Odpowiadasz na:

Re: PRZEPISY-rybki i owoce morza

ZAPIEKANKA Z RYBĄ
Składniki:
- ryba (dorsz, mintaj, panga...może byc mrożona lub świeża)
- por
- cebula
- pieczarki
- ser żółty
- oliwa z oliwek
... rozwiń

ZAPIEKANKA Z RYBĄ
Składniki:
- ryba (dorsz, mintaj, panga...może byc mrożona lub świeża)
- por
- cebula
- pieczarki
- ser żółty
- oliwa z oliwek
-przyprawa do ryb

Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek, na dnie ułozyć drobno pokrojona cebulę i por, nastepnie przyprawione kawałki surowej ryby, na to podsmażone na oliwie i przyprawione pieczarki, a na wierzch starty żółty ser. Zapiekac w dobrze nagrzanym piekarniku.
polecam ten przepis, ryba jest naprawde smaczna:)))

moje ulubione z rybką-Pstrąg pieczony w folii

cały wypatroszony pstrąg
umyć, natrzeć przyprawami: przyprawa do ryb, pieprz, koperek
w srodek pstrąga włożyć kawałek masełka, koperek i zmiażdżony czosnek
włożyć rybę do rękawa(takie specjalne rękawy do pieczenia w piekarniku foliowe)
przed włozeniem do rękawa wlać trochę oliwy i wody żeby ryba nie przywarła do folii
zamknąć szczelnie rękaw i ponakłuwać
piec ok.20 min.

pyyyszneee!!! rybka sie rozpływa w ustach

ZAPIEKANY FILET Z PANGI

filety z pangi, śmietana zakwaszana, mąka, czosnek, (ewentualnie jakieś zioła jak ktoś lubi)

Przygotować "kołderkę" do pangi: śmietanę rozmieszać z niewielką ilością mąki, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami, odstawić do lodówki
filety z pangi obtaczać w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
przełożyc do źaroodornego naczynia, polać sosem śmietanowym i zapiec w piekarniku.
Pychota!
Ryba pieczona z papryka. Dla 4 osob

750 g filetow rybnych
2 papryki czerwone
2 papryki zolte
2 cebule
1/2 peczka natki
3 lyz. oleju
1/3 szkl. bialego wytrawnego wina
sol, bialy pieprz

Filety oplukac, opruszyc sola i pieprzem. Papryke umyc, pokroic w paski, cebule pokroic w krazki. Podsmazyc w polowie oleju. Zaroodporne naczynie wysmarowac dokladnie olejem. Rybe ulozyc na oleju. Oblozyc paskami papryki, smazona cebula, opruszyc sola i pieprzem, zalac bialym winem. Rybe piec 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypac natka pietruszki.

dorsz po grecku...
kawałki fileta z dorsza posolone i pokropione z sokiem cytryny obtaczam w mące i smażę...
duszę włoszczyznę ("włoszczyzna w paski" z hortexu, dobre, jeżeli nie lubimy kroić marchewki itp.)
do tego dodaję podsmażoną cebulkę
potem daję słoiczek/dwa koncentratu pomidorowego, koniecznie KOTLIN (najlepszy)
solę i pieprzę
przekładam fileciki sosem i jest pychotka :)
Proste danie z krewetkami: (pseudo-chińskie "stir fry")
250 g krewetek koktajlowych (np. opakowanie mrożonki Dal Pesca, albo kupowane na wagę, ale wtedy trzeba je obrać ze skorupek)
1 opakowanie makaronu chińskiego sojowego (lub np. makaronu won ton, albo ryżowego - trochę smak się zmieni, ale też będzie dobre)
3 ząbki czosnku zgniecione
oliwa z oliwek extra vergine, lub olej arachidowy, lub zwykły olej do smażenia




Krewetki podsmażyć na oliwie lub oleju razem z rozgniecionym czosnkiem, jeśli się chce to można w tym miejscu dodać te warzywa mrożone czy grzyby mun. Jak całość się podsmaży (nie za długo, warzywa mają być lekko twarde), dodać przygotowany wg przepisu na opakowaniu makaron, najlepiej pokrojony bo się lepiej miesza. Całość smażyć jeszcze około 5-10 minut, dosalając do smaku. Można skropić sosem sojowym.
SZCZUPAK W ZIOŁACH / z o2.pl / czarna oliwka

Składniki:
szczupak cały, około 1 kg, rozmaryn, majeranek, koperek, cebula, papryka, sól, pieprz, oliwa, cytryna

Jak przyrządzić?
Rybę oczyścić, nie pozbawiając głowy, umyć, wysuszyć. Natrzeć mieszanką ziół i soli, wstawić do lodówki na 2-3 godz. Po wyjęciu włożyć do środka krążki cebuli, paski papryki. Posmarować całość olejem, skropić cytryną. Piec około 20 min w piekarniku.

Jak podawać?
Półmisek wyłożony sałatą, najlepsza jest czerwona, ryba na jednej części, w środku pieczone ziemniaki, po bokach surówki, wszystko przystrojone kawałkami cytryny i gałązkami koperku. Smacznego:))

Uwagi:
Podawać z pieczonymi ziemniakami. Świetna potrawa również z grilla.

ŚLEDZIK W ŚMIETANIE

- 0,5 kg matjasów;
- duża śmietana, najlepiej "ukwaszona" (np. firmy "maluta");
- 4 ogórki kiszone;
- jabłuszko;
- 3 duże cebule;
- szczypiorek;
- ocet, liście laurowe, sól, pieprz, woda....

Ja to robię tak :)
(podpatrzone u Mamy) :)

- matjasy płuczę w wodzie i przekrajam na pół (tzn. filet na dwie części) :);
- do sporej miski wlewam gorącą wodę, daję łyżkę octu, wszystkie 3 cebule pokrojone w ładną kosteczkę, dodaję parę liści laurowych, sól, pieprz, cukier;
- jak wystygnie - dodaję śledzika;
- wstawiam do lodówki na parę godzin;
- w miseczce śmietanę mieszam z pokrojonymi w kosteczkę ogórkiem i jabłkiem, solę, pieprzę, trochę cukru i do tego szczypiorek;
- później na sitko wylewam zalewę wraz z rybką, wyrzucam liście laurowe, a cebulkę i śledzia delikatnie mieszam z sosem śmietanowym :)
- potem na parę godzin do lodówki, żeby się przegryzło :)

zobacz wątek
18 lat temu
wiper

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry