowałam też w Biedronce ;] w Lidlu wydaje mi się, że widziałam taki mrożony już ze śmietaną(?)




Cytrynka - podrzuć fajne przepisy ze szpinakiem :) najlepiej tutaj http://forum.trojmiasto.pl/Szpinakowe-cuda-przepisy-t182688,1,16.html :)))) żeby się nie zgubiły :]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no ja właśnie w auchanie i lidlu to mrozonki przeszlam jakies 2tyg temu wszystkie dokladnie i nie bylo albo mi sie wtedy na oczy rzuciło:))he możliwe, że tak:))no ale teraz to zobacze na pewno na świeżych moze bedzie:)dziękuje dziewczyny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w Kauflandzie duuuuży wybór szpinaku mrożonego :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w auchan jest szpinak mrozony albo na wage albo paczkowany, sama ostatnio kupywalam dla sasiada :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny, podpowiedzcie mi proszę gdzie kupię pszenicę na kutię? W sklepach ze zdrową żywnością?

Może macie jakiś sprawdzony punkt w Gdyni?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sklep eko na morskiej w gdyni (koło lidla) - najlepiej zadzwon i sie spytaj ale powinni miec :) 587144214
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Alwhitepearl to ja jestem ślepa albo trafiłam na dzien, kiedy to nie mieli nic teraz juz bardziej uwazniej zerkne:))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja widziałam w piekarni Mielnik.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w Auchan były ostatnio na warzywach takie cudeńka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://biedronka.pl/swieta/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam fajny przepis na śledzia w wątku który założyłam o świątecznych potrawach.
image



image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie wszystkim zawsze smakuje śledź pod pierzyną, o ułożeniu od dołu:

śledź (kwestia gustu jaki) drobne, krótkie paseczki,
cienka warstwa majonezu,
cebula, pokrojona w prążki,
znowu majonez,
buraczki w wiórka
majonez
ugotowane, starte na grubych oczkach ziemniaki,
majonez
jajka, starte na grubych oczkach
i na górę zawsze daje przyprawy, żeby było kolorowo.. :) i smaczniej.. ;) tj, słodka czerwona papryka, czosnek granulowany, zioła prowensalskie, sól pieprz..

Najlepiej smakuje na 2,3 dzień, jak się przegryzie.. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
śledzik biało-czerwony był pycha! :)
Dzięki za przepis :)
Na Nowy Rok robię łososia od Sorhy :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
cieszę się, że smakował :))))


polecam też mój nowo odkryty przepis na tartę z łososiem, szpinakiem i sosem beszamelowym :]


http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html

z lekką modyfikacją ciasta kruchego, beszamelu (nie miałam kremówki, dałam łyżkę mascarpone) i szpinaku(ze śmietaną i czosnkiem)


ogólnie - REWELACJA :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zaczynamy wątek w tym roku??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jassne że tak!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podrzućcie prosze przepis na sernik waniliowy z rodzynkami, taki tradycyjny :) na forum jest tyle wątków z sernikiem, że nie wiem który wybrać. Chodzi mi o taki sprawdzony przepis co a pewno wyjdzie :))
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja w tym roku chce zrobic cos tylko dla doroslych wysoko % czyli ciasto adwocatowe :)
znalazlam gdzies przepis mniejwiecej wyglada tak:
ciemny biszkopt na to masa smietanowa z 300/350ml advocata i /5 lyzeczki zelatyny, a na to masa z samego advocata 200/150ml i zelatyny(3lyzeczki)
dookola takie rurki z jednej strony maczane w czekoladzie i ozdobione czekolada... mniam.. :) ale ja chyba dam jeszcze pomiedzy te dwie masy biszkopt (zobacze jak mi wyrosnie zebysmy sie nie upili)

z reszta ja to od ciast w rodzinie jestem oprócz tego
klasycznie w-z,
rolade z masa budyniowa(moje dzieciaki "slimaki" uwielbiaja)
snickers,
pierniczki
sernik albo tiramisu
jablecznik /plesniak
zastanawiam sie jeszcze nad makowym struclem
robie tak ze zostawiam rodzicom ok 1/2 ciast 1/4 dziadkom
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja Wam coś polecę:
http://vanillaflat.blogspot.com/2012/07/najlepsze-ciasto-cytrynowe-ever.html#!/2012/07/najlepsze-ciasto-cytrynowe-ever.html

