Widok

Pierniczki, piernikowe domki-super przepis

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Co roku piekę pierniczki, od dwóch lat też piekę domki z piernika.
W tym roku w ramach oszczędności postatnowiliśmy, że większość rodziny dostanie właśnie piernikowy domek.

Przetestowałam już kilka o ile nie kilkanaście przepisów (tak, tak, piekłam pierniczki we wrześniu i październiku) żeby sprawdzić które są na prawde warte pieczenia., podaję przepis na te pierniczki które będę piekła, są na prawdę rewelacyjne!!!!

Ciasto musi odstać miesiąc (upiekłam też świeże-nie były aż tak dobre).

Składniki na ok 2kg mąki.

Karmel:
2 szklanki cukru
1,5 słoika miodu pszczelego (słoik pojemności prawie 400g) najlepiej 2 gatunki wymieszać, ja dałam lipowy+1/2 spadziowego bo miałam, ale w ten sposób wychodzi bardzo drogo, wątpię czy da się wymienić na sztuczny miód-bałabym się że się spali
2 duże paczki przyprawy do piernika
6 łyżek kakao

Cukier przepalić na patelni, dodać miód, pogotować z 5 minut, dodać przyprawy i kakao i pogotować jeszcze z 15 minut. Jeśli cukier się nie roztopi dodać trochę wody.
Odstawić do ostudzenia.

Ciasto:
Mąka-prawie 2kg (zacząć od 1kg i stopniowo dodawać)
1 kostka margaryny
6 jaj
szklanka cukru
4łyżeczki sody
3 łyżki kakao

Jajka utrzeć z cukrem, mąkę przesiać, wymieszać z sodą i kakao, dodać posiekaną margarynę.
Dodać ostudzony karmel-jeśli powstały grudki z cukru to przelać go przez gazę. Dokładnie wyrabiać ciasto dodając mąkę.
Ciasto ma mieć konsystencję ciasta do pierogów.

Odstawić na miesiąc!!!!!!!

Wałkować (ja wałkuję przez 2 papiery do pieczenia), wycinać, piec w 180* przez kilka minut (w zależności od grubości i wielkości ciastek). Ciasto mocno wyrasta.

Po wyjęciu pierniczki szybko twardnieją, po ok 2-3 dniach miękną i są pyyyyszne:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a gdzie trzymasz to surowe ciasto przez miesiąc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ciasto sie nie zepsuje przez miesiac?
image
poprosimy o piernikowy domek :)

oczywiscie ze mowa o zdjeciu ....
image
ja też bym chętnie zobaczyła zdjęcie. robić nie będę bo nie mam cierpliwości niestety, u mnie albo od razu albo w ogóle ;)))))
ciasto trzymam w misce, przykryte ściereczką, w szafce
i nie, nie zepsuje się
Natalia jak w grudniu będę robić takie już "na prawdę" a nie tylko na próbę to zrobie zdjęcia i wwrzucę, teraz tylko testowałam czy po upieczeniu ciasto jest sprężyste i na tyle twarde żeby konstrukcje się nie zepsuła
ja też robiłam takie w zeszłym roku

trzymałam ciasto w lodółce...nie zepsuje się, mozna trzymać nawet parę miesięcy i nic z nim nie jest
image
image
Kilka przykłodów chatek z piernika :-)
http://img703.imageshack.us/g/piernikowachatka1.jpg/
cuuuda...cudeńka:))) ja bym chyba nie wiedziała jak się do tego zabrac, ale moze kiedys spróbuje:)....
dziewczyny a jak robicie - pieczecie gotowe wyciete elementy - czy taki płaski placek z którego wycinacie ciastka po wyjeciu
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
nr 5 :) cudniasty, :)
na stronie: http://www.tortownia.pl/src/promocje/domek_z_piernika.pdf jest szablon do chatek. Ja co roku wykrawam foremkami (kupiłam w tortowni) elementy domku i po upieczeniu sklejam lukrem.
Ps. podane zdjęcia chatek z piernika, nie są niestety moimi dziełami :-)
ja robię witrażyki z pierników. Wycinam kształt domku nożem, robię dziurki-okienka, drzwiczki i dach. W dziurki wkładam landrynki w różnych kolorach. Piekę tyle czasu, żeby rozpuściły się landrynki. Ciasto najlepiej zrobić takie, które niewiele rośnie - żeby miało mało proszku do pieczenia lub tylko sodę. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać chwilę, żeby landrynki stężały.
Potem wystudzone pierniczki dekoruję białym lukrem-śniegiem. Niestety nie mam zdjęć.
Wygląda to +/- tak, ale moje wychodzą ładniejsze ;)
image
Robię też aniołki, choinki i serduszka. Ale najlepiej wychodzą domki, bo można więcej kolorów użyć.
Można je normalnie jeść :)
image[/url]image[/url]
Jaki fajny wątek!!!!!!!!!!

