Re: Co dziś na obiad cz. 23 - wiosenno-letnia :)
Malosolne od lat robie w/g jednego przepisu. 1 lyzka kamiennej soli na 0,5 l wody, sporo koperku,czosnku,swiezego chrzanu,lisc wisni. Ogorki dobrze umyc,odciac koncowki.Ukladac warstwowo. Zalac...
rozwiń
Malosolne od lat robie w/g jednego przepisu. 1 lyzka kamiennej soli na 0,5 l wody, sporo koperku,czosnku,swiezego chrzanu,lisc wisni. Ogorki dobrze umyc,odciac koncowki.Ukladac warstwowo. Zalac ciepla solanka tzn,przegotowana woda z rozpuszczona sola. Po kilku dniach zapach w kuchni jest"boski". W zaleznosci od wielkosci,gatunku ogorkow przebieg na malosolne trwa od 3 do wiecej dni. W momencie gdy chce przerwac proces na ogorki malosolne przekladam ogorasy do sloikow i wstawiam do lodowki. Przechowuja sie super a po czasie , kilku tyg. zmieniaja sie w kiszone, tez super:)
Jutro na obiad golabki w mlodej kapuscie.
zobacz wątek