Widok

26x?.?

Witam!

Niedługo będę kupować nowe opony i zastanawiam się nad rozmiarem 26x2.2 - 2.25. Nigdy wcześniej nie jeździłem na oponkach szerszych od 2.1 i tak się zastanawiam czy będzie lepiej?!? Chodzi oczywiście o górala i jazdę po naszych ukochanych trójmiejskich lasach + sporadyczne starty w lokalnych imprezach MTB. Co o tym sądzicie? Jakie są Wasze doświadczenia i odczucia przy jeździe na szerszych oponach w porównaniu z węższymi?

Pozdro!

na złodzieju czapka GORE ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez dzisiaj widziałem jeden kamień.
Ufff kamień spadł mi z serca ;P Fanów kamieni zachęcam do składki na budowę kamienicy pod siedzibę stowarzyszenia "widzących kamienie", kamień węgielny wmurowany zostanie we wtorek.
:)

na złodzieju czapka GORE ;)
Krzyżak napisał(a):

> Mariusz! wczoraj wchodze na szose i na klatce schodowej co
> lezy? wyjebisty k...a kamien! :D

haha
ja też mam dobrą historię, kiedyś sąsiad kamień zrzucił z piątego piętra, bo mu się go znosić nie chciało, dodam, że kamień był kwadratowy i każdy bok miał z 12cm, nie muszę dodawać ile to mogło ważyć :D całe szczęście nikt nie zginął.

Nie ma to jak mieszkanie w faweli na witominie hehehe
"kwadaratowy" k... też ze mnie debil, chodziło o sześcian oczywiście :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja polecam 26x1,75 np Schwalbe maraton cross - dobra przyczepnosc w terenie i na chodniki, małe opory, lekko się jeździ,
Dwa sezony korzystałem z opon spec enduro 2.2 (w zasadzie to 2.3, mieli wtedy zaniżoną rozmiarówkę), waga 700g na drucie. To były świetne allrounder'y, ciągnęły nawet w umiarkowanie mokrych warunkach, dobrze się oczyszczały przy szybkiej jeździe. Miały za to jeden minus, opory toczenia. Na nowym bieżniku nie potrzebowałem hamulców żeby zahamować na asfalcie, rower po paru metrach sam stawał, aczkolwiek w terenie jakoś mi to specjalnie nie przeszkadzało. Warto jednak zaznaczyć że te opory nie miały nic wspólnego z szerokością opony, była to wina dość agresywnego bieżnika. Teraz przyszła kolej nobby nic 2.25, 200g lżejsze a też świetna trakcja w różnym terenie i warunkach pogodowych. Reasumując szerokie balonowe opony są bardziej komfortowe, nie zapadają się tak szybko co czyni je bardziej wszechstronnymi (jeśli ktoś jeździ cały sezon na jednym komplecie opon; błoto, śnieg itp.), opory i trakcja to kwestia bieżnika.
do góry