Widok

Alma

Opinia z Forum nasze sanatorium.pl Dertieen » 23 cze 2017 23:21 Czas na małe podsumowanie. Jesli miałabym jechać jeszcze raz, zaparłabym się rękami i nogami, żeby zostać w domu. Zacznę od plusów, bo jest ich zdecydowanie mniej: - Piękna plaża - Mili fizjoterapeuci, a kilku nawet bardzo kompetentnych - polecam z całego serca Tomka (dzięki któremu jeszcze raz zastanowię się nad złożeniem skargi, gdzie tylko się da :) ), dwie Agnieszki (jedna na sali, jedna na ultradzwiekach, magnetronikach itp). - Trafiłam na super ekipę. Z plusów to byłoby na tyle. Minusy: - Jedzenie było dobre na starcie. Później dobre było jedynie pieczywo. W ziemniakach udało nam się nzaleźć dziwne czarne stworki, w gołąbkach dodatkowe białko, wędlina nadawała się nieraz do mycia ludwikiem, o jakości samych (nawet świeżych posiłków nawet nie mówię). - Pokoje na pozór ładne, ale na kilka dni po rozpoczęciu turnusu zaczęło się wszystko sypać. Sąsiadce spadła umywalka na stopy (!!!), u nas latały płytki podłogowe i ciekła umywalka. To drugie naprawiłyśmy same. - Organizacja fatalna. Ludzie ze schorzeniami narządów ruchu, o kulach, z chorymi kolanami, poumieszczani w pokojach w drugim koncu budynku i tak np. aby dostać się na stołówkę musiałam zejść po schodach, przejść przez meeeega długi korytarz, wejść po schodach. Na zabiegi dokładnie tak samo, tyle, że w międzyczasie musiałam latać do 4 różnych części budynku (sala1, sala2, sala3, pokój). - Basenu brak, wyjazdy organizowane chyba raz w tygodniu, tylko dla wybranej garstki osób. - Godzina policyjna jak w przedszkolu. Jak człowiek chciał wrócić po 22, trzeba było wypisać przepustkę ;) Kiedy wróciliśmy później bez przepustki była afera i grożenie oddaniem w ręce ordynatora. :D - A teraz najlepsza perełka. Lekarz wypisujący zabiegi na podstawie uwaga! JEDNEGO ZDANIA Z ZUSU. Nie spojrzał nawet na historię choroby, na rezonans, usg czy rentgen. W moim przypadku skończyło się pogorszeniem. Podczas ćwiczeń coś mi w kolanie przeskoczyło i ból był tak silny, że zasłabłam. Zotałam zaprowadzona do ordynatora, który na ładne oczy stwierdził schorzenia możliwe do zdiagnozowania tylko przy rezonansie (ewentulnie w bardzo zaawansowanym stadium przy usg). Efekt był taki, że nie byłam w stanie już normalnie się poruszać i funkcjonowałam na ketonalu. W tamtym momencie ordynator był miły. Kiedy poszłam na drugi dzien z infekcja podczas jego dyzuru, probowal mnie zbyc i odsylac do mojego lekarza prowadzacego, ktory dyzur mial dopiero poltora dnia pozniej. Poniewaz nie dalam sie tak spuscic na drzewo, a po sytuacji z cwiczeniami bylam bojowo nastawiona, wypisal mi recepte. Kiedy poprosilam o zaswiadczenie, że przy infekcji mogę korzystac ze wszystkich zabiegow zaczal sie wsciekac i odgrazac, że jak mi się coś nie podoba, to mogę już wracać do domu. Kiedy po duzszej "rozmowie" przypomnialam mu o sytuacji ze zle dobranymi cwiczeniami, na ktore skarzylam sie dwa tygodnie, troche sie uspokoil. Dzięki Tomkowi, który dzisiaj się mną zajął (mimo, że nie jestem jego pacjentką) byl,am w stanie postawić nogę na ziemi bez bólu. Rozpłakałam się ze szczęścia. Do domu wracam z zestawem ćwiczeń od Tomka właśnie (moja fizjo zostawiła mnie bez niczego) i nadzieją, że jednak zacznę chodzić. Aż miałam ochotę spakować go do walizki i zabrać z sobą. Jeśli będziecie mieli okazję, starajcie się współpracować z nim lub Grzegorzem, który uzdrawiał moją współlokatorkę i też była bardzo zadowolona. Żelazko jest jedno na cały ośrodek, więc dopchać się nie ma dużych szans. Suszarki na ubrania są na korytarzach niezbyt duże, pranie ręczne Was czeka. O koc się nie doprosiłam mimo gorączki i ogromnych dreszczy, bo "jeszcze nie mają". W łazience mojej zasłonka zamias kabiny, która klei się do ciała jak tylko odkręci się wodę, w łazience koleżanek kabina z grzybem. Posiłek, żeby móc zabrać do pokoju, trzeba mieć zaświadczenie od lekarza, że nie jest się w stanie przyjśc na obiad o własnych siłach :D Ze śniadaniem i kolacją nie ma takiego problemu, bo talerze stoją już naszykowane, więc przekłada się na własny i wio :) Wieczorki taneczne faktycznie zazwyczaj dwa razy w tygodniu, muzyka mocno sanatoryjna.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Planuje podróż nocnym pociągiem żeby być na miejscu rano możesz dołączyć pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć ja również jadę 1 .06 byłam już w 2016 było ok
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jadę na turnus od 21.07.2018r.
Do zobaczenia na miejscu ;-)
Pozdrawiam
Piotr

Do zobaczenia na miejscu ;-)
Pozdrawiam
Piotr

Witam. Mam skierowanie na ten sam termin. Myślę,ze będzie dobrze...pogoda dopisze A najważniejsze, że miejmy nadzieję postawią na nogi

Witam. Mam skierowanie w tym samym czasie :) Pozdrawiam Anka z Torunia

No to do zobaczenia Aniu w Almie.
Pogodę już zarezerwowałem.
Biorę plecacecz humoru, wiatrochron, leżaczki plażowe i zestaw kuracjusza ;-)
Pozdrawiam :-)
Piotr.

Jedziesz z Łodzi ?
Być może będę miał wolne miejsce obok kierowcy ;-) w stronę Almy do Sobieszewa.
Zawsze raźniej z kimś podróżować :-)
Pozdrawiam
Piotr

Ahh 413 i 412 to my działo się
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj Sarna, Sarna.
Na komentarze nie można patrzeć serio, serio.
Większość kuracjuszy liczy na hotel 5 gwiazdek, all inclusive, Fit Active, Room Service oraz osobistego kamerdynera który będzie codziennie analizował postęp rehabilitowanych części ciała.
Realia i priorytety ZUS są trochę w odwrotnej kolejności.
Zabiegi to priorytet. Nie oczekujmy od lekarza prowadzącego, że przewidzi w 100% czego nasz organizm potrzebuje.
Dobrze jest się przygotować na taki wyjazd. Zrób listę zabiegów, które TOBIE najbardziej pomagają (np. masaż, prądy, basen) oraz takich które są dla CIEBIE mało komfortowe lub sprawiają bój (np. krioterapia, rowerek) i POWIEDZ o tym lekarzowi. Faktycznie w pokojach raczej nie znajdziecie klimatyzacji, najnowszego modelu sprzętu rtv, ale czy po to jedziemy na rehabilitację ?
A teraz to co najlepsze dla mnie: Jadę w sezonie wakacyjnym i pewnie będzie ładna pogoda. Okolica cicha więc relaks nieoceniony. W okolicy dużo lasów, więc wypad na grzyby jak najbardziej. Plaża duża i piaszczysta więc spacery, zachody słońca ją bezcenne. Jeśli będzie lekko pochmurno to albo grill z małym co nieco albo wędrówki po okolicznych terenach. Do Gdańska są trzy linie autobusowe co 20 minut. Bilet chyba 4 zł i jesteśmy w Gdańsku na Starówce.
Ja biorę własny kocyk plażowy, wiatrochron, kieliszki, korkociąg, żelazko, ulubione ręczniki i kosmetyki do opalania i dużoooo pozytywnej energii :-)))
Gorąco pozdrawiam
Piotr
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam. Ja jadę do Almy od 26 czerwca. Niewiele osób ma takie pozytywne i optymistyczne podejście do tego tematu. Czytając komentarze byłam trochę wystraszona ale już i lepiej, dziękuję :)
Życzę udanego pobytu. Szkoda ,że taki Optymista nie ujawnił się z Łodzi lub okolic, kto będzie w moim terminie.

a czym się wybierasz?szukam transportu zabrać się z kimś dołożę się do przejazdu jestem z Wyszkowa turnus od 1 czerwca2018tel.505533345 Wiesia.

Gosiu, również jadę do Almy od 21 lipca. Byłam w ubiegłym roku. Pozdrawiam.

Justyna a czym jedziesz ja szukam pojazdu dorzucę się do kosztu podróży Wiesia ja okolice Wyszkowa

Witam wszystkich na tej stronie,pytanko czy jest ktoś kto wybiera sie do Almy 16.08 na turnus?Jestem z Torunia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też jadę z kutna

Ja również jadę od 21 lipca.....Piotr może zorganizujesz fajna grupę by milo spędzić czas...termin mamy dobry, oby pogoda ducha nam dopisała Pozdrawiam

Jolu w jakim terminie?

Witam
Wybieram się do Almy 16.08.2018
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez jadesamochode w tym terminie z ostroleki

Inne tematy z forum Sobieszewo

Aves Resort&SPA (3 odpowiedzi)

Aves Resort&SPA powstanie w zacisznej części Wyspy Sobieszewskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie...

do góry