Widok
Szeregowce w Baninie
Witam,
jakis czas temu zastanawialismy sie nad zakupem szeregowca od Chmary. Minal juz rok, nic z tego (narazie) nie wyszlo, zastanawiam sie nad 2 rzeczami:
- czy posiadacze tych domow sa zadowoleni ze swojego zakupu? czy kupili by je ponownie
- czy sa (juz) jakiekolwiek oferty odsprzedazy tych domow z drugiej reki? nie widzialem takich ofert, znaczyloby to ze wszyscy zadowoleni :D
zapraszam do dyskusji
jakis czas temu zastanawialismy sie nad zakupem szeregowca od Chmary. Minal juz rok, nic z tego (narazie) nie wyszlo, zastanawiam sie nad 2 rzeczami:
- czy posiadacze tych domow sa zadowoleni ze swojego zakupu? czy kupili by je ponownie
- czy sa (juz) jakiekolwiek oferty odsprzedazy tych domow z drugiej reki? nie widzialem takich ofert, znaczyloby to ze wszyscy zadowoleni :D
zapraszam do dyskusji
Dokładnie narazie nic nie ma z tego co wiem chmara ma jeszcze jedna działkę koło mego osiedla ale narazie nie ma pozwolenia na budowę bo gmina musi plan drug zrobić którędy mają iść itp Ja jestem zadowolony blisko na podmiejski, blisko szkoła,sklepy kanalizacja jest a nie jakieś szambo są kontakty do światłowodu to pewnie z czasem jakiś inwestor się znajdzie co położy póki dróg nie ma żadnych problemów też nie mam z mieszkaniem ani wilgoci dla mnie na plus
zależy kto czego oczekuje. Mieszkam teraz w domu szeregowym i mi to pasuje. Niektórzy negują samo pojęcie domu szeregowego nazywając go mieszkaniem, bo ma tylko 75m2. Mój dom szeregowy ma 128m2 i jest bardzo podobny do tego co jest w Baninie, i nie rozumiem dlaczego ilość metrów 2 ma przesądzać o nazewnictwie. Mieszkanie to mieszkanie, dom wolnostojący to dom wolnostojący, a dom szeregowy to dom szeregowy. W PL termin domu szeregowego nie jest zbyt popularny i dla tego wielu frustratów próbuje negować ten fakt. Tylko po co?
kolejna rzecz, której nie bardzo rozumiem. Jakość. Dom stoi, nie rozpada się, jest ciepły, przytulny, na głowę nie kapie... czyli ok. Ale wielu polskim znaffcom od wszystkiego nie pasuje a to grubość fundamentu, a to grubość ściany, a to kolor, a to ocieplenie a to to, a to tamto... Każdy by chciał dom super idealny w najnowszej z najnowszych technik za 2000m2. Ludzie, nie oczekujcie pałaców za tą cenę. Te domy są ok, pewnie ze mozna lepiej, ale przypomnijcie sobie gdzie mieszkaliście wcześniej/ za dziecka, wielu w sypiących się poniemieckich kamienicach z sypiącymi się cegłami/tynkami. Ja osobiście wychowywałem się (do 6 roku życia) w małym poniemieckim mieszkanku bez wody i kanalizacji, za to z ogromnymi skosami i z wielką dziurą w dachu (tj, na głowę nie kapało, ale do wewnątrz wsypał się gruz i było widać dachówki) a mam tylko 32 lata, wiec to nie było tak dawno temu! W tyłkach się Wam poprzewracało z tymi wymaganiami! Zobaczcie jak na zachodzie budują! Tu gdzie mieszkam są standartem pojedyńcze szyby na piętrze (na dole podwójne) i drewniane okna. Rury na wierzchu bo taniej. Ściany z papieru, ścianki działowe 7cm!!! grubości, słyszę jak sąsiad szczy w kiblu, grzyb wszędzie (jak nie zadbasz), tanio, szybko, byle jak bo fachowiec lepiej nie umie, oto zachodnie budownictwo! Polskie standarty są super, polskie domy są super, tylko Wam pozazdrościć!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie zrzędzić tylko doceniać co macie, a macie coraz wiecej!!!
oczywiście że są budynki lepiej wykonane, ale tu jakoś nikt nie wchodzi do domu z linijką, poziomnicą i rzeczoznawcą... Często, z racji zawodu jaki wykonuję bywam u baaaaardzo bogatych ludzi (np. piłkarz PSV Eindhoven, milioner fabrykant czy dowódca bazy lotnictwa wojskowego) Ci ludzie mają fajne, drogie domy, ale standartem wykończenia nie wybiegają nic nic nic do przodu w porównaniu do domów socjalnych. TJ, są większe okna, ale nadal drewniane, są lepiej ocieplone ściany ale nadal cieńkie, a gładź położona dokładnie tak samo jak u biedaka. ani dobrze, ani źle. I nikt nie marudzi, że za 20 lat ten dom zgrzybieje czy że fundament nie ten..