Widok
28 marca: data podwójnie ważna dla Gdyni
Opinie do artykułu: 28 marca: data podwójnie ważna dla Gdyni.
Dzień 28 marca 1945 r. jest uznawany za datę wyzwolenia Gdyni spod okupacji niemieckiej. Jednak dzień 28 marca jest dla Gdyni i gdynian istotny jeszcze z jednego, nieczęsto zauważanego powodu. Otóż w tym dniu, w roku 1892, urodził się człowiek wielce dla miasta zasłużony - Stanisław Dąbek.
28 marca 1945 roku ostatni żołnierze niemieccy zostali wyparci z gdyńskiego portu w stronę Oksywia. Choć formalnie rzecz biorąc walki na terenie Gdyni trwały do 5 kwietnia, kiedy to Niemcy poddali ...
Dzień 28 marca 1945 r. jest uznawany za datę wyzwolenia Gdyni spod okupacji niemieckiej. Jednak dzień 28 marca jest dla Gdyni i gdynian istotny jeszcze z jednego, nieczęsto zauważanego powodu. Otóż w tym dniu, w roku 1892, urodził się człowiek wielce dla miasta zasłużony - Stanisław Dąbek.
28 marca 1945 roku ostatni żołnierze niemieccy zostali wyparci z gdyńskiego portu w stronę Oksywia. Choć formalnie rzecz biorąc walki na terenie Gdyni trwały do 5 kwietnia, kiedy to Niemcy poddali ...
)
To ważna pamięć o zasłużonym generale-dzisiejsi wojskowi -35 letni emeryci do pięt mu nie dorastają-tylko przywileje i emeryturki w głowie(zna ktoś w ogóle obecnie jakiegoś wybitnego wojskowego?),natomiast niestety z jednej niewoli dostaliśmy się na 45 lat do drugiej....dobry i rzetelny artykuł na sobotni słoneczny poranek.
Kawka? W Wielkim Poście?
Pokuta, czyli umartwianie się, odmawianie sobie np słodyczy, piwa, kawy... czasem jakichś posiłków, np kolacji. Nie ma nic wspólnego z odchudzaniem to chwalebne umartwianie się - dowolnie nie jedząc pewnych potraw i zbyt wiele, nie pijąc kawy czy piwa i innych trunków, nie paląc itd, chodzi tutaj o samowychowanie, o hartowanie duszy i ciała, o mężnienie (dla mnie będzie to budowanie męskości) itd. Ale i tak najwyższą instancją w skuteczności realizacji postanowień jest sumienie.
"Niestety obecnie ludzie o podobnej postawie stanowią znikomy procent naszego społeczeństwa". Co za bełkot, a może ironizujesz? W jakich czasach "ludzie o podobnej postawie" stanowili większość? Nawet z artykółu wynika że biedny Dąbek musiał dwoić się i troić żeby choć w jakimś stopniu nadrobić powszechne zaiedbania.
Kalendarium gdynskie
1308-1457 pod rzadami zakonnikow krzyzowych
1466- 1772 pod rzadami zakonnikow cysterskich
1772-1920 pod rzadami prusakow
1920-1939 pod rzadami ludowcow i sanacji
1939-1945 pod rzadani nazistow
1945-1989 pod rzadami komunistow
1989-2015 pod rzadami lewicy, prawicy,liberalow,politykow,kleru itd...
Wszyscy robili interesy na tej wsi a pozniej miescie...
A od tego roku powoli sami mieszkancy w ramach budzetu obywatelskiego ucza sie na reszcie sami dbac o swoje interesy.
1466- 1772 pod rzadami zakonnikow cysterskich
1772-1920 pod rzadami prusakow
1920-1939 pod rzadami ludowcow i sanacji
1939-1945 pod rzadani nazistow
1945-1989 pod rzadami komunistow
1989-2015 pod rzadami lewicy, prawicy,liberalow,politykow,kleru itd...
Wszyscy robili interesy na tej wsi a pozniej miescie...
A od tego roku powoli sami mieszkancy w ramach budzetu obywatelskiego ucza sie na reszcie sami dbac o swoje interesy.
Proszę mnie nie obrażać.Ja na tego wszędzie zatrudnionego gdzie kamieniem rzucić w Gdańsku
i obdarowanego przez wszystkich krewnych darowiznami nie głosowałem i nigdy nie zagłosuje.Jestem rodowitym Gdańszczaninem i swojemu kochanemu miastu nigdy bym tego nie zrobił.Głosujący na niego też powinny mieć odwagę się przyznać bo on sam siebie nie wybrał a jeszcze nie słyszałem,żeby ktoś mi powiedział "głosowałem na "Wilniuka"
Ja głosowałem na niego, pomimo świadomości błędów jakie popełnia. Perspektywą odmiennego wyboru było wybranie człowieka który doprowadziłby Gdańsk do bankructwa, spowodował wojnę o byle co.
Przy ocenie człowieka pełniącego taką funkcje należy brać pod uwagę jego umiejętność dyplomatycznego lawirowania miedzy takimi własnie wojenkami. A tego p. Adamowiczowi nie brakuje, zarówno wojenek jak i nacisków. Jego reakcja w omawianym przypadku wynikała z jego obowiązków, a nie podlega życzeniom cioci Genowefy.
Gdyby był jakiś łebski kandydat na jego miejsce to z pewnością bym się nad nim zastanowił, ale takiego nie ma i nie było. I nie będzie póki tak wspaniale współpracują ze sobą nasze wiodące PO i PIS.
I bierzcie wszyscy pod uwagę, że władze w Polsce mamy tak scentralizowaną, że trzeba naprawdę wielkiego wysiłku aby wprowadzić w tym kraju namiastkę demokracji.
Nie powtarzajmy wydarzeń z Libii, gdzie wiedziano kogo nie chcą ale zupełnie nie wiedzą kogo chcą.
Przy ocenie człowieka pełniącego taką funkcje należy brać pod uwagę jego umiejętność dyplomatycznego lawirowania miedzy takimi własnie wojenkami. A tego p. Adamowiczowi nie brakuje, zarówno wojenek jak i nacisków. Jego reakcja w omawianym przypadku wynikała z jego obowiązków, a nie podlega życzeniom cioci Genowefy.
Gdyby był jakiś łebski kandydat na jego miejsce to z pewnością bym się nad nim zastanowił, ale takiego nie ma i nie było. I nie będzie póki tak wspaniale współpracują ze sobą nasze wiodące PO i PIS.
I bierzcie wszyscy pod uwagę, że władze w Polsce mamy tak scentralizowaną, że trzeba naprawdę wielkiego wysiłku aby wprowadzić w tym kraju namiastkę demokracji.
Nie powtarzajmy wydarzeń z Libii, gdzie wiedziano kogo nie chcą ale zupełnie nie wiedzą kogo chcą.
,Miasto powstało dzieki morzu,żylo dla, i z morza'. Fragment artykułu. No to ja Gdynianin sie pytam-gdzie sa stocznie,gdzie jest flota handlowa,gdzie jest firma typu Dalmor?! Dlaczego nie mogę pracować na statku z Polską flagą-takich już nie ma. Banda cwaniaków , deweloperów itp rozkradnie do reszty majątek, z tak wielkim trudem zbudowany kosztem Polaków po odzyskaniu wolności. Myślę że budowniczowie Gdyni w grobach się przewracają.
do historii
do historii przeszedl jako pulkownik, i tak juz pozostal a wszystkie tytuly posmiertne sa tylko malo znaczaca prosba o wybaczenie ze go wspolczesni nie docenili a po czasie chca tylko wybaczenia grzechu zaniechania. Nie bylo, nie ma i nie bedzie sprawiedliwosci na swiecie az do konca i o jeden dzien dluzej.
Niemcy chetnie jak najszybciej by oddali miasto, ale mieli bronic sie jak najdłuzej by ludnosc cywilna
miała czas na ewakuacje przed bandytami ze wschodu.Druga sprawa Hitler kazał bronic sie do ostatniego żołnierza za których uważano nawet 8 letnie dzieci .SS rozstrzeliwało wszystkich którzy się sprzeciwiali.
Kolejny wpis zadowolonego z siebie matoła ze sformatowanym przez IPN mózgiem. Zdecyduj się czy niemcy bronili się "by ludnosc cywilna
miała czas na ewakuacje przed bandytami ze wschodu" czy dlatego że "Hitler kazał bronic sie do ostatniego żołnierza za których uważano nawet 8 letnie dzieci"
I oczywiście nie popełnisz takiego świętokradztwa by obok "Hitler" czy "SS" postawić słowo bandyta. Jak ubierasz mundur Wermachtu podczas tzw. rekonstrukcji to dostajesz orgazmu? czujesz ten dreszczyk bycia nadczłowiekiem?
miała czas na ewakuacje przed bandytami ze wschodu" czy dlatego że "Hitler kazał bronic sie do ostatniego żołnierza za których uważano nawet 8 letnie dzieci"
I oczywiście nie popełnisz takiego świętokradztwa by obok "Hitler" czy "SS" postawić słowo bandyta. Jak ubierasz mundur Wermachtu podczas tzw. rekonstrukcji to dostajesz orgazmu? czujesz ten dreszczyk bycia nadczłowiekiem?
Ktoś wie dlaczego 27 marca ( w piątek ) przed 20.00 policja, służba celna i straż miejska
zablokowały Świętojańską w Gdyni ? Funkcjonariusze zachowywali się cokolwiek dziwnie. Bez sygnałów świetlnych zajeżdżali drogę, blokując ją, wybiegali bez pełnego umundurowania, dopinając guziki zabraniali przejazdu. Co takiego, niecierpiącego zwłoki się wydarzyło, wymagającego takiego poruszenia służb ? Czy chodzi o jakąś imprezę w Teatrze Muzycznym ?
Errata:
Niemcy nie poddali się na Kępie Oksywskiej 05.04.1945 r.
a EWAKUOWALI SIĘ na Hel i to bez zgody Hitlera! Który wydał ją po fakcie.
Była to największa operacja Ewakuacyjna do tej pory!
W ciągu 1 nocy na czym się dało odpłynąło 40 tys Zołnierzy i cywilów!
Fakt byli przyparci w babich dołach do plaży, a wojscka ZSRR ze wsciekłoscia ich przesladowały.
Na Helu poddali się 9 maja 1945 r.
Gdynia jako POLSKIE Miasto nie zostało zniszczone!
Wszystkie olbrztmie zniszczenia w Porcie to wynik nalotu aliantów.
W tym Dworzec Morski
a EWAKUOWALI SIĘ na Hel i to bez zgody Hitlera! Który wydał ją po fakcie.
Była to największa operacja Ewakuacyjna do tej pory!
W ciągu 1 nocy na czym się dało odpłynąło 40 tys Zołnierzy i cywilów!
Fakt byli przyparci w babich dołach do plaży, a wojscka ZSRR ze wsciekłoscia ich przesladowały.
Na Helu poddali się 9 maja 1945 r.
Gdynia jako POLSKIE Miasto nie zostało zniszczone!
Wszystkie olbrztmie zniszczenia w Porcie to wynik nalotu aliantów.
W tym Dworzec Morski
dlaczego "włodarze" z Gdyni nie potrafią ruszyć się i nie zapalą na grobie Dąbka, Szpunara i innych żołnierzy 2MPS nawet jednego znicza?? O kwiatach nie wspominam. Proszę zwrócić na to uwagę przy kazdej rocznicy lub 1 listopada. Ich groby są zadbane bo opiekują się nimi pasjonaci historii, którym zależy na ich pamięci
Szkoda, że Gdynię niszczą kolejne rządy z Warsiawy.
Komoruski , Kopaczenko i ogólnie p******cy nie mogą przeboleć , że Gdynia nie chce się dać upolitycznyć, nie chce być w rekach antypolaków. Wczoraj , gdyby było lotnisko w Gdyni samolot spokojnie wylądowałby na tym lotnisku. Szkoda, że nie lecieli jakieś adamowicze , to by trochę p******i w gacie.