Widok

ogrzewanie gazowe - jakie koszty

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Jesli ktoś ma ogrzewanie gazowe w domu, chciałam podpytać o koszty w sezonie zimowym - tak w przybliżeniu.
Mam też pytanie czy bardziej wydajne jest ogrzewanie gazowe wyprowadzone przez grzejniki czy podłogowe z termostatami we wszystkich pomieszczeniach? To wszystko przy załozeniu, że dom jest nowy, budowany w nowej technologii, ciepły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nam rachunki w zimie siegaja 500zł za ogrzanie 100m2. Powiem tylko ze ogrzewanie gazowe nie jest tanie, wychodzi raczej drogo w porownaniu z innymi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A macie juz wykonawcę instalacji gazowej? Jesli nie polecam męża :) Wszystko wyjasni w szczegółach, również wyceni.
Technologie najnowsze, ceny konkurencyjne :)

My oczywiście ogrzewanie mamy gazowe. Dom 2 poziomy uzytkowe po 80 m2 plus piwnica na 3/4 powierzchni ogrzewana plus strych. Do tego na tym samym piecu mieszkanie jego siostry 70 m2.

W sezonie zimowym 700 zł za miesiąc.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamy na oku dom, w którym już wszystko jest gotowe, zatem już z instalacją nie poszalejemy. Do ogrzania będą dwa poziomy mieszkalne razem ok 116m, garaże i piwnica ok 60m - tu pewnie można by grzać tylko tylko. W necie z opinii widzę, że koszty bardzo się różnią, my lubimy mieć ciepło co pewnie zblizy nas do wyższych opłat:(
my mamy piec gazowy starego typu,w zeszlym sezonie zimowym rachunek za 3 miesiace ok 1,4 tys 49m. dodam,że nigdy nie bylo u nas "goraco"
image
w tym domu jest zamontowany dwufunkcyjny piec DeDietrich MCRII
Amelkia my mamy cieplutko w domku zawsze ze względu na małe dzieci.
Uważam ze nie mamy wysokich rachunków jak za ogrzanie ponad 200m2. Woda też na gaz.
Jesteśmy własnie 3 dni po wymianie pieca i zasobnika na wodę.
Zobaczymy jak w tym sezonie. Zużycie powinno byc jeszcze mniejsze bo teraz założyliśmy piec z podwójną komorą spalania czyli, że spaliny które wytwarzają się przy spalaniu gazu są również przetwarzane na ciepło.

Jak mówi małż, ważny jest dobry i energooszczędny piec oraz odpowiednio kalorycznie dobrane grzejniki.

A ogrzewanie podłogowe jak mawiają fachowcy, kładzie się tylko tam gdzie sie wódki nie pije :) Czyli korytarze, łazienki ew. kuchnie :)
Możesz rozwinąć tę teorię o ogrzewaniu podłogowym?
hahahaha :))))))))))
W którą stronę?
Zapomniałam dodać że chodzi o takie jakby standardy....
Czyli nie "w kazdym pokoju impra" :p
220 m zimą ok 700 zł
podłogówka w łazienkach, kuchni, korytarzu, czyli wszędzie gdzie są kafle, plus gazowo ogrzewamy wodę, 700 to był max ubiegłej zimy, w domu jest 22-23 stopnie, bo jestem zmarźlakiem :)
to nie tak najgorzej i temperaturka już fajna
a przy lekkiej zimie 450-500 z wodą oczywiście, której się nie oszczędza niestety, piec valliant
i czasami dogrzewamy kominkiem
Dziewczyny a macie zamontowane grzejniki czy ogrzewanie rozprowadzone po podłodze? Jestem ciekawa czy takie podłogowe daje też wystarczająco ciepła w domu? Widzę, że coraz więcej domów oddawanych jest z instalacją podłogową.
Instalacja podłogowa jest super ale tak jak pisała MamaMarty w pomieszczeniach gdzie ma się glazurę - łazienka, kuchnia, przedpokój.
Na drewnianej podłodze to trochę słabo poza tym ogrzewanie podłogowe nie jest dobre dla krążenia.

Ja mam podłogowe w łazience i wiem że w następnym mieszkaniu zrobię wszędzie gdzie będę miała glazurę ale w pokojach zostawię ogrzewanie kaloryferami.
imageimage
My mamy tylko grzejniki scienne główie ze względu na dzieciaki- podłogówka bardzo wysusza powietrze i podnosi kurz

Sceptycy często mówią, że pompy ciepła to chwilowa moda, ale jak się spojrzy na to, ile nowych domów startuje od razu z takim systemem, to widać, że to raczej nowy standard. Aiwa regularnie pojawia się w tych realizacjach jako jedna z normalnych opcji, a nie eksperyment.
My mamy grzejniki z termostatami + regulatory zewnętrzne i koszty ogrzewania domu ponad 200 m (pierwszy rok mieszkania) średnio ok 700 zł. Tam gdzie terakota mamy ogrzewanie podłogowe elektryczne.
image

image
Ogrzewanie gazowe jest drogie. My stosujemy ekogroszek. Mamy nowy zestaw z podajnikiem, ze sklepy e-inclusive. Koszty mocno poszyły w dół po zmianach - polecam inwestowanie w nowe zestawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ogrzewanie gazowe jest tanie w eksploatcji jeżeli jest poprawnie wykonane i poprawnie eksploatowane a z tym jest raczej słabo.
Skupiamy się tylko na piecach a piece nie oszczędzają oszczędza automatyka ale z wiedzą na ten temat jest jeszcze gorzej. Ciekawe informacje na ten temat na stronie evohome.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gazowe jest kosztowne, ale jednocześnie wygodne, więc jeśli ktoś na poważnie myśli o takim rozwiązaniu powinien dobrze przeanalizować wszystko.
materiały ogniotrwałe https://www.zamac.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No nie wiem. W najgorszą zime mam 400 zł miesięcznie licząc w tym poza ogrzewaniem ciepłą wodę i kuchenkę gazową. A w domu 23 stopnie. To taki duży koszt???
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem jeżeli masz dobry piec to wyjdzie ci taniej, sam posiadam piec gazowy junkers. Podsyłam ci link do dobrego pieca https://grenbud.pl/product-category/junkers/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Stukan (11 odpowiedzi)

dziewczyny znacie tego lekarza może??on przyjmuje chyba na ujeścisku na jeleniogórskiej

Wyprawka dla dzidziusia, kiedy zacząć kupować? (38 odpowiedzi)

Hej, kiedy zacząć kupować wyprawkę dla dzidziusia tak (na raty)? I co kupować najpierw a co w...

jak poradzić sobie ze sprzątaniem (24 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak sobie radzicie ze sprzątaniem dużych mieszkań, gdzie są dzieci i psy? Sprzątacie...

do góry