A jakie fajne te pierniczki!!!!
wow!! wygląda to super :-)
rudziaczek - a karmel mogę robić na patelni teflonowej? w sensie, czy patelni to nie zaszkodzi? czy lepiej poszukać "zwyklej" patelni?
image
ja robiłam w garnku (taki ze stali nierdzewnej). nie wydaje mi się żeby miało to teflonowi zaszkodzic...
Rudziaczek mam pytanie: mam bardzo ciepło w domu, czy odstawić to ciasto na miesiąc do lodówki czy nic mu nie będzie w szafce kuchennej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
ciasto czekało 3 tygodnie i dziś zaczęłam pieczenie - wyglądają smoakowicie :-)
mam dwa pytania - czy lukrowanie zaraz po upieczeniu, czy jak zmiękną (za 2-3 dni)?
jak przechowywać? Czy np puszki po mleku modyfikowanym są ok?
ja ciasto na piernik staropolski trzymałam w chłodnej spizarni przez 4mce,rewelacja juz tydzien temu pieklam i przekladam goracym powidlem z czekolada i masa orzechowa---pycha oczywiscie plany gorzka czekolada
to jest prawdziwy piernik,prawdziwym musi dlugo dojrzewac a "piernik" od razu pieczony to ciasto o smaku piernika,,,,tak to wyglada...
od 5 lat pieke piernik staropolski i bede piec dopki zyc bede,to magia świat,zapach ....polecam
wczoraj piekłam:)
matko, ale to jest pyszne
sama siebie powstrzymywałam, by nie zjeść ich (wiadomo, że z pierwszej blachy trzeba było spróbować, później jakiś się złamał, to też do zjedzienia był...)
dziś biorę się za lukrowanie
przynajmniej taką mam nadzieję;)
image
rudziaczku a co z tymi zdjeciami???:)
image
Podbijam, bo w zeszłym roku zrobiły furorę u nas:)
A już powoli trzeba się za nie zabierać:)

Najlepszy był zapach ciasta - tego surowego - w kuchni:) Choć miałam obawy, czy się nie zepsuje, wyszło rewelacyjnie...
image
rudziaczek takie mam głupie pytania co do przepisu:

1. te 1,5 słoika po ok. 400g to będzie 1 słoik litrowy?

2. po upieczeniu i wystudzeniu przechowujesz je w pudełku metalowym?

z góry dzięki za pomoc, bo zabieram się za robienie i potrzebuję dodatkowych informacji ;)
PS. no i zapomniałabym:

3. ile blach wychodzi z tych proporcji? 1? 2? bo chcę zrobić większą ilość ;)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe20411.html

przeczytaj komentarze pod przepisem- da Ci odpowiedz na wiele pytań:)
anxy dzięki za radę :) przejrzałam, ALE przepisy się różnią, więc moje pytania pozostają aktualne

rudziaczek będę wdzięczna za odpowiedź :)
1,5 słoika 400gramowego to wychodzi 600gram; słoik litrowy to jakieś 800-900 gram, więc dajesz prawie cały słoik (trochę też na ściankach zostanie... zawsze później pozostałymi składnikami możesz domieszać do ilości

2. po upieczeniu i wystudzeniu ja zapakowałam w metalowe pudełko

3. nie pamietam, ile blach wyszło, ale porcja była potężna - pół dnia piekłam
image
jesli chodiz o ilość, to sprawdziłam - miska, w której trzymałam ciasto przez ten miesiąc ma pojemność 2 litrów
image
AgaB dzięki za pomoc :)
uffff wlasnie wyrobilam ciasto wg przepisu rudziaczka,troszke sily trzeba miec ;)
image image
Ja robiłam tydzień temu i też się namęczyłam ;)
wyrobienie ciężkie to prawda,ale miejmy nadzieję, że efekt będzie wspaniały ;)

ja się tylko zastanawiam kiedy skleja się domki: w dniu upieczenia po wystygnięciu czy lepiej po tych 2-3 dniach?
1 Podbijam pytanie odnośnie tego kiedy sklejać domki ?
2 Ciasto zrobiłam jakiś tydzień w dniu dzisiejszym sprawdzałam jest dosyć twarde czy to zły znak ?
3 A jeśli chodzi o piernikowe ciasteczka to kiedy je dekorować dzień później czy też od razu po wystygnięciu czy można później ?
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)
Marsztap można u Cie taki domek z piernika zamówić?

Wyslij szczegóły na @
olaolenka24@wp.pl
hop hop może ktoś zna odpowiedź na pytanie ...
hop... hop...
Wydaje mi się, że wszystko należy robić powoli, cierpliwie. Poczekałabym, żeby elementy domku odstały trochę, może dzień i dopiero potem sklejałabym je. Wydaje mi się, że gdy troche poleżą to będą twardsze, a tym samym konstrukcja pewniejsza. Jeśli chodzi o dekoloranie to już raczej nie ma większego znaczenia, ale niech wszystko dobrze się sklei i wtedy możesz dekorować.
ja myśle,ze takie elementy to chyba dużo wczesniej trzeba upiec może tydzień, by zeschły się i pod naporem tego dachu i lukru nie popsuły się
Ale fajnie - dzięki za przepis. A nie łamie się ten domek z piernika, skoro pierniczki miękną?
Przynam, ze rok temu piekłam domek z piernika - ciasto było takie blee (czuć było sodą bardzo), potem upiekłam z innego przepisu i było lepsze - tylko najpierw było bardzo twarde, a potem zmiękło i domek się giał ;)
Zresztą...zastanawiam się czy warto piec ze smacznego ciasta, skoro i tak tego się nie je (przynajmniej u mnie dłuugo stało i dopiero na końcu ktoś się zlitował). Z tego wszystkiego to w tym roku sie mocno zastanawiam czy piec domek.
A MOŻE KTOŚ BY ZROBIŁ TAKI DAMEK, JESLI ŁADNY TO BYM KUPIŁA TAKIE COŚ
Cytrynka ja mam zamiar piec :) jak wyjdą nie wiem, bo to mój 1. raz w tym roku z piernikowymi domkami
to pokaż od razu jak wyszło, może bedziesz chciała dla mnie też zrobic ?

a kiedy pieczesz ?
piec będę w tygodniu przed Świętami. zależy jak się wszystko poukłada,bo młody mi napewno nie podaruje i będzie chciał piec wspólnie ;) więc na razie nic nie obiecuję

do tej pory nie robiłam domków i nie chcę obiecać nie wiedząc jak wyjdzie. gdybym miała pewność to co innego... ;)
dziewczyny informuję, że właśnie w ikei kupiłam gotowe z piernika elementy domku za tylko 10 zł. Teraz trzeba posklejać boki i dach i ozdobić.

ma wycięte okienka i drzwi i jest śliczny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jak zrobić masę do sklejenia ścianek ?
lukrem ;)
image
image
czytałam, że lukrem z dodatkiem śmietany, ktoś napisał że lukier z białkiem
wlasnie upieklam pierniczki z przepisu rudziaczka, wyszly przepyszne!!! mlodemu tez smakowaly :)
image image
Ja upiekłam wczoraj - wyszło ze 400 - a dziś skleiłam domek, super!! W zeszłym roku próbowaliśmy i nam nie wyszło :)
napradwę rewelacyjny przepis!!!! :) piernikczi pyyyycha a i domki się udały :)

tylko dekorowanie muszę poćwiczyć :P
Genialny przepis... Pora zaczynać robić ciasto:)
image
do góry