Widok
Składniki:
- 6 żółtek
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 20-25 dag mąki
- 1 łyżka spirytusu
- 1 kg smalcu do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru i 1 torebka cukru waniliowego (1.6 dag) do posypania
Sposób przyrządzania:
Żółtka wymieszać ze śmietaną. Partiami dodawać przesianą mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć z ciasta wąskie paski (2,5 x 8 cm), kształtem przypominające równoległobok.
W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek.
W rondlu mocno rozgrzać smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć faworki. Wkładać na raz po 2-3 sztuki. Smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając podczas smażenia. Usmażone układać na bibule do osączenia.
Faworki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Z tego samego ciasta można robić róże karnawałowe. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić z niego krążki czterech wielkości. Każdy naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Krążki smarować na środku białkiem, składać po cztery i sklejać, mocno przyciskając środek palcami. Smażyć jak faworki.
ja jednak nie robie, za dużo roboty :P
- 6 żółtek
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 20-25 dag mąki
- 1 łyżka spirytusu
- 1 kg smalcu do smażenia
- 1 szklanka cukru pudru i 1 torebka cukru waniliowego (1.6 dag) do posypania
Sposób przyrządzania:
Żółtka wymieszać ze śmietaną. Partiami dodawać przesianą mąkę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlać spirytus i nadal wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto, takie jak na pierogi. Rozwałkować je bardzo cienko na stolnicy posypanej mąką. Wyciąć z ciasta wąskie paski (2,5 x 8 cm), kształtem przypominające równoległobok.
W każdym z nich zrobić pośrodku podłużne nacięcie i przekładać przez nie koniec ciasta, tak aby powstał luźny węzełek.
W rondlu mocno rozgrzać smalec. Sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta - jeśli ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni, można smażyć faworki. Wkładać na raz po 2-3 sztuki. Smażyć na jasnozłoty kolor, przewracając podczas smażenia. Usmażone układać na bibule do osączenia.
Faworki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Z tego samego ciasta można robić róże karnawałowe. Ciasto należy cienko rozwałkować i wykroić z niego krążki czterech wielkości. Każdy naciąć na obwodzie w pięciu miejscach. Krążki smarować na środku białkiem, składać po cztery i sklejać, mocno przyciskając środek palcami. Smażyć jak faworki.
ja jednak nie robie, za dużo roboty :P
Prosze bardzo:
25 dkg maki
łyzeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka, łyzka cukru, 4 łyzki gęstej smietany, łyzka octu lub spirytusu, 50 dag smalcu do smażenia lub 25 dag i pół szklanki oleju
Mąke, proszek, utarte żółtka z cukrem, smietane i spirytus albo ocet wymieszac i starannie wyrobic jednolite ciasto. Ja potem jeszcze je tłuke wałkiem, az sie pecherzyki pojawią :) Odcinac po kawałku, wałkowac jak najcieniej, kroic kawałki ok. 3 cm szer. i 8-10 dł., nacinac na srodku i wywyijac :). Smazyc na rozpuszczonym tłuszczu , odsączyc po usmazeniu na papierowym reczniku i posypac cukrem cukrem pudrem. Pycha!!! Chyba tez zaraz zrobie :) Mi zawsze wychodza chrupiutkie! Samcznego :)
25 dkg maki
łyzeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka, łyzka cukru, 4 łyzki gęstej smietany, łyzka octu lub spirytusu, 50 dag smalcu do smażenia lub 25 dag i pół szklanki oleju
Mąke, proszek, utarte żółtka z cukrem, smietane i spirytus albo ocet wymieszac i starannie wyrobic jednolite ciasto. Ja potem jeszcze je tłuke wałkiem, az sie pecherzyki pojawią :) Odcinac po kawałku, wałkowac jak najcieniej, kroic kawałki ok. 3 cm szer. i 8-10 dł., nacinac na srodku i wywyijac :). Smazyc na rozpuszczonym tłuszczu , odsączyc po usmazeniu na papierowym reczniku i posypac cukrem cukrem pudrem. Pycha!!! Chyba tez zaraz zrobie :) Mi zawsze wychodza chrupiutkie! Samcznego :)
jak sie ciasto bardzo cienko rozwalkuje i doda 3 lyzki spirytu amiast 1 beda kruche nawet i dwa tyg