Rewelacja, naprawdę znika w mgnieniu oka, tak się goście rzucają. Podchodziłam z rezerwą bo nie przepadam za cytrynowymi deserami, ael samk ma cudny i jest jakby taki sernikowaty.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pisałam w dziale Kulinaria ;) w tym roku chcę wypróbować te 2 przepisy na śledzie :] (ale zrobię po 1/3-1/2 porcji)
http://swieta.wp.pl/przepisy-swiateczne/sledzie-na-slodko-z-cebula-i-rodzynkami,11,1.html
http://swieta.wp.pl/przepisy-swiateczne/sledzie-w-majeranku,15,1.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzisiaj moja Mama zaczęła wspominać sałatkę śledziową z migdałami i orzechami ;) tak mnie molestowała, że zrobię Jej na Wigilię ;] (niby można robić cały rok, a tylko przy Wigilii sięgamy po te przepisy)

jeszcze zastanawiam się nad rybą na ciepło :] czy zrobić karpia w migdałach wg Karola Okrasy http://blog.wojnanasmaki.pl/3345,pascal-kontra-okrasa-wigilia-i-swieta-kaczka-z-zurawina-karp-w-migdalach-tydzien-xx/ ??? czy może dorsza z orzechową pierzynką i sosem majonezowo-musztardowym wg Roberta Sowy? http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/przepisy/pieczony-dorsz-na-dwa-sposoby-roberta-sowy/9338590
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia podaj przepis na te śledzie , dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u gory jest zdjecie salatki bialo-czerwonej ;) pod nim link do salatki sledziowej z migdalami. Ja dodaje dodatkowo orzechy wloskie , zeby bylo bardziej chrupiaco ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a robił ktoś z was kiedyś łososia na szpinaku w cieście francuskim? Mam zamrożony kawal filetu z tej ryby i tak się zastanawiam co z nim zrobić :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jozia - na poczatku watku masz moj pezepis na lososia i szpinak :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o rzeczywiście. Przejrzałam cały a łosoś mi umknął. :) dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jako, że ja ogólnie nie lubię maku ;) i wszelkie pierogi/kluski/makowce dla mnie nie istnieją ;) a jednak w tym roku postanowiłyśmy z Mamą mieć coś z makiem na stole :] to sięgam po przepis na Keks z białek od mojej Cioci :]
ostatni raz robiłam go jakieś 10 lat temu ;) jest pyszny i wilgotny :] tylko pod tą postacią zjem mak ;)

dzielę się z Wami przepisem - może ktoś jeszcze go wykorzysta :]

***** Keks z białek *****

1 szklanka białek
szczypta soli
0,5-1 szklanki cukru
1 szklanka maku
1 szklanka bakalii
1 szklanka tartych jabłek
1 szklanka mąki tortowej lub krupczatki
1 kostka masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

------------
Masło roztopić i ostudzić. Mak podgotować, przelać na sito, wystudzić.
Biała z odrobina soli ubić na sztywno. Wolniutko dosypywać cukier - cały czas ubijając. Wystudzone roztopione masło wlewać wolno, mieszając drewnianą łyżką. Następnie wolniutko dodawać mąkę, bakalie, jabłka i mak, delikatnie mieszać.
Tortownice mocno wysmarować masłem i obficie posypać bułką tartą. Piec w temp. 160-180'C.

______________
o tu właśnie znalazłam(szukając czasu pieczenia, bo nie mam zapisanego) baaardzo podobny przepis :] http://mirabelkowy.blogspot.com/2011/01/ciasto-biakowe-z-makiem-i-jabkiem.html sama też robiłam w keksówce ;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nowości na światczny stół? podzielcie sie przepisami. MOze jająś tarte ktos robi taką żeby była dobra do zabranie 1szego dnia do rodzinki. niekoniecznie tarta na słodko może być rybna? warzywna?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry