Widok

Mamusie wrześniowe i październikowe 2014 (12)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78 - córcia Nadia
05.09.2014 mamakaroli - córeczka Natalka
06.09.2014 cytrynka - synek Szymon
06.09.2014 Dora89 - synek Janek
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
11.09.2014 AgaKr - synek Aleksander
15.09.2014 Magra - córeczka Emilia
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
19.09.2014 Mileczka - synek
19.09.2014 Eve-Eve-Eve - córeczka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 Wrzesien - synek Mateusz
26.09.2014 GosiaX - córka Maja
26.09.2014 manka - synek Bartuś
26.09.2014 tynka- synek
27.09.2014 aniuleczka25 - córcia :)
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
01.10.2014 weronikaz - synek Jaś,
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85 - córeczka
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
09.10.2014 karo_lina - jeśli synek - Filip, jeśli córeczka - Maja
11.10.2014 Miliani- synek
26.10.2014 gabi1111 - synek Max

link do poprzedniego forum: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesniowe-i-pazdziernikowe-2014-11-t543630,1,130.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny mój suwaczek jest ok, tak mi sie wydaje. Ja Cię kręce zaraz kończymy 25 i zaczynamy 26 tydzień ! ciekawe co u naszego bobaska słychać :)
image
mój syn wyprowadza mnie dzisiaj z równowagi :/ jak ja dwójkę ogarnę, jak z jednym czasami nie daję rady :P
image
Magra, a mam jeszcze pytanko. Ten ruch po posiłku to od razu po mam się poruszać, czy odczekać parę minut?
image

Hejka,byłam dzisiaj na glukozie i na czczo mam 85 a po 2 godzinach i wypicu 75g mam 65, trochę to dziwne :/ kurcze siedziałam nie ruszałam sie, nie piłam nie jadałam a taki niski aż dzwine, teraz czekam co na ten wynik powie lekarz, jutro powinnam miec opis wyniku w necie i zobaczymy, niby fajny ze niski ale jakoś tak dziwnie się tym martwię :(
imageimage
Karolina ja się zarejestrowałam do położnej w przychodni obok , w Gdyni, a o te spotkania edukacyjne sama zapytałam, bo jest ten program Po prostu położna i ma on na celu uświadamianie kobietom w ciąży np. Ich prawa do cotygodniowych spotkań z położną od 21. Tyg ciąży . To ponoć wygląda tak jak szkoła rodzenia, tylko bezplatne bo z NFZu , a z położną nie spotykasz się w grupie tylko osobiście face to face i jak wolisz, albo w przychodni albo u siebie w domu :) także mi taki układ odpowiada, bo będę miała położną zaprzyjaźnioną, a pytań będę mogła zadawać do oporu, bez skrępowań :) polecam :)

Dziewczyny mi też brzuch twardnieje czasem od jakichś 3 tygodni. Zbiera się w jednym miejscu taka piłka twarda jak kamień , ale nie boli, raczej czuję tylko takie ściąganie czy mrowienie. Lekarz badał mi szyjkę macicy i powiedział, że to zwykłe skurcze na tym etapie i nie ma powodów do obaw :)

A dziś byłam u szwagierki i mój synek kopnął ją w rękę, ale była szczęśliwa :) a jej synek w końcu się przekonuje do kuzyna z brzucha, trochę głaskał mnie po brzuchu a potem chyba sie poirytował, że kuzyn nie odpowiada i kopnął mnie , na szczęście nie mocno . . . :) i na pożegnanie nie uspokoił się dopóki nie dostał buzi od cioci, fajne są takie maluchy :)

Megi pogratulować córeczki :)

Cytrynka ja potem wrzucę listę, ale raczej nic nowego nie wniosę do tematu :) a łóżeczko fajne, też szukamy białego, tyle że w komplecie ze wszystkim :)
image
manka nie martw sie na zapas i poczekaj na opinie lekarza, też czekam na komentarz od mojego, ale to dopiero w poniedziałek

obraz zaczął mi się rozmazywać, byłam dziś u okulisty na konsultacji, lekko wada mi się pogorszyła, co jest spowodowane ciążą rzecz jasna i "obluźnieniem się tkanek" cokolwiek to znaczy. Mam małą wadę i ma wszystko wrócić do normy (90% przypadków), ale czeka mnie jeszcze seria badań, we wtorek badanie pola widzenia (40sto min lekarz mówiła) i za ok. 10 dni krople i badanie i zakaz prowadzenia auta tego dnia ;/ także czeka mnie wycieczka do medicover
image
O matko ledwo nadarzylam:)))

Cytrynka napisze ci pozniej co ja kupilam:)
Mi tez siostra podpowiadala co jest potrzebne,a co zupelnie nie,moze Ci sie przyda:)

Aga super,ze glukoza u Ciebie wyszla dobrze:)

Mamusie ,ktore pisaly o laktatorze i sterylizatorze dobrze,ze mowicie co sie przydaje a co nie. Sterylizator jednak kupie,a laktator po urodzeniu bo w sumie nie wiadomo jak bedie u mnie z mlekiem:)
image
Megi ladne imie Zuzia:)
image
Manka nie martw sie wynikiem glukozy. Moze to oznacza ,ze twoj organizm bardzo dobrze sobie radzi z taka iloscia na raz?
image
wrzesien ja co prawda mama jeszcze nie jestem, ale myśle, że laktator warto mieć zawczasu, swój mam zamiar wziąć do szpitala (wiem że w szpitalach można wypożyczyć) poza tym mleko trzeba odciągać jak zajdzie potrzeba,żeby nie doszło do zapalenia. No ale to moje zadanie i w każdym bądź razie posiadam ten sprzęt
image
kocyka minky jednak nie kupuje, siostra mi szyje u swojej koleżanki w ramach prezentu powitalnego malucha :) swoją drogą ucieszyła mnie ta nowiną :P
image
Aga widzisz nie pomyslalam o szpitalu:/ ,to moze ten reczn kupie chociaz. Dzieki za cenna uwage bo mi ze łba wypadło:))
image
Megi, Gratuluję Córci!!! dziś dotarł do nas wózeczek - przetestowaliśmy go z mężem i jest super, dobrze wykonany, na "żywo" wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach, ma dużą gondole, dużo dodatków i w całości prezentuje się okazale - także jeżeli się nad nim zastanawiasz - to polecam bardzo!!!! :-) A imię Nadia - też jest ładne :-). Ja już widzę naszą jak będzie w wieku kiedy zacznie już być "bardziej kontaktowa" i samodzielna i jakoś tak mi to imię pasuje :-).

I już nie mogę doczekać się jutrzejszej wizyty u lekarza, kiedy będziemy mogli ją zobaczyć :-)
Evi to ja muszę zerknąć jakie dokładnie ma wymiary ten wózek, bo musi się mieścić do mojego hatchback'a ;). Wiadomo, że gondola nie może być za mała jak ma pomieścić nasze różowe, pulchne niemowlaczki i to jeszcze w odzieniu zimowym, ale w Bebetto Luca jak dla mnie jest w sam raz :).
No u mnie duża rozkmina pomiędzy Zuzią a Nadią. Nadia to jest takie wymowne imię, pasuje do małej rezolutnej dziewczynki jaki i dorosłej pięknej kobiety - mi tak się kojarzy przynajmniej :). A do Zuzi mam sentyment bo jak jeszcze dzieci były w sferze marzeń moich i męża to często żartowaliśmy, że będziemy mieli małą Zuzię :]. Na razie decyzja nie podjęta ;p.
Karo_lina i Aga_kr fajnie macie z tym usg, ja też mogłabym oglądać moje baby non stop :)
image
Megi byc moze skoro zartowaliscie ,ze bedzie mala Zuzia to teraz sie Wasze zarty spelniaja:)))
image
Halo;)) co tu dzisiaj z rana tak cicho? :)

Wlasnie patrzylam z m jak maluszek szaleje:) brzuch sie rusza i reaguje na nasze glosy:) slodkie to .
image
pytanie do mam, które mają już dzieciaczki: jakie łóżeczko turystyczne polecacie? miałam jedno beznadziejne po siostrzeńcu, teraz się kompletnie rozwaliło, a 12.06. wyjeżdżamy na dłuższy weekend i muszę coś kupic... najważniejsze, żeby się szybko składało i rozkładało... help! :D
Karolina, u teściów stoi takie http://www.ceneo.pl/16793357 składa się dość szybko, służy juz dziewczynom 5 lat prawie, wprawdzie tylko na weekendy u dziadków ale było ich sporo :)

U nas o imieniu nawet nie rozmawiamy jeszcze bo żadne z nas nie ma za bardzo pomysłu na kolejną dziewczynę :) Chociaż np. Nadia bardzo mi się podoba ale u męża nie przejdzie, a Zuzę okupuje już młodsza :) jeszcze Helena mi się podoba.
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
Kasia imie Helenka lepsze od Nadii:)) chyba trzymam strone facetow pod tym wzgledem ,bo mojemu tez to imie nie odpowiadalo kiedy myslelismy,ze bedzie corcia:)
image
Tez bym wolała Helenkę, ale mąż tez się na nie krzywi, chciałby Paulinę a mi jakoś to imię kompletnie nie pasuje do mojego dziecka :) Zresztą jak mówi moja mama i siostra (wbrew opini mojej gin) że i tak będzie Łukasz ;)
Co do laktatora w szpitalu to przy Zosi nawet go nie wyjęłam bo wszystko samo ładnie się rozkręciło, a juz przy Zuzce musiałam trochę pciągać te cycki bo laktacja jakby poród przespała o 2 dni... Potem w domu było juz ok, dokarmiałam małą przez 3 dni w szpitalu i jeden dzień w domu a potem tylko pierś.
kaska - dzięki a info :) widzę, że Smyk ma to łóżeczko w ofercie, więc pewnie się w weekend tam wybiorę :)
He he Twoja siostra i mama sa nie ocenione:)))
Ja musze zapytac w szpitalu czy bedzie laktator bo sama juz nie wiem czy kupic czy nie:/
image
Wrzesień - a gdzie planujesz rodzic? na pewno na Zaspie mają i nie trzeba miec swojego.
Dzień dobry :)
ja rodziłam na zaspie, tam był laktaktor jak ktoś potrzebował. ja swój dopiero kupiłam po porodzie jak byłam w domu, bo miałam dużo mleka i młoda nie byla w stanie wszystkiego przejeść :) w szpitalu nie był mi potrzebny
imageimage
Dziewczynki a ja jak chciałam córe nazwać Maja, tak teraz bym się zastanawiała , bo to ponoć jedno z najpopularniejszych imion a jednak wolałabym takie trochębardxiej niepowtarzalne, może Dagmara albo Klara :) podobają mi się, a tak będzie mały Jaś :)

Ja jesli szpital będzie wyposażony w laktator to na sam początek nie będę kupować. Zobaczę najpierw jak będzie z laktacją, bo jednak bardzo bym chciała karmić piersią, a potem zastanowię się czy taki zwykły czy elektroniczny. Moja mama mówi że miała zwykły i wcale nie narzekała .
image
Weronika jak daliśmy naszej córce na imię Maja też myślałam ze jest bardzo popularne, a okazuje sie że u niej w przedszkolu nie ma żadnej Mai :)
imageimage
kaska2308 my chcieliśmy Helenkę, imię śliczne ! tyle, że jest pisiorek więc będzie Olek :) co do Łukasza to ja miałam być Łukasz :P

jade dziś w odwiedziny do malej dziewczynki tygodniowej, pewnie sie rozczule :P
image
Hehe dziewczyny to u nas taka sytuacja: mój tata nazywa się Jan , ale wybieraliśmy też inne imiona a mojemu żadne inne nie odpowiada , jak tylko Jaś, więc będzie troche dziwnie, nie powiem :) ale cóż robić skoro tylko maly Jan nam odpowiada, z resztą mój tato też nosi imię po swoich dwóch dziadkach ;)
image
Zoś tez podobno pełno a u mojej w przedszkolu jest tylko ona, za to Zuzie są trzy :) ciekawe czy jak moja Zuza pójdzie do przedszkola to będzie miała w swoim roczniku dużo imienniczek? Za to co trzecia mama przedszkolaka w grupie córki ma na imię Kasia :)
Olkowi smakują chyba moje koktajle owocowe, bo wariuje po nich :)

dla wszystkich mam , miałam wrzucić 26.05 zapomniałam sorki :)
https://www.youtube.com/watch?v=2XDmimpyhRA
image
AGAtwoja linkaż nie wrzucił się poprawnie :-)
Ach te hormony w ciąży, aż sie poryczałam... :)
Cześć dziewczyny :)
ale pędzicie :) imiona super zwłaszcza Helenka, Nadia i Zosia :)

a co do laktatorów to polecacie zwykłe czy elektryczne?
Aga ale piękna piosenka, łzy same sie pchają do oczu :)
Ręcznego nigdy nie miałam więc się nie wypowiem, używałam Aventu Isis i byłam z niego zadowolona, jest w miarę cichy, wydajny i jest opcja zapamiętywania rytmu ssania, nadal działa więc dalej będę go używała.
Karolina ja mam zamiar rodzic w Swessmedzie. Cena troche wysoka,ale moj m tez chce zeby tam isc,wiec nie upieralam sie sama:)
Z drugim moze bedzie latwiej i pojde na zaspe:)
image
Witam wszystkie przyszłe mamusie w to piątkowe popołudnie :)

Ja od rana siedzę dzisiaj i szukam ciuszków dla mojego szkraba :)
Na allegro można czasem znaleźć naprawdę fajne rzeczy także siedzę i szperam :D
Mam do was pytanie- po ile i czego kupujecie dla swoich pociech ? I w jakich rozmiarach?
Ja na razie najwięcej mam w rozmiarze 62- bezpiecznym bo podobno mój synek duuuży ma być :)

aaaa mam jeszcze do Was pytanie- puszczacie swoim dzieciaczkom w brzuchu jakąś muzyczkę ? Słyszałam,że to się sprawdza,ale nie mam pomysłu co mu puszczać .....
Moje dziewczyny słuchały w brzuchu rocka, teraz też tak jest :) Chociaż, każda była też jeszcze w brzuchu w filharmonii :)
a ja dziś byłam ostatni dzien w pracy i jak pomyslę, że czeka mnie ok. 1,5 roku wolnego to mi jakoś dziwnie :/

ja laktator polecam zakupić wcześniej, mam Medelę ręczny i nie narzekałam, na poczatku odciągałam na każde karmienie jak Mały leżał na neonatologii, a potem doraźnie

ja na pewno nie zdecydowałabym się na Swissmed, bo co mi z przyjaznego porodu, znieczuleń i innych bajerów, jak sie dzieckiem w razie kłopotów nie zajmą... co z tego, że mają wyposażenie w inkubator itd., jak nigdy tego nie używali i przewożą dziecko na Zaspę lub Kliniczną... ja przede wszystkim wybieram szpital z dobrą opieką neonatologiczną
image
Dziewczyny ja bym się wstrzymała z laktatorem, bo to jednak jest wydatek, a może okazać się niepotrzebny. W razie czego można w każdej chwili kogoś wysłać do sklepu. Co prawda przy pierwszym dziecku bardzo się przydał, ale to z zupełnie innego powodu. Studiowałam jeszcze i jak wychodziłam na uczelnię mała dostawała moje mleko, które wcześniej odciągałam i nawet mroziłam :) i tym sposobem córcię karmiłam do roku. Laktator miałam firmy babyono elektryczny, ręczny w ogóle się u nas nie sprawdził, bym się chyba na śmierć zamachała:) Niestety się zepsuł, a że teraz już nie studiuję to i laktatora póki co nie kupuję. Sterylizatora nie miałam. Normalnie myłam butelki, ewentualnie można kupić taki specjalny płyn do butelek i smoczków.

Moja starsza córa ma na imię Julianna. Baaardzo mi się podobało Julia, a żeby było ciut inaczej, mamy Juliankę, choć pewnie jak podrośnie i tak będzie chciała, żeby się zwracać do niej Julia, Julka. Zobaczymy, póki co jest nasza Julianka:)Też Julia jest jednym z popularniejszych imion, a w przedszkolu (w grupie) u córki jest 1 Julka, 1 Julianka, Mai nie ma żadnej, 1 Zuzia, 1 Zosia. 2 Mateuszów i to chyba jedyne imię, które się powtarza. Myślę więc, że nie ma się co sugerować za bardzo popularnością. Chociaż widziałam na liście na przyszły rok mają być 3 czy 4 Zuzie hehe, ale nie ma chyba reguły.

Teraz najprawdopodobniej będzie Laura lub Kacper. Cały czas mam wrażenie, że będzie 2 dziewczynka, zobaczymy po wtorkowej wizycie, czy się wyjaśni:) Podoba mi się też Blanka, Lena i Aniela, ale dla męża Laura i koniec (ewentualnie Kacper:P).

Moja córka dziś jest na wycieczce z przedszkola. Całe szczęście pogoda im dopisuje, a ja się zamartwiam.. Pierwszy raz pojechała gdzieś beze mnie..
imageimage

Moja była wczoraj na pierwszym swoim przedszkolnym wyjeździe, byli w teatrze i powiedziała mi, że najbardziej to jej się podobała jazda autobusem :)
Julianna piekne imię, maż chciała kiedyś julię, ale mi tak jakoś do końca nie pasowała i powiedziałam, że ewentualnie Julianna ale skończyło sie na Zuzi, może tym razem bardziej zakręcę się wokół tego tematu :)

Co do ciuszków radzę nie szaleć z ilością 56 i 62 bo to kwestia ok 2-3 tygodni i trzeba je odłożyć :)
kaska2308 byli w Miniaturze? U nas idą w przyszły wtorek na Piotrusia Pana, tylko, że to wycieczka piechotką:) A dziś są w Kiełpinie, niedaleko Żukowa, to chyba Twoje okolice :)?
imageimage

62 też myślicie że starcza na kilka tygodni ??
Kurde moja koleżanka ubierała jeszcze kilka tygodni temu swojemu synkowi rozmiar 62 a urodził się 4 stycznia :) 56 to wiem że malutkie i zastanawiam się żeby kupić dosłownie nie wiem 5 sztuk pajacy i to chyba starczy co ?
Tak w miniaturze, właśnie na Piotrusiu :) przedstawienie było podobno super tylko przerwa podczas spektaklu trwała tylko 5 min i dzieciaki nie zdążyły nic zjeść i w toalecie też był problem. A Kiełpino faktycznie "rzut beretem" ode mnie :) a co tam pojechali oglądać?
ubranek w rozmiarzwe 56 i 62 to lepiej tylko po kilka sztuk mieć, taki maluch szybko rośnie i tak jak mówi Kasia 2 - 3 tygodnie i bedą za małe.
Moja w poniedziałek jedzie na pierwszą przedszkolną wycieczkę, jadą okolice chwaszczyna ja juz myślę jak to będzie :(
imageimage
cytrynka ja mialam jedne śpiochy na 56 i ich nigdy nie ubrałam, Maja urodziła się 55 cm, i te od razu były na długość nóżek za małe :(
imageimage
Cytrynka, w sumie to wszystko zależy od dziecka. Moja Zuzka urodziła się 18 sierpnia z waga 3075g i 53cm wzrostu i "topiła" sie dosłownie w 56 a w październiku nosiła już 68.
Cytrynka zależy, jak duże dziecko się urodzi no i rozmiary są też różne w różnych sklepach, np. H&M ma duże. Moja córka ważyła 3200 i miała 52 cm jak się urodziła. Przez pierwsze kilka tygodni nosiła 50-56, pamiętam, że 68 zaczęłam jej zakładać jakoś latem więc jak miała jakieś pół roku, ale wiadomo jak dziecko urodzi się około 4 kg to pewnie zaczyna się od 62 i starczy na krócej.. Wiadomo, że nie ma co przesadzać z ilością, ale jak ubranek będzie za mało to prać to w kółko też nie fajnie.
imageimage

No właśnie dlatego nie wiem kompletnie co robić z tymi ubrankami :(
Ja to zrobiłam głupotę ;P jak tylko dowiedzieliśmy się płeć to pojechaliśmy do h & m i kupiliśmy dwa pajace w rozmiarze 50 :D
Tego to ja na pewno nie ubiorę młodemu :P

To mówicie ,że co - max 2 ubranka na 56 kupić a resztę na 62?

A kupujecie już większe na 68 czy 74 ? Czy to później ?
kaska2308 nawet nie wiem dokładnie, co mają tam robić. Córka mówiła tylko, że będą zwierzątka :)
imageimage

Z ubrankami to jest na tyle dobrze ze wszędzie ich dużo i w każdej chwili jak już maluch się urodzi można dokupić i będziesz już mniej więcej wiedziała na jaki rozmiar

byłam dzisiaj z psem na spacerze to dwa razy mijał mnie samochód google maps :P ciekawe kiedy będą nowe mapy :)
imageimage
Przy Zosi na początek miałam z rozm 3-pak pajaców z tesco i 3 uzywane po kuzynce, 3 długie body, 5 krótkich, 4 pary spiochów, 2 pary rajstopek, jeden cieplejszy pajacyk i dresik i to mi w zupełności wystarczyło a urodziła się podobnie jak Zuzka 3065g i 55cm. Z tym, ze to był poczatek lipca i pierwszy miesiąc w wiekszości przechodziłyśmy w bodziakach z krótkim rękawem i skarpetkach. Teraz pewnie długich bodów przydałoby sie więcej. W ogóle, jak zrobiło sie chłodniej to mój ulubiony zestaw to były właśnie długie body i śpiochy plus ewentualnie skarpetki.
Na poczatku miało być "z rozm 56" :)
My ubranek kupiliśmy trochę na 62, a tak to pojechałam do mamy i wybrałam sobie nawet po 10 sztuk kaftaników , śpiochów, pajacyków itd. w rozmiarach 56 i po tyle samo na 62 i większe. Sporo tego teraz mamy , a niczym nie odbiegają od tych nowych. Są tak samo ładne i dobre jakościowo, niektórych nawet mój brat wcale nie nosił. No i najważniejsze, że nie są to ubranka "starej daty" więc napewno spokojnie będe je synkowi ubierać i wciąż będzie ładnie :) więc mam wystarczająco ubranek i teraz tylko będę dokupować jakieś wyjściowe , kiedy będę chciała. Osobiście jestem zdania, że jeśli ma się od kogo pożyczyć czy załatwić używane ubranka, to nie ma sensu kupować wszystkiego w sklepach. Serio, zniszczyć dziecko takie małe nie ma jak, a można pieniążki zaoszczędzić na fajną zabawkę, albo jakiś ładniejszy ciuszek na wyjście :)
image
Manka ja widziałam google maps w 2011 roku i potem jak oglądałam z mężem ulicę z perspektywy tego ludzika to akurat widać jak wchodzę do klatki swojego bloku gdzie wtedy mieszkałam :D
image
Weronika to dużo tego masz :)
Ja myślałam,że mam dużo ale chyba nie ;/
Z rozmiaru 56 mam chyba 4 pary body z długim rękawem, z krótkim w ogóle nie będę kupować bo myślę że nie będzie potrzebne jak urodzi się we wrześniu :) do tego mam dwie pary spodenek , i dzisiaj kupiłam dwie sztuki pajacyków i to chyba wszystko hmmm nie wiem czy to dużo czy mało jak na rozmiar 56. z 62 mam więcej :)
Ostatnio kupiłam nawet małemu fajne ala jeansy w rozmiarze 68 i sweterek na allegro ale ten to jest malutki i nie wiem czy dotrwa do świąt Bożego Narodzenia żebym go ładnie ubrała :)
Nie wiem sama już głupieje czy mam czegoś za mało czy za dużo... na pewno muszę jeszcze kupić skarpetki bo mam całkowity brak i czapeczki-ale z tym będę miała ogromny problem, bo nie znam się kompletnie na rozmiarach i nie wiem gdzie można dostać jakieś fajne...
Weronika a jeśli mogę zapytać to będzie Twoje pierwsze dziecko ?:)
Ile masz lat? :)
Wiem,że mieszkasz całkiem niedaleko mnie , szczególnie w porównaniu do reszty koleżanek które są z okolic Gdańska :)
A jeżeli któraś chciałaby kupić swojemu to ja na allegro jakiś czas temu znalazłam takie ciuszki i kupiłam od tej osoby dwie pary pół śpiochów i jedne białe body- z czystym sumieniem mogę polecić, są bardzo fajne :)

http://allegro.pl/body-rozpinane-mis-pinokio-roz-62-i4206752432.html

A dzisiaj znalazłam i od razu oczywiście kupiłam taki pajacyk :)

http://allegro.pl/next-pajacyk-pajac-spioch-56-62cm-i4235907077.html

Stwierdzam, że chyba lepiej było jak chodziłam do pracy bo nie siedziałam tyle na stronkach internetowych i nie kupowałam :P jak oszalała ....:)
Cudne są te rzeczy i naprawdę chciałoby się kupić wszystko,ale czy on to wynosi ? Żebym chociaż raz mu ubrała te rzeczy ....

Teraz muszę dokonać ostatecznego wyboru pościeli i mu kupić.

Kocyki mam dwa, pościel myślę że też wystarczy jak mu kupię dwie, ewentualnie prześcieradełek kupię więcej na zmianę. Ręczniki do kąpania z kapturkiem też mam dwa, może dokupię jeden jeszcze-sama nie wiem.

I w sumie z takich droższych zakupów to nie wiem co jeszcze zostało :)
cytrynka, ja mam podobnie z tym wyszukiwaniem ubranek na allegro :) niby mam sporo po synku, ale kuszą mnie takie typowo dziewczęce, więc wyszukuję w necie :D
image
To jest jak nałóg :) Wciąga niesamowicie .....:)

Ale teraz dziewczyny mnie przestraszyły czy nie mam za dużo tych ubranek :P
Postanowiłam jechać dzisiaj do jednego sklepu i wymienić dwie pary spodenek dresowych mam na 62 a wymienię na 68 :)
Mam bardzo mało pajacyków, śpiochów w ogóle nie mam bo jakoś nie wiem , chyba nic mi się nie podoba za to kilka sztuk mam pół śpiochów i długich body.
Teraz nie wiem sama czego i ile powinnam mięć ehh :)
ja używałam tylko pajaców na początku, w ogóle nie miałam śpiochów, roz. 56cm to rzeczywiście na 3 tygodnie, a potem 62-68cm (w zależności jaki producent, bo różnie wypadają)

ja miałam 6 pajaców 56cm, synka zawijałam na początku głównie w rożek, bo taki maluch to tylko śpi i je naprzemiennie :) a potem to można już dokupić nawet na bierząco :D
trzeba mieć jeden grubszy pajac/ja miałam dresik, w razie wizyty u lekarza, wyjazdu itd. no i kombinezon na spacery
image
Kasia2308 -> Helenka bardzo ładnie :) Paulina to chyba trochę wyszło już z obiegu jakieś 15 l. temu :p. Mi się Paula podoba ale mąż jest kategorycznie na nie :/. Może faceci mają takie awersje do niektórych imion bo też im się z "byłymi" kojarzą hehe ;)
Ja laktator kupię dopiero po porodzie jak będzie potrzebny, zobaczymy jak będzie szło :). Tym bardziej dzięki za wskazówkę Karo_lina - ja planuję rodzić na Zaspie. A jest w ogóle opcja, żeby obyć się bez latatora? Moja siostra karmiła córkę do 6 m-cy i naprawdę nie pamiętam by używała...
Weronikaz - mi też się podoba Maja ale jakoś nie komponuje się z naszym nazwiskiem :]. Znajomy mi opowiadał, że miał w podstawówce koleżankę Maję Pszczółkę i Mercedes Kapustę - mają ludzie wyobraźnię :D (mam nadzieję, że to żadna z was bo on jest z Gdyni ;p). Weronikaz jak ty dajesz imię po tacie, to może ja na cześć mojej teściowej dam małej na imię Aleksandra ;)
Magra w kwestii porodu zgadzam się z Tobą w 100%.
Pestka fajny myk z imieniem Julianna, mi tak się podobało Julia,że wzięłam sobie na bierzmowanie , ale faktycznie to bardzo popularne imię od jakiegoś czasu. Ja imię Laura podpowiedziałam mojej siostrze rok temu więc u nas w familii już zajęte ;)
Ja ubranka będę kupować od rozmiaru 56. Moja mama rodziła małe dzieci (2700 g, 2800 g i 2900 g), teściowa dwójkę ok. 3,5 kg, myślicie, że ma to jakiś związek z tym jak duży będzie mój bobas? Jak na 22 tc 404 g to chyba niedużo?
image
Kaska2308, Twoja Zuzia urodziła się w dniu mojego ślubu :D

Cytrynka, rozumiem Cię z szałem zakupów :D chociaż ja teraz trochę przystopowałam :P w ogóle przed ciążą uwielbiałam zakupy. Cały I trym. nienawidziłam -> już wtedy mówiłam, że mam chłopaka pod sercem :D z córką bym dalej śmigała po odzieżówkach :D

ja planuję rodzić na Zaspie, myślałam nad Swissmedem, ale stwierdziłam, że dam Zaspie szansę :D tym bardziej, że mają chyba najwyższy poziom referencyjności... Za to w swissmedzie przekonuje mnie możliwość obecności partnera i rodziny 'kiedy chce'. Dobrze, że na Zaspie teściowa pracuje to będzie wpadała mi pomóc :P także na swissmedzie oszczędzamy :P za to myślimy nad krwią pępowinową i zakupem lepszych szczepionek do szpitala.

Widzę, że tu dyskusja o imionach. Ja się nie wypowiadam, bo mamy z Małżonem totalnie inne zdania, także nie wiem jak to będzie :P

Byłam dzisiaj u diabetologa. Dowiedziałam się, że już się nie robi 2punktowego testu, a 3, o czym mój gin. nie wiedział, ale trudno. Mówiła, że to lekka cukrzyca, że mało prawdopodobne żebym miała ją wcześniej, że małemu nie powinno zaszkodzić. Dostałam glukometr i mam mierzyć po każdym posiłku. Na razie jem normalnie (+ odrzucam słodycze, słodkie napoje, co i tak dla mnie jest "szokiem", bo był to mój "chleb powszedni"), tylko w mniejszych ilościach i godzinę po posiłku mam w normie więc może nie będzie tak źle :) Dalej mam takie momenty napadu histerii, że co ze mnie za matka, skoro nie jestem w stanie zmusić się do surowych warzyw i do ryb, ale nie jestem. mam odruch wymiotny, a i zdarzy się wymiotować np. po surowej marchwi :/ gotowane, czy wymieszane z czymś (np. ziemniakami) już przejdzie, albo jak czytam, że może dojść do obumarcia płodu to wpadam w delirkę.. ale pewnych rzeczy nie zmienię i muszę nauczyć się z nimi żyć. Trzeba walczyć! Mam jeszcze do zrobienia średni wynik cukru z ostatnich 3 mscy. zobaczymy, co on wykaże. W ogóle mnie zastanawia, czemu żaden z ginekologów nie zrobił ze mną wywiadu rodzinnego... Dziedzicznie jestem w grupie ryzyka więc według wszelkich źródeł powinnam mieć ten test obciążenia już na początku, ale czasu nie cofnę i tak... Na razie według 3 lekarzy Mały rozwija się prawidłowo, wszystkie narządy ok, wpasowuje się w średnią krajową więc muszę być dobrej myśli, bo nerwy szkodzą najbardziej... Jeszcze dla własnego, świętego spokoju, umówię się na echo serduszka do invicty :)

Padam. Małżon miał mi zostawić auto, żebym mogła parę spraw na mieście załatwić. I zostawił. Auto, dowód. Tylko kluczyki zabrał do pracy :P
I ze specjalną dedykacją dla Agi_kr i Gabi:

https://www.youtube.com/watch?v=8zaKPwLMLak

... uprzedzam co nieco kościelna, ale tekst ładny warto na spokojnie wysłuchać do końca :)))

Mój nie cierpi tej piosenki, ale faceci nie wiedzą co z nami robią hormony w ciąży :p:p;p
image
Cytrynka zgadza się, to będzie moje pierwsze dziecko , a co do wieku to jestem raczej młoda i czuję się jak małolata bo mam 23 :) mimo wszystko nie chciałam zwlekać z pierworodnym do momentu kiedy będzie dom i drzewo ;) heh mam tego sporo , ale też mam świadomość, że młody wszystkiego i tak nie ubierze, a ja się w tym kiedyś pogubię ;)

No właśnie ja nie wiem co ta nasza Gdynia tak w tyle, chyba tylko 3 nas jest z Milani :)
image
Mileczka więc mamy prawie taki sam staż małżeński :). Mielczka a do kogo chcesz umówić się na echokardiografię i czy lekarz tak zalecił? Pisałaś, że połówkowe wyszło dobrze, a oni też sprawdzają serduszko na tym badaniu. A gdzie byłaś na połówkowym? Nie zamartwiaj się dziewczyno i naprawdę nie czytaj tych wszystkich głupot. Ja też ostatnio przesadziłam z dr Google i płakałam cały wieczór ;p
image
Mileczka, to dobrze, że się już trochę uspokoiłaś :) mówię Ci, że wszystko na 100% będzie dobrze :)

a historia z mężem, jakbym o swoim czytała :D na szczęscie mamy każdy swój samochód :P

a ja z imionami mam tak, że skreślam te, które mi się z kimś źle kojarzą :D Helena - to moja babcia, mam tak na imie z bierzmowania, same dobre skojarzenia :) Nadia - jak byłam w Grecji, była też z rodzicami 6-letnia Nadia, totalna sierota boża :P i już złe skojarzenie :) Julia- córeczka mojej najbliżeszej przyjaciółki...
my chcieliśmy na poczatku Karolina, ale jakoś nie pasowało do końca, potem oglądałam o papieżu jakiś program i mówili, że matka JP II miała na imię Emilia i tak mi wpadło w ucho i się spodobało, mąż zaakceptował, rodzice też :) i zostało
image
Weronika, ja mam 24 także podobnie :)

Megi, ojoj, a co tak czytałaś? Na echo do Chojnickiego, podobno najlepszy na Pomorzu. Na połówkowym wyszło ok, na 4d też, ale Małżonek ma delikatą wadę serce (oczywiście nie pamięta jaką, bo echo miał w LO i wtedy wyszło, a wyniki zdążył zgubić...) i gin. prowadzący powiedział, że w takim przypadku dla spokoju własnego można zrobić, chociaż z jego strony wszystko ok, ale wiadomo lepiej chuchać na zimne :)

Padło pytanie o muzykę. Gdzieś miałam świetny artykuł (postaram się potem poszukać), że klasyczna (m.in. były wymienione symfonie Mozarta), takie wysokie dźwięki podobno świetne stymulują mózg maluszka. Nie znoszę muzyki klasycznej, ale czasem zapuszczę na youtubie (są takie specjalnie "for pregnant") :)

Magra, też skreślam te, które mi się źle kojarzą... i jedno z tych (Dawid) to faworyt mojego R. także jesteśmy w kropce :D chociaż już raz się poddałam i mu mówię, dobra, że Dawid ładne imię, a jak zobaczę synka to pewnie przestanie mi się z innymi kojarzyć, a Małżon "to może Paweł", no luuuuudzie :D

Dziewczyny, pomocy! Mam być chrzestną za tydzień. o Chrzcie wiem od dawna, dzwoniłam już do rodziców małej w sprawie szatki (Mąż jak był Chrzestnym to tak było, ża matka Chrzesta szatke, a ojciec świecę), a mama małej, że spoko, że oni zamawiają jakiś strój u krawcowej i tam będzie szatka. No dobra. to pytam o prezent. oni, że wszystko mają. To sama wymyśliłam (no dobra, Mama pomogła :P) żeby zamiast kasy kupić medalik złoty z łańcuszkiem. I tak zrobiłam. A dzisiaj dostałam smsa, że u nich jest tak, że ojciec chrzestny płaci za chrzest i kupuje świecę, a matka ubiera dziecko i kupuje łańcuszek. Kurde, miałam chyba farta, że kupiłam ten łańcuszek, ale aż nie wiem, co im odpowiedzieć. takie rzeczy to chyba nie tydzień przed? Poszukałam medalika i łańcuszka droższej próby i nie mam już kaski żeby płacić za strój i to szyty na zamówienie (jakiś ludowy).... Dla mnie to niepoważne, że takie rzeczy tydzień przed... Przecież mogłam małej kupić np. drogi fotelik i co wtedy... aż nie wiem, jak zareagować. Uwielbiam tego kuzyna, ale numer niezły...
O kurczę Mileczka to niefajnie dosyć, że takie informacje dopiero tydzień przed, z drugiej strony lepiej tak niż w dzień chrztu, ale i tak uważam, że ładniej by było z ich strony gdyby takie rzeczy wcześniej dogadać z chrzestnymi i to osobiście albo chociaż zadzwonić, a nie sms.

No ale super, że jesteśmy w zbliżonym wieku, ja tu już taka panika , że o ! :)

A tą muzykę na youtube to raz puściłam takie "lulaby" 4godzinne i myślałam, że mój mi zaraz osiwieje albo zejdzie na depresję i po 20 minutach takiej sesji wyłączył :D no i zabronił na nowo odpalać :D
image
ps: Magra, gdyby była córcia to od początku chcieliśmy dać Emilka :) w tym byliśmy zgodni! piękne imię :) na 2 miejscu była Natalka :) jak nie znaliśmy płci się śmieliśmy, że będzie synek, bo za łatwo poszło z imieniem dla dziewczynki :D

Weronika, hahah, dobre :D ja słucham jak nikogo nie ma w domu i staram się robić coś przy tym, sprzątać, czy coś, bo też mnie nerwica bierze :P
Megi, zabiłaś mnie tą piosenką... :) znowu ryczę

Mileczka, sytuacja faktycznie mało komfortowa, tym bardziej, ze interesowałaś się tematem wcześniej i mogli to powiedzieć od razu. U nas tez tak jest, że chrzestna kupuje ubranko i szatkę, chrzestny świecę. Ale gdyby chrzestni wcześniej się tym nie zainteresowali to sama bym kupiła i nie robiła z tego żadnej afery, to tylko taka tradycja, która nie ma dla mnie jakiegoś dużego znaczenia.
Zosię rodziłam jak miałam 24 lata :) ehh, jak ten czas leci...
Hej dziewczyny;)

Mam wrażenie ze dziś nic nie robicie tylko posty piszecie;) tyle tego było do nadrobienia;)

Magra ja również w kwestii porodu w swiss zgadzam się z tobą w 100%

Dzisiaj na szczęscie się wypogodziło,ciekawe jaki będzie weekend.
image
Mileczka a Chojnacki jest rewelacyjny!
z ciekawości puściłam sobie "ciążową" muzyczkę. Ja bardzo lubię klasykę, ale te kawałki to na wieczór do zasypiania są ewentualnie :) i mamusie nie dręczcie się tą muzyką skoro wam się nie podoba bo wasze zdenerwowanie przejdzie na Malucha i zamiast relaksu też się będzie denerwowało :) moje dzieci wychowały się na piosenkach Perfectu, lipali i Comy i nie mają spaczonych umysłów ;) (chyba)
O świecy, szatce/ubranku słyszałam. Ale o płaceniu za chrzest i kupowaniu łańcuszka pierwsze słyszę. Zobaczymy :P wszystko super, gdyby nie takie info tydzień przed :(

Kaska, bałaś też maluszka u Chojnackiego? mi go polecił mój gin więc już z góry założyłam, że musi być super :D

Megi, zastrzeliłaś mnie! piękna piosenką. Przepiękna
image

kurczę. Ucina mi posty :/ nie wiem, o co chodzi...
Piękna piosenka, aż łezka w oku! :)))

Znacie jakiś sklep internetowy, gdzie mogłabym kupić ciuszki disney'a? (w miarę okazyjnie ;p)
image

Jak leżałam na patologii na klinicznej w 2011r to Chojnacki (poproszony o konsultację przypadku mojego synka) przyjechał po godzinie 22 żeby zrobić mi usg. widziałam, że był zmęczony, ale powiedział, że z taki mi sprawami lepiej nie czekać i mimo godziny badał malucha bardzo dokładnie i długo, wszystko mi tłumaczył o nic nie musiałam pytać. Jakieś dwa tygodnie temu siostra była u niego ze swoim 10miesięcznym synkiem bo pediatra usłyszała u niego jakieś szmery no i ma o nim taką samą opinię .
Mileczka, o ile się nie mylę pisałaś, że zapytałaś mamę czy masz kupić ubranko i szatkę, ba, nawet o prezent ewentualny pytałaś... mogła Ci wtedy powiedzieć, a nie się czaić :/ i w ogóle jak można komuś narzucać co ma kupić/sfinansowac na chrzest... no jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że tradycja nakazuje matka chrzestna-szatka, ojciec- świeca, ale ubranka, łańcuszki to już sprawa indywidualna.... takie jest moje zdanie, o! :P
image
Hej kobietki :))
Cytrynka ja w rozmiarze 56 mam chyba z 4 rzeczy:) reszta jest 62 i ogolnie wieksze.

Magra co do swessmedu to wlasnie po to tam potrzebuja badan na temat zdrowia dziecka zeby potem nie odsylali do innego szpitala. Jesli cos dzieje sie przy porodzie to oczywiscie reaguja.
Nie uwazam tak ,ze idzie sie tam po to bo chce sie miec wygodny porod bo ja np nie chce z braku laku miec znieczulenia czy innych udogodnien.
Chodzi mi glownie o miejsce i wlasnie to,ze moj m bedzie ze mna wtedy kiedy bedzie chcial. I opieka tez jest lepsza niz proszenie pielegniarki ktora pomoze z wielkiej łaski.
Co do zaspy to nie wykluczam tez tam porodu bo nigdy nie wiadomo co bedzie na koniec i jak rozwinie sie sam porod. Tylko jakos z opowiadan calkiem niedawnych tam porodow znajomych mam zle opinie. A kazda z nas chyba chce jak najlepiej dla dziecka i kazda rodzi gdzie chce.
Wybacz moze i za ostra odpowiedz,ale dzisiaj mi hormony szaleja ,a wyjatkowo draznia mnie takie wypowiedzi dzisiaj:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mileczka co do chrztu to pierwszy raz slysze ,ze ojciec chrzestny placi za chrzest i matka chrzestna za ubranie:/
To na prawde nie powazne i ja bym sie bardzo wkurzyla na takiego smsa.
Moim zdaniem chrzestni nie sa od tego zeby sponsorowac chrzciny, to juz wielka przesada.
Kupuje sie wlasnie lancuszek i obrazek z pamiatka chrztu od chrzestnych,szatke i swiece i wszystko.
image
Co do muzyczki dla maluszka to ja mu puszczam nieraz takie sety ;)

http://m.youtube.com/watch?v=W9pwmD8J8yg

I serio po tym mi sie uspokaja:)
image
Wrzesien, w ogóle nie odebrałam tego jako ostrej odpowiedzi :)

ale uwierz mi, nie da sie przewidzieć co będzie w trakcie porodu, choćby nawet w czasie ciąży wszystko było w porządku... i wtedy swissmed sobie nie radzi i wiezie karetką do osrodka 3 stopnia referencyjności...

argumenty typu mąż non stop przy Tobie, miłe położne, to tylko poprawa Twojego komfortu...

masz rację, każdy ma prawo rodzić gdzie chce, ostatnio nawet w domu mozna poród organizować, wtedy już w ogóle warunki komfortowe i mąż na okrągło może siedzieć...

ja wyraziłam swoje zdanie i tak naprawdę w każdym szpitalu może sie stać coś nie tak i mogą być problemy, ale ja jednak od początku rozglądałam sie za szpitalem z dobrym oddziałem neonatologicznym
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No dokladnie masz racje ,ze nie da sie przewidziec co bedzie.
Ja staram sie byc dobrej mysli,a ten szpital to nasz wybor nie ze wzgledu wygody tylko po prostu tak chce moj m i ja tez bo moze i nie potrzebnie ,ale slyszelismy nie zbyt dobre opinie o innych szpitalach. Na zaspie to bym mogla rodzic,ale odstraszyly mnie te opinie znajomych. A z klinicznej to juz w ogole:/
Nie wiem jak bedzie,jeszcze jest troche czasu. Ja tam szpitalem sie teraz nie przejmuje tyle co tym,ze jestem w gdansku kompletnie sama i kiedy mojego m akurat nie bedzie to nie wiem jak sobie poradze sama:/ to mnie przeraza.
image
jenyś oglądałam dziś i nosiłam i kołysałam Agatke, które ma 10 dni i waży 3 kg .. maleństwo, a jak ładnie mruczy, dzieci takie malutkie wydają dla mnie bardzo ładne dźwięki :) Agatka nosi ubranka rozm. 56 na styk, a urodziła się 52 cm i 2800 kg i 2 dni przenoszona. KRUSZYNKA

Pestka Julianka ślicznie !

ja mam 2 ubranka na 50 cm (maleńkie), 5-6 na 56 cm, i na 62 to już kilkanaście .. no ale wszystko po chrześniaku, więc miałam ten problem z głowy :)

cytrynka siostra kupiła mi czapeczki w h&m z napisami Il ove my mum & dad są śliczne i malutkie :) cytrynka miałam to samo, jak poszłam na zwolnienie non stop kase wydawałam ! to jest minus :P

mileczka a jakie wartości glukozy i na czczo i po 2 h miałaś ?
image
A z hormonami cos dzisiaj u mnie nie tak chyba,moze dlatego ze denerwuje sie dzisiaj cala sytuacja ciazy i nie wiem dlaczego nawet:/
Chyba jakis taki dzien.
image
Aga ,a jakie masz czapeczki?
To prawda ze na poczatek trzeba miec tylko te wiazane z uszkami?
image
Megi85 dzięki za dedykacje ! :) ładne :)

dziewczyny istne wyciskacze łez te programy, jestem po pierwszym http://www.ipla.tv/Wiedza/5000947-Dokument/5002766-Porody
image
A i jeszcze mam pytanie.
Gdzie jest najwiekszy sklep PEPCO w gdansku?:)
image
Wrzesien, ja też mam dziś spadek formy :/, i dziś ciągle myslę o tym, co zrobimy z synkiem, jak poród się w nocy zacznie, chyba będę musiała się sama zawieźć do szpitala, bo też nikogo tu nie mamy w Gdańsku...
image
wrzesien spoko, też mam mega wahania nastroju, że daj spokój ;/

mam 2 wiązane czapeczki, i 4 niewiązane takie małe zwykłe ( w tym te 2 od siositry nowe z hm w rozm. 68, więc nie takie całkiem malutkie)
image
duży Pepco jest na Oruni górnej, ale nie wiem czy największy :D
image
Magra też nad tym myślałam, ja wezwe karetke jak będę totalnie sama, na pewno nie zadzwonie po moją mame, bo jest panikara nr 1 :P a dodatkowy stres nie jest mi potrzebny
image
Aga, dużo masz tych czapeczek, ja mam jedną :D
image
Magra prawda, ponoć na oruni jest największe pepco, a przynajmniej mają duży wybór. W pepco kupiłam za 15 zł zestaw bluzka i spodenki na 74 cm na prezent a takie ładne , że szok :)
image
Aga, no mówię Ci ta logistyka jest najgorsza :P a twój mąż za granicą pracuje, tak?
j
image
Magra ,a skad ogolnie jestes,ze teraz jestes sama w gdansku?
Bo ja z łódzkiego:)

Ja wlasnie chyba tez w najgorszym wypadku bede sama sie wiozla do szpitala,lub karetka w zaleznosci jak bede sie czula na silach:)

A czapeczek tez mam juz sporo tylko nie wiedzialam jakie trzeba wziasc na te pierwsze dni w szpitalu.
image
No i pepco musze odwiedzic bo tu obok eleclerka dzisiaj bylam z m to stwierdzil,ze nic nie ma:))
image
Mileczka sory ale ja bym powiedział, że mam juz prezent i że przecież już pytałam o to, to mówili, że wsyztsko mają. Skoro mają swoje zwyczaje, czemu nie mogli wczesniej o nich powiedzieć ?
image
Ja to też nad tym myśle co zrobimy z młodą jak się w nocy poród zacznie mimo,że teściową mam bardzo blisko to i tak jest stres.

A ja rodziłąm na klinicznej i było bardzo dobrze.Jedna położna była nie zbyt miła to odpowiedziałam jej tak samo niemile i już jakoś potrafiła być milsza.Miałąm sale płatną i fajnie było bo maż siedział bardzoo długo.Teraz słysze,że tego nie ma więc troche lipa ale na opieke nie narzekam
image
Wrzesien, rodziców mam w sumie niedaleko (55km stąd), teściowie na Mazurach mieszkają, ale zanim ci moi rodzice dojadą, sie zorganizują...byłabym ciągle w stresie, że nie zdążą, itd., poza tym pracują i też tak w sekundę z pracy jak coś nie wyjdą :/
image
Magra nie w Gdańsku, ale wiecznie w pracy :) lotnisko czynne 24h 365 dni w roku niestety :)
image
mamakaroli, ja też na Klinicznej rodziłam i ogólnie nie narzekam na położne, tylko zraziło mnie to, że lekarka podczas porodu kładła się mi na brzuch :/ i teraz chyba Zaspę wybiorę :)
image
aaaa to rozumiem Aga :/ mojej koleżanki mąż zawsze w tygodniu poprzedzającym termin porodu brał urlop (3 tyg.), może to dobry pomysł (a rodziła 4 razy :D)
image
mój bierze urlop jak juz urodze, spoko dam jakoś rade :0 mam siostre i szwagra 2 km dalej :) a no i zgadzam się z Tobą Magra, że prezent na chrzest to powinna byc indywidualna sprawa a nie narzucana odgórnie
image
Magra to nie masz tak zle z rodzicami:) moja rodzinka ma do mnie 400 km :)
Ale caly czas licze na to,ze moj jednak zdarzy przyjechac na porod:)
image
Ale żeście się rozpisały , ciężko nadążyć z czytaniem :)

Megi jest mi bardzo miło za dedykację, a piosenka wcisnęła mnie w fotel :)

Ktoś do kochania, do całowania,
Ktoś kto po nocach wciąż mi się śni,
do rozpieszczania, do kołysania,
Kto mi wypełni noce i dni,
Kto dom nasz zmieni w centrum wszechświata
i kiedyś powie 'mama i tata'
i będzie śmiał się do nas przez łzy, nasz mały synek, taki jak Ty.
Dziewczyny co myslicie o takiej lampeczce nocnej dla maluszka?:)

http://allegro.pl/projektor-gwiazd-lampa-lampka-nocna-biedronka-muz-i4278693920.html
image
jak przez pół dnia nie wchodze na forum, to też mam problem z nadrobieniem, przeczytaniem i jeszcze napisaniem czegoś od siebie :P

piosenka troche rozczula, a ja już po 2 odcinku porodów :)
image
Aga i jak Ci się podobały?
wrzesien ja sie nie wypowiem, bo nie kupuje takiej lapmki, mam lampke na komodzie w sypialni koło łóżeczka Olka i ona będzie na początku za nocną robiła
image
zawsze wiedziałam, że bobasy różowe sie nie rodzą, a tam widać dzieci od razu po porodzie :)
image
rzeczywistość :) ale ogólnie fajnie pooglądać co nas czeka :)
dokładnie, obejrzeć można, a przerażające nie jest :)
image
Wrzesien lampeczka śliczna tylko pytanie czy będzie świeciła na tyle jasno żebyś mogła przebrać synka w nocy?
Tez ogladalam porody:)
Przerazilo mnie jedynie to rozcinanie tylka:)))
image
Nie no gabi ,przebierac bede przy normalnym swietle,mam zamontowany ściemniacz takze luz:)))
A lampeczka fajny efekt daje do snu:)
image
a gdzie te porody oglądacie? :D

Wrzesien, ja na zwykłą lampkę nocną narzucałam pieluchę flanelową, żeby nie oślepiało światło za bardzo
image
http://www.ipla.tv/Wiedza/5000947-Dokument/5002766-Porody
image
w 2 odcinku pierwsza mama rodząca Iwo - dobry patent z tą muzyczką, gdzie moge kupić takie cudeńko ?
image
mój lekarz skomentował wyniki glukozy, że są w porządku :D ciesze sie bardzo
image
Aga suuuupeeeeer:)
image
Aga to fajnie :)
Sama do końca w to nie wierzę, ale moje dziewczyny juz śpią więc mam wieczór dla siebie :) zaraz chyba włączę sobie te filmiki z porodów, choć przed pierwszym nie oglądałam nic takiego bo nie chciałam się źle nastawiać :)
Aga gratulacje glukozy :O
Z ciekawości poszukałam sobie wątków z moich poprzednich ciąż, które niestety jak to bywa jak dzieciaki mają ok roku, umierają śmiercią naturalną. Zosie urodziłam w wątku nr 46, ciekawe do jakiego nr zdążę dojechac tym razem :)
Ja mam nadzieje,ze znajomosci nasze nie beda umieraly z wiekiem :)))
image
z tego co zauważyłam to dziewczyny z forów ciążowych nadal mają kontakt tylko na forum dla mam :)

mam nadzieję że z nami też tak będzie :)
Gabi ja mam nadzieje,ze u nas na forum sie tylko nie skonczy:))
image
Wrzesien kochanie ja tez mam taką nadzieję bo z dnia na dzień stajemy sie dla siebie bliższe, dlatego że czujemy podobnie i przez to bardzo sie rozumiemy :)
Mileczka to nieźle Cię zrobili z tym chrztem... Ja mam jednego chrześniaka i wyobraźcie sobie, że dałam się wrobić w kupno: ubranka, świecy, szatki no i prezentu (kasa) - ale to było dawno :p. Po prostu cały chrzest był organizowany na szybko, a rodzice dziecka mieli dość skomplikowaną sytuację, ale i tak po czasie stwierdziłam, że jednak przedobrzyłam i to bardzo... :]. Mileczka ja bym została przy swoim - w końcu masz już prezent, powiedziałabym to rodzicom, żeby nie byli zdziwieni.
Wrzesień na twoim miejscu może też rozważałabym Swissmed. Ja dalej obstawiam Zaspę, ale wiem, że jak się już poród zacznie to wszystko będzie na głowie mojego męża, ja strasznie panikuję. Wrzesień jak tylko masz taką możliwość to poproś kogoś bliskiego by był przy tobie w tym czasie, gdy będzie zbliżał się termin, żebyś nie musiała sama przez to przechodzić.
Ja o Zaspie słyszałam wiele pozytywnych opinii, ale zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony. To samo dotyczy wszystkich pozostałych szpitali ze Swissmedem włącznie.
Fajnie, że spodobała się Wam pioseneczka ;)
image
Jejku dziewczyny, dwie godziny nadrabiałam niecałe dwa dni ;)
Już wiele nie pamiętam co chciałam napisać, bo zmęczona jestem :)
był temat sterylizatorów-ja np. jak kupiłam ręczny laktator TT to tam w zestawie jest pudełko do sterylizacji i można je użyć z powodzeniem do sterylizowania małej butelki czy smoczka. Ja długo karmiłam piersią, więc duży sterylizator w ogóle się nie przydał.

Karolina jak potrzebujecie łóżeczko tylko na kilka dni to są jeszcze wypożyczalnie np. http://itinere.pl/kategoria/203/lozeczka-turystyczne.html

Megi-ponoć waga urodzeniowa Twojego dziecka może być średnią z wagi urodzeniowej Twojej i Twojego męża, u nas się sprawdziło przy pierwszym dziecku :)
A ja po środowej wizycie u gina, dziewczynka nadal jest dziewczynką, mam nadzieję, że już tak zostanie :) Z dzidzią wszystko ok, strasznie się wierci ostatnio, wczoraj pierwszy raz nie mogłam spać, bo tak kopała :)

Co do ciuszków, to zależy jakiej firmy. mój w 56 nosił tylko z H&M, bo inne (np. z pepco) były za małe i też koło 3 tygodni, potem krótko 62 no i dłużej 68

Co do forum prywatnego jestem jak najbardziej za, ale faktycznie możemy poczekać jeszcze z 2 miesiące, może jeszcze jakaś mamusia dołączy. Na takim forum można w jednym miejscu zebrać najważniejsze rzeczy np. listę wyprawkową czy inne powtarzające się tematy i każdy może to łatwo odnaleźć, a to duży plus ;) nie wspomnę już o prywatności, bo to oczywiste :)

Dobrej nocy dziewczyny!
Megi ,moja mama ma podobno przyjechac we wrzesniu do mnie ,ale ona strasznie panikuje i nie wiem czy to mi pomoze:) , a w ogole i tak pewnie zostala by u mnie w domku ,a ja sama jechalabym do szpitala .Sama nie wiem jak to wyjdzie i musze to przemyslec:)

Nika zgadzam sie z ta waga urodzeniową:) Moja mama mowila mi ,ze ja mialam 3600 ,wiec chyba juz rozumiem skad synek ma taka wielkosc:) ,moj m urodzil sie z waga 2900 :)
Dobrze,ze w pepco kupilam wieksze rozmiary ubranek:)
image
Gabi masz rację:) ,a Ty chcesz Polskę opuszczac:/
image
Nika jak średnia urodzeniowa, to u mnie wychodzi 4,3 kg. Ja 3,8, a mój M 4,8. Mamamija
image
Dzień dobry kobietki :)

Nika podsunęłaś super pomysł z tym prywatnym forum, rzeczywiście przyda się tam lista wyprawkową bo już kilka razy byłą zamieszczana i potem ktoś znowu pytał, a jak ktoś będzie miał bardziej intymnie pytania ale skierowane tylko to zaufanych to może korzystać z priv :)

z tą średnią wagi ciała dzidzi to mnie zaciekawiłyście ale czy mój będzie pamiętał ile ważył przy urodzeniu , hihi :) Aga a Twoja dzidzi to będzie prawdziwy klopsik :O

Wrzesien, Megi ma rację powinnaś mieć kogoś przy sobie w ostatnich dniach bo tak jest bezpieczniej i mniej stresująco a nie wiadomo jaki sytuacja sie rozwinie, przemyśl to :)
Gabi ,mysle,mysle :))) pewnie bedzie mama gdybym byla sama:)
image
ale piekny dzionek,a dzień jaki długi bo od 4 rano na nogach :) dopiero 9 a ja mam już sporo spraw ogarniętych :) przebudziłam sie o 4 i miałam już oczy jak 5 złotych, co zrobić :P
image
Aga a co ciekawego robiłaś? hihi :)
Heh Aga ja tez spac juz nie moglam od rańca:)
Niedlugo wyjazd do galerii b. w poszukiwaniu rajstop ciazowych bez grubego szwu na brzuchu.
image
sprawy domowo sprzątaniowo-kuchenne :P
image
bardzo ciekawe zajęcie :)
Wrzesien po co Ci rajstopy?
Hej .

Ja o 4 rano to dopiero kladlam się spać :).Byliśmy na urodzinach kuzyna.
Z tą średnią wagą urodzeniową to się u nas nie sprawdziało bo i ja i maą urodziliśmy się ważąc ok 2800 a nasz synuś prawie 3300.

Dzisiaj rano mnie "oświeciło"i zastanawiam się czy nie będzie tym razem Franka.W poprzedniej ciązy sie wahaliśmy pomiędzy Michalem i Frankiem i wybraliśmy Michał.

Ale to jeszcze nic pewnego.
Miłej soboty.
leże, wypoczywam i mam mega kolke z lewej strony, dziwna sprawa ;/
image
Gabi potrzebne mi do sukienki:) za zimno mi tak z gołymi nogami,poza tym mam blade:)))
image
Wrzesień w 'marilynie' się ciążowe, szew niby płaski, ale pod cienką sukienką każdy szew będzie się odznaczał. Spróbuj zapytać o rajtki vita bassa, to są bardzo niskie biodrówki, ale na pasie silikonowym, także nie będą zjeżdzać. Puścisz je sobie pod brzuszkiem i nie będzie nic widać :)
też muszę kupić jakieś rajtki na te chrzciny :D najlepiej z 3 pary :P
Aga no to niezły bobasem był Twój M ;) sądzę, że to zależy od wielu rzeczy... Poza tym jednak na usg mogą być duże pomyłki w stosunku do rzeczywistości, u mnie akurat było odwrotnie, całą ciążę straszyli, że będzie małe dziecko i na usg więcej niż 3100 nie pokazało, a młody urodził się 3600 :) pewnie zależy też od ułożenia dziecka, na ile pomiar jest prawidłowy.

Wrzesień to daj znać jak znajdziesz te rajstopy, bo ja też muszę się zaopatrzyć, a nie mam pojęcia gdzie szukać :)

I popieram gabi, lepiej nie być samym w te ostatnie tygodnie, nigdy nie wiadomo, jak się zacznie i jak się samemu na to będzie reagować, zawsze lepiej, jak obok jest ktoś bliski, a może się okazać, że w takiej sytuacji jednak Twoja mama zachowa zimną krew ;)
Witam się dziewczyny w ten słoneczny i ciepły dzionek;)

Byłam na tej nieszczęsnej glukozie ,ale obrzydliwie słodkie to.Ciesze się ze dałam rade.Teraz tylko na wynik poczekać i mieć nadzieje ze wyjdzie dobry;) Tylko jeszcze zanim dojechaliśmy do domu to miałam zasłabnięcie myślałam,że zemdleje było blisko.
image
mamakaroli a zjadlaś coś zanim wsiadłaś w auto ? mnie mdliło pierwsze 20 min po wypiciu, po godzinie już wiedziałam, że dam rade i nie zwróce zawartości tego kubka co już pewnie sie trawił w żołądku, ale po drugim pobraniu krwi (do teraz mam ślad w postaci siniaka na ręku) nie było mi już tak wesoło, zjadłam w aucie, poczekałam chwile i dopiero ruszyłam

byłam na spacerku i powiem wam 1 h wytrzymałam - koło południa byłóo gorąco :P) pogoda piękna, teraz jest chłodniej w cieniu u mnie ok 15 stopni , a pranie już w szafie - takie dni na suszenie lubie :P
image
mój bobasek sie wierzga dziś, chyba czuje, że mama i tata czekają na spotkanie jutro :) czuje, że jest wiekszy i silniejszy, kopy mocniejsze i już czuje je zdecydowanie wyżej, czasem powyżej pępka, młodemu pewnie domek sie mocno powiększył od ostatniego spotklania
image
ale cisza !!!! :)
dziewczyny oglądacie TOP Trendy? :) czy finał X factor? :)
hej dziewczyny! no wczoraj to zaszalałyście z postami :)

my wykorzystaliśmy dzisiaj piękną pogodę i wybraliśmy się do zoo - to już tak z okazji jutrzejszego Dnia Dziecka, bo ponoć jutro ma się zachmurzyć.

Aga - chyba też muszę zerknąć na te porody :) w pierwszej ciąży oglądałam tego typu programy na TLC i nastawiły mnie mega pozytywnie do sprawy :)

też nie mogę się doczekać jutrzejszego USG. niestety pojadę sama, bo mąż zostanie z synkiem - akurat ma drzemkę o tej porze...
Karo_lina ja tez jutro idę na kontrolę :) a pojutrze dooooooo dentysty- ratunku :(
Hello dziewczynki :). Ja też wykorzystałam dzisiejszą piękną pogodę i cały dzień spędziłam na dworze. Mam wrażenie, że od połówkowego moja dzidzia jakby mniej ruchliwa jest, jednak wolałam jak dawała czadu byłam spokojniejsza.
A jak wasze bobasy, odzywają się regularnie?
Robię postępy w zakupach - kocyki 2 szt., body - 4 pary, 1 skarpetki. Czyli dalej nic nie mam :p.
image
Hejka
My dzisiaj chciekismy isc z mała na festyn ale jakas takaznowu nie wyraźna jest :( ale za to obiad u moich rodziców zaliczylismy ;) dzisiaj mieliśmy pierwszy powazny zakup dla maluszka, udało sie kupić kolyske, ta ktora tak bardzo chcialam, a ciesze sie jak gwizdek ;) Naszej corce tez sie spodobał a bo nie mogla od niej odejść:)
A co do ruchow to moj ma swoje stale pory, przy porannej kawie mamy i wieczorem jak klade sie do lozka, a w ciagu dnia to roznie, generalnie jak wiecej odpoczywam to mały wiecej sie rusz
U mnie ruchy raczej jeszcze nie sa odczuwalne o stałych porach.

wrzesień, ja sie przerzuciłam na pończochy, polecam :)

My tez dziś mielismy wcześniejszy dzień dziecka, najpierw pojechaliśmy do alfy bo miał tam być miś Uszatek a dziewczyny za nim szaleją. Organizacja taka sobie, na www było że miś będzie od 13 do 18, przemknął nam o 13.30 jak przyjechaliśmy a potem ponad godzinę nigdzie go nie było, ale dzięki temu zaliczyliśmy lody czekając na niego. Potem powrót do domu, szybki obiad i poszliśmy do lunaparku. po drodze była jeszcze krótka wizyta w mama i ja bo zepsuł nam się isofix w foteliku Zosi i chcieliśmy go oddać do reklamacji, ale niestety nie mozna tego zrobic w weekend więc gdybyście chciały u nich coś reklamować to trzeba w tygodniu. w każdym razie jestem dziś padnięta, a do tego dziewczyny dopiero niedawno poszły spać.

Dobranoc :)
Właśnie moja dzidzia przez ostatnie 3 dni była taka spokojna, że aż zaczęłam się martwić bo wcześniej była bardzo aktywna. Fakt, że ja wciąż byłam w ruchu i mało odpoczywałam stąd pewnie się to wzięło. Dzisiaj wieczorem zapuściliśmy małej Mozarta dla dzieci i dostałam tyle kopniaczków, że spokojnie nadrobiła ten czas ;). Chyba jej się podobało, to od dziś będzie nasz wieczorny rytuał :)))
image
Hej mamunie:)))

Mileczka dzieki za podpowiedz z tymi rajtami:)) zapytam o nie. Dzisiaj znalazlam w gatcie juz lepsze bo maja jeden szew i jest cieńszy takze da sie przezyc:))
Kasia oczywiscie ponczochy tez kupilam:))

Dzisiaj bylam na grilu z m i znajomymi. Troche na koniec sie wkurzylam ,ale na szczescie juz w domku jestem. Wszystko mnie boli i malutek kopie,ale tym akurat umila mi czas:)
image
Mamakaroli gratuluje wytrzymalosci na glukozie:)))
image
Wow ale sie rozpisalyście :-)
Właśnie nadrobilam dwa dni i juz nawet nie pamietam co pisalyscie na początku i co chciałam odpisać :)
W każdym razie życzę wszystkim udanej niedzieli :-))
Dzien dobry :)))

Wszystkiego najlepszego dla naszych maluszków:))) !
image
Dzień dobry :)
Ja również przyłączam sie do życzeń dla maluszków :) oraz wszystkich naszych dzieci :)

My nie długo idziemy do kina z naszą Mają, ciekawa jestem czy będzie ładnie siedzała na bajce.

Miłej i słonecznej niedzieli:)
Dzień dobry dziewczyny:)
U mnie po wczorajszej wizycie u lekarza raczej nie ma dobrych wiadomości:(
Szyjka mi się skraca, tragedii nie ma jeszcze bo ma 28 mm, ale że pierwsze dziecko jest wcześniakiem, to nie wolno tego bagatelizować... Dostałam skierowanie do szpitala na konsultację i ewentualne założenie szwu, i zalecenie baaardzo oszczędnego trybu życia... Mam załatwić sobie jakąś pomoc przy starszaku, dużo leżeć i jak najwięcej odpoczywać... Echhh...
image image
witam niedzielnie :)
także dołączam się do życzeń dla maciupkich i większych pociech

Lubię Twoją słodką buzię,
mój Ty kochany Łobuzie.
I serduszko Twoje gorące,
dlatego chcę Ci dziś dać
całusów tysiące :)

My z córcią dzisiaj idziemy do nowo otwartej amerykańskiej restauracji nad Motławą- taki prezent sobie wybrała :)

Megi gdzie znalazłaś Mozarta dla dzieci ?

Życzę wszystkim wspaniałego DNIA DZIECKA :)
Gabi masz tu link do mozarta:))

http://m.youtube.com/watch?v=W9pwmD8J8yg

Milego dnia zycze mamusiom:))
Moj malutek od rana wczesnie bardzo jak nigdy juz daje mi kopniaki:))
Ogolnie budzi sie okolo 10:00 :)
image
Wrzesien dzięki :)
Wrzesień, jak te rajtki z gatty? one są typowo ciążowe-wysokie? wygodne? ;) i jak trwałość, bo ja mam 'talent' do rajstop :D jedyne to lux line z marilyna mi wytrzymują wiele prań, ale mają wysoki stan, raczej taki wyszczuplający :(

Miliani, nie martw się! staraj się dużo odpoczywać i na pewno wszystko będzie dobrze! Myśl pozytywnie, to bardzo pomaga !

