Widok

Sprawdzony przepis na muffinki, babeczki?

Macie moze cos ciekawego? i w jakich blaszkach pieczecie, silikonowych, papierowych , blasznych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja robię z tego przepisu:

http://www.kuba-pichci.pl/2012/08/muffiny-z-masa-krowkowa.html

Piekę w silikonowej blaszce do muffinek wyłożonej papierkami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja piekę dwa rodzaje mufinek, w zależności od potrzeb.
Pierwszy przepis na babeczki waniliowe z malinami i białą czekoladą ( jak bez malin to daję samą czekoladę białą i mleczną po pół tabliczki)

300 gram maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 gram cukru ( ja jak mam używam trzcinowego jeśli nie to zwykły
1 jajko
olejek wanilinowy
225 ml mleka
50 gram masła
tabliczka białej czekolady
maliny

Mąkę z proszkiem przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, 2 łyżeczki olejku wanil., i mleko. Mieszam. Następnie wlewam roztopione masło ( zimne!!) i mieszam do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji ( wszystko ręcznie).
Na końcu wrzucam pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie maliny.

Ja zostawiam na koniec kilka kawałków czekolady żeby położyc na wierzchu każdej mufinki. Dodatkowo każdą posypuję cukrem trzcinowym, wtedy wierzch staje sie taki fajny, chrupiący.

Piekę z termoobiegiem ok. 30-35 min ( do suchego patyczka) w temp. ok 180-200 stopni ( w zależności od piekarnika).
Jak piekę bez owoców mieszam czekoladę białą z mleczną i wówczas w piekarniku siedzą trochę krócej, ok. 20-25 min.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Drugie piekę z przepisu Yecah, z bananami i kakao.

Trzeba przygotować dwie miski:

SUCHE:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszcz.
0,5 łyżeczki proszku do piecz.
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki kakao
1 pokruszona/pokrojona na małe kawałeczki tabliczka czekolady (można wymieszać - gorzka, mleczna, biała)

MOKRE:
4 zmiksowane, rozciapciane banany (najlepiej kupić takie bardziej dojrzałe)
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju

Wymieszkać suche składniki, wymieszać mokre składniki. Mokre wlać do suchych i mieszać łyżką (nie mixować!) do połączenia się składników. Nawet jak będą małe grudki, to nic nie szkodzi.

Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temp ok. 190 stopni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w tym tygodniu 2 x robiłam ciasto(w keksówce) z przepisu Yecath na czekoladowo-bananowe muffinki :] dzisiaj dodatkowo z polewą z serka typu Philadelphia ;)

polecam ten przepis :]

_____

ogólnie do babeczek używam takich blach + papierowych papilotek :) http://allegro.pl/forma-blacha-na-babeczki-muffiny-mufinki-6-cm-i3029320574.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a tu zdjęcia moich muffinek śniadaniowych ;) http://aukcje.wosp.org.pl/pyszne-muffinki-sniadaniowe-przepis-i795665
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja zawsze robilam z tej strony http://www.cincin.cc dziesiatki przepisow,na muffinki ale najbardziej to capucino nam smakowaly :) i co najwazniejsze udawaly sie zawsze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki za wszystkie przepisy, napewno skorzystam:-)
a gdzie kupujecie te papierowe foremki??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ostatnio byly w biedronce,w pepco sa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
papilotki są w hiperach, w sklepach w stylu "wszystko za 5zł" ;) w Ikea :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ostatnio muffinki robiłam z przepisu z tego bloga http://bloghunter.pl/wpis/2196 wyszły rewelacyjne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja kupuje w paczce z Oetkera, dodaje tylko olej wode i jajko i sa pyszne, a nie drogo to wychodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
po co kupowac z paczki? Zrobione samemu są o wiele smaczniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja zawsze robiłam w papierowych. Przepis na czekoladowe z czekoladowym kremem jest tutaj http://brandsabbath.com/post/view/2816
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja różnie.Robiłam i w papierowych i w silikonowych. Wydaje mi się,że jednak o wiele wygodniej piecze się w papierowych ponieważ potem nie trzeba niczego czyścić.

No i wygląda to o wiele bardziej efektownie. Papierowe foremki są na tyle tanie,że nie jest to praktycznie żaden wydatek....
Muffiny jednak robię ostatnio bardzo rzadko. Po prostu zakochałam sie w brownie:
https://www.przepisy.pl/przepis/brownie-6838

Jest przepyszne i to chyba najprostsze ciasto jakie piekłam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nie lubię z kolei tych papierowych, bo się przyklejają do muffinki i ciężko to potem odkleić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W silikonowych foremkach wychodzą zawsze bardzo miękkie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja uwielbiam babeczki marchewkowe! Na Kwestii Smaku jest najlepszy przepis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Gdzie w Gdańsku kupię móżdżek cielęcy? (11 odpowiedzi)

Orientuje się ktoś gdzie w Gdańsku mogę kupić móżdżek cielęcy?

przepisy na szybkie sałatki:) (42 odpowiedzi)

Cześć dziewczyny, jutro mam gości i chciałabym zrobić jakieś 2-3 dobre sałatki o niewielkiej...

domowe wędliny (90 odpowiedzi)

robicie? proszę o przepisy... na początek ja podaję taki co znalazłam kiedyś w necie i jest...

do góry