Widok

Automat?

Stoję przed zakupem Renault w automacie,auto ma 10lat,jak się sprawują skrzynie w tych autach? jestem kobietą i wygodniej mi w automacie będzie na pewno,ale wszyscy straszą,że ciągle się psują,jak to u was wygląda? często naprawiacie? na co zwracac uwagę przy zakupie ?
z góry dziękuję za porady:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak jesteś obrzydliwie bogata to możesz sobie pozwolić na takie ekstrawagancje..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie jak wyżej-nowy automat jeszcze bym przebolał,ale używany-NIGDY W ŻYCIU!
Ludzie po prostu(nie wszyscy)nie potrafia się obchodzić z taką skrzynią-dają w palnik na zimnym,nie wymieniają oleju a potem sie dziwia ,że szarpie i sprzedają a koszty naprawy niejednokrotnie przewyższają wartość auta!powodzenia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam automata z 1996r i nic się nie psuje :)
Moim zdaniem niema obaw. Prosze sprawdzic czy skrzynia chodzi tak jak pownna a po zakupie uzytkowac zgodnie z zaleceniami to powinno byc OK. Mam 20 letniego passata z taka skrzynia produkcji renault i chodzi bezproblemowo. 2 auto to golf z tym ze 8 latek.zero napraw. w miedzy czasie uzytkowalem volvo,jeppa i bmw wszykie na automacie. Wiec takie gdanie ze automat jest zly pochodzi od ludzi ktorzy z taka skrzynia nie mieli nigdy do czynienia...pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
do kiedyś...jak bekniesz za remont to zobaczysz jaka to frajda
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
a własnie kolego że mieli do czynienia,wszystko fajnie do czasu pojawienia się chociażby mrozów...jak masz garaż to może i nie miałeś problemów ale większość nie ma a przy wiekszym mrozie olej gęstnieje i zaczynają sie jaja typy tryb awaryjny i straszne mulenie.Stare skrzynie bez rozbudowanej elektroniki dobrze eksploatowane są w stanie dużo wytrzymać,ale nie nowe z masą czujników itp itd...+ niektóre wady fabryczne np.Multitronic koncernu VAG,czy automaty robione na USA które łatwo przegrzać przy dużych prędkościach,ale powodzenia d dobrym zakupie.
Dziękuję Panowie za wszystkie porady,dodam,ze chodzi o Clio lub Scenica właśnie z automatem,zupełnie się pogubiłam bo każdy straszy naprawami,że są drogie,że jak się popsuje to kilka tysiecy od razu trzeba dac nie wiem ile w tym prawdy...
prawda jest taka,że dobrej skrzyni automat.nikt za 300-500zł ci raczej nie sprzeda a tym bardziej wyremontuje-a manuala owszem!Myslisz dlaczego wiele osób nie remontuje automatów jak sie sypną tylko przerabiaja na manual?przecież są takie wygodne!ano dlatego,że po prostu sie nie opłaca...
clio lub scenica kup lepiej z ręczną skrzynią
Hej

