Widok

Absolute beginner

Witam. Mam na imię Krzysiek i jestem tu nowy, co widać w temacie ;-) Co prawda jestem już po 40-tce, ale od niedawna zacząłem jeździć rowerem dosyć intensywnie. Mam masę pytań związanych ze sprzętem, ubiorem i szukam ciekawych stron, gdzie mógłbym zaspokoić swoją ciekawość oraz poznać opinie bardziej doświadczonych kolegów. Posiadam rower turystyczno-treakingowy do poruszania się po jezdniach. Średnio jeżdżę od 25-50km jednorazowo. Zastanawiam się nad unowocześnieniem mojego roweru, np. pedałami SPD, ale to raczej spory wydatek, gdy doliczyć porządne buty. Nie mam dobrej odzieży, ani doświadczenia jak ją dobrać. Bawełniane koszulki już mi nie wystarczają, a nie bardzo potrafię rozeznać się w gąszczu specjalistycznych, zaawansowanych technologicznie materiałów. Jak widzicie pytań jak na początek jest sporo, a w trakcie na pewno będzie ich więcej.

Pozdrawiam. Krzysiek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
krzyśku, musisz zadawać nieco bardziej szczegółowe pytania - trudno odpowiedzieć na "mówcie mi wszystko co wiecie" :)

na początek poczytaj www.bikeworld.pl www.bikeboard.com - to raczej dla takich ludzi z zacięciem sportowym, ale dobrze zorientujesz się w sprzęcie itp. do tego - o ile jezyk angielski nie jest dla Ciebie tajemnicą polecam www.utahmountainbiking.com - mnóstwo praktycznych porad i roweroza w praktyce i diagnostyce oraz www.mtbr.com - ranking sprzętu, odzieży i czego tam jeszcze (podobny znajdziesz na bikeboard)

na początek styknie - przejrzyj te miejsca i może dzięki temu będziesz w stanie zadać bardziej szczegółowe pytania.

pozdrawiam
Już się biorę za czytanie. Będę też śledził to forum z nadzieją, że znajdę odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Pozdrawiam. Krzysiek.
SPDy tanie to weź Shimano 520, koszulkę kolarską i spodenki obcisłe z pampersem typu XC/szosa (w każdym sklepie rowerowym), kask jakiś tam, okularki, rękawiczki palcówki i jesteś kolarz zrobiony :)
Myślałem o pedałach "mieszanych", tzn. z jednej strony platformy, a z drugiej spd. Często jeżdżę po mieście, gdzie trzeba często przystawać na światłach, etc..Czy to dobry wybór, czy jak zwykle w takich przypadkach, zbyt wielki kompromis? Jakiej firmy tego typu pedały byście ewentualnie polecali? I jakie buty należy do nich kupić? Nie chciałbym zrujnować mojego budżetu przy okazji ;-))

Pozdrawiam. Krzysiek.
pedaly moga byc np shimano 520 i do tego specjalne nakladki do normalnych butow. w kwestii butow musisz sie wybrac do sklepu i empirycznie sprawdzic ktore Ci leza, ja bym sie rozgladal w jakichs trekingowych, rozrzut cenowy jest dosc duzy
Krzysiek:
poczytaj sobie też
www.cyf-kr.edu.pl/rowery/
oraz w usenecie pl.rec.kolarstwo i alt.pl.rec.sport.kolarstwo.
Aha, zanim zaczniesz tam pisac, przeszukaj archiwa tych grup (www.google.pl/groups)
m. napisał:

>w usenecie pl.rec.kolarstwo

Na pl.rec.kolarstwo to raczej za dużo nie poczyta ;-) ale pl.rec.rowery owszem :-)
haha
Glowe to chyba zostawilem na rajdzie alfy..
http://xc-zone.jgc.pl/forum/index.php

Tu znajdziesz odpowiedzi na większość pytań. Największe i najlepsze forum rowerowe w Polsce.

Pozdrower
Jeszcze parę pytań:

Czy miał ktoś doświadczenai z pedałami chybrydami Shimano PD M-324, bo przymierzam się do ich zakupu? A może nie bawić się w półśrodki? Nigdy jeszcze nie jeździłem na SPD i mam trochę cykora ;-))

Po 2 godzinach jazdy strasznie boli mnie kręgosłu w odcinku lędźwiowym (krzyż). Nie wiem, czy to nieprawidłowa pozycja, czy brak wytrenowania? Jak radzicie sobie z tego typu przypadłościami? Taki ból potrafi skutecznie zniechęcić do jazdy. Na razie wybieram krótsze dystanse i jakoś sobie radzę, ale chciałoby się pojeździć nieco dalej i tu kłopot.

Oczywiście dziękuję za wszelkie namiary na www. Staram się czytać, ale materiału jest bardzo dużo i czasmi ciężko znaleźć to, co aktualnie mnie interesuje.

Pozdrawiam. Krzysiek.
Nooo jak kręgosłup to musisz albo podnieść kierownicę aby siedzieć pionowo albo obniżyć do tego stopnia żeby plecy były poziomo. Tak zrobili znajomi z tymi samymi kłopotami.
Krzysiek napisał(a):

> Po 2 godzinach jazdy strasznie boli mnie kręgosłu w odcinku
> lędźwiowym (krzyż). Nie wiem, czy to nieprawidłowa pozycja, czy
> brak wytrenowania? Jak radzicie sobie z tego typu
> przypadłościami? Taki ból potrafi skutecznie zniechęcić do
> jazdy. Na razie wybieram krótsze dystanse i jakoś sobie radzę,
> ale chciałoby się pojeździć nieco dalej i tu kłopot.

ehhh, strasznie podla przypadlość. Zapewne plecy wyginają się 'w paląk', być może masz za krótką ramę. Rozwiązań jest kilka - albo 'rozciągnąć' pozycję na bardziej 'sportową' wstawiając dlugi mostek, w razie potrzeby o ujemnym kącie, albo, jeśli rama jest bardzo krótka - zmienić na 'siedzącą', wyprostowaną; z tym że o ile dobrze się z tym jeździ po mieście, to na szosę czy do pohasania po terenie nie jest to zbyt wygodne.

pozdr/W.
mnie też na szosie po 2h jazdy zaczynaja w tym miejscu bolec plecy, jak sie wyprostuje to troche przechodzi ;) Pomagaja ćwiczenia różne rozciagania np. leżysz na brzuchu, ręce za głowe i podnosisz ją do góry. Próbowałem skorygować swoja pozycje mostkiem, lae raczej nie pomagało :/

Co do ciuchow to polecam "second handy", można za grosze dostać ciuchy kolarskie, tylko trzeba sporo szukać.
do góry