Re: Nototenia - co wiecie o tej rybie?
Nototenia jest bardzo smaczną rybą. Przypomina w smaku troszkę kergulenę - ma taki jakby "orzechowy" posmak.
Ma bardzo mało ości - po wydłubaniu płetw grzbietowej i brzusznej, które są...
rozwiń
Nototenia jest bardzo smaczną rybą. Przypomina w smaku troszkę kergulenę - ma taki jakby "orzechowy" posmak.
Ma bardzo mało ości - po wydłubaniu płetw grzbietowej i brzusznej, które są praktycznie na całej długości ryby, pozostaje tylko kręgosłup. Żadnych ości "luzem" ;)
Dobrze się smaży - nie ma (w przeciwieństwie do np. dorsza) tendencji do rozlatywania się. Do ryby po grecku najlepiej usmażyć ją w całości, na głębokim oleju a dopiero potem ją rozebrać.
No i jest znacząco (o połowę?) tańsza od dorsza.
Natomiast nototenia wędzona to dla mnie jakaś porażka :)
zobacz wątek