Widok

Praca w Holandii a podatek dochodowy w Polsce.

Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarta pomiędzy Polską a Holandią stanowi, że jeżeli polski rezydent podatkowy osiąga w Holandii dochód, który jest opodatkowany tamże, wówczas Polska zezwala na odliczenie od podatku od dochodu tej osoby kwoty równej podatkowi od dochodu zapłaconemu w Holandii, z ograniczeniem.

W praktyce oznacza to, że Polak osiągający dochody w Holandii, które Holandia chce opodatkować, musi złożyć dwa zeznania roczne:
1)W Holandii od dochodów uzyskanych w Holandii tzw. ograniczony obowiązek podatkowy,
2)W Polsce od wszystkich swoich dochodów, przy czym na poczet należnego Polsce podatku może odliczyć proporcjonalną część podatku zapłaconego w Holandii tzw. nieograniczony obowiązek podatkowy.

Jeżeli Polak osiąga w Holandii dochód z tytułu umowy o pracę to zgodnie z art. 15 dochód taki będzie opodatkowany w Holandii.

Jeżeli Polak osiąga w Holandii dochód z tytułu wolnego zawodu lub działalności przedsiębiorstwa to zgodnie z art. 7 lub art. 14 trzeba ustalić, czy posiada w Holandii zakład. Jeżeli tak, dochody uzyskane w Holandii będą podlegały opodatkowaniu w Holandii. Jeżeli nie, dochody uzyskane w Holandii będą podlegały opodatkowaniu tylko w Polsce.

Jeżeli Polak osiąga dochody w Holandii z tytułu wolnego zawodu albo działalności przedsiębiorstwa musi zarejestrować w Polsce działalność gospodarczą i opłacać stosowne podatki na ZUS.

Jeżeli Polak osiąga dochody w Holandii z tytułu wolnego zawodu albo działalności przedsiębiorstwa może zarejestrować działalność w Holandii, wtedy będzie podlegał podatkowi ubezpieczeniowemu według prawa holenderskiego.

Powyższe nie stanowi porady podatkowej a jedynie luźne konstatacje autora w wybiórczym zakresie stosowania polsko-holenderskiej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. W celu rozstrzygnięcia konkretnych problemów praktycznych autor zaleca konsultację z uprawnionym doradcą podatkowym.

Jak komu zależy może pytać, jak autorowi się zechce to odpowie. Co nadal dalej i wciąż nie będzie stanowiło porady podatkowej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki M t F
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Anka, nie pisz MtF, bo mnie się to od razu kojarzy ;)
Tak się właśnie ma kojarzyć. To ja tak napisałem najpierwej, z komentarzem coby być jednoznacznie zrozumianym, kiedyś tam, gdzieś tam.
I see. W takim razie niech się kojarzy ile wlezie ;)
A co miał za napis na swoim portfelu Jules Winnfield?
Nie wiem, niestety.
No to masz domowe do odrobienia. Jeśli się uwiniesz do środy obiecuję że w ramach nagrody wek z Tobą otworzę z okazji jakichś świąt czy coś, będzie uroczyście :-)))
Aby móc otworzyć wek za mną musiałbyś najpierw mnie złapać ;) A ja w najbliższym czasie nie wybieram się do Borów.

Edit: znalazłam ten portfel ;)
Cały Manson.
Zawsze gada tak, iż nic nie kumam, znaczy kumam tylko nie chce żeby wiedział ze kumam, gdyż zazwyczaj chce zmienic temat, aby mnie wysłuchał.

Hehehe
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
@Manson:

Mamy do Ciebie teraz pisać: Brodaty Mansonie the Forester? ;>
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak już...

Dostojny Szanowny Brodaty Panie Mansonie The Forester.

Charles Bukowski.
To na tym portfelu było napisane brodaty? W takim razie ja zalazłam jakiś inny portfel ;)
@Vi:

"Te dni", czy się na blond przefarbowałaś przy okazji niedawnej wizyty u fryzjera? ;>

BMtF
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale tylko końcówki! Ale zadziałało. Mam tę moc ;)
Sadyl...

DSB PMtf
(Drogi Szanowny Brodaczu Panie Mansonie the forester)
Wyglada na nazwę korporacji.
Pięknie.
Patentuje.

Charles Bukowski.
A propos tematu jeszcze jedną rzecz mogę napisać: z żadnym innym krajem UE nie mamy tak beznadziejnej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania jak z Królestwem Niderlandów - patrząc rzecz jasna z pozycji podatnika.
Byc moze. Ja uwazam Nl za panstwo policyjne, chocby z samego faktu ilosci kamer w kazdym absurdalnie mozliwym miejscu, plus procedury w urzedach, instutucjach, Ubezpieczeniach, czy samej policji. Z drugiej strony wszyscy narzekaja na to, ale zarabiaja kase.
Bo system tak został zaprojektowany.
Ty chyba też tam nie jesteś z potrzeby ducha, co?

EDIT: Ale ci co zarabiają oficjalnie a muszą się rozliczać w PL to się ucieszą na koniec roku :-)))

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (779 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Muza musi grać. (2991 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (704 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

do góry