Odpowiadasz na:

Tak zwana stal nierdzewna jest bardzo odporna na rdzę. Na powierzchni metalu wytwarza się warstwa ochronna określana mianem powłoki tlenkowej. Jeśli powierzchni jest uszkodzona, np. gdy nóż jest... rozwiń

Tak zwana stal nierdzewna jest bardzo odporna na rdzę. Na powierzchni metalu wytwarza się warstwa ochronna określana mianem powłoki tlenkowej. Jeśli powierzchni jest uszkodzona, np. gdy nóż jest zarysowany, tlen z otoczenia natychmiast wytwarza nową warstwę ochronną. Jednak niektóre substancje mogą uszkodzić i przedostać się przez warstwę ochronną, jednocześnie uniemożliwiając jej regenerację. Są to m.in. silnie oddziałujące i kwaśne produkty spożywcze, takie jak sól, cytryna, ocet, ketchup i majonez. Warstwę ochronną mogą również uszkodzić detergenty do zmywarki zawierające kwasy lub chlor.

Nie należy wkładać do zmywarki sztućców pokrytych resztkami potraw. Opłukać sztućce przed umieszczeniem w zmywarce lub jeśli zmywanie nie musi rozpocząć się natychmiast, uruchomić w zmywarce cykl płukania. Rdzawe plamy można usunąć ze stali nierdzewnej za pomocą preparatu do polerowania stali.

zobacz wątek
4 lata temu
~kadanama

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry