Widok

formalności po urodzeniu dziecka

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Fajnie jakby udało się zebrać tu w punktach wszystkie formalności jakie są do załatwienia po urodzeniu malucha. Właśnie wzięłam się za robienie takiej listy dla mojego męża.

1. zgłoszenie faktu urodzenia dziecka w USC (aby otrzymać odpisy aktu urodzenia)
2. zgłoszenie faktu urodzenia dziecka w zakładzie pracy u matki (przejście na urlop macierzyński)
3. złożenie wniosku o becikowe
4. zgłoszenie urodzenia dziecka w zakładzie pracy ojca

Pytania:
jakie dokumenty są potrzebne do pkt.1 i okt. 2 i ile jest dni na zgłoszenie?
jakie trzeba przedstawić dokumenty wnioskując o becikowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do pkt.1 - dowody osobiste obojga rodziców - jeśli jesteście małżeństwem wystarczy, że do USC pofatyguje się tata dziecka - jeśli nie, to wybieracie się w dwójkę przed porodem w celu ustalenia nazwiska dziecka i po porodzie wystarczy, że przyjdzie tata; lub po porodzie pojawiacie się w USC oboje. Macie na zgłoszenie dziecka 14 dni.

do pkt.2 - nigdzie nie znalazłam ile jest na to dni - mój mąż zawiózł zaświadczenie ze szpitala i akt urodzenia po 12 dniach, ale wcześniej dzwoniłam, że urodziłam.

do pkt.3 zaświadczenie od lekarza (lub lekarzy - tyle zaświadczeń ilu lekarzy prowadziło twoją ciążę); wniosek o becikowe, żaświadczenie drugiego rodzica, że nie pobrał becikowego (jesli zameldowany jest w innej gminie), dowód osobisty;
dziękuję! to mi wiele wyjaśnia;)
a czy ktoś może wie gdzie i jak wyrabia się pesel dla maluszka? i jak można mu wyrobić książeczkę RUM?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pesel to chyba z automatu tam gdzie zgłosisz i zameldujesz dziecko, tyle ze chyba o ile dobrze pamietam 14 dni sie czeka
pesel odbiera się po ok.miesiącu po odebraniu aktu z usc idzie się z aktem do wydziału meldunkowego i tam stawiają na akcie pieczątke z numerem pesel
czy jest obowiązek zgłoszenia dziecka w spółdzielni mieszkaniowej?
agag gdzieś wyczytałam że tak bo to wpływa chyba na wyskość opłat?
pyatnie kolejne: czy mogę już pod koniec ciązy zapisać dziecko do pediatry, znaleźć położną srodowiskową? i czy przychodnia jaką wybiorę jest zależna np. od moejgo meldunku?
pesel to mniej więcj po miesiącu się odbiera - dzwoń do ewidencji ludności, jak juz będzie, to idziesz z aktem urodzenia i wbijają ci na odwrocie aktu;

książeczkę możesz wyrobićdziecku dopiero jak już posiada pesel - idziesz do punktu, w którym drukują te kartki z aktem urodzenia, na którym masz wbity pesel i własnym dowodem osobistym, a jeszcze lepiej jak już zgłosisz dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego w swoim bądź męża zakładzie pracy i od razu przyniesiesz druk ZUS ZUA i RMUA.

zapisać dziecko do pediatry możesz dopiero po porodzie - przychodnia nie zależy od meldunku ani zamieszkania - wybierasz co Ci pasuje, nawet na drugim końcu miasta.
do góry