Widok
>Pierszeństwo ma ten co jest z twojej lewej str, tzn ten co już znajduje się na rondzie.
Kolego, nie dlatego i nie wprowadzaj nikogo w błąd....i nie wymyślaj nowych zasad :-)
Ten na rondzie ma pierwszeństwo, tylko dlatego, gdyż przed rondem jest znak ustąp pierwszeństwa. Gdy nie ma tego znaku przed rondem ("klasyczne rondo") wówczas sytuacja diametralnie się zmienia i ten na rondzie musi ustąpić każdemu, który chce na nie wjechać.
Kolego, nie dlatego i nie wprowadzaj nikogo w błąd....i nie wymyślaj nowych zasad :-)
Ten na rondzie ma pierwszeństwo, tylko dlatego, gdyż przed rondem jest znak ustąp pierwszeństwa. Gdy nie ma tego znaku przed rondem ("klasyczne rondo") wówczas sytuacja diametralnie się zmienia i ten na rondzie musi ustąpić każdemu, który chce na nie wjechać.
To jest nic! Przed chwilką byłem świadkiem jak kierowca srebrnego seata (chyba Cordoba) kombi wyjeżdżający od strony lasu od ul Otomińskiej, w stronę Kartuskiej (jechał na wprost) wyjechał na rondo wprost pod czerwony samochód jadący od pętli na ul Węsierskiej. Mało tego. Jadący czerwony samochód musiał ostrzej zahamować i użył klaksona. Kierowca Seata wyskoczył z samochodu i do kierowcy z czerwonego miał pretensje, że pierszeństwo miał On, bo on właśnie wjeżdżał na rondo a kierowca czerwonego auta był już na rondzie!! Moim zdaniem takim kierowcą jak temu z seata powinno się za podstawowe nie znajomości ruchu drogowego zabierać prawko, albo przynajmniej mandat 500!
Brak słów
Brak słów
dziś w godzinach rannych ,tak tuż przed 7 ,grafitowa Toyota Avensis jadaca Goplańska od strony pętli Węsierska pojechala po prąd rondem,zeby skręcić w Otomińskąw dó .Inaczej ja mialem pierwszeństwo wjeżdzając na r,ondo od otomińskiej ( od strony lasu czyli od góry ).Chciałem spisać numery ale samochód skręcil do Giewonta i nie zdążyłem .Pozdrawiam kierowcę a jak spotkam to numery spiszę i podam do wiadomości celem ostrzeżenia .
Jak kierowca do d..y to i problemy będzie mieć nawet na prostej:). Dla twojej wiadomości, to rondo jest tak skonstruowane aby autobusy i samochody ciężarowe mogły się po nim poruszać. Zresztą ja codziennie po kilka razy poruszam się po tym rondzie samochodem dostawczym (wydłużonym) i nie mam tam problemów...