Odpowiadasz na:

Re: Cuda, cudenka, pysznosci na swiateczny stol

Podaje przepis tylko niesty ja to gotuje z głowy tzn. ciezko mi podac dokładne proporcje bo wszystko robie na oko, moze wieczorem znajde gdzies oryginalny przepis to przepisze dokladne ilosci... rozwiń

Podaje przepis tylko niesty ja to gotuje z głowy tzn. ciezko mi podac dokładne proporcje bo wszystko robie na oko, moze wieczorem znajde gdzies oryginalny przepis to przepisze dokladne ilosci skladnikow:

- kawałek łososia z płata lub np. dwa dzwonka gotuje na parze później obieram i rozdziabuje
- szpinak (paczka świerzego lub kilka kulek mrożonego) dusze na patelni na maśle z czosnkiem - trzeba ładnie go odparować , abo na koniec odlać sos jaki puści
- do szpinaku dodaje trochę fety (wtedy nie solę) lub kulkę mozzareli pokrojonej w drobną kostkę, posiekane pestki słonecznika i pieprz (ewentualnie sól)
- zostrzepuje jajko z bułką tartą (chyba z jedną łyżką) i dolewam do szpinaku
- potrzba minimum jednego opakowania ciasta francuskiego (zależy jak dużą formę weźmiemy)
- ja biorę prostokątną formę jak na pasztet czy keks, mam silikonową więc nie potrzebuje smarować jej masłem - wykładam ciasto tak żeby całe dno i boki były wyłożone (kroje ciasto na 6 pasków i u mnie wychodzi to tak że dwa paski na zakładkę na dno, po jednym na boki), ważne żeby każdy płat po położeniu posmarować roztopionym masłem lub oliwą
- wkładam masę szpinakową a na górę łososia (mozna też wymieszać lub układać warstwowo jak jest więcej masy), przykrywam dwoma płatami ciasta tak aby boki skleiły się z bokami wykładającymi formę
- zapiekam około 30-40 minut w 175 stopniach tak aby góra była ładnie zrumieniona
- po upieczeniu przekładamy na półmisek (chociaż czasami z tym ciężko jak się ciasto przyklei) lub kroimy w formie na grubsze plastry i podajemy
- można podawać na gorąco lub zimo

zobacz wątek
12 lat temu
~Sorha

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry