Odpowiadasz na:

Re: przepis na fajne i niedrogie ciasto :)

a ja polecam tort bezowy , tanie i proste :) jedyny minus ze długo się piecze, ale naprawdę warto :)
10 białek ubijasz na sztywno dodając stopniowo ok,0,5 kg cukru pudru na koniec dodajesz... rozwiń

a ja polecam tort bezowy , tanie i proste :) jedyny minus ze długo się piecze, ale naprawdę warto :)
10 białek ubijasz na sztywno dodając stopniowo ok,0,5 kg cukru pudru na koniec dodajesz łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżke octu,
Blachy z piekarnika te duże (2 szt) wykładasz papierem i odrysowujesz na nich talerz na którym tort ma leżeć, w ramach tego koła wykładasz białka zostawiając ok 2 cm od rantu bo beza rośnie i w górę i na boki. Wkładasz do nagrzanego piekarnika temp.140 st termoobieg i pieczesz ok 50 min, potem zmniejszasz temp do 120 i suszyć jeszcze 2 godz.
jako krem wystarczy bita śmietana i owoce, maliny, jagody , porzeczki co kto lubi, albo co kto ma w ogródku :)
Można zrobić 2 oddzielne placki tak jak podalam albo z polowy skaldników 1 placek i na to smietana i owoce, ja zawsze piekę 2 placki jednocześnie bo szkoda mi prądu na 1 , można najpierw zrobić jeden z kremem a za kilka dni drugi bo beza upieczona może spokojnie trochę poleżeć.
Jedyny minus tego ciacha to długie pieczenie ale nie znam osoby która by żałowała po spróbowaniu tego tortu :)
wersja droższa jest inny krem ( serek mascarpone zmiksowany z 3 łyzkami kajmaku i to wymieszane z 0.5 litra ubitej śmietany kremówki , i robimy warstwy, beza-krem-beza )

zobacz wątek
9 lat temu
~alex

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry