Widok
Ćwiczenia dla niemowlaka, stymulacja ruchowa, ktoś kiedyś wstawiał fotki. Pomocy .
Dziewczyny. Przepraszam, że zaśmiecam nowym wątkiem ale nie mogę znaleźć :(
Któraś z Was kiedyś wstawiała fotki różnych ćwiczń dla niemowląt, które stymulują rozwój malucha.
Wczoraj była u nas rehabilitanka i pokazała kilkanaście ćwiczeń jednak jak na 45 minut był ich natłok i niektórych nie pamiętam.
Chciałabym wspomóc się jakimiś konkretnymi fotkami.
Moja mała ma 8,5 miesiąca neurologicznie się świetnie rozwija, jednak należy do tych leniwych maluchów i trzeba ją wspomóc. Ma słabe mięśnie szyji. Jeszcze sama nie siada, nie raczkuje ani nie pełza :( Na brzuchu też nie lubi leżeć :(
Proszę o pomoc w znalezieniu linku :0
Któraś z Was kiedyś wstawiała fotki różnych ćwiczń dla niemowląt, które stymulują rozwój malucha.
Wczoraj była u nas rehabilitanka i pokazała kilkanaście ćwiczeń jednak jak na 45 minut był ich natłok i niektórych nie pamiętam.
Chciałabym wspomóc się jakimiś konkretnymi fotkami.
Moja mała ma 8,5 miesiąca neurologicznie się świetnie rozwija, jednak należy do tych leniwych maluchów i trzeba ją wspomóc. Ma słabe mięśnie szyji. Jeszcze sama nie siada, nie raczkuje ani nie pełza :( Na brzuchu też nie lubi leżeć :(
Proszę o pomoc w znalezieniu linku :0
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
ojjka, nie wiem czy o ten wątek Ci chodzi - kiedyś wstawiałam tam zdjęcia:
http://forum.trojmiasto.pl/jak-stymulowac-dziecko-do-pelzania-raczkowania-itd-t136855,1,16.html?hl=ćwiczenia#hl
http://forum.trojmiasto.pl/jak-stymulowac-dziecko-do-pelzania-raczkowania-itd-t136855,1,16.html?hl=ćwiczenia#hl
Ojjka moge przesłac Ci na mail cosik ze swoich zbiorów :) :
"Masaż niemowlęcia" autorstwa Joanny Kaczara w formie .pdf
"Rozwój niemowląt i jego zaburzenia a rehabilitacja metodą Vojty"
Dr n. med. Grażyna Banaszek w formie .pdf
Zabawy z maluchem 0-5 miesięcy- rozwój ruchowy
Zabawy z maluchem 0-5 miesięcy- rozwój umysłowy
Zabawy dla niemowlaków od 3 do 6 miesiąca
Ćwiczenia Vojty w pliku video- (kto ćwiczy dziecko ta metoda wie że to dla osób o silniejszych nerwach... :( )
Ćwiczenia Bobath Wysockiego w formie .doc
Opis metody Bobath i zastosowanie w formie .pdf
Poradnik Bobath Zawitkowskiego
uff to tyle
dużo tego mam jeszcze :)
Niektóre pliki duze także jak mam wysłać na mail to daj taki adres gdzie na 100% masz miejsce :)
"Masaż niemowlęcia" autorstwa Joanny Kaczara w formie .pdf
"Rozwój niemowląt i jego zaburzenia a rehabilitacja metodą Vojty"
Dr n. med. Grażyna Banaszek w formie .pdf
Zabawy z maluchem 0-5 miesięcy- rozwój ruchowy
Zabawy z maluchem 0-5 miesięcy- rozwój umysłowy
Zabawy dla niemowlaków od 3 do 6 miesiąca
Ćwiczenia Vojty w pliku video- (kto ćwiczy dziecko ta metoda wie że to dla osób o silniejszych nerwach... :( )
Ćwiczenia Bobath Wysockiego w formie .doc
Opis metody Bobath i zastosowanie w formie .pdf
Poradnik Bobath Zawitkowskiego
uff to tyle
dużo tego mam jeszcze :)
Niektóre pliki duze także jak mam wysłać na mail to daj taki adres gdzie na 100% masz miejsce :)
ale co mam to wszystko przeslac?
poszło :)
Przepraszam że się wtrącam ale mam synka, który ma wzmożone napięcie mięśniowe i asymetrię, czy mogłabym poprosić o przesłanie pozycji :
- Rozwój niemowląt i jego zaburzenia a rehabilitacja metodą Vojty; jeśli się uda to również plik video
- Zabawy z maluchem 0-5 rozwój ruchowy
- Poradnik Bo bath
na adres justynaa.w@op.pl
z góry dziękuję !
Pozdrawiam
- Rozwój niemowląt i jego zaburzenia a rehabilitacja metodą Vojty; jeśli się uda to również plik video
- Zabawy z maluchem 0-5 rozwój ruchowy
- Poradnik Bo bath
na adres justynaa.w@op.pl
z góry dziękuję !
Pozdrawiam
dobrze by bylo chyba aby mała miala jakąs rehabilitację fachową , Moim zdaniem mala musi większośc dnia spędzac na podłodze zachęcana i motywowana do zabaw - piłkami, ciekawymi zabawkami - musisz je klaść ciutkę dalej od niej aby próbowala do nich dopełznąć .
Koleżanki córa w tym wieku tez nie siadziala i nie raczkowala ( Więksośc dzieci raczkuje lub przemieszcza sie w inny sposób juz od 6-7 m-ca, siedzi od 7 m-ca samo, staje w 8 m-cy a chodz w 12-14 m-cu ) - jej córka usiadła jak miała prawie rok a chodzila sama w 18 m-cu ale u niej to wynikało ze słabego napięcia mięśniowego, byla rehabilitowana. Wiadomo , ze nie wszystkie dzieci idą ksiazkowo z rozwojem ale uważam , że nie ma na co czekać trzeba działać .
Koleżanki córa w tym wieku tez nie siadziala i nie raczkowala ( Więksośc dzieci raczkuje lub przemieszcza sie w inny sposób juz od 6-7 m-ca, siedzi od 7 m-ca samo, staje w 8 m-cy a chodz w 12-14 m-cu ) - jej córka usiadła jak miała prawie rok a chodzila sama w 18 m-cu ale u niej to wynikało ze słabego napięcia mięśniowego, byla rehabilitowana. Wiadomo , ze nie wszystkie dzieci idą ksiazkowo z rozwojem ale uważam , że nie ma na co czekać trzeba działać .
Justyna poszło :)
Dziewczyny
Musze popracować troszkę bo małe zasnęły :)
Powysyłam wszystko wieczorkiem ok?
Musze popracować troszkę bo małe zasnęły :)
Powysyłam wszystko wieczorkiem ok?
rybalon:)
nasza pani doktor nie widzi nic niestosownego w tym, że mała nie siedzi czy nie pełza. Stwierdziła, że wszystko w swoim czasie.
Poza tym uważa, że wszystkie OWI i Krok po kroku to strasznie "modne" i nie wszystkie dzieci powinny uczszczać tam na ćwiczenia w tym moja mała.
Niestety na prywatną lekcje mnie nie stać. Więc pozostaje mi samej ćwiczyć z małą.
Ja jednak z ciekawości zaprosiłam do siebie do domu panią rehabilitantkę, poćwiczyła z małą i stwierdziła, że Marcelina ma świetnie rozwinięte nogi, ale jest leniwa i przez to ma mniej motoryczne mięśnie szyi i mam ją motywować.
Pokazała kilka ćwiczeń ale było ich bardzo dużo i nie wszystkie zapamiętałam :(
nasza pani doktor nie widzi nic niestosownego w tym, że mała nie siedzi czy nie pełza. Stwierdziła, że wszystko w swoim czasie.
Poza tym uważa, że wszystkie OWI i Krok po kroku to strasznie "modne" i nie wszystkie dzieci powinny uczszczać tam na ćwiczenia w tym moja mała.
Niestety na prywatną lekcje mnie nie stać. Więc pozostaje mi samej ćwiczyć z małą.
Ja jednak z ciekawości zaprosiłam do siebie do domu panią rehabilitantkę, poćwiczyła z małą i stwierdziła, że Marcelina ma świetnie rozwinięte nogi, ale jest leniwa i przez to ma mniej motoryczne mięśnie szyi i mam ją motywować.
Pokazała kilka ćwiczeń ale było ich bardzo dużo i nie wszystkie zapamiętałam :(
ok :-) ale naświetl mi co Twoja 8,5 m-czna córa robi w łóżeczku , leży tylko ???? (mój syn telepał na stojąco całym łożeczkiem i chodził dookola trzymając się górnej krawędzi )- a czy posadzona siedzi, czy leżąc obróci się z brzucha na plecy i dowrotnie ???
Ja nie wiem ale Twoj wczesniejszy opis wydał mi się niepokojący ....napisz coś więcej ale może ja go zle odebrałam poprostu ..
Ja nie wiem ale Twoj wczesniejszy opis wydał mi się niepokojący ....napisz coś więcej ale może ja go zle odebrałam poprostu ..
jest tak jak napisałam wyżej.
Jak ją posadzę to oczywiście siedzi. Ale sama usiąść nie umie.
Jak kładę ją na brzuch to po chwili przekręca się na plecy. Nie lubi leżeć na brzuchu.
Z boku na bok się przekręca z tym nie ma problemów.
Tak jak napisałam pani rehabilitantka powiedziała, że mała neurologicznie jest bez zastarzeżeń jednak należy do dzieci leniwych, które trzeba zachęcić.
W łózeczku leży i się bawi zabawkami i przekręca się z boku na bok, jednak nie podciąga się przy szczebelkach.
Kupiłam jej puzle piankowe i na nich trochę się tak jakby próbowała przeturlywać od zabawki do zabaki.
Jak ją posadzę to oczywiście siedzi. Ale sama usiąść nie umie.
Jak kładę ją na brzuch to po chwili przekręca się na plecy. Nie lubi leżeć na brzuchu.
Z boku na bok się przekręca z tym nie ma problemów.
Tak jak napisałam pani rehabilitantka powiedziała, że mała neurologicznie jest bez zastarzeżeń jednak należy do dzieci leniwych, które trzeba zachęcić.
W łózeczku leży i się bawi zabawkami i przekręca się z boku na bok, jednak nie podciąga się przy szczebelkach.
Kupiłam jej puzle piankowe i na nich trochę się tak jakby próbowała przeturlywać od zabawki do zabaki.
aa i napiszę Ci jeszcze, że u mojej kolezanki tez lekarka nie widziala nic niepokojącego, kazala czekac i skierowanie na rehablitację dostała dopiero po prywatnej wizycie u neurologa ok. 7-8 m-ca właśnie ...troszkę pózno niestety. dla mnie wydawalo się dziwne juz w 3-4 m-cu , że musze jej corce trzymac główkę jak trzymam ją na rękach bo glowa leciała na wszystkie strony .... ( mamy dzieci w tym samym wieku więc miłam porównanie z moim synem ) już wtedy jej mowilam , ze cos nie tak ...ona to zwaliła na fakt ze jej córka nienawidzi lezenia na brzuchu i że jest leniwa trochę.
Nasz neurolog powiedział mi że nie ma dzieci leniwych.
Osłabione napięcie to żadne lenistwo tylko następstwo jednego lub ciągu zdarzeń prawdopodobnie w trakcie porodu.
A Tobie ojjka przy calym moim szacunkiu dla lekarki, radziłabym ja zmienic.
Nasza Pani pediatra jak tylko zauwazę coś niepokojącego, zaraz wystawia skierowanie do odpowiedniego specjalisty.
Kilka razy też dostałam skierowanie na własna prośbę.
W końcu nie lekarz jest z naszymi dziećmi 24/h tylko my i jako pierwsi możemy coś wychwycić.
I niech to będzie nawet przewrażliwienie. Ma dać skierowanie i koniec.
Dwa razy byłam nawet bez dzieci po skierowanie i dostałam bez problemu.
no to wracam do raportów :p
Osłabione napięcie to żadne lenistwo tylko następstwo jednego lub ciągu zdarzeń prawdopodobnie w trakcie porodu.
A Tobie ojjka przy calym moim szacunkiu dla lekarki, radziłabym ja zmienic.
Nasza Pani pediatra jak tylko zauwazę coś niepokojącego, zaraz wystawia skierowanie do odpowiedniego specjalisty.
Kilka razy też dostałam skierowanie na własna prośbę.
W końcu nie lekarz jest z naszymi dziećmi 24/h tylko my i jako pierwsi możemy coś wychwycić.
I niech to będzie nawet przewrażliwienie. Ma dać skierowanie i koniec.
Dwa razy byłam nawet bez dzieci po skierowanie i dostałam bez problemu.
no to wracam do raportów :p
naprawdę nie ma innego pediatry w przychodni?
wiesz MamoMarty już próbowałam z innym pediatrą i spowrotem wróciłam do pani doktor. Ja do niej chodziłam za młodu, mój bratanek, mój Dominik i teraz moja Marcelina:)
nigdy z nią nie miałam żadnych problemów, zresztą teraz też jej nie prosiłam o żadne skierowanie. więc w sumie nie mam się do czego przyczepić.
Pójdę z małą w przyszłym tygodniu i poproszę myślę, że mi da :)
nigdy z nią nie miałam żadnych problemów, zresztą teraz też jej nie prosiłam o żadne skierowanie. więc w sumie nie mam się do czego przyczepić.
Pójdę z małą w przyszłym tygodniu i poproszę myślę, że mi da :)
ojjka znalazlam cos takiego,moze sie przyda
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/pocwiczmy_mamo_cwiczenia_od_piatego_miesiaca_zycia.html
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/pocwiczmy_mamo_cwiczenia_od_piatego_miesiaca_zycia.html
Ojjka poproś swoją lekarkę, powiedz że się niepokoisz i może dostaniesz to skierowanie. Przecież nie zaszkodzi sprawdzić.
Powiem Tobie że mnie nikt nie straszył, ale też słyszałam takie opinie.
Ćwiczeń jest faktycznie dużo, mi też było ciężko je zapamiętać a do tego mały nie zawsze mi pozwala z nim ćwiczyć :)
Ja się starałam umawiać z rehabilitantką chociaż raz na 2tygodnie,bo wiadomo kasa...
Mam nadzieję że Marcelinka polubi ćwiczenia i się rozrusza :)))
Powiem Tobie że mnie nikt nie straszył, ale też słyszałam takie opinie.
Ćwiczeń jest faktycznie dużo, mi też było ciężko je zapamiętać a do tego mały nie zawsze mi pozwala z nim ćwiczyć :)
Ja się starałam umawiać z rehabilitantką chociaż raz na 2tygodnie,bo wiadomo kasa...
Mam nadzieję że Marcelinka polubi ćwiczenia i się rozrusza :)))
Mamo Marty zgadzam sie z twoja wypowiedzia w 1000000% ja przez debilnych lekarzy mam teraz taki klopot z moja 9,5 miesieczna niunia ze nawet nie chce mi sie pisac... :(ale tez zawsze sluszalam ze jest silna, lewniwa, duza itp.... szkoda gadać teraz szukami intensywnie miejsca na rehabilitacje bo to ostatni moment :( ale nawet w prywatnych gabinetach jest kiepsko. :(
Proszę przeslij mi na maila Zawitkowskiego Bobath oraz zabawy powyżej 6 miesiaca Bede Ci bardzo bardzo wdzieczna!!!!!!!
Proszę przeslij mi na maila Zawitkowskiego Bobath oraz zabawy powyżej 6 miesiaca Bede Ci bardzo bardzo wdzieczna!!!!!!!
Ja juz skończyłam dziewczyny jakies 3 h temu ale wyobraźcie sobie ze zasnęłam :p
Ja się obudziłam a moje robaki spią. No i chyba dzisiaj będą miały dzień dziecka z kąpielą :p
Kasiu a które?
Już się dziewczyny zabieram za wysyłanie
Ja się obudziłam a moje robaki spią. No i chyba dzisiaj będą miały dzień dziecka z kąpielą :p
Kasiu a które?
Już się dziewczyny zabieram za wysyłanie
Magus nie mam Twojego maila.
Kasiu, co prawda to prawda. Ale przy mojej trójeczce to spanie jest cennym czasem :)
Dziewczyny wysyłam :) Tylko to troche trwa :p
Kasiu, co prawda to prawda. Ale przy mojej trójeczce to spanie jest cennym czasem :)
Dziewczyny wysyłam :) Tylko to troche trwa :p
dziewczyny powysyłałam do wszystkich to samo. Najwyżej sobie pokasujecie :)
Jeśli czegoś nie macie to dajcie znac. Wyslę :)
Jeśli czegoś nie macie to dajcie znac. Wyslę :)
o cholipka nie zauważyłam :p
magus zapraszam do watku http://forum.trojmiasto.pl/BAZA-PLIKOW-poradnikow-dla-wszystkich-forumek-t176821,1,16.html
Tam podany jest login i hasło.
Wszystko co mam już tam wrzuciłam :)
magus zapraszam do watku http://forum.trojmiasto.pl/BAZA-PLIKOW-poradnikow-dla-wszystkich-forumek-t176821,1,16.html
Tam podany jest login i hasło.
Wszystko co mam już tam wrzuciłam :)
kamyk wszystko jest juz na naszej wspólnej poczcie
Info tu: http://forum.trojmiasto.pl/BAZA-PLIKOW-poradnikow-dla-wszystkich-forumek-t176821,1,16.html
Info tu: http://forum.trojmiasto.pl/BAZA-PLIKOW-poradnikow-dla-wszystkich-forumek-t176821,1,16.html
bałabym się tak ze zdjęcia sama rehabilitować moja małą..
ja zrobiłam podobnie, poszlam do centrum rehabilitacji funkcjonalnej we wrzeszczu, koło skmki zaraz, pokazano mi tam kilka ćwiczen, które mogę wykonywać sama i po prostu raz na jakiś czas tam chodzimy po kolejne cwiczenia a przy okazji kontrolę czy wszystko idzie prawidłowo
ja zrobiłam podobnie, poszlam do centrum rehabilitacji funkcjonalnej we wrzeszczu, koło skmki zaraz, pokazano mi tam kilka ćwiczen, które mogę wykonywać sama i po prostu raz na jakiś czas tam chodzimy po kolejne cwiczenia a przy okazji kontrolę czy wszystko idzie prawidłowo