Nie sluchaj takich legend malkontenckich. Sprawa wyglada nastepujaco. Wiem co mowie bo przejechalem w ciagu roku ponad 60tys km swoim automatem (w sumie przejechal juz 300tys). Wszelkie instrukcje nie mowia nic o eksploatacji, nie zalecaja wymiany oleju itp. Olej oraz filtr nalezy wymieniac co jakies 60tys km, olej jak wszystko sie zuzywa, a tam smarowanie jest bardzo wazne. Gdy sie tego przestrzega wierz mi, ze skrzynia nie sprawia problemow i przynosi wiele zadowolenia. Z elektronika nigdy przygod nie mialem, a rozchodzi sie glownie o plyte sterujaca, czasem jak to z elektronika bywa, potrafi zawodzic - ja akurat przygod z tym nie mialem nigdy. Jest to urzadzenie, ktore programuje sie, mowiac lopatologicznie - dostosowuje twoj styl jazdy do tego, by w odpowiednim momencie zmieniac bieg. Ktos kto mowi, ze skrzynia muli w zimie, lapie tryby awaryjne etc wystawia sobie etykiete jakie ma pojecie o jezdzie i nie tylko. Nie sluchaj rad takich ludzi. Kto przy zdrowych zmyslach rusza zima na pelnym gazie? Ponadto automaty maja tryb zimowy, polegajacy na tym ze auto rusza wtedy z "dwojki", przez co w pewnym sensie zapobiega to boksowaniu kol. Na koniec kilka slow o awariach i kosztach (tryb awaryjny wlacza sie wlasnie wtedy i tylko wtedy gdy skrzynia jest niesprawna i ma na celu ochrone przed uszkodzeniem silnika czy innych podzespolow). Wiekszosc awarii automatow wiaze sie z ich zajezdzeniem, brakiem wymian oleju i filtrow. Wiadomo, ze gdy nie ma smarowania poszczegolne elementy zacieraja sie, zuzywaja w przyspieszonym tempie. Koszty napraw "zajechanej" skrzyni to niestety wydatek rzedu 3tys zl. Wymiana plyty sterujacej w zaleznosci od marki auta to od 250 do 800pln. Dlatego lepiej przestrzegac regularnych wymian oleju i filtrow. W zaleznosci od tego ile litrow wchodzi do bloku skrzyni. Jest to koszt od 300 do 700pln (700pln to koszt wymiany 9 litrow oleju w automacie przy napedzie na cztery kola). Na koniec jak to ktos kiedys powiedzial: automaty zostaly wymyslone po to, aby ulatwic ludziom zycie, wiec nie boj sie ich, a wierz mi, ze jak raz sprobujesz, nie bedziesz chciala wracac do manuala :) Serdecznie pozdrawiam i zycze milych wrazen z jazd automatem.
nie popuść czasem z wrażenia jazdy niesamowitym automatem tylko przyznaj się lepiej,że biegów nie umiesz zmieniać i tyle-dzięki takim jak ty zarabiam naprawiając te "świetne: niepsujące się" skrzynie,widać że nie masz pojęcia co piszesz.
wszystko da sie popsuć, ale komfort jazdy automatem jest faktycznie nieporównywalny z manualem, szczególnie w mieście, w korkach i światłach, albo w górzystym terenie, w którym automat nie zsuwa się z pochyłości. automat to wygoda i bezpieczeństwo, bez rozpraszania podczas jazdy obie ręce na kierownicy, trudniej w zimie, bo nie da się manewrować skrzynią.
w ogólnym wyborze lepiej automatem
"specjalisci" z takim podejsciem do swego fachu sami sobie wystawiaja odpowiednia etykiete. Pochwal sie jeszcze jak sie ten twoj serwis nazywa to przekaze dalej zeby omijal cie wielkim lukiem kazdy kto bedzie w potrzebie. Szkoda nawet zepsutego automatu na takich "fachowcow".
Najlepsze jest to ze zapewne taki warsztat nie istnieje, a ty na forum probujesz leczyc swoje skryte kompleksy takimi wpisami, ale niech ci bedzie, napewno znasz sie lepiej ode mnie, wiec nie bede sie wdawal w dalsza polemike, tym bardziej ze wyznaje zasade: "nigdy nie kloc sie z idiota, bo najpierw sciagnie cie do swego poziomu, a potem pokona doswiadczeniem".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Motoryzacja

Wypozyczalnia samochodow Royal-cars.pl w Gdansku-odradzam (7 odpowiedzi)

Hej pisze na forum, zeby ostrzec wszystkich przed firma 'Royal-cars.pl w Gdansku. Nie...

Wypożyczalnia samochodów (11 odpowiedzi)

Witam, gdzie jest najlepiej wypożyczyć samochód na dłuższy okres czasu? Najlepiej tak żeby od...

WYPOZYCZALNIA SAMOCHODOW OS (10 odpowiedzi)

Witam Czy moze ktos polecic mi dobra ,sprawdzona wypozyczalnie samochow na terenie 3miasta....

do góry