Widok

Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-17

Skoro taka cisza przez weekend zapadła ;) to zakładam nowy wątek ;) (i żeby łatwiej w telefonie mi się odpalał)

wczoraj była zupka kalafiorowa z ziemniaczkami i maleńkim makaronem - gwiazdeczkami :]

później gościliśmy na urodzinach :] była grillowana karkówka, kurczak, szaszłyki :] duszone udka z kurczaka :] sałatka :] paszteciki francuskie z bigosem :] sałata z pomidorami, rodzynkami, oliwkami i fetą :] tort truskawkowy i czekoladowy :]

wracając zajechaliśmy na działkę i z Gabrysiem nazrywaliśmy fasolki mamuta(wysokiej) na dzisiejszy obiad :] będą ziemniaczki, gulasz wieprzowy z warzywami i fasolka polana bułeczką :]

dzisiaj ugotuje smak na zupę soczewicową :] (na mięsku)
jutro na działce będzie ciąg dalszy gotowania zupy :]

na środę planowany grill :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja akurat dzisiaj ugotowalam gar kalafiorowej na dwa dni;-)

wczoraj fladerka a przedwczoraj dorszyk w moim barze usteckim;-)
Dzieki Agusia;)

My mamy goscia - moja przyjaciolka jeszcze z czasow dziecinstwa - znamy sie doslownie od piaskownicy, czyli prawie 30lat!!

Wiec pokazujemy Jej kuchnie i kulinarne zwyczaje typowo brytyjskie - puby, fish&chips, gorzkie piwa ale oraz cydr. Do tego caly czas poza domem (bo piekna pogoda), wiec wszystkie posilki na miescie.

Dzis bedzie makaron fussilli z sosem bolonskim ktory przygotowalam w sobote - dodalam szpinak, cukinie i pieczarki. Rukola z pomidorami. na deser budyn waniliowy ze swiezymi malinami - po polsku;)

Jutro filety z dorsza w panierce pieczone w piekarniku, bukiet surowek, mlode ziemniaki, na deser moze zrobie crumble z jablkami i jezynami - bo pelno ich w ogrodzie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
wszystkie stałe bywalczynie tego wątku - wszystkie "wyjechane"? ;) czy nie jedzące obiadów? ;)

co tak tutaj pusto?

wczoraj zupka z soczewicy :]

dzisiaj większa brygada - zupka z soczewicy + grill (szaszłyki) :] surówka Gabrysiowa i ziemniaczki z zieleniną :]
U nas koncowka jarzynowej...

a w lodowce mi sie marynuja bioderka w miodzie i musztardzie na jutro...nie wiem jeszcze z czym podam...co mi jutro w warzywniaku wpadnie pod reke
no my wyjechani i stołujemy się w hotelu lub knajpce i mam luz blus:)))ale tylko do ndz:))
ale ogólnie znowu mam lenia na pichcenie:)
My sobie chorujemy ;) No i dziś obiad serwowała Pizza 33. I tak sobie Agusia pomyślałam, że mogłabyś coś na Chełmie z jedzeniem otworzyć, bo konkurencji prawie nie ma, a z Pizza 33, nawet dobre, ale porcja jak dla wróbla, a nie matki karmiącej:)
image
wczoraj - kac, nikt nic nie chciał, ja się nie wychylałam z robotą

Dziś conchiglioni z farszem mięsnym w sosie beszamelowym + wiejska fioletowa fasolka szparagowa.
Jutro - zapiekanka z cukinią i brokułem z sosem czosnkowym
Kkasia - hehehe :] znajdź mi wspólnika z kapitałem ;) albo jeszcze lepiej z gotowym lokalem ;) i nie ma problemu :]

dzisiaj będą na obiad smażone filety śledziowe :)))) "jiiibki" ;)

jutro dojemy wczorajsze szaszłyki :] (dzisiaj Mąż dostał do pracy, od jutra kilka dni sam sobie radzi z obiadami, jesteśmy na 2 końcach Gdańska)

w sobotę chyba zrobię barszcz biały(z kiełbaską i jajkami na twardo) :] i ziemniaczki z czarną/fioletową fasolką(naszą) :] kefirek do tego :]

zupka będzie jeszcze na niedzielę :]

w pn może pieczony kalafior, marchewka i ziemniaczki?

nie wiem kiedy Mąż przyjedzie do nas lub kiedy my zjedziemy do domu ;) także ciężko dalej planować :] ale w przyszłym tygodniu zrobię też gar leczo z parówkami ;)

jednak poddałyśmy się i wymieniłyśmy butlę z gazem ;P więc łatwiej będzie coś usmażyć, a i gotowanie będzie szybsze :] w pn Szwagier ma podjechać i zrobić nam bramkę na balkon - więc na czas gotowania będzie zakaz wstępu :]
u nas pieczone udka/bioderka miodowo musztardowe, ziemniaczki i zdecydowałam sie na sałate z rzodkiewka, ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem ze smietana

a dla młodego tarta marcheweczka z jabłuszkiem
Aśku - natchnęłaś mnie ;) do rybki też zrobię surówkę z marchewki i jabłka :]
no to sie ciesze;-)

ja dostalam wor marchew od babci z dzialki;-)
ja kupiłam 2 dni temu trochę więcej marchewki :] tzn. niż potrzebowałam do zupy i surówki na wczoraj ;)
a jabłek tu pod dostatkiem ;)
Polędwiczka wieprzowa na maśle z czosnkiem. Szybko i smacznie:)
image
Ja tez jestem - niestety nie wyjechana:( urlop dopiero w pazdzierniku.

W tym tygodniu byly: makaron fussilli z sosem boloskim z dodatkiem szpinaku cukinii i pieczarek, filety z dorsza w panierce z ziemniakami i bukietem surowek, curry z krewetkami, pieczarkami cukinia papryka podane z ryzem i chlebkiem naan.
Dzis restauracja.
Jutro w planach baklazany faszerowane kuskusem z pieczonymi warzywami w marynacie na bazie octu balsamicznego, miodu i oliwy, zapieczone z serem halloumi. Do tego jakis deser - pewnie kupny, np. lody ze swiezymi owocami mniam.
Kupilam rowniez, zainspirowana jednym z watkow, opakowanie Kopca Kreta.
wlasnie pieke ziemniaczki w prodizu ;) jednoczesnie podgrzewaja sie szaszlyki (miesko, biala kielbaska, boczek wedzony, trzy kolory papryki, cukinia i cebulka). poza tym gotuje sie fasolka mamut swiezo zerwana ;)

na kolacje moja Mama dostala natchnienia i bedzie robic knedle ze sliwkami - bo obierala dzis rwane sliwki na powidla ;)
My zjedlismy udka do konca.

jutro beda tortilki z kurczakiem w cornflaksach, salata lodowa, pomidorkiem, ogorkiem, czerwona cebulka i sosem czosnkowym...daaawno nie bylo;-)
Goscie wyjechali wiec powrot do codziennej kuchni.
Dzis makaron z sosem na bazie pieczonych baklazanow z roznymi warzywami: 3 kolory papryk, cukinia, cebula, pieczarki, pomidory. Cos a'la ratatuja.
Jutro chilli fasolowe z ryzem.
We wtorek moze zupa z soczewicy? Chociaz w taki upal to zupa mi nie w glowie.
w sobotę nie byłam w stanie ugotować zupy. po odejściu naszej kochanej Funny nic kompletnie mi się nie chciało.
na szybko była kasza jęczmienna z warzywami, polana podsmażoną cebulką i szyneczką w kostkę.

wczoraj musiałam ugotować barszcz biały żeby surowa biała kiełbaska mi nie wyszła z lodówki. wyszedł tak pyszny, że Gabryś zjadł miseczkę na obiad i poprawił drugą miseczką na kolację(sam sobie zażyczył zupkę z jajem i kiełbaską). aż byłyśmy z Mamą w szoku. Na dziś została miseczka zupy dla Gabrysia.

dzisiaj Mąż do nas przyjeżdża. z okazji złożenia wypowiedzenia w pracy i znalezienia nowej, a do tego z drugiej strony ogólnego "rozbicia" - na obiad zamówimy pizzę.

zrobię zakupy i chyba jutro zmuszę się do ugotowania leczo na parówkach - będzie spokój na 2-3 dni.
witam po przerwie:))
u nas wkońcu domowy obiadek choć lenistwo jeszcze nie minęło:))
ziemniaczki z pieczonymi udkami plus fasolka szparagowa od tesciowej z bułeczka tarta oraz pomidorki tez od tesciowej z cebulka i smietana:))

ale dzięki urlopowi miałam okazje przekonac się iż moje dziecko jada kaszę gryczaną:))
lipunia, ja na wyjezdzie do ustki tez dowiedziałam sie ze moj młody wcina kasze gryczaną:)- podróze kształcą:)

u mnie w piekarniku własnie sie robi zapiekanka makaronowa z brokułem w sosie serowym:)
co taka cisza tu?

my dzis dojemy zapiekanke, a jutro żurek na wedzonym boczku i kiełbasce, i ziemniaczki osobno ze skwarkami i cebulka
u nas to samo co wczoraj ale zamiast pomidorków, mizeria, surówka z marchewki i jabłuszka, ogórasy konserwowe mojej mamy.
no my też wrucilismy z wakacji ale jakoś tutaj cisza!!!! u Nas dzisiaj schabowe z mizerria i ziemniaczki a jutro zurek!!!
u nas rosołek robie duży gar to będzie potem podstawa do pomidoróweczki, w gdańsku na dlugiej jadlam pyszna taki krem z pomidorow ze slodka smietanka i potarkowanym serem w srodku pyszny byl sprónuje zrobić podobny.
wczoraj byliśmy na chwilę w domu :] z tej okazji były kotlety schabowe i domowe frytki :]

teraz właśnie gotuje się leczo (z kiełbaską i szyneczką) :] pewnie będzie na 2 dni :]

od sąsiadki dostałam słoik zakwasu na żurek :]

poza tym wzięło mnie na kluski ziemniaczane - a że wojna z nadmiarem jabłek trwa ;) i wczoraj przywieźliśmy na działkę sokowirówkę - to nie będzie problemu z tarciem ziemniaków :]
kupiłam dziś surowy boczek i biodrówkę na skwarki do klusek :] chyba w sobotę zrobię kluski ze skwarkami i twarogiem :]
Czyli nie tylko mnie na zurek naszlo;-)

wyszedl pychota;-)
asku 85 ja jutro robie zurek z kiełbaska i jajeczkiem!!!
U nas ostatnio za przyspieszonych obrotach - albo nie mam zupelnie czasu na pichcenie, albo nie ma nas w domu.
Wtorek - na szybko bagietka czosnokowa, salatka caprese, brokuly z oliwa, sosem sojowym i platkami migdalowymi.
Wczoraj trening i kino - przed seansem zjadlam zakupiona przez meza salatke z lososia.
Dzis kolacja sluzbowa - maz doje ratatuje z makaronem, salatke z pomidorow, papryki i cukinii.
Jutro wyjezdzamy na dlugi weekend - huraaa!!!
u nas dzisiaj zurek a jutro chyba fryty domowe i jajo sadzone
zmiana planów jednak robie spagetii bolonese
dzisiaj hot-dogi z Ikei ;) Maz zjadl ichnia zapiekanke :)

jutro kluski ;)
pojutrze goscie na dzialce :) bedzie zurek :) musze tylko jutro podjechac do Auchana po biala kielbaske :)
do tego ziemniaczki, smazone filety sledziowe i surowka z kiszonej kapusty :) (z marchewka, jablkiem, cebulka i szczypiorkiem)
u nas wczoraj bylo jedzenie z ikei ale pierwszy raz trafilam na zimne i bylo obrzydliwe i sie wkurzylam:((

dzisiaj krem z pomidorow z bagietka czosnkowa maz mowil ze smaczne:)
na kolacje ryz z jablkiem zapekany bardzo dobry mi wyszedl prawie polowe zjadlam sama hehe:))
dzisiaj mielone smażone oraz ziemniaczki i mizeria
u nas dzisiaj zrobie salatkę z zupek chińskich, a na obiad pierś z kurczaka moze jakies pomidorki plus papryka ze sloika robiona przez moja mame.
u nas dzis fryty i nuggetsy z kurczaka do tego sałatka z pomidorków koktajlowych i czerwonej cebulki
a ja mam dzisiaj zupke cukiniową z klopsami i pomidorami z puszki do tego makaron wstążki ;-)) mniam ;-)) pozdrawiam
od kąd weszły te KULINARIA jakoś mało osób gotuje i sie odzywa hehe!!! u nas dzisiaj były domowe hamburgery!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja dziś paluchy rybne, ziemniaczki i surówka...
w poniedziałki jakoś nie mogę się ogarnąć...

