Widok

Przepis na kartacze/cepeliny

Rodzina i dziecko Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś to robił?



znalazłam różne wersje - że daje się do środka mięso mielone surowe/smażone z cebulką/gotowane i przemielone z warzywami z rosołu :P


jak robicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem ze moja babcia daje surowe mielone ale bez cebulki. Cebulka ze skwarkami jest na wierzch. A ciasto to ziemniaki surowe+gotowane plus maka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie kartacze zawsze robi się z gotowanej wołowinki. Ugotowane mięso przekręca się przez maszynkę, dodaje się przyprawy - sól, pieprz, czosnek, cebulę). Jeżeli będzie za suche można dodać trochę rosołu z mięsa.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Te które ja jadłam były z gotowanego mięsa z warzywami i aby nie było za suche to z rosołem. Ciasto surowe ziemniaki z gotowanymi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli jednak różnie ;)




u nas wołowina odpada :] muszę jutro kupić nie wiem - łopatkę wieprzową? szynkę? karkówkę?



ziemniaki surowe dociskacie, a później sok wylewacie, a krochmal dodajecie do ciasta?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hops :)


kupiłam w Lidlu ładną karkówkę :) już się ugotowała z warzywami :]




jak z tym krochmalem? dajecie do ciasta?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak daje sie ten krochmal do ciasta. Moja mam daje mieso surowe w środek mocno przyprawione.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ziemniaki ścieram w sokowiróce przynajmniej coś za mnie odciska. tą skrobię dodaję do ciasta. raz próbowałam zrobić z surowego mięsa, ale się nie dobrze ugotowało.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mojego "Ex" babcia robiła takie cepeliny :) u nich to się nazywało kołduny (chociaż dla mnie kołduny to takie maleńkie pierożki) :]

i takie "kołduny" podawało się w rosole :)




zastanawiam się czy zrobić do polania zwykłe skwarki z cebulką czy "sos", który widziałam w kilku przepisach - tzn. skwarki z cebulką wymieszane z kwaśną śmietaną :P


jak się u Was je?







do farszu(gotowanego mięsa) chyba lepiej dać podsmażoną cebulkę? będzie bardziej aromatyczna :P









sorki za tyle pytań ale robię to pierwszy raz ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja do farszu dodaję zawsze podsmażoną cebulkę.
ja osobiście niczym nie polewam. chyba,że mężowi odrobinką masła lub posypię skwareczkami z ogonówki, bo boczku staramy sie unikać.
lubimy też takie wczorajsze odsmażyć.
nawet robiłam ostatnio...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
najpyszniejsze sa polane skwareczkami i cebulka plus smietana...mniam:)
chyba musze z babcia pogadac by cos ulepiła:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wyszły pyyyyyszne :D

Młody zjadł 2 sztuki wielkości kobiecej dłoni ;) aż byliśmy w szoku ;)


zrobiłyśmy z Mamą taką ilość, że jeszcze na jutro będą + Teściowie dostaną na spróbowanie ;)


mniiiami :)



ale zrobiłam jeden błąd - ziemniaki surowe też zmieliłam w maszynce ;) najdrobniejsze sitko - ale wyczuwalne takie maleńkie drobinki :P i przez to ciasto nie chciało się kleić ;)

na następny raz wiem, że bez tartych ziemniaków się nie obejdzie ;)



ale te drobinki mają swój urok ;) 1,5 godziny po zjedzeniu dalej czuję ich smak na języku ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, ja polewam skrareczkami z boczku i cebulką :-)

Na drugi dzień można pokroić w plastry grubości ok. 1cm i usmażyć na patelni. Są pyszne - może nawet pyszniejsze :-) Spróbuj chociaż jednego tak zrobić, a nie pożałujesz :-)

Dla mnie z mięsa gotowanego są o wiele smaczniesze niż z surowego.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.youtube.com/watch?v=oiKc1j9vnnE
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aga no to rzucaj przepisem ze szczegółami:) z gory wieeelkie dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie się robi z surowego mięsa i polewa się skraweczkami.
W restauracji Kresowa podali mi polane sosem śmietankowo-grzybowym, były przepyszne!
image[/url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
robiłam z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe37779.html (cepeliny i kartacze to to samo czy jest jakaś istotna różnica?)


wyszedł mi zarąbiaszczo dobry farsz ;) aż byłam dumna z siebie :) 1kg karkówki i cały pęczek włoszczyzny (wszystko razem przemielone) + 2 średnie pokrojone i podsmażone cebule :) sól, pieprz(biały i ziołowy), majeranek :]


jutro zamiast planowanej kaszy będą cepeliny/kartacze w wersji podsmażonej :))))



nawet na zimno są pyyycha ;)





ogólnie do polania zrobiłam skwarki z cebulką :] ale na spróbowanie w filiżance wymieszałam owe skwarki ze śmietaną :) pyszne to było :) i przypomniało mi się, że mojej przyjaciółki babcia robiła pyzy polewane takim sosem :))) 20 lat temu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, jak smakowały kartacze podsmażane??? Czy może cepeliny podsmażane???? :-D

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To chyba w kazdym regionie polski jest inna nazwa na ta potrawe, u nas to sie nazywa GAŁY:D
Agusia a mieso mielilas ugotowane czy na surowo?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania - mięso pokroiłam na mniejsze kawałki i ugotowałam z warzywami(normalnie pyszny rosołek wyszedł) :) później wszystko zmieliłam(mięso, marchewki, selera, pietruszki, pora) i dodałam podsmażoną cebulkę, jajko i przyprawy :]



Ewa - podsmażone też pyyyyycha :] ale moja Mama podsmażyła w całości ;) (mieliśmy pół dnia jeżdżenia, przywieźliśmy Mamę i Gabrysia do domu i pojechaliśmy jeszcze zakupy porobić :) jak wróciliśmy czekały na nas gorące cepeliny)



ja nawet na zimno chodzę i podżeram ;P strasznie mi się podobają te maleńkie grudki ziemniaków, których nie powinno być ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do farszu nie dodaje się jajka :-) W tym przepisie co podałaś też nie było. Bez jajka mięsko jest miększe i puszyste.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój farsz właśnie był puszysty ;] taki super delikatny w konsystencji :) zobacz jeszcze raz ten przepis z linku - w składnikach nie ma, w opisie - jest :]

"Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz, troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz."
http://www.wielkiezarcie.com/recipe37779.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
PODSMAZANE SA NAJLEPSZE ! nawet z kaczupem albo skwarkami:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, najważniejsze, że Wam smakowało :-) I pewnie teraz będziesz je robiła nie raz :-)
To moje ulubione danie :-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oj tak - będę robiła co jakiś czas :] ale chyba z połowy składników ;)


z tej porcji wyszło ok 35 cepelinów :P dla nas na 2 dni + sąsiadka się załapała i Teściowie dostali :]


ja to ogóle jestem ziemniaczara ;) (uwielbiam ziemniaki w każdej postaci)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale mi apetytu narobiłyście ;) też zrobię
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja na diecie, ale siedzę i ślinianki prrracująą :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aguś

tutaj masz ładnie opisane pochodzenie, nazewnictwo i róznice

http://kuchnia.wp.pl/mm/miszmasz/756/1/1/pyzy-kartacze-i-cepeliny.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i wszystko stało się jasne :-) Kartacze z mięsem gotowanym, a cepeliny z surowym! Trochę mi nie odpowiadają proporcje ziemniaków surowych do gotowanych, ale to szczegół :-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny a mroziła ktoraś takie kluski?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (19 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry