Odpowiadasz na:

Właśnie robię: bakłażan pokroić w kostkę (można obrać skórkę, jak komuś przeszkadza), posolić, odstawić, żeby puścił sok, opłukać. Paprykę (bez gniazd nasiennych) i dużą cebulę pokroić w kostkę.... rozwiń

Właśnie robię: bakłażan pokroić w kostkę (można obrać skórkę, jak komuś przeszkadza), posolić, odstawić, żeby puścił sok, opłukać. Paprykę (bez gniazd nasiennych) i dużą cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę, dodać resztę warzyw. Jak bakłażan zacznie się rumienić, dodać szklankę gęstego przecieru pomidorowego, doprawić do smaku solą, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Przykryć i poddusić paręnaście minut na małym ogniu. Można jeść na ciepło, albo na zimno ze świeżym pieczywem.
Polecam też falafele - kotleciki z ciecierzycy - w skrócie, ciecierzycę się moczy 10h, potem surową miele w maszynce do mięsa, doprawia orientalnymi przyprawami, formuje małe kotleciki i smaży.

zobacz wątek
5 lat temu
~io

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry