Widok

Co robili Grecy, gdy nie chcieli oglądać tej gęby ?

Niedobrze mi się robi jak oglądam te gęby w przestrzeni publicznej. Czy musimy te gęby oglądać ?

Wcale nie musimy, nie jesteśmy na nie skazani, wybór należy do nas.

Wielokrotnie wskazywałem, że warto uczyć się od Żydów. W tym wypadku chciałbym wskazać na Greków, ale tych starożytnych, którzy jeszcze nie spsieli, od których także warto się uczyć.

2500 lat temu wstecz, Grecy mieli bardzo dobry mechanizm demokratycznego pozbywania się persona non grata, który nazywał się ostracyzmem. W pewnych nabrzmiałych sytuacjach głosowali, wpisując na glinianych tabliczkach nazwisko tego, kogo należało skazać na wygnanie. Nie było litości dla cwaniaków. Nawet słynny wódz grecki, Temistokles też został dotknięty ostracyzmem, gdy zanadto zaczął się rozpychać..

Już dwa i pół tysiąclecia temu ludzie mieli głowę na karku, a w niej rozum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzień dobry :)
Owszem. Tzw. "demokracja" to majstersztyk ;) Narzędzie doskonałe :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłbym bardzo ostrożny, bo ostracyzm mógłby dotyczyć zarówno tych co z psieli, jak i tych, co z pisieli. Różnica tylko jednej literki

spsieli - spisieli - miało być (sie teraz dopatrzyłem) ;)

Żyjemy w przestrzeni społecznej a przestrzeń musi mieć trzy wymiary i recepta jest prosta: warto przyglądać się ofercie - czy jest ona realna, trójwymiarowa czy iluzoryczna. Nie ma kijów z jednym końcem, nie ma bytów jedno= czy dwuwymiarowych.

Bycie PISiarzem to gotowa recepta na ostracyzm społeczny i towarzyski. To jest zresztą oczywiste, nie tylko ze względów wyznawanych przez nich poglądów, lecz przede wszystkim z uwagi na to że w zasadzie są ( zabroniona treść ) i prostakami. Patrz Janusz Kowalski. Już podejrzewałem że Janusz Kowalski to niedozwolona treść, co zresztą nie było by dziwne, patrząc na tego cym bała i jago facjatę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Hydepark

Apel w trosce o ekosystem (7 odpowiedzi)

Apel w trosce o ekosystem, dotyczący dokarmiania ptaków, które są niezwykle pożyteczne, bo gołębi...

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (11 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...

Co sądzisz o suplementach dla graczy? (3 odpowiedzi)

Co sądzisz o suplementach dla graczy? czy rzeczywiście są skuteczne?

do góry