Widok

28 marca: data podwójnie ważna dla Gdyni

Opinie do artykułu: 28 marca: data podwójnie ważna dla Gdyni.

Dzień 28 marca 1945 r. jest uznawany za datę wyzwolenia Gdyni spod okupacji niemieckiej. Jednak dzień 28 marca jest dla Gdyni i gdynian istotny jeszcze z jednego, nieczęsto zauważanego powodu. Otóż w tym dniu, w roku 1892, urodził się człowiek wielce dla miasta zasłużony - Stanisław Dąbek.

28 marca 1945 roku ostatni żołnierze niemieccy zostali wyparci z gdyńskiego portu w stronę Oksywia. Choć formalnie rzecz biorąc walki na terenie Gdyni trwały do 5 kwietnia, kiedy to Niemcy poddali ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

)

To ważna pamięć o zasłużonym generale-dzisiejsi wojskowi -35 letni emeryci do pięt mu nie dorastają-tylko przywileje i emeryturki w głowie(zna ktoś w ogóle obecnie jakiegoś wybitnego wojskowego?),natomiast niestety z jednej niewoli dostaliśmy się na 45 lat do drugiej....dobry i rzetelny artykuł na sobotni słoneczny poranek.
popieram tę opinię 129 nie zgadzam się z tą opinią 10

A że inteligencje wymordowali to mamy.

A że inteligencje wymordowali to mamy teraz durni przy władzy i zniszczenia jakbyśmy mieli od 1989 trzecią niewolę.Widzieliście wczoraj takiego który krzyczał do protestujących i nagrywał ich na komórkę.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 6

banda nieodpowiedzialnych głupców, omamionych blichtrem i pseudostatusem... Czy są jeszcze ludzie pokroju Dąbka i jemu podobnych państwowców...?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

Błagam bez polityki...
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 10

To się wiąże.Gdyby nie przejęcie władzy przez propagandę i kłamstwa przed 8 laty

nikt dzisiaj zbrodniarzy sowieckich by nie honorował.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 22

Wybitny wojskowy

Jak to nie ma wybitnych wojskowych? A generał "Flaszka" w koloratce to co?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Żeby mogli się wyłonić "wybitni wojskowi" to najpierw musi być wojna. Jeśli omne chodzi to nie odczuwam potrzeby nowych "wybitnych wojskowych"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

problem z liczeniem?

Powiedz mi Dzwonie jak doliczyłeś do 35 lat, po szkole wojskowy ma 23 lata a emerytura w wysokości 50% przysługuje mu po 15 latach służby?
I w jaki sposób oceniasz dorastanie do pięt?

Pozdrawim Wojskowy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

skoro po 15 latach jestes emerytem to co ty o wojsku mozesz powiedzieć? Dekowniku !

98% polaków musi zapierdzielać do 67 roku życia a ty mając 38 już pasożytujesz na naszej krwawicy. Krwawicy, która musi ci emeryturę na konto wysłać.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

a kto ci broni zostać mundurowym?
Dawaj do nas, będziesz pasożytem który nic nie robi tylko ssie kasę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chwalebna postać

W historii naszego miasta. Cześć jego pamięci!
popieram tę opinię 91 nie zgadzam się z tą opinią 2

Super artykuł!

Właśnie takie rzeczy my, mało świadomi 20, 30-latkowie, potrzebujemy czytać do kawki w sobotę. Piękne, autentyczne. Dziękuję!
popieram tę opinię 102 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zupełnie serio. Ale sugestia odnośnie ironii potwierdza właśnie to co niżej bill napisał...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja to odczytałem jako ironię pisowca
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

)

do kawki?Większość śpi po imprezie i pewnie zamiast kawy będzie klin)A to że pokolenie 20-latków nic nie wie to osobna sprawa...zapatrzone w smartfony,pijące kawę w starbrucksie i zapuszczające brodę a'la drwal
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 7

:)

To prawda...

Ja mam normalną parzoną Primę, jak babcia jeszcze robiła. No.. może w bardziej bajeranckim kubku ;)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

)

No ja kawkę piłem już o 5 30,a w południe przejażdżka motocyklem))Może ktoś chętny?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14

Kawka? W Wielkim Poście?

Pokuta, czyli umartwianie się, odmawianie sobie np słodyczy, piwa, kawy... czasem jakichś posiłków, np kolacji. Nie ma nic wspólnego z odchudzaniem to chwalebne umartwianie się - dowolnie nie jedząc pewnych potraw i zbyt wiele, nie pijąc kawy czy piwa i innych trunków, nie paląc itd, chodzi tutaj o samowychowanie, o hartowanie duszy i ciała, o mężnienie (dla mnie będzie to budowanie męskości) itd. Ale i tak najwyższą instancją w skuteczności realizacji postanowień jest sumienie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 15

)

A worek pokutny też?)Dla mnie dzień bez piwka to dzień stracony a pokutę polecam księżom.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 10

Józio tak trzymaj! wwwwychylę za Ciebie szklankę złocistego z pianką.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Cześć i Chwała Bohaterom

Niestety obecnie ludzie o podobnej postawie stanowią znikomy procent naszego społeczeństwa.Wszędzie konfidenci w rurkach z aparatami w dłoniach którzy boją się wyjść na ulicę gdy jest ciemno.
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 10

)

w rurkach i z brodą a'la drwal)
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie mają wzorców

zresztą ty jesteś podobny - tylko po drugiej stronie stoisz
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Niestety obecnie ludzie o podobnej postawie stanowią znikomy procent naszego społeczeństwa". Co za bełkot, a może ironizujesz? W jakich czasach "ludzie o podobnej postawie" stanowili większość? Nawet z artykółu wynika że biedny Dąbek musiał dwoić się i troić żeby choć w jakimś stopniu nadrobić powszechne zaiedbania.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chwała Bohaterom! Bo Polska to brzmi dumnie!
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ile pomników stoi ku czci Płk-a Dąbka ?

No bo pomników ku czci "wyzwolicieli" stoi niemało.
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 4

Można by zacząć od uporządkowania tego, o czym pisze Autor.... ale nawet na to nie ma sił i ochoty... Smutne. To jeszcze Polska??
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

)

Na pewno mniej niż J.P.2....
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

No to też jest skandal....

żeby JP 2 miał więcej pomników niż Armia Czerwona.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

A ile powinno się postawić?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiem ile powinno, ale wiem, że to co jest teraz to marnota
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kalendarium gdynskie

1308-1457 pod rzadami zakonnikow krzyzowych
1466- 1772 pod rzadami zakonnikow cysterskich
1772-1920 pod rzadami prusakow
1920-1939 pod rzadami ludowcow i sanacji
1939-1945 pod rzadani nazistow
1945-1989 pod rzadami komunistow
1989-2015 pod rzadami lewicy, prawicy,liberalow,politykow,kleru itd...
Wszyscy robili interesy na tej wsi a pozniej miescie...

A od tego roku powoli sami mieszkancy w ramach budzetu obywatelskiego ucza sie na reszcie sami dbac o swoje interesy.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 18

Naiwny jesteś jak dziecko z tą twoją wyliczanką. Też ślepo pędzisz w kierunku w jakim cie zaganiają.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

zapale znicz w Redłowie

na grobie Stanisława Dąbka i grobach poległych, bezimiennych żołnierzy .Ten wyjątkowy dzień, to także dla mnie osobiste wydarzenie.......
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 1

To bardzo chwalebne!
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdańszczanom gratulujemy prezydenta !

W sobotni ranek po cichutku z ruskimi ambasadorami złożył hołd ruskiej swołoczy która grabiła i gwałciła, i paliła żywcem w 1945r. na dodatek ubliżał protestującym Polakom i nagrywał ich telefonem komórkowym.
popieram tę opinię 63 nie zgadzam się z tą opinią 28

Gorzej, że Gdynia tak traktuje swoich bohaterów...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Drący mordę kibol to Polak? Nie sądzę.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 20

Proszę mnie nie obrażać.Ja na tego wszędzie zatrudnionego gdzie kamieniem rzucić w Gdańsku

i obdarowanego przez wszystkich krewnych darowiznami nie głosowałem i nigdy nie zagłosuje.Jestem rodowitym Gdańszczaninem i swojemu kochanemu miastu nigdy bym tego nie zrobił.Głosujący na niego też powinny mieć odwagę się przyznać bo on sam siebie nie wybrał a jeszcze nie słyszałem,żeby ktoś mi powiedział "głosowałem na "Wilniuka"
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

gdańszczaninem, tego typu wyrazy piszemy z małej litery
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja głosowałem na niego, pomimo świadomości błędów jakie popełnia. Perspektywą odmiennego wyboru było wybranie człowieka który doprowadziłby Gdańsk do bankructwa, spowodował wojnę o byle co.
Przy ocenie człowieka pełniącego taką funkcje należy brać pod uwagę jego umiejętność dyplomatycznego lawirowania miedzy takimi własnie wojenkami. A tego p. Adamowiczowi nie brakuje, zarówno wojenek jak i nacisków. Jego reakcja w omawianym przypadku wynikała z jego obowiązków, a nie podlega życzeniom cioci Genowefy.
Gdyby był jakiś łebski kandydat na jego miejsce to z pewnością bym się nad nim zastanowił, ale takiego nie ma i nie było. I nie będzie póki tak wspaniale współpracują ze sobą nasze wiodące PO i PIS.
I bierzcie wszyscy pod uwagę, że władze w Polsce mamy tak scentralizowaną, że trzeba naprawdę wielkiego wysiłku aby wprowadzić w tym kraju namiastkę demokracji.
Nie powtarzajmy wydarzeń z Libii, gdzie wiedziano kogo nie chcą ale zupełnie nie wiedzą kogo chcą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie miał pewności czy ci pajace zrobią sobie selfi to pstryknął im fotkę. Fotka zresztą może się przydać jak te "chorągiewki" zmienią poglądy a poza tym miejsce i moment "protestu"dowodzi kultury tych osobników.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

pomiędzy takimi jak ty a płk Dąbkiem istnieje nawet nie przepaść
raczej rów mariański
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja też!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

nie wiem za co

za red bulla?
za sylwester z tv?
za infobox?
za kolejkę na kamienną?
za nowe bloki?
za polne drogi?
....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9

Za wszystko
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

,Miasto powstało dzieki morzu,żylo dla, i z morza'. Fragment artykułu. No to ja Gdynianin sie pytam-gdzie sa stocznie,gdzie jest flota handlowa,gdzie jest firma typu Dalmor?! Dlaczego nie mogę pracować na statku z Polską flagą-takich już nie ma. Banda cwaniaków , deweloperów itp rozkradnie do reszty majątek, z tak wielkim trudem zbudowany kosztem Polaków po odzyskaniu wolności. Myślę że budowniczowie Gdyni w grobach się przewracają.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 4

Bolesne ale częściowo prawdziwe, niestety...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zapytaj się Tuska i Merkel gdzie jest stocznia.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

W Chinach i Korei.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

i Hamburgu, która przetrwała dzięki upadłości gdyńskiej. Donaldo zadowolony.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie ma. Jachty montujemy i słupy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dlatego, bo wszyscy kaszubi głosowali na swojego członka ZK-P Donaldino

a obecnie narzekają
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie Gdynianin, tylko gdynianin.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

czy Szanowna Redakcja mogłaby poprawić podpis pod zdjęciem? Nie "płk" ale "gen"...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

hmmm a on nie był Płk. ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Był. teraz juz nie jest.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

taki los
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

I to by bylo na tyle

Dawno juz temu Dziadek Pilsudski juz powiedzial "polonia prostituta" i cos o kurach....... Jakby wiedzial ze jestesmy gotowi rozwalic wszystko ot tak, z glupoty.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

wam kury szczać prowadzić...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

do historii

do historii przeszedl jako pulkownik, i tak juz pozostal a wszystkie tytuly posmiertne sa tylko malo znaczaca prosba o wybaczenie ze go wspolczesni nie docenili a po czasie chca tylko wybaczenia grzechu zaniechania. Nie bylo, nie ma i nie bedzie sprawiedliwosci na swiecie az do konca i o jeden dzien dluzej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Niemcy chetnie jak najszybciej by oddali miasto, ale mieli bronic sie jak najdłuzej by ludnosc cywilna

miała czas na ewakuacje przed bandytami ze wschodu.Druga sprawa Hitler kazał bronic sie do ostatniego żołnierza za których uważano nawet 8 letnie dzieci .SS rozstrzeliwało wszystkich którzy się sprzeciwiali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kolejny wpis zadowolonego z siebie matoła ze sformatowanym przez IPN mózgiem. Zdecyduj się czy niemcy bronili się "by ludnosc cywilna
miała czas na ewakuacje przed bandytami ze wschodu" czy dlatego że "Hitler kazał bronic sie do ostatniego żołnierza za których uważano nawet 8 letnie dzieci"
I oczywiście nie popełnisz takiego świętokradztwa by obok "Hitler" czy "SS" postawić słowo bandyta. Jak ubierasz mundur Wermachtu podczas tzw. rekonstrukcji to dostajesz orgazmu? czujesz ten dreszczyk bycia nadczłowiekiem?

Generał Patton

Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci s..wiele zginęli za swoją.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wiem czy General Patton tak sie wyrazil ale

jest w tym sens.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Świetny artykuł o wspaniałej osobie

szacunek także dla kibiców Arki za piękna oprawę poświęconą Dąbkowi
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dziękuję za ten artykuł
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jest o klasę lepszy niż sklejki doktoranta :)))
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Plk. Stanisław Dąbek prawde piszac nie powinien odbierac sobie zycia.

Byl by bardzo potrzebny potem kiedy juz losy wojny zaczely sie odwracac przeciwko Niemcom. Ciekawe jak by postapil kiedy zobaczyl by ze po wojnie wpadlismy w stalinowsko komunistyczna pulapke?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

To bardzo wrażliwa sprawa... czy mozemy tak myśleć? Wtedy chyba po prostu załamał sie świat bardzo wielu ludziom... wrażliwsi nie mogli się z tym pogodzić...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Był państwowcem więc pewnie z całą energią jaka go cechowała włączyłby się w odbudowę kraju

dramat

Gdyby Babcia miała wąsy to by była Dziadkiem.

bez znaczenia dla kraju

albo zostałby na emigracji jak inni generałowie, albo wróciłby do kraju i cierpiał szykany ze strony komunistów

Ktoś wie dlaczego 27 marca ( w piątek ) przed 20.00 policja, służba celna i straż miejska

zablokowały Świętojańską w Gdyni ? Funkcjonariusze zachowywali się cokolwiek dziwnie. Bez sygnałów świetlnych zajeżdżali drogę, blokując ją, wybiegali bez pełnego umundurowania, dopinając guziki zabraniali przejazdu. Co takiego, niecierpiącego zwłoki się wydarzyło, wymagającego takiego poruszenia służb ? Czy chodzi o jakąś imprezę w Teatrze Muzycznym ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Histori

nie da się zmienić , niestety ci "dzicy" Rosjanie nas wyswobodzili z rąk okupanta ale już się szuka innych skojarzeń aby to ukryć , żenada i wstyd !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przecież nikt nie neguje, że wyzwolili... Więc o co Romanowi chodzi??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Piszący Czytelniku, proszę o jeszcze...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ciekawe z tym Chruścielem!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Errata:

Niemcy nie poddali się na Kępie Oksywskiej 05.04.1945 r.
a EWAKUOWALI SIĘ na Hel i to bez zgody Hitlera! Który wydał ją po fakcie.
Była to największa operacja Ewakuacyjna do tej pory!
W ciągu 1 nocy na czym się dało odpłynąło 40 tys Zołnierzy i cywilów!
Fakt byli przyparci w babich dołach do plaży, a wojscka ZSRR ze wsciekłoscia ich przesladowały.
Na Helu poddali się 9 maja 1945 r.
Gdynia jako POLSKIE Miasto nie zostało zniszczone!
Wszystkie olbrztmie zniszczenia w Porcie to wynik nalotu aliantów.
W tym Dworzec Morski
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie do końca. Prawda, że się wycofali na Hel, ale część jednak została i na Kepie się po prostu poddała, oddała do niewoli, jakkolwiek to nazwać.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

dlaczego "włodarze" z Gdyni nie potrafią ruszyć się i nie zapalą na grobie Dąbka, Szpunara i innych żołnierzy 2MPS nawet jednego znicza?? O kwiatach nie wspominam. Proszę zwrócić na to uwagę przy kazdej rocznicy lub 1 listopada. Ich groby są zadbane bo opiekują się nimi pasjonaci historii, którym zależy na ich pamięci
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hmmm... na to pytanie kazdy mieszkaniec powinien sobie sam odpowiedzieć...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szkoda, że Gdynię niszczą kolejne rządy z Warsiawy.

Komoruski , Kopaczenko i ogólnie p******cy nie mogą przeboleć , że Gdynia nie chce się dać upolitycznyć, nie chce być w rekach antypolaków. Wczoraj , gdyby było lotnisko w Gdyni samolot spokojnie wylądowałby na tym lotnisku. Szkoda, że nie lecieli jakieś adamowicze , to by trochę p******i w gacie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dąbek

Nie cierpiał komuchów, teraz gardziłby kaczystowską bandą.

uczcijmy to p,szczurek

przejazdem ul.plk.dabka na oksywiu.p.prezydencie szczurek zapraszamy tylko nie w czasie deszczu ,moze pana samochod zamienic sie w amfibie.nie wspomonam dziur i braku pobocza od strony dzialek. pan dabek musial slabo zapasc w pamieci pracownikom uredu miasta w gdyni.WSTYD.

kord

pan płk. Dąbek wielki Polak i wielki człowiek ,

Generał

szkoda że nie przeczytałeś :-)
do góry