Mój Maluszek ma różne pory, wciąż nie jest to regularne :( już nie mogę się doczekać, aż będzie mnie regularnie okładał :D ale lekarz mówił, że do 30 tc to normalne więc się nie martwię ;) no i w szafie mam detektor, raczej nie używam, ale sama świadomość, że jest pomaga :D

Miłego dnia i dużo zdrówka z okazji dnia dziecka naszym Maluszkom brzuszkowym i tym już na świecie. No i dla Was! w końcu 'czas leci, a my jak małe dzieci' : ) i dla największych dzieci - naszych Małżonków :D
Hej dziewczyny:)

Wszystkiego najlepszego z okazji DNIA DZIECKA dla wszystkich waszych pociech :)

Mam do was pytanie, za tydzień idę na chrzciny i oczywiście nie mam się w co ubrać .... nie wiecie może gdzie kupię jakąś sukienkę w przystępnej cenie?
Kupiłam jedną na allegro, rozmiar wymierzony kupiony zgodnie z tabelą rozmiarów i uwaga .... sukienka jest o dwa rozmiary za duża a itak nie wiem czy w ogóle krój mi pasuje;/
Mileczka rajty z gatty sa lepsze niz z marilyna bo ten szew maja cieńszy i jest jeden na brzuchu a nie dwa grube i dwa na tylku tak jak w marilyn wlasnie maja.
Grubosci rajstop mozesz sobie wybrac,ja kupilam 20 i 40 bo tez potrafie przyjsc podarta:))
Sa z wysokim stanem,ale maja fajny lekki ten stan na brzuszek powiekszajacy takze nie cisnie nawet.
No i w razie czego kupilam ponczochy ,ale jak bedzie zimno to rajty na tylek beda potrzebne:))
Kosztuja okolo 20 zl.:)
image
Cytrynka ja ostatnio kupilam dwie super sukieneczki w galerii b. W grin wolf czy jakos tak ten sklep sie zwie :) cena okolo 150 zl ,ale sa tak wygodne,ze sie zakochalam w nich. Nie cisna w brzuszek i potem po ciazy tez mozna w nich chodzic. Rozne wzory i kolory i material.
image
Dzięki wrzesień, a zmieszczę się w nie z brzuszkiem ?? Bo ja mam już taki spory ten brzuch .... :)

Na pewno podjadę dzisiaj, widziałam,że ten sklep jest też w Klifie w Gdyni więc będę miała bliżej, zobaczmy.
USG wykonywał Dr Ambroziak, powiem wam, taki super gość, że szok :)

dalej chłopiec, jaki jest śliczny, ma ładne okrągłe pucki i waży .. 900 gram :D lekarz mówi, że dość sporo :P a i termin znów bliżej września, zaraz uaktualnię listę. Mój M zachwycony ! i co najważniejsze - serduszko wykształcone prawidłowo i od razu 95% wad wykluczonych :) jak sie ciesze
image
Aga super, gratuluje :)

Ja wczoraj zaczęłam 27 tydzień i mój mały też waży za dużo - 1046gram :)
Chyba urodzę dużego chłopa!! :)
gabi ja na pewno nie oglądałam, bo nie mamy tv w domy :p

karo_lina jak po badaniu ? mnie tez te odcinki nastawiaja pozytywnie !

Megi85 mój młody daje o sobie znać bardzo często .. nie wiem czy nie aż za :) jedne dzieci są bardziej inne mniej ruchliwe, także spokojnie
image
aktualizuję :)

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
04.09.2014 Aga_Kr - synek Aleksander
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
01.10.2014 weronikaz - synek Jaś,
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
09.10.2014 karo_lina - jeśli synek - Filip, jeśli córeczka - Maja
image
Aga a Tobie ginekolog zmienia termin porodu dlatego,że twój mały jest o tydzień czy dwa większy?
pewnie ma to jakiś związek, mam napisane na badaniu dzisiejszym, że wiek ciążowy to 26 tygodni i 3 dni
image
cytrynka a Ty pewnie po najbliższym usg, też będziesz miała zmieniony termin porodu, jak masz takiego smoka pod sercem :P termin OM jest mniej wiarygodny niż termin z USG, tak mi mówił lekarz
image
Aga tak sie ciesze że wszystko dobrze, najważniejsze że serduszko zdrowe, a waga sie nie przejmuj, noooooo dziewczyno jeszcze 4 dni i będzie sierpniowy, super tak jak chciałaś :):):)
Mi też tak mówił lekarz i pani w szkole rodzenia. Tylko mówili,że bardziej liczy się termin pierwszego usg , czyli w moim przypadku 31 sierpień, ale nie mówili mi,że termin zmienia się za każdym usg dlatego ,że mały jest za duży, dlatego pytam . Mówiono nam w szkole rodzenia,że termin usg do 12 tygodnia jest ważniejszym terminem porodu.
Cytrynka powinnas miec wygode w tych rajtach:) zawsze mozesz wziasc wiekszy rozmiar,ja tam biore zawsze wieksze to mam luz:)))

Aga ladnie podskoczylas do gory z terminem:))
Gratuluje synusia zdrowego :)!
Fajny prezent na dzien dziecka mieliscie:)

Ja mam niby teraz porod na 23 wrzesnia,ale nie aktualizowalam listy bo nie wiem czy to prawda:))

A dzisiaj z balkonu zerwalam pierwsze truskawki:)) sa pyszne ,soczyste i takie czerwoniutkie,bez kropelki nawozu:)
image
ooo nie dziewczyny, termin porodu to ten, który został określony do 12 tygodnia! te późniejsze to poprostu komputer przesuwa i bez sensu uaktualnianie terminu :P
ja w pierwszej ciąży miałam termin na 31 października i potem z czasem wyszedł 10 października, bo Mały był duży, urodziłam 24 września i nikt sie nie przejmował "uaktualnionym" terminem, tylko wiadomo było, że wcześniak z 35 tygodnia

a tak w ogóle to Dzień Dobry! Młody zalicza drzemkę, potem jedziemy jak co tydzien na jego zajęcia na basenie, a potem zobaczymy co dalej :)

cytrynka, ja 2 tygodnie temu, jak na wesele się wybireałam fajną sukienkę kupiłam w sklepie Pretty Girl w GB i naprawdę tanio

Milani, a w którym tygodniu urodziłaś Twojego synka?
image
Dzień dobry ;)

Wpadłam się tylko przywitać bo zaraz ruszamy z młodą na podbój miasta hehe;)

Jutro mam wizytę i juz doczekać sie nie moge .Mam nadzieje ze to łożysko mi się ładnie podniosło.

Życzę miłego dnia;)
image
hej ho mamusie, również dołączam się do życzeń dla naszych szkrabów :)!

Miliani, moim zdaniem powinnaś bardzo poważnie podejść do zaleceń lekarza, nie próbuj czasem zgrywać bohatera tylko jeśli masz taką możliwość poproś faktycznie kogoś bliskiego o pomoc. Pewnie ciężko Ci będzie skoro twój synek ma dopiero 1,5 roczku :/.

Gabi Mozarta właśnie puściłam małej z youtube ;) Smartfon przystawiłam do brzuszka i mała sobie słuchała :D. Reakcja z jej strony była niesamowita, nie wiem może przypadek ;p.

Aga_kr, Cytrynka jakie duże te wasze bobasy! Macie jakąś specjalną dietę czy jak? Ja chętnie bym podtuczyła moją malutką :)!

Wrzesień ty to strojnisia jesteś :). Ja teraz nie przepadam za rajstopami, sukienka owszem, ale tylko jak jest bardzo ciepło to na gołe nogi. Popieram - teraz warto sprytnie kupować ciuchy, tak, żeby nadawały się i po ciąży jak już wrócimy do naszych super fit sylwetek ;D
image
He he Megi no lubie sie przebierac,ubierac:)) ciuchy mi sie juz nie mieszcza:))
Masz racje z ubraniami w ciazy,ja tez takie wybieram zeby pozniej tez chodzic:)
Milego dnia kobietki:) Wybieram sie na Długą z moim pospacerowac:))
image
hej hej!

jestem po USG 4D - córa na 100% :D także będzie Majeczka :) wszystkie narządy w porządku, waży 467 g :)

moja mała rusza się chętnie po posiłkach :D czasem ma bardziej ruchliwe dni, czasem mniej. wczoraj mnie zaskoczyła, bo non stop kopała, kiedy gotowałam wieczorem :) a mówią, że dzieciaczki potrzebują spokoju i najlepiej żeby usiąść lub się położyć - jak widać, nie zawsze :D

miłej niedzieli, my mamy dzisiaj przemarsz wojsk przez mieszkanie - wszyscy wpadają do synka z okazji Dnia Dziecka ;) a to chrzestny, a to wujek, a to dziadkowie - istna pielgrzymka :P
karo_lina cieszy mnie, że wszystko ok u Ciebie i Twojej córci !

Nie wiem kto to Dr Ambroziak i skąd wzięłam to nazwisko, bo USG wykonywał oczywiście Dr Augustyniak ! Super gość !

ja i tak mam od początku ciąży przeczucie, że urodze Olka między 15-31 sierpnia, po prostu :)

miłej niedzieli mamuśki !
image
Wrzesień dzięki za info o tym sklepie :-) byłam. .kupiłam i napewno po porodzie też ją ubiorę :-) zwykla sukienka a już lepiej będę się czuła na tych chrzcinacha także wielkie dzięki :-)
Cytrynka, ja w h&m kupiłam sukienkę ciążową, właśnie na Chrzest :)

co do terminu, to mi 2 czy 3 lekarzy mówiło, że najbardziej wiarygodny jest ten termin z prenatalnego (koło 11), bo wtedy wszystkie dzieci rosną tak samo w tych samych tygodniach, a potem każdy indywidualnie i tak spory maluszek może się urodzić później niż te niby tydzień czy dwa młodsze :P (czyli tak samo mi tłumaczono jak Cytrynce). mam przykład 3 (!) koleżanek "majowych", którym właśnie w późniejszej ciąży lekarz przyspieszył termin z usg w stosunku do OM i wszystkie przenosiły 2 tyg w stosunku do OM i 3-4 w stosunku do usg :P 2 z tych dziewczyn miały jeszcze mega wywoływane te porody, bo tak uparciuchy nie chciały wyjść :P teraz to totalna loteria, kiedy dzidziuś się urodzi :) mi po prenetalnym lekarz nie zmienił terminu, bo było chyba 6 dni różnicy i powiedział, że do tyg. się nie zmienia (chociaż niektórzy i tak zmieniają ;P ). Lepiej brać pod uwagę termin z OM, bo do szpitala nie przyjmą (chyba) przenoszonej z usg tylko właśnie z om, ale może to też zależy od lekarza? ale tak jak mówią dziewczyny, to, że maluszek jest większy niż średnia krajowa wcale nie znaczy, że jest starszy i że będzie chciał szybciej wyjść :) tak samo w drugą stronę :P ja mam nadzieję, że nie przenoszę :P

Aga_Kr - a na kiedy masz termin z OM? wszystko chyba też zależy do sprzętu :P np. na parenting.pl 900 gram odpowiada 26 tc, a nie 27 (dla 27 już ponad 1 kg), także wiesz :P ale jak chcesz urodzić między 15-31 tego Ci życzę :) też bym chciała przed terminem z OM :P mi np. z usg u Augystyniaka mały wyszedł tydzień młodszy (czyli termin tydzień później, buu), od Branickiego wychodzi mi tydzień starszy, a od Zienkiewicza mniej więcej idealnie wpasowuje się w swój termin :D także ja się trzymam, że skoro mam na mniej więcej połowe września z OM to każdy termin wrześniowy będzie ok :P ale wiadomo, wolałabym początek września :P i gratuluję zdrowego synusia, super, że wszystko dobrze i ładne się rozwija :) a dr Augustyniak też zrobił na mnie mega pozytywne wrażenie :) on pracuje na Zaspie?

Karo_lina - gratuluję córeczki! Fajnie, że są jakieś mamy córek tutaj, bo na razie dobrą armię tworzymy :D ciesze się, że wszystko ok u Was :)

Marga, mam pytanko. przy tym mierzeniu glukozy duże znaczenie ma 5 min? czy ja zmierzę 55 min po posiłku, czy 60, czy 65 to duża różnica?
Mileczka Augustyniak taki super gość, że na browar mogłabym z nim pójść :P Magra jak napisała, że trzeba sie kierować terminem do 12 tc, sprawdziłam w necie te wartości dla siebie, co Ty podajesz w poście :p także wiem o co chodzi teraz :) upewnie sie o terminy u mojego gina, żeby wiedzieć, którego mam się trzymać licząc tygodnie ciązy, miesiące, urodzenie przed czy po terminie, bo można zgłupieć :P
image
mam płyte z usg - pewnie sie bede gapić codziennie :p

Nasz maluszek jest podobny do mojego M :P normalnie jestem w takim szoku, że tak fajnie to widać, że szok :)
image
Aga_Kr, prawda :D super ten lekarz! u nas mały troszkę się rączkami zasłonił także widać nosek i usta, a oczek nie. Ale za to kopytka na pewno ma po tacie :D a termin to w moim przypadku cały wrzesień będzie si :P także mam w miarę łatwo :D ale wiadomo, pewnie już od końca sierpnia będę siedzieć jak na szpilkach :P
no mi z 12 tc wychodził 13 września , jeśli przyjąć +- 2 tygodnie to też cały wrzesien, a od połowy sierpnia w gotowości, w lipcu chyba sie pakuje :P

siostra sie spakowała w 7 mcu, 2 dni potem M był na świecie
image
Karolina ciesze sie rowniez ,ze u twojej corci dobrze wszystko:))
A serio jest duza roznica miedzy 3d,a 4d czy to to samo?

Cytrynka nie ma sprawy:) A jaka kupilas? :) ja mam jedna z takim czarnym dekoldzikiem polaczonym z ramiączkami grubszymi,z przodu guziczek i łezka nad biustem:))
A druga czerwona cala z kieszeniami chyba z zamszu cieniutkiego czy cos:))
image
oo :) mam nadzieję, że wszystko ok z maluszkiem?

Dziewczyny, czas wybrać szkołę rodzenia... od doświadczonych 'ciężarówek' wiem, że lepiej szybciej zacząć, bo potem się po prostu nie chce :P w sumie dziwią mnie kursy kończące się w 38 tc, gdzie sporo już po porodzie :P

coś polecicie? Chciałabym chodzić z Małżonem, więc zajęcia muszą być min. po 18 i najlepiej Zaspa/Przymorze/Oliwa/Wrzeszcz. Może być płatne. Którąś już się orientowała jak to aktualnie wygląda w szpitalu na Zaspie?
Wy tu o szkołach rodzenia a ja już połowę spotkań mam za sobą :-)

Sukienkę wybrałam taka dopasowaną , co niektórym pewnie się nie spodoba, jest do kolan, rekawki 3/4 czerwono- granatowo- biala :-)
Cytrynka, a gdzie chodzisz? :)
hej dziewczyny u mnie dzień dziecka udany, restauracja amerykańska super, polecam dla całych rodzin, dobre jedzonko i fajne miejsce, ceny nooo troszkę mniej fajne ale da sie przeżyć :)
niestety gardło zaczęło mnie boleć, mam nadzieję że przejdzie

piszecie o szkole rodzenia, czy jest jakiś termin od którego można zacząć czy po prostu czym szybciej tym lepiej?

Karo_lina gratuluję 100% córuni :):):)
Gabi, to zależy od SR ;) jedne mają od 24tc, niektóre od 20 tc, a są i takie, co od 28 :P ale jak np. Zaspa ma chyba od 24 tc i trwa 10 tyg. to jak pójdziesz w 27 tc to skończysz w 37 tc :P dlatego czym szybciej, tym lepiej :D
Ja tez musze zaczac gdzies chodzic :O
image
ja od jutra rana dzwonie, mam przypomnienie w tel, kilka namiarów i zaczynam działać z SR :)
image
dziewczyny to podajcie jakieś namiary ;0
dzięki dziewczyny za wszystkie gratulacje :) też się cieszę, że z małą wszystko ok i że mogę już zacząć kupować jej rzeczy :D

Wrzesień - ja nie mam pojęcia, czym się różni 3D od 4D, bo w pierwszej ciąży robiłam tylko zwykłe USG i tej również. no ale skoro dali za darmo, to się wybrałam :P

co do szkół rodzenia - ja chodziłam w pierwszej ciąży do Bobasa w Gdyni i naprawdę polecam zacząć SR jak najwcześniej się da. niektórym mamom się wydaje, że lepiej później, bo wszystko zapomną do czasu porodu, ale ja uważam, że wiele rzeczy warto wdrożyć w życie jak najszybciej, np. odpowiednią dietę, ćwiczenia przygotowujące ciało do porodu czy techniki oddychania. szczególnie oddychanie może się przydać już nawet w III trymestrze, jak nasze macice zaczną trenować przed dniem zero ;)
Czyli nie ma co isc na 4D ?:)
Bo tak sie zastanawialam czy byloby jeszcze lepiej widac malego niz na 3D:)
image
Cześć dziewczyny, ja w ten weekend też trochę wybyłam. Hel, Jastrzębia Góra i okolice :)

Jak super że macie takie zdrowe i silne maluszki :) póki co nic tylko cieszyć się, że nie są za małe , bo do porodu wcale nie muszą w jakimś zastraszającym tempie przybierać :)

Ja się jeszcze nad SR zastanawiam, bo skoro to samo będę miała z położną to chyba zobacze jak po pierwszym spotkaniu będzie.

Wrzesień myślę, że mogę Ci pomóc. Z tego co wiem to 3d jest to obraz jako po prostu obraz, czyli zdjęcie maluszka właśnie w takiej super jakości i to samo co dostaje się na papierku z usg 3d. Natomiast 4d to jest obraz w czasie rzeczywistym czyli takie 3d na którym możesz jednocześnie obserwować jak się w danej chwili rusza dzidziuś. Czyli usg 3d to zdjęcie , a 4d możesz dostać jako 3d w postaci filmiku :) mniej więcej to to samo i jak już doktor robi Ci 3d, to robi też 4d :)

Ale jestem dziś zmęczona ;P
image
I tak o to niedziela właśnie się kończy. . . . .
Ja dzisiaj siedzę i sporządzam listę rzeczy potrzebnych, które muszę jeszcze kupić i które zabrać do szpitala. . . Dużo tego jest :-)

boję się,że itak połowy nie napisze na tej liście więc jakbyście miały takie listy swoje już w pełni ukończone to chętnie posłucham tego co wy macie w planach kupić :-)

A zmieniając temat. . . . Czy orientowałyście się w szczepionkach dla naszych maluchów? Jak to wygląda, kiedy i za ile ?a
Cytrynka ja znalazłam taka stronke i tabele z szczepieniami
http://www.mjakmama24.pl/kalendarz-szczepien/

Co do listy to postaram wypisac tu wszystko co juz zakupilam:)
Pajacyki roznego rozmiaru i ilosci,bodziaki,polspiochy,bluzeczki,skarpetki cienkie i grube,niedrapki,kombinezonik polarowy cienki i grubszy, czapeczki z uszkami i bez wiazane, rozek,spiworek,kocyki,rajtuzki.
Reczniczki z kapturem dwa,pieluchy tetrowe i flanelowe, śliniaki zwykle i jednorazowe,
Posciel,kolderka,podusia,przescieradla z froty na gumce z ceratka i bez.
Kosmetyki ( jesli chcesz napisze jutro nazwy tych co kupilam):)
Gruszka i frida,przybornik do paznokci,szczoteczka miekka do wloskow,
Pampersy powoli kupuje:) ,chusteczki nawilzajace,butelki antykolkowe 4 ,szczotka do mycia butelek,smoczki 0-3 i 3-6 miesiecy,waciki do przemywania oczek,patyczki grubsze,wkladki laktacyjne jednorazowe, majtki po porodowe jednorazowe,podkladki grubsze i cienkie po porodzie,podklady pod przescieradlo po porodzie,wanienka,
Urzadzenia elektryczne jeszcze w drodze:)
Chyba wszystko wypisalam:) jesli zapomnialam to jutro zobacze i dopisze:)
image
No i jeszcze ubrania czyli,szlafrok cienki jeden i grubszy ,koszula do kolan,biustonosz do karmienia. Musze jeszcze dokupic koszule druga i cyckonosz:)
image
DZIĘKI :-) a właśnie jakbyś mogła to napisz w jakich ilościach jakie rozmiary bo boję się,że czegoś mam za mało. . . I te kosmetyki też chętnie przeczytam jakie bo sama nie mam pojecia a w szkole rodzenia jeszcze o tym nie mówili Hehe
Oki jutro napisze:)) co do ubranek to tak orientacyjnie napisze Ci ,ze mam po 5 bodziakow i pajacykow rozm.56 . Po okolo 8 szt.z rozmiaru 62 bodziaki i pajace. Z rozm. 68 mam duzo:) i jakies jeszcze mam z 74:)
Polspiochy i bluzeczki mam po 4 rozm.62 :)
Kombinezony polarowe mam chyba z 6 rozne rozmiary bo moj mezus jak wpadl w szal zakupowy to przywiozl ich cala reklamowke:)) ,a ten gruby kombinezon jeden w rozm. 68 chyba lub 62 ,jutro to sprawdze.
image
To ja już zgłupiałam do reszty co mam jeszcze kupić swojemu ;P

A ta stronka ze szczepieniami jest dla mnie nieczytelna ;/ ie wiem co i ile kosztuje ;/ ehh chyba potrzebuje kogoś kto wytłumaczy mi jak krowie na ....... :)
No ja to zglupialas?:) jak chcesz to napisze ci jutro dokladnie ile czego mam z ubranek ,ale ja mam niektorych rzeczy wiecej:) tym sie nie sugeruj za bardzo:)
A ta tabela nie ma pokazanych cen:) tam jest na co i w jakich miesiacach szczepic malucha;)
image
http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/niemowle/zdrowie/2009/kalendarz-szczepien.aspx

Tu jest tabela na 2014 rok szczepień bezpłatnych obowiazkowych.
image
Super, to ja czekam jutro na wiadomość z niecierpliwością :)

Sama chętnie napisze czego i ile mam kupione :)

A co do szczepionek to rozumiem tylko tyle,ze rotawirusy, pneumokoki i meningokoki są płatne. Ale wiem, że można mieć standardową ilość szczepień a można dawkę skojarzoną 5 w 1 czy jakoś tak i wtedy pewnie jest drożej ale mniej wkłuć tak?
Nie wiem sama, muszę iść do przychodni porozmawiać z jakąś położną :)

A ten kombinezonik polarowy to na jaki rozmiar kupiłaś ? Ja jeszcze nic takiego nie mam, chyba będę musiała kupić to pod koniec lata, jak będzie kolekcja jesienna bo teraz nic nie widzę takiego w sklepie :)
Cytrynka ja bralam 6w 1 dwa lata temu i jedna dawka ok 180 zł kosztowała.W róznych przychodniach jest inna cena.
W pierwszym roku życia 3 dawki.I jedna powtorzeniowa w drugim roku życia.

Rotawirusy dwie lub trzy dawki podawana doustnie.Można tylko do 6 m-ca życia dziecka.Cena ok 300 zł za jedną dawkę.
Przy 6 w 1 jedno wkłucie zamiast 3 czy 4.A przy 5 w 1 jedno wklucie ale chyab trzeba jeszcze jedno dodatkowe szczepienie zrobić z tego co sie orientuję.
Opinia została zablokowana przez moderatora
To co jest w 6w 1 i 5w 1 mozna miec na nfz za darmo tylko to nie sa te same szczepionki ,ale przeciwko tym samym chorobom.

5 w 1 ok 120 zł.

Ale ja podaje ceny z przed 2 lat więc moglo się zmienić.
Co do szczepien to jestem zielona i tez bede sie u lekarza dowiadywac co i kiedy:)

Kombinezony polarowe kupilam w smyku i ten gruby tez:)
Tych polarowych mam rozmiary 62 i 68 i jest ich chyba po 6 :) ,ale tez moj m przywiozl kilka,dlatego troche ich mam:) ,a ten gruby mam jeden ,rozm podam Ci jutro,ale 62 lub 68 :)
image
teraz wyszedl nowy cennik od kwietnia, my mamy darmowe szczepienia z nfz i nic mojej malutkiej po nich sie nie dzieje, znosi dzielnie ;) a cennika nie znam, ale wiem ze od kwietnia tego roku sie zmienil ;)
Z tymi szczepionkami to ja mialam największy problem.Są tak przeróżne opinie lepiej szczepić na te dodatkowe czy nie,ze jak czlowiek się zastanawia to głowa moze rozboleć.

Ja nie szczepilam tych dodatkowych .Syn ma 2 lata i jest ok.

Nie byla to kwestia finansowa.

Ale zastanawiam się czy drugiego nie zaszczepię.
Tynka wybacz , ja jestem ciemna :)

Czyli wybrałaś szczepionki skojarzone tak? Rotawirus i pneumokoki z czego jedna z nich kosztuje 180zł a druga 300zł i jest ich po dwie , trzy z każdego rodzaju.
Dobrze rozumiem? Do tego można wybrać z tych szczepionek bezpłatnych - jedną skojarzoną która też kosztuje tak ?
Cytrynka to nie tak.

Wybrałam 6 w 1.Ale ona zawiera szczepionki obowiązkowe tylko mniej wkluć i inna jakość.

Na rotawirusy i pneumokoki nie szczepiłam.

Jak czegoś jeszcze nie rozumiesz to pytaj to postaram się wytlumaczyć.
6 w 1 jest skojarzona .Za nia sie płaci.Ale można zamiast niej wziąć szczepionki bezpłatne refundowane przez nfz tylko wtedy jest więcej wkłuć na jednej wizycie.
Ok rozumiem, wzięłaś szczepionkę skojarzoną 6 w 1 - zamiast kilku wkłuć za darmo wzięłaś płatne za 180zł -3 razy + jedna która musi być powtórzona tak ?

A na rotawirusy podałaś cenę ale nie szczepiłaś tak ?
Witamy poranie :)
ja swoją małą szczepiłam normalnie na nfz (czyli więcej wkłuć) mała ładnie to znosiła i nic po tym nie było. ja dodatkowo kupiłam jej szczepionkę doustną a rotawirusa i tak jak tynka pisała jedna dawka kosztuje ok. 300 zł a są ich chyba 2 albo 3, tyle ze nasza na rotawirusa i tak zachorowała (byłam z nią w szpitalu bo miała zapalenie ucha i oskrzeli, leżałyśmy same na sali a po 5 dniach pobytu dopadło moją mała i to z podwójną siłą :( od tamtej pory miała jeszcze chyba ze dwa razy rota ale już trochę łagodniejszego i bez konieczności szpitala. teraz małego zaszczepię małego normalnie na nfz a dodatkowo na pewno na pneumokoki

dzisiaj wizyta u endo, ciekawe o ile podniesie mi dawkę leku :(
Manka nie martw sie. Jesli trzeba dawke zmienic to tylko dla Twojego dobra i maluszka.
Ja mam co jakis czas zmieniana dawke na tarczyce np. i dzieki temu wyniki mam nie zapeszajac dobre.
image
Cześć dziewczyny. U nas baaaardzo aktywny weekend, Dzień Dziecka w końcu. Było super, córka przeszczęśliwa :)

Co do szczepień, wiadomo ile ludzi tyle opinii więc każda musi zdecydować sama. Ja na żadne dodatkowe choroby córki nie szczepiłam, ani na rotawirusy ani na pneumo,memingokoki ani na ospę (ale to później). Jakoś nie jestem zwolenniczką szczepień. Moja mała ma super odporność prawie nie choruje. Ale wiadomo, każde dziecko jest inne :) Co do szczepień obowiązkowych to szczepiliśmy tymi 5w1 i po prostu miała mniej wkłuć niż te zwykłe z sanepidu. Wtedy to kosztowało około 140 zł za dawkę (ale to było w 2011) i różnie w każdej przychodni. Przed pierwszym szczepieniem jest jedna wizyta patronażowa w przychodni i można się wszystkiego dowiedzieć, chociaż w przychodni to będą raczej namawiać na szczepienia dodatkowe (tak było u nas).

Ja jutro w końcu mam wizytę u mojej Pani dr, mam nadzieję, że w końcu poznamy płeć!
imageimage

Ale się dziewczyny rozpisujecie, nie sposób nadążyć ;) znacie jakiś prywatny gabinet , gdzie robią w przyzwoitej cenie usg 3 lub 4 d?

Ja w czwartek wybieram się na test z glukozy 75... grrr
imageimage
Nela tam gdzie byłam teraz w niedziele na darmowym 3D,4D naprawdę super lekarz, gabinet, sprzęt. Polecam, koszt u nich to 250 zł.
Przychodnia STARMED na ul. Piecewskiej 25/6 Dr Augustyniak
image
glukozą sie nie przejmuj, też sie bałam jak cholera, ale dało sie przeżyć :)
image
Drogie Mamy, mam do sprzedania ciuszki dla maluszka i nie tylko. Zostawiam link dla zainteresowanych: http://plus.google.com/photos/114129096935211576036/albums/5976480549028331681?authkey=CM69huqam5CjnQE
Ceny można ponegocjować.
Mieszkam na Zaspie
image
hej dziewczyny :)

jestem ze szczepieniami na bieżąco, więc podam aktualne ceny ;)

pierwsze szczepienie jest w szpitalu - na gruźlicę i żółtaczkę. oczywiście darmowe. ja jednak kupiłam swoją szczepionkę na żółtaczkę - Engerix B, bo nie chciałam tej taniej szpitalnej. Engerix B kosztował 43 zł, zamówiłam w aptece 4 tygodnie przed porodem i trzymali mi ją do dnia porodu. receptę wystawił ginekolog.

w pierwszym roku życia są jeszcze 4 obowiązkowe szczepienia (albo 3, jeśli zapłacimy za 6w1). dawka 6w1 (Inf. Hexa) kosztuje 190 zł, zarówno w Gdańsku, jak i w Gdyni. jeśli zdecydujemy się szczepic 6w1, to dziecko nie musi byc dodatkowo szczepione w 7. miesiącu życia na zółtaczkę.

na roczek jest darmowa szczepionka MMR - świnka, odra, różyczka. jedno wkłucie.

ostatnie szczepienie jest na 16-18 miesięcy.

oczywiście ilośc wkłuc jest nieporównywalna przy płatnych i darmowych szczepieniach. przy płatnych, dziecko w ciągu półtora roku jest kłute 5 razy, przy darmowych chyba 14... ja nie miałam sumienia, zresztą najłatwiej będzie Wam podjąc decyzje po pierwszych szczepieniach w szpitalu, kiedy dziecko jest kłute dwa razy. trzech razy na jednym szczepieniu sobie nie wyobrażam :/

są jeszcze szczepienia zalecane. ospa jest darmowa dla dzieci, które chodzą do żłobka. dla reszty są to dwie dawki, każda po 100 zł.
na rotawirusy nie szczepiłam, stwierdziłam, że bez sensu, szczepic można tylko do 6. miesiąca i są drogie, a z opowieści słyszę, że dzieci potem i tak chorują.

meningokoki i pneumokoki zostawiam na pójście do przedszkola. po 2. roku życia wystarczy juz tylko jedna dawka na pneumokoki (kosztuje 180 zł lub 280 zł, w zależności od producenta). meningokoki typ C kosztuja 130 zł. ponoc teraz ma się jeszce pojawic szczepionka na meningokoki typu B.

to się rozpisałam :) byłam po prostu w zeszłym tygodniu na szczepieniu i pediatra mi wszystko rozpisała, z cenami włącznie :)
gabi wzięłam telefony ze strony i dzwoniłam http://www.ciezarowki-gda.pl/ci%C4%85%C5%BCa-i-por%C3%B3d/szko%C5%82y-rodzenia/gda%C5%84sk-bezp%C5%82atne/
image
bedę chodzic do szkoły rodzenia na morenie, pierwsze zajęcia ruszą za ok. tydzień

na klinicznej 200 zł zaśpiewali, na zaspe mam za daleko, poza tym tam cięzko sie dodzwonić, a jak sie okaże że nie daje rady już auta prowadzić, to na morene zawsze moge busem śmignąć z osowej a na zaspe .. hmm chyba samolotem :P
image
hej dziewczyny!

ze szczepieniami też jestem na bierząco, a karolina super to rozpisała :) ja szczepiłam syna 6w1, rotawirusy, a pneumokoki miał za darmo z racji wcześniactwa

mam dziś wizytę u ginekologa, nie mogę się doczekać :) do SR się nie wybieram, w pierwszej ciąży też nie chodziłam...
image
aktualizuję + dopisałam szpital ;) będzie wiadomo, kto kogo może spotkac na porodówce :D

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
01.10.2014 weronikaz - synek Jaś
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
06.10.2014 Kate84 - synek
08.10.2014 NataliaG
08.10.2014 karo_lina - córeczka Maja / Zaspa
My tez na bieżąco ze szczepieniami bo byłysmy w czwartek :)

Obie dziewczyny szczepiłam 6w1 (190zł jedna dawka) i rota wirusy. Rota trzeba zacząć przed szóstym tygodniem, szczepionka doustna w dwóch lub trzech dawkach, razem ok. 600zł niestety. 2 dawki po 280 lub 3*200zł.

Zosię zaszczepiłam na pneumo i meningo jak miała pójść do przedszkola, w każdym razie po 2. roku zycia. Z tym, że właśnie w czwartek dowiedziałam się że na memingo już po 1.roku jest jedna dawka (130zł) więc za sześć tygodni chyba zdecyduję się zaszczepić Zuzkę, a jak skończy 2 latka to na pneumo.

Ja ze szczepionki na rota jestem zadowolona mimo że uodparnia tylko na kilka szczepów wirusów, zauwazyłam, że przy grypach żołądkowych u nas w domu my z mężem umieraliśmy a dziewczyny miały zawsze tylko jakieś delikatne objawy albo w ogóle.
Hej dziewczyny :)
Piszecie tak ciekawie jak bym czytała powieść , hihi:), a teraz na serio bardzo pouczająca lektura na temat szczepionek, nie wiedziałam że to takie skomplikowane, ale karo_lina rozpisała super, dzięki Karola :)

Co do ilości ciuszków to piszcie dziewczyny po ile sztuk bo ja testem tak zagubiona jak dziecko we mgle z tą ilością i rozmiarami :)

Aga napisz coś więcej o tej Morenie, ja szukam czegoś od 20 tc :)

Karo_lina dobry pomysł z tym wpisywanie szpitali :)
ja uaktualnię o szpital, po wizycie u lekarza gina, jak dowiem sie , który to tydzień ciąży :p

gabi nie wiem co więcej napisać :P bedę mogła sie wypowiedzieć zapewne po pierwszych zajęciach. To moja pierwsza ciążą i ciekawi mnie najbardziej temat oddychania podczas porodu, a że dowiem wiem innych zapewne ciekawych rzeczy to też ok :) ja jestem jak najbardziej na tak jeśli chodzi o SR
image
Jeśli o mnie chodzi to uważam że SR to super sprawa. naprawdę mozna się dużo dowiedzieć, urodzi z nas każda, czy będzie chodziłą do SR czy nie ale świadomośc tego co się ze mną dzieje podczas porodu była bezcenna. Do tego bardzo duzo dowiedziałam się o opiece nad noworodkiem, o szczepieniach właśnie, różnych wysypkach, potówkach, prosówkach itd. :)
przez weekend tu nie zaglądałam i widzę, że duuużo mam do czytania:)

szybciuto tylko napiszę o SR bo zaczynam teraz w sobotę - nie wiem czy są jeszcze miejsca ale bezpłatna SR jest w Invictcie w Medisonie dla osób zameldowanych w Gdańsku - zajęcia sobota 16-18 i zaczynają się 7.06
hej, fajnie, że poruszyłyście temat szczepionek, dzięki za wyczerpujące info od doświadczonych mam :)
Ja też w tym tygodniu zapisuję się do SR, ale zajęcia ruszą od lipca. Wybrałam SR "superMama" opinie spoko, a że mają filę w Pruszczu to idealnie ;).
Dobry pomysł z wpisaniem szpitali do listy :)))
image
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85 - córeczka/ Zaspa
08.10.2014 NataliaG
image
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308 - córeczka/Kliniczna
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
08.10.2014 NataliaG
W końcu uzupełniłam płeć :) no i szpital.
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308 - córeczka/Kliniczna
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
01.10.2014 weronikaz - synek Jaś / Redłowo
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
08.10.2014 NataliaG
image
Zamierzam rodzić na Zaspie, tak jak rodziłam córcię. No, chyba, że nie dojadę, bo to różnie bywa ;)
imageimage
To ja proszę o dopisanie mnie do Wejherowa :)
Chyba jako jedyna z nas będę tam rodzić :)
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
04.09.2014 Aga_Kr - synek Aleksander / zaspa
05.09.2014 ajza
06.09.2014 cytrynka - synek Szymon / wejherowo
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 kaska2308 - córeczka / Kliniczna
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek / zaspa

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
08.10.2014 NataliaG
image
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
15.09.2014 Magra - córeczka Emilia/ Zaspa
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
08.10.2014 NataliaG
image
Ja na Klinicznej na razie tez sama:)
Cytrynka pzrepraszam,ze wczoraj nie odpisalam ,zale poszląm spać.
Wszystko tak jak napisałaś.

Karolina super to wytlumaczyła.

Aga jak ty będziesz na morenę przyjeżdżać to zapraszam na kawkę do mnie.
dziewczyny czy któraś słyszała o SR od 20 tc?
z tego, co się orientowałam w pierwszej ciąży, to wszystkie SR są tak od 23-24. tygodnia. a niektóre dopiero od 28.
kar_lina co właśnie a mi tak zależy żeby iść szybciej bo potem to nie wiem jak z tymi moimi wyjazdami będzie, ale może coś się trafi? :)
Cytrynka pisze jak obiecalam o tych kosmetykach co ja kupilam:)

Z firmy Babydream- puder sypki,krem do pielegnacji skory i twarzy dziecka,krem na wietrzna pogode do twarzy.
Hipp- oliwka pielegnacyjna,zel do mycia ciala i wloskow.
Oilatum - balsam do ciala,krem,emulsja do kapieli. To jest drogie,ale bylo w promocji i to sporej wiec zakupilam i bede kombinowac:)
Sterimar - spray do noska z wody morskiej,
Octenisept - pielegnacja pępka. kupilam tez spirytus 70% .
Sudocrem- przy odparzeniach tyłka:)
Linomag- do codziennej pielegnacji skory maluszka okolopieluszkowej.
Bepanthen- masc ochronna tez przy odparzeniach - tez bede kombinowac co lepsze:)
Z beabydream mam chusteczki nawilzajace,pieluszki,sliniaki jednorazowe.platki do przemywania oczu.
image
gabi - niektóre szkoły mają po prostu kursy intensywne, tak było np. w Bobasie, do którego chodziłam. była wersja podstawowa, czyli zajęcia raz w tygodniu przez 10 tygodni albo wersja intensywna, czyli spotkania w weekendy (sob-nd) i wtedy chyba trwało to 3 czy 4 weekendy. myślę, że to zależy od szkoły.

także nawet jak nic nie znajdziesz od 20. tygodnia, to szukaj może takiej SR, gdzie robią te kursy intensywne?

Wrzesień - to żeś zaszalała z tymi kosmetykami :D
A moze mni ktos dopisac do listy ze szpitalem? W sumie to nie wiem jeszcze gdzie,ale albo swessmed ,albo zaspa:) jutro jade do swessmedu zobaczyc co i jak,dowiedziec sie.
image
Hej;)

Dopisze mnie któraś szpital Kliniczna.Z góry dziękuje ;)

Ja po wczorajszym dniu jestem wykończona.Ale było bardzo fajnie ;)Mała szczęśliwa a to najważniejsze .

Dziś mam wizytę ;) odliczam godziny już;)
image
Karolina no jakos tak,ale wszystko mam raczej:)))

Mamakaroli po wizycie daj znac:))
image
Gabi, ta SR ma od 20 tc.
http://www.trendymamy.pl/?43,bezplatna-szkola-rodzenia%21%21%21
ale poza tym więcej nic nie wiem :P
Wrzesień dziękuję :)
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
19.09.2014 Mileczka - synek / Zaspa
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 tynka- synek
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
08.10.2014 NataliaG
zapraszam do nowego wątku, ten już długaśny: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=545066&c=1&k=160

dopisałam tam szpitale Wrzesień + mamakaroli ;)
Ja osobiście z pierwszą ciążą nie chodziłam do szkoły rodzenia. Rodziłam naturalnie na Zaspie. Położna podczas porodu zapytała się, czy chodziłam do szkoły rodzenia, ja powiedziałam, że nie i spytałam czy to problem, a ona na to: " a co to potrzebne? szkoda kasy, damy radę babeczki kiedyś nic nie wiedziały i jakoś dalej wszyscy się rodzili". Położna była ekstra. Zarówno ja jak i mąż, który był przy narodzinach córki byliśmy zadowoleni.
Moja znajoma która rodziła tydzień po mnie chodziła na Wałową na darmowe zajęcia. Po porodzie powiedziała, że jedyne w czym jej to pomogło to w karmieniu po porodzie ;-)
Nie kwestionuję sprawy czy chodzić czy nie chodzić, bo jak ktoś ma czas i ochotę to niech idzie, a co tam, można się przynajmniej wyrwać z domu. Chciałam tylko przekazać swoją historię ;)
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry