Widok
nie wiesz przypadkiem czy tylko duże opakowania (te 3kg) czy są też małe (380g)?
najchętniej kupiłabym jabłkową ;) http://wypiekarnia.pl/fruzelina-owoce-w-zelu-380g-zielone-jablko.html
lub wiśniową http://wypiekarnia.pl/fruzelina-owoce-w-zelu-380g-wisnia.html :)))
najchętniej kupiłabym jabłkową ;) http://wypiekarnia.pl/fruzelina-owoce-w-zelu-380g-zielone-jablko.html
lub wiśniową http://wypiekarnia.pl/fruzelina-owoce-w-zelu-380g-wisnia.html :)))
ostatnio Ewa Wachowicz robiła domową fruzelinę (ona to nazwała sosem). wiśniową. z kompotu...
przepis na fruzelinę-sos ... tu:
http://www.ewa-wachowicz.pl/knedle-twarogowe-z-sosem-id246.html
przepis na fruzelinę-sos ... tu:
http://www.ewa-wachowicz.pl/knedle-twarogowe-z-sosem-id246.html
widzialam na pewno w Bomi na Malomiejskiej. W Bomi na Zaspie już chyba tez mają (jak sie pare miesiecy temu pytalam o nią to kobieta pytała się mnie co to jest. Ale...spotkałam się już z różnymi miejscami eksponowania: przy warzywach i suszonych owocach, przy kompotach, przy zdrowej żywności. Przy dżemach o dziwo nigdy;)
Podaję prosty jak rogalik sposób na frużelinę. Wiem, bo 100 razy ją robiłam np. jako dodatek ciasta.
1. Kupić słoik wydrylowanych wiśni (w Lidlu chociażby, ja kupiłam w zwykłym osiedlowym sklepie)
2. Kupić 1 kisiel wiśniowy.
3. Odcedzić wiśnie i sok
Postąpić z kiślem prawie jak w przepisie na opakowaniu, tylko zamiast wody odlać pół litra zalewy wiśniowej tej ze słoika, w małej jej części rozrobić wiśniowy kisiel i wlać do gotującego się soku, gdy zacznie gęstnieć - dodać wiśnie w ilości wg uznania, u mnie to 1/3 słoika, dosłodzić wg uznania.
Taki słoik wydrylowanych wiśni starczy na naaaaaaaaaaaprawde duuuuuzo frużeliny.
Taka gotowa mała puszka frużeliny naprawdę sporo kosztuje, a litrowy słoik wiśni około 6 zł. do tego kisiel złoty coś i mozna frużelinę zrobić samemu, odrobina wysiłku dosłownie. Oczywiście zamiast wiśni moga być truskawki.
1. Kupić słoik wydrylowanych wiśni (w Lidlu chociażby, ja kupiłam w zwykłym osiedlowym sklepie)
2. Kupić 1 kisiel wiśniowy.
3. Odcedzić wiśnie i sok
Postąpić z kiślem prawie jak w przepisie na opakowaniu, tylko zamiast wody odlać pół litra zalewy wiśniowej tej ze słoika, w małej jej części rozrobić wiśniowy kisiel i wlać do gotującego się soku, gdy zacznie gęstnieć - dodać wiśnie w ilości wg uznania, u mnie to 1/3 słoika, dosłodzić wg uznania.
Taki słoik wydrylowanych wiśni starczy na naaaaaaaaaaaprawde duuuuuzo frużeliny.
Taka gotowa mała puszka frużeliny naprawdę sporo kosztuje, a litrowy słoik wiśni około 6 zł. do tego kisiel złoty coś i mozna frużelinę zrobić samemu, odrobina wysiłku dosłownie. Oczywiście zamiast wiśni moga być truskawki.