Jestem członkiem Zarządu Wspólnoty w Gdyni przy ul. Legionów 112 (budynek Altus). Nasza Wspólnota 28 lutego 2025 roku rozwiązała umowę Easy House. W głosowaniu poprzedzającym wypowiedzenie umowy prawie 100% głosujących opowiedziało się za zmianą administratora, a frekwencja była rekordowa.
Spółka Easy House zatrudniła członka zarządu wspólnoty, który podpisał niekorzystną kompleksową umowę z Easy House. Umowa obok administrowania obejmowała również usługi sprzątania, pielęgnacji zieleni oraz konserwacji. Umowa nie zawierała procedur odbiorowych i kar umownych.
Mechanizm działania Easy House w mojej ocenie jest banalnie prosty: Podpisać kompleksową umowę - głównym celem tej umowy jest to, aby jak najwięcej pieniędzy pobrać od Wspólnoty i jak najmniej zapłacić podwykonawcom, co odbywa się kosztem jakości. Umowy z podwykonawcami są tajemnicą Spółki Easy House, więc w zasadzie do czasy gdy ktoś się "nie wygada" Wspólnota nawet nie wie ile przepłaca.
Przez siedem lat zmagaliśmy się z tą firmą. W mojej ocenie największym nieszczęściem, jakie dotknęło naszą wspólnotę, była współpraca z firmą Easy House.

Pozdrawiam / Anna Łaszcz