ale jutro zrobie gulasz drobiowy z warzywkami, sosikiem i kasza gryczaną:)
kluski ziemniaczane zrobiłam dopiero wczoraj, w domu ;)
w sobotę był żurek z białą kiełbaską i jajkami :] dzisiaj go dokończymy i zjemy kluski do końca :]

mamy całą siatkę fioletowej fasolki szparagowej - więc pewnie jutro będzie na obiad :] może do tego nasz ulubiony łosoś pieczony? i ziemniaczki :] muszę rybę wyciągnąć z zamrażarki :]

i dzisiaj muszę zrobić sałatkę z 1 brokuła :] z szynką i prażonymi ziarnami słonecznika :]

jutro lub pojutrze druga - makaronowa z brokułem :] takie ładne były brokuły w Auchanie, że kupiłam 2 :D
dzisiaj u nas lazagne z mięsem mielonym w końcu!!!a jutro chyba rosołek na korpusie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pytanie do Agusigda - czy ogórki krokodylki można pasteryzować? Chciałabym zrobić na zimę ale nie mam piwnicy i zastanawiam się czy w szafce one przetrwają. pozdrawiam

U nas dzisiaj ziemniaczki z koperkiem, mizeria i zapiekana pierś z kurczaka z serem na patelni grillowej
ja co prawda nie agusia, ale pasteryzowałam, przetrwały całą zime...jakiś miesiac temu zjedlismy ostatni słoiczek...

teraz tez zrobiłam 6 słoików do rozdania
nie lubię krokodylków...
no to takie danie, które albo od razu polubisz, albo wcale...mój brat wrecz samego zapachu nieznosi
To świetnie, będę robić bo mężowi bardzo posmakowały :)
ten zapach octowy nie jest zbyt miły ;)

osobiście nie pasteryzowałam krokodylków :]
Zapach jest obrzydliwy jak ta zalewe sie gotuje, ale potem np. wszyscy jak do mnie wchodza to mowia ze ladnie ogorami pachnie...ja zreszta tez lubie ten ichni zapach...pomijajac jak juz pisalam ten ostry smrod gotujacego sie octu
a wracając do obiadów:) u mnie dziś karkówka w sosie kurkowym, kasza/ziemniaki i korniszony

a na jutro zamówiona zapiekanka - makaron razowy, kurze cycki, pieczarki, papryka, cebula
u mnie dzisiaj kotlety z miesa drobiowego tzw. pozarskie do tego ziemniaczki z koperkiem i sorowka z pomodorow rzodkiewki cebulki salaty lodowekj z oliwa z oliwek odrobina octu sol i pieprz pycha ;-)
dzisiaj rosołek i tak mam ochote na gofry!!macie jakieś sprawdzone przepisy zeby wyszły?? dodam iż bede piec w opiekaczu do tostów bo mam dwa w jednym ze wymieniam wklady tylko!!!taki przepis na jakieś 20 gofrów zeby wyszlo!!!
My juz po dlugim weekendzie - tak sie stesknilam za moja kuchnia ze wczoraj zaraz po powrocie (ok 17stej) zabralam sie za gotowanie:
- fasolowe chilli z pieczarkami
- domowy chleb z otrebami i siemieniem lnianym
- dorsze w panierce pieczone w piekarniku
- makaron taki "chinski" z sosem na bazie sosu sojowego
- pelnoziarnisty ryz
Dzisiaj dokupie swiezych warzyw na salatki i mam obiady na najblizsze dni;) Moze upieke ciasto - kopiec kreta lub drozdzowka z lodowkowego przepisu;)
mam dwa sprawdzone przepisy na gofry :] nie wiem jak wyjdą z takiego opiekacza-gofrownicy :P bo taki sprzęt z reguły ma mniejszą moc :P a żeby wyszły dobre gofry musi być duża moc :P (specjalnie kupiliśmy Dezala :])

ale spróbuj :] najwyżej zastosuj myk z drugiego przepisu - po wyjęciu z gofrownicy wsadź do nagrzanego piekarnika na termoobieg :]

http://forum.trojmiasto.pl/Jak-zrobic-gofry-t336649,1,16.html

i zawsze daje wodę gazowaną :]
u nas gulasz z kasza gryczana i buraczki
tak przeczytałam o tych buraczkach... :P i mnie naszło na ziemniaczki, kotlety mielone i buraczki zasmażane :] dawno nie było tego zestawu ;) muszę zrobić w tym tygodniu :]

póki co moje Dziecię zażyczyło sobie dzisiaj frytki(domowe) ;) łosoś marynuje się i czeka na upieczenie :] do tego ugotuję fasolkę ;]

wieczorem zrobię sałatkę z makaronu :] z brokułem, kukurydzą, ogórkami konserwowymi, natką pietruszki, porem, majonezem :]

w tym tygodniu przewiduje też makaron z wędzonym łososiem w sosie z serka mascarpone (mascarpone czeka w lodówce i zbliża się koniec terminu, więc musimy zjeść) :] z sokiem z cytryny, białym pieprzem i koperkiem :]

hmmmm - może jeszcze kompot jabłkowy ugotuje? :> taaak - z cynamonem i goździkami :] i skórką z cytryny :] jabłka przetarte przez sito, żeby był taki gęstawy ;)
agusia jak robisz taki kompot bo narobiłaś mi ochoty a dziecia przyda się taki sok na znilżającą sie jesień!!!
u nas wczoraj mial byc gulasz z kasza ale ze wypad do gdyni nam sie maga przedluzyl to byl obiad w knajpce tez dobry jadlam pyszny kapusniaczek i placek po cygansku.
dzisiaj na szybko ziemniaczki, groszek z majonezem, papryka konserwowa, mizeria i kotlety z piersi kurczaka.
jutro sama nie wiem mam jeszcze polowe piersi i dumam co by tu zrobic.
jutro będzie kurczak juz jest w przyprawach w lodówce i fryty domowe oraz reszta rosołku!!! a na czwartek chyba kalafiorowa i naleśniki
Luna - eeee :P kompot ;] jabłka pokrojone na ćwiartki, obrane wrzucam do garnka :] dodaję umyta skórkę z cytryny :] kilka goździków, sporo cynamonu (albo mielony albo w kawałkach) :] cukier i woda :]
pogotować :] jak jabłka zmiękną - przelewam przez gęste sito i jabłka przecieram :]

można też dodać kisiel :] albo samą mąkę kartoflaną :]

a na jesień/zimę moja Mama porobiła w słoiki - jabłka zmasakrowała w sokowirówce :] potem sok zagotowała i lekko posłodziła :] gorący rozlała do słoików, zakręciła, odstawiła dnem do góry :]

fajne maja kolory ;) np. z papierówek jest bardziej żółty :] a mamy takie słodkie jabłka, które mają środki pokolorowane na różowo - i sok też jest różowy :]

ja nie wiem - moje Dziecię nijak nie chce jeść kisielu, budyniu, galaretki :/ na kompoty też ma długie zęby :/ i na domowe soki podobnie :/ ma ktoś pomysł jak Go zachęcić?

w końcu dzień mi się skrócił i sałatki nie zrobiłam - muszę ją zrobić rano, bo jedziemy na działkę ;]
u nas dzisiaj potrawa z piersi kurczaa z groszkiem i marchewka plus makaron bo nie mam ryzu w domu.
Mam dzis zly dzien w pracy - wszystko idzie jak po grudzie.. w drodze powrotnej z treningu zadzwonie do meza zeby wstawil pizee i zrobil salatke.. w nosie mam.
dzisiaj będzie kalafiorowa a jutro ziemniaczki i jajo sadzone
ja mam cały gar leczo. z kiełbaską (właściwie dla męża, bo ze swojego talerza wybieram, bo mam odrzut od mięsa ostatnio)
dzisiaj zupa ogorkowa ze swiezych ogorkow ;) i makaron z sosem z serka mascarpone i wedzonego lososia :)

i sypany jablecznik :)
dzisiaj byly placki z jablkiem ale chce mi sie juz kapusniaczka mocno wiec moze jutro zrobie plus cos tam jeszcze jakby maly jednak nie mial ochoty na kapusniaczek.
a u mnie dziś sałatka capresi z pyszną grecką oliwą i świeżą bazylią, z bagietką
ja mam dzisiaj reszte kalafiorowej i sałatke warzywna oraz z tuńczyka i pierś w płatkach migdąłowych bo goście bedą bo córka ma we wtorek 3cie urodzinki!!!
halo nikt nie gotuje jakos ostatnio w ostatnich dniach wakacji hehe!!! u nas dzisiaj resztki sałatek bigosik i reszta kalafiorowej
dzis ugotowalam na zyczenie Gabrysia ;) gar zurku z biala kielbasa lesna i jajkami :))) z super zakwasu od sasiadki ;) za jej namowa dalam tez ziemniaki :))) pyyyycha :)))

a teraz wlasnie zjedlismy ziemniaczki z koperkiem, kotlety mielone z koperkiem i zasmazane buraczki :)

zupa bedzie na 2-3dni :) kotlety na jeszcze jeden obiad :)

musze Wam powiedziec, ze ostatnio do tego sosu z serka mascarone i wedzonego lososia dodalam jeszcze podsmazona cebulke i poza koperkiem dalam tez zielona pietruszke -REWELACJA!!! :)))) teraz tylko tak bede robila ;)
juz kupilam paczke 0,5kg salatkowego lososia i beda dwa obiady ;)
a ja jakos nie mam weny i ugotowalam kapusniak to mlody wcina mieso nc wiecej nie chce dzisiaj nie wiem co bo maly mi zachorowal gardlo zawalone i pewnie nic nie bedzie chcial jesc mezu wyjechal a dla mnie jednej to bym najlepiej sie gdzies stolowala.
ale moje dziecko ostatnio ma faze na jajca:))
dzis zrobie podejscie do zupy z soczewicy - z bagietka czosnkowa i salata z pomidorami, papryka i cukinia - lekki obiad bo wychodzimy na lunch. Na deser placek truskawkowo-rabarbarowy - nie podszedl mi specjalnie ale trzeba dokonczyc;)

Wczoraj bylismy w niesamowitej restauracji - moze ktoras z Was slyszala - Dans Le Noir. Je sie w kompletnych ciemnosciach, menu to niespodzianka, drinki rowniez, a wszyscy kelnerzy sa niewidomi!! Niesamowite przezycie.
czytałam o tej restauracji kiedyś w gazecie - zazdroszczę:)

my wczoraj zrazy - pierwszy raz w życiu zrobiłam i wyszły pyszne:) a dzisiaj makaron z sosem śmietanowo-kurkowym i kurczakiem
Yv, nie moge sobie tego wyobrazic...niesamowite

ja jutro wracam do pracy po 2 latach i zostawiam mojego malego....stres cholerny...ale i czasu mniej teraz na pichcenie bedzie. w zwiazku z tym wlasnie wstawilam gar z golabkami, bedzie ma 3 dni...i babcia ma problem z glowy bo gotowca dostanie do podania malemu
o kurcze muszę zrobić gołąbki parę lat nie jadłam
asku powodzenia w pracy, babcia sobie na pewno poradzi:) a ty jak będziesz miała co robić to czas szybko zleci

ja też niedługo wracam do pracy i zbieram pomysły na obiady w 10 minut, ew. takie które można odgrzać następnego dnia
ale zawsze jak ugotuję czegoś więcej to zostaje zjedzone na drugi obiad lub kolację:)

u nas dziś kurczak pieczony, ziemniaki i sałata lodowa z warzywami i oliwą
a jak znajdę dużą kapustę to jutro będą gołąbki:) gotujecie je czy smażycie? moja mama zawsze gotowała w bulionie z przecierem pomidorowym, a w szkole robili smażone, pyszne były, tylko nie wiem jak potem dobry sos z tego zrobić
Ja dusze i potem zapiekam/ podsmazam.
gdyby ktos napisal tylko jak zrobic fajny sos pomidorowy, bo ka zawsze mam z sosem wlasnym;-)

dzieki...stroj galowy jest i na spotkanie z " noimi" nowymi dziecmi;-)
u nas zawsze gołąbki robione w szybkowarze :] w naturalnym sosie ;]
agusia czyli raczej duszone gołąbki?

eh aż musiałam śniadanie zjeść szybko bo ciągle o gołąbkach myślę:)
u nas dzisiaj bedzie spagetti bolonese!! a macie jakis pomysł co zrobić dla 5 tki dzieci małych??
dzieci chyba wszystkie lubią pomidorową:) i naleśniki
Agusia ile czasu dajesz tym gołąbkom w szybkowarze? bo ja zawsze duszę w zwyklastym garnku a mam szybkowar mogłabym go wykorzystać.
no właściwie wychodzą takie duszone :] i oczywiście tylko z włoskiej kapusty ;)
ze zwykłej białej nie robimy wcale :] a jak gdzieś jemy to nam nie smakują ;)

Asiunia - nasz szybkowar to tak już tylko z nazwy ;) z szybkością gotowania to już nie ma nic wspólnego po 30 latach ;P co jakiś czas zbieramy się do wymiany na nowy, poszukam, poczytamy i na tym się kończy ;P
Polecałam Ci kiedyś Fagor. Ja mam i jest rewelacyjny. ale w instrukcji nie ma nic o gołąłbkach :( ja też robię tylko i wyłaczanie z włoskiej kapusty. Ale przymierzam sie do zrobienia z gołąbków z pekinskiej. ale na razie nie mam weny i mam pełną zamrażarę żarcia. musimy najpierw ją opróżnić.
a włoska kapusta to jest taka pofałdowana? różni się smakiem od zwykłej? tutaj chyba nigdzei takiej nie widziałam (w No mieszkam:/)
Asiunia - tylko u nas przychodzą takie chwilowe przemyślenia, że trzeba kupić nowy szybkowar ;P i na tym się kończy :] może gdybyśmy częściej wyciągały ten gar z szafki to szybciej byśmy dokonały wymiany na nowy ;P
wieeem - jakby był nowy to pewnie byśmy się w nim zakochały i wszystko chciały gotować ;) żeby oszczędzać czas :]

koza - tak :] kapusta włoska to taka pomarszczona :] jest delikatniejsza, nie jest twardawa jak biała :] i ma troszkę inny smak :] dla nas lepszy :] rozpływa się w ustach ;)

image

image

gołąbki wyglądają tak http://kotlet.tv/golabki
zupa ogórkowa i schabowy z ziemniakami :)
zapomniałam napisać co u nas ;)

dokańczamy żurek :]

a później kotlety mielone zostaną pokrojone w paski :] to tego tortille, sałata lodowa, pomidory i ogórek :] + majonez ;)
u nas domowa pizza.
ostatnio mam mięsowstręt. poszukuję pomysłów na dania bezmięsne, które można urozmaicić ewentualnie mięsem (dla Małża). leczo jadłam w zeszłym tygodniu.
u nas rosołek na przeziebienie malego mam nadz ze zje a potem wkoncu zrobie gulasz z kasza gryczana tylko jeszcze dokladnie nie wiem kiedy:))

ja znowu nie cierpie tych z wlosiej kapusty jakos ta kapusta mi nie lezy pod zadnym wzgledem nie wiem czemu.

ale zjadlabym golabeczka.
moja tesciowa robi takie pieczone a ja i moja mama takie duszone w garnku plus sosik pomidorowy. lubie jak golabki w nim wrecz plywaja:)
U nas wczoraj po obfitym lunchu skonczylo sie jedynie na bagietce czosnkowej pelnoziarnistej i salatce greckiej na obiad.

Dzis maz dlugo w pracy, ja po treningu zrobie makaron pelnoziarnisty z sosem ze swierzych pomidorow cukinii i pieczarek, do tego stek z tunczyka i mala lampka wina na dobry sen;)
Jutro fasolka, ziemniaki, jajka sadzone i pieczarki z patelni. A po obiedzie wyjdziemy na kawe i jakies lody na powietrzu bo lato w pelni i trzeba korzystac;)
z okazji tego że córcia ma dzisiaj 3cie urodzinki robimy małe przyjęcie dla dzieci więc bedzie torcik ciasto a dla głodnych robie rosołek lub pomidorówke!!!
dzisiaj i jutro będzie zupka z soczewicy :)))
dziś każdy sięgnąl sobie sam po cos z lodówki ;)

a jutro

wątróbka drobiowa z duszoną cebulką, ziemniaczki z koperkiem i buraczki ;)
zmiana planów :] dzisiaj był pieczony kurczak z Auchana i świeżutkie kajzerki ;)

jutro będzie zupka z soczewicy :] kupiłam też piersi z kurczaka i coś z tego zrobię :] może w cieście naleśnikowym?
Maz znowu pozno w pracy - dla samej jendej nie chce mi sie pichcic wymyslnego obiadu, wiec byl tylko omlet z pieczarkami i pomidorami koktailowymi z oregano - ale za to z jaj... kaczych! Z kromka razowca.

Jutro filety z dorsza w panierce, ziemniaki i fasolka.Yv
Mam dziisaj wielką ochote na kuraka więc zrobie pałki z kurczaka upieczone w woreczku z ziemniaczkami i jakąś surówke
u mnie awaria plyty indukcyjnej a raczej ja zniszczylam i jedynie bedziemy jeesc co mamy w lodowce i ewentualnie na miescie do konca tyg przynajmniiej.
ja dziś pichcę kurczaka w potrawce na słodko, do tego buraczki i ziemniaki :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
wczoraj i dziś zupka z soczewicy :]

wczoraj na kolację była pyszna gotowana kukurydza :] piersi nie zrobiłam, zostały na dzisiaj :] będą w cieście naleśnikowym :] do tego domowe frytolce (zamówione przez Syna i Męża) i surówka z pekinki ;]

mój Mąż właśnie pojechał na "szkolenie" ;) tzn. degustację alkoholi :] hehehe :D takich drogich, prawdziwych win ;) bo zmienił pracę ;) to się "szkolić" musi ;P

także jak teraz będziecie potrzebowały porady odnośnie wina - to piszcie ;) albo jak będziecie chciały kupić dobre wino na prezent ;)
dziisaj robie pierś z kurczaka schabowe a do tego ryz z jakimś sosem bo ziemniaki juz mi bokiem wychodzą i mam także smaka na krupnik którego juz wieki nie robiłam!!!!
Ale super praca, ja to bym chciala byc enologiem.. tylko pewnie moja watroba by byla mniej zadowolona;)

Dzis (chyba) jajko sadzone, fasolka, ziemniaki. Chociaz mam rowniez ochote na curry - krewetki czekaja w lodowce i chlebek naan w spizarni.

Jutro wychodze z kumpelami - pizza i wino/piwo.
a mi właśnie dogotowuje się pieczarkowa :)
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
jutro reszta krupniku i klopsy ziemniaczane z serem
u nas jutro dorsze smazone, ziemniaczki i surówka z kapusty kiszonej
u mnie dziś łosoś grilowany z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi

jutro chyba placki po cygańsku

i jak znajdę soczewicę to zrobię zupę bo ciągle tu o niej ktoś pisze:)
dziś barszcz ukraiński, klopsy rybne w sosie koperkowym z prykami :)
barsz ukrainski - mniam, jak robisz???
ten przepis jest najbliższy mojemu :

http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2012/02/tradycyjny-barszcz-ukrainski.html

warzywa kroję w słupki, bo nie lubię wygotowanych
nie dodaję śmietany, bo u mnie ze śmietaną tylko pieczarkowa jest akceptowana :))
barszcz doprawiam tak, by był słodko-kwaśny
oj wieki nie jadłam barszczu ukraińskiego :]

dzisiaj i jutro krupnik :] też dawno nie było :]

poza tym sałatka ryżowa (z piersią kurczaka, kukurydzą, orzechami włoskimi, rodzynkami i majonezem) :]
u mnie jutro barszcz ukrainski ale z paczki ja tylko duzucam starte buraki do smaku i ziemniaki oraz jajo gotowane i doprawiam!! ale ze smietanka jak juz naleje zupke na talerz
a u nas jutro wkoncu bedzie obiadek domowy. ale jeszcze dumam cos narobilyscie mi smaczka na ten barszcz ale czy mlody zje ehh
może jak zrobisz nieco słodszy, to zje? ;))
a mi takiego smaka narobiłyście na gołąbka ;P że Mama wyciągnęła z zamrażarki ostatnie 3 gołąbki ;P do tego ugotowałam ziemniaczki, sobie i Młodemu polałam keczupem ;) (nie chciało mi się robić sosu pomidorowego) i była suuuper kolacja :]
hehe, ja już mam dość gołębi...3 dni je jedliśmy:)

zamiast dorsza, mąż kupił super małe fląderki, 10 filecików, wiec było na wczoraj i dziś tez bedzie
U nas dzis goscie na kolacji - bedzie risotto, na przystawke oliwki, grillowane karczochy i hummous, domowy chle z siemieniem lnianym a na deser tunezyjskie ciasto pomaranczowe;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dopiero Was odszukałam, a poprzedni skończył się miesiąc temu :)
oj i zrobilam ten barszcz ukraiński no pyszny pyszny mody tez pojadl a ja och chyba zaraz wezme dokladke:))
mój takze wyszedł pyszny juz prawie wszystko zjedzone!!!na taka pogode akurat był!!!
u mnie dzisiaj mielone pieczone oraz mizeriia i ziemniaczki
U nas pieczone żeberka z kapusta kiszona i pieczarkami do tego ziemniaczki .
u Nas ryż, klopsiki w sosie koperkowym, buraczki i fasolka szparagowa z bułką tartą.

na deser szarlotka z bitą smietaną i lodami ;)
U nas pizza wlasnej roboty...a wlasciwie nawet dwie...ogromne;-)
Kolacja udala sie;) Ciasto tunezyjskie furora, a roboty na 5 minut (no moze 15).

