Widok

Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 35*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Lista mam z dzieciaczkami:

1. K@mil@ - 01.03.2011 (04.03.2011),synek Nikodem,3400g,54cm,Szpital Zaspa
2. Lucy80 - 01.03.2011(02.03.2011) synek Jaś, 2855g, 53 cm, Kettering GH
3. KasiaKoziolek 08.03.2011 (12.03.2011) córeczka Nina, 3480g, 61cm
4. AgaAmelka 9.03.2011 (07.03.2011) córeczka Amelka, 3490g, 52 cm, Szpotal Klniczna (tylko dlatego ze myslalam ze mnie odesla do domu)
5. Kosmisia - 10.03.2011 (11.03.2011) - Synek, 2490g, szpital Redłowo
6 Asia.K - 12.03.2011 (12.03.2011) - CÓRECZKA Helenka, 3190g, 55cm, Szpital Wojewódzki
7.Ivvka - 12.03.2011 (05.03.2011), córeczka Julia, 4100g, 58cm, szpital Zaspa
8. margos 17.03.2011 (18.03.2011) - SYNEK - Staś - 3360g, 58cm, Kliniczna
9. IzaSJ 18.03.2011 (15.03.2011) - Synuś Tymoteusz, 3760g, Kliniczna
10. Ulka26 18.03.2011 (09.03.2011) - Synek Staś, 3190g, 54 cm, Zaspa
11. walerka 21.03.2011 (18.03.2011) - Córeczka - Julka - 3680g, 55cm
12. MadzikRoza 27.03.2011 (19.03.2011) -Córeczka - Różyczka, 4010g ,58 cm, Szpital Wojewódzki
13. enjoy 31.03.2011 (09.04.2011) SYNEK! - 3080gr, 49cm
14. karinkakk 05.04.2011 (05.04.2011) - Córeczka Nina - 3550g, 54cm - Kliniczna, CC
15. sonia85 7.04.2011 (2.04.2011) - Synek Ksawery - 3650g, 57cm- zaspa sn
16. kasiek01 09.04.2011 (06.04.2011) - Synek Michaś - 3980g,
58 cm - Kliniczna CC
17. Martus_pl 11.04.2011 SYN:) Franek 3600g, 55cm, sn, kliniczna
18. tea18 13.04.2011(09.04.2011)-SYNEK Wojtuś!!:) SR Zaspa, szpital Zaspa cc
19. Olcia____18.04.2011 (26.04.2011) Synek Maksiu 3250 g 56 cm szpital Redłowo
20. niria 19.04.2011 (17.04.2011), synek, 3390g ,57cm SR Maria, Szpital Zaspa
21. paskudka 21.04.2011 (22.04.2011) - Córeczka Małgosia, 3310g, 51 cm, Kliniczna cc
22. compaq7 21.04.2011 (15.04.2011) - SYNEK Kubuś 4160g, 60cm
23. Janka2 22-04-2011 - córka 2830g, 53cm, Kliniczna, SN
24. Mała Me 28.04.2011 (30.04.2011) - Córeczka Zosia :) 3300g, 54 cm, Szpital Wojewódzki w Koszalinie
25. Adziabu 29.04.2011 (22.04.2011) -Synek Igor, 3480g, 55cm, Szpital Wejherowo
26. ~butterflies~ 29.04.2011 (26.04.2011) Synek Mateuszek, 3600g, 58cm, Redłowo

Pierwsze dni życia naszych maluszków:
http://www.fotosik.pl/u/karinkakk/album/897739

Link do poprzedniego
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Marcowe-i-Kwietniowe-2011-34-t307653,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wow Karina jestem pod wrażeniem filmiku. Muszę z Ksawerym wypróbować taką zjeżdżalnie...w mojej głowie on nadal jest takim małym niemowlaczkiem...nie dociera to do mnie że oni już takie rzeczy potrafią :)
witam w nowym watku:)

faktycznie przy dziecku ciezko cos pisac..Julka jak widzi, ze klikam to odrazu jest przy mnie i tez chce:)komp mam wlaczony, zerkne cos katem oka ale pisac za bardzo sie nie da:)

Karinkaka rewelacyjny filmik!!!jutro ide z Julka na zjezdzalnie hahaha:)

Sonia mi tez sie ciagle wydaje, ze Julka to taki malutki niemowlaczek:)
i ja sie melduje w nowym watku!

powiem wam ze cieszylismy sie jak dzieci ze mozna sie z nia juz tak pobawic na placu zabaw - wczesniej tylko hustawke obstawialismy ;p teraz trzeba sie rozejrzec za jakims fajnym placem ze wszystkim atrakcjami :)
Ninuska chcesz kluska?
Filmik super, też musimy ruszyć na plac:)

A ja nie narzekam na brak czasu na pisanie, skrobnąć coś mogę bez problemu....ale nie mam co:)

a my nadal jesteśmy zwolennikami pajacyków. Mamy jeszcze komplety 12-18 miesięcy więc do tego czasu na pewno będziemy nosić pajace.

Wczoraj był już tak pięknie, zdjęłam śpiwór z wózka i było tak cieplutko...A dziś szaroburo:( No ale jest widzę 6 stopni więc już chyba nie będę zakładać tego śpiwora wstrętnego bo mam go dość.
No i ja sie przyznaje, ze jeszcze nie pomyslalam, ze juz mozna isc na zjezdzalnie :-)

niria, ja tez bardzo lubie pajace, ale niedlugo trzeba bedzie sie przestawic ze wzgledu na to, ze rozmiarowka pajacy sie skonczy. nie wszystkie firmy robia je w duzych rozmiarach.

Lucy, Wszystkiego Naj Jankowi z okazji ROCZKU!!! Szok, ale to zlecialo! Nasze dzieci zaczynaja obchodzic roczki - niewiarygodne!
STO LAT, STO LAT!!!! Wszystkiego co najlepsze dla Jasia, niech mu uśmiech z małej buźki nigdy nie schodzi :)
Nie wierzę, że to już....normalnie wzruszyłam się...jeszcze niedawno w ciąży byłyśmy...kiedy ten rok minął???
Łoooo matko - STO LAT dla Jasia. Kiedy to się stało. Nie wierzę....
Lucy sto lat dla Jasia! Nasz pierwszy roczniak! Buziakow tysiace!
Ninuska chcesz kluska?
nie mozliwe to juz rok mina!!!!l:) chyba musze wziac zimny prysznic hehehe
Wszystkiego co najlepsze dla Jasia!!!duzo zdrowka!!!!buziaki!!!!

Wlasnie czas leci a ja musze Julci jakas kiece kupic na roczek:)zastanawiam sie tylko czy taka balowa na raz kupic czy lepiej taka, ktora pozniej jeszcze wynosi..hmmm..druga opcja jakos bardziej do mnie przemawia:)
Wszystkiego najlepszego dla Jasia :))))))))))))))))) strasznie szybko ten czas leci, z jednej strony fajnie, bo coraz bardziej samodzielne sa dzieciaczki a z drugiej jakoś tak smutno.
My nadal walczymy ze skrobia w kupce, już brak mi pomysłów:(
Tymek za to w ogóle się nie przejmuje i lata jak nakręcony, od rana biega po domu i rozrabia, nie można go odstapić ani na krok. I wymusza wszystko strasznie. Mało spi, mało je, nie wiem skąd bierze tyle energii ;)
Miłego dnia dla wszystkich:)))
ivvka ja sukienke na roczek wyhaczylam w lumpie, w moim rodzinnym miescie ;) nowa z metkami a kosztowala mnie z 6 zł :P wiec nawet nie szkoda jak raz założy :)
Ninuska chcesz kluska?
dziewczyny, a robicie jajecznice dzieciom? jesli tak to w garnku z woda w szklance czy normalnie smazycie na masle?
i jeszcze jak robicie paste jajeczna maluchom?
bo u nas cos te jakeczne potrawy nie wchodza, wiec szukam lepszego sposobu na przygotowanie.
Sto lat dla Jaska ;) szok jak szybko to zlecialo ;)
U nas chodzenie na calego ;) przejdzie sama z 5 metrow a potem sie boi i siada ;)
my za 8 dni mamy roczek ;) ale robimy w sobote ;) szok dla mnie to jeszcze taki maly niemowlaczek ;D
100 lat 100 lat dla malutkiego Jasia:) Nasz pierwszy roczniak:)

U nas roczek wypada w piątek ale robimy w sobotę bo wiadomo że ciężko ludzi zebrać w piątek.
Jakie macie menu?
Aga sama robisz tort czy już zmieniłaś decyzję? Ja jednak spasowałam i zamówię, za to zrobię pyszne babeczki z kremem:) Moje nowe hobby kulinarne:)
No i jakie macie menu na imprezę.
Ja mam menu wigilijne hehe bo Ksawery ma ur dzień przed wielkanocą więc jakiejś szczególnej imprezy nie będzie
a ja jeszcze nie wiem, czy zrobic obiad czy tylko kawa i ciacho - napewno bedzie miala dwie imprezy, jedna w Gdańsku a druga u mojej rodziny w trakcie wielkanocy :)
Ninuska chcesz kluska?
Karina a robimy wspólne spotkanie urodzinowe Ksawerego i Niny dla dzieciaków z forum w baby?
enjoy - jajecznice robie na parze, wiec garnek + szklana miska. Paste probowalam zrobic ze szczypiorkiem i maslem ale nie ruszla ;p
Ninuska chcesz kluska?
Sonia wlasnie chcialam tez to zaproponowac! Mozemy mozemy!
Ninuska chcesz kluska?
Myślę że to dobry pomysł
Dziewczyny jesteście chętne na kinderbal :)
Proponuje termin! Za miesiac: 01.04.2012 :)

Niny roczek wypada w czwartek - wtedy pewnie bedzie impa, a w piatek bedziemy zapewne jechac juz an wschód, wiec pasuje nam kazdy termin przed 05 kiwetnia :)
Ninuska chcesz kluska?
Mi też pasuje - przynajmniej Ksawery będzie miał jakąś imprezę bo święta tylko ja, moja mama i babcia :/
No my ze Stachem oczywiście się stawimy.

Jajecznica na parze też u nas. A pasta jajeczna jajka plus przyprawy (u nas czarnuszka i czubryca), trochę jogurtu naturalnego, blender i na kanapki. Wcina aż milo.

A ja właśnie stoję przed wyborem menu na roczek i nie moge się zdecydować bo wszystko brzmi pysznie. Tort zamawiam, ale jeszcze nie wiem gdzie bo wymaganie jest takie że musi być "żyrafowy".:D
Ale jajecznice robicie już z całych jajek czy z żółtek?
Muszę spróbować czy Ksaweremu zasmakuje
Margos sama robisz czy gdzieś zamawiasz jedzenie?
Ja tort standardowo biorę od Jarzębińskich, wzór jeszcze nie wymyślony:)
robie sama :D ogolnie zrobie 2 torty jeden w ksztalcie hello kitty a drugi okragly ;) i bede robila rurki z kremem takie http://mojewypieki.blox.pl/resource/rurki_z_kremem_2.jpg :) i ogolnie ciasta krowka rafaello babeczki i cos pewnie wymyslimy :) a z dan to stwierdzilismy ze obiadu nie robimy i robimy bigos, bogracz, no i devolaje schabowe takie zeby zjesc z chlebem ewentualnie obierzemy ziemniaki i wtedy z jednej duzej miski wszyscy beda brac ziemniaki ;) Cos sie jezszcze wymysli bo jeszcze ponad tydzien ;D Musze jechac do wrzeszcza bo tam jest sklep z dekoracjami do ciast ;D bo torta robie hello kitty z masy marcepanowej tzn tylko gore :) bo chce biala zeby miec twarz czerwona do kokardki zolta do nosa i czarna do wasow i oczu ;D a drugiego siekne zwyklego okraglego cos tam namaluje i tyle ;)
Aga a gdzie ten sklep?? Ja wszystko z neta zamawiam a wolała bym na żywo pooglądać.
To ty musisz być niezła zdolniacha jak robisz tort w kształcie hello kitty:)
U mnie też bez obiadu, bigos, leczo, kurczak pieczony , sałatki i przekąski.
A na ile osób imprezy szykujecie??
Dzisiaj przyszły Wojtka zaproszenia:) Fajnie wyglądają:)
Zawsze szaleję jak chodzi o urodziny bliskich mi osób:)
My robimy w knajpie, na 30 osób, w mieście u rodziców i teściów, w takiej restauracji z mini zoo.

I zazdroszczę Aga że umiesz sama taki tort zrobić:)
matko... zaczely sie tematy urodzinowe :) kiedy ten czas zlecial?

sonia ja robie z calych jajek i troszke maselka, dostala dwa razy puki co ;p
Ninuska chcesz kluska?
o wlasnie zapomnialam o kurczaku wiec tez nas bedzie ;) :D
moze ktoras mame chlopca zainspiruje watek z tortem w ksztalcie samochodu mega prosty ;)
http://forum.trojmiasto.pl/Szukam-inspiracji-na-roczek-t310466,1,130.html a tu adres do sklepu z dekoracjami http://www.oglaszamy24.pl/ogloszenie/1047999208/gdansk-Cukrowe-dekoracje-do-ciast-i-tortow.html
a tort z hello kitty znalazlam na youtube i zostalam zainspirowana i stwierdzilam ze tez zrobie a co ;D jak nie wyjdzie wyrzuce ;)
ahh i impreza u nas bardzo kameralnie, ok 10 osob
Ninuska chcesz kluska?
mam przepis na dobry biszkopt od tesciowej ;D a kremy zrobie z kuchnii polskiej wiec nie ma mozliwosci ze sie nie uda ;D no chyba ze hello kitty rozwale ;d ale juz ta buzie znam na pamiec wiec moze sie uda ;D jak robilam torta na 9 miesiecy to mnie chwalila ze nawet lepszy od niej zrobilam tort ;d
Ja mimo wszystko nie będę ryzykować i zamówię :D

U nas tez jajówa z całych jajek. Najpierw dałam troche białka tak do rączki i jak nic nie było to robiłam juz z całych.

Ja na diecie jestem, więc razem wcinamy jajówe na parze:)

I 4 kg wyparowały. Ależ jestem dumna:)
ja tam jem wszystko i slodycze i chipsy itd a waze 59 kg przy 184 cm ;Dale tak z 55 to fajnie ;D
Kameralnie to u mnie będzie bo aż 3 osoby :)
alez sie rozpisalyscie;d
Moja Juleczka jeszcze nie spi..cos sie popsulo nawet z wieczornym zasypianiem..

co do urodzin to robie w domu a najblizsza rodzina to 20 osob wiec robie tylko kawe, tort, ciacha, lody..tak na slodko:)
przy malej kiedy jest taka mobilna nie jetem w stanie przygotowac obiadu na 20 os, wigilie robilam ale mala wtedy jeszcze nie raczkowala i nie wstawala i moglam troche przy niej pichcic:)
zamiast obiadu zapraszamy fotografa zeby porobil fajne foty a pozniej chcemy zrobic obraz z jakiegos wybranego zdjecia..mala bedzie miala pamiatke..
u nas bedzie chyba 21 osob chyba ze ktos odwola ;d
U mnie 15 osób, więcej bym chyba nie pomieściła w mieszkaniu:)
Może jutro się wybiorę luknąć co mają w tym sklepie choć ostatnio sporo już zakupiłam:)
U nas tort samochód już był ( na 25 urodziny męża, tak dla żartu) więc teraz pora na coś innego:)
jajowe ja tez zaczelam z calego jaja robic, bo z samego zoltka jakas taka gamola wychodzila.

urodziny kameralnie planujemy. my i najprawdopodobniej tylko dziadkowie przyjada. menu oczywiscie pelne, bo przez kilka dni u nas beda, ale z pewnoscia tez troche babcie pomoga jak zwykle :-) a tort zamowie. trabki i czapeczki juz zakupione :-)))
Hej :)
Dziekuje bardzo za zyczenia w imieniu Jasia. Sama jestem w szoku ze moje dziecko ma juz rok :)
Impreze robilismy dzisiaj, moj brat a Jasia chrzestny przyjechal wczoraj z rodzinka i zostaje do wtorku wiec troche jeszcze pobalujemy. Niestety tylko jubilat ciezko zakatarzony, wiec i humorek nie zawsze dobry, ale szczesliwy ze tyle sie wokol niego dzieje i ma 2 kuzynki do zabawy. Jest jeszcze babcia i drugi wujek a rezta rodzinki przez skypa :)
Tort miala mi zrobic kolezanka, bo w zyciu nie robilam ale przestraszyla sie chyba, wiec zrobilam sama smietankowy z biedroneczkami z truskawek. Ponoc wszystkim smakowal :) dumna jestem z siebie. Skorzystalm jeszcze z kilku forumowych pomyslow na m.in. na teczowe muffinki i salatke tygryska. Fajne wrazenie robia takie ciekawe wizualnie wygladajace dania :) fakt moze moje nie byly zbyt perfekcyjne ale moje :)

Dalismy mlodemu kilka przedmiotow do wyboru, najpierw musnal raczka ksiazke ale chwycil prawie rownoczesnie rozaniec i kase, wiec rosnie nam w domu kolejny ojciec dyrektor:)

Karinkak niezla zabawe ma Ninka na tej zjezdzalni, moj Jasko tez zjezdzal juz sam ale niestety tego nie widzialam.

Wczoraj tak wspominalam co sie dzialo rok temu,dodatkowo bratowa ma taki fajny 25-tygodniowy brzuszek ze az by sie chcialo kolejne. Ale ja juz sama nie wiem, w kryzysowych sytuacjach twierdze ze poprzestane na jednym, ewentualnie za kilka lat, jednak cos za czesto o tym mysle :)
spoznione zyczenia dla Jasia.

Ja sie wylamuje i na Juli roczek bierzemy oboje wolne i idziemy w zaleznosci od pogody, zoo albo akwarium. moze zrobie jej mufinke zeby bylo w co swieczke wlozyc. pewnie jak bym byla w PL to by mi sie nie upieklo a ze ja i tesciowa mamy urodziny 25.03 wiec jedziemy na weekend do tesciow wiec tam polaczymy obchody.chyba po raz pierwszy podoba mi sie ang tradycja bardziej od polskiej bo tu dzieci urodzin robi sie dla dzieci.
Ivka podoba mi sie pomysl z fotografem i obrazem.
a propo wczoraj jakrozmawialam przez skypa to moje dziecie w ramach pokazania sie koledze, skorzystalo z okazji zeby pomietolic przyciski i w ciagu 30s przekrecilo mi ekran o 90st taz ze musialambym postawic laptopa na boku zeby widziec normalnie. nawet nie wiedzialam ze tak mozna i musialam zgooglowac zeby sie dowiedziec jak to odkrecic
Walerka - Stachu też mi to zrobił :D:D:D I też googlowałam z ekranem w pionie żeby to odkręcić:)

A my nie mieliśmy żadnych szans na brak imprezy. Nie robiliśmy chrzcin więc co do urodzin zostaliśmy postawieni pod ścianą:) Ale dopóki ja nic nie muszę robić - wszystko mi się podoba:)
OJCIEC DYREKTOR, hehe.. dobre!

z kompem tez to mialam niedawno, mi odwrocil o 180 stopni, tylko u mnie maz kombinawal zeby odkrecic, ale tez mial z tym problem :-)

u nas z urodzinami jak byl plan zeby pojechac do Pl to tez dzieciowa impreze planowalismy, a tu niestety nie mamy za bardzo zaprzyjaznionych dzieci. dziadkowie i rodzice beda musieli wystarczyc :-) no ale tez wlasnie myslalam, zeby zjesc jakis tort i do ZOO sie wybrac.
Ja googlowalam na telefonie bo nawet kursor dziwnie dzialal a netoda juli nie dzialaka xzyli naciskanie klawiszy jak leci.
pierwszy tydzien w pracy przeszedl jakos. mam badzieje z xzasem vedzie leoiej
Aga fajny ten sklep. Byłam dzisiaj pooglądać i kupiłam nawet coś do dekoracji torta dla teścia.

Ciekawe jak to będzie wrócić do pracy po takiej przerwie, z jednej strony nie mogę się już doczekać, ale z drugiej....
tea tez bylam w tym sklepie na wyspianskiego ;d oraz w takim sklepiku kolo galerii baltyckiej..kupilam balony,girlandy, swieczki, i inne bajery hahaha:)
sto lat dla Jasia :) pozwolę sobie wkleić :)
________¤__¤__¤__¤
____
____
____
_
_
_
_
________
________
____

ogólnie mam dziś beznadziejny dzień...mąż wczoraj uszkodził sobie kostkę wiec dzis rano szpital i badania itp i diagnoza skręcenie :/ a w pracy masakra-tyle pracy że mogłabym tam nocować :) i czasem chodzi po głowie myśl czy już nie myśleć o drugim dziecku...a dopiero 2 miesiące w pracy jestem :)

idę przespać te smutki i jutro może będzie lepiej :)
będę jutro myśleć o roczku :) dałyście mi do myślenia z menu i ozdobami :)bo imora w domu bedzie na ok.15osób

a takie pytanie-jakie macie zabawki do kąpieli, bo u nas to za bardzo nie chce siedziec tylko by wstawał i chwytał co się uda :)
nie udało się wkeić a miał być torcik... buuuu ;(
a ja dzis jak za starych dobrych ciazowych czasow - cierpie na bezsennosc :-) tzn juz spalam, ale mlody mnie zbudzil, a teraz nie moge zasnac.

niria, my mamy do kapieli tylko jedna kaczke, bo meczymy sie jednak wciaz w wanience, wiec nie ma raczej jak poszlaec z zabawkami. poki co udaje sie mezowi jakos mlodego przytrzymac na siedzaco, choc ja pewnie mialabym z tym problem.

a tak wogole to zaskoczylo mnie dzis moje dziecko bardzo, bo od jakiegos czasu jedna z ulubionych zabawek sa u nas klocki LEGO d u p l o i oczywiscie na poczatku tylko rozwalal co my wybudujemy, pozniej zaczal wrzucac klocki do pudelka i namietnie rozczepiac jeden od drugiego, a dzis patrze, a on nauczyl sie sczepiac klocki! w szoku bylam.
a co tu znow tak wszystko zamarlo :-)
Cisza okropna....słońce wyszło więc pewnie dziewczyny z dzieciakami całe dni na spacerach :)
Słoneczko może i jast ale rano było -5 stopni, więc nie wiem czy tak cały dzień:)

Ja już się nie mogę doczekać zdjęcia tego wstrętnego wózkowego śpiwora!!! Zdjęłam go już raz ale wczoraj było zimno i znowu założyłam.

A u nas idą górne czwórki. Wszystkie inne zęby do tej pory to pikuś. Wycie i w dzień i w nocy...Ufff, ciężki czas, chodzę jak zombie.

W tym tygodniu koniecznie musimy się spotkać. Proponuję środę! Baby cafe, 14. Kto chętny? Oto lista:

1. Stachu i Margos
My niestety odpadamy w tym tyg bo Ksawery jeszcze do końca nie wyzdrowial. Dzisiaj byliśmy na kontroli u pediatry i dostal nowy syrop, lekarz powiedziala ze skoro jeszcze ma trochę kaszel to może zarazić. :( szkoda bo juz dawno nie byliśmy :(
A ja znow sie pochwale, moj Olaf opanowal dzis samodzielne schodzenie z lozka tylem :-)
a unas tez od ok 2 tygodni schodzenie z lozka tylem ;D myslalam ze poprostu jej sie myli ale jednak umie ;D
Amelka juz chodzi kilka metrow sama robi zakrety chodzac ;D jak uda mi sie nagrac to wrzuce filmik ;) Agentka nauczyla sie wchodzic do kartonow i siedzi w srodku (mamy pudlelka plastykowe na zabawki) i wchodzi sama i siada ;D ale pierw wszystkie zabawki wyrzuci a potem wchodzi ;) Cwana bestia ;) i umie wymuszac wszystko placzem ;)
fajnie jak sie dzieciaczki rozwijaja. ja widze zalety niani po weekendzie bo Jula o wiele fajniej czyta ksiazeczki,widac ze sie skupia, ja bardziej z nia szaleje a Krystyna bardziej ja uczy takich spokojnych rzeczy.
u nas bitwa na upartosc i silna wole, dzis ja wygralam, ale nie zawsze daje rade, no i sie wscieka jak jej cos nie wychodzi, hmm ciekawe po kim tak ma...
hej,
u nas ciągle trochę przeziębienia, ale chodzimy na spacery normalnie. i tez jesteśmy na etapie schodzenia tyłem z łóżka...
hejka,

u nas tez czasami schodzi tylem z lozka ale nie zawsze:)
Co do spotkania w srode to jeszcze dam znac.
my napewno chcemy sie spotkac przed koncem marca ewentualnie na poczatku kwietnia bo wyjezdzamy na stale do niemiec ;) bo 6 kwietnia bierzemy jednak cywilny a nie tak jak mowilam 30 czerwca koscielny i wtedy po swietach od razu jedziemy bo moj jedzie juz teraz 15 marca szukac mieszkania ;) a prace juz ma zapewniona wiec tylko jechac i mieszkac ;)
wow Aga ale zmiany, a co was podkusilo do tego?
powodzenia, mam nadzieje pojdzie relatywnie bezbolesnie

a jedyny sposob jaki moje dziecko uznaje na zejscie z lozka to glowa w dol
no bo ta pewna kasa a tutaj jak moj pracowal to dostawal 500 zł na 2 tyg i nie zawsze dostal mimo ze zarabial kilka razy wiecej niz to 500 zł i brak pewnej pensji spowodowalo to ze jedziemy . Moj tam ma zapewniona prace (tesc pracuje tam w ogrodnictwie juz 25 lat) bo juz kiedys tam byl wie wie co i jak ;) teraz jedzie 15 to szuka mieszkania byle jakies bylo a potem przyjezdza na swieta szybko cywilny i jedziemy razem juz ;) pozatym tu w polsce nie ma przyszlosci mowia ze rodzina na swoim namawiajac do kredytow ktore bedzie sie splacac milion lat za niewiadomo jaka kwote . a tam zycie inne jest na dziecko dostajesz MIESIECZNIE 180 euro a w polsce 60 zl gdzie i tak musisz sie zalapac zeby dostac te marne 60 zł to w niemczech po przeliczeniu 180 euro to u nas w polsce przez rok tyle dostaniesz co tam przez miesiac ;) ;D
aga powodzenia! moj wyjechal w niedziele do Londynu, a jak ja sie obronie to bedziemy decydowac co dalej, czy on wraca czy jedziemy tam...

my na srode piszemy sie jak najbardziej!

oraz proponuje spotkanie na poczatku kwietnia, kiderbal, tak jak zwykle tyle ze u mnie i z czapeczkami i innymi urodzinowymi bajerami!
Ninuska chcesz kluska?
niezle zmiany sie u Was dziewczyny szykuja:)
ja dzis zakupilam sukienke, bolerko i butki dla Julki na urodzinki i nawet przymiarke zrobilam..tak slodko wyglada!!!
u nas chyba sie skonczyly dobre czasy zasypiania przy butli i spania po 19-20 :/od kilku dni cos zasnac nie moze...no ale moze jej minie i zateskni do zasypiania wczesniejsza pora:)pobudki sa tez jeszcze wczesniej..wiosna idzie i moje dziecko juz calkiem dostalo mega energie:)
teraz tatus z corcia siedzi..ciekawe o ktorej dzis zechce spac:)
troche sa inne koszty w Niemczech niz w Polsce ale pewnie zyje sie latwiej, przynajmniej finansowo. a co do kredytow to sa wszedzie niestety, mam wrazenie ze czasy gdy sie pracowalo pare lat za granica i potem kupowaly mieszkanie w Polsce niestety minely
Ksawery na szczęście ostatnio się naprawił ze spaniem. Dzisiaj cała noc bez pobudek i wstał o 7...dla mnie to wcześnie ale nie ma co narzekać jak słyszę że Wasze się budzą 5-6
Kupiłam mu wczoraj buty bo nie ma w czym chodzić na dworze. Jednak kupiłam bartki bo poszłam tam zmierzyć mu stopę i mi się spodobały te buciki. Ale myślałam w domu, że padnę ze śmiechu bo mu założyłam a on w ogóle nie wiedział o co chodzi i zaczął chodzić jak bocian hehe
hej
chcialabym zobaczyc Ksawerego chodzacego jak bocian hhihihihihih :)
Hej, co ze spotkaniem? My się przed 15 nie wyrobimy jakby co.
Ja jednak przyjdę z Ksawerym i my możemy być już o 13 jak coś
Cześć Dziewczyny, jeszcze niedawno polecałam moją nianią,a teraz moja niania mnie wyrolowała i odchodzi z pracy, bo znalazła sobie inną. Ja rodzę drugiego bejbiaska w lipcu i pr acować miała do końca czerwca. Niestety wcześniej odchodzi a ja zostałam bez opiekunki. Stąd moje pytanie: może macie kogoś do polecenia na 3 miesiące od kwietnia do czerwca? Moja córa ma równo roczek. W razie jakbyście kogos znały to mój tel: 604644030, koozioleek@wp.pl,Katarzyna Czyżewska
Kasia ja znalazłam bardzo szybko nianie na portalu niania.pl także polecam
http://www.youtube.com/watch?v=-EDzqXWF8F4&feature=share
Tu moja chodzaca Amelka ;)
nie bedzie nas w Baby..w przyszlym tygodniu chetnie sie spotkam:)
Agaamelka fajny filmik!!!juz sie nie moge doczekac kiedy Julcia bedzie chodzila.
AgaAmelka, powodzenia z przeprowadzka! W Niemczech jeszcze nie mamy zadnej z nas. Rzeczywiscie zycie w Polsce nie jest latwe, choc i poza nia lekko nie jest. Ja najbardziej ubolewam za brakiem rodziny i przyjaciol tutaj. Czasami jest mi bardzo ciezko przez to, no ale wiadomo, cos za cos.
aaa, no i filmik bardzo fajny :-)
Ksawery już śpi 2,5 h...szok normalnie, nie pamiętam kiedy tak długo spał w dzień
A mój jeszcze nie zasnął, wię nawet na 15 będzie mi się ciężko do Baby wyrobić.
mam pytanie o youtube bo widze ze wrzucacie. jak to jest z prywatnmoscia, czy kazdy moze to ogladac czy tylko osoba z linkiem np?
ustawiasz sobie sama ;) skopiowane z youtube :
PRYWATNOŚĆ
*Publiczny mogą go wyszukiwać i oglądać dowolne osoby zalecane
* Niepubliczny mogą go oglądać dowolne osoby mające link
*Prywatny mogą go oglądać tylko wybrane przez Ciebie osoby

Moja Amelka juz spi :D od tygodnia umie wchodzic sama na lozka i fotele ;D i zaczela na mnie wchodzic jak leze na lozku i siada mi na brzuchu ;)
spora zmiana Aga :) podziwiam :)
ja chyba jestem za bardzo ukorzeniona w polskiej ziemi :)
a filmik niezły - mała Amelka super chodzi :)
jak te bobasy rosną :) i takie słodziaki :)
My dzis po szczepieniu i wazeniu - 11kg 610gr i 78cm.

Dziewczyny, dajecie juz dzieciaczkom smażone dania? Bo zastanawiam sie nad jakims omletem.
Enjoy - ja smaże niewielę ale jeśli juz to bez tłuszczu na teflonie. Tak też smażę omleta Stachowi.
ja smaze na masle np jajecznice. pewnie zle ale nic jej nie jest.
smazone czyli ? Schabowe? Amela juz od dawna schabowe dostaje ;D Wies to wies tu sie wszystko je ;P
Wszystkiego najlepszego dla Ninki:)

A dla Was kochane mamy najlepszego z okazji Dnia Kobiet :)
hej
wlasnie patrze,ze Ninka wczoraj miala Roczek:)Sto lat:)
i sto lat dla Amelki! Niech duza rosnie ;)

i spoznione zyczenia dla Ninki! Sto lat!

lucy ty dawaj jakies urodzinowe zdjecie! :)
Ninuska chcesz kluska?
100 lat dla Amelki:))
No właśnie dziewczyny, zdjęcia roczniaków muszą być:)
Najlepszego dla Amelki!!! :)
wszystkiego najlepszego z okazji roczkow, mam nadzieje ze ten dzien jest spedzony wyjatkowo, jakkolwiek go swietujecie.

a u nas zielony katar, skad to zlapala, nie mam pojecia. nie moze oddychac wiec jazda w nocy, oboje na rzesach bedziemy chodzic dzis w pracy. czy wasze dzieci tez robia taka jazde przy podawaniu nurofenu czy calpolu, o fridzie nie wspomne? wszystkie jakie znalam az prosily o wiecej. chyba sie przejde i kupie taki z cukrem i barwnikami bo chcialam zdrowo i nie wyszlo. u nas to jest darcie sie, wciskanie na sile ktore sie konczy czasami wymiotami. az mi serce staje jak pomysle ze mam jej to robic
Walerko - dlatego ja daję kolorowy, pachnący i słodki...Czasem trzeba powiedzieć trudno.:)

Wszystkiego naj naj dla Amelki.
Ksawery nurofen uwielbia ale on jest słodki...pomarańczowy. Natomiast frida to jest totalna masakra, dwie osoby muszą go trzymać i tak się drze jak opętany :(
Wszystkiego dobrego dla Amelki :):)
u nas z frida tez jazda..2 osoby nie daja rady, syropki raczej pije
A fridę u nas mały lubi ale tylko jak do wyciągniecia jest nieiwle. Śmieje sie i nie robi problemu. ale jak raz miał solidny katar - to jużmu się nie podobało. Ale nadal bez dramatu więc chyba mamy szczęście.
u nas z frida nie ma wiekszych problemow, gorzej jak trzeba psikanac do nosa ;/ a co do nurofenu tez byly jazdy i przestawilam sie na czopki ;p
Ninuska chcesz kluska?
Kurde nie wiem już o co chodzi z 3 dni temu zrobiłam małemu jajecznicę, zjadł i nic mu nie było. Dzisiaj mu zrobiłam zjadł tylko trochę i od razu go mega wysypało, całą buzię ma w czerwonych plamach :/ Już mnie to denerwuje co chwile coś :(
Wszystkiego naj naj naj dla roczniaków:)))))))))))))
U nas jak Tymek ma dostać syrop to maskara, drze się strasznie, podobnie reaguje na fridę, więc Margos - szczęściara z Ciebie;)
AgaAmelka - gratulacje za odwagę i powodzenia w "nowym życiu":)
Sonia - u nas podobnie, też już nie mam siły z tym jedzeniem, a dajesz już gluten? (bo chyba pisałaś wcześniej, że nie może)
My w nastepnym tyg. idziemy do gastroenterologa, może wtedy coś się wyjaśni z tym jedzeniem.
Miłego dnia:)
Sto lat Amelce!

Aga, a te schabowe to takie z panierka robisz Amelce? I ona to daje rade pogryzc? Moj nawet cieniutka wedlinke na kanapce mietoli w buzi dlugo.

Z frida u nas tez masakra, krzyk jakbym go ze skory obdzierala. Choc kiedys tak nie bylo. A syropow przyciwbolowych jeszcze nie uzywalam, kiedys zdarzylo mi sie czopka uzyc.
Enjoy - to podziwiam że dajesz radę ząbkowanie bez wspomagaczy przejść. My teraz przy czwórkach to bez tego ani rusz.

No ja sama nie jadam schabowcy, więc tym bardziej nie dawałam Stachowi, więc nie wiem czy by pogryzł. Ale pierś z grilla gryzie normalnie.
Julka jeszcze tez dlugo gryzie i z sprawnie to jej nie idzie..najlepiej lubi obiadki z makaronem i ziemniakami a meczy sie jak jest danie z ryzem..
Chociaz miskopty gryzie i wcina ze hej:)ale to w sumie w buxzi sie rozpuszcza a mieso trzeba ladnie przezuc..
Gluten już daję od jakiegoś tygodnia i jest ok...mam nadzieję że już tak zostanie bo to duże ułatwienie w karmieniu.
Teraz śpi już 1,5h i poszłam zobaczyć te plamy...ale już mu zniknęły...dziwne
no my na zabkowanie Dentinox uzywamy. jakbym tak miala na kazde marudzenie, za ktore obwiniam zabki dawac cos przeciwbolowego to bym musiala caly czas go faszerowac.
u nas tylko idzie w sytuacjach ekstremalnych ale z tego co pamietam to Stach ma takie przy kazdym zabku, caly czas. czyli goraczka albo darcie sie w nocy przez dluzszy okres. u nas to sie nigdy nie zdarza chyba ze zeby albo choroba
dlatego ja sie tylko ograniczam do Dentinoxu, bo u nas to tylko marudzenie.
ehh co do tych frid to moja z katarem ze zlobka ;/ AKCJA KURACJA ;P
Ninuska chcesz kluska?
Karinka - powodzenia!!

U nas nie było masakry zębowej przy jdynkach. Ale przy dwójkach już często syropek bo dużo płaczu...i to zdecydowanie nie marudzenie tylko takie wycie na wysokich rejestrach. Na szczęście w nocy ząbki nie dokuczają.

No ale jedną butlę nurofenu już zużyliśmy.
Sto lat dla Amelki :)))

A zdjecie wstawie ale jakos do kompa na dluzej nie moglam sie dostac :)
dziekujemy dziekujemy :) impreza jutro dzis jestem styrana ;D wlasnie wrocilam z kuchni bo siedzialam tam od 9 rano ;) pojutrze dam fote Amelki ;)
enjoy ;) tak normalnie w panierce z bulki tartej / platkow ;) rybe tez w panierce :) Mala juz wszystko je ;)
a co do zebow mamy juz 7 :) przebily sie jej obie gorne dwojki i lewa dwojka naraz ;) bez marudzenia ;)
A tu kilka fotek z 1 marca :)

image
o lipa źle foty mi sie załadowały
jeszcze raz ;)

image
Super fotki:) Jaś to już prawdziwy kawaler:)
Torcik też bombowy, sama robiłaś?:)
Ale Jaś duży i włoski jakie ma fajne :)
A ja juz zostalam sama, maz wyjechal i tak do czerwca slomiana wdowa
Jaś super!

Sonia... łączę sie w bólu ;)
Ninuska chcesz kluska?
Lucy fajnego masz synka:) na fotkach taki duzzzzyyyyy:)
my jutro szalejemy z tortem i balonami hehehe :)
Dzieki dziewczyny :)

Tea - tak, robiłam tort sama, pierwszy raz:) Mąz uważa że najlepszy jaki jadł ;)

Ivvka udanej imprezy jutro :)

A dzisiaj kolejny na liscie jest synek Kosmisi, więc - Sto lat !!!

Sonia- oby do czerwca
my po imprezie :) Amelka wybrala kieliszek a potem kase poczym wlozyla kase do kieliszka ;D
a tu kilka zdjec :
image
image
image
image
image
image
image
image
image

I NA NOWYM POJEZDZIE :D
image

i moje torty . niezbyt wyszly jak mialy wyjsc ale nie mialam czasu pojechac po mase . ;(

image
aaa 2 razy zaladowalo sie na rowerku . Poprawka :
image
Jaka pannica z Amelki:)
Wyglądacie ślicznie, Ty i Amelka, no i torty oczywiście też fajne:)
i my juz po imprezce..jak juz goscie poszli, polozylam Julke spac to sie wzruszylam normalnie...jak to zlecialo..moja mala Juleczka juz taka duza:)
zdjecia bede miala za tydzien to tez wstawie:)
a wziela najpierw kase pozniej rozaniec a jako trzecie kieliszek:)ciekawe polaczenie;p
Sto lat dla Amelki i Julki!
Dzieciaczki rosną nie wiadomo kiedy...
Ivvka czekamy na fotki :)
dzieki dzieki...roczek mamy jutro ale dzis wyprawialismy:)
to juz na jutro wszystkiego naj z okazji roczku dla Julki.
Aga - Amelka sliczna jubilatka:)

To ja dzis też złoże najlepsze życzenia dla Julki i Helenki :))) Sto Lat !!!
Helenka wszystkiego naj!!!!
Sto lat dla Juli i Helenki!

U nas z katarem niby duzo lepiej, nic nie leci ale z jednej dziurki po inhalacji wyciagnelam jeszcze gluta.... ;/ musimy znowu darowac sobie zlobek...
Ninuska chcesz kluska?
100 samych szczęśliwych lat dla Helenki i Julki:)
Sto lat dzisiejszym Jubilatkom! :-)

Ale Janek i Amelka wygladaja na duze dzieciaczki na tych zdjeciach! Super!
Sto lat dla Julki i Helenki :)
Dziewczyny w imieniu Helenki bardzo dziękuję!!! I wszystkiego naj naj dla Julki!!!! I najlepsze życzenia dla wcześniejszych Jubilatów. Kiedy ten rok minął... Sama nie wiem...

My podobnie jak Ivvka i Aga imprezę wyprawialiśmy w sobotę. Helenka miała urodziny z Tatusiem, bo Tatuś jest z 09.03, a więc teraz już co roku podwójne urodziny!

Helenka wybrała pieniążek, a w drugiej kolejności różaniec. A więc Ivvka chyba dzieci urodzone 12 marca już tak mają :) Impreza udała się bardzo fajnie, chociaż przyznam szczerze że w niedzielę byłam strasznie padnięta. W sumie bylo 18 osób, a więc przygotowań co nie miara. A dzisiaj świętujemy w 4 :)

Sto lat już nic nie pisałam, ale naprawdę brak mi czasu. Czytam na bieżąco w pracy, ale niestety w pracy nie mogę się logować bo mamy jakąś blokadę :( A w domu po prostu nie mam kiedy. Ale obiecuję poprawę!!!
image
Sto lat ,sto lat niech żyją żyją nam !!!
Wszystkim małym jubilatom życzę zdrówka i uśmiechu na buźkach :)

Fotki są super !!!
Jakie już duże te Wasze dzieciaczki :) normalnie jak przedszkolaki wyglądają :)

Faktycznie kiedy to zleciało....

A u nas kataru długo nie było i fridy w ogóle nie ruszamy...
a przeciwbólowe dawałam jak miał temperature - i był to ibufendD czyli pomarańczowy słodki syropek-smakowałam i strasznie slodkie.mały róźnie to przyjmował- raz chętnie raz nie :)

a mam pytanie jak teraz wygląda u Was rozkład jedzenia w ciągu dnia?bo ja robie rano małemu zawsze butlę z mlekiem ok 180ml i zawsze zostawia.Potem je kaszkę,obiadek,deserek i na noc mleko i to wszystko ładnie już je,a rano się kręci i je na raty...
Jeszcze jedna próba bo coś mi obcięło zdjęcie

image
Helenka jak się zmieniła :) Śliczna! Ty Asia też wyglądałaś rewelacyjnie.
A mój dzieć znowu chory....ja zwariuję chyba, zwłaszcza że w tym tyg piękna pogoda a my uziemnieni w domu :/
Wszystkiego dobrego z okazji roczków:))))))))))))))))
Śliczne dzieciaczki i naprawdę wyglądają na duże, jak patrzę na swojego to on wygląda jak przecinak ;P
u nas imprezka w niedzielę:)
Sonia współczuję choroby i szybkiego powrotu do zdrowia.
wlasnie jak patrze na fotki z roczku to mam wrazenie, ze wszystkie dzieciaki takie duze a moja taka kruszynka;d
dla chorujacych zdrowka zycze!!!
ja jutro che sie wybrac pks do rodzicow -godzinka drogi, jak to wyglada?wozek kierowca chowa czy wozek zabiera sie do autobusu?dziecko sie trzyma na kolanach?moze glupie pytania zadaje ale niedosc ze ja daaaaaawno nie jechalam pks a z dzieckiem to juz wogole nie :D
Sonia współczuję choroby Ksawerego. Helenka jest właśnie po zapaleniu oskrzeli. Wczoraj przestała dopiero brać antybiotyk... A u Mai w przedszkolu panuje podobno ospa a więc tylko czekam na pojawienie sie jej u nas. Wtedy normalnie się chyba załamie... Ale może nie będzie tak źle?? Byle ten okres przejściowy szybko minął i było już cieplo bez katarów, kaszelków, itp.

Helenka dzisiaj nauczała się mówić lala. Chodziła i ciągle mówiła lala i tak - bo to też nowe słowo.

Jakoś na wieczór zebrało mi się na wspomnienia. Oglądam zdjęcia sprzed roku i zastanawiam się kiedy ten czas minął.

Dobrej nocy :)
A moj Olaf, przez to, ze ciagle lysy wyglada na przerosnietego bobasa
:-)
Faktycznie pozmieniały się dzieciaczki:)
przepraszam zapomnialam o Helence. juz sie poprawiam i spoznione serdeczne zyczenia.
Ivka - ja bym po pierwsze brala krzeselko do samochodu, nie wyobrazam sobie dziecka w jakimkolwiek pojezdzie nie w foteliku.

u nas dalej katar, musze kupic ten inhalator i pocieszylyscie mnie ze nie tylko ja czuje sie jak najgorsza sadystka na swiecie, przynajmniej tak wskazuje darcie sie mojego dzieciecia przy fridzie, a zielone gluty ida strasznie wiec jutro odwiluje szczeopienie i maszeruje do lekarza. przynajmniej nie ma goraczki.
wczoraj mielismy dzien integracyjny z pracy, miedzy innymi kregle, tylko ja sie pytam dlaczego mnie tylek boli?
Spóźnione ale najserdeczniejsze sto lat dla wszystkich maluszków!! Rzeczywiście takie dorosłe Wasze dzieciaki. Mój Stach jeszcze jest taki "bobasowy" hehe. Nie wiem kiedy ten rok minął...
Zdrówka dla wszystkich maluchów!!
I nas niestety złapała pierwsza infekcja :( Męczy się przez katar. Wczoraj kupiłam inhalator, ale nie bardzo chce maseczkę założyć, więc puszczam mu tą parę w buzię ;) Męczy się biedaczek. U nas roczek w niedziele i robimy w domu. Ale tylko tort/ciasta ewentualnie mała kolacja, żeby drugie Chrzciny nam nie wyszły ;)
Miłego dnia!!
Ivvka nie wiem jak to jest teraz ale kiedyś widziałam jak kierowca wysiadał i wózek pakował w boczne schowki, bo wiadomo że między fotelami miejsca nie ma. Co do fotelika nigdy w życiu nie widziałam aby ktoś jechał z fotelikiem samochodowym, z reguły dziecko na rękach miał.No chyba że masz jeszcze to nosidło ale w naszych polskich PKS jest tak ciasno że nie wiem czy ci się zmieści na siedzeniu.
Oj ja tez nie wiem jak to zorganizowac w PKSie - z tego co kojarze chyba Karinkakk jeździła busami? Może coś podpowie ;)
Dzieciom już roczki stukają a Wojtek dziś 11 m-cy kończy - sto lat :D
ehh te katary... Ninie juz lepiej wiec zaprowadzilam ja do zlobka :)

tak, my jezdzimy busami do mojej rodziny, do tej pory w foteliku - nosidelku i jakos dalo sie go zamontowac miedzy siedzeniami (przy maksymalnie rozlozonych) teraz bedziemy jechac na swieta i musze sprawdzic czy dalej do niego sie miesci jesli nie bedziemy tachac fotlik 9-18 ;p, nie wiem jak w PKS, bo nasze busy to prywatne i male, ale wozki i bagaze zawsze do bagaznika, mysle ze jezeli to duzy autokar to bez problemu zmiesci sie fotelik :)
Ninuska chcesz kluska?
tylko w zwyklym PKS przeciez nie ma pasow, wiec jak zamontowac fotelik? uchwytow ISOFIX tez raczej nie ma :-)
aaa no wlasnie, w busach pasy sa.... to w takim wypadku chyba bez niczego na kolanach... no bo jak?
Ninuska chcesz kluska?
I oczywiscie sto lat Wojtkowi!!!
Ja bym się bała jechać z dzieckiem na kolanach....wystarczy że mocniej przychamuje i już może się krzywda stać.
U nas też lepiej, rano wstał bez gorączki...ale noc mieliśmy masakryczną od 23 - 2 płakał okropnie...
Sto lat dla nowych Roczniaków.

U nas impreza już w sobotę, trochę się stresuję:)

Jeđli chodzi o jedzenie - to u nas też tak było przez jakiś czas, że nie chciał jeść rano za dużo. Wtedy dawałam mu mleko dopiero godzinę po wstaniu i wtedy wszystko zjadał. Ale potem mu przeszło i teraz już wcina wszystko do cna.

A co do podróży - Ja też nigdy nie pojechałabym autobusem z dzieckiem na kolanach....

Asia - odzywaj się częściej:)
Dziewczyny, jak Wasze dzieci reaguja na odkurzacz? Bo moj boi sie panicznie i nie wiem czy to normalne czy tylko on taki płoszek.
enjoy, moja odkurzacz uwielbia - chodzi na nim wszedzie gdzie ja i cieszy sie jak jej we wlosy powietrze z filtra leci ;p

ale moj bart np, dzis 7-latek, nadal nie lubi ani odkurzaczy ani suszarek.... zamyka sie w pokoju jak moja mama odkurza i krzyczy ze halasuje :) wiec kazde dziecko jest inne
Ninuska chcesz kluska?
Mój też uwielbia odkurzać....problem jest w tym, że mi wyrywa rurę bo on chce odkurzać :/
Stachu też uwielbia odkurzać ;)
U nas też uwielbienie dla odkurzacza. Więc przynajmniej to mogę z nim zrobić.:)
No wlasnie tak kojarzylam, ze dzieci raczej lubia odkurzacze. Takze mi sie tylko trafil taki wrazliwiec. Nie fajnie, bo poodkurzac przy nim nie moge jak jestem sama, a poza tym nie chcialabym, ze mial jakies takie dziwne leki :-(
nie tylko tobie. Jula kiedys sie darla nawet jak odkurzane bylo na gorze a ona siedziala na dole, teraz to toleruje ale nie daj Boze przy niej, boi sie strasznie. i znam pare takich dziecie wiec chyba to idzie w jedna albo druga strone. zaczelam wprowadzac mleko krowie do owsianki, myslalam ze nie zauwazy a jak jej dalam to wziela i wyplula i popatrzyla sie na mnie z wielkim wyrzutem co ja jej tutaj daje
Enjoy, myślę, że zupełnie nie masz czym się martwić!
U nas niestety skończyło się na antybiotyku :(:(:(
Na szczęście tylko 3 dawki.
A i mnie rozłożyło na maxa... poszłam do pracy, żeby nie siać zarazków w domu...
Już widzę te przygotowania na roczek....
ojj ulka zdrowia dla was!

u nas nos czysty :) mam nadzieje ze sie tak utrzyma bo mamy sporo basenow do odrobienia i chcialabym w przyszlym tyg pojsc dwa razy :)
Ninuska chcesz kluska?
Ja też bym chciała w końcu nadrobić z tym basenem...ale nie wiem czy będziemy mogli. Jutro mamy wizytę u pediatry, a narazie nadal koczujemy w domu :/
sonia, a lepiej juz? tak na twoje oko? przydaloby sie tez spotkac w przyszlym tyg!
Ninuska chcesz kluska?
Lepiej, gorączki nie ma, apetyt wrócił i humor też....trochę marudzi ale wydaje mi się że to bardziej przez zęby...tylko ten katar wodnisty...już chyba od miesiąca go ma :/
Jutro wizyta u pediatry to zobaczymy co powie.
Zdrowka dla chorujacych!!!

Julka tez nie lubi odkurzacza ani suszarki a co najgorsze to placze jak ktos glosno sie smieje:/niefajnie ale co zrobic!!!

My dzis wrocilismy z wycieczki od dziadkow:)teraz stwierdzam, ze mi to na starosc chyba odbija:)jechalam sama z Julcia wiec nie mialam jak zabrac fotelika, musialam wziac mala, bagaz i wozek:)w jedna strone jechala na kolanach i to nie bylo fajne bo ona na kolanach nie usiedzi ani 10sek, na powrocie byl wiekszy autobus i spala sobie w wozeczku wiec bylam spokojniejsza ale chyba narazie sobie odpuszczę takie wycieczki pks-em:D

Milego popoludnia!!!!
wszystkiego dobrego dla roczniaków:):):)
strasznie sie rozpisalyscie.
u nas tez przeziebienie, drobna goraczka, mardzenie...moze te glupie dwojki wyjda wreszcie?
u nas nie ma leku przed suszarka, odkurzaczem i innymi halasami. wogole to nasze dziecko jakos nie jest strachliwe...
mam pytane odnosnie fotelikow? pozamienialyscie juz? co kupujecie?
Ivvka to ty odważna kobieta jesteś ;)
Fotelik już dawno mamy zmieniony, dostaliśmy od szwagierki Roemer King TS jak narazie jestem zadowolona a najbardziej Ksawery, że może oglądać autka :)
My mamy Maxi Cosi Pearl, też juz jakiś czas. Zadowolewni jesteśmy baaardzo. Ale to na isofix.
My mamy Roemer King Plus i tez jestesmy zadowoleniu poki co, choc w zadnej dluzszej trasie jeszcze nie bylismy - max 2h.
my jeszcze nie kupilismy fotelika bo Julka nie ma 9kg i glowa jej nie wystaje..ale tez niebawem bedziemy musieli dokonac wyboru
no wlasnie podobno romery sa bezpieczniejsze od maxi cosi i lepiej wychodza w testach...:? my tez o tym myslimy, zeby mlody mial lepszy widok podczas podrozy autem...
u nas odkurzacz nie straszny ni suszarka :) lecz gdy ktoś się zaśmieje głośniej lub kichnie to płacz lub "podkówka"

my zamówiliśmy ostatnio fotelik cybex pallas- czekamy na przesyłkę i jak sprawdzimy w użytkowaniu to się wypowiem

a mam pytanie-czy któraś z Was może polecić jakiś żłobek w rejonie Pruszcza Gd, Gdańsk Orunia, Gdańsk Centrum - max Gdańsk Wrzeszcz?
mam cały czas dylemat czy niania czy żłobek... a czas ucieka
Nira a juz myslalam, ze jestem sama jesli chodzi o placz Julki kiedy ktos sie smieje:)dziwne to troche co nie:)
hej:) my mamy maxi cosi tobi, chcialam Romera (tutaj to britax) ale ten w 9-18 nie pasowal mi do samochodu. Tobi ma jednak słaby odchył, ale mały zadowolony. Maż u siebie wozi go jeszcze w pierwszym foteliku, niby do 13 kilo ale mało miejsca.

Od 2 dni siedze w domu bo mam zapalenie spojówk, pierwszy raz mam ale to irytujace :/ Ale juz lepiej.
Przynajmniej mialam czas aby pojsc zwazyc małego. Waży teraz 9992g i w ciagu 3 miesiecy przybral tylko 100g, spadl o jeden centyl, ale że wciaz i tak o 2 wiecej niz z wagi urodzeniowej, więc ponoc ok. Dziwne bo ja mam wrazenie ze kilogramów mu przybywa kazdego dnia jak mam go na rękach ;)

A jak Wasze maluchy teraz przybieraja?
a co do odkurzacza czy innych halasow to tez sie bał, głosne smiechy to tez był płacz ale teraz jakos mu przeszlo i widze ze nie reaguje.
lucy, Twoj Janek bardzo mobilny juz, wiec pewnie dlatego slabiej przybiera. u nas ostatnio 700gr w 2 miesiace, ale Olaf jeszcze raczkuje i tylko przy meblach chodzi. a mniej bojazliwy Janek to sie moze dzieki zlobkowi zrobil.

moj kichania tez nie lubi, tzn wzdryga sie. a, no i jeszcze jak za dlugo miksera uzywam to tez nie fajnie.
Mój się niczego nie boi...przyzwyczajony od małego do wszelkich hałasów :)
Tymek też niczego sie nie boi a odkurzacz uwielbia. Nawet jak jeszcze nie chodził to pchał się, żeby odkurzać. I teraz odkurzanie to udręka, bo on cały czas sam chce, strasznie śmiesznie to wygląda jak zasuwa z rurą ;)
U nas przybieranie na wadze słabo i wg. lekarza jest za chudy. Byliśmy wczoraj u gastrologa, kazał regularnie ważyć i dawać wszystko (hura!!), także Tymek wczoraj zjadł normalny chlebek a dzisiaj bananka;)
ivvka - podziwiam cię naprawdę za tą jazdę pks ;)
No mój Stach też jest bardzo ruchliwy przezco w ostatnich miesiącach praktycznie nie przybiera. No ale podobno mamy sie tym nie martwić. Myślę że teraz trochę zacznie przybierać, bo zaczął straaasznie dużo jeść. Je praktycznie co 2 godziny.

W końcu ładna pogoda się robi:) Aż miło pospacerować. I od razu wózków więcej:)
Jesli chodzi o tą bojaźliwość to uwazam, ze wplyw ma nie tylko przyzwyczajenie dziecka do halasow, a typ osobowosci.
pogoda piekna.... ale u nas goraczka, w nocy miala 39, rano 38 i teraz 37,8 ;//

bylysmy u pediatry odrazu i niby poza tym wszytko ok, nic nie slychac, gardlo czyste, lekko leci z nosa, ale przezroczyste.... moze zęby? jak wasze dzieci gorączkowaly przy nich?

ehh to nasza pierwsza goraczka, dobrze ze nie spanikowalam w nocy ;p dalam czopka i ladnie zbil....
Ninuska chcesz kluska?
Biedna Ninka! Trzymam kciuki za poprawę! Może to 3 dniówka się okaże skoro sama gorączka...
My też dopiero pierwszy raz gorączkowaliśmy.
Dziś ostatnia dawka antybiotyku. Mam nadzieję, że wystarczy.
Powiem Wam , że jeśli chodzi o płacz przy głośnym śmiechu to moja siostrzenica tak reagowała do 8-9 roku życia. A jest wesołą, otwartą i raczej odważną dziewczynką. Też nas to bardzo dziwiło.
Karina przy zębach goraczka max ,38,5 tak mi mowilo dwóch pediatrów wiec 39 wskazuje ze to cos innego
Mi też tak pediatra mówiła. Także miejmy nadzieję że to jakaś jednorazowa "akcja".

Zdrówka dla chorujących!!!!!:*

A nas czeka jutro wielka impreza urodzinowa. Wyszło w końcu 34 osoby, więc wesoło. Trzymajcie kciuki żeby wszystko się udało:)
no teraz nie jest wieksza niz 38, ale tez cos nie spada ;/ naszczescie jest u mnie mama wiec mam towazystwo i wsparcie :)

mama wlasnie mowi ze mozliwe ze to 3 dniowka, bo wtedy wlasnie nie da sie zbic za bardzo temperatury
Ninuska chcesz kluska?
ja po dlugich poszukiwaniach w koncu kupilam britax (romer) duo plus isofix. chcialam tylem ale zdecydowalam ze nie. mam nadzieje ze nie pozaluje. najbardziej bezpieczny z tych montowanych przodem to bebe izosafe, ale jest duzy i nie pasuje do wszystkich samochodow.

co do przybierania do Jula przytyla 200gr w ciagu miesiaca i spadla pod linie ale podobno tak ma byc bo wraca do wyjsciowej urodzeniowej wagi 50centyli. u nas to sie polaczylo z tym ze ruszyla i byla chora. tez musze sie wybrac na wazenie bo zaczela bardzo grymasic i nie wiem czy to zeby, przeziembienie czy taka uroda i zmiana zachowania, moze tez ze poszlam do pracy i te zmiany na nia wplynely ale trzeba sie nagimnastykowac zeby cos zjadla
Byłam dzisiaj w sklepie z dekoracjami na uroczystości na Żabiance, kurcze mogła bym tam godzinami siedzieć.
Ceny porównywalne do neta a ile bajerów:)
Można by naprawdę pięknie przystroić dom na jakąś imprezę.
No a najbardziej mnie cieszy że napełniają helem balony:D

Mój mały średnio lubi hałasy, myślę że po prostu ten typ tak ma:)
Jakaś plaga chorób u tych naszych dzieciaczków widzę :(
Ksawery na szczęście już zdrowy także możemy normalnie wychodzić z domu, cieszę się bo już mnie to męczyło. Zwłaszcza, że pogoda ma być ładna.
Co do jedzenia to mój też teraz strasznie grymasi, nie wiem co mu się stało czy to od tej choroby czy zęby ale już nie pamiętam kiedy zjadł 210 mleka ostatnio 150 to max...obiad jako tako ale nowości w ogóle nie chce próbować :/
No a u nas roczek odwołany. Stachu ma 39,5:(:(:( Także nigdzie nie jedziemy a ja teraz dzwonie i wszystko odwołuję...
jejku ale sie porobilo z tymi chorobskami!!!
Margos a ja chcialam pisac ze masz roczek jak male wesele bo tyle osob a tu czytam dalej i Stachu tez chory..szok:(ma wysoką ta temperature, a tak nagle go wzielo?
Teraz juz śpi, temp zbita, ale wzięło go dosłownie w pół godziny. Wcześniej nic nie wskazywało na to...

No nic, impreze zrobimy kiedy indziej, może w święta. Teraz moja mama pertraktuje żeby nie ponieść kosztów takiego odwołania, zobaczymy jak będzie.

Tortu nie udało sie odwołać, już zrobiony...no i będzie miała rodzinka jutro słodką sobotę.

Grunt żeby był zdrowy! Na pewno jutro i tak zrobimy mu fajne święto.
Margos współczuje. Może do rana całkowicie mu przejdzie i będzie miał piękny urodzinowy dzień:)
Zdrówka dla Stacha.
biedny Stach wszystkiego najlepszego na jutro, po pierwsze zdrowia
i od razu najlepsze zyczenia dla Tymka i drugiego Stacha bo nie wiem czy bede miala dostep do netu w niedziele
Wszystkiego Najlepszego dla Stacha:)
I jak się Stachu dzisiaj czuje?
Wszystkiego najlepszego dla Stacha!!!!!!!!! :)

(Kto ukradł słońce??)
hej, hej! sta lat dla stacha!

ja wam powiem ze nie mam pojecia co to bylo ale Nina nie ma juz temperatury od wczoraj od ok 18....
Karina - to może być trzydniówka, nam opediatra wczoraj mówił, ze czasem gorączka jest tylko jedną dobę, ale potrafi wrócić w 3.

Stachu czuje sie nieźle, ale niestety nadal ma gorączke. Dostaje syrop co 4 godziny, czyli podwójną dawkę niż zalecają (tak kazał lekarz) a i tak po 3 godzinach ma powyżej 38 zawsze. Spał nieźle, nawet dłużej niż zwykle...

Przed chwilą byli sąsiedzi z prezentem więc już było trochę urodzinowo. Zaraz ja ruszam na zakupy i coś tu na szybko zorganizuje żeby było miło:) Jakieś smakołyki przyrządze na obiadek, mam nadzieję, że będzie miał apetyt.

Na szczęście udało się odwołać bez żadnych kosztów.
I dziękujemy za życzenia:)
Sto lat Stachowi! Duuuzo zdrowka! Szkoda, ze tak wyszlo z ta imreza.
Sto lat dla Stacha:)))))))) Przede wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia:))))) dobrze, że udało Ci się odwołać imprezę be kosztów a w domu też może być miło:)
Sto lat i zdrówka dla Stacha!!!

Dla pozostałych chorujących tez zdrówka życzymy:)

U nas tak miesiac temu była dziwna akcja z temperatura, skakala nagle do prawie 39 popołudniami przez tak ok 3 dni, szybko tez dało sie ja zbic. nie wiem co bylo powodem
najlepszego dla Stasia i Tymka do przodu:)
zdrowka dla chorych dizeciaczkow. my wciaz mamy momenty ze stannem podgoraczkowym (3 dzien), ale tak do 38, wiec nie panikujemy i zwalamy na zeby. bo nic wiecej sie nie dzieje.
tea, a gdzie ten sklep na zabiance?
http://www.partybox-gd.pl/?id=kontakt

W jakichś pawilonach na Subisława, naprawdę świetne miejsce.
Widać że babka która to prowadzi , kocha to co robi. ( mówię o dekoracjach ślubnych, urodzinowych itp)
Ja na razie byłam tylko zobaczyć co i jak ale jak już będę kupować to na pewno tam:)
Imprezka się odwowłała, ale tort pozostał. Oto i on:

image

Uploaded with ImageShack.us

Na szczęście okazało się, że można go mrozić, a moim teściowie mają dużą zmywarę i zmieścił się, więc poczeka na Stacha aż wyzdrowieje:)
Ups, za duże, może teraz będzie lepiej:

image

No ale lepiej wsadźcie go do zamrażalki, bo w zmywarce może nie wytrzymać zbyt długo:)

Świetny tort, szczególnie żyrafę super zrobili.
Margos, a ile waży ten tort? Jak dobrze pamiętam imprezka miała być na ponad 30 osób tak?
Masz jakiś przelicznik porcji na osobę?:)
Dobre z tą zmywarką, widać że o niej marzę:)

On ma średnicę 35 cm, tyle wiem. Podobno wyszedł bardzo ciężki, ale jak bardzo to Ci nie powiem bo ja płaciłam za tort a nie za wagę. Ona wstępnie mówiła że 4-5 kg. Wiem że w cukierniach liczą 2kg tortu - 16 porcji.
A tort robiła tak w ogóle babka pasjonatka, nie żadna tam firma. i moim zdaniem wzięła za niego bardzo mało.

Niestety jest tam ode mnie a nie z Gdańska. A szkoda:(
A bardzo mało to ile?:)
100 zł. A wszędzie gdzie wcześniej pytałam to min 40 zł za kg. W porywach do 70.
super tort! a 100pln za taka wage to rzczywiscie bardzo malo.
Sto lat dla Stacha!
pozdrowienia dla wszystkich :)
Tort super :D
My dzis swietujemy imieniny dziadka hehe 2 dni pod rzad balanga hihihi
hej,

sto lat dla Stacha!!!superasny ten torcik:)
my dzis bylismy na 80 babci:)fajnie bylo ale jestem juz padnieta:)
Najlepsze życzenia urodzinowe dla Stacha!!!

A torcik pierwsza klasa :) Po prostu super!!!
wow... ale świetny tort:) Żyrafa rewelacja:) Margos a skąd pochodzisz, bo może i moje okolice, a namiary na osobe robiacą takie torty bardzo by sie przydały :)

A na jutro życzę Stachowi i Tymkowi STU LAT !!!
http://imageshack.us/photo/my-images/710/11150954img9748.jpg/
image

image

jeszcze 2 fotki o ile uda sie wstawic
image

i ostatnia
image

Okolice Człuchowa:)
ehhh... Człuchów jednak za daleko :)

Ivvka - Julcia śliczna, sukienka super, aż sie chce córeczkę :)
100 lat dla Tymka i Stasia:)

Fajne fotki Ivvka :)
Juleczka - gwiazdeczka :) Ślicznie wyglądała
U nas dzisiaj pierwsza prawdziwie przespana noc od dobrych kilku miesięcy. Od 20 do 7 rano, już nawet nie pamiętałam, że tak można.
ostatnio wybudzał się co godzinę i już straciłam nadzieję na polepszenie.
Mam nadzieję, że to nie pojedyncza taka nocka:)
ivvka cudne zdjecia!

sto lat dla Tymka i Stasia!
Ninuska chcesz kluska?
Sto lat dla Stasia i Tymka:)

Tea - gratuluję nocki. U nas z kolei dziś wybudzonaie co godzinę:) Ale za to od 18.00 do 9:30. No ale to przez gorączkę.
Wszystkiego NAJ dla Tymka i Stacha!!!

Tea zazdroszcze takiej nocki :) ja caly czas czekam na ta pierwsza przespana nocke:)
Sto latek dla Tymka i Stacha! Niech nam zdrowo rosna :-)

ivvka, zdjatka super.

widze, ze na prezenty kroluja pojazdy, sprawdzaja sie? bo my tez nad czyms jezdzacym sie zastanawiamy, ale jeszcze nie kupilismy. jakies rady?
U nas takich nocy kiedyś było bardzo dużo. Mały mnie rozpieścił, no ale jak skończył 6m jego spanie totalnie się odmieniło i zaczął się nasz nocny koszmar... oby już minął:)
Mimo choroby, mimo gorączki - mój syn postanowił dziś się puścić mebli i powędrować:D

Coprawda 5 kroków, ale myślę, że lada chwila i koniec raczkowania:)
Gratulacje:)
Margos wielkie gratulacje!

Ja dzis wykonczona... bylysmy z mama i moim bratem w Loopys word, Ninie bardzo sie podobalo :) jednak dla mnie tam stanowczo za glosno ;p
Ninuska chcesz kluska?
Wow brawo dla Stacha za pierwsze kroczki, teraz codziennie będzie ich coraz więcej :)
Karina a w loopy's jest w ogóle miejsce dla takich małych dzieciaków jak nasze?
Margos super, ze Stachu ruszyl!!!miala byc wielka impreza ale mysle, ze taki moment jest milion razy lepszy:)super!!!
sa nawet dwa kąciki dla maluchow 0-3, bylysmy z mama w szoku ze wogole halasu sie nie bala i 2,5 godziny wytrzymala :)

http://www.youtube.com/watch?v=o4wuyAIDrA0
Ninuska chcesz kluska?
Karina super! Muszę się z Ksawerym wybrać!
tylko wlasnie nie wiem jednej rzeczy, bo do roku sie nic nie placi, ale my mialysm 6 latka i tylko za niego, mama, Nina i ja za free, i teraz sie zastanawiam czy wpuszcza jesli nie masz pod reka dziecka za ktore sie placi... trzeba byloby sie dowiedziec :)
Ninuska chcesz kluska?
ale sie rozpisałyście :)
ja chciałam wypocząć w weekend a tu d...
wczoraj prace na dworzu,a dziś mały był totalnie rozstrojony więc znów zmęczona zacznę tydzień...

wszystkim chorym -zdrówka, wszystkim solenizantom -sto lat , a dla chodzących -oby więcej tych pierwszych kroczków i gratulacje :)

a filmik z placu zabaw -fajowy :) ostatnio sie zastanawiałam czy w loopys juz mozna takie dzieciaczki puszczac :)

a margos-tort rewelacyjny !!! mam pytanie ta babka co robiła to ma jakieś wzory dekoracji czy trzeba coś narzucić? pytam sie bo jedni rodzice spod czerska a drudzy spod miastka wiec moze bym nawet poprosiła o namiary :)

dziewczyny-może przegapiłam ale był już temat wózków spacerówek/parasolek? bo właśnie się rozglądam i znów poszukiwania :)ale chyba z większymi kółkami bedę szukać...
Bravo dla Stacha :)

Ninka nieźle się wspina, Jaś tez już był kilka razy na podobnym placu zabaw, ale najwiecej frajdy ma zawsze tata ;)

Dzisiaj mieliśmy w UK Dzień Matki:) Pochwalę się Wam co dostałam od synka, zrobił w przedszkolu, po części samodzielnie (świadczyły o tym plamy od farby na całym ubraniu ;) )

image
ehh... ucieło

image
Piękna pierwsza laurka :)
no prosze jakie Janek ladne laurki robi az milo:)
my zaraz idziemy na cwiczenia..jakos mam lenia:/
Niria - trzeba jej coś narzucić, nie ma wzorów. ale jak masz profil na nk to możesz obejrzeć ponad setkę zrobionych przez nią tortów więc można się czymś zasugerować.

Karinka - to moje dziecko może robić za to jedno co ma płacić. Choć on pewnie będzie się bał. Ale chce spróbować:)
Witajcie:) Dziękujemy wszystkim za życzenia, aż trudno uwierzyć, że minął już rok:) Impreza się udała, choć tort okazał się średnio smaczny i przybrany inaczej niż chciałam... eh za rok zrobię sama:)
Margos - twój tort super!:) U nas miał byc podobny motyw, tylko zamiast żyrafy- lew i na torcie wszędzie jego łapki.

image

a tak Tymek jadł torta i lwa;P

image

Gratuluje Stachowi pierwszych kroczkow!
Jak dlugo Wasze dzieci chodzily przy meblach zanim zaczely chodzic same?

Ninka super sie wspina.

Lucy, swietna laurka - prawdziwe dzielo sztuki :-)

IzaSJ, Tymkowi tort widac smakowal!
Iza a skąd tort miałaś? Lepiej wiedzieć gdzie nie zamawiać:)
Enjoy - mój Stach to jest chyba rekordzista, bo on raczkował już ponad 5 miesięcy, a przy meblach chodził od początku grudnia, czyli prawie 4 miesiące.:) A puścił się dopiero wczoraj:)
Gratulacje dla Stacha :) Wasz tort przebił wszystkie. Mi się nasz nie za bardzo podobał. Na szczęście był smaczny :D
Dziękujemy za wszystkie życzenia. Impreza się mega udała. Mały nikogo się nie bał. Wypadł jak prawdziwa gwiazda ;) Nie znałam go z tej strony hehe.
A Nina to będzie nasza pierwsza forumowa akrobatka ;)
Julka chodzi przy meblach od stycznia czyli ponad 2 miesiace ale za rece do przodu nie bardzo chce chodzic..ona woli wszystko siama:)
Iza fajne fotki:)
tak czytam o akrobacji hehe...Julka tuz za Nina akrobatka, ze hej!bylismy w zeszlym tygodniu u dziadkow to sama wchodzila po schodach a bylo ich z 20, na kanape sie wspina,ze wchodzi na parapet jak tam cos lezy co ja interesuje, chodzi po komodzie..masakra..pilnowac pilowac i jeszcze raz pilnowac ja trzeba:)teraz spi wiec ja nabieram sily na reszte dnia:)
Margos - gratuluję kroczków:))))
A tort mieliśmy z cukierni z pruszcza.
Ivvka - widzę, że u Ciebie podobnie jak u mnie, oczy dookoła głowy, Tymek jak tylko wstaje rano to już patrzy co by tutaj zbroić ;)
margos, moj tez niezly, bo 4 miesiace czolgal sie zanim zaczal raczkowac. w miedzy czasie zaczal oczywiscie wstawac i chodzic przy meblach.

mlody wywinal mi dzis numer, robilam cos w kuchni i zniknal mi z oczu, juz myslalam, ze sie tak ladnie sam bawi, wchodze do pokoju, a on wyjal sobie z szuflady Sudocrem, otworzyl i umazal sie caly i wszystko dookola. szkoda, ze zdjecia mu nie zrobilam, ale w pierwszym momencie przestraszylam sie, ze sie tego najadl i cos mu bedzie lub zaczna mu piec oczy, bo tez mial cale zaklejone.
bravo dla Olafa ;) Taką ładna zabawe mama przerwała :))) Dobrze że krem a nie zawartośc pieluchy na przykład ;)))

Tymek super, widac że lew smakował :)

A co do chodzenia, to Jas ostroznie. Czasami przeleci sie nawet spory kawałek. Za ręce tez nie chce, na czworakach mu dobrze a najlepiej na czyiś rękach (pozostałosci po wizycie babci) :)
Ksawery za rękę tylko na dworze a w domu to sam chce chodzić...w sumie to on już prawie biega :) Ale już nie pamiętam nawet jak długo on chodził przy meblach...2-3 miesiące chyba.
fajna zabawa z kremem hahahaha...jak julka siedzi cicho to ja wiem, ze ona broi a nie ladnie sie bawi bo tylko wtedy jest cichutka jak myszka:)
no ja tez wlasnie wiem, ale jakos mnie zacmilo :-)
Ja też biegnę od razu jak Wojtek zbyt cicho się bawi. Zawsze wtedy robi coś zakazanego:)
U nas pojawił się właśnie 5 ząbek, a przy meblach staje od miesiąca więc do chodzenia jeszcze trochę mu pozostało:)
Jula wlasnie zaczela chodzenie przy meblach wiec jeszcze daleka droga przed nami. u nas ida gorne dwojki i meda jest straszna. dostalismy nasz fotelik nawet fajny, decyzja padla na romer duo plus isofix.
aaa, ktos pytal o spacerowki parasolki - my na razie nie kupujemy, nie mamy takiej potrzeby.
hej hej,

Nina wstawac przy meblach zaczela w styczniu, a od miesiaca chodzi z meblami (taboret, krzesla) i za reke, i stoi sama od dwoch tygodni (tj potrafi stac tak ponad minute)... ciekawa jestem kiedy zacznie chodzic sama :)

parasolke mamy, Inglesinie Swift, słuzy na podwożenie do żłobka, na dluzsze spacery jezdzimy Mutsy
Ninuska chcesz kluska?
U nas cisza tez zawsze oznacza kłopoty. Zazwyczaj jedzenie czegoś zakazanego:)

No i u nas dokładnie po 3 dobach gorączka jak ręką odjął i pojawiła się wysypka - także dopiero teraz jest całkowita pewność że to była trzydniówka.

W sumie wyszło jak wyszło, ale cieszę się, ze mamy to już za soą, bo zachorowanie daje odporność. Także przynajmniej z trzydniówką sprawa załatwiona.

Także od jutra możemy spacerować. Nareszcie.

Wraz z końcem choroby nastąpił tez powrót do wstawania o 6. A to już mniej przyjemne....:)
A mój Stach dopiero zaczął chodzić przy meblach. Choć za rączki drepcze już jakiś czas. Także przed nami jeszcze dłuższa chwila nim ruszy samodzielnie.
Ale wichura! Mały dziś na maxa bez humoru. Mnie głowa boli. Ale zrobił mi dziś prezencik i pospał do 8.45! Aż się przestraszyłam hehe! Bo ostatnio to zazwyczaj ok. 7 się budzi.
My kupiliśmy okazyjnie spacerówkę mamas&papas pipi. Mały, zgrabny wózek. Na szybkie dojścia/zakupy. Na codzień dalej Mutsiak.
Ale przed nami jeszcze wybór fotelika..ech..
ulka, to u nas odwrotnie, przy meblach juz od jakiegos czasu chodzi, a za raczki nie chce. pchacz tez jeszcze nie bardzo, ale za np krzeslem to tak. albo uczepia sie moich nog i chodzi za mna, takze sluze za mamochodzik.
U nas sprawdza się bardzo dobrze inglesina trip i już tylko z niej korzystamy.
My niedawno kupilismy spacerowke Lira 4, narazie jestem zadowolona choc mogla miec regulowana raczke, dla wysokich osob to duzy minus.
Zalezalo mi na lekkiej parasolce glownie na zakupy, do auta.
Jako jedna z tych tanszych ma amortyzatory i nawet dobrze sie prowadzi i podbija pod krawezniki.
Amelki nowe nabytki : :)
image
O jaaaa :) Odważnie z tymi kolczykami :)
Aga, a jak przygotowania do ślubu? :)a
a spoko ;d to tylko tak kameralnie ;D
ciasto plus kawa ;D
jutrro jade po sukienke ;)
fajna Amelka:)moja to by te kolczyki zdjela i do buzi wsadzila :D
A jak Amelka zniosła przekłuwanie?
ile dajecie owocow dziennie i jakie??chodzi o normalne owoce nie w sloiczku?
Ksawery niestety nie chce jeść normalnie owoców :/
Wojtek dostaje np pół banana, plasterki jabłka. Prawda jest taka że on i tak tego nie zjada. Rozdrabnia na milion części i zostawia na podłodze.
Ogólne toleruje tylko papki;/
Czy któraś z was też tak ma że tylko papki dziecko zjada?
Hej.
Jeśli chodzi o jedzenie- Małgośka nadal nie ruszy kaszy. Żadnej.
Najwięcej smakuje jej mięsko i to, co ja mam na talerzu- zjada więc dwa obiady, jeden swój i połowę mojego.
Z owoców dostaje porcję dziennie, a i to z wielkim trudem. Ostatnio po prostu obieram jabłko, kroję na ćwiartki i daje do łapki.
Nie martwię się jednak o jej jedzenie, bo kluska waży 11,5 kg.
U nas tez niestety rozdrobnione jedzenie jest najlepsze.
Z takich stalych to zje kanapki, chrupki, wafle ryzowe.
Z owocow chetnie sam je jablko i gruszke, ale najlepiej jak dam mu cale, a jeszcze lepiej jak ze skorka - to wtedy sobie siedzi i obgryza. Troche pomemla mandarynke, pomarancza, winogrona (poobierane ze skorek). Do porannej kaszy tarkuje mu cale jablko, a pozniej popoludniu do jogurtu daje rozgniecionego widelcem calego banana. Oczywiscie probuje i caly czas cos mu tam podsuwam, moze zaskoczy z czyms nowym.
my jemy wszystko, najchetniej od rodzicow z talerza...
jesli chodzi o owoce-nie dajemy sloiczkow juz od dawna. w ciagu dnia 1 banan, jabluszko z pół na kostki pokrojone albo z mama na spolke, czasem do memlania mandarynke lub pomarancz-sladowe ilosci bo podobno uczulaja...
Gdyby miało uczulac to nawet po odrobinie byloby coś widać. Nasza doktor powiedziała, ze jak nie ma reakcji po pierwszym podaniu to znaczy że można dawać.

U nas z kolei papki zaczynają być be i chce wszystko w całości. Dziennie zjada pół banana, jabłko i częso jeszcze jakiś słoiczek mały na drugie śniadanie połączony z twarożkiem.

Też zjada mi pół obiadu z talerza. Nawet jeśli jest to pierść z brązowym ryżem i szpinakiem:)

ale też miał etap że nic nie chciał oprócz papek, a nawet jak już coś jadł to tak jak Tea pisała - więcej dookoła niego niż w buzi, ale to w końcu mu przeszło.

U nas wysypka po trzydniówce na całego i tak rozmyślam czy z nim dziś wylazić, czy jednak na to wietrzysko to lepiej go takiego osłabionego nie zabierać...nie wiem, nie wiem...
Walerka wszystkiego najlepszego dla Julki!!!!Sto Lat!!!
Sto lat dla Julki!!
100 lat dla Julki:)
A tak na marginesie. Czym się bawią wasze roczniaki? Jakie prezenty sprawiły im najwięcej radości i zajmują na dłużej niż minutę?:)
Zastanawiam się nad prezentem dla Wojtka , ale sama nie wiem co kupić bo co lepsze prezenty to już są zaklepane przez rodzinę:)
Amelka jednoo ucho ( pierwsze prawe) bez problemu dala zrobic potem placz ;) ale podeszlysmy do okna i bylo ok :) potem drugie sie wyrywala ale dalysmy kolczyki do zabawy w opakowaniu bo to nowosc i dalo rade i znow placz . Potem jak to ona ciagle jej sie przypominalo o tym ze moze bolalo czy cos ;p i poplakywala :) ale zasnela bez problemow za uszy tez sie nie lapie :) jak wyszlysmy od pokoju od kosmetyczki to kosmetyczka sie krecila po gabinecie to mala jak ja zobaczyla to w placz :D na szczepieniach na pielegniarke tez nie moze patrzec bo placz ;D
No wlasnie, sto lat dla Julki!
i sto lat dla Julki ;)
STO lat dla Julki :)
I nareszcie mamy WIOSNĘ!!
Oby już przestało wiać !
Myśmy się dziś trochę po zakupach poszwendali. Kupiliśmy w końcu wiosenne Bartki. A do wózka tenisówki, bo już głupio wyglądaliśmy w skarpetkach...
I byliśmy pierwszy raz na zajęciach w edukatywce. Mały oczarowany hehe
Ooo, Ulka, pochwal się na która i gdzie chodzicie to chętnie dołączymy:)

I sto lat dla Julki!!!
A z zabawek to mój Stach uwielbia fontannę playskool. Na początku się jej bał, ale teraz oszalał. Książeczki tez b. lubi. klockami w sumie tylko rzuca i rozwala budowle.
Kupiłam mu też dziś zestaw instrumentow muzycznych.Zobaczymy czy załapie.
A z kawałkami jedzenia to u nas różnie bywa, zależy od humoru...
Margos byliśmy we Wrzeszczu w przedszkolu na waryńskiego na 10. Ale ja dziś niestety tylko wyjątkowo. Normalnie moja mama będzie. I niech ona zdecyduje czy Jej się podoba ;)
O ja też myślałam o tych zajęciach :) Muszę się w końcu zapisać.
Sto lat dla Julki :)
U nas hitem jest samochodzik taki z rączką, ze mogę go posadzić i go prowadzić. Z takich mniejszych zabawek to on lubi klocki, albo kółka które się na coś nakłada. Ogólnie lubi rozkładać i składać różne rzeczy.

No i u nas baaardzo się sprawdził stoliczek FP. Codziennie go użytkuje i już wie jak sobie przełączyć np. z trybu śpiewania do trybu mówienia itd. Także u nas to hicior choć przyznam, ze nie bardzo chciałam żeby mu to kupowali.
Fajny ten stoliczek:) Czemu go nie chciałaś?:)
U mnie też ten samochodzik się sprawdza a tak to nie bardzo się bawi zabawkami. Jedynie to tym się trochę zajmuje http://merlin.pl/Helikopterek-do-Literek-i-Cyferek-zabawka-interaktywna_VTECH/browse/product/206,705696.html
No bo ja nie przepadam za zabawkami, które "robią wszystko". grają, śpiewają, cud że nie gotują:) Wolę zabawki, które bardziej stymulują wyobraźnię. No ale co do stoliczka to zwracam mu honor, bo naprawdę wiele uczy.

Ale najbardziej widzę i tak kręcą go takie proste zabawki.
Strasznie dawno tutaj nie zaglądałam...Ale czas tak leci.Praca, dom i tak w kółko:)

My mamy ten helikopterek i mały bardzo ładnie się nim bawi. Lubi też z FP żyrafkę i te klocuszki co się nakłada na patyczek:D

Dziewczyny, czeka mnie zakup spacerówki. Możecie polecić jakieś, bo mam problem? Dzięki
dziekujemy za zyczenia. spedzilismy dzien na farmie, Jula dotykala kroliczki i byla cala zaaferowana zwierzetami a potem bylismy softplay, super dzien bo piekne slonce i bardzo cieplo.

u nas owoce cale, odgryza sobie kawalek i je - hitem sa gruszki, reszte zje ale nie az tak chetnie - to sa banany, jabloka, winigrona, ananas, melon, kiwi, jagody, maliny.
ja mam spacerowke maclaren techno i jest super
Kosmisia poszukaj kilka postów wcześniej. Dziewczyny sporo już się na ten temat wypowiedziały:)
ciekawe czy mi sie uda wstawic zdjecia
ok nie wiem jak wstawic ale w linku powyzej pare zdjec z dzisiaj
jaaaakie superaśne fotki :)

ale te dzieciaczki są już duże :)

sto lat dla solenizantów :)

no u nas z jedzeniem to je to co dostanie :) owocki-przewaznie potarte na tarce,ale jak dostanie do raczki m.in.banan i gruszke to wcina po swojemu :) a obiadki gniote widelcem i zostawiam wieksze kawalki,nie blenderuję i też wcina.czasem dla odmiany jakiś słoik mu daję :)

a zabawki obecnie wszystkie są na chwile, ale zaczął się książeczkami interesować :)i zwinęłam tzn pożyczyłam od siostrzenicy grzechotkę a'la marakas i mały tym potrząsa i sie buja przy tym :)
a tak to zwykle pudełko po herbatce z klockiem w środku zajęło go na bardzo długo :) czyli niezabawki to najfajniejsze zabawki :) i hitem były też matrioszki :) ale zaczął obgryzać wiec zniknęły z pola widzenia :)
ciekawe czy zestaw małej zmiotki i szufelki można gdzieś dostać :)

i też sie zastanawiam co małemu na roczek kupić :) może jakąś zamykana piaskownicę albo basen z kulkami :) albo jakiś bujak?
no właśnie się zastanawiam jakie prezenty na roczek dostałyście albo dostaniecie :) u mnie już się rodzina pyta a listy życzeń brak :)
i tak sie zastanawiam jeszcze nad Lego d*plo :)
czy jeszcze nie za małe te klocki bo chyba od 1.5 roku są ...

a jeszcze mam pytanie -czy się rozgadały Wasze dzieciaczki?
u nas jest ostatnio aaaayyyyy,ara,aga i bam na prawie wszystko .i nawet mama nie mówi tylko "mam" :( a przez jakis czas mówił coś co przypominało "dziadzia"
Walerka super zdjecia!!!

Jesli chodzi o zabawy to wczesniej zabawiala sie tym helikopterem co Sonia wkleila, wrzucala tam pileczki, wciskala guziczki i cieszyla sie jak melodyjka sie wlaczyla a ostatnio krazy z jednego miejsca w inne..troche pobawi sie kolejka mula, przejrzy ksiazeczki, ma stoliczek ktory dostala na roczek ale nie jest zbytnio zainteresowana, jej ulubiona zabawa to podnoszenie roznych rzeczy i dawanie mamie albo udale ze ma cos w reku i tez mi daje albo pokazuje rozne rzeczy dookola i musze jej mowic co to jest, cieszy sie tez jak ja rowerkiem przewioze-tez dostala na roczek.

Co do prezentow to oprócz tych w/w dostala maskotke barana, ubranka, pieniazki, zabawki do kąpieli, fotelik na rower.
Mysle ze basen z pilkami to fajna sprawa, Julka tez lubi wyrzucac wszystkie swoje zabawki z duzego kosza:)no i chodzi tam gdzie nie wolno, wysypywac ziemie z kwiata, otwierac szafki i wyjmowac rzeczy itd:)

Milego dnia!!!
witam, sie rozpisalyscie!

walerka swietne zdjecia!

co do jedzenia obiadowego to u nas z papaek zje tylko lososia i indyka z dynia, pozatym chce wszystko sama wiec najlepiej sprawdza sie u nas makaron siwderki z sosami ;p

za owocami nie przepada, banana zje calego, jablek swierzych nie chce wiec robie jej gotowane z owianymi platkami, mandarynkami, wingoronami pluje ;p

co do prezentow to my puki co zazyczylismy sobie fotelik do roweru (ivvka jaki macie? ja chyba sie zdecyduje na hamax z mozliwoscia odchylenia siedziska), stoliczek FP mamy i jest rowniez bardzo lubiany, niria jesli macie ogrod to mysle ze piasownica, czy basen z pilkami to swietny pomysl, my mamy domowa wersje dinozalra z pilkami K's Kids - baaardzo go lubi, rzuca sie na pilki i "plywa" :)
Ninuska chcesz kluska?
Zakładam nowy bo ten już za długi

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=322236&c=1&k=160