nowy wąteknowy wątek
Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?
[Rodzina i dziecko bez ogłoszeń]

Dziewczyny napiszcie prosze, ile i co jedzę Wasze półroczne pociechy karmione piersią...a jesli taki wątek już był, to pomóżcie mi go znaleźć... mój mały skończy niedługo 7 miesięcy i je jak na razie tylko jabłuszko, marchewkę i zupke jarzynową - nie wiem,czy to nie za mało? nie wprowadzałam jeszcze kaszek, bo zawieraja cukier, ani mięsa ani jajek...

"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

Tak sie składa, ze robie studia podyplomowe na kierunku Dietetyka.
Ostatnio na zajeciach otrzymaliśmy modele żywienia niemowląt. Spróbuję je przekopiować. Mam je w tabeli w PDF-ie, więc nie wiem jak sie "porozjeżdża".

Tabela 1. Aktualny (2007) model żywienia niemowląt karmionych piersią
WIEK
RODZAJ POŻYWIENIA / ŻYWNOŚĆ UZUPEŁNIAJĄCA
(miesiące)
Karmienie piersią 1
Posiłki dodatkowe - w 5 – 6 miesiącu
Karmienie piersią
Początkowo (nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 6
na
miesiącu):
1-6
Stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu np. kaszka lub kleik

żądanie
zbożowy glutenowy (1x dziennie, pół łyżeczki, czyli ok. 2 - 3 g na 100
ml) w przecierze jarzynowym.
Posiłki uzupełniające: 2

zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem lub rybą
Karmienie piersią
(1-2 razy w tygodniu) - bez wywaru - z kleikiem zbożowym glutenowym
na
7-9
i z 1/2 żółtka co drugi dzień
kaszka / kleik zbożowy bezglutenowy lub glutenowy 3

żądanie
sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej

niż 150g)
Posiłki uzupełniające:
obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z

Karmienie piersią
gotowanym mięsem (rybą 1-2 razy w tygodniu), 1/2 żółtka do posiłków
na
10
codziennie4

kaszki / kleiki glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa,
żądanie
biszkopty, sucharki;
przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g)

Posiłki uzupełniające:
obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z

Karmienie piersią
gotowanym mięsem (rybą 1-2 razy w tygodniu), ewentualnie z
ziemniakiem lub ryżem i całe jajko (3 - 4 razy w tygodniu)
na
11-12
produkty zbożowe (kaszki/kleiki glutenowe i bezglutenowe, pieczywo,

żądanie
biszkopty, sucharki) łączone z produktami mlecznymi (np. mleko
modyfikowane, twarożek, jogurt 5, kefir – kilka razy w tygodniu)

przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g)

Objaśnienia:
1
Na życzenie matki, można wprowadzić mleko modyfikowane.
2
Nowe produkty – np. owoce, warzywa, kasze, mięso, w tym z ryb – należy wprowadzać kolejno i osobno, obserwując reakcję dziecka. Wprowadzając posiłki
uzupełniające zaczynać od małych ilości, np. 3-4 łyżeczki. Posiłek inny niż karmienie mlekiem kobiecym podawać po zakończeniu karmienia piersią – w
sytuacji, kiedy dziecko odmawia jedzenia / próbowania posiłków uzupełniających można odwrócić tę kolejność.
3
Zaleca się, by produkty zbożowe wprowadzane w 1 roku życia były wzbogacane w żelazo.
4
Konsystencja jarzyn i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu.
5 Tylko naturalne składniki, bez konserwantów z ograniczeniem cukru.


Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

Oj chyba nie bardzo wyszło.... Musiałabym nad tym przysiąść. Zabiore się jak znajdę chwilkę.

Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

dzieki:) ale ten schemat zywienia to ja znam, mozna go znaleźc w necie, jestem ciekawa jak inne mamy karmią, jak to w zyciu bywa:) no i ile ilosciowo dzieci jedzą, czy dostaja słoiczki czy jakies mamy gotują i maja ciekawe przepisy?

"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

piszcie dziewczyny - choc w kilku słowach:)

"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

Julka zjada jak wstaniemy ok 9 rano troszkę kaszki mleczno- ryżowej ( ok 60- 80 ml), potem ok 10 ciągnie cyca, ok 13-14 obiad zupka lub 2 danie ze słoiczków (zjada połowę porcji tyle chce a nie zmuszam jej), znowu cyc troszkę ;).Czasami zje obiad, który ugotuję kilka łyżeczek) 16- 17 jak uda mi się wcisnąć to zjada deser hippa owoce ale to bardzo rzadko. 19-20 kaszka hippa Julka po lubiła (znowu połowa porcji). I przed snem cyc. Śpi do 5 lub 6.30

www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

trochę info z netu
Ja trzymałam się zasad które wyznaczyli pediatrzy – nic za wsześnie. Mój dodatkowo jest alergikiem więc kazdy zalecany produkt dawałm ok 2-3 m-ce poźniej


Od papki do kanapki
---------------------------------

Twoje dziecko potrzebuje coraz więcej energii i składników odżywczych. Nowości w diecie to nie tylko nowe smaki, ale także konsystencja dań. Ich wprowadzanie zależy od umiejętności malca.

Maluszek do prawidłowego rozwoju potrzebuje coraz więcej składników odżywczych. Rozszerzanie diety, sposób podawania posiłków i ich konsystencja nie są przypadkowe. Powinny być tak dobrane,a by zaspokajały wszystkie potrzeby małego organizmu.

Piję mleczko (pierwsze pół roku)
Do końca szóstego miesiąca możesz karmić dziecko wyłącznie piersią. I tak jest najlepiej – zarówno dla Ciebie (bo to wygodne), jak i dla malucha (bo to dla niego najzdrowsze). Maleństwo w tym wieku nie jest jeszcze gotowe na jedzenie stałych pokarmów (nie ma ząbków, nie umie siedzieć ani połykać gęstych pokarmów).
Jednak jeśli nie karmisz piersią, już w piątym miesiącu powinnaś wprowadzić do jego diety nowości, np. jabłko, gotowane warzywa, zupki. Jak je podać?

Pierwsze niemleczne posiłki muszą mieć odpowiednią konsystencję – płynną lub półpłynną. Możesz podawać je nie tylko w butelce (zupkę jarzynową), ale też łyżeczką (zupkę jarzynową, przecier owocowy, skrobane jabłko). W ten sposób malec będzie uczył się zgarniać ustami pokarm z łyżeczki – to ważna umiejętność, którą już teraz możecie zacząć ćwiczyć. Podczas karmienia podtrzymuj maluszka w pozycji półleżącej lub sadzaj go w leżaczku. Możesz już kupić łyżeczkę i miseczkę. Twoja pociecha wkrótce zacznie z nich korzystać częściej. Tak rozpoczyna się nowy etap w życiu.

Smakuję nowości (około 7-8. miesiąca)
Teraz maluch coraz bardziej interesuje się otaczającym światem i jest gotowy na eksperymenty. To dobry moment na poznawanie wielu nowych smaków. Zmienia się również sposób jedzenia posiłków.
Około ósmego miesiąca życia maluszek zwykle siedzi już pewnie, bez podtrzymywania. Możesz zatem kupić krzesełko do karmienia. Siedzące w nim dziecko, które wcześniej poznało smaki pierwszych owoców i warzyw, może jeść już nieco gęstsze posiłki (papki), podawane łyżeczką. Szybko opanuje sztukę sprawnego zgarniania jedzenia ustami i żucia go dziąsłami. Nadal możesz miksować lub przecierać dania, jednak teraz powinny mieć półpłynną konsystencję z wyczuwalnymi cząsteczkami miękkich warzyw oraz owoców.
Od siódmego miesiąca dzieci karmione piersią (od szóstego, pijące mleko modyfikowane) powinny jeść dodane do zupki mięso, które może być zmiksowane lub bardzo drobno posiekane. W tym czasie możesz podawać różne warzywa i owoce oraz delikatne, chude mięsa: np. drób, jagnięcinę, cielęcinę. Nie zapominaj o wprowadzeniu do diety żółtka jajka.
Smaczne i zdrowe, a wymagające mniej przygotowań, są obiadki i przeciery owocowe w słoiczkach. Wykorzystaj też kaszki i purée ryżowe z warzywami – wystarczy dodać do nich mleko modyfikowane lub wodę. Jeśli do tej pory nie używaliście łyżeczki, to dobra chwila, by przyzwyczaić do niej malucha. Drugą daj mu do zabawy – będzie zachwycony.

Gryzę i żuję (około 9-10. miesiąca)
Choć pierwsze ząbki mogły pojawić się już około szóstego miesiąca życia, to wyrzynanie mleczaków może potrwać nawet do dziesiątego miesiąca. Teraz, gdy dziecko pewnie siedzi i interesuje się wszystkim wokół, ma już z pewnością swoje ulubione smaki i umie jeść łyżeczką.
Przyszedł czas na kolejną zmianę – nową konsystencję posiłków. Nie miksuj już zupek. Warzywa ścieraj na tarce, rozgniataj widelcem na talerzyku, mięsko drobno siekaj nożem. Konsystencja potraw powinna zachęcać malucha do żucia, by nauczył się prawidłowo gryźć. To ważne ze względu na prawidłowy rozwój ząbków i zgryzu. W dziewiątym miesiącu szkrab może zacząć pogryzać bezglutenowe biszkopty i chrupki kukurydziane.

Jem łyżeczką (około 11–12. miesiąca)
Maluch ma już kilka ząbków i na tyle dobrą koordynację ruchową, że potrafi wkładać nawet małe przedmioty do pojemnika trzymanego w drugiej rączce. Z łatwością też samodzielnie wkłada do buzi kawałki jedzenia i umie pić z kubeczka. Podawaj mu cząstki miękkich owoców, odpowiednie do wieku herbatniki – niech próbuje jeść je sam.
Możesz już przygotować smykowi obiadek złożony z dwóch dań: zupki i jarzynki z dodatkiem gotowanego mięska. Potrawy powinny zawierać niewielkie cząstki owoców, warzyw, mięsa, a także kasze. Pozwalaj na samodzielne próby jedzenia – daj maluchowi łyżeczkę, a drugą karm go sama. Jeśli podajesz mu gotowe dania, pamiętaj, by były przeznaczone specjalnie dla dzieci w tym wieku (czytaj etykiety). Do gotowania używaj tylko wysokiej jakości produktów.

Próbuję jeść sam (powyżej roku)
Teraz musisz wykazać dużo cierpliwości, bo jedzony samodzielnie przez Twoje dziecko posiłek może trwać naprawdę długo. Nie denerwuj się – by nabrał wprawy, musi przecież trochę potrenować.
Gdy maluch stawia pierwsze kroczki, jego świat i perspektywa bardzo się zmieniają – jest teraz zafascynowany samodzielnością. Może już jeść niektóre potrawy takie jak rodzice (np. krupnik czy jarzynkę), o ile prowadzisz zdrową kuchnię. Pamiętaj, że dziecko nie jest małym dorosłym i jego dieta nadal powinna być starannie komponowana. Przyrządzaj pokarmy lekkostrawne, większość posiłków nadal powinna być gotowana. Wykorzystuj świeże owoce, nabiał, chude mięsko i jego przetwory. Od dobrej diety zależy prawidłowy rozwój. Zadbaj o nią.

Tekst: Aleksandra Sobieraj
Konsultacja: dr n. med. Grażyna Rowicka, pediatra, pracuje w Poradni Gastroenterologicznej Instytutu Matki i Dziecka, zajmuje się problemami związanymi z żywieniem dzieci.


do 3. miesiąca W tym okresie najlepszym pokarmem dla noworodka jest mleko matki. W przypadku, gdy karmienie piersią jest niemożliwe, powinnaś stosować mleko początkowe. Twój pediatra poleci Ci bezpieczne i najwłaściwsze dla Twojego Maleństwa mleko modyfikowane. Noworodek odruchowo szuka pokarmu. Potrafi ssać i połykać tylko płyny.

4. miesiąc Jeśli karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym, w tym czasie możesz rozpocząć karmienie tzw. mlekiem następnym. Pamiętaj, aby wybrać takie, które zapewni Maleństwu optymalne warunki do rozwoju. Skład mleka musi być dobrze zbilansowany: produkty te nie mogą zawierać glutenu, konserwantów, barwników i innych substancji dodatkowych oraz muszą być czyste bakteriologicznie. Warto również zwrócić szczególną uwagę na suplementację mleka modyfikowanego kwasami tłuszczowymi LCPUFA tj. (DHA i ARA), czyli składnikami odżywczymi występującymi także w mleku kobiecym.

W tym czasie oprócz mleka możesz podawać Maleństwu pierwsze bezmleczne pożywienie w formie soku lub przecieru takie jak marchewka lub jabłko. Maluch otwiera usta przy zbliżeniu do nich łyżki. Uczy się połykać podawane mu łyżeczką papki. Umie poruszać językiem do przodu i tyłu, co pozwala przesuwać pokarm ku tyłowi jamy ustnej.

5. miesiąc Kolejną nowością dla Twojego Maleństwa może być przetarta zupka jarzynowa. Bazą takiej papki będzie: ziemniak, marchew i pietruszka. Kolejne składniki dodawaj stopniowo obserwując czy nie wykazują reakcji alergicznych u dziecka. Po wprowadzeniu nowego składnika pokarmowego najlepiej odczekać około tygodnia, objawem wskazującym na alergie jest zazwyczaj wysypka, lecz może pojawić się również biegunka a nawet wymioty.
W tym okresie możesz już swobodnie podawać również kleik bezglutenowy lub kaszkę kukurydzianą na mleku modyfikowanym.
Wiele dzieci chętnie je rozgniecione banany (rozcieńczone mlekiem matki albo mieszanką) lub mus jabłkowy. Dzięki urozmaiceniu diety Twoje dziecko poznaje technikę jedzenia, nowe smaki, zróżnicowaną konsystencję pokarmów.

6. miesiąc W 6. miesiącu życia dieta niemowlaka może zostać wzbogacona w zupki jarzynowe z gotowanym mięsem (bez wywaru), soki owocowe/warzywne lub przeciery, (mogą być z dodatkiem kleiku bezglutenowego). Pamiętaj by do potraw nie dodawać cukru ani soli. Składnikiem tłuszczowym w przypadku zup jarzynowych może być masło (dobrej jakości) lub oliwa z oliwek. Zwróć uwagę by podawane niemowlakowi produkty zbożowe były wzbogacone w żelazo. Jedzenie podawane dziecku powinno być dokładnie zmiksowane. Głodne dziecko pochyla się ku podawanej łyżce, natomiast nasycone odpycha rączką karmiącego.

7. miesiąc Na listę spożywanych przez Twojego Maluszka produktów dopisz: kaszkę i kleik bezglutenowy na mleku następnym, a także 1/2 żółtka co drugi dzień (z białkiem poczekaj do 12 m-ca gdyż jest głęboko uczulające) - podawaj je gotowane na twardo lub w naleśnikach.
Pożywienie dziecka możesz również wzbogacić o drobno pokrojoną, miękką rybę (zwróć uwagę by wyjęte zostały wszystkie ości) oraz gotowane owoce (jabłka, morele, brzoskwinie, śliwki). Bez trudu je papki, uczy się je połykać bez dławienia się. Jedzenie rozgniata dziąsłami, dlatego podawany pokarm powinnaś ugniatać widelcem lub miksować przez krótką chwilę.

8. miesiąc Pokarmy, które podajesz powinny być łatwe do rozgryzienia dziąsłami lub nawet rozpływać się w ustach. Dla ośmiomiesięcznego Maleństwa świetnie okażą się: kawałki banana, dojrzałe gruszki, brzoskwinie, morele, brokuły, kalafior, rozgotowany zielony groszek, pulpety z mielonego mięsa, naleśniki (przygotowywane bez białek). Możesz już wprowadzać gotowe odżywki. Twój Maluch szuka jedzenia, gdy je zabierasz. Chwyta za łyżeczkę. Samodzielnie je pokarm podawany do ręki. Podając dziecku jedzenie na talerzyku, połóż jedynie kilka kawałków i dołóż, gdy Maluch upora się z nimi - widząc większą ilość gotów jest włożyć wszystko do buzi.

9. miesiąc Dieta dziecka w 9. miesiącu życia niewiele różni się od diety ośmiomiesięcznego Malucha. Jednak aby ją urozmaicić, możesz podawać dodatkowo: biszkopty bezglutenowe i chrupki kukurydziane.
Co drugi dzień powinnaś podawać Maleństwu również całe żółtko. Maluszek z pomocą rodziców zaczyna pić z kubka z przykrywką.

10. miesiąc Na listę żywienia dziesięciomiesięcznego dziecka wprowadź obiad z dwóch dań: zupka jarzynowa + gotowane mięso oraz zboża glutenowe - kaszki, kleiki, kasze, bułki, chleb, sucharki, makarony. Konsystencja zupy i mięsa powinna stymulować żucie pokarmu. Dziecko interesuje się samodzielnym jedzeniem, sięga po łyżkę wkładając ją do buzi.

11-12. miesiąc Do diety dzieci zdrowych wprowadzamy całe jajo 3-4 razy w tygodniu, chudą wędlinę, produkty na bazie mleka krowiego - twarożek, kefir, jogurt 1-2 razy w tygodniu. Maluch pokazuje, czym i w jakiej ilości chce być karmione, samo trzyma kubeczek. Używa języka do przesuwania pokarmu by go rozdrobnić.

W pierwszych miesiącach życia Maluszka pokarm matki zaspokaja wszystkie potrzeby rozwijającego się organizmu niemowlęcia. Jednak wraz z dorastaniem dziecka około 5-6 miesiąca życia mleko matki przestaje być wystarczającym pokarmem. Konieczne jest stopniowe wprowadzanie posiłków bezmlecznych i warzyw np.: przetartych jabłek czy marchwi, zupy jarzynowej, kleiku ryżowego z jabłkiem (koniecznie bez glutenu).
W 6. miesiącu życia dietę dziecka można wzbogacać o gotowane mięso (kurze, indycze) w postaci przetartej zupy. Nowe pokarmy podajemy dziecku łyżeczką, nie przez smoczek, aby nie zniechęcić Maleństwa do ssania piersi. Do 9. miesiąca nie należy wprowadzać przetworów mącznych i kasz zwierających gluten (kasza manna).

Od papki do pulpeta | Drukuj |
E-mail

Przez pół roku maleństwu wystarcza twoje mleczko. Potem czas na kaszki, zupki, deserki. Jak przekonać malca, że są smaczne?


Jeśli masz sporo pokarmu, a dziecko rośnie zdrowo, nie podawaj mu niczego poza twoim mlekiem do czasu, gdy skończy pół roku. Pokarm mamy jest idealnie dopasowany do potrzeb malca, całkowicie mu wystarcza, a w dodatku chroni przed alergią.
Jeżeli jednak masz niewiele mleka i zauważyłaś, że u dziecka, które do tej pory świetnie przybierało na wadze, tempo wzrostu znacznie się teraz zwolniło, nowe dania możesz podać w piątym lub szóstym miesiącu. Porozmawiaj o tym z pediatrą. Jeśli wcześniejsze wprowadzanie nowych dań nie jest konieczne, nie warto tego robić.

Ten pierwszy raz

Jak maluszek będzie się czuł, gdy pierwszy raz spróbuje kaszki lub zupki? Podobnie jak ty, gdy pierwszy raz zjadłaś potrawę z kuchni chińskiej lub tajskiej. Do tej pory dziecko piło tylko twoje słodkie mleczko. Teraz ma dostać coś gęstego, o dziwnym smaku. W dodatku zamiast czerpać przyjemność ze ssania piersi, będzie musiało nauczyć się jeść z łyżeczki. Na początek nie wygląda to zachwycająco!
Jednak maluszek i tak jest w lepszej sytuacji niż jego rówieśnicy, którzy dostawali mleko modyfikowane. Dzięki pośrednictwu twojego pokarmu powoli już poznawał trochę inne smaki.

Wybierz dobry czas

Kiedy pierwszy raz spróbować podać coś poza mlekiem? Przede wszystkim dziecko musi być zdrowe (jeśli ma katar czy kaszel, poczekaj, aż całkowicie wyzdrowieje). Wybierz moment, kiedy będzie w dobrym humorze: trochę głodne, ale niezbyt mocno, wypoczęte, najlepiej niedługo po przedpołudniowej drzemce.
Nowy posiłek najlepiej poprzedzić podaniem piersi. Dzięki temu maluszek szybko zaspokoi głód i kilka łyżeczek zupki lub kaszki potraktuje jako atrakcję. Poza tym twój pokarm ochroni delikatny przewód pokarmowy, więc podanie nowości nie spowoduje żołądkowej rewolucji.

