Widok

MALUSZKI I MAMUSIE LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 - CZ.67

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Megi1 07.11 - KONRAD - 3580g,56cm, szp. Wejherowo
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm -> ptp 22.11
Martyna76 20.11 - MARTYNKA - 3680g, 57cm, szp. Kliniczna
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 6.12- DARIA- 4200g,58cm, szp.Redłowo
Moniall 07.12 - NIKODEM - 4020 g, 60 cm, szpital Zaspa
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Alexandra86 20.12 - MATEUSZ - 4040g, 56 cm, szp. Kliniczna
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Go-siak 23.12 - JAGODA - szpital Kliniczna
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

link do poprzedniego http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=246880&c=1&k=16

Wątek jesienny:) Duzo zdrówka dla chorobasow
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i od razu wpadam z pytaniem czy w podawaniu tranu trzeba robic jakies odstepy??czy bez przerwy caly sezon jesien,zima,wiosna....??
image
No to ja się melduję jako pierwsza :P
U mnie wszyscy zakatarzeni. Mała w poniedziałek skończyła brać antybiotyk a od czwartku znowu zakatarzona chodzi :(

ja już czasami naprawdę nie mam siły :(

cały czas jest co do roboty w domu, odpoczywam dopiero na zajęciach na uczelni :)

ciekawa jestem tylko jak będę uczyła się do sesji ???
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
mała ciężarówko nam pediatra mówiła, że tran podawać cały czas od jesieni do wiosny. Później już nie bo dzieci będą miały akurat witaminy D w słońcu na dworze.
dziekowac ojjka i trzymaj sie,duzo sily:)jak ty kobieto dajesz rade jeszcze studiowac to niewiem!:)
image
ja też zaczełam podawać teraz w październiku i planuje tak do marca

u nas odpukać mały zdrowy

ja juz ledwo sie kulam :D cięzko mi, bo Filip nie da odpocząć czy poleżeć
image
image
To ja w nowym watku pochwale sie, ze juz urodzilam i to dwa tygodnie wczesniej.
A wiec urodzilam Olivera 25 pazdziernika o godz 4. Caly porod trwal tylko 3godz. i rodzilam w domu, bo nie mialam czasu dojechac do szpitala.
Z malym wszystko ok, wazy 3364g i ma 50cm. Wcale nie popekalam, wiec nie musialam byc zszywana :). I od pierwszego dnia czulam sie super. Strasznie bolal mnie tylko brzuch i plecy, a to przez ta macice kurczaca sie.
image
image
jeszcze raz gratki kochana i odpoczywaj, i mowilam ze bardziej boli przez ta macice hihgi, ja opadam z nog, Blanka i Nell sa ok do siebie i juz czuje kontrole...napisze pozniej
Aga bedzie dobrze juz niedlugo...
no teraz moja kolej :D juz mam pietra ;p
image
image
Witam sie i ja w nowym wątku.
U nas Wera gada jak najeta czasami to już niechce sie jej słuchać bo jest natrętna że szokk... cały czas mamuś mamuś mamuś i póki na nią nie popatrzę i nie powiem słucham to bedzie tak mamusiować czasem aż do łez. Gada coraz więcej powtarza nowe wyrazy niektóre tak śmiesznie brzmią. Na dziewczynke mówi dziwa i czasami w tramwaju parku itp nagle pokazuje palcem na dziewczynkę i krzyczy do niej dziwa hihi, masakra :-)
Z siusianiem juz jest super sama odstawiła nocnik i siada na nakładkę nawet u dziadków i znajomych woła i biegniemy na kibelek podtrzymuję ja pod paszki i ładnie robi :-)
I teraz jest etap ciągłego nie, niechce, ja sama, nie bede, nie rób. Ręce opadają. Maż jest teraz w domu na 2tyg więc mam troche pomocy ale ona ciagle mamus mamus mamus....
Cierpliwości mi życzcie bo oszaleje!!!!

no wreszcie znalazłam :)

biedronka rodziłaś w domu - szok, ale sama czy ktoś ze szpitala zdążył do Ciebie dojechać ?
super że wszystko jest dobrze :)

Aga nic się nie martw, drugi poród naprawdę jest szybszy i szybciej dochodzisz do siebie

u mnie dziś Mila pierwszy dzień w żłobku, posyłam ją od 8.00 do 12.00
doszłam do wniosku że nie jestem w stanie zapewnić jej tego wszystkiego co potrzebuje do rozwoju a na pewno towarzystwa rówieśników, liczę na to że nauczy dzielić się zabawkami i współdziałać w grupie
co do nocnika to się nie wypowiadam bo to moja wina,
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
hej.

Mozna dołączyć do wątku?
Ja tez jestem mama z 2009 roku. Moja Amelka za miesiąc kończy dwa latka.
Pozdrawiam
Witaj Kasiu :)
Gratulacje Biedronko :-) Za pewne wspaniałe uczucie urodzić w domu :-)

Pozdrawiam Serdecznie :-)
image
image
Gratulacje Biedronko!
Jak będziesz miała chwilę to napisz o tym porodzie w domu. Moje marzenie (o ile w ogóle można marzyć o porodzie ;) to właśnie rodzić w domu.
image image
hejka,

Salambo, to dobrze, ale macie bezplatne czy trzeba placic...

Blanka jest chyba w wielkim negatywizmie, po tyg.jak pojawila sie Nell w domku, Blanka zaczela odreagowac stresem to wszystko i wielkie problemy z zasypianiem sa/byly polegajace jak wczesniej pisalam, ze nie chciala sama zasypiac itp...w nocy budzi sie z 5x i do nas do lozka itp, po ok.4 tyg usypiania na kanapie i przychodzenia do nas w nocy, a ja i maz nie mamy sil jej przenoisic itp, ja bylam juz wykonczona, bo Nell budzi sie na nocne karmienie 3x jeszcze, a Blanka wtedy jak z nami spala czasami sie budzila i syreny wlaczala...wiec od niedzieli po wielkiej klotni z moja mama, ktorej powiedzialam, aby nie wtracala sie, bo niestety na Blanka dzialaja drastyczne metody, zaczelismy trening zasypiania we wlasnym lozku , a nie na kanapie w salonie, gdzie jest tv itp...wyla 1h, ja ledwo wutrzymywalam, maz chodzil i zanosil jak wychodzila z lozka, pozniej bylo, ze przed samym nosem mu drzwi zamykala...ale poskutkowalo, wczorakj byla 3 noc i plakala tylko 3 minuty ale budzi sie 3x w nocy, a to piciu itp...fakt ma b.goraca w sypialni, wiec zwalamy to na to i znow okno otwieramy i jest lepiej...
Rano jest jakby nigdy nic, duzo mowi, mieszajac jezyki i smiesznie to brzmi...Nell tez ok, ale nie widze plusow takiej malej roznicy jak na razie...i jest pewne ze wracam do pracy po macierzynskim, tylko zalezy czy szef zgodzi sie, i w miedzyczasie bede szukac...
image

image
Biedronka serdeczne gratulacje! :) ale fajnie, ze juz po, napisz cos wiecej! :)
Iza dasz radę :) ale nie możesz popuścić Blance, Ona musi wiedzieć co powinna i że jest bardzo kochana, ja na początku zawsze przytulałam i całowałam Emi nawet gdy karmiłam Szymka, czy w inny sposób się Nim zajmowałam, po kilku dniach było już w porządku
ja na szczęście widzę bardzo wiele plusów i cieszę się że zdecydowaliśmy się na tak małą różnicę wieku, jest ciężko ale jest też wspaniale

żłobek niestety jest płatny 550 zł :/ jest to dla nas spore obciążenie finansowe, bo ja nadal nie pracuję ale robię to dla dobra córy, Ona jest jak iskra 5 min nie posiedzi, a ja przy młodszym dziecku nie mogę jej poświęcić 100 % uwagi
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Biedronko, ogromne gratulacje.
Podziwiam za poród w domu, u mnie by sąsiedzi wzywali antyterrorystów, bo by myśleli, ze ktoś mnie na żywca kroi ;)

Salambo, Iza dacie radę, nie jest łatwo, ale przyjdzie moment, że dzieci we dwoje to największy skarb ;)Niestety to bliżej 1,5 roczku młodszego dzieciątka, przynajmniej u mnie tek było, że odsapnęłam, jak Miki skończył 1,5 a Ada 2,5

U nas kolejny nowy etap, Amelka w 5 dni nauczyła się korzystać z nocnika i już w ogóle pieluch nie używamy ( oprócz nocy )
No i gada jak najęta :) z dnia na dzień dosłownie zdania zaczyna budować :)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Dziewczyny ja nie milalam w planach rodzic w domu i to bylo dla nas straszne zaskoczenie, jak zaczelam miec bole parte w tak szybkim czasie i nie moglam juz dojechac do szpitala. Karetka na szczescie przyjechala w sama pore. Przyjechalo 3 mezczyzn i jeden z nich odebral porod. Jak by sie spoznili 5min, to maz by musial odbierac. Bylismy przerazeni i w szoku, ze ta akcja porodowa tak szybko sie zaczela.
O 1.10 odeszly mi wody (bez skurczy), po 20min dostalam mega skurcze i o 4 Oliver byl juz z nami.
Co innego jak planuje sie porod domowy, a co innego jak to wychodzi z koniecznosci. Ale na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze :).
image
image
ale historia :) Kurczę, szok Biedronko :)
Ja podobnie miałam z najstarszą córką, mało co mąż porodu nie odebrał, bo u mnie cała akcja trwała około 20 minut, tylko mi pęcherz nie pękł i dzięki temu, lekarz zdążył dojść :) Inaczej mała by sama wyszła :)

Po porodzie zabrali Was do szpitala ?
Jak się czujesz, jak Oskar na rodzeństwo ?

Tak, pojechalismy do szpitala. Zbadali nas i przed 14 bylismy juz w domku :).
Oscar jak na razie jest super. Pomaga mi przy przebieraniu, podaje krem do pupci, przynosi pieluszki i wyrzuca itp. Malego caluje i przytula. Ale teraz maz jest z nami w domku, wiec jak na razie on zajmuje sie Oscarem. Bawi sie, kapie, wychodza na specery itp. Oscar wie, ze mama jest zajeta i jak cos chce, to idzie przewaznie do taty. Boje sie co bedzie jak maz wroci do pracy. Wtedy to moze zaczac byc zazdrosny, bo nie bedzie kogos, kto sie nim zajmie. Chociaz jak mam czas, to bawie sie z malym itp.
image
image
Biedronka - gratuluję, no i sama bylam ciekawa jak to z tym porodem, ale dzielni byliście :-)
i jak mały w nocy sie sprawuje, jak Oskar przywitał braciszka?

Kasia31 - pisalam wlasnie na pw o odpieluchowaniu ale juz tutaj doczytalam :-)

Kasia - witamy w wątku

Salambo - super że mala poszła do żłobka, jakis czas temu myślalam aby wrocic na wychowawczy ale pomyslalam ze Paulinka tak lubi żłobek że nei potrafilabym teraz trzymać jej w domu :-)
wiec tez postanowiłam poszukać nowej pracy i udalo się :-)
zmieniam od 1.02, zobaczymy jak będzie, na szczęście moja koleżanka również się dostała więc będzie raźniej :-)
rok nei udalo się wywalczyć podwyżki, a jak zlozyłam wypowiedzenie to od razu byli chętni... tylko skok wynagrodzenia jest o 100 % a w obecnej pracy az tylu mi nie zaproponowali, na pewno będzie brakowało mi ludzi z ktorymi pracuję ale w nowej pracy na pewno znajdą się nowe bratnie dusze :-)
Biedronko - gratulacje :) Szacun dla Was :)
Mój do żłobka chodzi, choruje, chodzi, choruje :/ masakra jakaś. Gada jak najęty :)
Ja wróciłam do pracy miesiąc temu i żałuję, że nie wcześniej :)

Kasiu - witaj :)
image
image
Saro a zdradzisz gdzie dostałaś pracę ?

Gosiu a jak długo Jaś chodzi do żłobka i po jakim czasie pierwszy raz zachorował ? muszę się jakoś nastawić ;)

my wczoraj dorobiliśmy się pierwszego picassa na ścianie, oczywiście niezmywalny :/ dobrze, że nie napierałam na malowanie, teraz pomalujemy za jakieś 5 lat dopiero :D
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Witam Was dziewczyny:) ma któraś z Was dziecko które chodzi do przedszkola?
Bo ja chce zapisać swoja mała ale nie wiem gdzie.
Ja jestem z Pruszcza.
Salambo, Jaś chodził najpierw we wrześniu na abonament adaptacyjny do żłobka obok mojego domu (na 60 godzin) no i tam zachorował gdzieś po 2 tygodniach. Dorobił się zapalenia oskrzeli i wylądował na antybiotyku, a ja razem z nim.
Wróciłam do pracy w październiku i pierwsze moje 2 tygodnie w pracy byłam na trzech seriach antybiotyku, zasmarkana i zakaszlała :))) Mój Tata przyjechał 200km żeby posiedzieć z Jasiem, bo miał iść do nowego żłobka już normalnie na cały dzień, ale z racji że był chory, to pierwsze dwa tygodnie w domu :/
No i potem 2 tyg w żłobku i zapalenie gardła, ale to raczej dorobił się na spacerze. Antybiotyk i tydzień w domu.
Teraz od poniedziałku w żłobku, ma bezbarwny mały katarek, ale ani lekarka mówi że jest zdrowy, więc chodzi do żłobka. Jutro zrobimy inhalacje, musze tylko sól kupić.
image
image
Dzieki dziewczyny :). Porod mialam bardzo ciekawy :).
image
image
Czy wszystkie bąble maja juz 3ki? Bo moja Wera nie ma jeszcze żadnego kiełka i wczoraj wieczorem nagle wysoka temp. przez noc wymioty dzis w dzień temp sie utrzymywała na szczescie wymioty ustały. Ale zastanawiam sie czy to nie przez wyrzynanie sie dolnej 3ki.NIe da sobie zagladnąc za nic do buzi ale tyle ile udało mi sie wypatrzec to ma chyba aż takiego małego krwiaka na w tym miejscu wiec moze lada dzień bedzie ząb.

Salambo - jasne, w projektach w firmie Sii
crazy- moja już ma trójki w sumie ma 16 zabkow i przy żadnym nie było wymiotow przy 4 tylko mniejszy apetyt i pobudki nocne
Moja mała jak poszła rok temu do żłobka to po 2 mcach odrobiła się też oskrzeli a później po tyg od wyzdrowienia zeszło na płuca. I kolejne było zapalenie spojowek. Po tym zabralismy ją że żłobka i z niania była do końca maja. Od czerwca znowu jest w żłobku i na razie jest ok.
Kasiu witaj :-)

Crazy mój ma 3-ki i dwie piątki

Za duzó nie gada, ale pupa świetnie mu wychodzi...buuuuu

Wreszcie pożegnaliśmy smoka, właściwie to Nikoś sam go odrzucił :-)

Ja też zaczęłam pracę od września, a z małym siedzi ciotka :-) Trochę do ludzi się wróciło po dwóch latach siedzenia w domu!!!
image
Dziewczyny co kupujecie swoim maluchom na urodziny? Szczegolnie chodzi mi o chlopcow. Moj maly ma wszystko i nie mam pojecia co mu kupic. Tzn kupilismy mu hulajnoge i teraz siostra pyta co ma mu kupic. Nie mam pojecia co :(.
image
image
dziewczyny dzisiaj na Liwke spadla cala szafka z butami i szuflada,przygniotł ją,ma calą glowe poobijaną.:(
do tego kaszle od nocy,trojka jej idzie,w nocy do nas przychodzi po 2-3 razy .my tez z mezem przeziebieni.

my nie kupujemy małej nic w sumie.urodzinek nie robimy,kryzys.....dostanie duzo prezentów i juz nie ma gdzie trzymac.
image
Sylwia, zdrówka życzę Wam wszystkim i żeby poobijanie szybko zeszło.
Przy tych maluchach tak trzeba uważać że szok.
Mój dwie sekundy i już na parapecie siedzi :/ wszędzie chce włazić, na platy, na kuchenke, echhh. Nie wyrobiłabym juz gdybym miała dalej w domu siedzieć chyba.
Co do prezentów to tez nie wiem.
Chcemy kupić konika bujanego, myślałam też o jakimś grającym pianinku, ale nie mam żadnego poleconego, a nie chcę kupić jakiegoś badziewia co po jednym dźwięku nad doprowadzi do szału. Mój bardzo muzykalny się wydaje.

Smoka już nie używa, gada wszystko, z dnia na dzień coraz więcej, właściwie to nie ma słowa żeby nie wymówił :) A ząbków ma wszystkie poza piątkami.
image
image
Biedronko nasze urodzinki to mega spontan, więc goście przyniesli kasę :p dostał tez ubranka. Za kasę planujemy na wiosne kupić mu rowerek biegowy.

Mój Filip obecnie kocha wszystkie autka, traktory, kopary i samoloty.

U nas też wszystkie ząbki prócz 5. Z nocnikiem nadal kicha, tzn, siada ale w spodniach, goła pupa nie chce, ale biega ze mna a ja teraz sikam co 5 min, więc jest wielka szansa, że uda nam się z nocnikiem zaprzyjaźnić. Z mową coraz lepiej, ale sa to pojedyncze słowa, a po swojemu paple jak nakręcony.
image
image
Biedronko taka trampolina tez jest fajnym pomysłem na prezent http://allegro.pl/trampolina-pokojowa-i1911956091.html
taka ma moja siostrzenica i mój Filip ja uwielbia
image
image
Biedronka - a moze lego puplo? reszta pomyslow to dla dziewczynki :) wiec nie doradzę

Aga - my tez chcemy taki rowerek dla malej, ale myslisz ze juz na wiosne bedzie oki? nie wiem czy dadza rade utrzymac...
chociaz moja juz czasami w zlobku na hulajnodze kombinuje jezdzic takiej cięższej
lego d u p l o :-)
Sara dzieki, ale lego maly juz ma :(.
image
image
Sara te rowerki są niby dla dzieci od 2 roku życia. Czytałam tu http://www.firstbike.pl/
image
image
My z braku kasy robimy nie drogie prezenty na urodzinki myslimy o tej macie wodnej bo nie mamy tego a ostatnio u koleżanki werce sie podobało albo ciastolina (wiem że niektóre z Was maja taka mate mozecie podrzucić linka z jakąs fajna mata) a na święta to kompletnie nie wiem ale napewno jakiś drobiazg bo te wydatki na święta są straszne, więc prezenty beda symboliczne.

Dziewczyny, miałyście już bilans 2-latka? To jest takie normalne badanie?

Ja bym wolała pieniążki na urodziny Amelki. Też chcę jej kupić rower na wiosnę. Nie wiem co na to goście.
image image
No i Oscar ma dzisiaj 2 latka :). Jejku jak ten czas leci.

Wiec siostrze powiedzialam, zeby kupila malemu posciel, bo ma tylko dwie na zmiane, a przyda sie jeszcze jedna. I dokupi jeszcze od siebie jakas zabawke. Dziadek pewnie da kase i kolezanki pewnie tez kupia jakas sumboliczna zabawke.
image
image
ojej Stooo LAttt dla Oskara !! kurde 2 lata! powazna sprawa!!

ile takie rowerek kosztuje? nie dojrzałam ceny.......
image
My też nie szalejemy z prezentami na święta. nawet zastanawiam sie czy Filipowi cos kupować od nas, bo dostanie prezenty od dziadków, mojej siostry, która jest chrzestną.

My na święta też robimy dla dzieci symboliczne upominki. Ja pytam wprost co kupić dzieciom i nawet proponuje zrzutki na 1 droższy upominek. A mamy z mężem 5 chrzesniaków, do tego dochodzą nasze siostrzeńce/bratanki, z którymi widzimy sie w świeta, więc kasy i tak wydamy duzo :(

M.Ciężarówko te rowerki z linka, który wkleiłam jest b. drogi- koszt 400-500zł, ale na allegro jest duzo rowerków biegowych już od ok. 100 zł.
image
image
my w tym roku oglaszamy kryzys nie robimu urodzin,ani prezentów.

ale sadzicie ze to juz pora na taki rowerek na wiosne? nasze dzieci beda kumały?kurde fajna sprawa,widzialam dzieci 3 letnie na takich .
image
dziewczyny na pewno by kumały 2latki , takie rowerek biegowy to świetna sprawa ,
moja mała ma rowerek biegowy od 17 miesiąca w ciągu 2 dni nauczyła sie jeździć a teraz skończyła 2 lata i już powoli jedzie z nogami u góry i łapie równowagę na coraz dłuższych odcinkach, polecam szczególnie ten
http://allegro.pl/listing.php/search?string=kettler+speedy+10&category=0&sg=0
bo jest świetny !
Sto latekkk dla Jasia..........Sto lat Sto lat !!

My ten rowerek po swietach moze tez kupimy ,coraz bardziej mi sie podoba.....a teraz Liwka ma jazde na Elmo..
image
Jaś serdecznie dziękuje :) i składamy serdeczne życzenia dla Dwulatków z naszego wątku tych, którzy już skończyli i tych, którzy dopiero skończą :)

Do Żłobka zaniosłam kinderki i ciasteczka, panie zrobiły "imprezke" jasio dostał śliczną laurkę od Dzieci i Pań z podpisami i wierszykiem. Generalnie zaaklimatyzował się super i teraz ciężko go oderwać od dzieciaków. No i mówi, że zakochał się w Mai :) i o wszystkich dzieciach opowiada :)
image
image
Super, tez bym chciała żeby Wera była odważniejsza do dzieci bo jest kiepsko. Jak chodzimy na place zabaw najcześciej do tego w tesco to Wera ciagle chce żebym z nią chodziła sama daleko nie odejdzie. Chciałam ja zapisac do jakiegoś żłobka chodziaż na kilka godz. żeby mogła chodzic ale niestety...ta cholerna kasa :-( Jakis kryzys finansowy teraz mamy i strasznie sie tym dołuje.

Dziewczyny czy macie może odsprzedać kombinezon dla mojej marcelinki w rozmiarze duże 86 lub małe 92???
kupiliśmy małej kurtkę i spodnie narciarski oddzielnie i w sumie nie pomysleliśmy o czymś na zmianę.
A widzę, że gro dzieciaków na dworze już śmiga w zimowych rzeczach ;)
chyba jakaś przeginka z tym ubieraniem dzieciaków w zimowe ciuchy, ciekawe co będzie jak nastanie - 20 ;)

uprzejmie donoszę, że nasza Aga111 urodziła swojego drugiego synka :) duża doza prawdopodobieństwa, że będzie Hubert
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo może i przeginka ale moje dzieciaki ciągle chore :( I wolę ubrać je cieplej, nie przegrzać niż później setki wydawać na leki :(
poza tym kombinezon nie musi być gruby przecież może być lżejszy ;)
Mi chodzi po prostu żeby nie wiało po nerach ;)

Aga111 gratulacje :)
Aga gratulacje! :) jestem bardzo ciekawa jak u Ciebie poszło, czekamy na relacje! :)
Ktoś pytał o bilans 2 latka, ja jestem umówiona na 14.12 dopiero, a był już ktoś? Szczepią? Co robią oprócz ważenia, mierzenia?
My dziś przenieśliśmy Zosię do nowego łóżeczka :D i teraz pierwsza drzemka się właśnie odbywa, ale chyba się podoba, bo takie szerokie :) mam tylko nadzieję, że w nocy nie będzie wychodzic i przychodzić do nas hehe
Dziewczyny pozdrawiam was serdecznie.
Zlikwidowałam konto
z różnych powodów.
Ale postaram się do was od czasu do czasu odezwać :)
Hej dziewczyny moja Wera nie ma apetytu normalnie nie dość ze szczypior z niej to niechce jesc :-( zaczynam sie martwic bo to juz prawie 2tyg kiedy jest walka przy jedzeniu jak bym sie nie upominała to cały dzień mogła by nie jeść :-(
sniadanie 5łyż kaszki albo z musem pół parówki nic innego nieeeee chce
jak zawsze jadła cos w dzień przed obiadem (banan, budyń, sewrek) to teraz nic nic nic kilka paluszków jak zagapi sie przy bajce obiad nic(chyba że makaron ostatnio 4dni z rzędu makaron) bo jak nie makaron to nic :-( i potem mleko na noc i koniec. no masakra jakaś :-( dziś mówiła że brzuch ja boli (no nie dziwne) do lekarza mam na czwartek. Myslicie że jest cos na apetyt dla takich maluchów? ruch i spacery tez nie wzmagaja apetytu :-(

crazy moja to samo ! zrobil sie z niej niejadek ze hej.
image
O matko moze to jakieś przesilenie ;-) kurcze naprawde sie martwię bo ostatnio 2dni miała biegunkę(ciekawe po czym) w nocy wysoką temp. no to jej nie jedzenie już mnie wykańcza

moja trzy dni nie jadła a teraz za dwóch wcina :) może to przejściowe ? wiem że dla dzieci jest jakiś apetizer, ale nie wiem czy aż dla tak małych
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Hej dziewczyny
Aga, gratulacje :)
U mnie mała też nie chce jeść, a z obiadem to lepiej nie podchodzić :)
Ojjka, niepotrzebnie likwidowałaś konto, jeżeli z tych powodów co myślę.
Kombinezon fajny dla dziewczynki widziałam u nas w sklepie z używanymi rzeczami, ale chyba 60zł chcieli za niego.
Co prawda nie wyobrażam sobie dziecka w taką pogodę w kombinezonie, ale jeżeli nadal jesteś zainteresowana kupnem, daj znać, podejdę i pstryknę zdjęcie :)

Matko zapomniałam. Gosiu, wszystkiego dobrego dla Jasia !!

Kasia31 tak, z tych powodów :(
ALe jestem z wami cały czas :)))) Duchem i sercem :)
wczoraj organizowałam dla mojego młodego urodziny z okazji 6 urodzin na placu zabaw :) Były dzieci z klasy :) Kameralnie bo 10 osób :) Ale ja się namęczyłam bo musialam za moją małą śmigać po wszystkich atrakcjach, najlepiej bawiłyśmy się w kulkach :)
Ojjka, wszystkiego najlepszego dla synka :)
Niepotrzebnie usunęłaś konto, w tym wątku to już cuda na kiju się dzieją :(
Admin powinien zablokować go

Co do szaleństw na placu zabaw wiem, chociaż u mnie tyle dobrze, że wykorzystam swoją 13sto latkę do latania z Amelką ;)

a u nas znowu dzis maly wypadek,nic sie nie stalo ale przestraszylam sie jak nigdy.mała skakała po lozku i nagle hop glowa w dol ,cala reszta ciala na bok,i myslalam ze juz po niej,ze skrecila kark,tak to wygladało.

myslalam ze umre zaraz,niedawno sciagnela na siebie cala komode az ja przygniotła a teraz to.ja ja chyba przywiąze............

z tym jedzeniem to dzisiaj u nas rano mleko z ciutenka kakao,pol szklanki,jeden tost ,obiad ogromna ilosc makaronu,wieczorem 250 mleko i wsio !! takze makabra.
image
Sal dziękuje Kochana :*

Tak, tak mam już 2 szczęście - Hubert urodził się 17.11.2011r. przez cc. waga 3810 i 54cm. Jest cudny i tfu tfu bardzo grzeczny. Zje, narobi w pampka i spi po 4 godz.

Filip przyjął braciszka też super. Oby tak dalej. Jeszcze niech brzuch przestanie boleć a będzie super :D
image
image
Hej dziewczyny,

pozdrawiam Was serdecznie. Zdrówka i radości życzę dla małych solenizantów a dla Agi również gratulacje.

Mojej Amelce zrobiły się brzydkie rzeczy w buzi i musiała brać nystatyne. Tak jak wczeniej brala rozne rzeczy sporadycznie do buzi, to teraz wklada wszystko, a to grzechotke musi polizac, bo to dla niej np. lizak albo lod no i sie narobilo paskodztwo. Do tego jeszcze smoczek-pozbyc sie go to tez jakas masakra. Z apetytem tez u nas roznie. dzisiaj np. wypila bardzo malo mleczka, tylko 60 ml - a przewaznie wypija jakies 210ml. Nie zmuszam jej, jak nie chce to nie.

My sie przeprowadzilismy i tez zacela spac w nowym wiekszym lozeczku, takim normalnym. Raz jak weszlam, zeby zobaczyc czy sie moze odkryla, to lezala w poprzek z glowa w dol. Za kazdym razem boje sie, ze z tego lozka spadnie. No ale damy rade :-)

Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie.
image
image
Moja Wrra śpi jeszcze w starym łóżeczku tzn tym ze szczebelkami i tez wierci sie okropnie odkrywa oczywiście też. Niewiem kiedy zmienimy jej na wieksze boje sie własnie że spadnie z takiego dużego albo bedzie problem z zasypianiem i bedzie łazic w nocy do nas :-( Myśle ze na wiosne pomyslimy jak bedziemy mieli malowanie, odświeżanie mieszkania.
czy wszystkie dzieci maja juz duze łóżka?
ojej ten watek jeszcze istenieje? ja chyba czytać nie umiem bo niezauważylam;) ale też nie zaglądam za często
Widzę że trochę się pozmieniało. Gratulaski nowej dzidzi !
Moja ewcia też jeszcze w łózeczku śpi. Ja tez się nie kwapię przełozyć do normalnego bo z niego łatwo wyjdzie i moze już nie być takiego lajcika ze spaniem. My nie wyciągneliśmy szczebelków to na noc odkładana nie ma wyjścia i śpi a tak moze nie chcieć. Kiedyś trzeba będzie.
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
Filip już od paru miesięcy (ok. 4) śpi na zwykłej wersalce i jeszcze nie spadł. Też taki z niego Tadek Niejadek, ale waży 14 kg, ma pełną pupkę , więc nie panikuję.
image
image
my juz od 4msc prawie spimy na normalnym lozku,upadków zero.
image
mała ciężarówko ale pisałaś ze mała ci łazi nocy, a jak z usypianiem? bo u nas najgorzej z usypianiem by było chyba i właśnie pobudki czasem nocne i by łaziła a tak nie ma opcji i sie przebudzi zawoła piciu dam jej i spi dalej :-)
Aga - gratuluję kolejnego synka :-)
dziękuję :)
image
image
Aga, czemu miałaś cesarkę, tak miałaś umówione? Jak sobie radzisz z dwójką? :) ja już panikuję powoli jak to będzie :)
crazy mała przychodzi w nocy do nas spac,czasem ja poloze z powrotem dol niej i znow przychodzi,usypianie tez nie bardzo.tata musi ja uspac.i to raz u niej raz z nami.w dzien ja klade bez problemu u niej.
image
hejka,

Aga111, gratki i niech Hubert rosnie zdrowo...

Paula, bedzie dobrze, i 3mam kciuki...

u nas ok, moja mama wrcolia do Pl, wiec jestesmy sami i generalnie ok, Blanka od wrzesnia spi bez szczebelek, spadla nam 2x , 1x zbudzila sie, za drugim razem spala dalej, i pozniej nic ni dzialo sie...u nas przez zmiany, ze Nell pojawila sie i spi z nami w pokoju, to Blanka w nocy ppo schodach po ciemku do nas witala, w ogole nie chciala spac w dzien i w nocy w soirm lozku, 3 dni treningu drastyccznego i nie ma problemu, wwychodza jej 5 i ciezko to znosi...z jedzeniem tez masakra, ale pije mi mleko ladnie i jeszcze w ciagu dnia, wtedy kiedy karmie Nell najczesciej...
a i wreszcie dostaniemy paszport dla Nell wiec polecimy do PL na swieta jupi...
image

image
Iza dzięki :****

Paula na dzień dzisiejszy jest super :) Hubert budzi się co 3-4 godz na karmienie i przy piersi zasypia. Dziecka nie mam :) Filip natomiast przywitał i zaakceptował nowego członka rodziny bez problemu. Nie ma zazdrości, jak Hubcio płacze ten leci i daje mi smoczka, lub pokazuje, że mam dać dzidzi cycusia.

CC miałam, bo macica pod blizną po pierwszym cięciu była jak sito i groziło, że trzasnie przy porodzie SN.
image
image
Aga, gratuluję i życzę Wam dużo zdrówka.

MC też mamy akrobatę w domu. Amelia jest właśnie na obserwacji w szpitalu. Wypadła z łóżka. Mąż wyszedł na chwilę do wc. Nie wyciągaliśmy szczebelek bo nigdy nie wychodziła, ale licho nie śpi. Chyba cały dom obkleję bo na stół, szafy też mi włazi.
image image
dziewczyny używacie jeszcze krzesełek do karmienia? czy sadzacie do jedzenia juz przy normalnym stole. Wera czasami chce przy stole ale musze jej podkładac duza poduche pod pupę żeby sięgała. Ale czasem wcale nie chce i tylko jej kochane krzesełko sie liczy żeby posiedzieć przy parówce i bajce ;-) (mamy to z ikei)

młoda od pól roku jada przy swoim stoliku z ikei - mammut chyba się nazywa, od dwóch tygodni obiad lubi jeść przy dużym stole
w dużym łóżku śpi od kiedy skończyła roczek, spadła 3 razy ale to dlatego że się w nocy kręci niesamowicie, przy upadku nawet się nie obudziła,
i wiecie co, ku mojemu zdziwieniu Emi kocha swój żłobek, co rano leci o mało nie gubiąc kapci :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Aga gratuluje :).
image
image
dzięki :D

Filip je przy duzym stole juz od ponad pół roku
image
image
Witamy w mikołajki :-) Wera wczoraj buty czysciła żeby mikołAJ zostawił prezent :-) i dzis rano wow jest mikołaj zostawił puzzle ;-) ale sie cieszyła!

Filip też był szczęśliwy jak zobaczyl autka w bucie :)
image
image
moim też włożyliśmy do buta ale ewcia to jeszcze nie kuma, choć pokazuje na mikołaja gdzieś na obrazkach czy tv i mówi mikołaj
moja też już dawno w krzesełku z ikei przy stoliku razem z bratem siedzą. je sama, pije przez slomkę, powinnam podszkolić w piciu z kubka samodzielnego no i z pieluchą jeszcze biegamy ale czasem sie uda na toaletę. z tym to też trzeba się porzadnie zabrać a jak jeżeli sie większosć czasu poza domem spędza, a babcie to nie chce sie w to bawić. Chodzi i ciągle "co to jest?" na wszystko i gaduła straszna z niej. Ale raczej jak spokojna byla tak jest, nie przechodzimy narazie jakiś większych buntów. mamy niekonczace się bunty z jej starszym bratem już niedługo 5 letnim za to.
Cześć dziewczyny:)
Znowu do was wróciłam :)
Pochwalę się Wam, że z moimi brzdącami zrobiłam 303 pierniczki :)
Mam nadzieję, że do świąt dotrwają :)
Ojjka, to przyslij kilka do nas :)
image
image
dawaj adres :)
ja też się przymierzam do pierników ale a czasem u mnie kłopot, mąż pracuje po 12 h a ja sama w domu z dzieciarnią, ale jest szansa że pod koniec tygodnia uda się upiec :) tylko że święta już tuż, tuż :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja akurat do pieczenia nie mam ręki :-) skromnie mówiąc
ale zastanawialam sie nad jakimis ozdobami na choinke, myslicie ze nasze maluszki juz to wciągnie?
oj ja też nie pieczaca, choć umiejętnosci kucharskie są fajne ale my nie będziemy w ogóle w domu bo u moich rodziców, u tesciów no i zdjęcia mamy to i w pracy trochę. trzeba tylko coś tam kupić,żeby w domu coś też coś było co by do pustej lodówki nie wracać.
Mam tylko małą obawę, bo u starszego w zerówce panuje ospa i jak mi się dzieciarnia na święta rozloży to masakra będzie. Pozostaje czekać to ma dwa tygodnie na wyklucie. Dodam,że młody wrócił właśnie do szkoły po chorobie a tu ospa:( i grupa zdziesiątkowana
I jak po świętach??
święta i po świetach, Werka mega zadowolona z prezentów :-) jakie plany macie na sylwestra? U nas nic specjalnego nie mamy opieki dla Werki (dziadki w pracy, siostra impreza) wiec spokojnie siedzimy w domu może parka znajomych do nas wpadnie. Ale nic szałowego :-)

my będziemy po raz enty oglądać sexmisję ;)
dziadkowie idą na bal, a rodzice mają małe dzieci i w chałupie siedzą
ale mi się już nie chce sylwestrować, stara jestem i spać chodzę o 22.00 :) mam nadzieję, że mnie fajerwerki nie obudzą :D
święta u nas rodzinne, spokojne dzieciaki z prezentów zadowolone i my też :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja się czuję ciężkawo;)
w wigilię u teściów, mikolaj przyszedł (sąsiad) to dzieciaki zadowolone, 25 na weselu, 26 u moich rodziców, dzisiaj pojechałam z dzieciakami też do mojej mamy, bo siostra tam ze swoimi była, następnym razem pewnie sie zobaczymy w marcu to chcialam,żeby się dzieciaki z kuzynkami pobawiły. Ale ten dodatkowy dzień świętowania czuję teraz w brzuchu....i ogólnie wszędzie...
A sylwester w domciu. Dzieciaki pewnie pójdą spać o 19 a my sobie kino zrobimy i tyle. Po fajerwerkach pójdziemy spać.Po pierwsze brak kasy na zabawy, po drugie brak chęci, po trzecie i tak dzieciaków nie ma z kim zostawić.
image
witam

wszystkiego dobrego po świętach :)

Wigilia była bardzo rodzinna i dzięki moim i siostry dzieciom głośna i radosna :) dzieciaczki z prezentów b. zadowolone
my w drugi dzien świat chrzciliśmy Huberta, więc pierwszy dzień świąt spędzilam w kuchni pichcąc, ale w dniu chrztu sobie odbiłam :D

sylwestra spędzamy w domu, bo karmię piersią, więc nie zostawię Hubcia :) nawet się cieszę. Walniemy się w piżamach na łózku i pooglądamy zaległe filmy :) oby tylko dzieci grzecznie spały :))))))
image
image
Ale tu ciszaaaa 8-/
wątki przedszkolne na forum zaczęły szaleć, poczytałam trochę o wymaganiach i powiem szczerze że mamy jeszcze trochę do nauki żeby Werka była gotowa :-) np. mycie rączek mydełkiem samodzielnie. jedzenie samodzielne zupy bo pokarmy stałe to ok ale zupa to masakra, wiadomo do września sporo czasu jeszcze i napewno dużo sie nauczy do tego czasu ale wiem na co zwrócic największą uwagę.
Pozdrawiam

Cisza jak makiem zasiał :)

Dziewczyny, czy wszystkie byłyście już na bilansie 2 latka? My dopiero na początku stycznia, Zosia mierzy 92 cm i waży... 14 kg :) a jak u Was?
My jeszcze nie byliśmy, miałam już 2 terminy, ale Jachu akurat wtedy chorował.
Ale waży około 12kg i ma ok 90cm. A gada jak najęty całymi zdaniami :)
image
image
My byliśmy w listopadzie. Filipek waży 14 kg i ma ok 92 cm wzrostu. Z mową co raz lepiej. Każdego dnia powtarza nowe słowa, ale do płynnej mowy całymi zdaniami to mu daleko .
image
image
hejka

u nas makabra,mała kaszle a ja mam zapalenie oskrzeli:/

BILANS : 95 CM ,13.300
image
TFU ZAPAlenie płuc,umierammmmmmmm,mąż mi wyjezdza,sama zostane z mała,ech :(makabra:(
image
Mała c. nie martw się, obyście się szybko wykurowały. Mój mąż co dwa tygodnie wyjeżdża na studia, a ja zaraz mam rodzić :/
Nawet nie wychodze za dużo na spacery, żeby nie zachorować, i żeby Zosia nie zachorowała bo sobie wtedy tego nie wyobrażam.
Widzę, że w miarę podobnie mierzą i ważą. Moja jeszcze nie siusia na nocniczek, popracujemy nad tym na wiosnę.
Ja równiez jestem sama bez męża, bo on za granicą pracuje. Jakoś trzeba sobie radzic.

My odpukać zdrowi, każdego dnia spacerujemy.

Zdrówka !!!!
image
image
O jesteście :)

U nas całe szczęście było tylko lekkie przeziębienie, również jesteśmy po bilansie i Amelka to drobiazg 10.100 i 86cm
Mówi bardzo dużo, składa zdania, załatwia się na nocnik, także naukę nocnikowania mamy już za sobą :)

w Miniaturze będzie spektakl specjalnie dedykowany dla maluszków, wybieracie się ? bilety po 15 zł

my na bilans nie doszliśmy bo młoda była chora, a teraz w gda siedzimy pójdziemy dopiero w lutym, mam nadzieję że nie dostaniemy op... że tak późno
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Kasia31, zmieniałaś już fotelik na większy? Bo gdzieś czytałam, że pisałaś o innym, pamiętam, że kiedyś miałyście też Besafe prawda? Czemu zmieniłyście, już był za mały? U nas, szczególnie teraz w zimowej kurtce Zosia się ledwo mieści, choć przez lato pewnie jeszcze pojeździ, myślę, też nad zmianą, mimo, że ten Besafe jest to 4 rz.
Paula, my zmieniliśmy fotelik z innych przyczyn.
Amelia dostawała furii jak ją zapinaliśmy pasami, dlatego zdecydowaliśmy się na fotelik bez pasów a z tą osłoną

Jestem mega zadowolona z zakupu, jest trochę szerszy niż BeSafe, ma fajną osłonę boczną, mała uwielbia w nim jeździć o ogólnie mam wrażenie, że wygodniej jest w nim jej, bo nie zapada mi się w nim, tylko normalnie siedzi

A da się rozłożyć żeby mała wygodnie się przespała?
Kasia czy twoj mąż wyjechal w koncu do Niemiec?

dziewczyny ! musze sie pochwalić !

MOja L.powiedziała wczoraj : KOfam mamusiu,tatusiu kofam !! !!

Jakie to cudowne uczucie!
My też chorzy :/ Już 4ty czy 5ty raz od października :/ Już chcę wiosny bo mam dość :/

Gratulacje dla Liwki, to faktycznie cudne uczucie.
Mój już gada normalnie, czasami daje nam dużo powodów do uśmiania się :) np wczoraj tłumaczę mu przy okazji oglądania książeczki że to kurka znosi jajeczko a ten kurczaczek wykluwa się z jajeczka, na co Jaś patrzy z niedowierzaniem i mówi "Mama, co ty bredzisz?" :)
Albo dzisiaj pytam, czy chce układać puzzle, a on "nie mam siły" :)
A przed chwilą jadł jogurt i rozlał i mówi "gapa ze mnie" :) i takie tam.
A jak chce wafelka, to zawsze jak wracamy z pracy on bierze telefon, idzie do swojego pokoju i dzwoni do mojej siostry i śpiewa albo "Panie Janie", albo "Ogórek wąsaty" albo "Kocham cię a ty mnie (z Barneya) albo jakieś tam inne co się w żłobku nauczył, po czym wraca i mówi "mamusiu, poproszę wafelka" (to w nagrodę niby) ;)

Ale się rozpisałam :)
Teraz śpi..
image
image
Aha, no i ma teraz wszystko na NIE dot. Taty!!
Z Tatą nie chce spać, tata go nie lubi i takie tam :/
image
image
GOSIA o KURDE !! to JAsiek jest jeszcze bardziej rozgadany ,ale fajnie.
image
Gosi ale świetnie twój Jaś mówi :) mój z dznia na dzień mówi więcej, ale do tak płynnej mowy mu dalekooooooooooooooooo
image
image
Mój się dużo w żłobku nauczył.
Zadziwia nas jak zaczyna coraz to nowe piosenki śpiewać, których kompletnie ich nie uczyliśmy, albo mówi o czymś czego nie znamy :)
Także gdyby nie choroby, to żłobek byłby super :)
image
image
hej,

Salambo, my idziemy ale dopiero 26 lutego, bo 24 przylatuje z dwojka,

no moja tez gada, ale mixuje mi jezyki, i czasami na slon mowi ele, samolot solot, jablko, apple itp...tutaj jest bilans 2.5latka, wiec za pol roku, ale bede w pl, wiec zrobie we wrzesniu, mama wazy 15kg, a wzrostu ma ok100c, bo ciuszki nosi 104-110cm.

ja wczoraj i dzis zapisalam Blanke do szkoly mam nadzieje, ze gdzies sie dostanie, bo pierwszenstwo maja osoby na benefitach, a com ja mam zrobic z 2jka jak pracuje i nie ma mnie 10h, ach dszkoda slow, za duzo znam samotnych mamusiek z botoksami, a ja z mezem zazynamy sie aby koniec z koncem wiazac itp...

ja tez zmienilam Blance fotelik cybex solution, bo wyrosla mi na dlugosc z maxi cosi axiss, jestem b.zadowolona...a dzis bylam na grupie singalong plus storytelling, fajne, ale ciezko mi z djka , bo Blanka tanczyc chcie, a Nell na kolanach...

no wlasnie ja boje sie chorob zlobkowych, Blanka odpukac ngdy nie mialam antybiotyku itp, a boje sie, z jak zacznie chodzic to choroby itp, a w uk nie mam chorobowego na dzieci...
image

image
Gosia, moja też nuci piosenkę z Barneya i to jej ulubiona bajka.

Kochana z niej dziewczynka, ale o swoim tacie mówi tatusiu: tatusiu chodź, kocham tatusia... Do mnie MAMO. A teraz przebojem jest: Idź ty paskudny mamo. Ech, ciężkie życie.

Z nocnikiem walczyliśmy, ale u nas jest zimno więc na razie zawiesimy naukę.
image image
A i zapomniałam życzę wszystkim zdrowia i trzymajcie się ciepło!!!
image image
Paula, dziecko w tym foteliku bez problemu się prześpi. My na krótkie podróże nawet jej nie zmieniamy pozycji siedzącej na lekko leżącą, bo fotelik jest tak obudowany, że mała normalnie na siedząco bez problemu w nim śpi.

Z ręką na sercu polecam go, jest super.

M.Ciężarówko, wiem o czym piszesz :)
Kilka miesięcy temu, Amelia powiedziała do mnie "cham mama" co oznaczało kocham mamę :)
W chwili obecnej gada już jak najęta i normalnie jak dorosła
"mamusiu kocham Cię"

Tak jak Jasiek, potrafi nas mocno zaskoczyć.
Kilka dni temu poszła do łazienki, zaczęła brudne rzeczy z kosza wkładać do pralki i przy tym mówić
"O boziu boziu ile plać"

Z piosenek podłapała nosa nosa ;) a z PL wlazł kotek na płotek
Ogólnie komunikacja z nią już normalna, trzeba uważać na słowa, bo wszystko powtórzy.
Także w domu mam typowego przedszkolaka :)

Iza, super takie dzieci dwujęzyczne :) Rewelacyjnie posłuchać malucha plączącego polski z angielskim :)

Ale tu cisza ostatnio:)
i jakos trudno odnaleźć ten wątek przez wyszukiwarkę.

Salambo - wybrałaś się do Miniatury?
My byliśmy w zeszłyczwartek - polecam:)
Choć Mała ochoczo wtargnęła na scenę i wcale nie chciała siedzieć na poduszkach tylko na ławce oraz komentowała na głos co się dało to jednak widok zafascynowania na jej twarzy - bezcenny:)
jeszcze kilka dni później opowiadała wszystkim, że była w teatrze:)

Dziewczyny - chodzicie gdzieś teraz z dzieciakami, na jakieś zajęcia dodatkowe? tzn. te których dzieci nie są w żłobkach :) no wiadomo, że spacery są, ale mnie troche męczy taka monotonia, bo jednak to nie to co plac zabaw wiosną czy latem i długo sie nie da wysiedziec na zewnątrz.
chyba mnie przesyt zimą ogarnął :)
ale tu ciszaaaaaaaaaaa

Filip nie chodzi do złobka czy przedszkola, na dodatkowe zajęcia też nie :( wiem, że sporo traci, bo ja nigdy nie zapewnie mu takiej zabawy jak przedszkole. W maju planuję zapisać Go do przedszkola na 3 godzinki w celu adaptacji, a od wrzesnia juz na cały dzień.
Był gościnnie na balu karnawałowym w przedszkolu u kuzyna i widziałam, że bardzo mu sie podobało, mimo całego zamieszania ładnie uczestniczył w zabawach. Ogladał zabawki, rysował z dziećmi, zjadł poczęstunek. Ryczałam jak bóbr ze wzruszenia, że jest już taki duzy i samodzielny. Mój synek :p

Równiez nie mogę się doczekać dłuższych i cieplejszych dni. WIOSNY !!!!
image
image
Kasiu a co to za fotelik???????????
image
image
cisza jak makiem zasiał.my rowniez od wiosny zaczynamy zajecia adaptacyjne ( niewiem jeszcze gdzie).
zostaje sama z mala i niewiem jak dam rade,chociaz z nia nudzic sie nie da.no i pierwsza ani ostatnia nie jestem....

Liwka nadaje jak nakrecona,niestety czasem zdarza jej sie powtarzac nie to co trzeba np i co wtedy?nie reagowac?

juz prawie jestesmy bezwózkowe ale za to w pampa nadal Liwia leje,albo a majty :/ ciuszki kupuje juz za 104 i jestem przerazona ze mam takie duze dziecko w sensie ze tak szybko urosła,faktycznie az chce sie płakać.......:(
image
miło czytać jak Wasze pociechy się rozwijają :-) uśmiałam się Gosiu z opowieści Jaśka :-)
Jeśli chodzi o żłobek, to dla nas jedyną zmorą są choroby! Niestety znosi do domu dość często i dzieli się z nami - my niestety zazwyczaj gorzej znosimy. Sama dopomina się teraz o wizyty u dzieci i opowiada o koleżankach i kolegach, no i o "ciociach"
Blanka i Liwka są niesamowicie wysokie! Mila nadal śmiga w 92.

Paula GRATULUJE narodzin synka! Dużo zdrowia dla Was :-)

U nas z zabawnych opowieści:
"Tata Tomasz to mój mąż, wiesz mama?"
Chciała czule odezwać się do babci, więc nazwała ją "babciuszku!"
a kiedy nie potrfiła poradzić sobie z puzzlami "shit, nie umiem"
Łola Boga jak tu cicho :-)

Warbuziaczek, dzięki :)
Uśmiałam się z Twoich opowieści hehe

Moja Zośka też jeszcze robi w pampersa, ale niedługo zaczynamy oduczanie. Braciszka zaakceptowała, głaszcze po główce i buja w foteliku, czasem ciężko z dwójką ale trzeba sobie radzić :)

Na spacery też już jeździmy bez wózka, ciekawa jestem czy któraś z Was ma tę dostawkę do wózka dla starszaka i czy to się sprawdza.
U nas wózek od ponad roku stoi i się kurzy. Raz zabraliśmy na plażę w wakacje - służył do przewiezienia gratów :-) Na wszelki zawsze noszę przy sobie chustę kieszonkę - mieści się w kieszeni kurtki, a w razie Niemców życie ratuje (a właściwie kręgosłup).

Mila mnie coraz bardziej rozbraja - w czwartek chodziła i opowiadała, że ma święto, bo jest dziewczynką, a kiedy dzisiaj okazało się, że święto ma tata, a ona nie, to zasmucona zapytała: "tatuś a możesz kupić Mini święto?"
Dziewczyny, czy Wasze dzieci mają już rowerki? Myślałam żeby na Wielkanoc zamiast zabawek kupić rowerek. Jeśli macie jakieś typy to podzielcie się, proszę.

Pozdrawiam
image image
Mój ma taki:

http://allegro.pl/kettler-trojkolowy-rowerek-funtrike-ciche-kola-h-i2162612030.html

Całkiem fajny, polecam.
image
image
my mamy taki
http://allegro.pl/rowerek-smart-trike-zoo-delfin-motylek-krowka-i2202854328.html ale chyba przejmie go młody a Milka dostanie biegowy, tylko jeszcze nie wiem jaki chyba przejdę się najpierw do sklepu po porady a później coś wybiorę
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Sal ja też myśle o biegowym, własnie szperam w necie i czytam opinie. zastanawiam sie tylko czy Filip nie będzie się bał... najlepiej przejść się do sklepu, posadzic malucha i wówczas wybrac.

Z biegowych myslałam o tym http://allegro.pl/rowerek-biegowy-hudora-seven-niski-33cm-od-2-lat-i2180013590.html
a z tradycyjnych o tym http://allegro.pl/rowerek-cars-zygzak-ferrari-12-cali-prowadnik-i2179906778.html
image
image
widziałam właśnie w gazetce tesco biegowy za 120 zł, wygląda nawet fajnie tylko kurcze ze swojej wsi mam daleko do tesco :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo,
mozesz wkleic linka do tej gazetki?
Przegladalam na stronie tesco, ale nie widzę tego rowerka.
ja dostaję gazetki na maila z wyprzedzeniem,
może dasz radę otworzyć
http://www.tesco.pl/promocje/gazetki/wyprz-03_865558948/
ale pomyliłam się on kosztuje 129 zł :)

zgłaszałyście dzieciaki do przedszkoli ? ja w tym tygodniu składam dokumenty, jak się nie dostanie to poślę Emi do prywatnego który mam za płotem, mają tam dość niewygórowane opłaty
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja czekam na rekrutację u nas bedzie w kwietniu mam wybrane 2przedszkola ale ciągle niewiem jakie wybrac 3cie. Jedno przedszkole na starówce w gdańsku a 2gie 2przyst autobusowe od nas na orunii dolnej.

tak zapisuje Filipa do przedszkola, ale u nas jedno na wsi :p więc nie mam problemu z wyborem :)

kupilismy Filipkowi rowerek biegowy http://allegro.pl/rower-rowerek-biegowy-12-tricky-do-nauki-jazdy-i2205234220.html no i brakuje mu 2 cm, ale i tak chłopak jest zachwycony,ale sam nie utrzyma się na rowerze musimy Go prowadzić.
image
image
A co myślicie o czymś takim? http://allegro.pl/rower-rowerek-bmx-arti-primo-timo-12-cali-nowe-hit-i2224781801.html
Czy to nie za wcześnie na taki rower? Niby przymierzaliśmy Amelkę w sklepie do takiego rowerka, ale nie było warunków żeby pojeździć i nie wiem czy da sobie radę.

Amelia dostała się już do prywatnego przedszkola. Zapisaliśmy ją jeszcze do państwowego. Wyniki w maju. I to koniec wyboru w mojej mieścinie.
image image
gani mialam taki sam watek zalozyc z tym samym linkiem!!

wlasnie niby napisane ze 2+ ,ile twoja ma wzrostu????? siegala normalnie do pedałów?dalaby rade jechac?? MOja ma 96 .
napisz

i w jakim sklepie przymierzalas
image
MC, przymierzałam do podobnego w Tesco, ale teraz rozmawiałam z kolegą i już sama nie wiem czy kupić taki czy biegowy czy hulajnogę. Kolega powiedział, że jego córka ma taki rower i jeszcze nie jeździ (a jest z maja 2009) bo jest jej po prostu ciężko pedałować. Na równym terenie i chodniku to jeszcze. I powiedział mi, że te rowerki dla dzieci są strasznie ciężkie. 9kg to rzeczywiście dużo dla takiego dzieciaczka. Także nie wiem. Jeśli coś wybiorę to z allegro.
image image
Gani a ta rama nie za wysoko dla córki??? My kupilismy Filipowi rower biegowy i póki co chodzi z nim miedzy nogami :p a na tradycyjnym nie rozumiał jak pedałować.
image
image
Aga a jaką długość nóżki ma Filip (od ziemi do pampka) ?
bo ja też szukam dla młodej laufrada ale wszystkie wydają mi się za duże, młoda ma od ziemi 31 cm (w pampku) a wszystkie rowerki są od 35 cm
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Sal Filip ma około 33 cm.
image
image
dziewczyny powodzenia z zapisami do przedszkola. Ja moją na morenę zapisuję ale chyba sobie moge pomarzyć:(
image
Dziewczyny Amelia ma 31cm i sięga bez problemu do ziemi na rowerku z Decathlonu. Pokazałam jej w necie jak jeżdżą dzieci na biegowym i natychmiast zaskoczyła o co chodzi :)

Teraz zastanawiamy się nad hulajnogą, czy też bedzie wiedziała o co chodzi

Co do przedszkola, to też raczej tylko w marzeniach Amelia dostanie się :(
no właśnie przejrzałam wszystkie oferty na allegro i zdecydowaliśmy się podjechać do decathlonu przymierzyć się do rowerka bo chyba najmniejszy jest, a czytałam żeby absolutnie nie kupować za dużego
co do hulajnogi to Emi ma (z dwoma kółkami z tyłu) i śmiga już jak stara :)
u mnie w przedszkolu (na mojej wsi jest tylko jedno państwowe) też raczej nie mamy szans ze względu na ustawę, za dużo złożyło podań 5 i 6 latków których przedszkola muszą przyjąć w pierwszej kolejności, na szczęście stosunkowo niedaleko jest prywatne przedszkole dość przystępne cenowo 670 zł za całość łącznie z zajęciami typu ceramika, rytmika (w państwowym dodatkowo płatne) więc chyba tam uderzymy
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja też znalazlam prywatne za 670 prawie pod samą moją pracą ale to mimo wszystko to za dużo dla nas

o rowerku to my jeszcze nie myślimy, hulajnoge mamy
image
Wybaczcie, ale nie było mnie w weekend. Nie mierzyłam Amelii, ale stwierdziłam, że rower to może na Dzień Dziecka. Teraz ewentualnie hulajnogę. Nie mogę jakoś przekonać się do rowerków biegowych. Najlepiej byłoby podjechać do jakiś znajomych, którzy mają dzieci z rowerkami wszelkiej maści i zobaczyć co się dziecku najbardziej podoba.
image image
hejka,

ja Blanke zaisalam juz w styczniu ab od 3rz poszla, ale pierwszenstow maja ci co na benefitach i single mum, a ja , ktora pracuje nie mam szans, ps.chodzi mi tylko o 15h tyg.darmowych, bo reszta place i tak, i no problem, ale mnie telepie, za duzo znam single mums, gdzie te botoksy wala, nie pracuja w ogole, a dzieci do przedszkoli chodza, niech rusza tylki i do pracy, ach mam frustracje, niepotrzebnie...

my myslimy o kupnie rowerku, biegowe sa lepsze, ze dziecko szybciej zalapie rower itp, ale nie kazdemu dziecku podpasuje...

ps.czy ktorejs z waszych dzieci jest wegetarianskie, qurcze mloda prawie nic nie je,a miesa nie tknie niestety, i rybe tylko czasami, i myslalam czym zastapic proteinke, generalnie je tylko ogorki, groszek, marchewka, mleko, bez platkow oczywiscie i bula...zaczelo to sie jak urodzilam Nell i trwa nadal, of course frytki je pieczone...
My mamy rowerek kettler trojkolowy i jestesmy bardzo zadowoleni:)

Marcel tez mala gadula:) teraz czekamy na coreczke:) w sumie lada dzien i bedzie nas 4...stracha mam ogromnego, bardziej jak za pierwszym razem.

Zycze spokojnych i wesolych Swiat Wielkanocnych:):):)
ja też się za drugim razem bałam o milion razy bardziej niź za pierwszym. Będzie dobrze. trzymam kciuki za szybkie rozwiązanie :)
image
image
Tez dolacze do grona tych, co za drugim razem bardziej sie baly. Balam sie strasznie, a porod poszedl blyskawicznie. Nawet nie zdazylam dojechac do szpitala :).
image
image
Hej dziewczyny :)
Kasia, i jak, już jest córeczka na świecie? :) trzymamy kciuki!

Ja też się strasznie bałam..i też poszło szybko ale wcale nie mniej boleśnie niż za pierwszym razem, ale za to nic nie popękałam.

My też się szykujemy na rowerek biegowy, jak u Was maluchy, zasuwają już? Zastanawiam się czy lepiej drewniany czy metalowy.
Szybkiego i jak najmniej bolesnego rozwiązania!!

My na razie kupiliśmy hulajnogę i Amelia póki co nie kuma jak się jeździ. Z rowerkami wstrzymamy się na jakiś czas.

Czy Wasze dzieci miały szkarlatynę?
image image
Gani NIE i oby nie miały :(
image
image
hej dziewczyny :)
ojjjj dawno mnie tu nie było :(
Ale sama nie wiem w co mam ręce włożyć choć nie pracuję. \
Co dwa tygodnie zjazdy na uczelni, egzaminy a teraz doszły i praktyki w przedszkolu i szkole no i zaczęłam pisać już pracę magisterską :)

Gani moje dzieciaki nie miały szkarlatyny ale drżałam o to za każdym razem jak Dominik wracał ze szkoły.
U niego w klasie były wszystkie kataklizmy : szkarlatyna, rumień, ospa i inne cholerstwa. Na szczęście Dominika to wszystko ominęło.
Miał też wycięty migdał 14 marca od tego czasu nawet przeziębiony nie był.
hejka

u nas odpukac chorób brak,ja walcze z zapaleniem ucha od lutego :/ale to mały pikuś w porównaniu z jakas szkarlatyna,brrrrr...

oficjALNIE zostalam niania i mam teraz w domu trzy dziewczynki:) !!!!!!!!
image
A ja właśnie pytam bo wychodzi na to, że Amelia przeszła szkarlatynę. Nie wiem co o tym myśleć. 3 tygodnie temu rzeczywiście była chora. Miała wysoką gorączkę i katar, a gardło tylko trochę zaczerwienione, ale poza tym nic się nie działo. Dostała antybiotyk, przeszło i gdyby teraz nie dostała wysypki to bym myślała, że to zwykła infekcja była. Byliśmy w piątek u lekarki i powiedziała nam, że ta wysypka to po szkarlatynie. Samo ma przejść.

MC, powodzenia!! Wesoło musi być.
hej
u nas to ciągle są jakieś zaczątki czegoś i okazuje się ,że zdrowe ale to głównie tyczy sie starszego bo młodsza nie ma za wiele kontaktu z dziecmi. Ciekawe,że w zerówce była ospa, szkarlatyna też ostatnio i mój nie złapał. Ale miał takie jednodniowe niedomagania kiedy ja już myslałam, że sie zaczyna a tu nic.

powodzenia w byciu nianią!
image
MC podziwiam, bo ja ostatnio zastanawiam się co za diabeł mnie opętał wmawiając mi że chcę dzieci, jestem tak wykończona moimi skarbami że niemal z płaczem wspominam czasy kiedy byliśmy sami z M., a Ty aż trójeczkę masz pod opieką
u nas 25 kwietnia wyniki naboru do przedszkola, niby jest nawał 5 i 6 latków ale nadzieja umiera ostatnia ;)
choroby też ciągle jakieś ale w większości to katar i kaszel, więc leczymy się we własnym zakresie - oby nic gorszego się nie przyplątało
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziewczynt ktore maja trojke dzieci?? jak wy dajecia rade????????????????? ja juz czasem wymiekam.oby do soboty!

moje dziewczyny maja 1,5 roku,ale nie chodząca,druga 4 no i moja 2,4 msc.kongo.
image
MC podziwiam :p

ja z moimi chłopakami mam nawet luzzzz. Filip sam się bawi autkami, albo malujemy, teraz jak ciepło to wylata sie na ogrodzie. Hubcio odpukać grzeczny, na macie edukacyjnej potrafi grzecznie leżeć godzine. Tylko teraz od poniedziałku jest chory, więc popłakuje :(
image
image
Aga przyznaj się jaki specyfik podajesz chłopakom ?? :P ja tam swoich dzieci nie ogarniam, normalnie kongo mam każdego dnia: kłótnie, krzyki, wyrywanie zabawek, bicie, drapanie, ciąganie się za włosy i takie tam różne ;)
dzisiaj byliśmy w tepsie i dzieciaki (chyba za swój słodki wygląd) dostały maskotki serca i rozumu i jeszcze po ramce na zdjęcia - chyba zacznę chodzić po instytucjach z dzieciakami i wyłudzać gadżety :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

:D nic nie daję :p i dziekuje Bogu, że sa takie grzeczne, choc są dni, że Filip daje popalić. Ale pewnie wszystko przede mną :D

Sal korzystaj z anielskich wyglądów swoich pociech :)
image
image
no, trafiłam na nasz wątek bo jakoś się ukrywa

u mnie też kongo. krystian zrobił się nieznośny a ewa po nim papuguje i też są krzyki. niestety z wiekiem powinno byc lepiej a wcale nie jest jakoś z dziećmi.

Już mąż zaklepał sobie 15 maja wolne i będziemy jeździć w poszukiwaniu przedszkola bo nasza mała się nie dostała niestety:(
image
Wera tez sie nie dostała i teraz bede szukała jakiegos przedszkola niepublicznego. a jak i tu sie nic nie znajdzie to sie popłaczę! pytanie do dziewczyn które juz zaprowadzaja dzieci do żłobków lub przedszkoli czy jest coś takiego jak dni adaptacyjne?
jesli tak to ile dni ile godz moge być z mała w przedszkolu?
Crazy - ja na początku oddawałam Jasia (we wrześniu) do żłobka na abonament adaptacyjny. Płaciłam chyba 300zł za 60 godzin. Mogła wedle uznania go przyprowadzać powiedzmy dzisiaj na godzinę, jutro na cały dzień, pojutrze na trzy itp.. jak tam mi pasowało. Potem od października poszedł już normalnie na cały dzień. Piszę o niepublicznym.

Mieliśmy dylemat czy w ogóle zapisywać Jaśka na tą całą rekrutację i nie zapisaliśmy. Zostawiamy go w tym żłobku/przedszkolu gdzie teraz chodzi. Z tym, że od września pójdzie już do grupy średniaków, bo teraz jest w maluszkach :) Nie chciałam mu fundować "przeprowadzki". Ma już swoich kumpli i koleżanki, Panie super, placówka też nam się podoba, więc ominęła nas ta cała szopka. Chodzi już 8 miesięcy, więc się przyzwyczaił. Fakt, że drożej, no ale trudno.
image
image
Witam tak tu cichutko :-)
Co kupujecie maluchom na dzień dziecka? ja sam niewiem jeszcze.
Mamy już miejsce w przedszkolu (podpisaną umowę) w przedszkolu niepublicznym Bursztynowy Kompas więc od wrzesnia zacznie sie dla Wery cos nowego :-) a jak u was tych które sie nie dostały do państwowych?

Na Dzień Dziecka karny jeżyk albo coś w tym stylu. Rany, jakie to moje dziecko niedobre. W ogóle się nie słucha.
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Matki.
image image
Filip dostanie ogrodowa taczkę, kosiarke i taki 2,8m tunel :)

Dostaliśmy się do publicznego przedszkola, ale na mojej wsi nie ma takiego problemu jak w miastach :)

pozdrawiam
image
image
taki tunel to fajna sprawa

my starszakowi kupujemy konsole-65zł w lidlu była a dla małej to lalkę bo co widzi barbie to mówi,że chce a jeszcze żadnej nie ma
dostaliśmy dzisiaj pismo z przedszkola co odwołanie pisaliśmy. Wiadomo co tam było odmowa, ja się zdziwiłam,że to pisemnie powiadomili.
a chyba nie pisałam. zapisałam małą do przedszkola za ok 650 z wyżywieniem i wszystkimy zajęciami. Koło suchanina. To jest przyparafialne. wydaje się fajne. jak ktoś ma blisko i szuka to znajoma tam swoje dawała i była zadowolona
ja zapisałam do niepublicznego opłata stała 300zł i 9,5 dzienne wyżywienie. wiec to wsumie wychodzi ok 510zł :-) to jest we Wrzeszczu na Legionów :-) znajoma tez zadowolona
Halo, halo. Jest tu kto? A może mamy już nowy wątek i dlatego tutaj nikt nie zagląda?
image image
Ja jestem :).

Pakujemy sie i jutro lecimy do Pl az na miesiac :D. Rodzinka pierwszy raz zobaczy Olivera :).

Z Oscarem ostatnio mam problem...okropnie broi, pyskuje i krzyczy na mnie :/. Mam juz wszystkiego po dziurki w nosie :((. Nie mam pojecia jak odwrocic to jego zachowanie :(.

A wogole nie wiem jak sobie poradzimy w Pl. Siostra tez leci z nami, a ma corke 6 miesiecy starsza od Oscara i oni sie nienawidza. Non stop sie bija, szarpia, popychaja, drabia, gryza itp...jak my to przezyjemy bedac caly miesiac w jednym domu :/
image
image
Biedronko powodzenia !!!!

Mi Filip ostatnio tez pyskował. Ale miał kare i teraz jak nabroi od razu woła cicho mamusia, cicho !!!

Tez tu zagladam, ale wątek umiera :(

Czy Wasze maluchy tez tak późno zasypiają???? Filip obecnie zasypia po 22 :O jest za oknem widno i ciągle słysze od niego, że jeszcze jest dzień a nie noc i nie idzie spac ;/

nie mam wieczoru przez to :(
image
image
Mój broi permanentnie :/
Nauczył się w żłobku "głupek" i "d*pa" i ciągle to powtarza :/ Jak zwracamy na cokolwiek uwage, to jeszcze specjalnie robi na złość i nic nie słucha. A jak przeprasza, to minuta spokoju i dalej to samo :(
Do tego mielismy teraz remont cały miesiąc, także juz mam dość. No i pogoda jest wspaniała, echhh :-)
image
image
witam

W poniedziałek Filip idzie do przedszkola. Mam stresa :p
Mam nadzieję, że nie będzie płaczu.

Mój syn niestety sam się nie chce rozbierać i ubierać. To samo jest z jedzeniem :/

Poza tym to maly rozrabiaka, ciekawy świata, ale Bogu dzięki posłuszny :)
image
image
witam ,Liwia idzie za zajęcia przed przedszkolne 3 razy wtygodniu po 3,5 i tez mam stresa
image
Werka od poniedziałku tez do przedszkola idzie o matko ja to jestem wręcz pewna ze bedzie płacz. stresuje sie tym ciekawe tylko ile tak bedzie płakac? ona to jest taki cykorek jak jest duzo dzieci jak sa obce osoby to wogóle nie odstepuje mnie. jest bardzo niesmiała wstydliwa. o matko....

Hej dziewczyny.
Bylismy w Pl az 2 miesiace! Co to bylo z tymi dzieciakami...

Oscar chodzi spac ok 20.30. Czasami wczesniej, nawet przed 20, a czasami pozniej. Ale najpozniej kladziemy Go spac o 21. Nawet jak protestuje.

Aga a co do tej "ciemnosci"...hehe, to bedziesz miala fajnie zima, bo Filip bedzie chodzil spac juz o 16 :)
image
image
A co do rozbierania i ubierania, to Oscar jest pierwszy. Niech ktos mu w czyms pomoze, to od razu krzyczy. Chociaz po kilku minutach zakladania czegos, czego nie umie zalozyc, to przychodzi i mowi "mamus pomoz mi" :).

I on idzie do przedszkola w styczniu...
image
image
Hej i jak u was przedszkolaki? U mnie Werka pierwszy tydzień histeria przy odprowadzaniu w domu przed snem mędzenie że jutro niechce isc. Ale wracała zadowolona. 2gi tydz. lepiej Panie mówiły że nie popłakuje juz w dzień przy rozsaniu smutna mina ale wchodziła juz sam bez wpychanek i histerii. A dziś znowu płacz przy rozstaniu a jak wróciłam sie po 3min żeby zostawic bluze na wieszaku to widziałam że juz siedziała z dziećmi bez płaczu. Może bedzie coraz lepiej :-)

Moja Majka co raz lepiej w przedszkolu. Pierwszy tydzien z placzem wchodzila do dzieci a teraz juz lepiej.Plakac nie placze jak mnie nie ma,tylko czasami wspomni cos o mnie i tyle. Wie,ze przychodze przed obiadem i wypytuje panie "kiedy bedzie obiadek"?:)
Na razie jest w grupie z mlodszymi dziecmi,w jej wieku jest chyba tylko nasz forumowy Jasio:) a powinna byc w grupie ze sredniakami,no ale tam sa sami chlopcy,pewnie troche glosniej zachowuja sie niz maluchy na dole i ona nie za bardzo chce do nich isc:/na dole sa kolezanki ktore polubila,wiec z nimi czuje sie pewniej.
No nic poczekamy do konca miesiaca moze sie zdecyduje pojsc do swojej grupy:)

Bogoosia a Jas kiedy idzie do sredniakow?podobno Majka ostatnio podzielila sie z nim modelina(a ona nie lubi sie dzielic):)

Maja generalnie jest grzeczna tylko czasami zachowuje sie jak dzieci a programu" superniania":/umie sie w miare ubrac,zje sama,zrobi siusiu i sie wytrze,umyje zeby itd..wiec problemow z nia nie mam wcale,spac tez chodzi wczesnie bo 19.30,takze chociaz wieczorem odpoczywam:)
image
image
Zabulka - no właśnie nie wiem kiedy pójdzie do średniaków :) Bo my dopiero teraz latem zaczeliśmy odpieluchowywanie, niby jest ok,ale zdarzają się wpadki, a u średniaków dzieci juz bez pieluch. Poza tym Jasiek jeszcze śpi w dzień, a średniaki nie śpią. No i z P.Emilą właśnie się zastanawialiśmy co z Jaśkiem zrobić, bo i wstępnie ustaliliśmy, że jeszcze ze 2mce będzie na dole. Zobaczymy..
To się bardzo cieszę, że Majka być może Jasia polubiła, skoro podarowała kawałek modeliny :) Mój niestety jest "trochę" nieposłuszny, już czasami nie wyrabiamy z mężem, bo takie śmigło w d*pie że hoho :/
image
image
witam
U nas pierwszy tydzień w przedszkolu to masakra :( wył całe 3,5 godziny. Siedziałam z nim caly tydzien na pełnym etacie w przedszkolu, by się oswoił.
2 tydz. został juz sam i 2 pierwsze dni przepłakane, ale od srody juz super. Ten tydzień juz bez łzy. Sam pieknie je obiadek, bawi się z dziećmi. Jestem z niego dumna :D
Widze, że przedszkole zaczyna byc dla niego frajdą.

Myslałam, ze 3,5 godzinny pobyt z dziećmi Go wymeczy, ale bardzo sie myliłam. Jest wręcz przeciwnie. Wraca pełen energii, ze Go wręcz roznosi. Gada jak najęty, biega, skacze, czasami mam po kokardy :D
image
image
Hej dziewczyny :)

Jak tam maluchy w przedszkolach? Ja na razie nie puszczam Zosi, puki co i tak jestem w domu.
Zosia w koncu pozbyla sie smoczka :D i siusia do kibelka, tylko kupke jeszcze robi do pieluszki i nie moge jej przekonac do sedesiku. No i nosi na noc. A jak u was?
Bunt 2-latka chyba powoli sie skonczyl, no i z braciszkiem coraz lepiej sie dogaduja :)
Pozdrawiamy!
u nas od 1 maja br Filip jest bez pieluchy. Woła siku i kupę i robi do sedesu. W noc wysadzam Go 2 razy.

Smok poszedl w odstawkę pod koniec sierpnia 2011r.
image
image
matko Aga podziwiam ;) mnie nikt by w nocy nie zmusił do wysadzania dziecka, dlatego Emi sika jeszcze w pieluchę co potrwa pewnie do 18 roku życia bo dzieciaki moje piją w nocy,
w dzień sama załatwia się na nocnik, nie jestem jej do niczego potrzebna
często nawet nie wiem że zrobiła siusiu
do przedszkola niestety nie chodzi bo ja ugrzęzłam u rodziców, złamałam rękę w łokciu i czekam teraz na druga operację
na szczęście miejsce w przedszkolu na nią czeka
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

hejka

My tez Liwke wysadzamy koło polnocy :/
Chodzimy na zajecia przed przedszkolne 3 razy w tygodniu,wlasnie Liwka dzis 3 raz zostala a troche sama,a placzu bylo( dzis juz nie) ,az mi sie pewnie oczy zaswiecily,bo musialam troche na siłe ja zostawic :/
cóż........mam mamincórke :) ale pora to zmienic.dzis juz zostala i nie bylo placzu ale zabawa.takze ciesze sie.
Liwce dzieci siegaja do szyi ,smiesznie wyglada,najwieksza i najbradziej przestraszona.
Szybko załapała wierszyki,piosenki i inne i nieustannie molestuje mnie w domu.Wiec oby tak dalej a pojdzie do normalnego przedszkola a ja poszukam pracy:)
image
U nas w przedszkolu tez co raz lepiej. Bez placzu zostaje,tylko buziak,przytulas i tyle. Jak ktos obcy przychodzi to Majcia z boku staje,bo taki boi dudek sie z niej zrobil.
Niestety do sredniakow chodzic nie chce bo tam sa sami chlopcy i jakos nie przepada za ich krzykami itd:)
Pani mowi,ze madra z niej dziewczynka i zadania dla sredniakow robi bedac z maluchami i swoimi kolezankami:)nawet ostatnio dostalam mmsa jak tanczyla z jedna z nich:)

Poza tym u nas smoczek nie istanieje od dawna,bo Majka porzucila go jak miala 6 m-cy. Siku robi po kolacji(przed myciem)i tak wytrzymuje do rana,wiec ja narzekac nie moge:)pieluch juz daawno nie kupuje.

No nic,uciekam dalej sie pakowac,bo wlasnie sie wyprowadzamy:/
image
image
Zabulko gratuluję :) dopiero dopatrzyłam się suwaczka ciążowego :) znacie już płec maluszka ????

Filip juz jest super dzielnym przedszkolakiem :D tak z szatni biegnie na salę, że często nawet o buziaku możemy zapomnieć :)
Zaczął sam ładnie jeśc obiad ( w domu do tej pory sie pieści). Też w mig łapie piosenki i wierszyki w przedszkolu, bo potem cały dzień spiewa w domu :)

Mamy jednak od prawie roku akcje nocne. Budzi się nam sie z płaczem i ma jakieś nerwy. Fika w łózku, kopie, płacze, czasami wręcz histeryzuje. Nie pomaga tulenie, głaskanie. Musi sie wyryczeć i dopiero po 10-15 min zasypia wtulony do nas. Macie tak ????
Zdarza się nam to prawie co noc....
Czytałam w internecie, że tak dzieci odreagowują nadmiar wrażeń z dnia, że wyrastają z tego. Sama juz nie wiem ..... troche mnie to martwi. W dzień jest radosnym, rozbrykanym chłopcem. Nie starszymy Go, nie jest lękliwy. Nie wiem co jest powodem tych nocnych awantur.
image
image
Liwka budzi sie co noc i czesto placze np dzisiaj mocno ,zawsze po calodziennych wyprawach ,takze napewno jest to wlasnie odreagowanie.
image
Emi też ma tak, ale co jakiś czas
dziś się rozryczała i musiałam ją wziąć do łóżka, ale jej chyba było niewygodnie bo chciała wrócić do swojego łóżeczka - całe szczęście, bo nie lubię spać z dziećmi i robię to naprawdę sporadycznie,
a takie ataki mamy np. 3 razy pod rząd później 2 tygodnie spokoju, i znów
też myślę, że to od nadmiaru wrażeń

Aga cieszę się że Fifi już zaakceptował przedszkole, widzisz daliście radę ! :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Dziewczyny, a może te nocne akcje to bóle wzrostowe?
image
image
Takie problemy nocne sę mi obce. Nie wiem co doradzić.
Moja Ewcia wróciła dzisiaj po zapaleniu oskrzeli do przedszkola. Jestem generalnie bardzo zadowolona jeżeli chodzi o to miejsce. Ewa od razu się tam odnalazła .Widać,że są tam zatrudnione właściwe osoby.
zabulko również gratuluję!
image
U nas przed pewien okres też było budzenie w nocy, krzyki, kopanie. Głaskanie i przytulanie nic nie dawało, więc wracaliśmy do łóżka i Zosia w końcu się uspakajała i zasypiała. Teraz jakoś przeszło.
Mojej siostry corka tez ma takie "ataki" w nocy. I ona zauwazyla, ze ma to po ogladaniu bajek. Cos obejrzy, nie umie sobie tego jakos wytlumaczyc, ogarnac i to ja pewnie w jakis sposob meczy i potem ma takie wybuchy w nocy. Dodam, ze to tylko siostry spostrzezenia.

A co do pieluch, to Oscar juz ponad rok jest bez pieluchy i niecaly rok bez smoczka...
image
image
Dziewczyny, czy u Was też tak jest? Tydzień w przedszkolu - 4 tygodnie w domu. Tydzień w przedszkolu i znów chora. Już sama nie wiem co robię źle. Czy to może lekarka źle leczy. Jak to dziecko ma się zaklimatyzować, jak cały czas jest poza przedszkolem.
image image
gani znam to. od września odkąd zaczęła chodzić do przedszkola praktycznie ciągle mała jest przeziębiona. Miałysmy już zapalenie oskrzeli, teraz ciągle dalej pociąga nosem i pokasłuje. Ale chodzi bo ja nie mogę być ciągle na zwolnieniu przecież.
chyba trzeba przeczekać, w końcu się uodpornią jakoś.
Gani, widze suwaczek, gratulacje :)
U nas odpukać dzieciaki zdrowe :D Filip biega z przyjemnościa do przedszkola i jak odbieram Go pyta dlaczego już ;p ale od 12 jest dla 3 latków leżakowanie a Filip od dawna nie śpi w dzień ( no chyba, że chory ), więc nie widze sensu trzymania Go dłużej i płacenia (bo do 12 jest za darmo)

Sensacje nocne trwaja nadal ku mojej rozpaczy :p a tak poza tym to mamy rozgadanego i rozbrykanego fajnego chłopca :) kocha swojego braciszk nad zycie, ładnie się chlopaki razem bawią. W przedszkolu również Pani bardzo Go chwali. Ciesze sie ogromnie a 6 listopada ma pasowanie na przedszkolaka :)

pozdrawiam i gratuluje ciąż :)
image
image
Hej dziewczyny. Niedlugo nasze maluchy beda mialy urodzinki. Macie jakies pomysly co im kupic?
Oscar szaleje na punkcie strazakow (strazak sam itp) i chcemy mu kupic stroj strazaka i jakies dodatki do tego. Namiot strazaka juz ma (dostal na dzien dziecka) i razem z Oliverem uwielbiaja tam przesiadywac. To jest ich baza :). Druga mysl, to klocki LEGO. No niby sa od 4 lat, ale jak bylismy w Pl, to Oscar bardzo ladnie sie klockami bawil i mu sie to podobalo, wiec myslimy nad tym tez.
A czym interesuja sie Wasze dzieciaczki?

Oliver w czwartek skonczyl roczek. Czekamy na druga imprezke w sobote. A broi na potege :/.

Gani gratuluje :).
image
image
U nas szaleństwo na lego d**lo, więc już od dawna ma kilka zestawów, właściwie to cały wielki popjemnik klocków. Na urodziny dokupiliśmy mu zestaw remizę strażacką, no i jeszcze ponad 300sztuk klocków konstrukcyjnych, ale oryginalne, bo pokusiłam się niedawno żeby mu dokupić podrabiane niby super pasujące do d**lo, ale tak się sama na nie wściekam, że wczoraj przetrzepałam klocek po klocku i wszystkie wypierdzieliłam :) A na gwiazdkę kupiliśmy 12 pojzdów z Boba budowniczego :) Bo właśnie tak jak Oskar, Jasiek uwielbia Strażaka Sama, no i Boba. Lubi też bardzo rysować. No i ostatnio bierze książeczki i sam sobie opowiada "dawno dawno temu..." :) Gada, gada, gada... jest też uparty strasznie i rozbrykany :/

Ostatnio dostał od Babci zestaw małego lekarza i też się super tym bawi, no i takie naczynia i kuchnia do gotowania.

Normalnie trzeba pokój nadmuchać, bo nie ma gdzie tych zabawek stawiać :) tablice obie już mu do ściany przybiliśmy, żeby więcej miejsca było.

Do przedszkola to już rwie i wracać też nie chce (a jest od 7:30-16:30). No ale on już 14miesięcy tam chodzi :)
image
image
Zabulka, w co przebierasz Majkę na bal halloween w środę? Bo ja już zgłupiałam..

Mamy strój Spidermana dla Jaśka, ale planowałam go założyć na zabawę andrzejkową za miesiąc, bo nie wiedziałam że halloween będą mieli..
A teraz nie wiem - nadaje się to na środę?
A wtedy czy na andrzejki też jest zwyczaj przebierania? Ja już zgłupiałam..
image
image
Gosia ja nie mam zadnego przebrania dla Majki:/ myslalam ze wczoraj wywiesza jakas informacje bo dzis to troche pozno, w okolicy nic dla niej nie znalazlam i albo kupi cos moja sis w GB albo pojade z mam po poludniu.
Na tym plakacie bylo napisane,ze ma byc przebranie zwiazane z halloween i ja takiego stroju dla niej szukam.Wymyslilam tez myszke minnie bo ona ma teraz na nia szal ale to poczeka na inna okazje:)
ja myslalam,ze nastepny do bedzie bal karnawalowy,a na andrezjki sie przebiera?hmm
Wiesz co, info już było chyba w piątek z tego co pamiętam - była wywieszona kartka (nie ten plakat co teraz), ale być może wywiesiły ją Panie pod koniec dnia i dlatego nie widziałaś :/
Ja przebieram za spidermana, wczoraj pytałam p.Moniki, powiedziała, że niekoniecznie w hallowenowe stroje, że dzieci są różnie przebrane, więc tak zrobię, bo nic innego nie mam.. I pytałam o bal Andrzejkowy i tam nie trzeba przebierać, uff :-)
image
image
hej,

wow dziewczyny nasze dzieciaki juz takie duze. u nas tez zmiany, ja od tygodnia na pelen etat w pracy po macierzynski i po urlopie, lepiej sie organizuje niz za 1 razem, jest moja mama z Nell w londynie, a Blanke zapisalam do prywatnego przedszkola, na popoludnia, w miedzyczasie dostala sie od stycznia do szkoly i sie zastanawiam, bo przedszkole boskie, tylko drogie, a i pozniej i tak musze opiekunce placic z a opieke nad Nell, a prowadzilabymi Blanke do szkoly itp.ach duzo tego,chorob nie mamy, ale generalnie one nie chorujace

moja jest dziewczeca, wiec u mnie wszystkie ksiezniczki Disneja sa na topie, my planujemy impre w gronie rodzinnym i chrzestny Blanki przylatuje z Norwegii
ach ze spraw przyziemnych maz zaskoczyl mnie wypadem na fuerte na rocznice i to bez dzieci, tydzien bylam sama z nim, jak ja dawno nie bylam nigdzie bez dzieci, ale 5 dni wystarczylo mi, 7 to dlugo, w tym czasie moja mama i sis w londynie opiekowaly sie, bo Blanka do przedszkola itp, one raczej nie tesknily...

ja uzywam stroj wrozkowy...biedronka, wiesz mozna kupic w asdzie czy cos takiego.

gani, gratulacje i aby wszystko dobrze sie rozwijalo, jak sobie pomysle co u nas w domu bylo rok temu, wiem tylko never again ;-)

pzdr
image

image
tak teraz doczytalam...Blanka bez pieluchy od dawna, w nocy tez dawno, z jedzeniem raz lepiej raz gorzej, z sis dogaduja sie, natomiast bardzo poszla mi z mowa, gada, spiewa itp, i fajnie przechodzi z pol na ang...sama spontanicznie lalkami bawi sie po ang, tzn. mowi, bo przedszkole, a ze mna po pl, jak z Nell walka o zabawke, to tez po ang gada, oczywiscie Nell nie gada nic prawie, ale duzo szybciej robila rzeczy tj chodzenie, wyrzucanie smieci itp...my spedzilysmy lato w pl i bylo super, Betriso, dzieki za fotki z chrzcin itp.
no i rosna te dzieciaki, a my z mezem tylko siwych wlosow dostajemy...coraz wiecej
image

image
Iza ja to wlasciwie nie patrze na dziewczece ciuszki, ale wydaje mi sie, ze ostatnio przemknely mi przez oko, wiec idz zobacz. Wiem, ze sa tez stroje w Early Learning Centre. My mamy dla Oscara dwa stroje. Kowboja i spidermana, wiec mozemy isc na dwie imprezki hehe.
image
image
Dzięki dziewczyny :)

Po ostatnim zapaleniu ucha u Amelii poprosiłam pediatrę o coś na uodpornienie. Podaję teraz takie kapsułki i mam nadzieję, że będzie już lepiej.

Są jakieś wypożyczalnie strojów w Trójmieście? Jestem typowym antytalentem jeśli chodzi o robienie przebrań itp. a u nas też szykuje się jakiś bal przebierańców.
image image
No nie. Wątek nam umarł :(
Co u Was słychać?
image image
U nas tygodniowy wirus gorączkowy :/ Mam nadzieję, że już minął, od 2 dni spokój - odpukać! :-)
image
image
hejka babki,u nas liwia zdrowa ,ja chora,czekam na szpital,pokrzyzowalo mi wszystkie plany
image
Buuuu, co Ci takiego że do szpitala? :(
image
image
Jak u was przedszkolaki z chorobami? u nas różnie przeszłyśmy juz anginę i 2 razy oskrzela. słyszałam że teraz różyczka w niektórych szkołach i przedszkolach panuje? u nas cisza póki co. Co dajecie na odporność? ja daje tran, biostyminę, i syrop z cebuli.
Czesc dziewczyny. Oscar chodzi do przedszkola dopiero miesiac. Jak na razie jeszcze nie przyniosl zadnego chorobska do domu, ale kto wie co to bedzie pozniej.
Ja mam pytanie na temat rowerow dla dzieci. Chcemy malemu kupic jakis rower, chociaz zastanawiam sie czy warto jak mamy rower biegowy. Jesli lepiej kupic jeszcze zwykly rower, to jaki? Jaka srednice kol macie dla swoich maluchow, bo tu tyle tego i nie mamy pojecia co bedzie najlepsze, a chcemy, zeby kilka lat pojezdzil na tym rowerze.
image
image
biedronko my juz 14 cali na wiosne szukamy.
z ta choroba to sarkoidoza.
image
Mala ciezarowko dziekuje :). Tez myslelismy o 14 cali, chociaz nie bylismy tego pewni :).

A co z ta choroba? Jest powazna? Wspolczuje i mam nadzieje, ze jest do wyleczenia. Musze sobie o tym poczytac. Trzymaj sie...sciskam cieplutko :).
image
image
hej,
widzę,że u was tez chorobowo. U mnie ciągle coś nie tak ja-syn-córka i na okrągło. męża tylko nic nie bierze.
Teraz syn ma od soboty gorączkę.Zbijamy rośnie zbijamy i tak cały czas. według lekarza to przeziębienie. Trochę dziwne tak bez kataru tylko gorączka.Ja kaszlę jak gruźlik i małą chyba coś zaczyna brać.
Zdrowia dla wszystkich. I byle do wiosny.
image
Gdzie ta wiosna? co u was dziewczyny?
Byłyście u dentysty z waszymi przedszkolakami? my chcemy sie wybrac na pierwszy przegląd możecie polecić jakiś fajny gabinet dla takich maluchów? w Gdańsku?

My byliśmy u dentysty, ale w Malborku. Grunt to trafić na kogoś cierpliwego i życzliwego dla dzieci żeby się nie zniechęciły.

Amelia już po ospie i szkarlatynie. Chodzimy cały czas na rehabilitację ze względu na bardzo szpotawe stópki. Generalnie cały czas coś tam drobnego łapie. Tydzień w przedszkolu, 2 w domu. Niedawno okazało się, że ma płyn w uszach. Teraz niby już nie ma, ale za to 3 migdał powiększony. Cały czas coś.
image image
My tez mamy 3migdał powiekszony ale mam różne opinie na temat czy usuwać czy nie? i póki co nie usówamy a lekarz dała nam syrop immunotrofina

do góry