Odpowiadasz na:

Re: Co na bolące kolano?

Witam

GLUKOZAMINA



Glukozamine można zaliczyć do grupy Aminocukrów
Jest ona bowiem pochodną Glukozy.

Substancja ta wchodzi w skład... rozwiń

Witam

GLUKOZAMINA



Glukozamine można zaliczyć do grupy Aminocukrów
Jest ona bowiem pochodną Glukozy.

Substancja ta wchodzi w skład proteoglikanów warunkujących prawidłową budowe i funkcjonowanie
chrząstki stawowej zapewniając tym samym sprawność działania aparatu ruchowo kostnego.
Przy braku glukozaminy w naszym organiżmie mogą pojawiać sie problemy ze stawami a mianowicie:

Bóle

Zesztywnienia

Zwyrodnienia

Łamliwość kości


Systuacje predysponujące do niedoborów Glukozaminy



Wzmożona aktywność ruchowa

Podewszły wiek

nadwaga

Stany te wywołują nadmierny nacisk na powierzchnie stawowe w wyniku czego dość znacznie spada
ilość wytwarzanej Glukozaminy.
Brak Glukozaminy przyczynia sie do częstrzej możliwości występowania różnego typu
kontuzji.Warto również wspomnieć iż wpływa ona bardzo efektywnie na REGENERACJE:

Ścięgien

Więzadeł

Mięśni




Chrząstka stawowa nie jest ukrwiona role "Roznosiciela" substancji odżywczych spełnia
"MAŻ STAWOWA".W jej skład wchodzi właśnie Glukozamina.Dlatego też spełnia ona tak
ważną role w odżywianiu i regeneracji uszkodzonej chrząstki stawowej.
Aby zpotęgować efekt działania bardzo często łączy sie Glukozamine z Siarczanem
Chondroityny,kwasem hialuronowym,białkami kolagenowymi oraz MSM.


MSM ( metylosiarczanmetanu) jest substancją będącą bardzo obfitym żródłem organicznych
zwiazków siarki dla naszego organizmu.
Substancja ta przyczynia sie bezpośrednio do pobudzenia syntezy kolagenu.Wykazano również ,iż
posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.Synergistyczne działanie MSM oraz
Glukozaminy zostało potwierdzone w licznych testach.MSM posiada równiez właściwości antyoksydacyjne
chroniąc uszkodzoną chrząstke statową przed negatywnym wpływem wolnych rodników.


Kwas Hialuronowy należy do grupy mukopolisacharydów.Jest on produkowany przez błonę maziową
stawu.Kw. Hialuronowy stanowi żródło substancji odżywczych dla chrząstki stawowej.Substancja ma
charekter 'Lepkiej ,mazistej zawiesiny ,której podstawową rolą jest obnizenie tarcia wewnątrz
stawu.


Autor Tacoo Speed Bike Team

zobacz wątek
18 lat temu
Tacoo

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry