Widok

ogrzewanie gazowe tanie czy drogie ???

idziemy na wynajem do domku 2 pietrowego w ktorym jest ogrzewanie gazowe jak i podgrzewanie wody .pierwsza kondygnacja ma 80m2 druga 50m2.

jestem ciekawa jakie sa koszta ??? zima i latem ?
jak bylo u Was?
licze na Wasze zdanie :)

dodam ze nie lubimy gdy jest bardzo cieplo w granicach 19-21C
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9
Gaz tak tani todlaczego energi niewytwarza sie z gazu tylko zwegla odpowiec jasna i prosta niema nic tanszego i efektywniejszego niz wegiel ciepłoi tanio
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11
Weglem imam 23 st i koszt około 350 zl mies ogrzewacie gazem tak jak jezdzicie samochodem z klima niezałaczona bo spali o 0.5 paliwa wiecej pitolce
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
cymbał to ty jesteś , pewnie grzejesz węglem lub miałem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Rodzice mieszkają w budynku przedwojennym, gdzie mają mieszkanie ok. 90-100 m2 i trzy lokale usługowe (
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ okruszek_

450zł miesięcznie za ogrzanie gazem 60m2 to nie jest wygórowana kwota, powiedziałabym raczej że taka "normalna". Pytanie jakie jest to mieszkanie? Czy jest ocieplone, jakie są okna (nowe, stare), jak jest zlokalizowane mieszkanie (parter - od piwnicy zawsze ciągnie, to samo z poddaszem, szczytowe itd.). Do tego ważne też jest czy sąsiedzi z boku grzeją.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogrzewanie gazowe-cholernie drogie. moja mama ma i mieszkanie 60m2 płaci ok 900zł / 2m-ce, a piecyk ma ustawiony bez szału na 19'C!!! ps to koszta przy jednej osobie!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wystarczy sobie porównać koszty wytworzenia energii i od razu widać, że jeśli nie chcemy truć środowiska węglem to najbardziej opłaca się zainstalować sobie pompę ciepła. Mamy ciepło ze źródeł energii odnawialnej i niskie miesięczne koszty. Trzeba tylko mieć kasę na instalację sprzętu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja się nie do końca z tobą zgadzam, uważam że to nie jest tak drogo strasznie, u=oczywiście przy termomodernizacji budynku koszty te mogłby spaść inwestycyjna nawet by się po jakimś czasie zwróciła.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście, że drogie. Wszyscy piszą o ogrzewaniu, ale ja bym dodał do tematu kwestię ocieplenia. Jak się zrobi dobrą izolację to koszty lecą w dół. Mnie ostatnio jara temat izolacji natryskowych http://machpelc.com/izolacja-natryskowa/termiczna/ i chyba zainwestuje w coś takiego. Może będę miał taniej, ale te ceny gazu to i tak... brrr...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myśmy gazowe zamienili na panele House Innovation bo opłaty były kolosalne. Mieszkanie 80 m2 a opłaty rzędu 800 zł miesięcznie naruszyły strasznie nasz portfel... Teraz mamy opłaty o jakieś 35 % niższe :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam 110m, ogrzewanie gazowe + woda + kuchenka, rocznie wychodzi od 3 do 4 tys. przy czym najzimniejsze miesiące gdzie było -20 st C płaciłem 650 zł., nie uważam żeby ogrzewanie gazowe było drogie, a jeszcze na dodatek mam stary piec około 13 lat, dlatego w tym roku zmieniam na nowy, mam nadzieję że wyjdzie mniej kasy do płacenia za miesiąc.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Witam. Mieszkam w starym domu, przedwojenny, nieocieplony ale mury solidne z cegly, metraz 63m ogrzewam gazem od 15 lat maly piec 2-funkcyjny do grzania wody, obecnie co 2 miesiace place 440zl ogrzewanie, goraca woda i kuchnia do gotowania tem zima 20 stopni. Ale w domu czysto , zawsze cieplo i nie trzeba nic robic , rabac drzewa, nosic wegiel i raz zimno a raz cieplo. 100% gaz!!! niesamowita wygoda. Dodam ze wysokie mieszkanie 2.9m i jeszcze jedno wymiecie okna i podwieszane sufity- oszczedzaja duzo energi.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Drogie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak a w domu 17 st i po latach grzyb nascianie jak was ludzie niestac na ogrzewanie gazem do temperatury 22 st to nierubcie zsiebie baranow ,mam mercedesa na placu ale jezdze autobusem bo mnie niestac napaliwo tak wyglada ogrzewanie gazem przez polakow
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
tak a w domu 15 st i grzyb nascianach tylko cymbaly grzeja gazem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7
Drogie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dom 100m2 bez podpiwniczenia, piec dwufunkcyjny, ogrzewanie. Poddasze sypialnie + wyżej jeszcze dodatkowe poddasze użytkowe na razie nie ocieplone, z zewnątrz ocieplenie styropianem 10cm. Bardzo duże okna. Ogrzewanie gazem wychodzi 350zł / 2 m-ce + 1,5m3 / m-c drewna brzozy po 140 zł za m3. Czyli łącznie wychodzi 385 zł za 1 miesiąc. Pomorskie. Ps 2 ściany wspólne z innym budynkiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
2800-3000 za rok z abonamentem gazowym place za ogrzewanie i podgrzewanie wody(tez na gaz).Ogrzewam 60m mieszkanie bez ocieplenia (grube mury) w kamienicy wolnostojącej.Mieszkanie srodkowe, sąsiedzi pode mna grzeja, ale nade mna nie grzeja bo nie mieszkają, wiec mam straty ciepla przez sufit.Temperatura 20 .Jak sąsiedzi nade mna w ubiegłym roku mieszkali zima to 2400 za rok wyszlo przy ostrej zimie.Takie kwoty to nie dramat w blokach tez po200-250 placa i czasami jeszcze po sezonie grzewczym doplacaja.Jestem zadowolona bo nawet latem w wilgotne dni na chwile wlaczam ogrzewanie dla wysuszenia powietrza.Jeszcze trzeba pamietac o cenie taryfy(abonamentu!) Jak w roku zużywa się do 1200m gazu to abonament wynosi 300zl rocznie(26 miesięcznie) a jak zużywa się pow 1200m to abonament wynosi 850zl (gaz w tej taryfie o 10gr tanszy tj 120zl na rok, ale abonament o 550wyzszy )tak PGiN robi nas w bambuko
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie, bo mieszkanie sie wyziębi i później podwójnie musi grzac zanim nagrzeje się, ale można o 1 st obnizyc
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przy okazji ,czy warto wyłączac ogrzewanie na czas nieobecności domowników 7-8 godz?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2