Widok
Ja robię z tego przepisu:
http://www.kuba-pichci.pl/2012/08/muffiny-z-masa-krowkowa.html
Piekę w silikonowej blaszce do muffinek wyłożonej papierkami.
http://www.kuba-pichci.pl/2012/08/muffiny-z-masa-krowkowa.html
Piekę w silikonowej blaszce do muffinek wyłożonej papierkami.
ja piekę dwa rodzaje mufinek, w zależności od potrzeb.
Pierwszy przepis na babeczki waniliowe z malinami i białą czekoladą ( jak bez malin to daję samą czekoladę białą i mleczną po pół tabliczki)
300 gram maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 gram cukru ( ja jak mam używam trzcinowego jeśli nie to zwykły
1 jajko
olejek wanilinowy
225 ml mleka
50 gram masła
tabliczka białej czekolady
maliny
Mąkę z proszkiem przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, 2 łyżeczki olejku wanil., i mleko. Mieszam. Następnie wlewam roztopione masło ( zimne!!) i mieszam do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji ( wszystko ręcznie).
Na końcu wrzucam pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie maliny.
Ja zostawiam na koniec kilka kawałków czekolady żeby położyc na wierzchu każdej mufinki. Dodatkowo każdą posypuję cukrem trzcinowym, wtedy wierzch staje sie taki fajny, chrupiący.
Piekę z termoobiegiem ok. 30-35 min ( do suchego patyczka) w temp. ok 180-200 stopni ( w zależności od piekarnika).
Jak piekę bez owoców mieszam czekoladę białą z mleczną i wówczas w piekarniku siedzą trochę krócej, ok. 20-25 min.
Pierwszy przepis na babeczki waniliowe z malinami i białą czekoladą ( jak bez malin to daję samą czekoladę białą i mleczną po pół tabliczki)
300 gram maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 gram cukru ( ja jak mam używam trzcinowego jeśli nie to zwykły
1 jajko
olejek wanilinowy
225 ml mleka
50 gram masła
tabliczka białej czekolady
maliny
Mąkę z proszkiem przesiewam do miski, dodaję cukier, jajko, 2 łyżeczki olejku wanil., i mleko. Mieszam. Następnie wlewam roztopione masło ( zimne!!) i mieszam do otrzymania w miarę jednolitej konsystencji ( wszystko ręcznie).
Na końcu wrzucam pokrojoną w kostkę czekoladę i delikatnie maliny.
Ja zostawiam na koniec kilka kawałków czekolady żeby położyc na wierzchu każdej mufinki. Dodatkowo każdą posypuję cukrem trzcinowym, wtedy wierzch staje sie taki fajny, chrupiący.
Piekę z termoobiegiem ok. 30-35 min ( do suchego patyczka) w temp. ok 180-200 stopni ( w zależności od piekarnika).
Jak piekę bez owoców mieszam czekoladę białą z mleczną i wówczas w piekarniku siedzą trochę krócej, ok. 20-25 min.
Drugie piekę z przepisu Yecah, z bananami i kakao.
Trzeba przygotować dwie miski:
SUCHE:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszcz.
0,5 łyżeczki proszku do piecz.
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki kakao
1 pokruszona/pokrojona na małe kawałeczki tabliczka czekolady (można wymieszać - gorzka, mleczna, biała)
MOKRE:
4 zmiksowane, rozciapciane banany (najlepiej kupić takie bardziej dojrzałe)
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
Wymieszkać suche składniki, wymieszać mokre składniki. Mokre wlać do suchych i mieszać łyżką (nie mixować!) do połączenia się składników. Nawet jak będą małe grudki, to nic nie szkodzi.
Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temp ok. 190 stopni.
Trzeba przygotować dwie miski:
SUCHE:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszcz.
0,5 łyżeczki proszku do piecz.
0,5 łyżeczki soli
1/3 szklanki kakao
1 pokruszona/pokrojona na małe kawałeczki tabliczka czekolady (można wymieszać - gorzka, mleczna, biała)
MOKRE:
4 zmiksowane, rozciapciane banany (najlepiej kupić takie bardziej dojrzałe)
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
Wymieszkać suche składniki, wymieszać mokre składniki. Mokre wlać do suchych i mieszać łyżką (nie mixować!) do połączenia się składników. Nawet jak będą małe grudki, to nic nie szkodzi.
Piec ok. 25 minut (do suchego patyczka) w temp ok. 190 stopni.
w tym tygodniu 2 x robiłam ciasto(w keksówce) z przepisu Yecath na czekoladowo-bananowe muffinki :] dzisiaj dodatkowo z polewą z serka typu Philadelphia ;)
polecam ten przepis :]
_____
ogólnie do babeczek używam takich blach + papierowych papilotek :) http://allegro.pl/forma-blacha-na-babeczki-muffiny-mufinki-6-cm-i3029320574.html
polecam ten przepis :]
_____
ogólnie do babeczek używam takich blach + papierowych papilotek :) http://allegro.pl/forma-blacha-na-babeczki-muffiny-mufinki-6-cm-i3029320574.html
a tu zdjęcia moich muffinek śniadaniowych ;) http://aukcje.wosp.org.pl/pyszne-muffinki-sniadaniowe-przepis-i795665
A ja zawsze robilam z tej strony http://www.cincin.cc dziesiatki przepisow,na muffinki ale najbardziej to capucino nam smakowaly :) i co najwazniejsze udawaly sie zawsze
ja ostatnio muffinki robiłam z przepisu z tego bloga http://bloghunter.pl/wpis/2196 wyszły rewelacyjne
A ja różnie.Robiłam i w papierowych i w silikonowych. Wydaje mi się,że jednak o wiele wygodniej piecze się w papierowych ponieważ potem nie trzeba niczego czyścić.
No i wygląda to o wiele bardziej efektownie. Papierowe foremki są na tyle tanie,że nie jest to praktycznie żaden wydatek....
Muffiny jednak robię ostatnio bardzo rzadko. Po prostu zakochałam sie w brownie:
https://www.przepisy.pl/przepis/brownie-6838
Jest przepyszne i to chyba najprostsze ciasto jakie piekłam.
No i wygląda to o wiele bardziej efektownie. Papierowe foremki są na tyle tanie,że nie jest to praktycznie żaden wydatek....
Muffiny jednak robię ostatnio bardzo rzadko. Po prostu zakochałam sie w brownie:
https://www.przepisy.pl/przepis/brownie-6838
Jest przepyszne i to chyba najprostsze ciasto jakie piekłam.