Odpowiadasz na:

Re: pieczenie kurczaka...

ja kurczaka to piekę w częściach, nie smażę. Doprawiam solą, pieprzem dużo czosnku w granulkach i pieprzu cayenne, ostatnio posypałam też suszoną pietruszką i było pyszne.
Piekę ok 40 min... rozwiń

ja kurczaka to piekę w częściach, nie smażę. Doprawiam solą, pieprzem dużo czosnku w granulkach i pieprzu cayenne, ostatnio posypałam też suszoną pietruszką i było pyszne.
Piekę ok 40 min (jak kurczak jest grubasem, to nawet 50) w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temp. ok 180 st. z termoobiegiem z czego ostatnie 10 min. otwieram naczynie, żeby skórka była rumiana i chrupiąca.
Bardzo wygodny jest też rękaw do pieczenia, z tym że trzeba uważać przy rozcinaniu, żeby się parą nie poparzyć. Też rozcinałam na 10 min przed końcem, ale wolę naczynie.

zobacz wątek
12 lat temu
~ajeczka niezalogowana

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry