Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE 2012

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam:)))

Właśnie jestem po wizycie, jestem w 6t2d, wstępnie termin na 23 styczeń 2012??? Czy znajdą się jakieś mamusie styczniowe??? jak tak to wpisujcie się:)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja chyba będę lutową mamuśią, ale jeszcze nie na 100%, bo raz wychodzi tak raz tak. Ale gratuluję!
ania trzymam kciuki, daj znać jak będziesz wiedziała:)
image
image
nikt się nie znajdzie???:)
image
image
Madziakin - ja na razie zrobiłam 3 testy apteczne i 1 z krwi, myślę, że to dzidzia ze Święta Pracy;) Czyli ok 4-5 tydzień:) U lekarza jeszcze nie byłam, idę jutro, mam nadzieję że wszystko będzie ok. A u Ciebie?
image
Marta ja też 3 testy robiłam i wczoraj byłam u lekarza, jak na razie wszystko dobrze, 6t3d, serduszko biło jednak nie dało się jeszcze usłyszeć... nasza dzidzia chyba została poczęta tuż przed majówką;)
daj znać jak będziesz po wizycie:)
image
image
może jeszcze ktoś?:)
image
image
No ja się dopisuję ale nie wiem na którego stycznia. Raczej końcówka:)
image
image
ja wciąż czekam, bo testy szaleją. Ale identycznie było u mnie z pierwszym, więc jeszcze czekam. Jeżeli jestem, to pewnie końcówka stycznia, początek lutego. Dam znać za jakiś tydzień, bo wybiore się do lekarza.
ania trzymam kciuki:)
image
image
Marta i jak byłaś u lekarza?
image
image
Witam

Ja też byłam na wizycie 25 maja, był to 6 tydzień, termin wstępnie na 18 stycznia 2012. Udało się po 10 miesiącach i jestem szczęśliwa :)
Kola no to gratulacje:) życzę Ci aby dzidziś rósł zdrowo:)
nam się udała bardzo szybko bo już po pierwszej próbie:)
image
image
Tak sobie rozmyślałam nad tym styczniem i myślę sobie, że to nawet dobry czas, dziecko się trochę odchowa i już będzie ładna pogoda na spacerki. A przynajmniej nie będziemy musiały końcówki ciąży męczyć się w upałach :)
Madziakin czy w pracy mówiłaś już coś o ciąży? pytam bo mam w tej sprawie dylemat- kiedy o tym powiedzieć...
Kola, to fajny termin. Ja mojego urodziłam w lutym i byłam bardzo zadowolona. Nie pociłam się jak kot w upały z brzuchem, nie "goiłam się " w upał. Teraz też tak cyrklujemy na początek roku. No i jeszcze czekam, ale za tydz idę do gina aby to potwierdzić.
ja też będę styczniową mamusią:)
Kola ja już powiedziałam w pracy o ciąży w zeszły piątek, dużo osób już i tak się domyślało więc nie było sensu tego ukrywać dłużej, mój szef w sumie dobrze zareagował także się cieszę:)

dobrze jest być styczniową mamusią gdyż ominą nas te upały bo ciężko jest tak chodzić z dużym brzyszkiem jak jest bardzo gorąco...

evilek to super, gratuluję:) a na kiedy masz termin?
image
image
tak mało mamuś styczniowych? może jakieś lutowe??:)
image
image
Dołączam do grona przyszłych mam :) Wszystkim gorąco gratuluje!!!

Ja mam termin już na Luty. Teraz jest 5 tydzien. Jutro pierwsza wizyta u gin. U mnie cicho sza jeszcze nikt nie wie. Wiec chciałam
choć na forum się pochwalić :)

Z dolegliwości przeszkadzają mi tylko lekkie skurcze podbrzusza jak przed miesiączką. I nic poza tym (jeszcze) Ale biust mam teraz fantastyczny!!!! :D

Powiedzcie skąd dokładnie jesteście? Może się jakaś sąsiadka znajdzie na forum :) Ja jestem z Pruszcza Gdańskiego.
Luciolla gratulacje:) A na kiedy Ci wychodzi termin?? daj znać jak będziesz po wizycie:)

Ja jestem z Przymorza, ale aktualnie mieszkam w Anglii..

Mi już od 5 tygodnia dokuczały mdłości (ale nie wymioty) , ból podbrzusza i ból piersi oraz DUŻA senność... to się niestety cały czas utrzymuje:/
image
image
dziewczyny wpadłam tu do Was z sentymentu :)
jestem mamusią lutową tegoż roku i jak widzę Wasz wątek to aż łezka staje w oku ;) rok temu przeżywałam dokładnie to samo co Wy teraz :) ależ ten czas szybko mija :)

w każdym bądź razie chcę Wam życzyć fantastycznych 9 miesięcy, spokojnego (lekkiego) porodu i samych radosnych chwil już z malcami w rękach :)
image image
devil83 miło z Twojej strony:)
Ty już masz swoje maleństwo przy sobie i to jest najpiękniejsze:) ja już się nie mogę doczekać jak będę na Twoim miejscu:)))))
image
image
Jestem po wizycie....

I wyszłam trochę zawiedziona.... Babeczka powiedziała że "ja tu jeszcze nic nie widzę." :(

Ciąże potwierdziła, owszem i usg co do dnia wyliczyło dzień ciąży... I wtedy się okazało, że ja sobie źle wyliczyłam. Pomyliłam się o tydzień. Czyli zamiast w 5 tygodniu jak myślałam od zeszłego tygodnia to jestem w czwartym (dokładnie 4 tydzień i 6 dzień) i piąty to dopiero od jutra się zaczyna :lol: To tłumaczy dlaczego jako jedyna wśród was nie mam mdłości, bóli czy objawów zmęczenia. DOPIERO SIĘ ZACZNIE!!!

A następna wizyta dopiero za dwa tygodnie. Jak ja mam się doczekać? To wieczność jest.
Luciolla no niestety w 4 tygodniu jeszcze nic nie widać... ;( musisz się uzbroić w cierpliwość i poczekać do następnej wizyty, wtedy już na pewno zobaczysz malusią kropeczkę:))))) mi objawy się zaczęły jakoś pod koniec 4 tygodnia, parę dni przed spodziewaną miesiączką... a Tobie ile się spóźnia??

i nie zamartwiaj się, dasz radę:) ja też jak sobie zrobiłam test czekałam prawie dwa tygodnie z wizytą żebym jak już poszła było coś widać:)
image
image
U mnie cały cykl był regulowany lekami. Mam zespół policystycznych jajników i miałam bezowulacyjne cykle. Wiec od ponad pół roku co miesiąc na początku cyklu brałam Clostilbegyt, potem usg a od polowy cyklu Luteina. Według tego okres powinnam była dostać 30 maja. Tego też dnia zrobiłam test i wyszła bledziutka kreseczka :)
a termin na 10 LUTY :)
to super,że tak szybko się udało, chociaż pewnie dla Ciebie 6 miesięcy starań do bardzo długo....
nam się udało za pierwszym podejściem:)
image
image
w następnym wątku zrobimy listę z terminami tylko reszta dziewczyn musi dać znać kiedy wypada:) i mam nadzieję,że więcej dla nas dołączy:)
image
image
oj madziakin żebyś wiedziała, że ten mój mały nicpoń jest największym szczęściem, którego nie mogłam się doczekać od chwili, gdy zobaczyłam 2 kreseczki :)

luciolla tak tylko informacyjnie to własnie kończy Ci się 5 tydzień a nie 4 :) tygodnie ciążowe liczysz troszeczkę inaczej - jeśli jesteś w 6 tyg i 1 dniu to już ci leci 7 tydzień (troszkę inaczej niż w przypadku lat, bo liczysz w ktorym tyg jesteś a nie który się skończył) ;)
a co do objawów, to nie ma co porównywać - każda kobieta i każda ciąża jest inna... jedna będzie miała takie mdłości że nie będzie jej się chciało żyć, a druga nawet nie odczuje, że jest w ciąży... :)
image image
devil83 No ja liczyłam dokładnie tak jak ty. A to moja gin mnie dziś właśnie poprawiała. To może być kwestia jak kto to rozumie. Bo można mówić "jestem w piątym tygodniu i 2 dniu ciąży" lub że "to piąty tydzień" w domyśle piąty tydzień mi leci ale jeszcze się nie skończył.
devil83 ojj wierzę Ci że Twój synuś jest Twoim największym szczęściem... jeszcze malutki jest ale niedługo będziesz się z nim miała jak zacznie dreptać wszędzie:)

nie wiem jak to jest z tymi tygodniami, ja teraz jestem w 8 tygodniu 1 dniu i ja to rozumiem tak że 8 już się skończył i leci 9... mi wyszło tak jak sobie wyliczyłam jak poszłam na wizytę to byłam w 6tg3d a według USG wyszło 6t2d czyli prawie tak jak według obliczeń:)
image
image
no w naszym wątku lekarze też dziewczynom mówili różnie, jednak zdecydowana większość była za takim liczeniem ;)
image image
nie dziwie się. Bo to zawsze tydzień bliżej do porodu :P
oj madzia tak :) jak jesteś w ciąży to czekasz na każdy moment ciąży ;) a jak już urodzisz to też tylko wypatrujesz coraz to nowych umiejętności ;)

luciolla nie wiem czy to kwestia że poród bliżej ale jednak lekarze tak liczą ;)
image image
no ale to licznie i tak nie przyspieszy porodu:)

ojj czekam na każdy moment ciąży, jestem ciekawa kiedy będzie już brzuszek troszkę widać:)
image
image
hehe taaaaa... teraz będziesz czekać na każde usg i zawsze do kolejnego będzie jeszcze cała wieczność, potem na ruchy, potem na porządne kopniaki, potem na poród...
ehhh ciągle się na coś czeka i cała ciąża zleci jak z bicza strzelił ;)
image image
ehhh.... takie brzdące są cudowne. Ja się rozkleiłam jak moja bratanica stawiała pierwsze kroczki, to co to będzie jak zobaczę mojego malucha

Ja póki co najbardziej czekam na powrót mojego narzeczonego. Wróci dopiero za 3 tygodnie. Już nie mogę doczekać się jak mu powiem. A Wy? Jak przekazałyście tą nowinę. Może zgapię jakiś pomysł.

Ja myślę żeby wręczyć mu koszulkę z datą porodu i napisem "dzień w którym zostanę najlepszym Tatą pod Słońcem" :)
Ciao:)
ja wciąż was podczytuję, ale nie byłam jeszcze u gina, jakoś brak mi czasu. W ciąży jestem na 99%, chociaż testy różnie mi wychodzą, raz tak raz nie. Z moich obliczeń wynika że to jakiś 5-6 tydz.
Co do objawów ciążowych, to na razie żadnych, po za tym biuuuuuustem :) Ale tak samo było przy pierwszym moim urwisie, więc liczę że i tym razem obejdzie się bez atrakcji.
Uwazam, że termin styczeń luty to idealny termin, akurat na lato maluch jest już "duży". Więc będzie dobrze i oby do zimy:)
taka koszulka byłaby rewelacyjnym prezentem, gdybyś miała pewność ze tego dnia urodzisz... a takiej pewność niestety nie masz... ale jeśli troszeczkę zmodyfikujesz tekst to może mieć naprawdę super pamiątkę ;)
chociaż tak sobie myslę, że jeżeli to miałaby być informacja o ciąży to czemu nie??? super pomysł :) ja nie miałam tyle czasu, żeby kombinować takie rzeczy ;)
image image
Pół mojej rodziny urodziło się w Lutym (widać maj tak na nas działa :) Mama, bratanica brat i teraz moje maleństwo.

Aniu gratuluje ci i trzymam kciuki. Będzie z kim na spacerkach się spotykać :)
Witam, ja też tak jak autorka wątku mam termin na 23 stycznia :) Udało nam się za pierwszym razem, a nawet można powiedzieć, że to taka niespodzianka bez specjalnego starania :) Jak narazie to dokucza mi chyba wszystko co możliwe- piersi, żołądek, nudności, wymioty, senność... mam nadzieję, że to wszystko szybko minie. Sądząc po dniu poczęcia, przypuszczam, że to będzie synek :)
Aniu, a kiedy idziesz do lekarza????

Andziu witamy:) Serdecznie ci gratuluję:) Ojjj ja aż tak źle się nie czuję, najbardziej doskwiera mi senność i mdłości... a to Twoje pierwsze maleństwo???
image
image
Kurczę, jak szukałam wątku o mamusiach styczniowych to nie znalazłam, a teraz tuż po tym jak zagraciłam forum, znalazł się nasz wątek dziewczyny:) Dołączam do mam z końca stycznia 2012:)
image
Luciolla pomysł z koszulką super:) tylko bym jakoś zmodyfikowała ten tekst bo z datą porodu nie wiadomo:)

Mój mąż się dowiedział o ciąży w tym samym momencie co ja:) ja się domyślałam szybciej bo już się dziwnie czułam ale byłam pewna że to fałszywy alarm (nie wierzyłam że za pierwszą próbą może się udać), okres mi się spóźniał dwa dni, mąż ciągle wypytywał czy już dostałam czy nie, nie dawał mi spokoju...;) tego dnia on powiedział żebym se zrobiła test, ja na to że jeszcze nie bo na pewno jutro dostane okres... ale mnie namówił no i wyszły dwie kreseczki:)))))
image
image
Luciolla koszulka - fajny pomysł, zawsze można napisać że "za 9 miesięcy" albo "pod koniec stycznia" czy coś w tym rodzaju:)

Ja zawsze marzyłam by dać mężowi maleńkie buciki, a wtedy sam by się domyślił:) Ale wyszło troszkę inaczej, mianowicie zrobiłam test, ale ta druga kreseczka wyszła taka cienka, jak cień cienia. Początkowo myślałam, że to tylko moja wyobraźnia się ze mną drażni, bo bardzo chciałam maleństwo, więc musiałam spytać mojego M co widzi, czy może to tylko ja mam zwidy.
A on na to się rozpromienił i powiedział:
- No prawie 2 kreski!
A ja na to:
-Eeee... a można być prawie w ciąży?

Po czym ostrożnie zaczęliśmy się cieszyć:)

A buciki i tak robię samodzielnie na szydełku;p co by spełnić marzenia;)
image
ja też zawsze marzyłam że będę czekać na mojego męża jak wróci z pracy z pyszną kolacyjką przy świecach i wręczę mu w pudełeczku malutkie buciki...:) ale wyszło jak wyszło i i tak się bardzo cieszę:)

Marti super,że robisz na szydełku, też bym tak chciała jednak nigdy nie robiłam i pewnie bym nie umiała;)
image
image
Hehe, ja za to nie umiem robić pysznych kolacyjek;)

Tak się zastanawiam Dziewczynki, czy "celowałyście" w jakąś konkretną płeć? My będziemy się cieszyć z dziewuszki i z synka, tym bardziej że przy zespole policystycznych jajników nie spodziewaliśmy się, że uda nam się kruszynka już po 2 miesiącach, ale słyszałam, że im bliżej owulacji, tym większe prawdopodobieństwo, że urodzi się chłopiec. U nas "produkcja" ruszyła w dzień owulki, więc tak sobie myślę, że może być chłopak. Mój M chce mieć niespodziankę i dowiedzieć się na porodówce, a jak z Wami?:)

Mi jest zupełnie obojętnie, powtórzę banał: "byle było zdrowe":)
image
Marta-B ja tak samo miałam problem z policystycznymi jajnikami.

Wiedziałam o tym dużo wcześniej niż zaczęliśmy się starać. Przez to jeszcze bardziej zapragnęłam dziecka.

Gdy się zdecydowaliśmy zaczęły się starania, ciągłe usg i badania na hormony i tarczyce. Później brałam Clostilbegyt przez pół roku ale powiedziałam sobie"wyluzuj" bo za bardzo zaczęło mi zależeć i bywały miesiące ze parę łez popłynęło przy negatywnym teście. Więc wróciłam do spontanicznych i nie sterowanych badaniem temperatury igraszek z narzeczonym :) A gdy mój ukochany zabrał mnie na wycieczkę do Paryża zupełnie się odprężyłam... i wróciłam już w ciąży :)

nie mam najmniejszego pojęcia czy będzie chłopiec czy dziewczyna I tak już je Kocham
Mi też jest to całkiem obojętne czy chłopczyk czy dziewczynka,byle by było zdrowe;)
Ale nie ukrywam że coś czuję, iż będzie chłopczyk... my też przytulaliśmy się jakoś przed owulacją i w jej dniu prawdopodobnie ... i do tego mój mąż mi zawsze powtarzał,że będziemy mieli dwóch synów bo u niego w rodzinie w każdym pokoleniu tak jest...a teść powiedział że jak będzie dziewczynka to nam ją ukradnie;)
Z drugiej strony wzięło mnie na słodycze... wcześniej mogłam żyć bez słodkiego a teraz co chwilę mi się czegoś chce... a ponoć jak się chce słodyczy to na dziewczynkę;) i dziś jak rozmawiałam z mężem o przyszłości mówić o naszej dzidzi mówiłam 'ona' ...:) ale na prawdę obojętnie co tam noszę pod serduszkiem już kocham to maleństwo nad życie:)

my chcemy znać płeć, już się nie mogę doczekać:) super jest też mieć taka niespodziankę i się dowiedzieć przy porodzie, ale ja bym nie wytrzymała;)

Marti zmieniłaś suwaczek czy mi się wydaje???
image
image
ojj Marta-B pomyliło mi się bo jest jeszcze Marti ;) Marta a na kiedy masz termin????
image
image
Ja też się witam i dołączam, mam termin na 6 stycznia:) wczoraj miałam usg i widziałam już jak maluszek fika i bryka i macha łapkami
oto wstępna lista:

1.Kola -18.01.2012
2.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
3.Marti30 - koniec stycznia 2012
4.Marta-B - koniec stycznia 2012
5.evilek - styczeń 2012 ?
6.Luciolla -10.02.2012
7. ania - ??

dopisuje się dziewczyny i jak będziecie znały dokładne terminy piszcie:)))
image
image
misia83 witamy:) serdeczne gratulacje:)))) a który to już tydzień???
image
image
1.Kola -18.01.2012
2.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
3.Marti30 - koniec stycznia 2012
4.Marta-B - koniec stycznia 2012
5.evilek - styczeń 2012 ?
6.misia83 - 06.01.2012
7.Luciolla -10.02.2012
8. ania - ??
image
image
10 tydzien leci:) No i lekko nie jest w te upaly, pocztaki ciazy, praca, jeszcze mam corcie dwuletnia w domku, wiec jest co robic
Madziakin - nie szkodzi, Marti ładniej brzmi więc możesz mi tak mówić, hehe:)

Misia - 10 tydzień i już macha łapkami????!!! To Twoje maleństwo takie zdolne, szybkorozwojowe, ja Cię!

Moje to na razie kropeczka, taka na 8,1 mm:) To i tak dużo jak na 7 tydzień:)
image
No, juz kawal dzidziola, cale 3 cm hihi;)sama sie wczoraj baardzo zdziwilam
Marta-B to bardzo dużo bo nasza dzidzia w 6t2d miała 2.44 mm... mam nadzieję,że ja teraz pójdę na USG ( za 2 tyg) będzie już dużo większa i też będzie widać jak macha rączkami:)))))
image
image
Dokładny termin mam 28 stycznia, ale nie przywiązuję się zbytnio do niego, bo na poprzedniej wizycie słyszałam, że będzie 24.01. A jeśli kruszynka będzie tak uparta jak mama i tata to pewnie i tak postawi na swoim i wymyśli własny termin;)
image
misia83 to dzidzia Ci szybko rośnie:) super:)))))
image
image
1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
5.Marti30 - koniec stycznia 2012
6.Marta-B -28.01.2012
7.evilek - styczeń 2012 ?
8.Luciolla -10.02.2012
9. ania - ??

Marta-B zapisałam Ci termin,ale dzidzia i tak pewnie przyjdzie jak będzie chciała:)
image
image
Super, że widać już wyraźniejsze maleństwo:) Ja mam USG za miesiąc, więc w 11-12 tygodniu pewnie będę mogła się przywitać;) Może mi odmacha łapką;)

Dziewczynki a jak tam z badaniami prenatalnymi? Moja gin mówi że teraz to standard, wszystkie babki podobno wysyła się na te badania. Czy któraś z Was wie na czym to dokładniej polega? Moja gin mówiła coś żebym poprosiła lekarzy by mi to nagrali na płytkę i zrobili zdjęcia, to będzie fajna pamiątka. Może też któraś z Was zna orientacyjny koszt?
image
Ale chodzi o te testy z krwi, typu pappa? czy o usg genetyczne, to w okolicach 12 tyg? Bo to drugie to faktycznie bardzo ważne i kazdy powinien mieć, a te z krwi to nie jestem pewna czy się faktycznie każdemu robi, czy tylko przy np obciążonym wywiadzie
madziakin, idę we czwartek. Ale powiem Wam, że dziś to się uśmiałam, bo weszłam w przychodni takiej nfz do gina, oczywiście nie byłam zapisana, a najbliższy wolny termin to 7 lipiec czy jakoś początek lipca, ale położna mówi, pani wejdzie w końcu trzeba tylko potwierdzić ciąze, a gin do mnie ze ciąża to nie powód do przyspieszonej wizyty i mam się zapisać na lipiec! Super, mam potwierdzić ciąże i zacząć ją prowadzić od 3 miesiąca. Normalnie szok!
Ale zapisałam się prywatnie, więc we czwartek Wam podam pewnie termin.
A napiszcie u kogo będziecie prowadzić ciąże. Polecicie mi może jakiegoś dobrego lekarza. Ja w trójmieście mieszkam od nie dawna i w sumie nikogo tu nie znam.
Któraś z Was napisała, że ma jeszcze 2 latke w domku, to podobnie do mnie, będziemy miały meksyk za 9 miesięcy:)
Ale się rozpisałam, pozdrawiam
Marta-B badania prenatalne polegają na rozpoznawaniu wad i ciężkich chorób płodu we wczesnym okresie ciąży. Można wykryć takie choroby jak: mukowiscydoza, fenyloketonuria, hemofilia, dystrofia mięśniowa Duchenne'a, zespół Downa czy pląsawica Huntingtona, wady serduszka,układu moczowego, anemię... Nie wiem tylko jak to dokładnie przebiega, ja obecnie mieszkam w Anglii i tutaj bardzo dokładnie są wykonywane te badania w szpitalu.. nie wiem jak to wygląda w Polsce a tym bardziej nie znam kosztów:(
image
image
dziewczyny takie standartowe badania prenatalne to nic innego jak zwykłe usg tylko trwające dłużej i jest zdecydowanie dokładniejsze... robi się je ok 12, 20 i 36 tyg ciąży. chodzi o to, żeby wykryć wszelkie nieprawidłowości płodu (gł. wady genetyczne). jeśli usg nie da wyraźnego wyniku, to można zrobić sobie dokładniejsze badania m.in. test PAPPA - który nie wiedzieć czemu robi coraz więcej dziewczyn na dobrą sprawę bez większych podstaw (no ale to ich decyzja i ich kasa).
i te usg robi normalnie lekarz prowadzący w swoim gabinecie - no chyba, że zdaje sobie prawę z tego, że jego usg nie jest najlepszej jakości, albo on sam nie do końca potrafi odczytać prawidłowo tak ważne wyniki, to wtedy mówią, żeby iść gdzie indziej (często wskazują invictę)
image image
misia USG genetyczne w 12 tygodniu oraz testy krwi też na poziom alfa-fetoproteiny (AFP) na wykrycie przepukliny rdzeniowej i innych wad rdzenia kręgowego i mózgu oraz testy na poziom hCH, AFP i estriolu co pozwala wykryć zespół Downa ale niestety nie wiem czy to już trzeba samemu robić...
image
image
ania normalnie szok z tym ginekologiem!!! chociaż powiem Ci szczerze,że tu w Anglii dopiero w 12 tygodniu zaczynają się Tobą interesować, ja byłam oczywiście prywatnie na USG bo tutaj pierwsza wizyta z położną w ok 12 tygodniu...
image
image
devil83 dziękuję za wyjaśnienie:)))))))
image
image
W takim właśnie kraju mieszkamy. Potwierdzić ciąże może u ginekologa w 12 tygodniu....ale żeby becikowe dostać to najpóźniej od 10 tygodnia musisz mieć potwierdzenie ze jesteś pod opieką lekarza. Paranoja!!!

Ja zastanawiam się nad zmianą ginekolog głównie dlatego ze ma dość ubogi w sprzęt gabinet. Myślę że pójdę do invicty, tam wszystko jest na miejscu a wole dopłacić niż użerać się z NFZ. Lekarzy w invikcie mają rewelacyjnych najwięcej dobrego słyszałam o dr Puzio, Dawicki i Gniadek. Ja wybiore tego ktory bedzie przyjmował w dogodnych dla mnie godzinach.
Luciolla rzeczywiście paranoja:(((((
też bym zmieniła ginekologa...

spadam spać dziewczynki, na 6 do pracki;(

dobranoc:*
image
image
luciolla ostatnio słyszałam, że znieśli ten przepis o 10 tyg z racji tego, że wiele kobiet nawet jeszcze nie wie, że jest w ciąży (już anstrachując od kolejek do ginekologa na nfz) ;/
ale fakt faktem, że skoro już wiesz, że jesteś w ciąży, to dobrze jest być pod opieką od samego początku, a nie stać na końcu kolejki :/ dlatego ja sobie już daaaaaawno temu powiedziałam, że jak tylko zajdę w ciążę, to tylko prywatnie... zdrowie maluszka jest zbyt cenne, by oszczędzać i liczyć na nfz :/
image image
Ania - w jakiej przychodni byłaś? Straszne jaka znieczulica teraz ludzi bierze... lekarz tym bardziej powinien zrozumieć... Ja byłam u gin jak tylko zrobiłam testy i chociaż było za wcześnie by robić USG i potwierdzić ciążę, to dostałam witaminy, luteinę i duphaston, z uwagi na te bóle, które tak mnie niepokoiły. A folik brałam już 3 miechy przed ciążą.

Misia - chyba mojej gin z tymi badaniami prenatalnymi chodziło o dokładne USG, bo mówiła o nagraniu na płytkę i zdjęciach (?!!? ehhh przecież to nie jest najważniejsze...) Myślę że o to jej chodziło bo testów z krwi raczej nie nagram:D Ehh zapisała mi tylko notatkę, że mam zrobić "bad pren" między 20 a 25 lipca, wychodzi że w 13 miesiącu. Dała numery do dr Doeringa, prof Preis, invicty i pani dr Świę...cośtam, nie mogę rozczytać. Mam się zdecydować gdzie chcę robić badania i sprawdzić koszt.
image
no widzisz Marta i wszystko jasne:) swoją drogą super mieć taką pamiątkę nagrane jak dzidzia się rusza w brzuszku:)

a jak tam się dziś czujecie dziewczyny??? ja średnio, zmęczona i śpiąca bardzo... i jakoś nogi strasznie bolą od wczoraj nie wiem czemu...
image
image
Ja sie zastanawiam nad umowieniem na usg prenatalne do Preisa, mimo ze jest koszmarnie drogo (300 zl). Ale tak mysle, ze sa 2 wazne usg- to w 12 tyg i polowkowei jakby sie udalo do niego to chyba warto,bo ma naprawde dobry sprzet
misia ja też uważam że warto:) można sobie odmówić paru rzeczy i poświęcić pieniążki właśnie na to:)
image
image
Marta, byłam w redłowie w przychodni. Nie wiem jak ona się nazywa. Tak, znieczulica jest okropna, widać ją wszędzie. Niestety taki nasz kraj.
misia, na pewno jeżeli możesz sobie pozwolić nawet kosztem jakiegoś wyrzeczenia, warto mieć taką pamiątkę. Ja robiłam sobie poprzednio 2 razy usg 3d 4d, mamy super filmik i kilkanaście fotek. Prawdą jest, że jak byłam w ciąży to to oglądaliśmy i się tym cieszyliśmy, a później to już zwyczajnie czasu na to brak. I człowiek cieszy się "na żywo". Ale i tak uważam, że warto. Tym razem też zrobię takie usg, może nie 2 razy, ale połówkowe na pewno. Nawet ostatnio na grouponie było w ofercie gdzieś w gdańsku, i myślałam, żeby to kupić, ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, że i tym razem uda się nam za pierwszym podejściem i bałam się że kase tylko wywale. A teraz oczywiście żałuje.
Madziakin, w Angli to troszke inaczej podchodzi się do ciąży. pamiętam jak pisałam na forum z pierwszą ciążą z dziewczynami i między innymi włąśnie z jedną z anglii, to opisywała to wszystko inaczej niż u nas. Tam chyba tak bardziej na spokojnie, i bezstresowo. I jak pamiętam, to się ma kontakt z położną, nie z ginem.
Co do prowadzenia ciąży, to też jestem zdania, że tylko prywatnie. Chociaż to bardzo wkurzające, bo co miesiąc odprowadza się ponad 800 zł do zus, ale co zrobić.
Znów się rozpisałam:)
wow ania to ile ty musisz zarabiać że 800 zł do ZUSu idzie??? nie odpowiadaj oczywiście bo żartuję z tym pytaniem ;p chyba, że ci się mylnęło i to jest kwota, którą ogólnie potrącają od przychodu ;) ale wtedy to tam jest zus i podatek ;)

ale fakt jest faktem, ze na naszą służbę zdrowia to liczyć nie można... ;/ podpowiem wam tylko że dziewczyny czasami robią tak, że chodzą sobie prywatnie żeby mieć pewność, a raz na jakiś czas idą na nfz żeby dostać skierowanie na badania, żeby chociaż za to nie płacić... ;)
image image
devil, co do składki to ja prowadzę działalność gosp i nawet jak byłam na stracie to i tak tyle musiałam płacić. Chore przepisy. Nie masz dochodu, ale zus to nie interesuje.
No i niestety ten kraj to według mnie jest baaardzo do tyłu. A co do służby zdrowia to w ogóle brak słów.
Devil, Ty już masz maleństwo, podpowiedz, kto tu jest dobrym lekarzem? Na pewno u kogoś dobrego przecież prowadziłąś ciąże. Kurcze, ja tutaj zupełnie nikogo nie znam. Polegam tylko na opiniach w necie.
Aniu jeśli jesteś gotowa wyłożyć parę groszy na prywatne wizyty to naprawdę polecam ci Invicte ( ul. Rajska 10. C.H. Madison).
Wybór lekarzy jest ogromny, możesz opinie o nich poczytać w rankingu lekarzy. Poza tym mają własne laboratorium i nawet szpital jednodniowy. Gabinety perfekt, czyściutkie i pachnące. W każdym jest łazieneczka w której możesz się przygotować do badania. Większość lekarzy ma certyfikat przeprowadzania USG. Ja przed leczeniem swoich policystycznych jajników odwiedziłam kilku lekarzy aby wysłuchać różnych opinii i trafiłam wtedy do dr Dawickiego i od razu go polubiłam. Dużą popularnością cieszy się dr Gniadek ale jest tak rozchwytywany ze podobno można spędzić w poczekalni kilka godzin czekając na swoją kolej pomimo ze było się umówionym. Oprócz nich godny polecenia jest Puzio i Stencel. Sami Panowie :) Osobiście uważam że są lepsi od Pań ginekolog.
Luciolla, dziękuję. A może wiesz, czy któryś z nich pracuje w jakimś szpitalu? Wolę prowadzić ciąże u kogoś z kim później urodze. A że będę miała cc, to myślę że sama rozumiesz jak to u nas jest. I to c. h. Madison to w Gdyni czy w Gdańsku jest? Przepraszam, może to głupie pytanie, ale ja wciąż się jeszcze gubie w trójmieście. I ja też uważam, że panowie są lepsi. Dziś idę na wizyte, ogólnie to aby potwierdzić czy jestem w ciąży, chociaż prawie jestem pewna.
Dzisiaj się jakoś średnio czuję, mam taką ciężką głowe. Może pogoda, lub ciśnienie, a może pierwsze objawy maleństwa w brzusiu:) Chociaż liczę, że nie będzie ich zbyt dużo (objawów) :)
Ja z pierwszą córką chodziłam na NFZ i teraz tez do tego samego lekarza do
Wejherowa bo jestem z Pucka. Na wizytę czekałam 1,5 tyg i jak trafiłam do niego byłam w 5 tyg. Fakt karty ciazy mi nie załozył, ale 16.06 mam kolejne usg i wtedy mi założy:). Nie moge sie już doczekać , mam nadzieję , że usłysze bijące serduszko:)) Samopoczucie u mnie tak sobie: senność, drażliwość piersi , opuchniete nogi, wzdęty brzuch i nic mi sie nie chce....
image
image
Marti, ja właśnie jak byłam u mnie w tej państwowej przychodni, rozmawiałam z babką która sobie bardzo chwaliła wejherowo, i jakiegoś lekarza , ale nazwiska nie pamiętam jego. Ja dziś zobaczę jak będzie na wizycie i co to za osoba ten mój i później zadecyduję, czy zostać u niego czy też dalej poszukać.
Hej dziewczyny :)
Dołączam się do wątku mamuś 2012, mam termin na początek lutego, 7 - 10. Byłam wczoraj u lekarza i potwierdził 5 tydzień :) terminu dokładnego jeszcze mi nie obliczy.
Gratuluję wszystkim mamom i mam nadzieję, że to jeszcze nie za wcześnie żeby się chwalić.
Lekarz zalecił mi zbadać już poziom glukozy, w poprzedniej ciąży badałam dopiero w połowie ciąży, czy którejś z Was też zalecili to badanie?
Glukozę robiłam przed ciążą razem z morfologią. Idz zrób:) Cukrzyca jest bardzo niebezpieczna w ciaży.
image
image
Hejka, jestem po badaniu. Prawdopodobnie termin na 1.02.12. Na razie nie widać ani zarodka, ani serduszka, tylko żółte ciałko. Dlatego zrobiłam też badanie z krwi, w poniedziałek je powtórzę, i wtedy będziemy pewni. Więc jeszcze niczego nikomu nie oznajmiam. Tylko Wam:)
Paula81 serdeczne gratulacje:)))))

aniu to super:) na pewno wyniki badań krwi potwierdzą ciążę:))))

a ja właśnie z pracy, też jakaś zmęczona, piersi wrażliwe i nogi strasznie bolą...
image
image
1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
6.Marta-B -28.01.2012
8.Luciolla -10.02.2012
9.Paula81 - 7-10.02.2012
10. ania - ??
image
image
ja dopiero wszystkie badania będę miała robione w ok. 12 tygodniu... tutaj w Anglii najpierw idzie się do zwykłego lekarza, mówi się że jest się w ciąży i oni wysyłają list do szpitala i następnie szpital kontaktuje się ze mną ale to dopiero w ok 12. tygodniu, idę na spotkanie z położną i dopiero wtedy są robione wszystkie badania i pierwsze USG... oczywiście już byłam prywatnie u polskiego ginekologa i idę też za 2 tygodnie zobaczyć czy wszystko dobrze z maleństwem...
image
image
no jeśli chodzi o lekarzy, to w invikcie faktycznie większość ma pozytywne opinie, aczkolwiek ja osobiście nie wiem czy bym chodziła do invikty w przypadku bezproblemowej ciąży.
też uważam, że panowie są zdecydowanie lepszymi ginekologami niż panie ;) no ale to rzecz względna ;p mam kolegę, który nigdy nie puści swojej żony do faceta ;p
ja chodziłam do dr Mielcarka i muszę powiedzieć że osobiście ufam mu w 100%, z tym że on pracuje na klinicznej, ale nie na położnictwie, także przy porodzie na niego napewno nie trafisz...
ale z dobrych lekarzy spoza invicty to jeszcze dr olszewska (plus jej mąż, ale on ponoć ostatnio się troszkę zachłanny zrobił - co oczywiście nie umniejsza mu jako lekarzowi)
jak przewertujesz forum to jest pełno wątków o dobrych (i tych złych też) lekarzach :)
image image
devil, dzięki. Właśnie z forum znalazłam tego u którego byłam, i fajny się wydaje. I powiem, że byłam troszke zaskoczona, bo młody. A wcześniej do starszych chodziłam.
Witam panie:),dołaczam do was.Jestem w 6tyg ciazy :),terminu nie znam nic,mam kolejna wizyte 28czerwca na zalozenie karty,i z wynikami.Mam takie pyt-szukam przychodni gdzies blizej srodmiescia.Do tej pory jezdzilam na Ujescisko-dla mnie za daleko na badania laboratoryjne-ani w strone mej pracy i tez dni urzedowania sa kiepskie.Moze tu mi cos doradzicie gdzie mam udac sie??Mialam dzisaij usg-potwierdzony 6 tydz,mam brac folik,no i badania podstawowe krwi,toxoplazmoze,cytomegalie.nie mam zadnych mdłosci,jedynie czuje piersi.Moj groszek ma 3mm :),widac bylo na usg pecherzyk,cialko zolte :)
Dodam,ze własnie na NFZ ,prywatnie to moze pozniej pojde na jakies usg z moim,by posłuchal serduszka za kilka tyg :)
tekla fajnie że jesteś:) ja niestety nie mogę polecić żadnego lekarza bo nie za bardzo jestem w tym obeznana:(
image
image
tekla jak ja byłam na USG to już widziałam malutką kropeczkę:) i już się nie mogę doczekać następnego USG jak już będzie ładnie widać naszą dzidzię:) Ty pewnie też:))))
image
image
Marti a jak nazywa się lekarz do którego chodzisz do Wejherowa? bo ja byłam w Feminie u dr Wajlonisa i wydaje się być całkiem sympatyczny, byłam u niego w 6 tyg ciąży i już było widać bijące serduszko, założył mi już na pierwszej wizycie karte ciąży.
Drugą wizyte mam za 3 tyg, czyli będzie to 11 tc. (chciałam w 10tc ale nie mieli wolnych miejsc)więc musze czekać 3 tyg- dla mnie to cała wieczność...
Dziewczyny czy wiecie ile mogę zapłacić za te pierwsze badania: morfologia, cukier, mocz,grupa krwi, WR? bo nie ma skierowania więc będę musiała iść prywatnie.
Tekla, witaj:)
Niestety nie wiem gdzie to ujeścisko, czy gdańsk czy gdynia. Ja dziś byłam w lekkim szoku, bo we wtorek byłam w przychodni w redłowie i pytałam o badanie beta... i babka mówi 124 zł, a trzeba 2x, więc pomyślałam szok 250 zł. A dziś mi lekarz zalecił, ale w laboratorium przyszpitalnym w redłowie i zapłaciłam 30 zł! Nie zła różnica!
Ujescisko to w Gdańsku.Chodzilam na kase chorych,rowniez robilam bete-i to koszt 36zł x2. :))))chcesz,masz moje gg5721369 bedzie mi milo.
Za to mi doktor kazala zrobic toxsoplazmoze i cytomegalie,i jakies inne we własnym zakresie-te badania pewnie drozsze,musze sprawdzic ceny.I podstawe to juz na kase chorych.
ania 30 zł a 250 zł to mega różnica, szok...
image
image
madziakin, no włąśnie szok!! A przychodnia państwowa, tak jak szpital.
tekla, nie mam gg, i niestety nie umiem się nim posługiwać, choć pewnie to nie jakoś skomplikowane bardzo. Ale mam skype, może i Ty masz? Ale musze sobie to gg zainstalować, dzis już nie bardzo mam siłe wertować po necie, ale jutro wieczorkiem to zrobie.
Kurcze, mam wrażenie że piersi mam jak balony:)
Tak się zastanawiam, jak mojemu powiedzieć o ciąży. Akurat za 2 tyg mamy rocznice ślubu, i razem bym to zgrała. Tylko mi jakoś pomysłu brak.
Kola ja chodze od lat do doktora Kaczora-przyjmuje w przychodni Kaszuby i prywatnie. Ja chodze na NFZ i sobie chwalę. Jeżeli chodzi o jego opinię to są różne -niektóre dobre , niektóre złe. Lekarz jest bardzo powolny ale dokładny. Wszystko tłumaczy. Co do Wajlonisa to miałam z nim przyjemność w szpitalu wejherowskim jak byłam na łyżeczkowaniu i był dla nas( wszystkie 3 z poronieniem) szorstki-byłyśmy dla niego problemem, bo był nawał cesarek na dole i musiałaśmy czekać na zabieg dlatego do niego nie pójdę. Z jednej strony go rozumiem , bo ważniejsze dziecko które ma się urodzić niż te martwe nasze.
image
image
Ja chodziłam z Zosią i teraz do dr Szeleźińskiego, tylko on przyjmuje w Sopocie, starszy ale profesjonalny, jest zastępcą ordynatora na Zaspie. Jeśli ktoś by chciał namiar, dajcie znać.
hej:) jak tam dzionek mija??? ja się cieszę,że w końcu weekendzik, będę mogła pospać dłużej:))))
ania i co masz jakiś pomysł jak powiedzieć mężowi??? taka niespodzinka w rocznicę, super:))))
image
image
1.misia83 - 06.01.2012
2.Kola -18.01.2012
3.madziakin - 23.01.2012
4.andzia -23.01.2012
6.Marta-B -28.01.2012
8.Luciolla -10.02.2012
9.Paula81 - 7-10.02.2012
10.Tekla28 - ??
11. ania - ??
image
image
Ja dziś padam normalnie, praca, ciąża i maluch to dużo jak dla mnie, i tak dobrze ze upału nie ma. A swoją drogą już 11 tydzień zaczęłam, jak ten czas leci:) Ja też robiłam glukozę na początku, mam taką graniczną i trochę się martwię, ale gin powiedziała, żeby po prostu uważać co się je na razie
misia no na pewno ciężko, mnie sama praca tej ciąży mnie wykańcza, czuję się jakaś taka zmęczona że nie mam siły na nic a Ty jeszcze musisz zajmować się swoją dzidzią, podziwiam:) nie martw się jak gin powiedziała,że wszystko w porządku to tak jest, uważaj tylko co jesz a będzie dobrze:)
ojj czas szybko leci ja już pojutrze 9 tydzień zaczynam... w tym tygodniu jakoś mniejsze mam mdłości i ból brzucha nie wiem czy to już mija czy najgorsze jeszcze przede mną...?
image
image
Ja w poniedziałek też zacznam 9 tydzień :) czuje się ciągle senna, nawet teraz jestem po 2 godzinnej drzemce :)
jak to dobrze, że weekend i będzie można odespać ciężki tydzień.
Tak się zastanawiam bo od tygodnia czuje mniejszą bolesność piersi i jestem ciekawa czy to normalne bo to chyba trochę za wcześnie...
Kola ja chyba też odczuwam minimalnie mniejszą bolesność piersi i troszkę mniejsze mam mdłości... chociaż piersi cały czas są wrażliwe bardzo i w sumie raz bolą mniej a raz mocniej....
image
image
misia, ja mam podobnie, praca, ciąża i mały urwis to normalnie zbyt dużo. Dziś go kładłam i usnełam razem z nim, a chciałam tyle rzeczy wieczorem zrobić. Teraz to już mi się nic nie chce.
Madziakin, mnie jakoś też dzis sie wydaje, że piersi "znormalniały".
Zmykam spać, przede mną samotny weekend z maluchem. Gdyby jeszcze była pogoda to poszli byśmy na plaże, i ok, a tak to muszę mu jakieś atrakcje szykować.
Pozdrawiam
aaa, i wciąż nie wiem jak to oznajmić mężowi. Jakoś nie mam pomysłu. No i czekam jeszcze na wyniki badań. Pewnie do wtorku, bo powtórke to dopiero w poniedziałek zrobie.
Hejka,ja nie mam zadnych dolegliwosci ciazowych.Czytam tu o waszych mdlosciach-ja nic!!!!Poza piersiami ktrore urosły.Ja jestem inna :),wczoraj po pracy od 8-17 -w domu zaraz zrobilam miske surowki :),ciasto z truskawkami-jak nigdy nie chcialo mi wyjsc,ale da sie zjesc :).No pozniej czulam zmeczenie,nogi bolaly. Ale jestem jak kon :))))))
Ja nie mialam mozliwosci powiedzenie w romantyczny sposob,zrobilam test i sama mu pokazalam i zaczelam płakac a on przytulal mnie :),ale to byly łzy takie niedowierzania,radosci i zaskoczenia totalnego i wszystkiego naraz. :))))) nigdy nie przypuszczalabym,ze zajde w maju..... :)
Tekla, Paula - gratulacje:) Coraz więcej nas się zbiera:) Czyżby ten maj tak podziałał??;)

Ja też jakby mniej odczuwam wrażliwość piersi, mam mniejsze mdłości wieczorne, zastanawiam się czy to tak ma być, czy coś jest nie tak?
Wczoraj rano miałam plamienie:( Z moją gin udało mi się skontaktować dopiero późnym popołudniem, zaleciła potrójną dawkę duphastonu i podwójną luteiny i leżeć przez co najmniej 3 dni. A jak by się nasilało krwawienie to do szpitala. Słyszałam że niektóre dziewczyny plamią i nie dzieje się nic strasznego. Mam nadzieję że u nas też będzie ok. Dziś już nie plamię.

Zastanawiam się nad wyborem lekarza, niby mam swoją Ostrowską (mieszkam w Rumi), ale chciałabym kogoś, kto na pewno będzie w Wejherowie podczas porodu no i przydałby się ktoś do kogo mogę dzwonić częściej, a nie tylko w 2 wieczory w tygodniu, bo jak coś się stanie to co? Czy Wy też macie takie problemy czy wystarczy Wam lekarz osiągalny dość rzadko?
image
ania na pewno coś wymyślisz żeby w jakiś fajny sposób powiedzieć mężowi:) na pewno się ucieszy:)

ja też się jakoś lepiej ostatnio czuję, mniejsze mdłości mam, piersi trochę znormalniały ale cały czas rosną;) ogólnie to nie czuję się najgorzej, mogę jeść wszystko, fakt mam większy apetyt na niektóre rzeczy ale jakiś mega zachcianek nie mam tak jak to mówią... i na ogórki jakoś nie mam ochoty... no w sumie jak wczoraj jadłam kapustkę kiszoną to się zajadałam;) ale w sumie to czuję sie dość normalnie jak na ciążę;) jedynie te zmęczenie i bolące nogi czasami...

Martra-B uważaj na siebie teraz i odpoczywaj dużo!! ale na pewno wszystko będzie dobrze, dużo moich koleżanek miało plamienia ale wszytsko było dobrze:) musisz tylko uważać na siebie:)
image
image
Ja bym chyba nie wytrzymała i powiedziała mężowi od razu :) ale rocznica to super okazja, i fajny prezent :)

Marta, wszystko będzie dobrze, leż jeśli możesz i wypoczywaj, ważne, że plamienie przeszło.
U mnie w poprzedniej ciąży nie dzwoniłam do lekarza, na szczęście nie było potrzeby, ale nr komórki mam w razie co.

U mnie samopoczucie dobrze, ani mdłości, ani niestety piersi nie urosły :) ale to chyba jeszcze za wcześnie.
Paula na pewno niedługo ci urosną:) ja z natury mam bardzo małe i zawsze myślałam,że nawet jak zajdę w ciążę to pewnie nie urosną a tu proszę jaka niespodzianka , stają się coraz większe;) hihi szkoda tylko,że już na zawsze takie nie pozostaną;)

ja się jakoś gorzej poczułam, troszkę główka boli i jakoś oczy się same zamykają...:(
image
image
Ciao:)
marta-b wypoczywaj w miare możliwości i nie przemęczaj się. Będzie wszystko ok.
Paula, jeszcze będą ci ciążyć:) urosną urosną.
madziakin normalne, że jesteś senna, tak jest na początku. Wypoczywaj, później ciężko na to znaleźć czas.
U mnie dziś dzień zleciał nawet nie wiem kiedy. Nie miałam nawet czasu żeby myśleć o tym czy mi coś dolega:)
Ja zawsze miałam spory biust. Narzeczony zawsze żartował że powinnam być im wdzięczna bo to dzięki nim się mną zainteresował :) (mało romantyczne, ale cóż... myślał takimi kategoriami jak każdy facet). Teraz zrobiły się jeszcze większe. A czytałam że rosną do samego porodu. A już po porodzie.... Boże będę miała chyba miseczkę "I" albo "J" :P
jak Wam tam dzisiaj dzionek mija??? u nas dziś okropna pogoda, zimno, pada deszcz...ojjj nic się nie chce;(

miłej niedzieli życzę:*
image
image
A u mnie dziś nawet ładna pogoda, słoneczko świeci więc zaraz uciekam posiedzieć trochę w ogrodzie, z chęcią bym się poopalała ale to raczej nie jest wskazane w ciąży... (tak przynajmniej słyszałam).
A później mam zamiar udać się do kina :)
Również życzę udanej niedzieli :)
Ja od mojej przyszłej teściowej wypożyczam często psa żeby się trochę poruszać :) Także dziennie przynajmniej dwie godzinki spacerku. Dziś w Pruszczu śliczne słonko. Dopiero co wróciłam na obiadek. Poleżymy chwilkę i idziemy dalej. Uwielbiam takie niedziele :)
Dziewczyny, a jaką macie wielkość ciałka zółtego wpisaną w usg (i w którym tyg)? Bo ja ostatnio miałam 30 mm i nie wiem czy nie za duże jest, na necie znalazlam na jakimś forum, że powinno być max 6 mm i nie wiem czy to o ten sam wymiar chodzi.
misia ja niestety nie mogę się połapać w tym USG i nie wiem który zapis oznacza ciałko żółte... ale nie masz się co martwić, bo jakby coś było nie tak to gin by ci powiedział!!
image
image
no, chyba mi sie te nazwy pokrecily:) to przez ten internet wszystko, czlowiek czyta i potem sie zastanawia;)
Cześć,
u nas też niedziela całkiem sympatycznie zleciała, cieplutko i słonecznie, siedziałam na plaży z małym. Tzn, biegałam za nim po placu zabaw na plaży, bo siedziałam tylko kiedy na chwilke się zatrzymywał aby coś przekąsić. Ale ogólnie lubie słoneczko więc jest ok. Też staram się jakoś specjalnie nie opalać, ale nie moge zrezygnować z pobytu na plaży, bo dla malego to super frajda.
misia, ja już dawno zrezygnowałam z czytania o ciąży w necie, bo w pierwszej ciąży, jak czytałam, to na każdym portalu było coś innego, wszyscy coś innego mi mówili, a ja głupiałam.Teraz postanowiłam, że nie będę głupieć i nie będę tracić wzroku czytając mylne informacje. Myślę, że jak coś będzie nie tak to mi powie gin, albo sama to będę czuć.
Kurcze, mdli mnie ostatnio, a ja tego nienawidze. Jak się czymś zajmuje to nie myśle i jest ok, a jak tylko usiąde na chwilke to od razu mi nie dobrze. No i nie chcę żeby mąż już odkrył. A ja wciąż nie wiem jak mu to powiedzieć. Pewnie do prezentu dołączę fotke z usg i tyle. Ciekawe czy zrozumie o co chodzi:)
Jutro może mi się uda podjechać na powtórke badania, to wtedy będę pewna.
hej dziewczyny:)

no ja właśnie po pracy, w końcu:) strasznie się nie wyspałam, bo jakoś duszno mi było w nocy i kręciłam się z boku na bok... dziś średnio się czuje, rano nie najgorzej, później mnie siły opuściły, trochę mdliło, w głowie się kręciło i trochę mnie krzyż bolał... no ale teraz już się lepiej poczułam:)

ja też se postanowiłam,że nie będę czytać w necie różnych niestworzonych rzeczy na temat ciąży bo naprawdę można zgłupieć... ostatnio się naczytałam na różnych forach jak to kobiety szczęśliwe że w ciąży, poszły na drugą wizytę a tu już serduszko nie biło;( i se tak wkręciłam i cały czas się stresowałam ale naprawdę tak nie można bo można zwariować... kiedyś nie było takiego dostępu do netu, nie było tak łatwo dostępnej wszelakiej wiedzy a nasze mamy jakoś rodziły, nie przejmowały się tak bardzo i wszystko było ok:)

aniu normalnie powiedz mężowi, na pewno się ucieszy:) a kiedy Wasza rocznica??? ile masz Wasza pociecha teraz???
image
image
Hej dziewczyny. Mnie przez weekend nie było bo wyjechałam z mężem odpocząć. Pogoda dopisała, nawet sie troche opaliłam na rowerze wodnym:) Samopoczucie rano mam dobre a im bliżej wieczora tym gorzej. Wczoraj od 22 byłam juz w łózku i się kręciłam i nie mogłam spać. To mnie w brzuchu coś zakuło , to tv za głośno...cholery można czasem dostać. Zastanawiam sie jak ja lato w pracy wytrzymam. Klimatyzacji nie mamy, jest duszno, jeszcze remont ulicy na zewnątrz... naprawde nie wiem. Już teraz mam nogi opuchnięte cały czas. Jestem wzdęta jakaś . No zobaczymy jak będzie jutro.... Ja to też przewrażliwiona jestem i sie boję , bo chce by sie wreszcie nam udało, chce tą ciażę utrzymać. W czwartek mam wizytę i powiem wam że mam juz stresa... Poprostu sie boję.
image
image
Marti nie martw się tym razem na pewno się uda i wszytko będzie dobrze:) Najważniejsze to nie stresować się i być dobrej myśli:) na pewno masz stresa przed tą wizytą ale teraz na pewno wszystko będzie dobrze:)
image
image
Marti - ja też im bliżej wieczora tym gorzej się czuję. Ale przynajmniej łatwo mi rano wstać;) Co do pracy... latem gdy jest gorąco szybciej się męczymy i tak sobie pomyślałam, czy nie ma może wskazań żebyś wzięła zwolnienie? Tzn. jeśli chcesz i czujesz się na siłach pracować to ok, tylko tak mi się wydaje że skoro boisz się że nie utrzymasz ciąży to może warto pomyśleć o zwolnieniu?

Ja to jestem szczęściara, bo jako nauczyciel latem mam wakacje, więc te 3 najważniejsze miesiące spędzę na spokojnie w domu.

Co bo plamienia to ustało po południu tego samego dnia którego się zaczęło, ale dużo odpoczywam - gdy wyjdę coś załatwić na 2 godzinki to potem po prostu padam z nóg. Nie wyobrażam sobie w takim stanie ogarniać zgrai dzieciaków - niepełnosprawnych lub z zaburzeniami zachowania... Czuję się trochę jak stara babcia: leżę lub siedzę, szybko się męczę, jestem taka niepotrzebna... ale trudno, skoro tak najlepiej dla naszego maleństwa.
image
Marta - B to dobrze,że plamienia ustały:)
tylko pozazdrościć tego wolnego, też bym tak chciała;)

ojj ja też się trochę czuję jak stara babcia hihi;) szybko się męczę, ciągle zmęczona i nic się nie chce... ojj mam nadzieję,że już niedługo to minie:)
image
image
Madziakin, Ania, Misia - macie rację żeby nie czytać bajerów w necie, bo można naprawdę niezłą schizę załapać. Ja się dowiedziałam przez to forum że jedna moja koleżanka z reala straciła dzidziusia:( Ehh... To się zdarza, ale gdyby każde nasze podejście miało się tak kończyć to ludzie by wyginęli, a skoro nasza populacja nie ginie, to znak że jednak mamy większe szanse na powodzenie:)

Co do czytania informacji to dostałam kilka czasopism i broszurek fachowych od mojej gin i je czytam, bo jednak jakąś wiedzę dobrze mieć. Dziewczyny a czy Wy zamierzacie iść do szkoły rodzenia? Jeśli tak to z partnerami?
image
Madziakin - :) a jak Twój mąż znosi to zmęczenie i niemoc?:) Mój póki co wyrozumiale i pomaga mi troskliwie, ale nie wiem jak długo jeszcze pociągnie w takim stanie;)
image
no póki co też bardzo wyrozumiale, pomaga mi dużo, troszczy się abym się zdrzemnęła chociaż troszkę w dzień, ale również wyciąga mnie na spacery mimo to że czasami mi się bardzo nie chce, ale zawsze taki spacerek mi bardzo dobrze robi:) no i bardzo dzielnie znosi moje humory, bo bardzo szybko się denerwuję ostatnio...;) mam nadzieję,że jeszcze trochę wytrzyma;)
image
image
Hihih, Madziakin - co do humorów to ja może się nie denerwuję, ale zawsze muszę postawić na swoim, bronię się zaciekle, udało mi się kilka spraw w urzędach pozałatwiać tak jak nigdy;) Jakieś takie zacięcie mam;)

My to jednak mamy kochanych mężów, mój M właśnie stwierdził że jako ojciec naszego maleństwa ma prawo zabronić mi siedzenia przy kompie bo to szkodzi, więc wzywa mnie nieodwołalnie na kanapę;) Żegnam się zatem z Wami na dziś hihih;)
image
hihi no bardzo troskliwego męża masz:))))) to miłego wieczorku życzę:*
image
image
Marta, na pewno się uda tym razem! Musisz być dobrej myśłi. Na pewno masz stresa przed wizytą, ale zobaczysz będzie dobrze.
Wasi mężowie o Was już dbają, a mój nawet nie wie jeszcze. I do 27.06 mam zamiar nic mu nie mówić , dopiero właśnie w rocznicę mu powiem. No oczywiście, jeżeli mój plan nie zawiedzie z jakiegoś powodu. Ale i tak myślę, że jakoś specjalnie by o mnie nie dbał. Przy pierwszej ciąży nie przypaminam sobie żadnej taryfy ulgowej. Ale prawdą jest również to, że jej nie potrzebowałam. Czułam się super od pierwszego do ostatniego dnia ciąży. Wyszłam z pracy, poszłam urodzić i wróciłam do pracy z maleństwem. I pewnie tym razem będzie podobnie. Ale to jeszcze zobaczymy.
Madziakin, pytałaś ile ma nasz mały, więc 2 lata i 3 miesiące.
Dziś byłam na powtórce bety, jutro podjadę po odbiór i zobaczymy który mi tydzień pokarze tak dokłądniej. Nawet nie wiem, ale chyba można po tym badaniu właśnie tydzień ciąży określić.
Miłego wieczorka!
Halo Halo!!!
Ja również zapowiadam się stycznową mamusią!
termin wypada 26.02.2012 r.!!!

Witam wszytskie przyszłe mamy ;-)
Madziakin, może załóżmy kontynuację wątku od nowa, i w tytule wpisz styczniowe i lutowe mamusie. Widze, że lutowych przybywa, a część może nawet do nas nie zagląda bo myśłi, że tylko styczniowe jesteśmy.
próba suwaczka
image
Struś witamy!:) Termin jak rozumiem 26.01, nie 26.02? Jak się czujesz w tym pięknym stanie?:)
image
dziewczynki link do nowego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=245956&c=1&k=160
image
image
do góry