Widok

mamusie styczniowe i lutowe 2014 (2)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
02.01.2014 Jaagnes, kobitka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
20.01.2014 Wilczyca246, Synek, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; płeć ?; Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 niezapominajka

poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWO-LUTOWE-2014-t473681,1,130.html
Pieniądze szczęścia nie dają, ale łatwiej cierpieć w luksusie...
[url=http://lilypie.com]
image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89, Córeczka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi
17.01.2014 Karmelek
29.01.2014 yoh_si
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89, Córeczka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi
Jaagnes, mówisz że szpital w Mońskach hmmm
Szpital w Wejcherowie też ma dobrą opinię :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak ale w Wejherowie dają tylko gaz rozweselający o innym znieczuleniu można pomarzyć;) ale jak na razie nie przejmuję się zbyt bardzo, uważam że jakoś to będzie;)
image[/url]
Wiesz z tego co słyszałam od koleżanki to ona rodząc na Zaspie nawet tego nie dostała ;/

Ehhh XXI wiek jakbyśmy zapomniały :)
To jest to... teraz nawet u dentysty dają znieczulenie do wszystkiego, a do porodu nie mogą dać... rzeźnia i tyle;(
image[/url]
Ja postanowilam kupic lozeczko normalne + kołyskę (ktora bedzie mobilna - bo z koleczkami, wiec bede z nia smigac po mieszkaniu).
Jesli chodzi o zwykle drewniane lozeczko, to u nas nigdy nic niebezpiecznego sie bnie wydarzylo i w moim otoczeniu tez nie slyszalam, zeby cos sie jakiemukolwiek dziecku stalo.

Kojca/poduchy do spania nigdy nie mialam i radze sobie bez niej swietnie, jak potrzeba, to zwijam sobie koldre i jest podobny efekt :-)

Jesli chodzi o krzywa cukrowa, to pewnie niedlugo wszystkie bedziemy robily, bo to juz ten czas.
Nic sie nie martw, ja mialam cukrzyce ciazowa z Kuba, bylam pod opieka diabetologa, na szczescie obylo sie bez insuliny, skonczylo sie na ostrej diecie i badaniu cukru 6 razy dziennie.
Kuba urodzil sie malenki (2700) i zaraz po porodzie mial pobrana krew w kierunku cukrzycy, ale bylo wszysko OK! Czego i Tobie zycze :-)))
image
image
Witam w nowym wątku :)
Jeśli chodzi o szpital to ja jestem zdecydowana na Redłowo. Staram się nie myśleć wogóle o porodzie, bólu, pobycie w szpitalu, tylko o tym, że po tym wszystkim będę tulić moje maleństwo :)
Kurcze w czasach naszych mam w PRLu dawali znieczulenie, a teraz. Usłyszałam tekst że anestezjologa raczej nie będzie hmm nie wiem czy urodzę w terminie po czy przed ale już wiem ze anestezjologa raczej wtedy nie będzie, cóż za zbieg okoliczności
Ja wybrałam Wojewódzki, choć nie jest to moja ostateczna decyzja, chyba że urodzę gdy będę na święta u rodziców, więc szpital w Chojnicach. W wojewódzkim istnieje możliwość wzięcia znieczulenia, jednak oczywiście musi być dostępny anestezjolog i wcześniej trzeba iść na spotkanie i podpisać papiery, że zostało się zapoznanym z wszelkimi skutkami ubocznymi.
Ja się wojewódzkiego boję, bo co chwilę mają jakąś bakterię o której media piszą a ordynator udaje że nic nie wie ;/

Myślałam o Zaspie, ale dzisiejsza rozmowa z położną przez tel mnie zniechęciła
a ja wczoraj się dowiedzialam ze bedzie chlopak :D ech :)takze dopisuję do listy

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
17.01.2014 Karmelek
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
justi liczyłaś na dziewczynkę??? ja chciałam chłopca a mam córę...
image[/url]
Dzisiaj zrobiliśmy zakupy i mamy już wózek dla małej. Skorzystałam z opinii Mamazosii i wybraliśmy Quinny Speedi sx faktycznie zajmuje mało miejsca w samochodzie, więc w sumie długo się nie zastanawialiśmy, tym bardziej, że cena była również przyzwoita (wózek używany). Ogólnie komplet 3w1, czyli także fotelik Maxi Cosi Cabrio fix. Chcieliśmy kupować nowy fotelik, ale trafił się taki zestaw, więc stwierdziliśmy, że bierzemy. :)
A jak u Was dziewczyny z zakupami? :) Bo wiem, że co niektóre już wózki mają. :)
Oj jak ja już bym chciała wiedzieć kto tam siedzi w brzuchu, ale jakoś tak czuję, że będzie dziewczynka :)
My jeszcze nic nie kupowaliśmy, ale ja dopiero w 16 tygodniu to jeszcze dużo czasu. Wózki oglądam co chwilę w internecie i na ulicy jak głupia się przyglądam jak mijam :P
Dziewczyny, a w którym tygodniu zaczął być u Was widoczny brzuch? Bo u mnie słabo widać, tzn osoby niewtajemniczone nie są w stanie zauważyć. Ja mam wrażenie ze tyje wszerz ,a nie w przód :)
Kurcze, jestem zaskoczona ze tak szybko kupujecie wozki i inne:) Ja narazie tylko ogladam jakies rzeczy, nie mam odwagi jeszcze kupowac. Wozek w 1 ciazy kupilam 2 tyg przed porodem, lozeczko tez.
Oj Jaagnes skąd ja to znam oboje liczyliśmy na chłopca i to bardzo mocno, a będzie dziewczynka. Teraz już się cieszymy z naszej przyszłej Zosi :)

Ja mam 18 tc i widać strasznie, normlanie jestem gruba jak świnaka i mam wielki brzuch, po ciąży chyba trzeba będzie isć na jakąś liposukcję bo wstyd wyjść do ludzi

Też myślę, że jest sporo czasu i jeszcze nic nie kupiłam. Poczekam do 24 tc i zacznę wszystko kompletować
A co do brzucha, to u mnie juz widac dosc mocno, ale to 3 ciaza wiec duzo szybciej wylazi bo macica juz rozciagnieta i miesnie. Wszerz raczej nie rosne, nie przytylam jeszcze nic.
Niezapominajka u mnie w 16 tygodniu brzuch wyglądał jak po co dopiero zjedzonym obiedzie i nie wtajemniczeni też nie zauważali, że jestem w ciąży. :) Teraz w 23 tygodniu już widać, aczkolwiek co niektórzy się dziwią, że to początek 6 miesiąca, więc chyba to kwestia indywidualna, jaki jest brzuch.
Mimo iż brzuch nieduży to ja już przytyłam ok. 7 kg, mówię około, ponieważ nie wiem ile dokładnie ważyłam przed ciążą, możliwe, że doszło mi mniej niż liczę. :) Ogólnie w biodrach na pewno też trochę mi doszło, ale wydaje mi się to normalne. Poza tym wszystko zależy od budowy, ja jestem raczej gruszka, więc wiadomo bioderka :). Teraz rozmiar spodni ciążowych noszę 38, przed ciążą raczej 36, a tylko czasami 38 w zależności od firmy.
Ja też jestem w 23tyg i nikt kto nie wie raczej nie zauważy że jestem w ciąży, raczej na troszkę przytytą wyglądam;) A że chuda przed ciążą też nie byłam nosiłam 40/42 rozmiar to teraz na 44 się przerzuciłam;).
W domu wieczorem mam taki wystający brzuch, zaraz pod biustem;) mąż się śmieje że arbuza połykam przed snem;)

A co do zakupów, to ostatnio przeglądam zestawy ciuszków używanych w necie, w sklepach są takie ceny że włosy stają dęba;). Wózek, łóżeczko już mamy ale nic po za tym;( jakoś nie mogę się zebrać żeby zacząć kupować;)

Dziewczyny czy którejś z was puchną stopy i dłonie? Ja od kilku dni tylko w sportowym obuwiu chodzę, w sobotę byłam na weselu i żadnych szpilek nie mogłam wcisnąć na stopy, gdy jedne ubrałam to po mszy w kościele musiałam zdjąć i ubrać rozmiar większe baleriny od szwagierki... okropne;(

Ale weekend będzie piękny, a my jedziemy na domek do Łupawska;) Życie jednak nie jest aż takie złe;)
image[/url]
No to troche się uspokoiłam z tym brzuchem, bo już się bałąm, że coś nie tak z ciążą, a widzę, że to indywidualna sprawa. Jednak chciałabym, żeby już było widać, że jestem w ciąży, bo teraz co najwyżej można o mnie powiedzieć, że po prostu troche przytyłam.
Wilczyca pytałaś o progesteron. Wydaje mi się, że jeśli masz za niski to powinnaś go badać dalej, bo progesteron powinien odpowiednio wzrastać, aż do końca ciąży. W sumie najbardziej się na to zwraca uwagę w I trymestrze ciąży, bo niski poziom może spowodować poronienie, ale później prawidłowy wzrost poziomu tego hormonu jest równie ważny, bo zbyt niski jego poziom może doprowadzić do skurczów macicy i przedwczesnego porodu.
A weekend rzeczywiście ma być piękny. Jaagnes życzę udanego wypadu. Ja uwielbiam taką piękną polską jesień :)
Oj piękna polska złota jesień
Chociaż mówicie co chcecie najpiękniejsza jest w górach, kiedy sa takie kolorowe :)
U mnie też brzuch nie duży jest, niektórzy nie wiedzą, że jestem wogóle w ciąży ale w pierwszej ciąży było tak samo. Wyglądam jakbym po prostu przytyła. Nie przejmuje się kilogramami, wezmę się za siebie po urodzeniu dziecka a teraz dzieciątko najważniejsze oby rosło zdrowo.

My nie mamy wózka bo po pierwszym dziecku nic nie zostało długa historia.. w każdym razie napewno bede kupowac wózek, pampersy i środki do pielęgnacji, ciuszków nie bede kupowac bo zostały mi bo córci. Stopy mi puchły w upałach wtedy zażywałam magnez i wit B6 i minęło. Teraz jedynie doskwiera mi ból kręgosłupa a tak czuję się dobrze. Lekarz dopiero w środę, dłużą mi się dni bo chce poznac w końcu płec
image
Nalla na ból kręgosłupa najlepszy jest basen;) lub masaż ukochanej osóbki;)
image[/url]
Hej dziewczyny! Szyjka wydłużyła się!Muszę na siebie uważać, ale nie wariować na swoim punkcie;). I która mówiła, ze zajęcia dla mnie na AWFie wykluczone?;). Jeśli tak dalej pójdzie, będę mogła chodzić.
Noi okazało się, że Dziewczyna:) Mam wrazenie, że same babki dookoła, a na Naszej liście forum większość płci żeńskiej:)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
17.01.2014 Karmelek
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi

Co do szpitala to o każdym są różne opinie. Ja byłam już na Zaspie, tam miałam usuwaną ciążę pozamaciczną na początku roku, lekarze przemili i pielęgniarki też. Każdy ma zły dzień, wszyscy jesteśmy ludźmi. Co do łapówek- nigdy się z tym nie spotkałam. A że ktoś mówił, że dał...ja tam w takie rzeczy nie wierzę:).
A brzuch mi wyszedł w 12 tygodniu, malutki był, ale teraz w 19 tygodniu, już nie ma wątpliwości. Narazie przytyłam niecałe 1,5 kg, jem normalnie,no może więcej słodyczy:)Kupiłam spodnie ciążowe, bo swoje spodnie wszystkie zakładam, ale żadnych nie zapnę na brzuchu:)
Małgosiu gratuluję kobietki;) Na 2014 jak na razie wysyp dziewczyn;) pewnie chłopcy jeszcze się kryją i dopiero pokażą co mają;)
image[/url]
Małgosia gratuluje dziewczynki!
No oby tylko te dziewczynki nie zamieniły się na następnych usg w chłopców :P
Jeśli chodzi o brzuch to mój mąż się śmieje, że jestem pierwszą kobietą na świecie z kompleksem małego brzucha :) mam taki jakbym się najadła, tak więc niewtajemniczeni nie są w stanie się domyśleć, a ja chciałabym już żeby brzusio był :) My kupiliśmy wózek xlander x-run , w sumie to przede wszystkim dlatego że ma duże trzy pompowane nieskrętne koła , które sprawdzają się w trudnym terenie i na krzywych chodnikach.Drugim powodem tego wyboru było zamiłowanie męża do joggingu i obiecał biegać z wózkiem:)
Mam już kupioną prawie całą wyprawkę, chciałam mieć to już z głowy bo nie wiem jak będę się czuła w następnych miesiącach i czy będę miała siły chodzić po sklepach.
Łóżeczko już wybrane, ale jeszcze nie kupione - zdecydowaliśmy się na turystyczne.
fotelik kupiliśmy Cybex alton 2, wanienkę używaną na stojaku, termometr bezdotykowy ostatnio w lidlu.
Zastanawiam się nad laktatorem kupować czy nie?
Tak więc sporo rzeczy już jest, teraz powoli będziemy kompletować kosmetyki,pampersy, butelki i rzeczy na pobyt w szpitalu.
Dziewczyny a jaki wy miałyście albo macie poziom progesteronu w swoich tygodniach ciąży?
image
Wilczyca wow! Sporo już masz z wyprawki :) A wózek trzykołowy dobrze się sprawdza w trudnym terenie? Bo ja właśnie trójkołowce odrzuciłam, bo myślałam, że one kiepsko sprawdzają się w lesie i poza miastem.
Ja zacznę myśleć o wyprawce po połówkowym, chociaż juz sobie pomału oglądam wózki, łóżeczka i inne. Laktatora nie będę kupować. Jestem nastawiona na karmienie piersią, ale kupię dopiero jak się okaże potrzebny.
Dziewczyny któraś z Was pisała chyba o komodzie z wanienką i przewijakiem. Mam pytanie może głupie: czy dziecko kąpie się w tej wanience w jego pokoiku, czy z ta komodą przemieszczamy się do łazienki? i jak długo taką komodę będzie się używać?
Niezapominajka zalezy jak duza masz lazienke, my mamy mala wiec kapalismy w pokoju. Ale komoda jest na kolkach ktore mozna zablokowac, wiec mozesz z nia jezdzic gdzie chcesz;) Wanienki w komodzie uzywalismy z pol roku, pozniej wstawialam wanne do naszej duzej wanny ale komody nadal uzywalam jako przewijaka gdzies do 1,5 roku. Jest fajna bo jest wysoko i nie trzeba sobie kregoslupa niszczyc:)
Ja wyprawke kupuje za pare miesiecy dopiero, nie jetem zwolenniczka tak wczesnych zakupow. Jesli chodzi o wozek to ja mam 4 kolowy na pompowanych kolach, takie sie najlepiej sprawdzaja na nierownosciach, pompowane kola dobrze amortyzuja wstrzasy.
Niezapominajka, x-run akurat ma naprawdę duże i pompowane koła, dwa boczne są do tego pod kątem i poczytałam trochę opinii i użytkownicy są zadowoleni z wypraw do lasu czy na plażę.
image
wlasnie dziewczynka juz od 4-lat w domu -tym razem jest zamowienie na brata - a ja się cieszę ze bedzie parka ;)
wilczyca szybko się obkupiłas.ja termin mam na koniec lutego ale jesli chodzi o wyprawke to pewnie zaczniemy za jakis miesiac moze dwa,jeszcze nie znam płci.
image

Niezapominajka ja chciałam kupić wózek czterokołowy, ale ostatecznie kupiliśmy trójkołowca, ale także na pompowanych kołach. Tak właściwie naszymi dwoma głównymi wyznacznikami były pompowane koła na trudny teren i jednocześnie w miarę mały wózek, który dobrze się składa, dlatego padło na trójkołowca. Po prostu z jak dotąd oglądanych najlepiej mieścił się do naszego samochodu.
Niestety jak to zwykle bywa z pewnych udogodnień wózkowych musieliśmy zrezygnować, aby mieć coś innego. A i tak sprawdzi się dopiero wtedy, jak będzie dzidzia. :)
Czesc dziewczyny!

To ja sie tez pochwale, że bedziemy mieć córeczkę. Poplakalam sie wczoraj na tym usg ze szczescia!

Mamy synka 3-letniego wiec bedzie mial siostrzyczke:) Byłam na usg 3D połówkowym. Co najwazniejsze wszystko w porządku.

Pozdrawiam i życze miłego weekendu :)
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
17.01.2014 Karmelek, córeczka
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
Dzień Dobry :)
Karmelek gratulacje! Super, że będziecie mieli parkę :)
Ja się śmieje, że jak będzie córeczka to staramy się o następne i wtedy chciałabym chłopca, a jak będzie teraz chłopak to koniec, bo z trzema facetami w domu nie dałabym rady :P Oczywiście wszystko żarty, bo wiadomo, że najważniejsze, żeby było zdrowe.
Jeśli chodzi o wózek to ja jednak zostane chyba przy decyzji o czterokołowym i wszystkie koła pompowane. Musze gdzieś podjechać i obejrzeć wózki na żywo, bo tak wirtualnie to nie jest to.
Jaagnes- dziękuję!Rzeczywiście zdarza się, że z chłopca"powstaje"dziewczynka na kolejnych usg;)Czekajmy cierpliwie:)
Niezapominajka, wczoraj mój kolego mówił o swoim szwagrze, który ma 3 synów. Szwagier twierdzi, ze najbardziej mu szkoda, że nie będzie amantów córki i nie będzie z kim czegoś mocniejszego wypić, bo ze swoimi to nie ma frajdy;). A ja myślę, że oszalejesz na punkcie chłopca jak i dziewczynki:)
Karmelek, gratuluję!Mam starszego Brata i chciałam podobnie w swojej rodzinie,starsi koledzy, brat wojskowy więc młodzieńcy w mundurach chadzali po moim domu..ach,rozmarzyłam się! Prawie w każdym się kochałam:)
Nie mam nic dla dziecka,i precz z RÓŻOWYM!
Oj ja też nie wyobrażam sobie samego różu o co to to nie :P

Wiele osób jest przesądnych, ale też swoją drogą uważam że powinno się czekać do 24 tc nie ze względu na przesądy ale wtedy można ocenić czy dziecko raczej będzie mniejsze na rozmiar 52 czy raczej od razu trzeba mu kupić 62
Ja od razu będę kupować większe, dziecko w ciągu tygodnia wyrośnie z 52, a jak kupisz 62 to przynajmniej ponosi..2 tygodnie:D.
Poza tym ja raczej skorzystam z ciuchów od koleżanek i paczek allegro itp:)
Małgosiu to myślisz tak jak ja;) Po co kupować ciuszki które ubierzemy dla bobasa tylko raz za 50zł szt, kiedy można kupić paczkę używanych za 100-150 zł i masz tam ze 50-100 szt... to się nazywa oszczędność;)

Umówiłam się na odbiór 120szt dla zimowego niemowlaka z tablicy za kwotę 100zł, to nawet mniej niż 1zł za szt...
image[/url]
Ja również jeżeli chodzi o ciuszki uważam, że dziecko szybko wyrośnie, więc lepiej kupić trochę większe. Ja dostałam ciuszki od kuzynki, więc jak na razie ten wydatek odpada i dużych zakupów ubraniowych robić nie będę. :)
Właśnie wróciliśmy z usg i z chłopczyka zrobiła się dziewczynka :) heh...za 4 tygodnie będzie usg 3d wiec może wtedy się wyjaśni bardziej. Szczerze to wolałabym chłopca, nastawiłam się już...ale dziewucha też będzie super, ważne żeby było zdrowe :)
image
Nam mówili na 80% chłopiec i mam nadzieje że to się nie zmieni ;) 27.09 okaże się mam nadzieję bo idziemy na 3d.
image
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Szpital: Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
image
to ci niespodzianka:-) gratulacje. Ja mam już córeczkę ale teraz też licze na dziewczynkę... Chociaż na ostatnim usg moja ginekolog zastanawiała się czy nie przypadkiem nie kryje się u mnie chłopiec. Było to jednak jeszcze za wcześnie także czekam na połówkowe.
26.09. umówiłam się na usg 3d!Będzie to 22 tydzień(teraz 19) więc liczę, że będziemy znać na 100% płeć, choć lekarze teraz twierdzą, ze to Dziewczyna.
Oczywiście po czytaniu Waszych wpisów pojechałam do sklepu i kupiłam żółtego bodziaka z długim rękawem, leginsy w kolorowe serca(leginsy zawsze kojarzyły mi się z czymś obcisłym a tu tyle miejsca na pieluchę) pastelowe,wielokolorowe skarpetki i tetrowe pieluszki:) Też mam coś dla dziecka;)
Dziewczyny, czy któraś z Was jest z okolic Przymorza, Wrzeszcza, ja mimo ciąży jestem mobilna :) Może któraś na jakaś kawę byłaby chętna? :)
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89
20.02.2014 mamazosi
image
STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia
12.01.2014 Nalla
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi
hej :) dawno mnie nie było, bo troszkę urlopowaliśmy się, ale już nadrobiłam zaległości w czytaniu ;)

wczoraj miałam połówkowe badanie i wszystko OK. tak się denerwowałam... bo to jakby nie patrzeć ogromny stres, ale ufff odetchneliśmy z ulgą :) no i będzie córcia !!!! :) Jesteśmy bardzo szczęśliwi, bo obydwoje cichaczem liczyliśmy na córce :) czuję się rewelacyjnie. mam jedynie problem z puchnącymi stopami i dłońmi, ale co poradzić... najgorsze jest to, że już musiałam kupić buty o rozmiar większe, a póki co śmigam w sandałach.... nie chcę myśleć jak będzie później... najwyżej pójdę na porodówkę w japonkach ;) hehe.

w tym tygodniu mam zrobić krzywą cukru.... byłam w laboratorium podpytać się czy można cytrynę wycisnąć, a babeczka, że absolutnie nie... ale lekarza podpytałam też... i o dziwo powiedział mi, że w ukryciu mam wycisnąć, że nie zaburzy to wyników ;)

Mała już nieźle fika w brzuchu ;) w szczególności wieczorami :D ahhh piękne to :) i mąż też czuje, także obydwoje przeżywamy :)

a i mam zdjęcie buzi w 3d ... taki mały alien ;) hehe

życzę milej niedzieli, łapcie jeszcze słoneczko :) bo za chwile będziemy narzekać, że zimno i pada ;)
image
aaaa i dopisuję się. co prawda termin mi się zmienił na 29 grudnia, ale niech zostanie 02/01 :)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
12.01.2014 Nalla
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
image
Jaagnes kiedy wybierasz się do szkoły rodzenia?? ja 24 września :)
image
hej hej kammcia tak dawno cię nie było, ale super że wszystko dobrze z dzidzią;) też czekam na 95% na córkę:)
Na puchnięcie stóp mi pomaga picie duuuużej ilości wody, wtedy opuchlizna troszkę schodzi, gorzej z dłońmi szczególnie mam opuchniętą lewą, do tego stopnia że aż mnie stawy palców bolą;(

Już się zapisałaś do szkoły rodzenia? ja mam zamiar w tym tygodniu podjechać z mężem, postaram się na ten sam termin;)

A tak to wczoraj wieczorem wróciliśmy z nad jeziora... Było cudownie nawet się opaliłam na buzi, pływając łódką... Ach szkoda że mąż do pracy musiał iść... chętnie bym tam jeszcze z kilka dni została;)
image[/url]
Witam poniedziałkowo :)

Kammcia super, że połówkowe dobrze wyszło, gratuluję córeczki :)
Ja na połówkowe dopiero na początku października, ale już nie moge sie doczekać.
Jaaagnes fajnie, że weekend Wam się udał :) My też aktywnie wykorzystaliśmy tę pogodę, ale niestety co dobre szybko się kończy.

Dziewczyny czy jecie wędzone ryby? Bo ja zawsze lubiłam wędzoną makrelę, ale od początku ciąży odstawiłam wędzone ryby, bo podobno nie można, ale od jakiegoś czasu ciągle o niej myśle i już nie wiem co robić :P
Niezapominajko ja jadłam makrelę już kilka razy, nawet nie wiedziałam że nie powinno się jeść w ciąży (z jakiego powodu nie wolno?) z początku to nawet potrafiłam zjeść słoik śledzi w oleju na jedno posiedzenie mniam;) i kilka puszek tuńczyka... Uwielbiam ryby;). Choć ostatnio to nie mam na nie chęci, bardziej na ostre potrawy po których mam straszną zgagę ale do prawie wszystkiego dodaję sos tabasco choć tylko kilka kropelek;)
image[/url]
mozna jesc ryby max dwa razy w tygodniu. trzeba unikac tunczyka z puszki- moze zawierać rteć. z tego, co sie dowiedzialam trzeba odstawic - sery plesniowe, surowe potrawy (typu tatar), dużo mniej zielonej herbaty i sok z brzozy tez odpada.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Słyszałam, że ryby wędzone to produkty półsurowe jakby, bo nie są smażone, ani pieczone w wysokich temperaturach i mogą jakieś tam bakterie mieć, ale w sumie im więcej grzebie, pytam i czytam tym gorzej, bo każdy mówi innaczej i dochodze pomału do wniosku, że zdrowy rozsądek jest chyba najważniejszy po prostu :) Ja chyba się skusze w tym tygodniu na tą makrele, bo nie moge przestać o niej myśleć :P
Sery to wiem, ogólnie produkty z mleka niepasteryzowanego, oczywiście surowe mięso odpada, surowe jajka np. w serniku na zimno. O herbatach to nic nie slyszałam, zieloną i tak rzadko piłam zawsze, bo nie przepadam, teraz piję herbate z żurawiny, bo niestety mam problemy z pęcherzem od miesiąca :/
upssss a ja uwielbiam zieloną herbatę i piję ją choć raz dziennie, zamiast kawy... Będę w środę u gina to zapytam, gdyż w necie to różne rzeczy można wyczytać nie zawsze prawdziwe;)

A z bakteriami w moczu to zmagam się od jakiś 6 tygodni;( jak już jest dobrze i odstawię tabletki to po 2 tyg znów to samo;(

A córka kopie i się kręci nawet teraz, czasami nawet dość boleśnie potrafi kopnąć;) za dużo miejsca jeszcze ma i szaleje;)
image[/url]
Właśnie z tym internetem to bywa różnie, mnie na początku ciąży ugryzł giez i dostałam ostrej skórnej reakcji uczuleniowej i wypiłam wapno, bo zawsze mi to łagodziło. Zaraz po wypiciu weszłam na internet i zaczęłąm czytać czy można no i wyczytałam, że nie wolno wapna w ciąży pić, że powoduje poronienie i skurcze i takie tam. Całą noc nie spałam po tym i prawie płakałam. Potem jak byłam u lekarza i zapytałam to powiedział, że bzdura, że jak nie przekracza się dozwolonej dawki to nic złego się nie wydarzy, no ale stresu się najadłam :(
Jaagnes ja niestety też mam bakterie w moczu i biorę żuravit i teraz właśnie będę robiła badanie kontrolne. Nadal biegam do toalety co chwilę i w nocy kilka razy :/, więc chyba wyniki się nie poprawiły za bardzo, zobaczymy.
A ja jestem w 17 tygodniu i czekam właśnie na ruchy. Mam nadzieje, że niedługo się pojawią, hmm tylko czy będę potrafiła je rozpoznać :)
Jaagnes a jeśli chodzi o zieloną to myślę, że jedna dziennie to jest dozwolona. Bardziej chyba z tymi herbatami trzeba uważać i nie popijać nimi witamin, bo żelażo tak ważne w ciąży "nie lubi herbat". Herbata utrudnia wchłanianie żelaza i kwasu foliowego i o tym trzeba pamiętać :)
Z tym wapnem to nieźle, ja na początku ciąży piłam je w ogromnych ilościach, mam alergie na pyłki i nie chciałam brać tabletek, dobrze tego nie czytałam, stres też może być groźny;)
image[/url]
A ruchy to na pewno poznasz, ja tych początkowych nie rozpoznawałam ale 20 tyg dostałam wieczorem kopniaka i byłam pewna że to jest to;)
Jak dla mnie to nie jest to żadne wspaniałe i magiczne uczucie;) czasami dość bolesne i nieprzyjemne... Ale co kobieta to opinia;)
image[/url]
hej hej ;)

Jaagnes z tego co mi pani ze szkoły rodzenia powiedziała, nie trzeba się zapisywać a po prostu się przychodzi na zajęcia. powiedziała mi kiedy się rozpoczynają. mi najbardziej pasuje 24 września, bo będę wtedy w 26/27 tygodniu (nie wiem kiedy zleciało).....

niezapominajka - ruchy na pewno rozpoznasz ;) ja niestety poczułam dość późno bo coś koło 20-21 tygodnia, ale to ze względu na moją tuszę. na początku takie bąbelki poczułam :) a teraz to już jest szaleństwo... wieczorem brzuch się rusza póki co delikatnie, ale można kopniaki rozpoznać :)
image
Widzę ,że nie jestem sama z problemami "moczowymi" ja podjadam codziennie żurawinę suszoną i mam nadzieję, że to coś pomoże. Niestety na ostatniej wizycie wyszło, że mam grzybicę i muszę stosować globulki...:( ehhh do tego ciągle przyjmuje progesteron w postaci żelu dopochwowego i luteiny w każdej postaci.Jest to dla mnie bardzo uciążliwe : pod język jest ohydna i powoduje u mnie mdłości , a dopochwowo generuje ciągłe wymiany wkładek i uczucie dyskomfortu ..ale czego nie robi się dla zdrowia dzidziusia .
Ja mam połówkowe 27.09. i mam nadzieję ,że będzie wszystko ok i rozwiążemy w końcu zagadkę płci :)
image
o herbacie powiedziala mi wlasnie pani ginekolog- ja uwielbiam zielona jasminowa, kawy nie pije w ogole, bo po niej spię:) - jak przygotowuje dekoracje weselne - czasami do późna to wlasnie zielona zawsze byla moim ratunkiem. dowiedzialam sie w sklepie z herbatami ze trzeba ja zaparzyc co najmniej 3 minuty w czajnikczku, a potem dolac wody i pic, wiec tak robie.

ja niestety niedoczynnosc tarczycy wiec na glodniaka eurotyx i potem pol h postu...
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Kammcia a na którą godzinę? i idziesz z mężem? Ja też będę w 26tyg więc chętnie też się wybiorę;)
image[/url]
spotkania są o godz. 17:00, ja będę chodziła raz z mężem a raz sama, bo mąż pracuje na dwie zmiany.. :(
image
Dzięki to będę na pewno;) pewnie razem z mężem. Do zobaczenia;)
image[/url]
Ja od mojego ginekologa usłyszałam, że mam unikać tuńczyka, bo po prostu może mieć dużo rtęci, inne ryby jem. Co do serów to zdarza się mi podjadać camembert albo brie. W sklepach i tak w większości są z mleka pasteryzowanego, z niepasteryzowanymi jak dotąd się nie spotkałam. Wszystko co surowe oczywiście odstawiłam.
Co do herbaty to zieloną odstawiłam, skusilłm się może raz, ogólnie piję głównie czarną. Kawę piję rozpuszczalną bardzo słabą do dwóch filiżanek dziennie, najczęściej jedną.
Najlepiej i tak zapytać się lekarza. Ja tak zrobiłam, więc teraz się nie stresuję. :)

Aaaa i wapno też piłam na początku, bo w czerwcu miałam mega alergię i jest to jeden z dozwolonych środków dla kobiet w ciąży. :)
Czy któraś z was ma w planach pieluchować wielorazowo? W kupie zawsze raźniej, a jednak na pewno będą chwile załamania.
Patrycjo ja mam zamiar używać wielorazowych, są takie śliczne;) I wychodzą dużo taniej niż jednorazówki;)
image[/url]
A zaczynasz od razu po wyjściu ze szpitala czy dopiero później? Masz już coś kupione?
Warto pamietac ze czarna kawa ma rowniez sporo kofeiny.
Przy corce planowalam pieluchowac wielorazowkami, mialam kilka kupionych, jednak zezygnowalam z tego, za duzo roboty i zachodu jak dla mnie. Jak czesto sie gdzies jezdzi to tez wygodniej z pampersami.
Ja piję jedną kawke dziennie z mlekiem, mam strasznie niskie ciśnienie i lekarz powiedział, że na jedną kawe dziennie moge sobie pozwolić. Oczywiście wtedy już raczej odstawiam czarną herbate i cole, które tez zawierają kofeinę, żeby nie przekroczyć dziennej dawki dla kobiety ciężarnej.
A o wielorazówkach myślałam, ale chyba jednak zostane przy pampersach, wiadomo szybciej i wygodniej chyba, bo w moim otoczeniu wszyscy chowali dzieci na pampersach, więc nawet z bliska nie miałam jak sie przyjrzeć jak to jest z wielorazówkami.
Planujemy od razu zacząć z wielorazowymi, mojej znajomej siostra używała u swojej córki trochę z przymusu, gdyż mała miała bardzo wrażliwą skórę i wszystkie jednorazówki ją uczulały, nie mogła sobie poradzić i dopiero położna zaleciła jej wielorazówki i jak ręką odjął;) .
Kupiłam ostatnio w gdańsku 3 szt w sklepie stacjonarnym MamaZen, po 30zł za szt, chciałam je pomacać i popytać jak to z nimi jest;).
Planuję dokupić jeszcze z 10 szt ale to jak będę pewna że to jest to;)
image[/url]
Dołączam się z nowymi info

STYCZEŃ:
12.01.2014 Nalla, Córeczka
31.01.2014 Martyna.89

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
image
No więc wszystko wygląda na to, że jest to dziewczynka ale w 90%. Druga córka nam się trafiła super:) hehe same babki w domu bedą. Z tych złych wiadomości to, chyba wody mi przeciekają...i lekarze badają. Nie wiem czy na obserwacje do szpitala nie bedę musiała iść. Nie dobrze to wygląda modle się żeby wszystko było dobrze
image
STYCZEŃ:
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
Widzę że dziewczynki w przewadze i większość chce rodzić na Zaspie :)
Kobitki atakują rok 2014;)
image[/url]
trzeba atakowac a co! jak bede troche dokladniej znala date- na razie jezdzaca +-tydzien, a innym razem , że wczesniej to tez dołącze:) mnie zastawniawia jazda do wejherowa , bo tam podobno jest najlepsza opieka, ale jak bedzie to zobaczymy zimowa porą:)
image
kobitki atakują :D hehe mam nadzieję, że rok 2014 ;) bo u mnie lekarz zmienił datę na 29 grudnia :) - w sumie podoba mi się termin, bo to dzień naszej rocznicy ślubu, wiec na 6 rocznicę byłby piękny prezent :) Najpiękniejszy :)

macie już imiona?:) u nas będzie Maja :) wiem, że może oklepane i popularne, ale nam się podoba.Myślałam, że wybór imienia jest łatwy. w sumie tyle pięknych imion jest :) .... , ale jak się patrzy na swój brzuch i mysli o swoim dziecku, to okazuje się że nie każde imie pasuje.
Maja u nas to jest to :)
image
Ooo imiona;) U mnie był Leon, nad dziewczynką się nie zastanawiałam, myślimy nad Anią, ale to jeszcze nie jest pewne;)
A Maja bardzo ładne, ale dla dziewczynki, a jak z dorosłą kobietą?
image[/url]
Ja mam dla noworodka kupione 17 formowanek i 3 otulacze rozm. NB
a na później 10 SIO Bobolider, 2 kieszonki chinki i 2 Flipy z wkładami
no i maaaaaasa tetry i ręczników IKEA

A co do imienia to u nas będzie Alicja
Patrycjo to ty nieźle zaopatrzona już jesteś;) kupowałaś przez net? cy w stacjonarnym sklepie?
image[/url]
U nas z imieniem tez jest straszny dylemat :) Ale w przewadze póki co są 3 imiona: Klaudia, Alicja lub Nadia :)
Alicja też mi się podoba, ale mąż nie chce bo ma złe skojarzenia z wierszykami z osiedla w stosunku do Ali;)
image[/url]
My dopiero będziemy intensywnie myśleć nad imieniem jak poznamy płeć, bo wymyślanie teraz dla dziewczynki i chłopca jest dużo bardziej problematyczne :) ogólnie dla dziewczynki jakoś mamy więcej pomysłów niż dla chłopca.
Jaagnes pisałaś kiedys o zajęciach w wejherowie, uczęszczasz na nie? Bo ja cały czas poszukuję zajęć dla kobiet w ciąży, ale ciężko coś znaleźć. W sumie w Gdyni znalazłam 2 miejsca gdzie mogą zorganizować takie zajęcia, ale nie zebrała się odpowiednia grupa chętnych.
Niezapominajko chodziłam przez dwa miesiące tzn lipiec i sierpień, teraz przestałam bo mi gin zabroniła ze względu na dyskopatię kręgosłupa, tak więc został mi tylko basen co jakiś czas;)
image[/url]
Formowanki i otulacze kupowałam na bazarku na chustoforum, kieszonki i flipy mam po starszaku a te 10 SIO kupiłam na allegro prawie nówki za 2 stówki, więc się baardzo opłacało.
A co do imion to na jakim forum o imionach znalazłam wypowiedź dziewczyny, dużo dała mi do myślenia;)

" Z własnego doświadczenia wiem, że traumą może być też imię, które ma tylko dwie odmiany: bardzo poważną i bardzo infantylną. Chodzi mi o Barbarę, Katarzynę, Marię itp. Dla takiego "bardzo dorosłego" 8-10 latka to naprawdę problem: głośno się przedstawić dziecinnym imieniem Basia, Kasia, Marysia..itp, czy wyjechać z Katarzyną, Barbarą.. Ja nawet nie chciałam odbierać telefonu! "
image[/url]
Patrycjo to ty już doświadczona jesteś w wielorazowym pieluchowaniu? Dla mnie będzie to nowość, ale lubię wyzwania;)
image[/url]
Przy małym jakoś nie byłam aż tak zapalona i to nie było na 100% wielo, zresztą dość późno zaczęłam (jakoś koło 10mies), ą póżniej jak mały siadał na nocnik to łatwiej mi było zakładać i zdejmować pieluchomajtki lub jednorazówki więc znów do nich wróciliśmy. Także moja przygoda nie trwała zbyt długo, ale teraz mnie wzięło tak na poważnie. Chusteczek nawilżanych też nie mam zamiaru kupować. Pocięłam flanelę na chusteczki i mam zamiar nimi wycierać tyłeczek. Pieluchę i tak będę musiała zaprać to co to za różnica czy zapiorę też chusteczki czy nie. A jak poczytałam ile tam jest chemii to mi się słabo zrobiło.
Dokładnie tak jak mówisz;) po co dokładać dzieciaczkom chemię z własnej woli, w wielu przypadkach nie mamy możliwości uchronić je przed tym.
image[/url]
Wyczaiłam jeszcze dla malucha mydło marsylskie w kostce do kąpieli, też nie ma żadnych świńsw (jeszcze zależy jakie, bo niektóre są oszukane, trzeba patrzeć na skład). Mąż mówi, że już mi na głowę padło ;P
Ja przy pierwszym też nie używałam chusteczek nawilżanych do tyłka. Juz w pierwszej dobie w szpitalu strasznie go uczuliły. Kupowałam waciki takie większe kwadratowe + delikatnie zmoczyć + troche mydełka i gotowe :)

Generalnie te chusteczki nawilżane powinny mieć zastosowanie jedynie w sytuacjach awaryjnych gdy sie nie ma dostępu do wody i nie można umyć pupci, tak tłumaczyła kiedyś położna w szkole rodzenia :)
To tak jak z pieluchami jednorazowymi, też powinno się je stosować tylko w tzw awaryjnych sytuacjach, ja nie uważam że w 100% będę pieluchować wielorazówkach ale na pewno w większości, tylko na dalsze wyjazdy jednorazówki;) ze względu na wygodę...
image[/url]
Dziewczyny a smarujecie się specjalnymi kremami przeciw rozstępom? Ja narazie używam tylko zwykłych balsamów i oliwki, ale jak mi zacznie porządnie brzuch rosnąć to zastanawiam się nad kupnem musteli, tylko cena mnie odstrasza, gdybym chociaż wiedziała, że napewno pomoże.
Ja smaruje się od ok. 12 tygodnia. Na początku miałam Palmers Cocoa, ale teraz już od dłuższego czasu stosuję dwa razy dziennie krem z rossmanna naprzemiennie z oliwką.
Mimo iż używam tych kremów i tak już jakieś rozstępy na nogach się pojawiły, na szczęście bardzo drobne. Po prostu mój dermatolog powiedział mi juz jakiś czas temu, że w ciąży mogą mi wyjść nowe, bo mam po prostu do tego predyspozycje. Staram się działać profilaktycznie, aby wyszło ich jak najmniej, jednak jak ktoś ma skłonności do rozstępów to i tak w końcu pewnie jakieś się pojawią. Byle by bylo ich jak najmniej. :)
Moja znajoma używała Musteli, ale później i tak zaczęła stosować krem z Rossmanna i też była zadowolona. Niedawno urodziła i rozstępów nie ma. :)
Ja smaruje sie Elastiq. Ciezko powiedziec czy dziala. Gin mi mowila ze oliwka jest najlepsza. Ja smaruje sie jenym i drugim. Mysle ze jak masz miec to bedziesz miec.
ja na początku smarowałam się tym rossmanowskim balsamem dla mam. później jak pojawiły mi się rozstępy w okolicy pępka, szybko poleciałam po bio oil :) i muszę wam powiedziec, że mi pomaga. miałam takie roztepy czerwone a teraz jak smaruje sie 2 razy dziennie to zauważyłam, że się zmniejszyły. to , że bledną to normalne, ale u mnie też się zmniejszają :) czytałam o tym bio oil, ze on w 80% może spowodować usunięcie rozstępów :) i u mnie to obserwuję :)
image
Ja mysle ze nie ma co szalec, pampersy sa ok. Dla mnie to duzo bardziej higieniczne niz wielorazowki, chociaz nie wiem w jakiej temperaturze bym je prala nigdy nie wydawaly mi sie dosc czyste:) Pozatym, dla mnie to za duzo czasu i zachodu wymaga, teraz przy dwojce to juz w ogole pewnie nie bede miala go za duzo a wole go poswiecic na cos innego, chociazby odpoczynek. Do mycia pupy uzywalam duzych wacikow i cieplej wody przez pol roku, nie jest to zbyt uciazliwe a chociaz nie ma tej chemii.
Pewnie nie są aż takie złe, ale jak pomyśle że po jednym dziecku zostaje tona zużytych pieluch które będą się rozkładać tysiące lat to wolę się troszkę pomęczyć z praniem;)
image[/url]
Witajcie,
Jakby któraś z Was była zainteresowana ciuszkami dla dziewczynki, zapraszam
http://forum.trojmiasto.pl/SPRZEDAM-dla-dziewczynki-5662-t487726,1,16.html

Ciuszki w stanie idealnym - powoli będę tworzyć galerie, więcej zdjęc podeśle na maila. Ceny do dogadania, zapraszam też do obejrzenia na żywo ;)
Nalla trzymam kciuki ,żeby wszystko było dobrze :)
image
Nalla gratuluję drugiej córci, trzy babeczki w domu to super sprawa :) Też trzymam kciuki, aby wszystko było dobrze, zresztą nie może być inaczej ;)
Wilczyca TY chyba pisałaś szybciej, że zapisałaś się na bezpiecznego malucha, dostałaś jakieś potwierdzenie na maila?
Ja wczoraj pojechalam na IP bo mialam bole krzyza i klucie w podbrzuszu, troche sie przestraszylam. Na szczescie wszystko ok, ale mam brac nospe profilaktycznie bo mozliwe ze skurcze odczuwam jako bol w krzyzu. Ehh ja to nie zaznam spokoju w tej ciazy, ciagle boje sie ze znow sie cos stanie, jak przypominam sobie pierwsza ciaze z corka to byl taki piekny czas a teraz...ciagly strach.
Aniaa będzie dobrze, zobaczysz. - MUSI BYĆ DOBRZE- trzeba wierzyć ! ja np. wieczorami jak leżymy w łóżku i mąż powie coś śmiesznego i zacznę się śmiać.... to dostaję takiej kolki, kłucia w podbrzuszu, że nie mogę się ruszać. Mi lekarz powiedział, że teraz będzie szczykało, pukało i że to normalne. powiedział mi też o nospie, ale póki co ja nie biorę. nospy podobno można brać nawet do 4 tabletek dziennie.

dziewczyny, macie może jakiegoś endokrynologa? ja wcześniej chodziłam do ginekologa-endokrynologa, a teraz do samego ginekologa chodzęi muszę poradzić się endokrynologa.. caly czas biorę eutyrox 88 i nie wiem czy ta dawka jest ok.

aha ;) i zrobiłam listę zakupów .....aaaaaaa......... podzieliłam ją na 3 miesiące ;) w grudniu zamierzamy kupić wózek (dla mnie to największy kłopot, bo nie czuję tych wózków ;) hehe

przerażają mnie z jednej strony te zakupy, a z drugiej najchętniej bym już poszalała :D ;)
image
dziewczyny uzywa któraś z Was takkiej poduchy http://allegro.pl/poduszka-dla-kobiet-w-ciazy-do-karmienia-3w1-heart-i3533166769.html

ja zawsze spalam na brzuchu, a teraz powoli sie nie da juz...
image
Aga ja mam taką tyle, że z lidla. Jest całkiem fajna, także mogę polecić.
Ja mam dokładnie tą z Twojego linka i jest dla mnie trochę za twarda :( może jak brzuch bardziej urośnie to będzie ok.
image
Niezapominajka, odrazu po rjestracji dostałam maila:

Dzień dobry,

Dziękujemy za zainteresowanie Kampanią Bezpieczny Maluch.

Potwierdzamy zarejestrowanie Pani/Pana na liście uczestników bezpłatnych warsztatów, które odbędą się w:
Gdańsk, Hotel Scandic, Podwale Grodzkie 9
dnia 19.09.2013. w godzinach: 16:30-20:30.
Do punktu recepcyjnego zapraszamy między 16:00 a 16:20.

Kilka dni przed wydarzeniem prześlemy Państwu szczegóły dotyczące spotkania.

W związku z tym, że warsztaty są imprezą zamkniętą a wiedza na nich przekazywana jest bezcenna, bardzo prosimy o poinformowanie nas o ewentualnej rezygnacji z uczestnictwa w spotkaniu klikając w poniższy link: Rezygnuję z udziału

Zapraszamy do polubienia Bezpiecznego Malucha na Facebooku:
http://www.facebook.com/bezpiecznymaluch

Pozdrawiamy serdecznie,
Ekipa Bezpiecznego Malucha
tel.kom. 601 061460, 696 669 925
image
Patrzcie jakiego się suwaczka dorobiłam :P

Jak wiadomo ja jestem atechniczna więc to już coś tylko nie umiem go na stałe do podpisu wklepać :(

image
Martyna musisz zalozyc konto i byc zalogowana wtedy sobie ustawiasz suwaczek i za kazdym razem sie pojawia.
Aha kumam :) Dziękuję za pomoc

image
Aniaa najważniejsze, że wszystko wporządku, nie stresuj się za dużo, chociaż wiem, że to się tylko tak łatwo mówi.

Wilczyca dzięki za informację, bo wychodzi na to, że coś źle się zapisałam. Zapisywałam się już 2 tygodnie temu i nie dostałam żadnego maila, a teraz zrobiłam to ponownie i już dostałam takiego samego jak Ty :)

Ja kupiłam sobie kojec motherhood, ale narazie jeszcze nie używam, ogólnie fajny jest, a czy rzeczywiście będzie przydatny to się przekonam niedługo.
Właśnie mam ten problem co kupić ;/
Kojec, łóżeczko czy kołyskę ;/ Ciężki wybór, a Wy co wybrałyście?
image
Kammciu ja chodzę do endokrynologa Michalskiego prywatnie w rumi, płacę 100 zł za wizytę i jak dowiedziałam że jestem w ciąży to się do niego wybrałam i podwyższył mi dawkę eutyroxu o połowę i do tego kazał brać jodin 100. Na wizytę trochę się czeka (ok. 2-3 miesięcy), ale mam nr tel bezpośrednio do niego (dzwonię z wynikami, lub jak potrzebuję receptę), więc jak byś chciała to mogę na priv podesłać.
image[/url]
Na bezpiecznego malucha też się zapisałam ale do gdyni;).
My mamy drewniane łóżeczko, ale zastanawiam się nad koszykiem Mojżesza, zawsze to łatwiej przenieść;)

Dziś dostałam paczkę ciuszków używanych z allegro, ok 60 szt pochwalę się że aukcję wygrałam za 12 zł + 10 zł za przesyłkę;) są śliczne;) muszę tylko dokupić parę kaftaników i śpiochów, bo dostałam w większości spodnie, sukienki itp rzeczy;) na pierwsze 0-6 miesięcy niewiele muszę dokupić;)
image[/url]
Ja planuję kupić łóżeczko drewniane. Moja znajoma zastanawiala się nad koszem Mojżesza, bo zajmuje mniej miejsca, ale z kolei starcza na krócej.
image
Tak dla waszej informacji Dzula a Dzula1 to ta sama osoba. :) Login, którym się do tej pory posługiwałam był już zajęty przy rejestracji, więc musiałam wybrać inny. :)

image
image
Jaagnes ja też jestem zapisana w Gdyni :) No i super zakupy ciuszkowe udało Ci się zrobić. Ja jestem troche przerażona jak pomyślę o tych zakupach co mnie czekają, ale akurat w jesienno-zimowe będzie dużo czasu, żeby łazić po sklepach, obym tylko też siły miała :)
Ja z łóżeczkiem mam duży problem, bo niestety nie zmieści się w naszej sypialni i zupełnie nie wiem jak to rozwiązać, chyba będziemy zmuszeni kupić na początek kołyskę lub kosz mojżesza. Im więcej o tym myślę tym bardziej nie wiem co zrobić :)
Ja bede miala i lozeczko, ktore juz mam po starszej corce i jednoczesnie kosz mojzesza ktorego mam zamiar uzywac w ciagu dnia w salonie. Lozeczko bedzie na poczatku u nas w sypialni. Mysle ze lozeczko z porzadnym materacem trzeba miec, do spania w nocy, bo te ktore sa w koszach nie nadaja sie do tak dlugiego spania, ja jedynie w ciagu dnia uzywalam zeby miec dziecko blizej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Martyna , My dostaniemy od znajomej malutkie drewniane łóżeczko takie na 3 pierwsze miesiące do sypialni, a potem do pokoju malucha chcemy turystyczne łóżeczko kupić.Turystyczne jest według mnie bezpieczniejsze, nie ma szczebli i nic się dziecku nie zakleszczy i się nie uderzy(wiem,że są materiałowe ochraniacze ale zawsze może się rączka między ochraniacz a szczebelki wplątać). Oczywiście do turystycznego obowiązkowo dokupimy materacyk dobry.
image
Aga M. ja mam taką http://motherhood.pl/sklep/kojec-motherhood-2.
Dostałam ją w prezencie, pewnie sama 150 zł wydałabym na górę ciuchów z Allegro lub Lumpa dla Dziecka:)
Poduch jest przeekstra!Jak ja w nim nie leżę, to mój Mąż:). Wygodnie też w nim karmić dziecko- podobno:)
Dziewczyny która z was ma w najbliższym czasie test obciążenia glukozą? Ja muszę zrobić w przeciągu 2-tyg;(
Moje dzidzia jest duża;) jestem w 24 tyg a dziecko wielkością jest na 26 tydzień, ginekolog podejrzewa cukrzycę ciążową;( troszkę się martwię;(
image[/url]
Jaagnes ja bede robic za 3 tyg, w zeszlej ciazy na szczescie cukrzyca mnie ominela mimo nadwagi. Dzisiaj mam wizyte to sie dowiem kiedy mam zrobic dokladnie. W pierwszej ciazy jak robilam to nie wzielam cytryny i niestety po godzinie zwymiotowalam, a po obciazeniu 75g badaja po dwoch godzinach. Wiec za drugim razem juz wielam cytryne z soba i bylo lepiej choc nie wspominam zbyt dobrze tego badania:/
Jaagnes ja będę robić w przyszłym tygodniu.
image
dzięki za wsparcie dziewczyny, jesteście niezastąpione;) muszę też wziąć cytrynę;) boję się że po wypiciu wszystko zwrócę;( gdyż rano nadal mam mdłości, euthyrox biorę leżąc w łóżku i popijając dużą ilością wody i po 30 min muszę coś zjeść bo potrafię zwrócić nawet wodę;) jak za szybko wstanę;)
Tyle co wiem to na badanie trzeba być na czczo więc pojadę z mężem i wiaderkiem między kolanami,może być dość' zabawnie;)
image[/url]
dzieki znalazlam taka na allegro z gdanska:) moze uda sie wygrac
image
Jaagnes powodzenia na badaniu i oby wynik był dobry!
Aga M. mam taką samą poduche jak Małgosia85 i chyba zacznę już używać, bo jakoś mnie zaczynają biodra boleć od spania na bokach.
my mamy materac "memory" wiec biodra ok, po prostu ja nie umiem spac inaczej niż na brzuchu, a teraz sie nie da:), wiec moze z poducha badzie wygodniej, a jak brzuszek bedzie wiekszy to bedzie mial podparcie.
image
Ja też z tych lubiących spać na brzuchu, ale jakoś trzeba sie przestawić, myślę, że ta poduszka będzie w tym pomocna.
Ja wczoraj nie dopięłam się w swoich spodniach, czas rozejrzeć się za jakimiś ciążowymi. Zastanawiam się w co ja się ubiorę w styczniu i lutym, bo nie uśmiecha mi się kupować ciążowej kurtki za 200 czy 300zł na 2 miesiące.
Ja się już w płaszczu jesiennym nie dopinam;( szukam na all jakiegoś płaszczyka w formie bombki, bo typowo ciążowe kurtki i płaszcze są w zabójczych wprost cenach;)

Też kocham spać na brzuchu, ale od jakiegoś miesiąca staram się na boku więc się kręcę przez całą noc z jednego na drugi bok;) muszę też kupić taką poduchę, może trochę pomoże;)
image[/url]
kupilam ostatnio spodnie mama w hm za 30 zl - fioletowe:), przecenione sa tez oliwkowe. w 2 pary na 3 juz sie nie dopinam , a w tych z elastyczna gumka jest bardzo wygodnie - takie - http://www.hm.com/pl/product/16313?article=16313-B, ale ciemniejsze kolory jeszcze nie sa przecenione
image
a moze poncho?
image
Ja po wizycie, z dzieckiem ok, szyjka dluga i zamknieta ale teraz wyszlo ze mam cienka blizne po cc, i z jednej strony sie "rozlazi". Im bardziej sie macica rozciaga tym wieksza szansa ze peknie. Mam sie oszczedzac i unikac gwaltownych ruchow. Teraz to juz na bank sie nabawie nerwicy;(
Aniu spokojnie będzie ok,musi być;) Po prostu trzeba przystopować;)
image[/url]
Ja muszę w ten weekend koniecznie wybrać się na jakieś zakupy, ale te ceny ciuchów ciążowych mnie przerażają :/
Ania jejka, rzeczywiście ciągle coś, ale jak pisze Jaagnes musi być dobrze :)
Ja juz teraz sie oszczedzalam, wiec po protu dalej to samo. Po poronieniu to juz niestety nie potrafie na to wszystko patrzec tak pozytywnie:(
Aniu, ale musisz myśleć pozytywnie, wtedy na pewno będzie dobrze!!! Nie denerwuj się niepotrzebnie, jesteś w domu więc nie jest aż tak źle, jak będzie coś nie tak to pewnie wezmą cię do szpitala i znów będzie ok... Trzymamy kciuki aby to był tylko fałszywy alarm i by nic gorszego się nie działo...
image[/url]
Niezapominajko, a nie chcesz popatrzeć na all? tam naprawdę są świetne zestawy ciuszków dla noworodków za niewielki pieniądze, tylko trzeba troszkę pogrzebać;)
image[/url]
Aniu rozumiem, że nie jest łatwo, ale trzeba sie starać stresować jak najmniej, bo stres na maluszka też bardzo źle wpływa. Sama jestem po traumatycznych przejściach i pierwszy trymestr był dla mnie ciężki psychicznie, dopiero teraz zaczynam być spokojniejsza i staram się myśleć tylko pozytywnie :) Robię po prostu wszystko co w mojej mocy, żeby ta ciąża zakończyła się szczęśliwie, a jeśli ma przyjść cos złego to i tak nadejdzie i nie mam już na to wpływu.
Jaagnes jesli chodzi o ciuszki dla dziecka napewno będę grzebała w allegro, ale takie dzieciowe zakupy planuje dopiero zacząć robić w listopadzie.
Witam!
Czy któraś z przyszłych mamusiek chciałaby może odkupić spodnie ciążowe z pasem? Kupiłam na początku ciąży, nie dopasowałam z rozmiarem, więc nie nosiłam. Są nowe. Rozmiar 38 M. Miękki ciemny jeans, pas bardzo wygodny, nie uciskający. Jeśli któraś jest zainteresowana mogę podesłać zdjęcia. Mój mail monikazab@gmail.com.
Pozdrawiam i powodzenia :)
aha cena 40zł, można obejrzeć osobiście w Gdańsku
Cześć dziewczyny!
Wczoraj moi sponsorzy zabrali mnie na zakupy po płaszcz zimowy. Mam taki o :http://www.happymum.pl/sklep3/j357b,plaszcze_kurtki,1150-casmiro_beige_jacket.html
Na całej długości kurtki z przodu jest taka wstawka, która poszerza kurkę, po porodzie można ją zdjąć i kurtka jest węższa-widać na fotkach:)
Moi rodzice będą pierwszy raz dziadkami więc mi prezentują takie różne dogodności:)
Małgosiu, ten płaszczyk jest śliczny i bardzo pomysłowo zrobiony... Nawet cena nie jest aż tak wysoka. Gratuluję;)
image[/url]
Małgosia płaszczyk super :) Och ja też chyba muszę poszukać jakiś sponsorów :P Ja się jutro wybieram na zakupy, zobaczymy z czym wrócę. Obiecałam sobie, że sklepy dziecięce będę omijać!
Piękny płaszczyk i przyszła mama również może wyglądac stylowo.

Aniu a ile czasu minęło od ostatniej cesarki?? Ja też jestem po cesarce. Zaszłam w ponowną ciążę po 2,5 roku.

Byłam u lekarza. Na szczęście uspokoił mnie i powiedział, że nic nie świadczy o wypływaniu wód był to chyba fałszywy alarm ale bedzie to obserwowane za tydzień jeszcze raz idę na wizytę ale tym razem badanie w szpitalu. Podjadę i mnie zbada. Potwierdził, że będzie córeczka ale w 90% bo nóżki zawsze są złączone podczas badania. To jest mały wiercipiętek tak się rusza, że spać nie mogę:D nawet lekarz mi to powiedział hehe. Też zastanawiam się nad kurtką zimową przecież nie opłaca się kupowac na 2 miesiące zimowej kurtki...coś trzeba wymyśleć.
image
hi :) Płaszczyk rewelacja !! :) póki co jeszcze nie myślę o płaszczu, kurtce na zimę ;) masakra będzie :D

ja pomykam cały czas w leginsach :) przed ciążą miałam dużo tunik, sukienek dzianinowych, póki co są idealne ;) a i jeansów nie będę kupować, co najwyżej spódnice ciążowa jeansową pod leginsy ;)
mam nadzieję, że dalej mi będzie wszytsko szło w brzuszek :) póki co +4,5 kg ;)

Aniaa mam koleżankę po cc, jest teraz na ostatnich nogach, bo termin na październik. rozchodzi jej się blizna na brzuchu, ale jest caly czas pod kontrolą. miała wizyty co miesiąc, teraz co dwa tygodnie. obserwują wszystko dokładnie, będzie miała cc, wiec jeśli jesteś w dobrych rękach to na pewno wszystko będzie dobrze!!!

jesli chodzi o test na cukrzyce... idę w poniedziałek.....aaaaaa...... mi też jakoś wydaje się, ze dzidzia duża bo coś około 820gr,a to 25 tydzień... nie wiem nie mam porównania ;) mam nadzieję, ze jakoś przeżyję ten test i, że wyniki będą ok.
image
Nalla ja zaszlam nawet wiecej niz 2,5 roku po cesarce, za pare dni moja corka ma 3 urodziny a ja w 21 tygodniu jestem.
A te kurteczki super, musze zajrzec do Happy Mum, chyba w klifie jest?
To po takim czasie się rozłazi...o kurczę a mówią lekarze, że trzeba odczekac min rok najlepiej 2 lata i można zachodzić ponownie a tutaj się okazuje, że jest to ryzykowne mimo wszystko. Mi nic nie mówił lekarz o mojej bliznie nawet się nie pytałam na następnej wizycie zapytam się go bo teraz też o tym myśle.
Mimo wszystko Ania głowa do góry a spróbój patrzec pozytywnie jestes pod stałą opieką więc bedą dbac o Ciebie
image
No tez jestem zdziwiona. NIby blizna jest cienka i w jednym miejscu sie bardziej rozlazi. Staram sie patrzec pozytywnie ale sama mina mojego lekarza i jego sposob mowienia mnie przerazila, no i powiedzial ze w razie silnego bolu brzucha czy krwawienia mam jechac od razu do szpitala, wiec to tez podzialalo na moja wyobraznie..
Nalla dobrze, że z wodami wszystko wporządku i to był tylko fałszywy alarm. Wiadomo, że trzeba na każdą nieprawidłowość zwrócić uwagę, lepiej zawsze działać zawczasu i sprawdzić 2 razy. Najważniejsze, żeby być pod stałą kontrolą lekarza. Nigdy nie zrozumiem jak to jest, że niektóre kobiety tak bardzo dbają o siebie w ciąży, a i tak przydarza się tragedia, a inne podchodzą do tego zupełnie na luzie, nie przejmują się za wiele i rodzą zdrowe dzieci. To jest niesprawiedliwe, ehh wyżaliłam się :)
Ania tak ten sklep jest w Klifie, też mam zamiar się wybrać. Jak przejrzałam stronę internetową to tyle rzeczy mi się podoba :P
sklep fajny i jak na klif niezle ceny. wypatrzylam jedna przeceniona sukienke:)
image
Tak powiem, że dzidziuś narobił mi strachu ale i tak bardzo uważam na siebie bo nigdy wcześniej nie zdażyło to co ostatnio.
ANiu wierzę, że będzie dobrze tak jak piszesz w innym wątku pęknięcia macicy zdażają się ponoć niezwykle rzadko a jestes pod stałą opieką lekarzy uważaj na siebie,dużo leż nie dźwigaj będzie dobrze napewno.

Te ciuszki są super z happymum ale jest ciekawa czy te rzeczy na przecenie można kupić tylko przez internet czy w sklepie też są wszystkie.
image
No właśnie też się zastanawiam czy wszystkie ciuchy ze strony internetowej będą dostępne w sklepie. Jak będzie mi jutro po drodze do klifu to napewno tam zajrze.
Dziewczyny to dajcie znać jak odwiedzicie klif. Ja chyb rozejrzę się za jakąś większą kurtką zimową w lumpeksach, a nóż trafi się coś fajnego :)
image
Dziewczyny! Polecacie może jakieś dobre książki dotyczące okresu niemowlęctwa? Planuję kupić "Język niemowląt", ale chciałabym poznać także inne, równie dobre, pozycje. :)
image
jutro wracajac z pracy podjade do klifu to dam znac
image
Dzula ja nie pomogę, nie znam żadnych pozycji i nawet o tym nie pomyślałam;)
image[/url]
Dzień Dobry poniedziałkowo :)

Dziewczyny jak samopoczucie? Brzuszki rosną?
U mnie już pomału zaczyna być widać, że jestem w ciąży i bardzo mnie to cieszy :) Dziś byłam na badaniach krwi, a w środe mam wizytę u lekarza, może sie dowiem kto siedzi w brzuszku.
Na zakupach byłam, połaziłam po galerii, zjadłam wielką porcję lodów i wróciłam z niczym. Do klifu nie dojechałam, ale mam zamiar w tym tygodniu się wybrać.
Co do książki to tez się tym nie interesowałam jeszcze, teraz czytam "W oczekiwaniu na dziecko", ale jakoś nic ciekawego się narazie z niej nie dowiedziałam.
Dzień dobry;) Moje samopoczucie rewelacyjne, byłam dziś w pracy aby dowieść L4 na kolejny miesiąc i mimo że to połowa 6 miesiąca to po mnie nie widać ciąży;) śmieli się ze mnie że brzuch zostawiłam w domu;) .
Wyglądam bardziej na dodatkową wagę a nie ciążę;)
image[/url]
STYCZEŃ:

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
20.02.2014 mamazosi
Cześć :)
Dopisałam siędo tabelki, widzę, że dziewczynki dominują :)

Piszecie o zakupach, ja też planuję wybrać się któregoś dnia do Klifu, żeby zobaczyć asortyment Happyy Mum, jednak z Gdańska to jest wyprawa jak się nie ma samochodu. Tym bardziej, że dokucza mi rwa kulszowa i są momenty, że nie wiem jak mam stać.. :(
Witam nową mamusię;) Na rwę najlepszy basen;) działa cuda, znam z autopsji;)
image[/url]
Też o tym myślałam, jednak w Gdańsku z pójściem na basen nie jest tak łatwo :(
Wiem coś o tym właściwie gdzie jest jakiś fajny basen??
image
Ja jestem z Wejherowa i jeżdżę do hotelu Victoria w bolszewie http://www.hotelvictoria.pl/pl/259/aquapark bardzo kameralny basen z saunami itp a przede wszystkim w tygodniu koło południa nie mam tam kompletnie ludzi;) czasami jestem tylko ja i ratownik (bardzo przystojny;))
image[/url]
Ja myślałam o hotelu Marina hmm muszę się kiedyś wybrać
image
Stanęłam na wadze i się załamałam :(
Na półmetku ciązy przytyłam już 12 kg :( Płakać mi się chce
image
Martyna no to rzeczywiscie sporo, ale jesli jestes szczupla to sie nie przejmuj, pewnie szybko zgubisz:) Ja mam nadwage i w ciazy za duzy nie tyje, nie objadam sie, ale tez nie odmawiam sobie wszytskiego. Narazie mam 3-4kg na minusie. Niby najwiekszy przyrost wagi jest okolo 28-30 tygodnia, wiec zostawiam rezerwe na ten okres;)
hej dziewczyny
dołączam do wątku
23 tydz -córcia Marika -szpital kliniczna
termin 19 styczeń
Też niebawem planuje wybrać się na zakupy. :) Ten płaszczyk w HappyMum naprawdę fajny, też się nad nim zastanawiam. :P Biorę też pod uwagę inne sklepy, widziałam jeden fajny w zara, więc zobaczymy, czy jak pojadę ostatecznie coś wybiorę. :)
Ja na razie jestem 7 kilogramów na plusie.
image
Ja potrzebuję żakietu do sukienki na wesele i właśnie w tym celu przede wszystkim chcę się wybrać do Happy Mum. Choć o kurtce albo płaszczu na zimę też trzeba zacząć myśleć.

U mnie z wagą 1 kg na minusie. W pierwszym trymestrze miałam ekstremalne wymioty i schudłam 4 kg, teraz nadrabiam powoli :)
Jednak mam sporą nadwagę i nie mogę zbyt wiele przytyć w ciąży. Póki co daję rade, choć ostatnio coraz bardziej mnie do słodkiego ciągnie.

A Wy macie jakieś kulinarne zachcianki? :)
Cześć Dziewuszki i rosnące brzuszki:))
My zaczynamy 21 tydzień. Waga o 4 kg więcej, Pan doktor przewiduje, że w takim tempie uzbieram ok 10-12kg łącznie:). Jem rozważnie i zdrowo, zdarzy mi się wciągnąć tabliczkę czekolady, ale raczej staram się zjeść jakiś owoc:). Nie miałam nigdy nadwagi, a tyle ile teraz nigdy nie ważyłam:). Trudno, ważne, żeby dziecko było zdrowe!
Mój mąż wybrał imię- Łucja! Niedawno oglądałam "Opowieści z Narnii" i jest tam Mała Luśka Waleczna-bardzo mi się spodobała, idealne imię dla Naszej córy.
Zachcianki? Pewnie!Wszystko co słodkie, podobno dlatego że to dziewczynka:). Jednak dzis postawiłam na śledzie w śmietanie!Mniammm!
Ściskam Was serdecznie!
Oooooo... A ja w sumie co usłyszę to bym zjadła! Teraz myślę tylko o śledziach ;)

Niepotrzebnie zadałam to pytanie, bo teraz będę jadła i jadła :)
Ja nie mam jakiś konkretnych zachcianek. Jem w sumie podobnie jak przed ciążą, może troche mniej mięsa. Na słodycze mam wielką ochotę, ale ja zawsze byłam łasuchem. Staram się je zastępować owocami, jak się da :P
Odebrałam wyniki i jestem zdziwiona bo bakterie w moczu zniknęły, a pęcherz boli. Teraz zaczęłam się zastanawiać, czy to rzeczywiście przez pęcherz odczuwam taki dyskomfort w dole brzucha, czy coś innego. Dobrze, że w środę mam już wizytę, bo jakoś od kilku dni średnio się czuję. Nie wiem jakoś bardziej boli mnie brzuch niż dotychczas, ale to może od rozściągającej sie macicy.
Ja mam ochotę na słone, ale mam mieć dziewczynkę

Nigdy nie byłam ani chuda ani gruba, nie miałam ani 1 kg nadwagi zawsze waga w normie ale tak że schudnąć powiedzmy z 3 kg. Pani dr analizując moje zaburzenie mówiła że mogę do ok 20kg przytyć. Z czego 10kg będzie do zrzucenia po ciąży :( Cóż wychodzę w porodówki i głodówa :(

Chociaż coraz częściej myślę żebym tylko 25 kg nie przekroczyła. Nie wiem czy zdecyduję się na drugie dziecko :(
image
Mnie ostatnio nachodzą takie fazy na czekoladę , alb na ostre :)
Na razie schudłam 2 kg i potem przytyłam 3, więc chyba nie jest najgorzej. Dzidzia ostatnio kopie jak szalona i brzuszek też mnie pobolewa. W środę wizyta u Pani doktor, mam nadzieję ,że grzybica już wyleczona..
image
Opinia została zablokowana przez moderatora
Ja mam 2 kg na plusie, ale zawsze miałam nadwagę, bo uwielbiam gotować i jeść ;) Przed ciążą systematycznie chodziłam na fitness i dzięki temu jakoś utrzymywałam stałą wagę, bo mam tendencję do tycia niestety. Mam nadzieje, że nie przytyję w ciąży więcej niż 15kg, bo wiem, że u mnie ciężko z dietą i gubieniem kilogramów.
Ja czekam cały czas na pierwsze ruchy, u mnie już leci 18 tydzień.
bylam w happy mumie i powiem Wam ze bez szału. nałaziłam sie strasznie zanim go znalazłam- to jest nad mcdonaldem obok rtv. masa sukienek - niestety wiekszosc różowych lub białych, raczej letnich, ale przeceny nie ma żadnej. są piżamy kilka sweterków i kilka bluz.w sklepie jest drożej wszytsko o 10 zł niz na stronie- pani mówi, ze to różnica w przesyłce... zamówić nie mozna do sklepu, tylko do domu, bo sklep to jedno , a internetowy to inne.. płaszczyk rzeczywiscie ciekawy, mieciutki, ale jak dla mnie za krótki- jakies 10 cm za pasek, a nie do połowy uda, jak napisałi na stronie. ja mam 175 cm, pomysl z dodatkowym zamkiem ciekawy.
image
Ciężko jest kupić coś fajnego, bo albo kosztuje strasznei dużo albo jest beznadziejne.

Być w ciązy w lecie źle bo gorąco w zimie z kolei drogo zawsze źle :P
Jeszcze nie ma tak ziemno żeby już na gwałt czegoś szukać może coś na allegro znajdę, bo średnio mi się uśmiecha na jeden sezon wydać 400 zł. Co ja później z tym zrobię?
image
dopisuje się do WAS
14 stycznia córunia Kliniczna
Ja juz czuje ruchy bardzo wyraznie, nie musze sie skupiac i nie ruszac hehe:) A wczoraj Mala dawala niezle czadu, chyba jest teraz obrocona glowa do gory, bo czulam mocne kopniaki w dole brzucha, a to jest srednio przyjemne:) Ide robic ciacho bo dzisiaj moja coreczka ma 3 urodziny i wpadaja goscie. Ehh czas mega szybko leci, naprawde:)
A co do plaszczykow to jeszcze nie ogladalam, ale musze zerknac na dniach. Ja mam dziadka-krawca wiec jesli nic nie znajde to poprosze go zeby mi uszyl jakis ladny plaszczyk ciazowy:) Pewnie takiego nigdy nie szyl, znajde mu jakis kroj:) Mysle ze to dobra opcja i tansza.
Witam nowe mamusie, kolejne dziewczynki szykują się na 2014 r.

STYCZEŃ:
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
image[/url]
Normalnie nie do wiary, naliczylam 13 dziewczynek i 2 chlopcow:)
Biedni ci chłopcy;) tyle kobiet na świecie;)
image[/url]
Biedne te kobiety :) nie będą miały w czym wybierać :P
Jeśli chodzi o kurtke to ja mam termin na drugą połowę lutego, więc myślę, że do grudnia napewno się zmieszczę w to co mam w szafie. Mam jeden płaszczyk, w którym można sporo przesunąć guziki i zobaczymy na ile mi to starczy. Potem będę się martwić. Teraz musze sobie kupić koniecznie spodnie, bo w swoich się już nie dopinam.
witam:) czy mogę dołączyć? termin na 12 lutego, 20 tydzień zaczęty, dziewczynka:) 2 kg na plusie.
Co do zakupów w H&M, pamiętajcie, że jest promocja, że jak zapiszecie się do newslettera to w zamian dostaniecie 25% jednorazowej zniżki na wybrany produkt. ja sobie właśnie wydrukowałam bo muszę kupić większy biustonosz tak mi piersi urosły.
Ja juz skorzystalam pare razy z tej znizki ale teraz mam karte kredytowa citi bank, i tam na stale jest zniznka do H&M, na druga rzecz 25% mniej.
Witajcie, ja termin 21.02 więc niezapominajka jak Ty :).
Będę rodziła w Wejherowie, czuję się dobrze oprócz bólu pleców. Od czw. idę już na zwolnienie. Czy wiecie coś na temat porodu w Wejherowie i tej sali jednoosobowej? Ja już +2kg. Pod serduszkiem ponoć noszę dziewczynkę,ale w czw. okaże się na 100%. Czy Wy już coś kupujecie?
Witajcie, ja termin 21.02 więc niezapominajka jak Ty :).
Będę rodziła w Wejherowie, czuję się dobrze oprócz bólu pleców. Od czw. idę już na zwolnienie. Czy wiecie coś na temat porodu w Wejherowie i tej sali jednoosobowej? Ja już +2kg. Pod serduszkiem ponoć noszę dziewczynkę,ale w czw. okaże się na 100%. Czy Wy już coś kupujecie Czy macie jakieś najnowsze informację jak to jest teraz na porodówce w Wejherowie?

a my 21-28 luty, raczej zaspa, ale zobaczymy. na plusie na razie 0:)Wczoraj sie chcielismy dowiedziec kogo powitamy, ale wstydzioch był monitorowy, wiec czekamy jeszcze miesiac:)
image
Ja raczej zdecyduję się na Wojewódzki bo tam rodziłam już. Udało mi się upolować na tablicy używane łóżeczko, sterylizator i podgrzewacz. Za wyprawkę jeszcze się solidnie nie zabrałam ale jest czas.
Nizapominajko, gratulacje, super i juz 18tc, ale czas szybko leci, zycze zdrowka i aby wszystko z dzidzia bylo ok.
A czy w innych szpitalach też są sale jednoosobowe jak w Wejherowie?może jest ich więcej?
W wojewódzkim są pojedyncze sale do porodu jeśli o to pytasz. Po porodzie za opłatą bodajże 200zł można zamówić sobie salę 1 osobową.
A wiesz może ile jest tych sal? bo w Wejherowie tylko 4...
Iza dziękuję i pozdrawiam :)
Witam nowe mamusie :)
Z tej zniżki do H&M napewno skorzystam jak mi się coś spodoba. A gdzie jest H&M z kolekcją dla ciężarnych? Bo jakoś w tych co byłam nie widziałam, albo po prostu nie zwróciłam uwagi.
Zależy skąd jesteś? na pewno jest w galerii bałtyckiej i w Rumii
Dzięki, do Rumii mi bliżej.
w manhattanie i galerii. w klifie nie ma tego działu.
image
domi, bodajże 3 lub 4, ale po co ci więcej?:) Skorzystasz tylko z jednej, one się stale zwalniają.
Hehe wiem, że się zwalniają :) tylko coraz więcej os.je bierze...moje 2 koleżanki nie załapały się w Wejherowie na tą salę bo były wszystkie zajęte...a dla mnie bardzo ważne jest, żeby mąż mógł być ze mną...
Ale dziś płodny dzień;) Piszecie i piszecie, normalnie nie nadążam z czytaniem;)

Witam kolejne mamusie dziewczynek;) ciekawe gdzie ci chłopcy się poukrywali;)

STYCZEŃ:

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 rdomi
image[/url]
Taka pogoda za oknem to co robić... :) powiedz mi kiedy zabrałaś się za pranie wszystkich ubranek do komody,i kiedy najlepiej się pakować do szpitala?
a o mnie zapomniałas:)
image
domi, w szpitalu jest rotacja, a chyba jak będą wszystkie sale zajęte to odsyłają do innych szpitali. Mi się akurat trafiło, że wszystkie sale były wolne, do wyboru do koloru hehe:)
STYCZEŃ:

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. Zaspa
image[/url]
Ja jak na razie czekam na kilka dni słoneczka jesiennego aby poprać ciuszki które pokupowałam na allegro;) Torbę pewnie zacznę pakować pod koniec listopada, tak na miesiąc przed planowaną datę porodu;) Puki co to muszę jeszcze wiele rzeczy kupić, przede wszystkim koszulę do szpitala i kosmetyki, ale jeszcze mam czas... W październiku zacznę szaleć z zakupami;)
image[/url]
Witam wszystkie mamusie, to i ja się dopiszę, mam skończony 24 tydzień, leci już 25:), czekam na synka, zamierzam rodzić w szpitalu na Zaspie, pozdrawiam ciepło :)

http://www.suwaczek.pl/]http://www.suwaczek.pl/cache/1e765b2f95.png
witam Cię bubelka;) na kiedy masz termin? gratuluję synka, mało ich na 2014 rok;)
image[/url]
a termin porodu mam na 6 stycznia
Ja to przed 30 tygodniem nie mam zamiaru nic kupowac ani prac, bedzie duzo czasu na to.
aniu masz racje, teraz w sklepach wszystkiego pełno, więc nie ma potrzeby zawracać sobie głowę zakupami już teraz;) ja pod koniec października będę w 30 tyg;) i mam zamiar wtedy zacząć bardziej myśleć o tym co jeszcze muszę kupić...
image[/url]
Ja nie mam jeszcze nic z wyprawki, mam zamiar od listopada pomału coś zacząć kupować. Narazie oglądam tylko wózki na internecie i mniejsze wersje łóżeczek tj. kołyski i kosze, bo my niestety łóżeczka nie zmieścimy w sypialni.
Na naszym olbrzymim metrażu (aż 30m2) też ledwo w sypialni wcisnęliśmy łóżeczko, ale mam nadzieję że za 2-3 lata kupimy większe mieszkanie;)
image[/url]
faktycznie same dziewczynki hehe :) może w innych wątkach znajdą się kawalerowie dla naszych panienek ;)

pogoda słaba, nic tylko spać i spać ;) nie wiem czy to u mnie nie czasem wina tabletek, ktore biore teraz na obniżenie ciśnienia... czy wina pogody.

ja jutro idę zrobić test na cukrzyce.......aaaaaaaa.... boję się... czy dam radę ;) a któraś już robiła??

a jak wasze brzuszki? skaczą?? u mnie, w nocy mała szaleje, w ciągu dnia rzadko się odzywa...

a co do kupowania, ja zaczynam od października :) wózek i łóżeczko zostawiłam na listopad i grudzień :)
image
Ja też jeszcze nic nie mam. Póki co, ograniczam się do oglądania :)

Kammcia, od kiedy bierzesz te leki na nadciśnienie? Ja od ponad tygodnia zaczęłam i przez pierwsze 4 dni też non stop spałam, teraz już mnie tak nie usypiają :)
Pomagają Ci ogólnie? Bo moje ciśnienie czasami jest dość dziwne.
co do kupowania to łóżeczko, wanienkę i masę ubranek będę miała od siostry, zastanawiam się jeszcze nad wózkiem, być może wezmę też od niej na kilka miesięcy gondolę, a potem kupię nową spacerówkę...
a mój maluch skacze, głównie wieczorem, ale zdarza się tez w dzień szczególnie jak coś zjem...
Ja mam duzo rzeczy po corce wiec tez nie mam takiego cisnienia zeby kupowac:) Owszem, lubie poogladac albo sie zastanawiam co bede potrzebowala ale bede kupowac po 30 tygodniu wiec wlasnie jakos pod koniec listopada.
Kammcia ja robilam w pierwszej ciazy, wez cytryne po kryjomu, ja za pierwszym razem nie wzielam i zwymiotowalam ta glukoze:/
też idę na glukozę, ale w przyszłym tygodniu, mam nadzieję że nie będzie tak źle;)
ja biorę depogyt (coś takiego) jedną tabletkę rano i wieczorem... ciśnienie mam różne... dziś np. 150/96... a wczoraj 125/76 ;) masakra. lek biorę od jakiś 5 dni... wiec moze na początku tak jest z tym spaniem.

wezmę cytrynkę ;) wycisnę ją już w domu do pojemnika na mocz hahaha :D mam ich dużo, bo ostatnio robiłam zapasy ;)
image
Ja biorę dokładnie to samo, też dwie dziennie :)
Też początkowo miałam 160/100, czasem nawet wyższe. A teraz np. 130/60, jakoś dziwnie...

Glukozę mam mieć dopiero za miesiąc ale też planuję przemycić cytrynkę :)
no to wszystko jasne, skąd takie drzemki mam ;)
image
hej dziewczyny, dopiszcie mnie do listy :)
Kammcia gdzie masz zamiar robić glukozę, robisz prywatnie czy na nfz?

Bubelka, skopiuj listę i dopisz się, bo u mnie system odrzuca...
image[/url]
Ja staram się rozłożyć zakupy na kilka miesięcy, bo wydać ponad 2 tyś w jeden miesiąc to niestety trochę za dużo.No i też obawiam się, że w późniejszym czasie mogę się już gorzej czuć (rwa kulszowa już na maksa boli, a brzuszek jeszcze jest mały) i nie mieć siły na chodzenie po sklepach. U mnie maleństwo kopie najbardziej wieczorem, albo jak długo się nie ruszam :) Czasami reaguje też na zjedzenie czegoś słodkiego :)
Dziewczyny czy was też boli spojenie łonowe, boki brzucha i pachwiny - mnie od kilku dni boli tak,że chodzę jak kaczka.
image
STYCZEŃ:
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. Zaspa
Ten ból to normalny;)tak mi powiedziała gin... Też mnie bolą pachwiny od jakiegoś czasu, więc będą ostatnio na wizycie pytałam;)
image[/url]
ja robię badanie w imbrussie, wszystkie badania robię prywatnie.

mnie tez pobolewają kości łonowe, czasami czuje jak się rozciągają... a i brzuch czasami ciągnie .... w ogóle pierwsze kroki po odpoczynku są straszne, chodzę jak jakaś połamana ;) nie mogę się wyprostować, po paru krokach jest już normalnie ;)
image
Ja mam podobnie, też boli :), ale mój ginekolog mówił, że to nic niepokojącego.
Co do zakupów to też rozłożyłam to w czasie. Na ostatnie miesiące zostawiam łóżeczko i bazę do fotelika samochodowego. Dużo rzeczy mam pożyczonych lub dostałam od kuzynki, więc ciuszkowych zakupów już robić nie będę.
W piątek czeka mnie test glukozy, więc mam nadzieję, że będzie dobrze. :)
image
Ten ból w pachwinach to całkiem normalne, przyczyną jego są rozciągające się wiązadła macicy. Ja się troche od kilku dni martwie, bo ten ból się strasznie nasilił i zastanawiam się czy nie mam zapalenia jajników. Jutro na szczęście mam wizytę.
Ja też robię wszystkie badania prywatnie i też w brussie, plusem jest to, że nie trzeba jeździć po odbiór wyników i kupiłam sobie karte stałego klienta za 5zł i teraz mam zawsze 10% zniżki.
Dziewczyny, słyszałyście może coś o pasie ciążowym podtrzymującym brzuch i odciążającym kręgosłup? Podobno świetnie odciąża kręgosłup i do tego brzuch po porodzie szybciej wraca do normy. Może , któraś używała , albo zna kogoś kto używał i może polecić jakiś model?
image
Witam Was dziewczynki;)
ja dzisiaj po wizycie u lekarza,wszystko wskazuje na to ze bedzie dziewczynka.
Na wadze plus 1 kg,zdziwilam sie ze tak malo bo brzuch mam duzy,nawet położna powiedziala "ale ma pani duzy brzuszek";)
Zawsze jadlam sporo slodyczy a w tej ciazy jakos mnie nie ciagnie,wiec moze dlatego niski przyrost wagi.
Co do zakupów,to wiekszosc mam po pierwszej corce,tylko wozek kupilismy niedawno i pewnie dokupie troszke ubran bo wtedy rodzialam w maju wiec inne ciuszki byly potrzebne.
a i musz umowic sie na usg połówkowe,mozecie kogos polecic
moj ginkolog poleca dr.Augustyniaka ale sa tak rozne o nim opinie ze troche mam obawy.
Wilczyca, ja tylko znam niepochlebne opinie co do pasa, że pieniądze wyrzucone w błoto, ze nie działa, że szkoda zachodu, że nie jest wygodny.Wiem, że w Mama i Ja są do wypożyczenia różne sprzęty dla mam jak np: poduszka do zapinania pasa w aucie poniżej brzucha. Może i taki pas? Musiałabyś zapytać:)
Magda ja polecam Augustyniaka, bylam u niego na polowkowym i jeszcze normalnym usg w ciazy. Nie jest typem gaduly, specyficzny, ale bardzo dokladnie robi usg i widac ze sie na tym super zna i wie co robi a dla mnie to najwazniejsze:) Jak powiesz ze chcesz zeby Ci mowil co mierzy, widzi to Ci bedzie mowil.
Ania dziękuje za opinie;)
a jakiego jeszcze lekarza polecicie do polowkowego usg, ja chcialabym skonsultowac z kims innym to co mowi moj lekarz.

wczoraj bylam na wizycie, okazalo sie, ze TSH mam za wysoki, zostalam wyslana do endokrynologa, no i tableteczki Euthyrox. Jestem mocno zaskoczona, bo z tarczyca bylo zawsze wszystko OK.

Na dodatek dowiedzialam sie w usg, ze mam bardzo nisko lozysko, grozi lozyskiem przodujacym, co jest bardzo niebezpieczne w ciazy i w czasie porodu. Moga wystapic krwotoki itd.... No i oczywiscie zero dzwigania, zero seksu ;-) i innych ciezkich czynnosci.

Powiem Wam dziewczyny, ze sie zalamuje powoli, poprzednie dwie ciaze ksiazkowe, czysta przyjemnosc, a w tej ciagle cos nie tak...
image
image
Caroca tak to juz jest, u mnie pierwsza ciaza wzorowa, druga ciagle cos i zakonczona tragicznie, a teraz tez ciagle cos nowego znajduja ale staram sie byc spokojna. Uwazam na siebie, oszczedzam sie, musze byc dobrej mysli, oby donosic. Jesli chodzi o tarczyce to w ciazy moze tak byc, duzo rzeczy sie zmienia, czesto po ciazy wszystko samo sie normuje.
Oj wiem Aniu, ze u Ciebie rowniez ciagle cos.... Sledze na biezaco rowniez Twoja sytuacje i wcale Tobie nie zazdroszcze, szczegolnie tego krwotoku....
Na te chwile i ja na krwotoki bez wyraznej przyczyny musze sie przygotowac.
Ale nic to, juz 21 tydzien, wiec ciut blizej jak dalej.
DAMY RADE!!!

Ponawiam jeszcvze pytanie, moze bylyscie ju na polowkowym i mozecie kogos naprawde polecic?
image
image
Caroca ja tak jak pisalam Augustyniaka moge z czystym sercem polecic, usg genetyczne robilam u Zabula ale mimo ze jest sympatyczniejszy to uwazam ze Augustyniak lepiej zna sie na rzeczy.
Dziewczyny trzymajcie się, będzie dobrze i wszystkie urodzimy zdrowe bobasy :)
Caroca ja idę na połówkowe na początku października do dr Tomczyk-Małyjasiak. Opinie ma dobre, ale sama sie dopiero przekonam.
ja miałam połówkowe w Evi med w Gdyni u doktora Piotra Zabul polecam, najlepszy ginekolog od usg prenatalnego i połówkowego jakiego znam... Same pozytywy;)
image[/url]
Też miałam problem z TSH, mam za wysoki, nie dostałam żadnym leków, lekarze mówią, że to kwestia ciąży i że nie ma co jeszcze faszerować mnie dodatkowymi lekami(obecnie już borę 6 tabletek dziennie;).
Jestem umówiona na połówkowe do dr. Katarzyny Lenckowskej na 26-go września,jest to specjalista ze szpitala na Zaspie, polecona przez moją Panią Doktor prowadzącą ciążę.Przemiła osoba, koleżanki już u niej były i są bardzo zadowolone. Opowiada co robi,tłumaczy i poświęca tyle czasu, ile trzeba, nie spieszy się.
Witam . U mnie też było nisko osadzone łożysko i o dziwo podniosło się. Nie można dźwigać, ją dużo też leżałam. Na początku wylezalam ( pozbylam ) się krwiaka, który zagrażał ciazy, później to łożysko... Zawsze coś. trzymam kciuki aby wszystko ok.

A teraz właśnie jestem w laboratorium. Wypilam już ta mieszankę. Dziewczyny nie jest źle . To chyba mity. Nie wycisnelam cytryny. Wypilam wszystko na raz. Pani rozpuścila mi to coś w zimnej wodzie. Teraz czekam 2 godziny na kolejne pobranie ;) mam nadzieję że do tego czasu nie fikne ;)
O! byłam też raz na usg u doktora Zabul w 12 tyg- mierzenie przeziernosci karku dziecka!Też mogę go polecić, w ogóle wspaniały człowiek!
kammcia miałaś swoją glukozę z apteki czy w laboratorium ci dali? Ja mam jutro to badanie na rzeźnickiej w wejherowie, i nie wiem czy tam dadzą czy brać swoją;) a ile płaciłaś za badanie?
image[/url]
dzieki dziewczyny za slowa otuchy. nie dobrze, ze Wy tez macie podobne problemy, ale jest mi z tym razniej ;-)

dzieki za nazwiska lekarzy. poczytam i chyba sie wybiore do ktoregos z nich, bo mam dosc mojego lekarza.

a z ta krzywa cukrowa, to u mnie nie bedzie tak fajnie, juz kilka razy w zyciu pila te glukoze i malo nie zwrocilam jej calej ;-) a w tej ciazy niewiele moge jesc, mam jadlowstret do wielu potraw, wiec i z glukoza bedzie ciezko ;-)
image
image
i dr Zabul to chyba z Zaspy jest?
A ja planuje na Zaspie rodzic, to moze do dr sie wybiore.
image
image
tak Zabul ze szpitala na zaspie;)
image[/url]
ehh, ale w Gdyni przyjmuje, troche daleko....
image
image
a dr Lenckowska i Tomczyk-Małyjasiak gdzie ci lekarze robia usg?
image
image
Lenckowska nr tel 602 476 778, ul. Hallera 4/1a- Gdańsk:)
dr Tomczyk-Małyjasiak Gdynia Dąbrowa
dziekuje, a dr Augustyniak Aniu gdzie przyjmuje?
image
image
ale to na wzgórzu 5 min od skm;)
image[/url]
STYCZEŃ:
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
10.02.2014 magda, dziewczynka,
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
20.02.2014 mamazosi
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. Zaspa
image[/url]
Lekarze do których chodzicie nie robią Wam USG? Ja do tej pory nie zdecydowałam się na lekarza z Gdańska i mimo że to męczące dalej jeżdżę do Krakowa.

Dziewczyny oświećcie mnie, w takim razie co lekarz poza zleceniem badań robi na wizycie? Ja mam zawsze USG, zeby sparwdzić czy wszystko jest ok badanie wyniki. Oczywiście takie USG jest na aparacie 3D więc chyba nie ma co narzekać.
Na USG połówkowe będę miała u tej samej pani dr tylko że 4D.

Teraz sama już nie wiem co robić. W zimie z dużym brzuchem będzie trochę ciężko jeździć
image
Martyno, moja pani doktor zawsze robi mi usg, ale na te prenatalne i połówkowe tzn bardziej specjalistyczne i czasochłonne wysyłała mnie do innego ginekologa, który się tym specjalizuje... A i też dobrze jak ktoś inny spojrzy na dziecko, co dwie osoby, to nie jedna i zawsze mniejsza szansa że przeoczą jakąś wadę;)
image[/url]
Jaagnes też jestem na rzeznickiej :) wszystko tu dostałam. Za badanie zapłaciłam 15.60 :) teraz tylko strasznie chce mi się spać... Nie wiem czy to nie jest zly znak ... Aaaaaaaaa
Jaagnes to uspokoiłaś mnie bo już kurcze myślałam jak do jadę jak powyżej 32 tc do samolotu nie wpuszczają
Myślałam żeby iść do Matkowskiego ale coraz mniej chcę rodzić na Zaspie :(
image
do samolotu nie wpuszczają bo boją się że urodzi kobieta w samolocie, i jest taka tradycja że dziecko ma później przeloty daną linią za darmo;) A kto by tak nie chciał;)
image[/url]
Ja tez mam na kazdej wizycie usg, ale do tych specjalistycznych czyli genetyczne, polowkowe, nie wszyscy lekarze maja uprawnienia.
Caroca Augustyniak tez przyjmuje w Gdyni centrum, moze idz do Doeringa?
Mój lekarz prowadzący również na każdej wizycie robi mi USG, karkowe też u niego robiłam. Tylko połówkowe będę robiła u innego lekarza.
Tak wiem, że nie każdy ma. Moja pani dr akurat ma i dlatego było mi wygodnie do niej chodzić.

Muszę się mocno nad tym zastanowić. Co więcej nie wiem jak lekarz zareaguje na takie coś, że wcześniej chodziłam gdzieś indziej a teraz do niego ;/
image
Też się zastanawiam jak na to patrzą lekarze, ale pod koniec października też zmieniam lekarza, bo kończy mi się pakiet w Evimed i idę do innego... Tak więc zobaczę jak to będzie;)
image[/url]
Wydaje mi się że dość negatywnie bo nikt nie lubi "spadochroniarzy"

Jeszcze mnie martwi to, iż na ostanim badaniu u innego lekarza bo to na pogotowiu było miałam wrażenie jakby ta kobieta coś zauwazyła tylko nie chciała mi powiedzieć, połówkowe mam w poniedziałek i cały czas sie o to martwię
image
Też się tego obawiam, ale zawsze mogę te 2 miesiące płacić za wizytę lub jeździć do gdańska (1h skm) aby mieć wizyty z pakietu...

Nie martw się Martyno, jak by było coś nie tak pewnie by ci powiedziała... Nie stresuj się niepotrzebnie, pewnie będzie wszystko ok.
image[/url]
Szczerze spać nie mogę przez to. W poniedziałek mam połówkowe więc jakoś wytrzymam.

Jeśli lekarz mnie po pierwszej wizycie wywali to pójdę pewnie do innego.
Jeszcze 2 tyg temu chciałam rodzić na Zaspie, ale wiadomość do tym ze nie mam szans na znieczulenie mnie mocno zniechęciła :(
image
Dziewczyny ale nie rozumiem czym sie przejmujecie? Czemu niby lekarz mialby zle patrzec na to ze zmienilyscie na innego? No prosze Was, niepotrzebnie sie denerwujecie, macie prawo do wyboru lekarza, ten Wam nie opdowiada albo jakies inny powod, to trudno, idziecie do innego, nie musicie sie nikomu tlumaczyc:) Wybor lekarza nie jest nieodwracalny wiec spokojnie:)
Chyba w żadnym państwowym na pomorzu nie ma 100% szansy na znieczulenie;( ja będę rodzić w Wejherowie, oczywiście jeśli naturalnie, jeśli jednak będzie miała być cesarka to na klinicznej, gdyż moja ginekolog tam pracuję...
uważam że tyle kobiet przeżyło poród i ten ból to ja też dam radę, zresztą nie mam innego wyboru;)
image[/url]
A ja się boję :( To mój pierwszy poród i nie jestem odporna na ból. Już myślalam o swissie ale kurcze tam I stopień tylko więc to troszkę mało :(
image
Mój to też pierwszy poród, o swissie też myślałam ale szkoda mi 6 tyś wydać;) Jak na razie staram się nie myśleć o tym, mam jeszcze trochę czasu do porodu;)
image[/url]
ppolecam moja doktor Basie Frankowską-Konop - ma gabinet przy Kartuskiej. wszystkie dotychczasowe usg milo i fachowo wykonane- ma dobry sprzęt.

mi tez sie przytrafila tarczyca, wiec eutyrox i w ciagu miesiaca spadlo o polowe i jest w normie, wiec biore dalej.
image
No właśnie Jaagnes, jakby to bylo 4 tys to pewnie bym nawet nie myślała, ale 6 to już kurdę trochę kasy
image
A jeszcze do tego nie jesteś pewna czy zzo zadziała itp... jakoś za dużo sobie liczą, albo ja taki zgred jestem;)
image[/url]
Wiem, że może nie zadziałać, ale przynamniej możesz liczyć na pomoc pielęgniarek a nie olwekę bo ona jest tu tylko do 19 a jest już 18 15.

Wiem, że warunki na Zaspie są mało ciekawe bo 1 łazienka a pacjentek sporo ;/ wiem że przy karmieniu też mi nikt nie pomoże i to trochę zniechęca
image
Nie masz co się martwić; Poradzisz sobie instynktownie....Według mnie lepiej rodzić bez znieczulenia,szybciej wracasz do siebie i możesz to przeżywać. Ja pierwszy poród miałam bardzo ciężki rodziłam prawie 24h..i przy drugiej ciąży nawet nie pomyślałam o znieczuleniu czy cesarce. Lepiej dziecku za te pieniądze zafunduj krew pępowinową! Ja rodziłam w Wejherowie teraz też bd rodziła i wspominam bardzo pozytywnie pobyt w szpitalu!
Ja rodzilam 2 razy na Zapie i nie moge narzekac.
Jest pielegniarka laktacyjna, ktora pomaga przy karmieniu i uczy jak to prawidlowo robic.
Jesli chodzi o lazienki, to nigdy nie zdarzylo sie, zebym czekala w kolejce.
Pielegniarki nie byly zle, nigdy zlego slowa nie uslyszalam od zadnej.
A w czasie porodu trafilam na super babki. Pierwszy porod - bylo wiecej smiechu niz strachu, taka wesola atmosfera byla.
image
image
A te 6 tys. to ja tez wole wydac na dziecko niz na porod. Tez sknera jestem!
image
image
dokładnie 6 tyś piechotą nie chodzi, a poród i tak trzeba przeżyć;)
image[/url]
Wiem, za 6 tysiecy można wiele innych rzeczy kupić dlatgo mam tak ogromne watpliwości
image
Caroca, jak szukasz lekarza na połówkowe, to mogę swojego polecić. Andrzej Zinkiewicz, przyjmuje w endomedzie na żabiance i chyba jeszcze na opolskiej i świętokrzyskiej, ale tych 2 nie jestem pewna. Super-dokładny, wszystko tłumaczy, pokazuje. Ja jestem bardzo zadowolona, prowadzę u niego 2 ciążę i nigdy nie mogłam narzekać.
Patrycja - dzieki za info.
image
image
Ja mam też inny problem, poradnia laktacyjna należy się jak jesteś zamledowana w trójmieście a ja nie jestem, problem taki że pani bardzo krzywo patrzyła na to że nie jesteśmy małżeństwem
Usłyszałam że ojciec dziecka to nie rodzina i no ona nie wie co w takim przypadku, wiem no może jedna taka zacofana, ale też rozumiem że to nie jest codzienna sytuacja
image
no to fakt, pani jakas zacofana albo staroswiecka.
ale mozna tez skorzystac z odplatnej/prywatnej porady laktacyjnej, a moze sie tak zdarzyc, ze w ogole nie bedzie Tobie potrzebna.
ja osobiscie nie potrzebowalam pomocy, nawet przy pierwszym synku.
image
image
a co chcesz się od niej dowiedzieć? ja się nie dowiedziałam żadnych nowości...ważne,żebyś się nie stresowała. A te 6 tys wydaj na krew pępowinową a nie na poród...rozważ Wejehrowo do rodzenia
rdomi wiesz coś więcej na temat przechowania krwi pępowinowej? Znasz jakąś firmę, jaki to koszt itp...
image[/url]
Caroca raczej jestem kaleką w tych sprawach. Ja nigdy nawet dziecka ponieżej 3 lat nie trzymalam w rekach więc dla mnie to trochę nowa sytuacja. Wiem ze wszędzie sie taki moher może trafić, wiec nie mogę pisać że na Zaspie źle, bo nie ma reguły. Pewnie i w Swissie sa takie, tylko że klient nasz pan to raczej nic nei powiedzą

Odpłatnie to nawet nie wiem gdzie taka poradnia jest :(
image
Jak się tak strasznie boisz to idź do szkoły rodzenia tam Ci na pewno więcej powiedzą jak pomóc sobie w porodzie i jak karmić (powiedzą Ci więcej niż w szpitalu jak będziesz leżała)
Do Wejherowa to ja mam 50 km więc troszkę dużo
Co do tej poradni to chciałabym sie dowiedzieć chociaż jak dziecko przystawić do piersi jak je trzymać
Za szkołę rodzenia też muszę zapłacić :( Ehh strasznei drogi jest poród w NFZ jak się nie rodzi w sowim miescie

A polecacie jakąś dobra szkołe rodzenia?
image
Najlepiej jakąś w szpitalu znajdź ja chodziłam do Wejhrowa.
To Cie pociesze, ze moj syn starszy byl pierwszym dzieckiem w naszej rodzinie tu w Gdansku i ja nie mialam pojecia o dzieciach w ogole. Na dodatek nie przepadalam za dziecmi ;-)
Ja sobie poradzilam to i Ty sobie poradzisz, tylko bez stresu trzeba, na spokojnie i duzo cierpliwosci i prob i juz bedzie z gorki.
image
image
Dzięki mam nadzieję że sobie poradzę, bo niestety nie mogę liczyć na niczyją pomoc gdyż rodzinę mam 700 km od Gd więc zostanę z tym wszystkim sama
image
Martyna ja mam do Rodziców 2500 km:), wiec tu rodzina Męża- ale nadal pracujaca. jestem jedynaczka, ale podchodze spokojnie, trzeba sobie poradzic, jest Mąż , sa kolezanki, które maja juz dzieci i tez wiele podpowiadają..
image
Dziewczyny dzięki za wsparcie, tyle że mój facet na dzieciach się nie zna i jest stale zajęty pracą, a jego rodzina też mieszka bardzo daleko, porównywalnie do mojej. A ja w Gd nikogo nie znam, bo całe zycie mieszkałam na południu, ale jak on ma już tu działalność ja i tak pracować przez najbliższe pół roku nie będę wiec cóż zgodziłam się na przeprowadzkę mimo że nadal do lekarza dojeżdżam
image
Patrycja89 - podaj mi prosze swojego maila lub zaloguj sie jesli masz tu konto. Chcialabym napisac PW. dzieki
image
image
Już jestem ;P ale jakby co to mój mail patrycja.orzol@o2.pl
Martyna89, przepraszam, ale nie mogę czytać Twoich wpisów. Kariera się Tobie posypała PRZEZ dziecko,a przecież skończyłaś NAJLEPSZE studia na całym świecie i jako jedyna zarwałaś noce na naukę jak NIKT inny, masz pracę NAJBARDZIEJ wymagającą i jako JEDYNA siedzisz po 10 h w robocie,facet zmusza Cię do rodzenia dzieci, masz najdalej rodzinę ze wszystkich, żadnych koleżanek, w ogóle masz choroby, które inni mogą obejrzeć tylko w serialu Dr House a do tego wszystkie szpitale na pomorzu są do niczego bo TYLKO Ciebie poród będzie bolał najbardziej wiec potrzebujesz podwójną dawkę znieczulenia.
Nie znam drugiej osoby, która tak by narzekała na swoje życie i wszystko dookoła i jeszcze obarczała swoimi problemami całe forum i cały świat.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nikt Cię nie zmusza do ich czytania

Zadziwia mnie że dziewczyny doradzały pocieszały a Ty jako jedyna mnie oczerniasz. Jesteś o coś zazdrosna, bo mam wrażenie jakby przez ciebie przemawiał żal, który jest zupełnie nieuzasadniony.
Nie pisałam tu o jakiś ogromnych chorobach, nie siedze w robocie, bo ja na kopalni nie pracuję.

Mam kolezanki ale w Krakowie, Warszawie czy Katowicach. To jakiś dziwne że przyzwyczajona jestem do dużych metropolii?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
:DDDDD. Pozdrawiam Cie Martyna89!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Noo, dziewczyny, to tej okazji.. chyba ide spac. ;P w naszej maleńkiej gdańskiej wiosce rzecz jasna ;)
Czy ja zasugerowałam że to małe miasto? Nie! Pewnie wrócę, tyle że to chyba logiczne że po urodzeniu dziecka chciałabym mieszkać z jego ojcem a nie na odległość.
image
Cóż, ja powiem tylko tyle.. wiedziałaś w co się pakujesz,a wnioski wyciągnij sama.
To może ja zmienię temat;)
Pytanie przede wszystkim do już doświadczonych mam;) jaki materac polecacie to łóżeczka? Jest tak wiele opinii że już sama nie wiem jaki wybrać, a wydać kilka set złotych też mi się nie uśmiecha;)
image[/url]
Martyna, Malgosia ma toche racji, wyluzuj troche:) Kazda z nas ma/miala inne zycie przed urodzeniem dziecka, kazda musi przejsc porod. Nie znajdziesz idealnego lekarza, idealnego szpitala a i to nie zagwarantowaloby Ci ze wszytsko bedzie pieknie. Jestesmy dorosle, kazda z nas przejdzie porod ale nie mozna tak dramatyzowac ze wszytsko beznadziejne. Nie rozumiem czemu jezdzisz do Krakowa do lekarza, to dla mnie juz zupelnie niepojete, w 3miescie jest wielu swietnych lekarzy. Rozumiem ze jestes osoba ktora lubi miec wszystko pod kontrola, ale spodziewajac sie dziecka licz sie z tym ze te czasy sie skonczyly:)
Ja mam rodzine blisko, ale powiem Ci ze nie potrzebowalam pomocy mamy/tesciowej, owszem fajnie jak wpaly ale nie bylo to niezbedne, bedziesz wiedziala instynktownie co robic i dasz rade. W szkole rodzenia powiedza Ci wszystko co wazne, w szpitalu jesli bedziesz miala problem z laktacja/karmieniem to Ci pomoga, niewazne czy masz meza czy nie. No i wlasnie, nie mow mi ze jakas babka Ci powiedzila ze to dziwne ze nie masz meza w dzisiejszych czasach to normalka. Pozatym, skonczylas prawo, nie umiesz sie odszczekac ze to nie jej biznes?:) Ciesz sie ciaza i naprawde spokojniej do tego podejdz, kiedys nie bylo szkol rodzenia, poradnikow, babek od laktacji, nie mowiac o znieczuleniu i sie dawalo rade:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
O kurna tyle do czytanie to juz dawno nie miałam tak sie rozpisałyście :) Ja mam spory dylemat bo miałam zamiar rodzic w Redłowie tak jak pierwszego synka, ale przeprowadzamy się z mężem do Gdańska niedługo z powodu sprzedaży mieszkania i bedziemy czekać na nowe M. Więc nie wiem w koncu gdzie urodze :)

Nawiązując do zaistniałej powyższej wymiany poglądów, popieram Małgosię w 100% ponieważ też odebrałam Cie Martyna89 w taki sam sposób. Nikt poza Tobą nie chwalił sie studiami ani zajmowanym stanowiskiem tylko raczej wszystkie skupiamy sie na dzidziach, nie mówie że nie można porozmawiać na tematy zawodowe czy inne, bo każda z nas napewno ma ciekawe życie zawodowe. A co do narzekania, to jestesmy tu miedzyinnymi zeby sie pocieszać nawzajem więc nieraz warto sie wyżalić.

Ps. Martyna też jestem po studiach prawniczych w Gdańsku i nie uważam żeby były gorsze od Twoich! Mam nadzieje, że nie uraził Cie mój post, ale też wyraziłam swoje zdanie:) Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
gdybyscie szukaly plaszczyka to trafilam na ciekawa oferte

http://allegro.pl/likwidacja-sklepu-plaszcz-zimowy-m-happymum-i3538916810.html
image
No wlasnie a w dzisiejszych czasach studia nie sa juz czym nadzwyczajnym, dla mnie wieksza trudnoscia bylo konczenie ostatniego roku jak juz coreczka byla na swiecie, wprawdzie zaocznie ale co drugi weekend mnie nie bylo a pierwszy zjazd jak miala 3 tygodnie. Do tego zarwane nocki przez karmienie piersia, nauka po nocach. Da sie wszystko pogodzic.
Ja polecam Zaspe tak jak Caroca, w lazience tez nie musialam czekac w kolejce, jest duzo czysciej i porzadniej niz w Redlowie(1,5 miesiaca temu moja znajoma rodziła tam i mowi ze nigdy wiecej). MImo ze nie mialam tam zanego lekarza/poloznej, przyszlam mozna powiedziec "z ulicy" przyjeli mnie dobrze i sie mna zajeli odpowiednio. Wiadomo, czasem trafi sie gorsza polozna/pielegniarka ale nie wszyscy ludzie sa mili i trzeba sobie jakos radzic a przede wszytskim przed pobytem w szpitalu radze poczytac prawa pacjenta:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja miałam materacyk do łóżeczka gryka-kokos i zamierzam taki sam kupić dla mojego drugiego dziecka, Chociaż na początek tam do 5-6m chce kupić małą kołyskę, ponieważ nie mam w sypialni miejsca na łóżeczko, a potem dzieci razem położyć w pokoju(synek w łóżku, a maleństwo w łóżeczku).
Ja się niczym nie chwaliłam. Cenię Wasze rady i lubię je czytać, nie lubię jak ktoś jest zawistny że tak tamten, tamta ma lepiej, bo wiem że nigdy nie chciałabyś być w jego skórze ale na pokaz ma lepiej.

Oj ripostę mam bardzo ciętą, jednak ja do każdego staram się być grzeczna, mimo że mój facet płaci nie małe podatki w trojmiescie mi poradnia laktacyjna ani szkoła rodzenia się nie należy bo nie jestem tu zameldowana ani ja ani on, mamy powody dla których nie mam zamiaru zmienić adresu.

Karmelek Ty mnie nie obraziłaś bardzo grzecznie wyraziłaś swoją opinię. w mojej ocenie, atak na innych jest chamski, spotykałam się wiele razy z takim zachowaniem ludzi, zazwyczaj to jest spowodowane jednym.

Przy zakupach polecam też stronę piękna mama nie sa ani najtańsi ani drodzy większość rzeczy dość ładna, zazwyczaj po 2 dniach otrzymujesz przesyłkę :)
image
Oczywiście że nawet przy prywatnych szpitalach trafisz na kogoś kto będzie miał Cię w nosie, a możesz w państwowym trafić na świetnych lekarzy reguły nie ma.
image
Martyna, sa sytuacje kiedy nalezy przestac byc mila i grzeczna i nie dac sobie w kasze dmuchac:) Jak po dobroci nie idzie sie z kims dogadac to trudno, ja bym sobie nie dala analizowac czemu mam czy nie mam meza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć :)
Jejku, chwilę nie zaglądałam a tu tyle nowych postów! :)

Ja też nie mam zameldowania w Gdańsku! Ba! Ja nie mam nawet ubezpieczenia (będę miała dopiero od października) i wcale nie uważam się w jakikolwiek sposób pokrzywdzona tym faktem.
Mam zameldowanie na drugim końcu Polski i w sumie nie wyobrażam sobie jeździć do miesiąc tam do lekarza... Ile to siły i energii kosztuje, nie mówiąc o strefie materialnej.

Połówkowe mam dopiero 9 października, ale nie będzie ono na usg 4d. Zastanawiam się właśnie, czy nie iść gdzieś dodatkowo, żeby zobaczyć dziecko w 4d, choć póki co więcej argumentów mam przeciw.
Aniu ale i w Krakowie na pogotowiu jak mnie bolał brzuch usłyszałam że jak to kogoś obcego upowazniam do dokumntacji medycznej, formularz ma też rubrykę na stopień pokrewieństwa, to pani powiedziałam czy jej zadaniem jest przyjęcie zgłoszenia czy ocena oświadczenia woli? To bardzo oburzona się zamknęła

Wszędzie są tacy ludzie jakby to dziwne było że ludzie nie mają ślubu i zameldowani są w każde w innym województwie.

babelkowa, to zalezy jak droższe jest od zwykłego, jak masz możliwość zwykłe za 150 a 4D za 200 to warto, jak kurcze raz tyle przemyślałabym to dokładnie
image
Ja też się zastanawiałam nad 4d i też chyba nie idę... kiedyś w ogle nie było usg...Chodzę co miesiąc na usg prywatnie wszystko jest ok więc to 4d chyba nie potrzebne...
Dziewczyny, które w końcu będą szły na te zajęcia na AWFie? To już za 3 tyg. Ja już się nie mogę doczekać, w końcu się trochę ruszę, bo sama jakoś nie mogę się zmobilizować do ćwiczeń.
Dziękuję za poparcie dziewczyny;)
Jestem z Gdyni, mieszkam w Gdańsku i nikt ode mnie w szkole rodzenia (w Gdańsku)takiej informacji nie wymagał.Poza tym w Polsce nie ma obowiązku meldunku.Z resztą co mnie to obchodzi:)
Patrycja, ja będę z moimi dwoma przyjaciółkami(JEJU- dziwię się że takie mam!). Też nie mogę się doczekać,na pewno będzie ciekawie.Słyszałam same pochlebne opinie na temat tych zajęć.
Rdomi,4d to wg wielu lekarzy wymysł przyszłych rodziców. Ja zapytałam o zdanie mojej lekarki, i gdyby mi odradziła nie poszłabym. Ale zaleciła mi nawet takie usg powiedziała dokładnie tak" 21-23 tydzień to jest czas, kiedy widać pewne zmiany i rozwój dziecka,potem już nie będzie wielu rzeczy widać więc warto skorzystać". Moja Pani doktor to z-ca ordynatora na Zaspie, jest dla mnie prawdziwym autorytetem w dziedzinie medycyny:).
To super, na pewno się spotkamy :) Już dziś dostałam od lekarza zaświadczenie, że mogę uczestniczyć :))
Gosiu a gdzie robiłaś to 4d?
a nie ma opcji czasowego meldunku? jak wynajmowalismy mieszkanie to mnie bez problemu zameldowali na pobyt czasowy i nie musialam sie telepac autobusami nawet te 200 km.
image
Rdomi idę 26go do pani dr.Lenckowskiej nr tel 602 476 778, ul. Hallera 4/1a- Gdańsk. Kosztuje 250 zł więc raczej normalnie jak na Nasze małomiasteczkowe warunki-kolejna Pani dr z Zaspy,koleżanki na wzajem się polecają:). Ale miałam okazje sprawdzić już tą Panią będąc w szpitalu w styczniu. Przemiła, delikatna i rozmawia z pacjentem, co nie jest wcale takie częste:). 26-go mogę Tobie zdać szczegółowąrelację:).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Aga M. z tego co wiem na zameldowanie tymczasowe musi wyrazić zgodę właściciel mieszkania, ale nie jestem wziętym prawnikiem, mogę się mylić:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie musi wyrażać zgody właściciel mieszkania, meldujesz się na podstawie umowy wynajmu i tylko na czas określony w umie wynajmu.

Przy synku kupowałam materacyk gryczano-kokosowy. teraz mam bodajże piankowo-gryczany. Nie widzę różnicy szczerze mówiąc. Przy pierwszym dziecku chciałam mieć wszystko jak najlepsze i wszyscy zawsze polecali materacyk gryczano-kokosowy, ale nie pamiętam już żadnych argumentów sensownych.
No właśnie też zewsząd słyszę, że najlepszy jest gryka-kokos ale tak naprawdę to nie wiem dlaczego ;)
:) no właśnie, pamiętam , że i w akpolu i w mamaija polecali gryka-kokos, ale w sumie mówili tylko takie slogany ogólne, że najlepszy, ale dlaczego nie wiem, może dlatego, że całkowicie naturalny?
Nitka dzięki za wyprowadzanie z błędu:).
Co do materacyka to polecano mi tylko materacyk gryczano-kokosowy, ale ja po prostu wezmę używany materac od Szwagierki piankowo -jakiśtam. Będą inne wydatki.
wiem, ze musi wyrazic. ja otrzymalam od wynajmujacego=wlasciciela akt notarialny zakupu i podpis na zgodzie na zameldowanie czasowe z tym i dowodem pojechalam do urzedu i zameldowalam sie na rok. po zakonczonym wynajmie> przeprowadzce do naszego M wymeldowalam sie z czasówki i zameldowałam na stały juz w naszym.
image
Aga, a mi się lokatorzy bez mojej zgody w mieszkaniu zameldowali na podstawie umowy najmu- maja do tego prawo podobno- tak mi w urzędzie pani powiedziala- ale to jest meldunek tylko czasowy, nie może przekraczać terminu wyznaczonego w umowie.
dziewczyny, czy do porodu rodzinnego muszę mieć zaświadczenie, że uczęszczałam do szkoły rodzenia? nawet jeśli to mój drugi poród? Prawdę mówiąc nie planowałam szkoły rodzenia bo mam już doświadczenie, wiem czego się spodziewać i jak opiekować się niemowlęciem więc w szkole rodzenia niczego ciekawego i nowego się nie dowiem.
Nie zaglądałam od wczoraj, a tu widzę tyle wpisów.

Patrycja ja też wybieram się na zajęcia i już nie mogę się doczekać. :)

Jutro wybieramy się z mężem na usg 3d, bo w sumie to już ostatni dzwonek i robimy to, aby potwierdzić, że wszystko z naszą małą jest ok, bo ciążę prowadzę u lekarza na NFZ :)

Co do przenoszenia się do lekarza to nie uważam, że lekarz będzie na to krzywo patrzył. Każdy ma do tego prawo.

W piątek mam test glukozy, ale jak widziałam z opisów, nie musi to być złe przeżycie. :)
image
Aha i ja będę chodziła do szkoły rodzenia przy szpitalu na Zaspie. Zajęcia prowadzi Pani Grażyna. Jeżeli któraś chce kontakt to mogę przekazać. Jakby co piszcie na priv.
Zajęcia są bezpłatne. Chyba że będzie z wami uczestniczył Partner to bodajże ponosi się jednorazowy koszt 120zł. Tak mi powiedziała moja koleżanka, która niedawno urodziła, nie wiem tylko czy ta kwota nie uległa zmianie.
image
A w jakich godzinach te zajęcia się odbywają?
Chyba zawsze o 19. Pierwszy raz idę za tydzień w czwartek i właśnie są o 19.
image
Ja na Zaspie nic nie placilam ani za siebie ani za meza, ale to bylo 3 lata temu.
Czesc! Wow ale się rozpisałyście, dużo miałam nadrobienia.
Moim zdaniem Martyna możesz jeździć nawet do Honolulu do lekarza i guzik powinno mnie to interesowac każdego życie i decyzje nie wiem o co tak naprawde rozgorzała dyskusja. Mnie gdyby było stac napewno bym rodziła w swisie. Sama pracuje w służbie zdrowia i wiem o co chodzi. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Ja rodziłam w redłowie pierwsze dziecko i nie byłam zadowolona ale moja siostra już tak. Wszystko zależy też jakie kto ma podejście do wszystkiego.

Ja jutro mam badanie połówkowe zobaczymy co powie lekarz mam nadzieję, że poziom wód się nie zmienił. Dla dziecka nic nie bede kupowac to bedzie druga córeczka więc po pierwszej prawie wszytsko mi zostało
image
o kurcze, ile wpisów...
Dziewczyny myślę, że nie ma sensu wdawać się w takie niemiłe dyskusje, każda z nas ma swoje problemy i swoje priorytety. Najważniejszy jest wzajemny szacunek i myślę ,że jesteśmy tu po to żeby dzielić się ze sobą naszymi doświadczeniami ciążowymi przez co czujemy się lepiej jako brzuszkowe wspierające się koleżanki :)
Ja dzisiaj byłam u mojej Pani doktor i trochę się wkurzyłam i zmartwiłam. Wkurzyłam ponieważ aplikowałam sobie antybiotyk bo Pani doktor uznała ,że mam grzybicę ,a posiew okazał się czysty - o czym Pani doktor nie raczyła mnie powiadomić...Tak więc bezsensu się faszerowałam...
A zmartwiłam, bo progesteron cały czas za niski i mogę dostać skurczy, co może się skończyć przedwczesnym porodem :( Żel , który ściągamy z Niemiec jednak nie zdał egzaminu, teraz zmieniona dawka i jak nic to nie da ,to będą zastrzyki. Przez to każdy ból w podbrzuszu powoduje u mnie strach, czy to aby nie skurcze...:(
Ja zapisuje się do szkoły rodzenia przy klinicznej, zajęcia zaczynają się w listopadzie i już nie mogę się doczekać.
image
a udało ci sie już zapisać na Kliniczna na szkołe rodzenia??
ja rodzilam 2 razy z mezem i zadnego zaswiadczenia od nas nikt nie zadal. do szkoly rodzenia zalapalam sie na 3 zajecia, bo pozno (jak dla mnie) sie zaczela, a urodzilam 2 tyg. szybciej i niewiele skorzystalam.
image
image
no laski zaszalałyście z tymi wpisami ;)

odebrałam wyniki glukozy :D jest ok, będę żyła. co prawda wynik po obciążeniu mam 141 a norma do 140 :) ale lekarz powiedział mi, że nawet jeśli będę miała 150 i tak będzie ok. a nie wyciskałam cytryny :)

i powiem, że takie wypicie glukozy to pikuś ;) także nie ma co się strachać :D
image
To chyba zalezy od organizmu z ta glukoza, bo ja sie nie strachalam, ale zwymiotowalam po godziine, chociaz bardzo sie staralam nie. A za drugim sie udalo ale ledwo;)
myślę, ze trzeba rozpuścić to w lodowatej wodzie i wypić na raz.... faktycznie spać mi się w poczekalni chciało później, ale najważniejsze że już jestem po :)
image
Dziewczyny, mam pytanie o laktator. Od koleżanek słyszałam że tylko elektryczny, że ręczny za nic w świecie,że nie ma się siły na ściąganie pokarmu ręcznie. A jak elektryczny to tylko MEDELA, są dwa rodzaje Mini Electric i Swing(jeden podobno głośny drugi nie noi cena dwa razy wyższa). Pytanie następujące: warto się na taki szarpnąć albo kupić używany czy raczej sobie odpuścić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mialam reczny Aventu i dawalam sobie rade.
zreszta nie masz pewnosci, ze w ogole Ci sie przyda.
poczekalabym na Twoim miejscu, w kazdej chwili mozna go kupic.
image
image
Ja mysle tak jak Caroca, poczekaj z zakupem, zobaczysz jak bedzie Ci szlo z karmieniem. Ja kupilam od razu elektryczny ale wiedzialam ze bede czesto uzywac bo konczylam te studia zaocznie, wiec jak mnie nie bylo to zostawialam mezowi moje odciagniete mleko. Pobudzalam tez sobie laktacje, co trwa 30 min wiec recznym bym nie dala rady. Teraz pewnie mniej bede uzywala, chociaz moze przyda mi sie znowu do rozkrecenia laktacji.
bardzo polecam elektryczną medelę. Najpierw kupiłam ręczny ale okazało się, że ściąganie pokarmu czasem trwa i 40 minut, od pompowania w jednej pozycji niesamowicie bolała ręka, ból okropny, więc na szybko szukałam używanej medeli. Elektryczny laktator całą pracę robi za ciebie.
Jestem już po glukozie;) nawet smaczna była;) grunt to lodowata woda tak jak pisała kammcia, a i butelka swojej do picia później... da się to przeżyć;)

A co do laktatora, to ja się puki co wstrzymuję z zakupem, nie wiem jak to będzie z karmieniem, a i nie chcę sobie rozregulować laktacji aby później ciągle nie leciało;)
image[/url]
Jagnes, gdzie robiłaś glukozę, może w brussie we wrzeszczu?
W brussie ale w wejherowie;))))
image[/url]
A kiedy się tą glukozę robi?i ile kosztuje?
w brussie kosztuje 17zł
glukozę zleca gin, ale mniej więcej koło 25 tyg ciąży.
image[/url]
Wow, ale naprodukowałyście postów, tyle się naczytałam, że z tego wszystkiego zapomniałam co sama chciałam napisać ;)
Ja po wizycie, wszystko jest dobrze, te bóle w pachwinach to rzeczywiście rozciągające sie wiązadła macicy, po prostu jednych bolą słabiej innych mocniej. Ja je odczuwam dość silnie, ale już teraz jestem spokojona, że nic złego się nie dzieje. USG zrobione, ale jeszcze lekarz nie był pewien co do płci, więc licze, że sie dowiem za 2 tygodnie na połówkowym.
Zazdroszcze Wam tych zajęć na AWF-ie :P, gdybym mogła raz w tygodniu uczestniczyć to tez chętnie bym pochodziła. Ja cały czas szukam takich zajęć w Gdyni, ale jakoś te ciężarne leniwe są ;) i wszędzie gdzie są dostępne takie zajęcia nie ma tylu chętnych, żeby stworzyć grupę.
Niezapominajka, może po prostu pójdź sobie raz w tygodniu na basen? Np w godzinach porannych żeby było mniej ludzi albo wcale:). Wiem, że to nie to samo co w grupie, ale na pewno ból będzie mniej uciążliwy i zrelaksujesz się!
Cudownie, że wizyta poszła sprawnie a Maleństwo rozwija się prawidłowo!
witam wieczorową porą :) u mnie dziś koszmarnie.... głowa mi pęka.... masakra... nie wiem, czy to wina ciśnienia, ale nawet nie chcę dziś mierzyć....
musiałam pierwszy raz w ciąży wziąć tabletkę paracetamol.... masakra :(
image
Hej ja byłam dzis na badaniu połówkowym wszystko jest dobrze. Dzidzia na 99% jest dziewczynką, waży 500g i leży poprzecznie.
Zastanawiam się nad kupnem nowego wózka, zależy mi bardzo na tym żeby nie zajmował dużo miejsca po złożeniu w bagażniku i żeby był wygodny dla dziecka szukam czegoś
image
super, ze badanie ok. a czy są mierzone te same parametry co na prenatalnych? mam to badanie za 3 tygodnie.

mnie sie dzis za 3 razem udalo wylicytowac poduche do spania, bo juz nie wiem jak sie ulozyc :)
image
Dziewczyny z gdańska mam pytanie z jakiej stacji skm będę miała bliżej do CM LUX MED al. Zwycięstwa 49 ???? Z Politechniki czy ze Stoczni???
Patrząc na mapę w googlach nic nie rozumiem;)
image[/url]
Ze stoczni bliżej.
zdecydowanie ze Stoczni blizej, bo mozna na pieszo dojsc, a z Politechniki to raczej jeszcze tramwajem trzeba by dojechac
Ja mam dzisiaj wizytę i USG, podbrzusze mnie boli:/ musi mi lekarz wytłumaczyć co to bo się niepokoję

Z Lekkich i małych gabarytowo wózków, łatwo składanych jedną ręką polecam chicco. Byłam bardzo zadowolona z poprzedniego chicco, prowadził i składał się sam, kółka super skrętne, po jednym dziecku był niezniszczony i sprzedał się na pniu i za dobrą cenę. Teraz też obstawiam chicco- trio enjoy fun.
wielkie dzięki dziewczyny;) wiedziałam że się na was nie zawiodę;)
image[/url]
Małgosiu basen super sprawa, ale dla osób, które potrafią pływać ;) Cały czas jeszcze mam nadzieje, że znajdę jakieś zajęcia w okolicy.
U mnie mauch sie przekrecil bo kopniaki czuje juz wyzej, ostatniich pare dni kopala tak nisko ze az bolalo:)
No fakt plywanie w ciazy super sprawa, ale powiem Wam ze mi kazdy lekarz odradzal. Nasze trojmiejskie baseny nie sa zbyt czyste, o ile wiem nie ma zadnego ozonowanego, a kobiety w ciazy duuzo latwiej lapia infekcje. Moja przyjaciolka poszla w ciazy na basen jeden raz w 29tyg i skonczyla sie tym ze ledwo zatrzymali przedwczesny porod przez infekcje ktora tam zlapala.
Z tymi basenami tak to niestety ale jest, dlatego najlepiej iść na takie przy hotelach, gdyż żaden właściciel hotelu nie pozwoli sobie na utratę gwiazdki za brudną wodę w basenie, a i ważne aby nie być z rana kiedy jest wlana woda po czyszczeniu basenu. Ja jeżdżę na basen od kilku lat i nigdy nic nie złapałam ale np aqua park w sopocie omijam szerokim kołem;) gdyż nie zbyt często jest on myty;)
image[/url]
Chicco właśnie sobie czytam i oglądam w internecie całkiem całkiem.
Laktator ja mam elektryczny ale nie wiadomo czy kupować go tak wcześnie bo może się okazać nie przydatny. Medel mini elektric jest rzeczywiście bardzo głośny co jest jego minusem. Moje starsze dziecko się rozchorowało i tak siedzimy w domu kurowac się trzeba. Szybko przyszła ta jesień...:/
image
Nalla, ja miałam podobny problem z wózkiem, bo mamy mały samochód, a zależało nam na pompowanych, skrętnych kołach, aby nam się go łatwo prowadziło. Ostatecznie wybraliśmy Quinny Speedi, bo faktycznie zajmuje mało miejsca, jak na wózek z pompowanymi kołami i kupiliśmy używany. Zawsze, jak nie będzie nam coś odpowiadać można zmienić na inny albo kupić jeszcze lżejszą spacerówkę.

Wczoraj byliśmy z mężem na badaniu usg 3d. :) Pani doktor potwierdziła, że z naszą małą wszystko dobrze. Nasza córcia ma już ok. 730g. :)

Dzisiaj miałam test glukozy i jak pisała kammcia nie było aż tak źle. :) Owszem nie jest to super przyjemne, ale do przeżycia. Jedyne co to dopadła mnie senność i na początku trochę zemdliło, ale nic poza tym. :)
image
Ja laktatora nie kupuje przed porodem, szkoda mi kasy jak może się nie przydać. Jak okaże się potrzebny to można kupić "od ręki".
Kammcia jak dziś samopoczucie? Mnie ostatnio też bolała głowa przez kilka dni, ale walczyłam bez tabletek. Wyczytałam, że to jeden z objawów jakie mogą się pojawić w II trymestrze ciąży i już myślałam, że będę się z nim męczyć do końca, ale na szczęście przeszło bezpowrotnie.
Mnie też czasami głowa boli ale sprawdzonym sposobem na mnie jest wypicie kawy bo mam z reguły często niskie ciśnienie. Dzieki za poelcenie wózków wszystkie sprawdze i zobacze który będzie dla nas najlepszy. Zależy mi żeby szybko się składał i do bagażnika bez problemu wchodził no i niska waga bo czasami trzeba wnieść go gdzieś.
Lekarz powiedział, że mam liczyć na urodzenie dziecka po 20 stycznia a nie szybciej (według Usg) ale ja już bedę gotowa na 2 tyg przed terminem OM. Mojej koleżance mówili że urodzi grubo po terminie bo nic nie wskazywało na to żeby szybciej urodziła a jednak urodziła na 2 tyg przed terminem więc nie ma reguły trzeba być przygotowanym wcześniej. Rzeczy potrzebne do szpitala bedę mieć już spakowane i gotowe
image
Ja po 30 tyg sie spakuje juz do szpitala, bo u mnie jest ryzyko wczesniejszego porodu, ale znajac zycie bede sie denerwowala cala ciaze a jeszcze przenosze;)
Dlaczego? Aż tak duże 10 tyg przed czasem to trochę dużo
Mam nadzieję że wszystko się ułoży, przenoszenie też nie jest dobre, ze względu na wody płodowe
image
Ja też chcę się szybciej spakować do szpitala, tak coś z pod koniec listopada 4 tyg przed planowanym terminem chcę mieć wszystko gotowe tak na wszelki wypadek;)
Koleżanka zaszła w ciążę krótko po poronieniu w 12 tyg i lekarze nie wiedzieli na kiedy ustalić jej termin porodu;) gdyż nie miała miesiączki a z usg różnie wychodziło, podawali jej datę od 15 grudnia do 15 stycznia a urodziła 18 stycznia;) Od listopada miała spakowaną torbę;) i siedziała na walizkach;)
image[/url]
Cześć Dziewczyny, my już kupiliśmy wózek, mąż się uparł na trzykołowy , dobrze że ma pompowane duże koła i łatwo się prowadzi, bo byłam raczej przeciwna trójkołowcom. Mamy X-landera x-run. Pamiętajcie o jednej ważnej rzeczy przy wyborze wózka: długość gondoli, bo rodzimy zimą i raczej do maja w gondoli maluchy będziemy wozić.Moja przyjaciółka urodziła 2 m-ce temu i już musi wymieniać wózek bo maluch się przestaje mieścić:( Wiem ,że są dostępne70cm - 80cm i jak rodzice są wysocy to trzeba się liczyć, że dzidziuś też może być "długi" :)
Mnie złapał okropny ból zęba, byłam u dentysty, zrobił co mógł i powiedział,że dopiero po porodzie może prześwietlić i dostać się do końca kanałów. Ząb już nie boli tak bardzo ale cały czas "ćmi" i mam nadzieję ,że się uspokoi , bo nie wyobrażam sobie do stycznia z bólem chodzić :(
My za tydzień mamy usg 3d u dr. Leszczyńskiej i mam nadzieje,ze z dzidzią będzie wszystko o.k. i będziemy mieli pewność co do płci :)
image
ja sie tez tym razem musze spakowac szybciej, bo mam podobny problem z okresleniem terminu porodu.
miesiaczki nie mialam przez 3 m-ce i wlasciwie dokladnie nie wiadomo kiedy zaszlam w ciaze, takze termin mam ustalony na podstawie pierwszego usg :-)

obu chlopcow urodzilam 2 tygodnie przed terminem, wiec musze byc szybciej przygotowana.

Ja sie zdecydowalam na wozek Mutsy Urban Rider, ale rzeczywiscie sprawdze dlugosc gondoli.
Poprzednio nie mialam z tym problemu bo mielismy Roana Maritte i tam gondola byla bardzo duza.
image
image
Ja dokladnie wiem kiedy zaszlam i termin mam dobrze ustalony, ale u mnie po poronieniu poznym bylo podejrzenie ze moze to problem z szyjka, narazie jest ok ale nigdy nie wiadomo kiedy sie zacznie skracac/rozwierac. Teraz wyszla jeszcze sprawa z ta blizna i w zaleznosci od tego jak to sie rozwinie to mozliwe ze beda chcieli mi zrobic cc w 35 tygodniu zeby macica nie pekla. No ale to wszystko zalezy od tego co sie bedzie dzialo, wiec po 30 tygodniu juz wole byc spakowana i gotowa.
Co do dlugoci gondoli to wydaje mi sie ze u nas styczniowo-lutowych to nie jest problem bo do maja to ledwo 4-5 miesiecy, dzieciaki jeszcze male beda i sie beda miescic spokojnie w praktycznie kazdej gondoi. Ja patrzylam na rozmiar gondoli jak rodzilam we wrzesniu, bo wiadomo bylo ze bede wozia cala jesien, zime i jeszcze kawalek wczesnej wiosny, wiec corka miala 7 miesiecy jak sie przesiadla do spacerowki.
hi :) u mnie wybór wózka to kosmos .... ale zostawiłam ten zakup na grudzień :) wiele słyszałam dobrego o polskich wózkach JEDO FYN i chyba zdecydujemy się na niego :) ale raczej poszukam używanych (niektóre można znaleźć nawet na gwarancji)

dziewczyny i jak wasze wyniki glukozy?
image
moja glukoza przed 89 po 146 norma 140 więc trochę powyżej normy ale mam nadzieję że jest ok...
image[/url]
jest ok. mi lekarz powiedział, żeby nie robić paniki jak wypadnie nawet 150 :)
image
więc jest dobrze;) cieszę się, bo córka jest o 2 tyg większa niż wskazuje tydzień ciąży, bałam się że mam cukrzycę ciążową... a to po prostu mała szybko rośnie;)
image[/url]
ja też się denerwowałam, bo w 24 tygodniu lekarz powiedział, że mała waży 820g, a to coś dużo... podchodzę jednak do tego jakoś sceptycznie, ponieważ jest to waga orientacyjna i wiele razy lekarze się mylą ;) tym bardziej, że lekarz nic nie powiedział na temat wagi dziecka, powiedział, ze wszystko jest w normie :)

Jaagnes a kiedy masz teraz wizytę? idziesz teraz na zajęcia do szkoły rodzenia? ;)
image
wizytę mam 2 października, a do szkoły idę;) A te zajęcia są w szpitalu? a gdzie tam się idzie?
image[/url]
ja mam wizytę 4 ;) w poniedziałek będę dzwonić do SR, gdzie dokładnie będą odbywały się zajęcia - dam znać :) zajęcia są w szpitalu, tylko nie wiem gdzie ;)
image
a tak w ogóle to widziałam, że od dziś są fajne promocje w Rossmanie ;) nawet bio oil jest w niższej cenie ;) smoczki, ręczniki, pieluszki ;) można się rozejrzeć :D
image
dzięki za info, muszę jutro męża na zakupy do rossmana wyciągnąć:)
A i czekam na wiadomość o szkole, pewnie też będę z mężem na zajęciach;)

A tak to dziś w c&a kupiłam sobie świetne dresówki za 35zł rozmiar L a pas tak się fajnie rozciąga że do końca ciąży będą pasować;)
image[/url]
c&a mój ulubiony sklep :) hehe

ja śmigam cały czas w leginsach ;) największy problem będę miała z kurtką zimową... aaaaaaa ;)
image
ja nie lubię leginsów, nawet żadnych nie mam;) a kurtkę to mam z allegro, wylicytowałam płaszczyk bombkę za 34zł z przesyłką;) Powinien być do końca grudnia jeszcze dobry, jakiś plus siedzenia w domu, można pobawić się w licytacje:)
image[/url]
dziewczyny troszkę tu już tłoczno 400 postów jak z bicza strzelił;)

zapraszam do nowej części;)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-3-t494637,1,130.html
image[/url]
do góry