Widok
Nie przeczytałem do końca ale ten rolnik moim zdaniem to trochę przesadził i pod koloryzowal, a skoro anonimowo takie oskarżenia składa na naszego proboszcza to taki artykuł jest mało wiarygodny. Po za tym podejrzewam co to za rolnik w 95% i moim zdaniem działa tu bardziej zazdrość niż to co on sobie wymyślił.
Zgadzam się z pańska opinia. Nie nam osadzac księdza Rompe - Jezus zamiast wydawać wyroki, wypowiedział słowa: „Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem”. Była przyjaźn z niektórymi z księdzem proboszczem-i tak nagle się skończyła. wierzycie że myślą o korzyści dla parafii.. ? Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o..
teraz wielkie zale w gazecie. Szkoda że dzieje się to w kościele. Ale trzeba przebaczać! Nigdy nie wiadomo jaki się trafi kolejny proboszcz w parafii. A przyjadą czasy kiedy zapomnimy co było Zle i śmiem twierdzić, że nawet żałować.. Czas pokaże. btw. nie ma ludzi idealnych, nie ma proboszczow idealnych, nie ma parafii idealnej. oczywiscie nie popierajmy złego, ale też okazujmy miłość. Bo to jest sedno naszej wiary! Kościół to mafia, garstka ludzi niczego nie zmieni. Może będzie nowy proboszcz, ale czy bedzie lepszy? Czy coś się zmieni? Jeśli tak- to jak na długo? Czy będzie udzielał chrztu niewinnemu dziecku, które jest dzieckiem rodziców bez ślubu?
Chodźmy do kościoła dla Boga! Nie dla ludzi..
teraz wielkie zale w gazecie. Szkoda że dzieje się to w kościele. Ale trzeba przebaczać! Nigdy nie wiadomo jaki się trafi kolejny proboszcz w parafii. A przyjadą czasy kiedy zapomnimy co było Zle i śmiem twierdzić, że nawet żałować.. Czas pokaże. btw. nie ma ludzi idealnych, nie ma proboszczow idealnych, nie ma parafii idealnej. oczywiscie nie popierajmy złego, ale też okazujmy miłość. Bo to jest sedno naszej wiary! Kościół to mafia, garstka ludzi niczego nie zmieni. Może będzie nowy proboszcz, ale czy bedzie lepszy? Czy coś się zmieni? Jeśli tak- to jak na długo? Czy będzie udzielał chrztu niewinnemu dziecku, które jest dzieckiem rodziców bez ślubu?
Chodźmy do kościoła dla Boga! Nie dla ludzi..
Mam styczność z proboszczem i jakoś nie mam takich doświadczeń jak Ty. Jeśli Ty jesteś tym rolnikiem, którym się wypowiedział to widocznie działałeś tylko po to, by naszemu proboszczowi zaszkodzić i uprzykrzyć. Nie ładnie tak wyolbrzymiać faktów. Już się w Kielnie sprawa uspokoiła, a wy staremu człowiekowi chcecie zdrowie niszczyć. No ale tak właśnie działa ludzka zazdrość.
Antku. Jakie wg Ciebie czasopisma są "właściwe"?
Mówisz, że Gazeta Wyborcza to szmatławiec, ponieważ... i tu proszę o jakieś argumenty.
Czytujesz? Wiadomości są przedstawiane w sposób nieobiektywny? Występują błędy językowe, ortografia nie taka?
Czy zwyczajnie nie rozumiesz treści lub nie chcesz jej zrozumieć? Pewnie nie jest prawa i nie jest sprawiedliwa. Może w tym problem.
Akurat dla mnie szmatławiec czy gadzinówka (znasz to określenie czy nie słyszałeś) to czasopisma wielbiące władzę. Jest ich trochę, ale sądzę że tych również nie czytujesz.
Czytam tego szmatławca codziennie. Nie wstydzę się tego. Nie ma tu nic ani do dumy ani do wstydu.
Mówisz, że Gazeta Wyborcza to szmatławiec, ponieważ... i tu proszę o jakieś argumenty.
Czytujesz? Wiadomości są przedstawiane w sposób nieobiektywny? Występują błędy językowe, ortografia nie taka?
Czy zwyczajnie nie rozumiesz treści lub nie chcesz jej zrozumieć? Pewnie nie jest prawa i nie jest sprawiedliwa. Może w tym problem.
Akurat dla mnie szmatławiec czy gadzinówka (znasz to określenie czy nie słyszałeś) to czasopisma wielbiące władzę. Jest ich trochę, ale sądzę że tych również nie czytujesz.
Czytam tego szmatławca codziennie. Nie wstydzę się tego. Nie ma tu nic ani do dumy ani do wstydu.
A skąd wiesz, że jest antypolski. Wszechpolacy dotarli na Kaszuby?! Załóż koszulkę z napisem "Od urodzenia dumny z pochodzenia", weź pałkę, chwal brygadę świętokrzyską i spal kilku Kaszubów bo to Niemcy.
Nie wiem czy Cię zaskoczę, ale kler przyczynił się do rozbiorów. Mało tego, podczas zaborów papieże potępiali powstania. Oni nie kochają Polski. Mają swoją stolicę i liczy się ich interes.
I zaskoczę Cię jeszcze bardziej. Pieśń "Boże coś Polskę" napisano na cześć Cara Rosji Aleksandra.
Ale Ty Antku jesteś prawdziwym Polakiem. Myślisz tak jak Ci w "prawilnych" pismach każą.
Nie wiem czy Cię zaskoczę, ale kler przyczynił się do rozbiorów. Mało tego, podczas zaborów papieże potępiali powstania. Oni nie kochają Polski. Mają swoją stolicę i liczy się ich interes.
I zaskoczę Cię jeszcze bardziej. Pieśń "Boże coś Polskę" napisano na cześć Cara Rosji Aleksandra.
Ale Ty Antku jesteś prawdziwym Polakiem. Myślisz tak jak Ci w "prawilnych" pismach każą.
Zaczeliscie nagle pisać że ksiądz Łukasz jest wspaniały. Co to ma do tego tematu? Niech sobie Rompa weźmie tego miliona do kieszeni. Najważniejsze że nasza parafia wygląda dobrze i znakomicie funkcjonuje. Przez tyle lat pracy na coś zasłużył. Powiedziane jest że ludzie powinni dbać o swój kościół. A jak się człowiek przyjrzy na tace w niedziele to marne grosze są wrzucane.
Niech sprzeda wszystkie działki! Należy mu się! Może jeszcze pogańską dąbrówkę wyciąć do ostatniego drzewa. W końcu wyremontował kościół, zbudował plebanię, kaplicę, uporządkował cmentarz, pozłocił wszystko co się stało i jeszcze postawił pomnik Papieża (chociaż w wieczór Jego śmierci nie otworzył kościoła ale nie czepiajmy się!). Człowiek złoto, więc ozłoćmy go.
Oczywiście, że ludzie dają na tacę grosze, ale czy dwa lata temu też tak było?
Chodzi tylko 38%. Mamy się nad sobą zastanowić... ale czy Oni się nad sobą zastanowią? Czy dwa lata temu było tylko 38%?
Nie mogę czytać już tych bzdur. Doceniam pracę, którą wykonał przez te wszystkie lata, ale czy to oznacza, że można kraść? Bo jak można nazwać przywłaszczenie sobie firmowej/parafialnej kasy.
Oczywiście, że ludzie dają na tacę grosze, ale czy dwa lata temu też tak było?
Chodzi tylko 38%. Mamy się nad sobą zastanowić... ale czy Oni się nad sobą zastanowią? Czy dwa lata temu było tylko 38%?
Nie mogę czytać już tych bzdur. Doceniam pracę, którą wykonał przez te wszystkie lata, ale czy to oznacza, że można kraść? Bo jak można nazwać przywłaszczenie sobie firmowej/parafialnej kasy.
Wszyscy się tak nad tym żalicie jakby to były wasze pieniądze. Prawda taka że pewnie każdy z was coś w życiu ukradł, głupi długopis czy w sklepie jak babka źle wydała resztę na waszą korzyść. Jak na ulicy znajdziecie 10 złoty to pewnie nie szukacie w koło do kogo to należy. Nie da się tego porównać ze skalą co proboszcz, ale mnie to osobiście nie obchodzi. Kościół i jego okolica wygląda przyzwoicie, w środku jest zadbany. Nikt z nas nie zrobił więcej niż Rompa dla kościoła. Bóg kazał wybaczać, żebyśmy nie byli zazdrośni o bliźniego, a co my teraz robimy? Prawda taka że chodzimy do kościoła bo tak nas nauczyli rodzice, ale do prawdziwej wiary nam wiele brakuje.
A ta ziemia będzie każdemu napewno potrzebna w chwili osądu ostatecznego.. Inny ksiądz coś zmieni? Będzie z powołania? Czas pokaże. Pieniądze od wieków rzadzily kościołem i nikt do tej pory tego nie zmienił.
Ksiądz sam sprzedawał działki? To po co rada parafialna w kosciele? Dopiero teraz anonimowi rolnicy i sąsiedzi się obudzili? Sprawa ucichla. Ksiądz cześć pieniędzy oddał. A teraz ktoś znowu rozpetuje burze. I wspólnota zamiast się podnieść to się dzieli. Nie zapominajmy że nasza parafia liczy ponad 3000 wiernych. Nawet połowa z nich NIE podpisała się na liście. Co pokazuje, że wielu ludzi jest za księdzem proboszczem.
Ksiądz sam sprzedawał działki? To po co rada parafialna w kosciele? Dopiero teraz anonimowi rolnicy i sąsiedzi się obudzili? Sprawa ucichla. Ksiądz cześć pieniędzy oddał. A teraz ktoś znowu rozpetuje burze. I wspólnota zamiast się podnieść to się dzieli. Nie zapominajmy że nasza parafia liczy ponad 3000 wiernych. Nawet połowa z nich NIE podpisała się na liście. Co pokazuje, że wielu ludzi jest za księdzem proboszczem.
Czas najwyższy kościół opodatkować, kasy fiskalne, księgowy do rachunków itp, kto wierzy niech płaci podatek i utrzymuje kościół i pracujących tam księży. Ksiądz powinien założyć rodzine, mieć żonę i dzieci wówczas jak by sobie na legalu pobzykał to i zaczął by myśleć o pracy. Mamy 21 wiek a kościół katalicki zatrzymał się w rozwoju, jeszcze trochę i kościoły będą świecić pustkami i na magazyny będą przerabiane