Na sam początek

Najlepiej podaj maluszkowi coś w miarę neutralnego w smaku.
Jarzynowa zupka. Możesz ją ugotować lub kupić gotowe danie dla niemowląt.
W pierwszej zupce powinno być niewiele składników. Jeśli coś uczuli maluszka, szybko zidentyfikujesz, co to takiego (więcej o tym, jak wprowadzać nowe dania do diety alergika, przeczytaj w artykule „Uczulenie na jedzenie” na str. 60).
• Jak przygotować? Ugotuj marchewkę i ziemniaka, dodaj łyżeczkę kleiku ryżowego i łyżeczkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Potem wszystko dokładnie zmiksuj. Gdy zupa jest za gęsta, dolej trochę przegotowanej wody lub swojego pokarmu (jeśli uda ci się go odciągnąć).
• Jak podawać? Pierwszego dnia wystarczą 2–3 łyżeczki. Następnego trochę więcej, aż do porcji liczącej około 100–120 g. Dodawaj do zupy nowe warzywa, by wzbogacić jej smak (pietruszkę, pora, selera, kalafiora). Po dwóch tygodniach (ale nie wcześniej niż w szóstym miesiącu) do zupki możesz dodać łyżeczkę osobno ugotowanego chudego mięska (królika, indyka, kurczaka).
Owoce. Koniecznie takie, które pochodzą z naszej strefy klimatycznej i rzadko alergizują. Zacznij od jabłek.
• Jak przygotować? Umyj je, obierz, zetrzyj na tarce. By złagodzić nieco kwaśny smak, dodaj łyżeczkę ugotowanego na wodzie kleiku ryżowego lub twojego pokarmu. Nie dosładzaj owoców, by szkrab przyzwyczaił się do ich naturalnego smaku.
• Jak podawać? Na początek kilka łyżeczek. Pamiętaj, by malec nie pił dużo soków (w siódmym miesiącu może to być 70 ml, w każdym kolejnym o 10 ml więcej).

Pora na gryzienie

Początkowo wszystkie dania dokładnie miksuj. Gdy już maluch będzie bez problemu jadł papki, około 8–9. miesiąca, w zupkach mogą się pojawić nieco większe cząstki dobrze ugotowanych warzyw. W ten sposób dziecko będzie się przyzwyczajać do gryzienia. Dokładnie jednak miksuj mięsko, by maluch się nie zakrztusił. I nigdy nie zmuszaj do jedzenia. Zachęcaj, by powoli wchodził w świat smaków.


CO KIEDY NA TALEŻU
Dziewięć rad na 7. miesiąc
Przyszedł moment, by dziecko spróbowało potraw innych niż mleko mamy. Dr Halina Weker, specjalista ds. żywienia dzieci radzi, jak zacząć.

1. Przede wszystkim nie rezygnuj z karmienia piersią. W siódmym miesiącu Twoje mleko nadal powinno być podstawą diety dziecka. W ciągu dnia przystawiaj niemowlę do piersi zgodnie z jego potrzebami.

2. Posiłki uzupełniające zacznij wprowadzać stopniowo. Twój pokarm, choć nadal bardzo istotny, nie zaspokaja już wszystkich potrzeb rosnącego organizmu. Dlatego w siódmym miesiącu karmione piersią niemowlę może i powinno spróbować soków, przecierów owocowych oraz zupki. Zaczynaj od małych ilości – wystarczą dwie, trzy łyżeczki (podaj je tuż po karmieniu piersią).

3. Warzywa do niemowlęcej diety wprowadzaj pojedynczo. Możesz zacząć od przecieru marchewkowego (przepis niżej) z łyżeczką masła, oliwy z oliwek lub oleju niskoerukowego. Po paru dniach możesz dodać do zupki nieco ziemniaka. Po kilku kolejnych – pietruszkę, a następnie co parę dni inne warzywa, na przykład kalarepę, dynię, brokuły, kalafior, fasolkę szparagową, buraczki.

4. Po kilku dniach wzbogać zupkę dodatkiem mięsa. Na początek wystarczą dwie łyżeczki ugotowanego osobno i zmiksowanego mięsa kurczaka, indyka, cielęciny albo królika, może też być chuda i młoda wołowina, wieprzowina lub jagnięcina.

5. Co drugi dzień do zupy dodaj połowę żółtka. To także źródło cennego białka, substancji tłuszczowych oraz różnych biopierwiastków.

6. Obserwuj maluszka, gdy zje coś po raz pierwszy. Gdy nowości wprowadzasz pojedynczo, łatwo zorientować się, jak reaguje na nie organizm (obserwuj stan skóry, wypróżnienia, zachowanie).

7. Codziennie podawaj dziecku owoce. Najlepiej w postaci soków przecierowych lub przecierów ze świeżych owoców. Zacznij od skrobanego jabłka, bo jest to owoc o słabych właściwościach alergizujących. Kolejno wprowadź przeciery z malin, porzeczek, czarnych jagód, następnie (pod koniec tego miesiąca życia malca) z moreli, brzoskwiń, gruszek i śliwek. By nieco złagodzić kwaskowaty smak, możesz dodać do nich kleik lub kaszkę bezglutenową. Wszystkie owoce dla niemowlęcia dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a potem dodatkowo sparz i obierz ze skórki.

8. Posiłki uzupełniające podawaj łyżeczką lub z kubeczka. Nie używaj do tego butelki ze smoczkiem – zupka lub papka jarzynowa powinna być gęsta, więc łatwiej ją podać łyżeczką.

9. JeŚli dziecko nie chce jeść zupki, dodaj do niej odrobinę swojego mleka. Może nie odpowiada mu smak pewnych jarzyn, np. selera. Na początku z niego zrezygnuj. Jeśli malec jest bardzo głodny, najpierw przystaw go do piersi.
Przepisy
Zdrowe dania dla Twojego malca w 7. miesiącu życia


Przecier z marchwi
– 1 średnia marchew,
– 1 łyżeczka kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka świeżego masła.
Marchew wyszoruj, oskrob, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do rondelka, zalej niewielką ilością wrzącej wody i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Jarzynkę zmiksuj, dodaj kleik i masło. Starannie rozmieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję i ponownie zagotuj. Podawaj dziecku po ostudzeniu i sprawdzeniu temperatury!

Sok z jabłka
– świeże, dojrzałe jabłko.
Umyj je dokładnie, obierz, sparz wrzącą wodą i zetrzyj na drobnej, szklanej tarce. Porcelanowy kubek i sitko także sparz wrzątkiem. Wyłóż przecier z jabłka na sitko i wyciśnij sok do kubeczka.

Zupka marchewkowo-jabłkowa z kurczakiem
– 80 g obranej marchwi,
– małe obrane jabłko,
– 2 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 20 g piersi kurczaka,
– 1/3 szklanki wody.
Do wrzącej wody włóż obraną, umytą i pokrojoną marchew oraz mięso. Gotuj przez 20 minut. Pod koniec dodaj cząstki jabłka. Warzywa i jabłko zmiksuj, a mięso osobno drobniutko posiekaj. Do zupy dodaj oliwę i kleik, wymieszaj ją i jeszcze raz zagotuj. Ewentualnie uzupełnij przegotowaną wodą do objętości ok. 180 ml.





Siedem rad na 8. miesiąc
Nasz ekspert wyjaśnia, dlaczego nie powinnaś już miksować zupek. Dowiesz się też, jak przygotować lane kluseczki, kochane przez wszystkie dzieci.

1. Nadal karm piersią – Twoje mleko to ciągle najbardziej wartościowy pokarm, jaki możesz dać ośmiomiesięcznemu maluchowi. Przystawiaj więc dziecko do piersi tak często, jak będzie się tego domagać. Powinno ono jednak dostawać także dodatkowe posiłki: gęstą zupkę jarzynową gotowaną razem z mięsem (co drugi dzień dodawaj do niej pół żółtka) lub dwudaniowy obiadek (patrz niżej), przecierowy soczek i deser owocowy, np. kisiel.

2. Na obiad możesz już podać dziecku dwa dania, czyli rzadszą zupkę jarzynową oraz papkę z jarzyn z posiekanym drobno mięsem (wystarczy 2–3 łyżeczki).

3. Gotuj zupki z różnych warzyw i chudego mięsa. Raz dodaj kalafiora, innym razem brokuła, fasolkę szparagową, trochę dyni lub kabaczka. Możesz ugotować zupkę na kurczaku, indyku czy króliku, ale też na chudej wołowinie, która zawiera dużo łatwo przyswajalnego żelaza.

4. Nie używaj soli – nerki małego dziecka nie są na tyle sprawne, by dobrze radzić sobie z jej wydaleniem. W warzywach i owocach jest jej akurat tyle, by rozwój malucha przebiegał prawidłowo. Ogranicz też do minimum cukier. Smak posiłków powinien zależeć tylko od smaku warzyw i owoców (kwaśny możesz np. złagodzić, dodając do potrawy łyżeczkę kleiku lub kaszki bezglutenowej).

5. Do potraw z jarzyn dodaj łyżeczkę oleju lub masła – tłuszcze to nie tylko źródło energii, ale i witamin (A, E, D). Są one niezbędne do rozwoju układu nerwowego malca.

6. Nie musisz już wszystkiego miksowaĆ – dziecko powinno wyczuwać w potrawach miękkie grudki warzyw, mięsa czy kaszek. Nawet jeśli Twój maluszek nie ma jeszcze ząbków, warzywa do zupy możesz już teraz ścierać na grubej tarce jarzynowej (najlepiej stalowej), a ugotowane ziemniaki rozgniataj widelcem. Jedzenie takich potraw to bardzo potrzebna dziecku lekcja żucia i gryzienia, która zapobiega nieprawidłowemu ustawieniu szczęki. Jeśli nie dość wcześnie wprowadzisz do jego menu pokarmy o różnorodnej konsystencji, maluch może jeszcze długo odmawiać ich jedzenia – nawet w drugim roku życia!

7. Jeśli zamierzasz przerwać już karmienie piersią – na początku przystawiaj malucha rano i wieczorem. Na drugie śniadanie możesz mu wtedy podać danie mleczno-owocowe, np. deser owocowy z dodatkiem mleka modyfikowanego. Kiedy już nie będziesz karmiła piersią, jako pierwszy i ostatni posiłek podawaj mleko modyfikowane z dodatkiem kaszki bezglutenowej, np. gryczanej, ryżowej lub lanych kluseczek.

Przepisy
Zdrowe dania dla Twojego malca w 8. miesiącu życia

Jabłuszko pod pierzynką
– słodkie jabłuszko
– 1 łyżeczka cukru
– pół żółtka
– płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 150 ml mleka modyfikowanego następnego przygotowanego zgodnie z recepturą na opakowaniu
Jabłko umyj i po usunięciu łyżeczką gniazda nasiennego upiecz w piekarniku, w kuchni mikrofalowej lub uduś pod przykryciem w odrobinie wody. Pół żółtka rozmieszaj z cukrem, mąką oraz łyżką mleka (modyfikowanego) i mieszając, powoli wlewaj do przygotowanego wcześniej w małym rondelku mleka. Zagotuj sos i mieszaj go, aż przestygnie. Następnie polej nim jabłko. Letni jeszcze deser podawaj
maluszkowi łyżeczką (tylko miąższ, bez skórki).
Porcja dla dziecka = 1 Średnie JabŁko

Buraczkowa papka z wołowiną
– 1/2 małego buraka,
– 1/2 średniego ziemniaka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 1/3 szklanki wody,
– 20 g surowej młodej wołowiny.
Buraczka umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając go ze skórki. Ziemniaka umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Wyjmij mięso i drobno posiekaj. Buraka ostudź pod zimną wodą, obierz, połowę pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę. Zanim podasz dziecku, sprawdź, czy nie jest zbyt gorąca.
Porcja dla dziecka = 150 g + 10 g GOTOWANEGO MIĘSA

Lane kluseczki na mleku
– 5 miarek mleka następnego w proszku,
– 150 ml wody, dla niemowląt,
– żółtko,
– 1 łyżeczka mąki kukurydzianej.
Wymieszaj żółtko, mąkę i łyżeczkę zimnej wody na jednolitą masę. Zagotuj części wody i wlewaj do niej bardzo cienkim strumieniem płynne ciasto. Kluseczki powinny
być miękkie, najlepiej wielkości kaszy perłowej. Do pozostałej porcji wody (powinna być przegotowana) dodaj proszek mleczny. Wlej mleko do ugotowanych kluseczek.
Porcja dla dziecka = 180 ml

Osiem rad na 9. miesiąc

Twój maluszek ma już pewnie ząbki i uczy się żuć. Czas więc na kolejne zmiany w jego diecie. Nasz ekspert radzi, jak i kiedy je wprowadzać.

1. Nie rezygnuj z karmienia piersią, mimo że dziecko dostaje już wiele nowych pokarmów. Twoje mleko jest nadal bardzo ważnym składnikiem jego diety. Przystawiaj więc je do piersi tak często, jak będzie się tego domagać. Jeśli wróciłaś do pracy, pozwalaj maluchowi ssać rano
i wieczorem, a także w nocy.

2. Dawaj malcowi do rączki chrupki kukurydziane, a potem inne smakołyki nadające się do gryzienia, np. obrane jabłko lub bezglutenowe biszkopty. Gryzienie i żucie stałych pokarmów wspomaga prawidłowe kształtowanie się zgryzu.

3. Pamiętaj, że w menu dziecka nie powinno zabraknąć mięsa – zawiera ono m. in. potrzebne mu żelazo. Czy wiesz, że wchłanianie żelaza ułatwia witamina C? Po posiłku warzywno-mięsnym podaj więc maluchowi kilka łyżeczek soku. Pamiętaj też, że ciemne mięso (wieprzowe i młoda wołowina) ma najwięcej dobrze przyswajalnego żelaza hemowego.

4. Co drugi dzień dodawaj do zupki całe żółtko – to ważna zmiana. Możesz dodawać je także do kisielu mlecznego (rozmieszaj je najpierw w potrawie, potem razem z nią zagotuj). Żółtko jest źródłem prawie całkowicie przyswajalnego białka, potrzebnego organizmowi do budowy tkanek, żelaza, oraz cennej witaminy A.

5. Zapoznawaj szkraba z różnymi smakami – dziecko, którego menu jest bardzo monotonne, będzie mieć trudności z zaakceptowaniem nowych potraw. Jeśli jednego dnia podasz mu zupkę o łagodnym smaku, np. krupnik, następnego dnia przygotuj barszczyk zakwaszony odrobiną soku z cytryny. Czas też na nowe owoce, podawane w różnej postaci. Do przygotowania kisielku możesz użyć mrożonych śliwek, czarnych porzeczek, czy żurawin.

6. Pamiętaj, że nadmiar soku może szkodzić – zmniejsza apetyt, a nawet bywa przyczyną luźnych stolców. Nie podawaj go więcej niż 200 ml dziennie. Spragnionemu malcowi poza sokami podawaj ziołowe i owocowe herbatki.

7. Kup dziecku jego własną łyżeczkę – jeśli w czasie posiłku dasz mu ją do rączki, sprawisz mu wielką frajdę. Ale to nie wszystko! Im wcześniej zacznie jeść samodzielnie, tym lepszy będzie miał apetyt. Nie kupuj „udziwnionych”, powyginanych sztućców. W czasie karmienia dziecko powinno zgarniać pokarm z łyżeczki (nie powinnaś mu go wlewać do ust). To ważne, bo w ten sposób maluch ćwiczy mięśnie potrzebne podczas nauki mowy.
8. Nigdy nie zmuszaj do jedzenia – to najlepszy sposób wychowania niejadka albo... malucha, który będzie miał problemy z nadwagą! Nic się nie stanie, jeśli jednego dnia zje nieco mniej.

Przepisy
Zdrowe dania dla Twojego malca w 9. miesiącu życia

Krupniczek krakowski
– 1/2 małej marchewki;
– 1/2 małego ziemniaka,
– łyżeczka pokrojonego pora,
– łyżeczka pokrojonego korzenia pietruszki,
– 2 płaskie łyżeczki drobnej kaszki krakowskiej,
– łyżeczka masła,
– 150 ml wody.
Warzywa włóż do stalowego rondelka, zalej wodą i ugotuj prawie do miękkości. Następnie uzupełnij wodę i do gotującej się zupki wsyp, ciągle mieszając, kaszkę krakowską. Gotuj na małym ogniu 8–10 minut. Następnie, gdy kaszka będzie miękka, zestaw krupnik z ognia, dodaj masło i uzupełnij zupkę gorącą wodą.
Porcja dla dziecka = ok. 200 ml.

Kaszka z jabłkiem
– 3 łyżeczki kaszki ryżowej,
– jabłko,
– łyżeczka oliwy z oliwek lub masła,
– ok. 90 g wody.
Jabłko umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na szklanej lub plastikowej tarce. Wodę zagotuj. Dodaj starte jabłko, kaszkę i masło. Wymieszaj, jeszcze raz zagotuj. Wartość odżywcza kaszki będzie wyższa, jeśli dodasz żółtko lub kawałek ugotowanego chudego mięsa, np. z kurczaka (10–15 g na porcję).
1 porcja = 150 g

Przysmak z gruszki
– dojrzała gruszka,
– 2 łyżeczki soku jabłkowego.
Gruszkę umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Pokrój na kawałki i przetrzyj przez sitko lub zmiksuj wraz z sokiem jabłkowym. Podawaj natychmiast, póki nie ściemnieje.
Porcja dla dziecka = 2 łyżki musu.

Bezglutenowy biszkopcik
– 5 żółtek,
– 120 g cukru,
– 90 g mąki kukurydzianej,
– 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego).
Ubij na puch żółtka z cukrem, dodaj delikatnie przesianą mąkę kukurydzianą i proszek
do pieczenia. Wymieszaj lekko składniki ciasta. Ciasto przełóż do niewielkiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.
Porcja dla dziecka = mały kawałek

Osiem rad na 10. miesiąc

Twój brzdąc może już spróbować, jak smakuje pszenna bułeczka, żytni chleb, ciasto drożdżowe, kaszka manna... Nie wszystko w jego diecie trzeba jednak zmienić.

1. Nie rezygnuj z karmienia piersią. Twój pokarm nadal zaspokaja najważniejsze potrzeby dziecka. Oprócz wartości odżywczych zawiera przeciwciała, które skutecznie chronią przed infekcjami. Kiedy jesteś chora, a o tej porze roku o to nietrudno, pokarm działa jak szczepionka. Jeśli dziecko ssie pierś, nie trzeba mu podawać żadnego innego mleka – ani w proszku, ani płynnego.

2. Przygotowuj drugie danie. Jadłospis malca niewiele różni się od jego diety w dziewiątym miesiącu. Dziecko nadal powinno otrzymywać pięć posiłków dziennie, ale na obiadek nie wystarczy już sama zupka. Poza nią maluch powinien dostawać jarzynkę z dodatkiem gotowanego mięsa, np. ziemniaczek lub marchewkę i pulpecik. Na deser może wypić sok z kubeczka – witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, które jest mu bardzo potrzebne (zapobiega bowiem niedokrwistości).

3. Wprowadzaj pokarmy z glutenem. Oprócz chleba i bułki w dziecięcym menu pojawiają się teraz drobne płatki owsiane lub jęczmienne, kaszka manna, sucharki, biszkopty. Od czasu do czasu zamiast kaszki możesz dać malcowi na śniadanie malutką kanapkę z masłem i posiekanym mięsem (nie podawaj wędlin).

4. Używaj tylko wody butelkowanej. Musi być niskozmineralizowana, przeznaczona specjalnie dla niemowląt. Jeśli podajesz maluszkowi wodę do picia, koniecznie ją przegotuj.

5. Dawaj maluchowi coś do gryzienia. Najlepsze są kawałki gotowanej marchewki, obrane jabłko, biszkopty, chrupki kukurydziane. Jeśli dziecko zbyt długo dostaje potrawy przecierane, jego zgryz nie rozwija się prawidłowo. Powinno gryźć nawet, gdy jego ząbki dopiero się wyrzynają.

6. Odpowiednio przechowuj jedzenie. Słoiczek po otwarciu możesz trzymać w lodówce do 48 godzin. Ale gdy wprost z niego karmisz malucha, niedojedzoną resztę musisz wyrzucić. Wraz ze śliną dostają się do jedzenia bakterie, które mogą spowodować, że szybko się popsuje. Aby podgrzać danie w słoiczku, wstaw je do garnuszka z ciepłą wodą. Przeciery owocowe podawaj w temperaturze pokojowej.

7. Ucz dziecko samodzielnego jedzenia. W trakcie posiłku pozwól mu brać do rączki kawałki różnych pokarmów. Wręczaj też plastikową łyżeczkę, by uczyło się nią posługiwać.

8. Pamiętaj o witaminach. Poza jabłkami i soczkami podawaj kisielki z mrożonych truskawek, malin, porzeczek, śliwek, żurawin (przepis poniżej). Są źródłem biopierwiastków, np. żelaza, magnezu.

Przepisy
Zdrowe dania dla Twojego malca w 10. miesiącu życia

Kisiel z żurawin
– 1/2 szklanki żurawin,
– 2 łyżeczki cukru,
– 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
– 3/4 szklanki wody.
Żurawiny przebierz, opłucz, ugnieć w porcelanowym kubeczku, a potem przetrzyj przez plastikowe sitko. Część miazgi zalej wrzącą wodą, zagotuj i dodaj cukier. Mąkę ziemniaczaną zalej przegotowaną zimną wodą i rozmieszaj. Wlewaj powoli do wrzącego płynu ciągle mieszając. Zagotuj kisiel.
Po zestawieniu z ognia dodaj pozostałą część przecieru i wymieszaj. Gorący kisiel wlej do miseczki. Ostudź. Pyszny jest z mlekiem modyfikowanym.
Porcja dla dziecka: ok. 200 ml

Pulpeciki z kaszą manną
– 1/5 małej marchwi,
– 1/2 małego korzenia pietruszki,
– 1/2 łyżeczki zielonej pietruszki,
– 1/2 pokrojonego w kostkę selera,
– 4 łyżeczki mielonej surowej cielęciny,
– 2 łyżeczki kaszy manny,
– 1/2 surowego żółtka,
– 1/2 szklanki wody.
Umyj jajko, sparz je wrzątkiem i oddziel białko od żółtka. Do zmielonego mięsa dodaj żółtko, opłukaną i bardzo drobno posiekaną zieloną pietruszkę oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszaj, uformuj okrągłe kotleciki. Warzywa umyj, obierz, opłucz. Selera pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce jarzynowej. Wrzuć je do wrzącej, osolonej wody. Włóż też do niej pulpety i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20–30 minut. Podaj dziecku z ziemniakami purée na drugie danie.
Porcja dla dziecka: 1–2 pulpety + 50 g warzyw

Drożdżowa chałka
– 1/2 kg mąki pszennej,
– 3 łyżki cukru,
– 1/2 kostki masła,
– 1 szklanka mleka,
– 2 żółtka,
– 1/2 kostki drożdży (50 g)
Rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Następnie żółtka, roztopione masło i przesianą mąkę. Wyrób ciasto mikserem lub ręką. Podziel na dwie części, spleć w warkocz i przełóż do formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, posyp kruszonką (posiekaj 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę masła). Piecz pół godziny w 1800C.
Porcja dla dziecka: 1 kromka

Siedem rad na 11. miesiąc

Twój malec coraz wyraźniej zaczyna objawiać swoje upodobania smakowe: niektóre potrawy je z apetytem, a innych nie weźmie do buzi. Jak ustalić mu najlepszą dietę?/b>

1. Podawaj pięć posiłków dziennie. Zwykle w jedenastym miesiącu wielkość porcji wynosi ok. 180–220 g. Nie jest to jednak regułą, bo już w tym wieku dzieci mają różne potrzeby żywieniowe i apetyt. Mogą jeść nieco mniej lub więcej.

2. Rozszerz dietę o całe jajko. Powinno być bardzo świeże (po rozbiciu żółtko zachowuje kształt, białko nie rozlewa się). Najlepsze jest w postaci jajecznicy przyrządzanej na parze lub gotowane ok. 4 minut. Dziecko może je jeść co drugi dzień. Jajko zawiera pełnowartościowe białka, różne witaminy i żelazo. Jeśli malec jest alergikiem, z wprowadzeniem całego jajka zaczekaj co najmniej dwa miesiące.

3. Wprowadź twarożek i jogurt. Maluchowi karmionemu piersią kilkakrotnie w ciągu doby nie musisz dawać innych pokarmów mlecznych. A karmionemu sztucznie – dwa razy w tygodniu podaj twarożek, kefir lub jogurt naturalny z owocami.

4. Urozmaicaj dietę owocami. Malec powinien już uczyć się jeść owoce w kawałkach. Oprócz jabłek podawaj też dojrzałe gruszki. Zwróć uwagę, by nie miały zbyt dużo „kamiennych” cząstek. Dla niemowląt nadają się podłużne gruszki o nazwie Konferencja. Większość dzieci w tym wieku dobrze toleruje banany. Staraj się wybierać dojrzałe, słodkie, o silnym aromacie. Banany, podobnie jak i inne owoce, przed obraniem umyj. Odetnij też ich końce.

5. Korzystaj też z mrożonek. Doskonale wzbogacą zimowe menu. Z porzeczek, śliwek, wiśni możesz przygotować kisiel, przecier, kompot. Truskawki mogą od czasu do czasu jeść dzieci, które nie mają skłonności do alergii. Do zupki i na drugie danie dobre są mrożone kalafiory, brokuły, pomidory, buraczki. Pamiętaj, że nie powinny być rozmrożone i powtórnie zamrażane.

6. Staraj się, by obiadek był dwudaniowy. Oprócz zupy jarzynowej gotuj krupnik, rosół z lanymi kluseczkami, barszcz, pomidorową, dyniową. Na drugie danie zaproponuj dziecku chude mięso (20 g) – gotowane, drobno posiekane lub zmielone, albo miękki pulpecik. Podawaj je z kawałkami ziemniaka i marchewką lub brokułami i puree ziemniaczanym. Dobrym połączeniem jest też utarty burak z jabłkiem i kasza krakowska lub perłowa. Czasem podaj drobny makaron, np. gwiazdeczki.

7. Sadzaj malca przy stole. Będzie wówczas naśladował innych domowników i chętniej jadł. Dla niemowląt, które same zaczynają sięgać po jedzenie, posiłki staną się przyjemnością. Dawaj dziecku do rączki plastikową łyżeczkę, a pod ręką miej papierowy ręcznik i nie denerwuj się, gdy jedzenie znajdzie się poza talerzem.

Przepisy
Zdrowe dania dla Twojego malca w 11. miesiącu życia

Twarożek z musem malinowym
– 1 1/2 szklanki mleka (2 lub 3,2 %),
– łyżka śmietany (18% tłuszczu),
– 2 łyżki mrożonych malin,
– 1 łyżeczka cukru (5 g).
Mleko przegotuj i ostudź. Zakwaś łyżką śmietany lub kilkoma łyżeczkami zsiadłego mleka i pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 24–36 godzin. Gdy się zsiądzie,
zdejmij z niego warstwę tłuszczu.
Wstaw garnuszek z mlekiem do naczynia z gorącą wodą. Kiedy mleko delikatnie się zetnie i oddzieli serwatka, odcedź twarożek na gęstym plastikowym sitku (ew. wyłóż je podwójną gazą). Serek powinien być delikatny i miękki, łatwo dać się rozetrzeć. Maliny przelej wrzątkiem, rozmroź. Przetrzyj przez sitko do kubeczka, dodaj cukier. Serek przełóż do miseczki, polej przecierem owocowym. Podawaj z biszkoptem.
Porcja dla malucha: dwie łyżki.

Zimowy kapuśniaczek
– pół małej marchewki,
– ćwierć korzenia pietruszki,
– miękka część małego liścia kapusty włoskiej,
– mrożony pomidor (niekoniecznie),
– pół cienkiego plasterka chudego schabu lub innego mięsa wieprzowego (ok. 40 g).
Wytnij liść kapusty ze środka główki, umyj, usuń twardy nerw, pokrój na małe kawałki. Pozostałe jarzyny umyj, obierz, drobno pokrój, ugotuj do miękkości wraz mięsem. Pod koniec gotowania dodaj pokrojonego pomidora bez skórki. Wyjmij schab, drobno posiekaj i dodaj do zupy.
Porcja dla dziecka ok. 200 ml zupy.

Kolorowe warzywa
– mała różyczka brokułu,
– pół małego ziemniaka,
– pół marchewki karotki (mocno pomarańczowa),
– kilka strączków mrożonej fasolki szparagowej,
– łyżeczka masła.
Marchewkę opłucz, obierz, pokrój w grubsze talarki, a ziemniaka w zgrabne ćwiartki; brokuły i fasolkę opłucz. Warzywa ugotuj do miękkości na parze lub w niewielkiej ilości wody. Najdłużej gotuje się marchewka, najkrócej mrożone brokuły. Ułóż na ogrzanym talerzyku i okraś świeżym masłem. Pozwól maluchowi brać warzywa rączkami. Może je też maczać w twarożku roztartym z łyżką mleka.
Porcja dla dziecka: ok. 200 g


Pięć rad na 12. miesiąc

Dziecko bardzo interesuje się tym, co jedzą rodzice. Może poznawać nowe smaki i konsystencję potraw.

1. Podawaj różnorodne posiłki. Malec może jeść wiele potraw z rodzinnego stołu (większość zup, klopsiki, ugotowane do miękkości kasze, jarzynki, drobny makaron). Nie mogą to być potrawy tłuste i ciężkostrawne, grubo krajane surowe jarzyny, kupne ciasta i ciastka z kremem.

2. Nie miksuj zup i jarzynowych papek. Warzywa ścieraj na grubej tarce lub rozgniataj na talerzu, a mięso drobno krój. Nie zmieniaj od razu konsystencji wszystkich posiłków, stopniowo przyzwyczajaj malca do gryzienia. Najtrudniej poradzić sobie z mięsem. Wybieraj więc indyka, kurczaka, królika, młodą wieprzowinę i cielęcinę.

3. dawaj jedzenie do rączki. Małe kanapeczki, obrane jabłko, kawałek domowego ciasta drożdżowego lub biszkopta przyzwyczajają do żucia i gryzienia. To ważne dla prawidłowego rozwoju uzębienia i zgryzu.

4. Zacznij wprowadzać owoce południowe. Dojrzałe banany są łatwo strawne, zawierają żelazo i węglowodany (dostarczają organizmowi dużo energii). Zawarte w nich pektyny działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Mandarynki i pomarańcze to źródło naturalnej witaminy C.

5. Dwa razy w tygodniu podaj kefir lub jogurt. Są łatwiej strawne niż słodkie mleko. Zawarte w nich bakterie probiotyczne regulują pracę układu pokarmowego, poprawiają odporność malucha.

Przepisy
Zdrowe dania dla Twojego malca w 12. miesiącu życia

Papka z twarożku z herbatnikiem
– 40 g twarożku (2 łyżki),
– 10 g herbatników (1-2 sztuki),
– 40 g mleka (3–4 łyżki).
Herbatniki specjalnie przeznaczone dla niemowląt lub upieczone w domu, pokrusz, zalej ciepłym mlekiem. Gdy zmiękną, przetrzyj je wraz z twarogiem przez sitko. Podawaj na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do popicia – sok lub herbatka owocowa.
Porcja dla dziecka : 2 czubate łyżki twarożku.

Zupa z zielonego groszku
– pół średniej marchewki,
– łyżeczka pokrojonej w kostkę pietruszki,
– plaster selera,
– łyżka mrożonego groszku,
– świeże żółtko,
– łyżeczka oliwy z oliwek,
– 100 ml wody.
Warzywa umyj, obierz, opłucz. Zagotuj wodę, włóż warzywa, gotuj ok. 15 minut, dodaj opłukany zielony groszek. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Miękkie warzywa zmiksuj, dodaj oliwę i żółtko, wymieszaj. Zagotuj zupę, ostudź do odpowiedniej temperatury.
Porcja dla dziecka: ok. 200 ml

Omlet z warzywami
– jajko,
– łyżeczka mąki kukurydzianej lub pszennej,
– łyżka śmietany 18%,
– łyżka mrożonej zielonej fasolki,
– łyżka marchewki.
Marchewkę i fasolkę ugotuj do miękkości, odsącz. Jajo umyj, osusz, oddziel żółtko od białka, białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej mąkę, śmietanę, żółtko i delikatnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy lub oleju, wylej masę i usmaż omlet. Na jeszcze ciepły wyłóż warzywa. Podawaj na kolację lub jako drugie danie.
Porcja dla dziecka: cały omlet.




Uczę się żuć


Konsystencja podawanej dziecku potrawy powinna być dostosowana do jego umiejętności jedzenia i gryzienia. Dowiedz się, jakie potrawy stymulują maluszka do nauki tych czynności.



Pokarmy uzupełniające początkowo muszą mieć półpłynną, jednorodną konsystencję ułatwiającą połykanie (pierwsze zupy jarzynowe, skrobane jabłko czy soki przecierowe). Kilka tygodni później pozostaw w potrawie dziecka wyczuwalne cząstki warzyw czy włókna mięsa. Około ósmego-dziewiątego miesiąca życia większość niemowląt potrafi już bowiem żuć i połykać mniej rozdrobnione potrawy, np. starte na drobnej tarce i ugotowane warzywa dodane do zupy, rozgniecione miękkie owoce z mlecznym kisielem lub kaszką, rozgniecione ziemniaki.

Dobre rady
– Dziecko może zakrztusić się pokarmami o nowej konsystencji, powinno więc spożywać posiłki pod opieką dorosłych, siedząc.
– Gdy malcowi wyrosną pierwsze ząbki, dawaj mu do rączki produkty nadające się do gryzienia, np. chrupki kukurydziane, obrane jabłko lub bezglutenowe biszkopty.

1. Marchew i jabłko z indykiem
– dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie
– od siódmego miesiąca życia

– 1/2 małej marchwi,
– 1/2 małego jabłka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 20 g surowej piersi indyka,
– 1/2 szklanki wody.
Marchewkę umyj i obierz. Pokrój ją w kostkę, włóż do wrzątku. Dodaj umyte mięso i gotuj do miękkości. Jabłko opłucz i obierz, dodaj po ok. 20 minutach gotowania do marchewki i mięsa. Jeszcze chwilę gotuj wszystko na wolnym ogniu. Warzywa i jabłko przetrzyj przez sitko albo zmiksuj, mięso posiekaj. Dodaj masło i drobno pokrojone mięso. Potrawę zagotuj. To smaczny i wartościowy obiad dla dziecka.
Jedna porcja dla malucha = ok. 150 g
2. Buraczkowa papka z wołowiną
– dla dzieci karmionych piersią oraz żywionych sztucznie
– od siódmego miesiąca

– 1/2 małego buraka,
– 1/2 średniego ziemniaka,
– łyżeczka świeżego masła,
– 1/3 szklanki wody,
– 20 g surowej polędwicy wołowej z młodego bydła.
Buraczek umyj, ugotuj do miękkości, nie obierając. Ziemniak umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę i razem z mięsem włóż do wrzącej wody. Gotuj na małym ogniu mniej więcej15 minut. Mięso wyjmij, drobno posiekaj. Ugotowany burak ostudź pod zimną wodą, a następnie obierz ze skórki. Połowę buraczka pokrój na cząstki, dodaj do ziemniaka i zmiksuj. Dodaj drobno pokrojone mięso i świeże masło. Ciągle mieszając, zagotuj potrawę. Zanim podasz ją dziecku sprawdź czy nie jest zbyt gorąca.
Jedna porcja dla malucha = 150 g + 10 g gotowanego mięsa

3. Przysmak z mięsem, ryżem i jabłkiem
– dla dzieci karmionych piersią – od siódmego miesiąca
– dla dzieci żywionych sztucznie – od szóstego miesiąca

– jabłko,
– łyżeczka masła,
– 3 łyżeczki kleiku ryżowego,
– 20 g surowej piersi kurczaka,
– 2 łyżki wody.
Rozgotuj obrane jabłko w 2 łyżkach wody. Osobno ugotowane mięso drobno posiekaj. Do rozgotowanego jabłka dodaj mięso, kleik ryżowy, masło. Danie zagotuj. Jeśli okaże się jest za gęste, dodaj łyżkę przegotowanej wody. Dla starszego niemowlęcia zwiększ ilość ugotowanego mięsa.
Jedna porcja dla malucha = ok. 150 g






Eleganckie Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki Ślubne
Nowe wzory wg potrzeb klienta http://doriart.ucoz.com
image
Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

hmmm, ciekawe. To się przyda ;)

www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
Re: Czym/ jak dokarmiacie swoje półroczne dzieci?

super