Dzis dojadamy resztki z wczoraj, plus lunch w pubie na powietrzu bo piekne lato i trzeba korzystac. Wieczorem zrobie na jutro curry z cukinia pieczarkami i krewetkami, ugotuje ryz pelnoziarnisty i bedzie obiad na jutro i lunch do pracy.
Yv podaj przepis na to ciacho jak takie szybkie bo mi sie nie chce piec ale jakby fatycznie tylko tyle roboty to moze bym sie skusila:))
wczoraj reszta krupniku :] i zamówiliśmy wieczorem pizzę z Dragona :]

dzisiaj ogórkowa z kiszonych ogórków :] gotowana na szybko, na działce :] coby 3 maluchów miała co jeść ;P a dorośli tak przy okazji ;)

na jutro i pojutrze mamy duszone w Zepterze udka z kurczaka :] i na jutro jeszcze po talerzu zupy :]

ugotuję też kukurydze ;)
u mnie jutro bedzie makaron duże muszle nadziewany mięsem mielonym i zapiekane w sosie baszamelowym i startym serem
wyglada fajnie ten przepis trzeba wypróbować, dzięki Cytrynka:)

moj mlody tak lubi kukurydze ze w sumie sama sie dziwie czemu az tak bardzo:))potrafi zjesc jej mase az musze mu porcjowac:))
Prosze bardzo:

-50g bulki tartej (nieco zeschnietej najlepiej)
- 200g cukru
- 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
- 100g mielonych migdalow
Suche skladniki wymieszac dokladnie w misce.

- 3 duze jajka
- 200ml oleju slonecznikowego
Jajka wymieszac z olejem na emulsje, dodac do suchych skladnikow, wymieszac.

- skorka z 1 pomaranczy
- skorka z 1/2 cytryny
Dodac do masy i wymieszac.

Mase przelozyc do tortownicy (wysypanej maka/bulka), wtsawic do zimnego piekarnika i piec ok. 45min-1h w 190st z termooobiegiem. Ciasto jest gotowa jesli zapalka/wykalaczka jest czysta.

Zdjac boki z tortownicy, ostudzic przez 5min, nakluc wykalaczka i zalac syropem:
- sok z 1pomaranczy
- sok z 1/2 cytryny
-75g cukru
-lyzeczka cynamonu
-dwa gozdziki
Zagotowac razem w malym rondelku az do rozpuszczenia cukru, mieszajac, potem gotowac jeszcze ok 3min.

Ciasto polewac syropem az caly bedzie zuzyty.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga, jesteś niesamowita w planowaniu

ja od miesiąca jem spontanicznie i mam do przodu 3 kg
my dziś steki wołowe - zaraz jadę na zakupy i mam nadzieję że będą świeże:)
do tego sałatka z groszku cukrowego, brokuła i kiełków mniam:)
hehe :] dzięki Gosiu :]

ot - nie lubię codziennie robić zakupów ;P bo wtedy okazuje się, że wydaję kilka razy więcej kasy ;P

poza tym nie chce mi się gotować na 1 obiad ;) więc przynajmniej zupa musi być na 2 dni :] z drugimi daniami różnie - zależy co to jest :]

no i do tego warunki :] jak jesteśmy na działce - to nie poszaleję ;) więc albo coś się w domu robi(tak jak teraz te udka duszone na 2 dni) i zabiera do odgrzewania :] albo coś prostego robi się na miejscu :] i tutaj też nie chce mi się codziennie jeździć po zakupy ;)

poza tym teraz nastąpi masakra :/ za 2 dni oddaję moje autko do kasacji :/ a póki co nie trafiłam jeszcze na nic fajnego do kupienia :/ bo i budżet okrojony :/ gdybyście wiedziały coś o fajnym, małym, babskim autku, tanim w utrzymaniu i zakupie(max 4600zł) to dajcie znać :] biorę pod uwagę Micrę, Corsę, Atosa, Saxo, Matiza(ale to ostateczna ostateczność chociaż niby najlepiej wypadał w testach ale za to nie ma bagażnika jak dla mnie), Punto. Mariusza autem nie będę jeździć - bo dla mnie jest za duże i się boję :P nic nie widzę :P (ani przodu ani tyłu) więc będę upupiona w domu :/
jak jest jakieś ciekawe ogłoszenie to daleko od 3miasta i średnio nam się chce jechać i oglądać 1 auto, którego nie będziemy mogli sprawdzić na stacji Dekry albo okaże się, że zdjęcia były mocno wyfotoszopowane ;P bo już 2 takie auta widzieliśmy w ogłoszeniach i na żywo :P
byliśmy na giełdzie w Pruszczu - nic tam nie było, aut o połowę mniej niż przy innych wizytach. wczoraj byliśmy na giełdzie w Chwaszczynie. tu już lepiej.
u mnie obiad na 2 dni wytrzymuje max. do kolacji, wtedy każdy zjada to co miało być na następny dzień :p
bo zawsze lepiej smakuje zrobione niż samemu robić nawet głupie kanapki czy kiełbaski na ciepło:)
Ja tez planuje, bo i oszczednosc czasu (zakupy za jednym zamachem, nie ma codziennie glowkowania coby tu przygotowac) i chyba rowniez pieniedzy, choc tu zdania sa podzielone - moim zdaniem tak, ale niektorzy mowia ze taniej jest kupowac codziennie na bierzaco na dany obiad, bo wtedy sie nie wyrzuca jedzenia.

Dzis curry z krewtkami i ryzem pelnoziarnistym. Plus resztka ciasta tunezyjskiego.
Jutro chyba zrobie makaron penne ze szpinakiem, pomidorami koktailowymi, feta i czarnymi oliwkami.
Pojutrze chilli fasolowe i ryz pelnoziarnisty, salatka z pomidorow, cukinii i oliwek
Yv dzieki za przepis musze wyprobowac oba tu podane ciekawe sa.

Maly dzisiaj poszedl do przedszkola i tam jadl obiadek, a ja ostatni dzien zupki jutro cos musze nowego zrobic i chyba to beda golabki:)

ja zawsze mam obiad na 2-3dni z lenistwa chyba ale my tez malo jemy wiec spokojnie jak zrobie 4-6kotletow to mamy na dwa dni, ja zupa to 2-3dni. itp. jakos nie chce mi sie codziennie wymyslac i pichcic.

a z tym planowaniem to roznie bo u nas zazwyczaj cos sie wyrzuci ale znowu codziennie nie chce mi sie stac i kupowac pojedynczej porcji miesa na dany obiad wole zamrozic.
dziś ostatecznie - na specjalne życzenie Męża - golonka gotowana, z ćwikłą i ziemniakami odsmażanymi
a dla mnie i Olgi - krupnik :)
u mnie chyba jakaś zupka może grochówka-wieki nie jadłam,albo kapusniaczek???!!!
u mnie właśnie zupka,kalafiorowo- jarzynowa z klopsikami i koperkiem...na dwa dni:)
a dzisiaj taka cisza to wszyscy bez obiadu? u mnie dzis "wyskoczyl" dorsz, bo maz wczoraj na ryby z nudow poszedl i przyniosl wielkiego dorsza, to obiecalam ze go upieke (dorsza nie meza), tak wiec siedzi w piekarniku z warzywami - marchewka, cukinia, papryka i porem a obok ziemniaki z rozmarynem

zazdroszcze wam tych zup, u mnie nikt nie chce jesc (poza pomidorowa, ale wtedy glownie chodzi o makaron:) i wcale nie gotuje, a ja moglabym jesc zupe codziennie...
u mnie dzisiaj fritata dodatkowo z zielonym groszkiem, ogólnie zamuła zero weny
u mnie pomidorowa dzis była
btw kupiłam sobie własnie nowy nr "SiP", przeglądam, i bardzo mi się spodobał przepis na lasagne z cukinii
wiec będzie jutro :)
a u nas gołąbki jednak na jutro dzisaj amly jadl w przedszkolu a ja w kfc niezbyt to zdrowe ale szybciej nie mialam malej kapusty.
wczoraj nie zjedliśmy kurczaka :P po zupie i zjedzeniu gotowanej kukurydzy miałyśmy dość ;) a Gabryś poprawił kanapkami ;) aż byłyśmy w szoku :]

dzisiaj był kurczak :] ziemniaczki z koperkiem(naszym) :] do tego surówka z pekinki + pomidorków :] (naszych - żółtych koktajlowych i czerwonych truskawkowych) :] do tego łyżka śmietany, troszkę wody, sos Knorr koperkowo-ziołowy i odrobina cukru :]

jutro hmmmm :P może makaron z sosem z serka mascarpone, wędzonym łososiem, cebulką, koperkiem, pietruszką i sokiem z cytryny?
a pojutrze placki ziemniaczane? ;] bo dawno nie było :]
albo kolejność odwrotna - zależy kiedy będę miała możliwość podjechać do Lidla po Mascarpone i dobry makaron ;P

jutro o 11 przyjeżdża laweta po moje słoneczko :((((( chyba się zapłaczę :(((( a wieczorem "ululam" ;) (kto mnie zna ten wie jaka ze mnie pijaczka ;P hehehe)
w taka pogode niechce nic mi się gotować ale zrobie na szybkiego zapiekanke!! makaron podgotowany z piersią z kurczaka pokrojona w kostke i wszystko zapieczone w sosie śmietanowo-koperkowym i posypane serem
Ja dzis robie ratatuj;)
Wczoraj jednak byl makaron - ale po bolonsku. Dzis - zgodnie z planem - zrobie chilli, ale chyba z ziemniakami, bo wieki nie jedlismy.
Na jutro wygralam na FB bilety do kina - ale na 18.30, wiec obiad bedzie na miescie, miedzy praca a seansem.
u mnie zmiana planów - robię paprykę faszerowaną :)
dzisiaj mielone kotlety,ziemniaczki i fasolka z bułka tarta
wczoraj był ten makaron Tagliatelle z sosem z wędzonym łososiem ;)

czyli dzisiaj plan - placki :] póki co właśnie ugotowała się zupka jarzynowa :]

jeśli nie będzie zmiany planów pt."jedziemy oglądać auta" - to później zrobię placki :] pewnie też z wędzonym łososiem, bo zostało jeszcze trochę ;) do tego sos czosnkowy :] i koperek :]
placki ziemniaczane ? z lososiem? do srodka go dodajesz?
moj maz uwielbia lososia, a ze zyjemy w ojczyznie lososia to praktycznie ciagle mamy go na stanie w lodowce:) chetnie wyprobuje ten pomysl:)
nie :] na usmażonych plackach układam paseczki wędzonego łososia, gałązkę koperku :] i polewam lekko sosem czosnkowym :]

wygląda to mniej więcej tak http://allrecipes.pl/przepis/3222/placki-z-w-dzonym--ososiem.aspx
http://kociolekmarysi.blogspot.com/2011/02/pieczone-placki-ziemniaczane-z-ososiem.html

oczywiście placki robię po mojemu ;) (ziemniaki, cebula, jabłko - starte na tarce o grubych oczkach, mąka, jajka, sól, pieprz, majeranek, w wersji bez łososia dodaję jeszcze marchewki i cukinię ze skórką)
U mnie nalesniki ze szpinakiem, serem i feta
asku - napisz plis jak robisz farsz, tak dokłądnie rozpisz
Aga, poezja ..... tzn wyobrażam sobie, że to jest wspaniałe, bo jeszcze nie zrobiłam :)
dzieki za przepis:) jutro je zrobie mężowi na obiad, a napisz jeszcze mniej więcej jakie proporcje ziemniaków, cukinii itp dajesz?
najpierw na patelnie wrzucam masło, ok. łyzki...do tego dwa ząbki posiekanego czosnku, potem dodaje szpinak....raczej mam mrozony...wiec czekam az sie rozpuści, potem wbijam jajko, piepże i dodaje pół opakowania fety...takiej rozdrobnionej....i merdam azsie feta rozpuści i to wsio. nie sole bo feta słona. potem naleśnik posypuje odrobiną startego zółtego sera, nakładam mase szpinakowa i zawijam, potem chwile zapiekam.

zwykle robie ten farsz na tarte, tzn. wykładam go na ciasto francuskie i do pieca...mniej roboty bo naleśniorów nie trzeba smażyć:p
ja tez uwielbiam placki ziemniaczane z lososiem.. mniam;) ja podaje z kwasna gesta smietana - polaczenie super - cieple chrupiace placki, jedwabisty losos i zimna smietana pycha.
Koza - trudno mi powiedzieć, bo jak zwykle "na oko" ;) żeby placki miały ładne drobinki zielone(skórka z cukinii) i pomarańczowe (marchewki)

wczoraj na ok 2-2,5kg ziemniaków dałam 1 wielką cebulę i 2 jabłka :]
do tego dodałabym taką 1 średnią lub 2 malutkie cukinie i ze 3 średnie marchewki :] (dużych cukinii wcale nie kupuję, wybieram zawsze takie młode, nie przerośnięte)
nalesniki z dzemem dziisaj robie
cukinia duszona z papryką , indykiem i pomidorami z puszki,m mniammm
a jutro chyba spagetti bolonese bo zostały mi kotlety mielone od wczoraj więc skroje je do sosu bo szkoda je zmarnować
dzisiaj wczorajsza zupka jarzynowa :]

poza tym właśnie robię gar gulaszu z szynki wieprzowej :] dzisiaj będzie z kaszą gryczaną i surówką z buraczków :]
Męża dziś i jutro nie ma, więc pewnie gulasz będzie do niedzieli włącznie ;)

wczoraj w końcu placki były bez wędzonego łososia :] każdy jadł z czym chciał :] (cukier, śmietana, śmietana+ cukier, keczup)

za to dzisiaj na kolację przewidziana sałata lodowa z wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i truskawkowymi(żółte i czerwone), czerwoną cebulką i jajkami na twardo :] z sosem :]
u nas ziemniaki z maselkiem, groszek z marchewka plus pieczony losos ale mlody cos nie chce jesc moze pozniej, oby.
u mnie placki z łososie będą jutro, a dzisiaj zapiekanka makaron razowy, mielone wołowe, kukurydza, papryka, pomidory z puszki plus ser oczywiście:)
mam apetyt na zupę smrodek, ale to na początku października zrobię :)))
normalnie chyba grypa mnie bierze więc gotuje własnie na rozgrzanie rosołek z makaronikeim!! gardło mnie tak strasznie boli a w niedziele impreza urodzinowa synka!!!
co to za zupa smrodek???
z brukwi, jak gotuje się to wali łokrutnie, jak w wiejskiej chacie :))))
u mnie jutro tarta z porem i bekonem...w niedziele obiad we włoskiej na mieście...a od poniedziałku...znowu trzeba bedzie coś na dwa/trzy dni porobic...co by młody miał co jesc
a dzisiaj klasycznie piers z kurczaka, ziemniaki plus surowka z marchewki i jabluszka plus marchewka i groszek.

wczoraj zrobilam ciasto marchewkowe i polowe sama zjadlam dzisiaj prawie dokonczylam:))
u nas dziś gołąbki, ziemniaki z koperkiem i swojskie buraczki.

na deser karpatka z polewą z czekolady.

jutro planuje placek po cygańsku.
zmiana planów :]

nie chciało mi się iść do sklepu ;) jutro "wyskoczyły" urodziny Młodego :] nie planowaliśmy na jutro ale niech będą :] na działce :)
w sumie tylko Chrzestna przyjedzie z Rodzinką :) (na Chrzestnego nie ma co liczyć, Teść mocno chory i bez sił, Sis z Rodzinką "wyjechana")
a chodziło o to, żeby była pogoda i mój Mąż miał wolne ;)

więc dziś gulaszu nie jemy - zjemy go jutro wszyscy :] do tego ziemniaczki i jakąś surówkę zrobię :] tort kupimy po drodze :]

a my dziś zjemy makaron ze śmietaną i cukrem ;) hehehe :D danie proste, odkryte przeze mnie kilka tygodni temu :] nigdy wcześniej tego nie jadałam :]

przed spaniem dokończyliśmy zupkę jarzynową, której wczoraj nie było kiedy zjeść ;)
u nas dzisiaj obiad leniwca mizeria plus pieczone ziemniaczki i pieczzone parowki
Agusia Gda najlepszego dla synka!! u nas dzisiaj 6ste urodzinki synka więc na szybkiego byly jaja sadzone i ziemniaki bo niemiałam czasu na pichcenie bo piekłam ciasta dwa a kumpela mi zrobiła tak pysznego torta czekoladowego ze cały został zjedzony!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
U nas wczoraj - po polmaratonie - bylismy na obfitym, wiec tylko lekki obiad w domu - resztki z soboty dla mnie - spaghetti z sosem putanesca, dla meza salatka z kuskusu.

Dzis beda wegetarianskie kielbaski z ziemniakami puree, salata z pomidorami.
u nas dzisiaj rosolek potem bedzie gulasz bo juz kupilam miesko na gulasz.
dzisiaj były ziemniaczki z koperkiem, kotlety z mortadeli, marchewka z groszkiem i mizeria :]

jutro w planach kapuśniak :] i placki z piersi kurczaka :]
wczoraj było spagetti a dziisaj robie fryteczki domowe z jajeczkiem sadzonym marchewka zasmażaną!!
Dzis.. hmm.. do wyboru: chilli fasolowe z ryzem pelnoziarnistym, jajka sadzone z fasolka szparagiowa i ziemniakami (ale mamy tylko kilka ziemniakow), albo cos zupelnie innego co mi wpadnie w oko w drodze z pracy w sklepie. Albo wersja lenia totalnego - jedzenie na telefon.
zupa pomidorowa z makaronem, kotlety z kurczaka, ziemniaki i pomidory z cebulą w smietanie
dziś polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym - chyba już ostatni raz w tym roku, jeśli nie znajdę tu mrożonych kurek...

a na jutro tacos z mieloną wołowiną:)

w weekend planuję porwać się na jagnięcinę - nigdy nie jadłam i nie przyrządzałam, muszę tylko znaleźć dobry przepis
dzisiaj ziemniaczki schabowe i kapusta kiszona!!
luna, tak się zastanawiam... po co te wykrzykniki????

mmm schaboszczaka tez bym sobie zjadła:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziś dojemy wczorajsze placki z piersi kurczaka ;) Młody przez całą obiado-kolację powtarzał "Mama pycha, Mama pyszne" ;) hehehe :))) do tego była mizeria i ziemniaczki z koperkiem :]

dzisiaj może zrobię kotlety z chleba do tych placków? bo nazbierało się "końcówek" chlebowych :P
U nas w koncu bylo to fasolowe chilli - i wyszlo super. Do tego ryz pelnoziarnisty i chlebki pitta. Resztke mam na lunch, tez z pitta, do tego hummous.

Dzis beda jajka sadzone, fasolka szparagowa, ziemniaki - szybki obiad, bo musze zrobic zakupy a potem ide z kumpela do kina.

Jutro przyjezdza moja Mama - zrobie pieczonego lososia, slidkie ziemniaki i kapuste czerwona z sokiem jablkowym i rodzynkami oraz ciasto pomaranczowe - to zjemy po powrocie z lotniska mniam;)
u nas wkoncu gulasz:)) ale mialam bulion to dodalam plus suszonego grzybka ale duzego zeby czasem maly nie zjadl, dodalam kuurydzy i papryki wyszedl super do tego makaron bo mlody ostatnio wcina.
u nas dzisiaj kapuśniak dla "Młodzieży" ;) (była Koleżanka ze swoją Córą - rówieśnicą Młodego)

a na drugie kotlety z chleba( z pieczarkami, cebulką i czosnkiem) + placki z piersi kurczaka + pieczony kalafior z sezamem + surówka z marchewki z jabłkiem :] i kompot jabłkowy :)))
Agusia co ta za kotlety z chleba? bo jak napisałaś pierwszy raz to wydawało mi sie, ze chodzi o tzw. tosty francuskie. ale jednak zabiłaś mnie tymi pieczarkami... daj przepis :)
o matko to juz cżłowiek niemoże nawet wykrzykników postawić???!!! ja dzisiaj ide z dziećmi na pizze bo pozniej synek bedzie miał kolegow i kolezanki na urodzinki i z tej okazji ich zabieram na pizze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
luna, pewnie ze moze...stawiasz je w każdym poście:)
wrażliwa jestem na krzyk:p

u nas pierogi dziś królują: ruskie, z mięsem i z kapuchą i grzybami
jutro chyba rybka jakaś
image
Asiunia - przepis na kotlety z chleba dostałam od mojej Sis :] a Ona od swojej kumpeli :)))) podawałam go 4 wątki temu(połowa marca) ;) więc teraz kopiuję wszystko co o nich napisałam :] tym razem właśnie dodałam pokrojoną drobno cebulkę i jedną gigantyczną pieczarkę ;) i zioła prowansalskie ;) a chlebów miałam kilka końcówek :] różnych :]

mój Mąż stwierdził, że chce częściej takie kotlety :] i nawet ze świeżego chleba :]

****** KOTLETY Z CHLEBA ******

- chleb pokruszyć ja dla ptaków :] (Sis podająca mi przepis robiła z 1,5 bochenka, ja dałam 1 cały bochenek zwykłego chleba, 2 kajzerki i 4 duże kromki chleba pszenno-żytniego i wyszło mi 12 kotletów)

- zalać dużą ilością mleka (u mnie wyszło ok 1,5 litra) i odstawić na pół godziny

- odcisnąć chleb(partiami kładłam na gęstym sitku i dociskałam), można przemielić - ale ja i moje Sis tego nie robiłyśmy ;) i uważam, że nie ma potrzeby ;]

- do odciśniętego chleba dodać 2-3 ząbki czosnku i przyprawy (osobiście dałam sól, pieprz, mielony kminek, czerwoną słodką paprykę) oraz 1-2 jajka, wymieszać.

akurat u nas obu w tym czasie następowała przerwa :] na jakieś 2-3 godziny :] masa w tym czasie dobrze się przegryzła :] ale w oryginale chyba tego nie ma ;)

- dalej formować kotlety i smażyć na złoto :]

ja zrobiłam sos pieczarkowy (na patelni podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę i pieczarki, w garnku zrobiłam zasmażkę - na maśle podsmażyłam mąkę, w pół litrowym kubku wrzątku rozpuściłam kostkę rosołową, i ciągle mieszając zasmażkę trzepaczką podlewałam ją bulionem, jak podstawa sosu była gotowa - dodałam podsmażone pieczarki z cebulką, garść siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, świeżo zmieloną gałkę muszkatołową)

jeśli zostanie Wam jakiś sos od mięsa - też jak najbardziej pasuje :]

następnym razem dodam do masy chlebowej posiekanego koperku :] a może i cebulkę z pieczarkami? korciła mnie też czerwona papryka - krojona w malutką kosteczkę :P

teraz właśnie gotuje się rosołek :] dzisiaj będzie z makaronem, marchewką i natka pietruszki :]
w nim gotuje się duuuuużo mięska (prawie 1,5 kg łopatki i 2 skrzydła z indyka) + pęczek włoszczyzny + dodatkowe marchewki + opalona cebula :] z mięska i warzyw powstanie farsz do naleśników :] które zjemy na kolację :]

mam też zamiar upiec dzisiaj mufinki bananowo-czekoladowe z przepisu Yecath ;]
dzięki Aga.
Wiecie, że ja nigdy w życiu nie robiłam sama rosołu? nawet nie wiem, czy bym umiała (chociaż teorię mam obcykaną). no i nie wiem jak na płycie elektrycznej miałabym go gotować, bo z mamą zawsze na gozówce.
nie ma za co :))) polecam te kotlety, bo są pyszne :]

ważne, żeby się pyrkolił przynajmniej ze 2-2,5 godziny :]
Dziewcyzny, czy ktoras tak na szybko pamieta - losos z przepisu Ja-dwisi: Marynata oliwa/cytryna jakie proporcje, tak z doswiadczenia? dzieki x
nasz ulubiony łosoś ;] zawsze robię na oko ;) byle składniki się zgadzały :]

Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny (mniej więcej 3/4 oliwy, 1/4 soku), do tego wcisnąć 3-4 ząbki czosnku, dać 1-2 łyżki posiekanej pietruszki, sól+pieprz oraz zioła: tymianek lub bazylię lub rozmaryn. Ja najbardziej lubię z rozmarynem.
Łososia pokroić na kawałki, włożyć do zalewy i zostawić na 2-3 godziny w lodówce.
Potem zawijać w folię i piec ok. 20 minut w piekarniku. " (można też na grillu)

daję tymianek, rozmaryn i czasem bazylię :]
Dzieki Agusia;) Zrobiam wczoraj - tzn Maz zrobil - tez "na oko" - losos wyszedl pyszny, ale chyba cos sie dzieje z naszym piekarnikiem (termostatem?), bo wszystko pieklo sie duzo dluzej niz zwykle i mimo tego ziemniaki np. byly twardawe. Kapusta za to super;)

Dzis wychodzomy po pracy z Mama na dlugi spacer i kolacje w pubie, potem moze zrobie tunezyjskie ciasto pomaranczowe - jesli piekarnik pozwoli.
A u mnie łosoś będzie dziś, przyprawiony podobnie jak u was: sól, pieprz oliwa i sok z cytryny, i świeży koperek, a do tego sosik jogurtowo-koperkowy, frytki samorobne i surówka z kiszonej kapuchy, mniam...
image
image
Yv, czy Ty kapustę robisz w piekarniku? jak???
Hehe nie w piekarniku;) W garnku, na kuchence. Dlatego wyszla ok.
U nas rosolek z makaronikiem a na drugie ziemniaczki, kapusta kiszona i dorsze smazone
my dziś na działce :] przyjedzie ciężarna Koleżanka z Córą :] chodziły za nią moje kiełbaski z grilla ;) (1,5 roku się nie widziałyśmy) - a że ciężarnym się nie odmawia ;P

także dziś zupka z soczewicy :] grillowane kiełbaski + kaszanka(wiejska!) + sos tzatziki :] i surówka z pekinki :]

na deser ciasto bananowo-czekoladowe :]

mieliśmy niespodziankę - pod naszą nieobecność na działkę przyjechała znajoma, która ma duuuże gospodarstwo na wsi :] i zostawiła dla nas jajka, kaszankę, po słoiku salcesonu białego, czarnego i chyba pasztet? takie swojskie :)
Aga, widzę że Ci podeszła zupa z soczewicy :)

u mnie dziś barszcz ukraiński
u nas jaja sadzone ziemniaki i malosolne nawet maly pojadl mimo ze 2h wczesniej zjadl w przedszkolu:))co mnie cieszy bo ostatnio nedza z jego jedzeniem:((
Gosiu - taaak :] i to baaardzo :] cała moja Rodzinka ją polubiła :] i moja Sis ze swoją Rodzinką :D a dzisiaj Kumpeli zasmakowała :D

dzisiaj wykończyłam soczewicę - miałam kilogramowe opakowanie ;)

trochę zupki zostało jeszcze na jutro :]
dzisiaj piers z kurczaka plus ziemniaki salatka z pomidora, cebuli, kukurydzy i pekinki.

podpowiedzcie co moze zrobic z piersi kurczaka najlepiej w jakims bialym sosie nie wiem mam jeszcze kawalek a juz nie chce kotletow, nie mam weny:((????
u mnie zrazy z ładnej wołowinki, szaszłyki i kotlety
ja robie piersi w sosie koperkowym - smaze piersi (wielkosc tak jak na kotlety tylko nie wyklepane) na oleju, obsypuje z kazdej strony delikatem warzywnym/warzywkiem albo jesli nie mam to smaze bez niczego i jak sa obsmazone odlewam olej i dodaje kostke rosolowa rozpuszczona w 0,5 l wody, do tego peczek koperku, dusisz ok. 10 minut, zageszczasz sos maka albo nie jesli nie lubisz i dodajesz smietane i gotowe:) Moje chlopaki uwielbiaja to danie
wczoraj u Nas frytki, kotlety z piersi kurczaka i surówka z sałaty, rzodkiewki, ogórka i pomidora.

dzis gulasz, ziemniaki i kasza (do wyboru), buraczki.

na deser ciasto owocowe bez tluszczu.
wczoraj zjedliśmy do końca naleśniki z mięskiem :] zupka z soczewicy została do wykończenia na dzisiaj ;)

będą też domowe frytolce :] a może pieczone ziemniaczki? zobaczę :]

w każdym razie jajka sadzone odpadają (za dużo jajek w tym tygodniu), łososia i piersi mam zamrożone i się nie odmrożą :] miałam iść do sklepu ale mi się nie chce ;P ta wichura mnie nie zachęca :]

więc będą fryty popite mlekiem :] dla chcących z keczupem :] ja może zjem z oregano? i też dobrze :]

a jutro będzie jakaś rybka(zobaczę co kupię) :] surówka z kiszonej kapusty ;] i ziemniaczki :)
u nas dzis ciasto francuskie zawiniete a wśrodku szpinak, feta i dorsz

na jutro juz sie gotuje bardzo pomidorowa zupa na ostro z czosnkiem, bazylia, cebula i tabasco
my dziś zrobiliśmy ostatniego pewnie w tym roku grilla:) białe kiełbaski, karkówka, cacyki, pomidorki koktajlowe - do następnego lata musi nam wystarczyć... a na deser lody z mcdonalds
u mnie szaszłyki, zrazy i pierś z kurczaka, pomidorki z cebulką i buraczki na ciepło - bo przyszli goście

jedna z dziewczyn przyniosła tort z malinami, Boże nigdy nie jadałam tak dobrego domowego tortu
chyba pęknę

tort był przekładany utartymi malinami gotowanymi i kremem z bitej smietany i serka mascarpone, a na wierzch całe maliny

mniammmmm wyglądał i smakował wspaniale, jeszcze 1/4 jest do wciągnięcia
Ale sie dziewczyny rozpisalyscie! az mi slinka leci mniam.

Piekarnik zepsul sie na dobre - jak na zlosc teraz jak mamy gosci! I chcialam sie wykazac w pieczeniu;)

Wiec zmiana planow: w piatek kolacja w pubie. W sobote zjadlysmy z Mama lunch na miescie a w domu kolacja w stylu tapas/antipasti: oliwki, karczochy, rukola z pomidorami, oliwkami i grzankami, sosem z octu balsamicznego, oliwy i odrobiny cukru i pieprzu, male kulki mozzarrelli z pomidorami suszonymi i oliwa, male slodkie papryczki nadziewne kozim serem, deska serow (plesniowy, wnsledale z zurawina i cheddar z jalapeno), ciabbatta i czerwone wino Shiraz;) Na deser babeczki - obledne, dopiero je odkrylam - kruche, wypeplnione kremem waniliowym z odrobina konfitury z czarnej porzeczki - mniam.

Wczoraj na sniadanie nalesniki, na kolacje spaghetti po bolonsku, z cukinia i pieczarkami, ta sama salata, ciag dalszy Shiraz, byly znow babeczki ale juz nie zmiescillismy;)

Dzis risotto, salata z pomidorami, ciabatta, jakis kupny deser - z racji braku piekarnika;)

Jutro Mama juz wyjezdza - wiec pewnie bedzie jakis obiad leniwca typu jajka sadzone;)
Yv - uwielbiam też taką kuchnię i głównie też tak jedziemy z programem w tygodniu :)
tylko w weekend jak są goście albo my idziemy do kogoś na obiad to mięsko wtedy
Yv - czy te produkty drogie są w UK, bo u nas to pochłania sporą część dochodów niestety
@ Cytrynka - hmm czy drogie? nie wiem, co drogie a co tanie to jest bardzo wzgledne. Sery na pewno sa dosc tanie, bo UK to potega w nabiale i serach. Te Antipasti ktore opisalam to mozna kupic albo kazde za ok £3.00 albo 3 w cenie £6.00 - ale nie sa to duze opakowania, takie akurat na 3-4 osoby. Na pewno obiad typu makaron z pesto jest tanszy, ale poniewaz nie jedzac miesa oszczedzamy spoko, to sie wyrownuje i pewnie nie wydajemy duzo wiecej niz przecietna osoba z bardzie "tradycyjna" kuchnia.

Mi kasy na dobrej jakosci jedzenie nie szkoda - to nasza pasja, moja z racji zawodu rowniez, i uprawianego sportu, cala rodzina z obu stron to smakosze, koneserzy, wiec maly bakcyl;)
Yv a ja bardzo lubie czytac co robicie, ale niestety nie ktorych produktow bym nie tknela, za to inne pochlonela juz wzrokiem hehe:))

u nas wczoraj kurczak w sosie koperkowym ale srednio mi to smakowalo malemu tez za to dzisiaj juz kapusniaczek ze świezej kapuchy bo tak za mna chodzi ze nie moglam sie powstrzymac.
kupiliśmy filety z dorsza :] reszta wg planu :]

a na jutro kupiłam wędzone makrele i zrobię pastę na śniadanie :]

pizza za mną chodzi :P więc możliwe, że jutro będzie zrobiona lub zamówiona ;)
dzisiaj dla mnie i dla dzieci rosołek z makaronikiem a dla męża pozniej ziemniakczki upieczone z jajeczkiem sadzonym
@ lipunia a czego np bys nie tknela? pytam z ciekawosci;)

Dzis tak jak zwspomnialam - jajka sadzone, ziemniaki, jakas surowa na szybko albo nawet kupna.
niektorych serow i warzyw ale malo tego wiecej bym pochlonela od razu hehe:))
Placek po cygańsku z talarkami :)
u nas do zupki placki ziemniaczane ze smietanka i cukrem tzn po zupce:))
A jakie talarki do placków ?
matko bosko - dzisiaj miałam jakiś masakryczny dzień :/

ograniczę się do kulinarnych porażek ;P miałam zrobić tort dla Młodego (wczoraj miał urodziny, złapał fisia na dmuchanie świeczek, więc niech dziecko się cieszy, faktyczny tort był tydzień temu, wczoraj Babcia upiekła ciasto kefirowe i Gabryś kilka razy dmuchał świeczki w tym cieście, zamówiony opłatek z Myszką Miki doszedł dopiero wczoraj)
biszkopt całe szczęście upiekłam wczoraj, bo dzisiaj pewnie by nie wyszedł ;P a wyszedł genialny :] polecam ten przepis: http://kulinarnie.blogspot.com/2010/02/rewelacyjny-biszkopt-na-tort.html

miałam zrobić krem z bitej śmietany :P rano Mąż poleciał do sklepu po chleb na śniadanie i kremówkę ;) była za ciepła - więc wsadziłam do zamrażarki żeby szybko zrobiła się zimna :P
pojechaliśmy oglądać auto do kupienia - zapomniałam przełożyć śmietanę do lodówki ;P

wracamy do domu - szybko robić obiad (pizza), bo jedziemy oglądać kolejne auto. w międzyczasie tort - kurde! śmietana zamrożona na kostkę! no to Mąż znowu bieg do sklepu po śmietanę :]
ubijamy - jakoś słabo to idzie :/ jak dodamy żelatynę podkolorowaną niebieską galaretką to będzie ok :]
akurat - zważyła się ;]

w tym czasie pizza zaczęła się przypalać :/ kiełbaska na pizzy mocno hmmmm "upieczona" ;P (łagodne określenie)

kij z tortem - musimy jechać, wracając kupimy gotowe kremy w proszku ;) już nie będę kusić losu :]

gotowy krem też jakoś za bardzo nie chciał się "usztywnić" ;) cóż - będzie co będzie :] wygląda ładnie :)

ale przynajmniej auto kupione ;)

na wieczór z tej okazji postanowiłam się ubzdryngolić ;) a że ze mnie TAAAAKKKAAAA pijaczka ;) to dużo do szczęścia nie potrzebuję :] dokończyliśmy napoczęte winko gruzińskie :] poprawiliśmy włoskim czerwonym musującym :] i jest super :] tak pite auto musi się dobrze sprawować ;P

jutro z rozmrożonej śmietany zrobię biały sos do piersi z kurczaka :] mam nadzieję, że dla odmiany wyyyjdzie :] bo dzisiaj zdecydowanie nie był mój dzień ;) (od względem kulinarnym)
do tego marchewka z groszkiem i ziemniaczki ;] jeszcze jakaś zupa by się przydała :]
Ooo to możemy sobie łapę podać:). Ja wczoraj nie mogłam z niczym zdążyć...na obiad zaplanowałam to co na wigilię, barszcz i pierogi. Pierogi miałam robić pierwszy raz i co..wszystko naszykowane: mięsko, warzywa, no i mi dziecię robota zepsuo. Dobrze, że jeszcze ciasta nie miałam naszykowanego, bo chyba by mnie rozsadziło.

No, a przede wszystkim 100 lat dla Gabrysia:)

I jakie autko?:)
image
Ale masakra faktycznie Aga!!

U nas dzis bedzie zupa jarzynowa z przewaga swiezej kapusty, pieczywo ciemne (nie grzanki, bo piekarnik nadal zepsuty!), jutro chyba zrobie curry Rogan Josh z krewetkami i pieczarkami, tylko musze dokupic ryz pelnoziarnisty, bo mam koncowke.
na szybkiego dzisiaj kotlety mielone i ziemniaczki i może mizeria!! byłam w skarbówce w wejherowie i takie kolejki ze niechce mi się obiadu robic
u mnie pierogi na słodki z białym serem

ogólnie jest mi mega mdło, więc cokolwiek zjem, byleby miało wyraźny smak
Aga bo to jest jak w tym przyslowiu jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy...ale to tak jest czasami ze nic sie nie udaje...ja czasem tez mam taiie masakryczne dni wspolczuje...ale wazne ze autko kupione:))

Cytrynka czyzby jakas dziewczynka w drodze???
u nas dzisiaj mlody zjadl w przedszkolu onczymy kapusniak a nad jutrzejszym obiadem jeszcze mysle.
niewiedziałam ze taki obiad na szybkeigo tak będzie dziecia smakował syn 6 lat wciągnął 6 kotlecików mielonych i całe ziemniaki z sosikiem a córka 3 latka 4 kotleciki i kope ziemniaków!!chyba bede częsciej na szybkiego gotowac hehe
Kkasia - dzięki :] w imieniu Gabrysia :))))

chciałam małe, babskie, miejskie autko :] z silnikiem max 1,1 :] no i fundusze ograniczone ;)
udało nam się kupić od prywatnej osoby! cud! ;] Opel Corsa B :] 1,0 :] rocznik 2000 :] taniej niż wycenił nasz mechanik po jej oględzinach ;) ale cena wywoławcza była właśnie taka :] swoją drogą ciekawe czy nie od jakiejś naszej Forumki? Bo też mama z 2-letnią córcią :) na wychowawczym :))) a świat jest mały ;)

na szybko - jak się robi biały sos do kurczaka?

podstawowy beszamel z wywarem? później słodka śmietana i rodzynki? Czy beszamel na mleku? był tu taki wątek, czytałam nawet ;P
gratuluję Aga nowego autka ! zmiana zawsze bardzo cieszy ! ja już na swoj nie mogę patrzeć tak mi się znudził i jestem żądna zmian ! :)
dziękuję :)))))

Cytrynka - przyklej naklejki albo rzęski ;P zawsze to jakaś odmiana ;P
hehehe :D
ja zachorowałam na naklejki jak zobaczyłam na giełdzie VW Polo takie granatowo-fioletowe(właściwie jednym słowem nie określę koloru) ze srebrnymi kwiatkami (od najmniejszego pod dachem do największego nad błotnikiem) na tyle auta :] i chyba na masce też coś miał :]

także jak zobaczycie na mieście czarną Corsę ze srebrnymi wzorkami - to będę ja ;P
http://allegro.pl/naklejki-na-samochod-auto-kwiaty-motyle-naklejka-i2638076407.html
http://allegro.pl/vts-naklejka-na-samochod-66-wzorow-kwiaty-roz-m-i2633299538.html
http://allegro.pl/naklejka-na-auto-kwiat-gratis-westart-pl-i2607026017.html
http://allegro.pl/naklejka-na-auto-kwiat-gratis-westart-pl-i2607419459.html

Mężowi odgrażam się jeszcze rzęskami ;) http://allegro.pl/wyprzedaz-auto-rzesy-hit-z-usa-dla-ciebie-promo-i2636458579.html hehehe :]
raz widzieliśmy na mieście takie auto z rzęsami :] bekowo wyglądało :) aż się człowiek uśmiechał pod nosem :]
micrę z rzęsami widziałam i matiza. obłęd. aż się mordka śmieje :D

luna... namówiłaś mnie. dzis na obiad kotlety mielone, może mizeria, a może buraczki a moze marchewka z groszkiem... zastanowię sie...
Aga Ty masz pomysły z tymi rzeskami :) hihihhih to by mój się dopiero "ucieszył" jakby zobaczył mnie w takim aucie
hehehe :D mój Mąż się cieszył, że skoro Corsa czarna, to rzęs nie będzie widać ;P na co Mu odpowiedziałam - końcówki rzęs pomaluje na srebrno ;) pod kolor "tatuażu" ;) hehehe :D

Asiunia - no właśnie takie rzęski wyglądają tak fajnie/śmiesznie/sympatycznie/dziwnie i są tak niespodziewane, że aż człowiekowi uśmiech sam wpełza na usta ;)
ale gorzej jak mąż będzie musiał gdzieś podjechać Twoim samochodem... no mój nigdy w życiu nie wsiadł by do takiego.
mój też ;) hehehe :D dlatego się cieszył, że na czarnym nie będzie widać czarnych rzęs ;)

ale od czego ma swój samochód? ;)
dzisiaj będą schaboszczaki z piersi kuraka,ziemniaczki z sosikiem od wczoraj i buraczki
ja mam sasiadke co ma clio czarne z bialymi kwiatkami nawet fajnie to wygladalo, co do rzes hehe to chyba bym sie nie zdecydowala:)))

u nas dzisiaj udka pieczone z dodatkiem miodu i musztardy z cebulka, ziemniczki no i nie wiem co do tego ale pewnie na szybko ogorek z pomidorem i cebulka..wiem wiem nie powinno sie laczyc ale ja lubie:))
Agusia, gratuluję zakupu, mi się takie naklejki na samochód podobają, u mnie na osiedlu jest taka fajna - chyba - honda oklejona postaciami Atomówek,
superancko to wygląda, i jak już słusznie zauważyłaś - budzi uśmiech :))

u nas dziś rozpoczynam sezon dyniowy, więc na obiad dynia faszerowana mięskiem, do tego surówka z suszonymi - własnoręcznie :))- pomidorkami
wczoraj nasmazyłam mieloniaków. ze świeżymi ziołami: bazylia, tymianek mięta, lubczyk i szczypiorek. są takie pyszne, ze myślałam, ze nie zostanie na dzisiejszy obiad ;)
na dzisiaj mam jajka sadzone i frytki kupne bo skończyły mi się ziemniaki a niechce mi sie jechać na giełde
u na stez jaja sadzone bo mam troche w lodowce i trzeba zuzyc, plus sledz w smietanie i ziemniaki jeszcze mialam ochote na salate ale zapomnialam zajsc do sklepu:(
śledź w śmietanie:)... jadę do Ciebie na obiad! jak robisz?
u nas dzisiaj zupka ogórkowa :] (na jutro też będzie)

właśnie gotuje się smak :] na szyjach indyczych, z maaasą warzyw :] z mięska zrobię galaretkę :] a z warzyw sałatkę jarzynową :]

później wyjmę to, wrzucę startą włoszczyznę i ziemniaczki ;] i na koniec ogórki kiszone ;)

na kolację moje Dziecię zażyczyło sobie hot-dogi ;) z sałatą, pomidorami, ogórkami, cebulką :] więc niech i tak będzie :] przynajmniej trochę warzyw przemycę, bo ostatnio coś mój się niejadek zrobił :/

na jutro w planie zupki ciąg dalszy :] i ziemniaczki z zieleniną + jajka sadzone ze szczypiorkiem + gotowany kalafior polany bułeczką tartą :] jeszcze kefir by się przydał ;) jeśli do tego czasu będę w sklepie to kupię :]

dzisiaj dokończymy torta :] więc może jutro znowu zrobię ciasto bananowo-czekoladowe(z przepisu na muffinki)? :))))

też bym zjadła ziemniaczki i śledzia w śmietanie :))))) u mnie jakoś tego się nie jada :/ nie wiem czemu :P
albo wieeeeki (grubych kilka lat) nie jadłam jajek w sosie musztardowym :] mojej Mamie obrzydzili w przedszkolu, mój Mąż do przedszkola nie chodził i nie zna tego dania :P moje Dziecko tez jeszcze nie poznało :/ więc nawet nie wiem kto by to jadł poza mną?
Agusia zapodaj link do przepisu na ciasto czek-bananowe. Moze zrobie jak juz bede miala piekarnik - niech to szlag trafi!!
to bylo w jakims watku kto upiecze muffinki chyba aśku85 czy jakos tak.

moje sledzie dzisiaj byly kupne hehe bo to tylko dla mnie, a ze innej ryby bym nie przelknela padlo na sledzie i byly smaczne:))

ale ja robie tak, ze kupuje platy i mocze bo zazwyczaj sa mega za slone jak dla mnie jak juz sie wymocza dosc dobrze to kroje w piorka cebulke, tarkuje ogorka świeżego, dodaje pieprzu i smietanki i sa b.dobre czasem dodaje odrobine cukru. ale robie tylko wtedy kiedy jestem z mezem w domu dla samej siebie to mi sie nie chce:))
moja mama robiła pyszne sledzie w smietanie musze wziąść od niej przepis to wam podam bo mi też zrobiliscie smaka na nie!!!
u nas mąż robi takie śledzie i są naprawdę pyszne

moczy ledzie solone, później odlewa wodę i śledzie kropi octem winnym i zalewa gęstą śmietaną oraz wkraja piórka cebuli i jabłek. Wszystkie miesza i to tak stoi ze 2-3 godziny w lodówie i później jest gotowe do podania z ziemniaczkami i pomidorami
ja dzisiaj jadłam w kmarze kapuśniak z kwaśnej kapuchy, bo miałam smaka na coś kwaśnego, zjadłam też dwa naleśniki ze śmietaną i cukrem, były wspaniałe, ale mnie zemdliło po nich :))))
Teścik ??:)
image
no chyba Cytrynka nie chce sie przyznac ale Ci wykrakalam w lato hehe:))albo nabralas ochoty wtedy:))

ale powiem Ci ze jak bylismy w karpaczu w lato to ja moglam codziennie jesc kwasnice oj codziennie nawet po kilka razy takie to pyszne i teraz nawet pisalam mezowi, ze jakby ktos mi serwowal codziennie to bym jadla i sie oblizywala na jeszcze hehe:)))ale i na slodkie teraz tez mam ochote.

ja musze wyprobowac tych sledzi z jablkiem az mnie naszla ochota:))
oj Wy czarownice jedne, wszystkiego się domyślicie ! :D
juro będzie pomidorowa z makaronem bo syn sobie zarzyczył
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
nie no tylko gratulowac:))
u nas jutro jeszcze kurczak a w ndz to ja nie wiem ehh juz brak weny bo ja to bym sobie powymyslala ale z moim mlodym to za duzo nie podzialam:((
Dzięki bardzo lipunia
Dzisiaj watrobka z cebulka i jablkiem oraz kurczak pieczony na soli do tego czerwona kapucha
ziemniaczki z pietruszka, roladki z piersi kurczaka i surówka z kiszonej kapusty.

jutro zupa ogórkowa.
cytrynko, gratuluję:))

u nas ziemniaczki, piersi z kurczaka smażone i sałata zielona z pomidorkiem, ogórkiem ,szczypiorkiem i śmietanką
dziękuję :)
Cytrynka co to za kurczak na soli??
u nas byly domowe fryty do kurczaka a jutro chyba gdzies na miescie bo nie chce mi sie nic robic oby tylko ladnie bylo.
wysypujesz na blachę kg soli drobnej i na tym kładziesz połówki kurczaka przyprawione przyprawami oprócz soli, pieczesz godzinę

po upieczeniu jest bardzo wilgotny i przyprawiony jak należy i ta sól nie wnika w niego ponad miarę, bo kurczak leży na niej i woda i tłuszcz ścieka w tę sól
dzisiaj była pomidorówka z makaronem,a na jutro planuje zrobic kluski sląskie ze smażona cebulka bo wieki nie jedlismy
a mój mąż zrobił dzisiaj wołowinę po Burgundzku , ale to dobre było, 3 godziny się kitwasiło w winie
Mniam Cytrynka;) No i gratulacje.

Jutro wyscig, wiec dzis przedbiegowa kolacja - domowy sos putanesca, stek z tunczyka i makaron.
Wczoraj kolacja na miescie.
dziękuję :)

w końcu kurczaka nie było, a wątróbka, a na kolację była ta wołowinka dla sprotsowania, żebyście nie myślały, że mięchem tylko żyjemy

wołowina była z przepisu amerykańskiej autorki ksiązki kulinarnej, ale teraz nie pamiętam jej nazwiska, w kazdym razie podsmażał wedzone kostki boczku, talarki marchewki i duże kwadraty wołowiny zrazowej, takiej delikatnej, po zalaniu winem czerownym dusiło się te kilka godzin do 18.30, bo o tej porze dopiero miał być ten rzekomy obiad. Na całe szczęście że miałam wątróbkę w domu
tego kurczaka musze wyprobowac nie slyszalam i ngdy wczesniej nie widzalam zeby ktos tak robil:)
robią niektórzy też na butelce, tzn okrakiem nakładają kurczaka na butelkę od wina i tak pieką, jest b.soczysty i skórkę ma chrupiącą
ktos cos raz pisał ze nabija kuraa na butelke od piwa chyba to sie jakis GENERAŁ nazywało było w jakimś wątku
tak tego na piwie robilam bardzo dobry soczysty i sie wszyscy zajadali na wielkanoc...ale tego na soli jeszcze nie na pewno wyprobuje jakos w pazdzierniku.
Cytrynka - gratulacje :] kiedy termin? :)))

oj o Generale to wiele razy pisałyśmy ;) nawet zgłębiłam temat czemu nie wszystkie piwa chcą wypływać z butelek w czasie pieczenia ;) i co zrobić żeby im pomóc :]

o kurczaku na soli też nie słyszałam :] o rybach - i owszem :]

u nas w końcu na kolacje była ogórkowa (po powrocie z działki i po kąpieli Młodego) :] na obiad - szybka wersja działkowa - podgrzane parówki i sałatka jarzynowa ;P

kalafior czeka - chyba zrobię z niego kotlety :]

chodzi za mną szpinak ;] jeszcze nie wiem czy w wersji z naleśnikami, czy z makaronem, czy może pierożki z ciasta francuskiego? w każdym razie jutro musi być szpinak :P

i zrobię jakąś zupkę :] może barszcz ukraiński?
szukałam natchnienia i znalazłam :] jutro zrobię zapiekankę makaronową z sosem bolońskim, szpinakiem i sosem beszamelowym :))) pomysł znalazłam tu http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2010/09/lubie-lasagne-lazania-z-mielonym-miesem.html

tylko zamiast płatów lazanii wolę inny makaron ;)
Agusia, zastąp makaron cukinią pokrojoną na cienkie plastry - zobaczysz jaka pycha wyjdzie :))

u nas dziś faszerowane bakłażany :)
łeeeeeeee Sylwia - czemu tak późno? ;) jak już byłam po zakupach ;) ale następnym razem z przyjemnością wypróbuję wersję z cukinią :D

czym faszerujesz bakłażany?

zaraz założę nowy wątek, bo tego już nie mogę otworzyć w telefonie ;P za długi jest :]
Agusia mam pytanie.Planuje zrobić pulpeciki marchewkowe w/g Twojego przepisu kochana i pytanie brzmi ile trzeba dusić tą marchew z wodą?? Jestem totalnie zielona jeśli chodzi o kuchnię .
Jeśli znasz przepis na jakiś dobry i łatwy sosik do tych pulpecików i nie tylko to będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam i podziwiam wszystkich umiejących gotować.
Asiu - robię kotlety, a nie pulpety ;)
nie wiem jak w czasie gotowania(pulpetów) zachowa się ta marchewka)

Jeśli chodzi o duszenie marchewki - nigdy nie patrze na zegarek :] ale dosłownie ok 5 minut, żeby lekko zmiękła, ale żeby się nie rozgotowała :]
Aguś dzięki za szybką odpowiedz. Kotlety :):) robie na jutro i dam znać jak wyszły.
Znasz może przepis na jakiś dobry sos??
ja podaję je bez sosu :]

podstawa każdego dobrego sosu jest beszamel :] beszamel może być na mleku lub bulionie(a nawet wodzie w Vegetą itp.)

zobacz co tu napisałam ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepisy-na-domowe-SOSY-t321610,1,16.html

jak zrobić beszamel? http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,8930913,Sos_beszamelowy.html
do mieszania używam takiej trzepaczki http://allegro.pl/silikonowa-trzepaczka-kuchenna-367-do-ciasta-26-cm-i2678784283.html

dopraw wg uznania(sól, pieprz i inne przyprawy) :]

- jeśli chcesz sos pieczarkowy - dodaj podsmażone na maśle pieczarki z cebulką i garść posiekanej zielonej pietruszki :)
- dodaj dużo posiekanego koperku i będzie sos koperkowy :)
- w bulionie lub mleku rozpuść koncentrat pomidorowy - będzie sos pomidorowy :]
- wczoraj zrobiłam sos chrzanowy na białym beszamelu(mlecznym) - dodałam startego chrzanu ze słoika, trochę cukru, soli, białego pieprzu i startej gałki muszkatołowej :]

zanim opanowałam robienie beszamelu ;) szłam na łatwiznę i wodny smak sosu (czyli bulion z "czymś") zagęszczałam tak - do miseczki wsyp 1-2 czubate łyżeczki mąki(zależy ile sosu, może być więcej mąki), dodaj odrobinę zimnej wody i bardzo mocno wymieszaj trzepaczką, żeby nie było grudek.
to wlewaj do swojej podstawy sosu i też mieszaj trzepaczką :]

możesz też zrobić taki sos jarzynowo-koperkowy :]

ja go robię do gulaszu z żołądków drobiowych :] więc kopiuję, bo już kilka razy podawałam przepis :]

*********gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym :] *********

żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.

średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.

Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.

Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).

Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.

czekam na wieści jak kotleciki smakowały :))))
to ostatni wpis ? częsci 18 jeszcze nie ma ? czy nie mogę oznaleźć

U mnie dziś naleśniki z dżemem truskawkowym z Herbapolu i do tego bita śmietana :D szybko i smacznie a dzięki dżemowi i jakieś owoce przemyci się do posiłku moich dzieciaczków :) http://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/dzemy/dzemy-owocowe

U mnie dziś na obiad będzie tikka masala. Dawno już nie jadłam tego dania.

Inne tematy z forum Kulinaria

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

do góry