Widok
Wejdź na stronę
http://forum-zukowo.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=28435
lub trójmiejskie forum Słoneczne Tarasy.
Skojarzysz niektóre fakty i będziesz wiedział na co zwrócić uwagę.
pozdrawiam
http://forum-zukowo.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=28435
lub trójmiejskie forum Słoneczne Tarasy.
Skojarzysz niektóre fakty i będziesz wiedział na co zwrócić uwagę.
pozdrawiam
Zeby lepiej poznac niektorych wykonawcow to przyjedzcie na na sze piekne osiedle Sloneczne Tarasy (3 wjazd) Panowie ktorzy w tej chwili wiem dlaczego ukrywają swoja nazwe laczac sie w konsorpcjum urzeduja na slowackiego gdzie jest biuro sprzedaży. Solidnosc tych panow poznacie po pieknie zagospodarowanym terenie budowy i opiniach mieszkancow pozostawionych w swoich domach marzen
Kazdy musi wyrobic sobie zdanie samemu. Przyjazd na osiedle i spacer pomoze. Warto spytac tez kilkoro mieszkancow jakie byly i sa usterki i czy je usuwaja czy nie. Jak trktowano ludzi po wplaceniu wiekszej kwoty na budowe i ile rzeczy trzeba bylo zrobic za wlasne pieniadze. Polecam nasza strone w poprzednim wpisie od komara666 jest odniesienie. Zabierz kalosze. pozdrawiam
Wygląda, że ci sami wykonawcy z Słonecznych Tarasów w Pępowie pracują przy budowie Modrzewiowego Wzgórza w Baninie - widać to nawet na zdjęciach z budowy zamieszczonych na stronie.
Adresy biur sprzedaży: Słowackiego są te same. Polecam zapytać wprost, czy to oni budowali Słoneczne Tarasy.
Jeśli to wszystko się potwierdzi, a wygląda że tak, to należy się dobrze zastanowić przed kupnem: 4 lata po zakończeniu budowy, a cały czas nie można doprosić się dokończnia poprawek (zgłoszonych w terminie)!
I jeszcze sprawa tego hotelu w centrum osiedla.
Adresy biur sprzedaży: Słowackiego są te same. Polecam zapytać wprost, czy to oni budowali Słoneczne Tarasy.
Jeśli to wszystko się potwierdzi, a wygląda że tak, to należy się dobrze zastanowić przed kupnem: 4 lata po zakończeniu budowy, a cały czas nie można doprosić się dokończnia poprawek (zgłoszonych w terminie)!
I jeszcze sprawa tego hotelu w centrum osiedla.
Do przyszłych mieszkańców.
Wstępnie byłem zainteresowany zakupem domu w czworaku, ale mam spore wątpliwości o których nikt nic nie pisał. Czy nie obawiacie się nadmiernych hałasów z boiska - tak naprawdę za ogrodzeniem będzie rozgrywany mecz. Dodatkowo te zamontowane halogeny na wysokich słupach - ciekawe czy nie będzie świeciło po oknach. Przy takim nakładzie finansowym w budowa tych boisk jestem przekonany że będą użytkowane nie tylko podczas lekcji ale będą tam organizowany wszystkie festyny, imprezy, koncerty - mecze po godzinach szkolnych z pewnością tez będą rozgrywane.
Proszę o wasze opinie co o tym myślicie, może podchodzę do tego zbyt pesymistycznie?
Wstępnie byłem zainteresowany zakupem domu w czworaku, ale mam spore wątpliwości o których nikt nic nie pisał. Czy nie obawiacie się nadmiernych hałasów z boiska - tak naprawdę za ogrodzeniem będzie rozgrywany mecz. Dodatkowo te zamontowane halogeny na wysokich słupach - ciekawe czy nie będzie świeciło po oknach. Przy takim nakładzie finansowym w budowa tych boisk jestem przekonany że będą użytkowane nie tylko podczas lekcji ale będą tam organizowany wszystkie festyny, imprezy, koncerty - mecze po godzinach szkolnych z pewnością tez będą rozgrywane.
Proszę o wasze opinie co o tym myślicie, może podchodzę do tego zbyt pesymistycznie?
Też zastanawiałam się nad zakupem. Ale boisko i korty tuż przy ogrodzie skutecznie nas zniechęciły. Nie sądzę, by wybudowane takim kosztem były mało eksploatowane. A szkoda, bo rozkład pomieszczeń w tym czworaku bardzo mi się podobał. Ostatecznie wybraliśmy dom w Czaplach. Bliżej do Gdańska i zdecydowanie ciszej. Bez boisk i bez samolotów tuż nad głową.
Z dojazdem do gdanska to maly pikus ;) dzis jechalem do roboty po 7 i 7.40 na stogach bylem , wyjedziesz 10 min. Szybciej i wogole nie ma korkow . Co do osiedla no coz mieszka sie normalnie, napewno uczulam na pilnowanie elektryka , hydraulika i ogrodnika 3 bracia za wszystko chce pieniazki nawet jak oni cos zle zrobia , i robia tak jak im sie podoba a nie jak se ktos ustali , generalnie ekipy budowlane sie bardzo czesto zmieniaja partola robote na maxa ( oczywiscie nie wszystkie ale 80% ) np. Droge 3 raz juz beda poprawiac, kominy to na gole oko widac kazdy inny bo sie zapomnialo zrobic i rurami spiro ciagna i kombinuja gdzie sie wbic , w domkach schody tragedia kazde inne bo sie panu tak szalunek zrobil odpowiedz tego pana hehe , wentylacja zamiast wysysac wwiewa , na strychu w zime snieg napadal -odp. Dewelopera to normalne on tez tak ma u siebie , a co mnie obchodzi co on tam lubi i ma hehe i nie podpisywac zadnego odbioru budynku nawet jak powiedza ze to wstepny bo takiego w umowach nie ma !!!!!! Jest to koncowy odbior , a generalnie pelno rzeczy do poprawek lub ich wogole nie ma !!!!!! Pozdrawiam
Bardzo Ci dziękuje za odpowiedz i uwagi, troche nas to przeraża, ale pewnie gdzie by nie kupować i gdzie by nie budować to nadzorować trzeba (?) Niepokoi mnie tez brak studzienek odplywowych na ulicach - nie utoniemy tam? Nurt wody splywajacej z góry nie porywa? ;) Wspolnoty osiedlowej brak na razie, jak słyszeliśmy..
Ja nie mam podlogowki , koszty mi wychodzilo kolo 600zł miesiecznie teraz w zime te,20-21C, mam kominek jakies 2 tygodnie tylko na salon ale jak sie rozbuja ladnie gore grzeje nie mam rozprowadzenia z 2 powodow ,nie chce mi sie malowac scian co roku w miejscach wylotu i tynki pekaja :/ no i jest to za maly domek do ogrzewania tak sadze
Dzięki za wiadomość :) Zobaczymy jak nam pójdzie z negocjacjami :) Zastanawiamy się nad ogrzewaniem podłogowym - w necie można poczytać głównie o wadach takiego rozwiązania ale jest też wiele opinii ludzi mega zadowolonych z tego, że pozbyli się grzejników. Czy podlogówka wystarcza wam do ogrzania domku zimą czy macie moze mieszany system (podłogówka + grzejniki w niektórych pomieszczeniach na wypadek mocniejszych mrozów)? Jeżeli mogę, chciałabym też podpytać o wrażenia dot. ekipy, która Wam kładła ogrzewanie - podobno sprawne dzialanie zależy w dużej mierze od fachowości wykonania i odczekania odpowiedniej ilości czasu pomiędzy etapami instalowania ogrzewania. Skoro mówisz, ze ekipa panów budowniczych nie suszyła chaty w ogóle to pewnie na maksa spieszyli się też z podłogówką..
Witam za kilka miesięcy odbieram "czworaka" :-) czy mogę prosić o jakieś pomocne informacje np:
- na co zwrócić uwagę podczas odbioru
- co najczęściej "partolą" ekipy budowlane
- jak długo trzeba suszyć domek po odbiorze zimą
- ile kosztuje średnio ogrzewanie klasyczne (kaloryfer)
- orientacyjne koszty przerobienia wiaty na murowany garaż
- czy zawiązuje się wspólnota mieszkaniowa
- czy domki są dobrze wyciszone
Pozdrawiam :-)
- na co zwrócić uwagę podczas odbioru
- co najczęściej "partolą" ekipy budowlane
- jak długo trzeba suszyć domek po odbiorze zimą
- ile kosztuje średnio ogrzewanie klasyczne (kaloryfer)
- orientacyjne koszty przerobienia wiaty na murowany garaż
- czy zawiązuje się wspólnota mieszkaniowa
- czy domki są dobrze wyciszone
Pozdrawiam :-)
Witam.
uwage zwracamy na:
-nieszczelne okna wieje na potege ,to samo drzwi wejsciowe ( ktorymi nie sa )
- wentylacja wogole nie dziala
- sprawdzic wzmocnienie pod kominkiem czy wogole zrobili :D:D
- na strychu czy nie wieje z zewnatrz
- elektryke napewno i kable do tv
- na hydraulika trzeba uwazac bo on wie lepiej co gdzie ma byc i jak zrobiona ... hahahahahah
- wspolnoty jeszcze nie ma
- wyciszone sa no mozna napisac ze dobrze
- ogrzewanie ( sezon letni kolo 100-150zł) ( zima zalezy jaka tem . w domu chcemy jak 20-21 to okolo 500-800 zł z ustawieniem pieca na nie wiecej niz 50C bo powyzej licznik od gazu szaleje i wyjdzie okolo 1500-1800 zł ) takie piece ktore sie czesto psuja i zawieszaja
- cena za zrobienie wiaty z tego co mi wiadomo jedna sciana nie moze byc murowana czyli grosze :p ale pewny nie jestem moze cos sie zmienilo i mozna zamurowac calosc a koszt wtedy kolo 2-3 tys bo to same pustaki i troszke styropianu i zaprawy plus brama :p ceny rozne
- co do ekip to kazdy czworak robila inna ekipa wiec porownac ciezko :p a czemu inne ekipy moze sam deweloper sie o tym Panstwu wypowie
- i niech hydraulik wyprowadzi wentylacje kanalizy nad dach w wietrzne dni wszystko cofa do domkow i smierdzi maksymalnie a ten Pan tego wogole nie robi
uwage zwracamy na:
-nieszczelne okna wieje na potege ,to samo drzwi wejsciowe ( ktorymi nie sa )
- wentylacja wogole nie dziala
- sprawdzic wzmocnienie pod kominkiem czy wogole zrobili :D:D
- na strychu czy nie wieje z zewnatrz
- elektryke napewno i kable do tv
- na hydraulika trzeba uwazac bo on wie lepiej co gdzie ma byc i jak zrobiona ... hahahahahah
- wspolnoty jeszcze nie ma
- wyciszone sa no mozna napisac ze dobrze
- ogrzewanie ( sezon letni kolo 100-150zł) ( zima zalezy jaka tem . w domu chcemy jak 20-21 to okolo 500-800 zł z ustawieniem pieca na nie wiecej niz 50C bo powyzej licznik od gazu szaleje i wyjdzie okolo 1500-1800 zł ) takie piece ktore sie czesto psuja i zawieszaja
- cena za zrobienie wiaty z tego co mi wiadomo jedna sciana nie moze byc murowana czyli grosze :p ale pewny nie jestem moze cos sie zmienilo i mozna zamurowac calosc a koszt wtedy kolo 2-3 tys bo to same pustaki i troszke styropianu i zaprawy plus brama :p ceny rozne
- co do ekip to kazdy czworak robila inna ekipa wiec porownac ciezko :p a czemu inne ekipy moze sam deweloper sie o tym Panstwu wypowie
- i niech hydraulik wyprowadzi wentylacje kanalizy nad dach w wietrzne dni wszystko cofa do domkow i smierdzi maksymalnie a ten Pan tego wogole nie robi
Orientuje się ktoś może czy te czworaki zawsze będą bezczynszowe? Jak długo się idzie do przystanku autobusowego w stronę Wrzeszcza i jak wogóle jeżdżą te autobusy (spóźnienia, itp...) Jak daleko będzie do przystanku PKM i kiedy zacznie jeździć? Jak z drogami w Baninie i na osiedlu (korki, błoto po deszczu itp...) Ile wywrotek czarnoziemu potrzeba na zapełnienie działki około 210-240m2? Jak sąsiedzi i ogólne wrazenia?
No zawsze beda nie mamy komu placic przeciez nie ma spoldzielni hehe , do autobusu jest jakies 8-10 min . ja osobiscie nie jezdze ale do mnie wpadaja osoby busami i nikt nie narzekal jeszcze , co do PKM to nie wiem i osobiscie mnie to nie interesuje :p zalezy ktory domek sie wezmie jak ponizej poziomu zero to woda stoi jak sa duze opady no i droga jest krzywo polozona , a co do czarnoziemu to 210-240 sama dzialka czy minus domek ?? bo jak minus domek to z 3 wywrotki ale tez zalezy jaka jest roznica terenu czy wyzej czy nizej punktu zero . Pozdrawiam
Witam. do sprawdzenia:
- szczelnosc i osadzenie drzwi i okien podstawa u nich , czy nie wieje !!!!!!!!!!!!!
- sprawdzenie wentylacji czy dziala a na pewno nie dziala !!!!!!!!!!!!!!
- sprawdzenie elektryki i instalacji pod tv !!!!!!!!!
- wzmocnienie pod kominek czy jest wylane ;)
- podloga czy jest rowno wylana szczegolnie pod oknami !!!!
- nic nie podpisywac jezeli cos nie zostanie naprawione z usterek potem czas oczekiwania na poprawki maja nieograniczony :D ich zdaniem :D:D
- nie robia wentylacji kanalizacji !!!! trzeba sie domagac
- sprawdzic ocieplenie strychu
- szczelnosc i osadzenie drzwi i okien podstawa u nich , czy nie wieje !!!!!!!!!!!!!
- nic nie podpisywac jezeli cos nie zostanie naprawione z usterek potem czas oczekiwania na poprawki maja nieograniczony :D ich zdaniem :D:D
Odbior naszej 1/4 mial nastapic do konca pazdziernika. Pierwsza proba odbioru byla na koniec grudnia - nie udalo sie. Ukazane zostaly usterki i ustalilismy, ze miesiac wystarczy na poprawienie. Przez miesiac starczylo czasu na rozfoliowanie okien (co zalecam przed odbiorem) i okazalo sie, ze szyby sa porysowane. Wylaz dachowy zaczal gnic bo cala wilgoc gromadzila sie na niewietrzonym poddaszu. Wracajac do pierwszej proby odbioru to zmierzona wilgotnosc w domku znacznie przekraczala 70%. Duzo moglbym jeszcze pisac ale na dzien dzisiejszy rozwazamy wycofanie sie z tej inwestycji.
Bardzo dobra decyzja z wycofaniem sie jeszcze na ich winie zeby odsetki zaplacili dodatkowe :D:D , jak wyzej pisalem oni wogole nie wietrza domkow , dziwne jest jeszcze to ze Panstwo maja wylaz dachowy a pewnie nawet go nie macie w umowie STRZELAM teraz !! a poprzednie domki ich nie maja a niby kazdy domek jest taki sam hehe oczywiscie prosze mnie zle nie rozumiec nic nie mam ze panstwo maja ten wylaz ;) ja go od nich i tak wymecze hehe :P
Witam. do sprawdzenia:
Umowe zawsze mozecie zerwac z ich winy opoznienie napewno bedzie ;/ a z wietrzeniem jak sami nie dopilnnujecie jak ja np.( 5 miesiecy mi sie wietrzylo dzien w dzien sprawdzalem ) to mozecie o nim zapomniec :/ z tego co tam slyszalem maja juz jakies sprawy w sadzie o niezaplacone faktury na ... 000 tysiecy zł :p , bedzie robiony pozew zbiorowy , a juz upadlosc raz mieli :p prawnik sprawdzal jednego z mieszkancow
Ja jak bralem to tu pola byly a co czworak robi inna firma wiec nie ma porownania :p ja tam chodzilem na slonecznych i ludzie z przyjemnoscia opowiadali :D:D ale kto nie ryzykuje ten nie sprawdzi :D ja tylko pisze juz dla nastepnych , sprzedac domek mam w planach ale kto teraz kupi kredytow nie daja nikt gotowki nie ma :D a pustego nie zostawie chodz mam gdzie mieszkac jeszcze :p
a co do odbioru to mnie akurat oszukali :/ reszte moge na zywo opowiedziec
a co do odbioru to mnie akurat oszukali :/ reszte moge na zywo opowiedziec
Hej,
no wlasnie..wietrzenie. Czy robiliscie to na wlasna reke juz po odbiorze i pomiarach wilgotnosci czy jeszcze na etapie prac budowlanych? Wilgoc w mieszkaniu to moja najwieksza obawa, bo patrzac w jakim tempie kleją te nasze domki, to wniosek jest taki, ze bedzie jeden wielki grzyb i zgnilizna.. Zima w sumie juz za pasem i tak mysle, czy by juz teraz nie wparowac tam z miernikiem i pilnowac zeby chlopaki wietrzyli..jesli sie tego nie dopilnuje to albo codzienne otwieranie okien zanim zaczna sie prace wykonczeniowe albo wstawienie maszyn, co wiaze sie z dodatkowymi kosztami.
no wlasnie..wietrzenie. Czy robiliscie to na wlasna reke juz po odbiorze i pomiarach wilgotnosci czy jeszcze na etapie prac budowlanych? Wilgoc w mieszkaniu to moja najwieksza obawa, bo patrzac w jakim tempie kleją te nasze domki, to wniosek jest taki, ze bedzie jeden wielki grzyb i zgnilizna.. Zima w sumie juz za pasem i tak mysle, czy by juz teraz nie wparowac tam z miernikiem i pilnowac zeby chlopaki wietrzyli..jesli sie tego nie dopilnuje to albo codzienne otwieranie okien zanim zaczna sie prace wykonczeniowe albo wstawienie maszyn, co wiaze sie z dodatkowymi kosztami.
Hej, który domek wybraliście jeśli można wiedzieć? Zostały chyba jeszcze te mieszkania koło stawku - no to tak jak pisał kolega sąsiad, wydaje mi się, że woda z góry będzie zlatywać na działkę. Szkoda też, że dom stoi tak nisko - w sumie okna od kuchni są zrównane wysokością z drogą, ale to zależy czy to komuś przeszkadza czy jest do zaakceptowania ;) Nie wierzę, ze w całości woda deszczowa będzie wsiąkać w drogę czy inne cuda. Na miejscu właścicieli tych mieszkań targowałabym cenę ;)
Czesc sasiedzi :) Mieszkanie juz prawie gotowe, pogoda sie robi i chcialabym uporzadkowac dzialke. Mam pytanie do mieszkancow o wskazowki i porady dot. zakladania trawnika i prosbe o namiary, skad mozna tanio zalatwic ziemie, jaka najlepiej wysypac, skad wałek i inme sprzety itd. W temacie samodzielnego zakladania trawnika jestem zielona ale ze bardzo lubimy siac i sadzic, wiec wiekszosc prac chcielibysmy z mezem ogarnac sami dla wlasnej frajdy i oszczednosci kasy :) Widzialam, ze niektorym z Was udalo sie wysiac i wypielegnowac trawe w pierwszym roku mieszkania. Bardzo prosze o podzielenie sie spostrzezeniami i sasiedzka pomoc. ;)
Witam,czarnoziem ma koles jak sie wjezdza do rebiechowa po prawej stronie na swiatlach bardzo fajny koles ceny do dogadania zalezy od ilosci wiec lepiej w pare domkow sie zebrac wywrotka 350-400zł , a co do sprzetu to we wlasnym zakresie i pozyczamy sobie kto co ma :d ja trawe klade w maju ale z rolki gotowa a tak to sie przyjmuje tylko trzeba zrobic tak zeby sie ziemia nie zapadala i nie uciekala nigdzie podmuwrowki itp. ;) zalezy od umiejscowienia dzialki
Deweloper daje inny system jest polaczony razem z oknem ( awaryjne ) chodz teraz maja okna innej firmy to nie wiem ( czy daja rolety w opcji ) , zew. sa mocowane od zewnatrz i trzeba pamietac zeby zasilanie wyciagnal na zew. jak maja byc automatyczne , i trzeba wycinac ocieplenie wiec lepiej przed wszystkim je zamontowac , wymiary moge jutro podac ;)
Deweloper daje system z puszka montowana w srodku domku dla mnie dziwne kazda awaria rowna sie z balaganem a czesto juz padaly te rolety :/ sami tak mowili Ci co je montowali :p a te z zewnatrz to sa montowane prywatnie ;) tylko najlepiej je wstawic przed elewacja wtedy oni musza obrobic wszystko do rolet ;)
Cześć!
Taka mała przestroga z mojej strony, jako, że jestem już po odbiorach.
Ponieważ mi się spieszyło, to zgodziłam się na wpisanie usterek do protokołu - miało to być gwarancją ich naprawienia.... w teorii. W praktyce muszę teraz wymieniać sama kostkę, bo jest tak zniszczona, jakby 10 lat na Monciaku leżała, a Szanowny Deweloper się nie poczuwa. Nadal czekam na wymianę szyb, zdjęcie folii z parapetów i drzwi, wymianę podrapanych parapetów itp.
Taka mała przestroga z mojej strony, jako, że jestem już po odbiorach.
Ponieważ mi się spieszyło, to zgodziłam się na wpisanie usterek do protokołu - miało to być gwarancją ich naprawienia.... w teorii. W praktyce muszę teraz wymieniać sama kostkę, bo jest tak zniszczona, jakby 10 lat na Monciaku leżała, a Szanowny Deweloper się nie poczuwa. Nadal czekam na wymianę szyb, zdjęcie folii z parapetów i drzwi, wymianę podrapanych parapetów itp.
No to z rok czekania bedzie :/ chyba ze od razu poleca z tematem bo ida z poprawkami ale kto to wie ;(
ale mozna dla ochlody na darmowe lody isc do dewelopera :D tego najmlodszego ;P na to kase maja , ktory maci domek kupiony http://modrzewiowewzgorze.pl/oferta/plan-osiedla/ ?? podejde i se zerkne jak zorali kostke
ale mozna dla ochlody na darmowe lody isc do dewelopera :D tego najmlodszego ;P na to kase maja , ktory maci domek kupiony http://modrzewiowewzgorze.pl/oferta/plan-osiedla/ ?? podejde i se zerkne jak zorali kostke
Ja sie wogole dziwie ze ktos kupil w tym dole domy :( tam jest powodz od tego oczka pod fundamentami przeciez oni ledwo co koparke uratowali bo sie zaczela topic w bagnie :p wszystkie opady leca w ten row , studzienki nie wyrabiaja , pierwszy lepszy przejazd i cale kaluze na oknach beda ladowaly lub na tarasach o kurzu juz nie wspomne , jak oblodzi drogi ciezej z wyjazdem bedzie no i z wjazdem tez . praktycznie caly czas inne domki zaslaniaja slonce , moze nie w tym czworaku ale obok w tym dole okna wstawione z plastikiem do transportu kategorycznie zabroniony jest taki montaż , tak dla tych co tam kupili i czytaja ;)
HEY
JA KUPIŁAM DOM W DOLE W CZWORAKU OSTATNIM. NIE ZAUWAŻYŁAM JAKIŚ SPECJALNYCH PODTOPIEŃ BĄDŹ BAJORA A JESTEM NA BUDOWIE CO 2/3 DZIEŃ, NIESTETY W MOMENCIE PODJĘCIA DECYZJI O ZAKUPIE DOMU NIE BYŁO JUŻ INNYCH DOSTĘPNYCH , WRAZ Z MĘŻEM PLANUJEMY ZROBIĆ DRENAŻ , A ZIMĄ TRUDNO BĘDZIE TRZEBA SYPAĆ SOLĄ NA PODJEŹDZIE, JESTEM DOBREJ MYŚLI :)
JA KUPIŁAM DOM W DOLE W CZWORAKU OSTATNIM. NIE ZAUWAŻYŁAM JAKIŚ SPECJALNYCH PODTOPIEŃ BĄDŹ BAJORA A JESTEM NA BUDOWIE CO 2/3 DZIEŃ, NIESTETY W MOMENCIE PODJĘCIA DECYZJI O ZAKUPIE DOMU NIE BYŁO JUŻ INNYCH DOSTĘPNYCH , WRAZ Z MĘŻEM PLANUJEMY ZROBIĆ DRENAŻ , A ZIMĄ TRUDNO BĘDZIE TRZEBA SYPAĆ SOLĄ NA PODJEŹDZIE, JESTEM DOBREJ MYŚLI :)