Odpowiadasz na:

Re: przepis na fajne i niedrogie ciasto :)

ja w sobotę robiłam drożdżowe bez jaj - dziewczyna ktorej bloga obserwuje wrzucila na tablice stary przepis i fantastycznie trafila bo akrat Rodzice na popoludnie sie zapowiedzieli a ja nie mialam... rozwiń

ja w sobotę robiłam drożdżowe bez jaj - dziewczyna ktorej bloga obserwuje wrzucila na tablice stary przepis i fantastycznie trafila bo akrat Rodzice na popoludnie sie zapowiedzieli a ja nie mialam jak wyujsc z dzieckiem po cos slodkiego - lało ;)
okazal sie że wszystko mam w domu co jest potrzebne ;)
ciasto super! poszła cała blach od arzu :D

Ciasto drożdżowe bez jajek z morelami i owsianą kruszonką

2 szklanki mąki
60 ml oliwy (4 łyżki) lub roztopionej margaryny
1 szklanka ulubionego mleka (np owsianego lub koziego) - ja dałam normalne 3,2% krowie
7 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży - dałam całą paczuszkę żal by 1g się zmarnował :P
2-3 łyżki miodu lub cukru
szczypta soli

morele lub inne owoce - dałam brzoskwinie bo akurat miałam :D

4-5 łyżek cukru pudru
5 łyżek zmielonych w blenderze płatków owsianych
2 łyżki mąki
olej lub oliwa

Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i oliwę, wyrobić. Ciasto drożdżowe na placek nie musi być idealne, tak jak na bułeczki, może być luźne i lekko lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia objętości) około godziny. Wyrobić i przełożyć do blaszki 20x30 cm. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Morele umyć i przekroić na pół. Przygotować kruszonkę: zmieszać wszystkie sypkie składniki i po troszku dolewając olej zagnieść sypką kruszonkę. Na cieście układać przepołowione morele, posypać kruszonką i piec ok. 25-30 minut w 180°C.

zobacz wątek
9 lat temu
1985sloneczko

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry