Widok

Awiator

Awiator Zaspa Temat dostępny też na forum:
Osiedle Awiator to planowany zespół czterech budynków mieszkalnych na części dawnego pasa startowego lotniska na Zaspie. Budynki o bardzo zbliżonej do siebie architekturze, będą liczyć 10 pięter mieszkalnych oraz parter z powierzchniami handlowo - usługowymi.

Hale garażowe powstaną pod ziemią. Na dachu części parterowej każdego budynku przewidziano zielone dziedzińce dostępne tylko dla ...
przeczytaj więcej o inwestycji
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też o tym słyszałam, jednak na słuchach się kończy. Ten wiadukt nie jest w opłakanym stanie od wczoraj, tylko od X lat. Jak w większości przypadków, dopiero jak się coś komuś stanie, to ktoś się tym zainteresuje tak na serio.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

czesc
nieco sie interesowalem wiaduktem, w planach jest rozebranie poludniowej kladki I dokonczenie remontu tej bardziej uczeszczanej , wiec jest w planach , wiec spoko

Tu u nas już jest to widoczne, ale mnie bardziej denerwuje ten problem np na Partyzantów we Wrzeszczu. Tam to już w ogóle nie ma gdzie zaparkować i gdyby nie PŁATNY parking, który tam jest byłoby to bardzo trudne. Takich miejsc jest dużo więcej. U nas na osiedlu z resztą jest to samo, nie każdy ma miejsce postojowe i wtedy ma już problem z zaparkowaniem. Jeżeli chodzi o skwerek. Gdyby ludzie nie głosowali na niego w budżecie obywatelskim, to moglibyśmy mieć np LEPSZY wiadukt, a nie taki na który boję się wejść po schodach, żeby się nie rozsypał. Widocznie są osoby, które marzą o siedzeniu na ławce przed blokiem i patrzenie się na fontannę. Ja na skwerek nie głosowałam :-)

Sebastian nieco prowokacyjnie, ale poruszył równie ważny problem Zaspy (i nie tylko Zaspy) - brak miejsc parkingowych, coraz bardziej widoczny szczególnie w sąsiedztwie starszych bloków. W latach 80-tych nikt nie przewidywał, że polskie rodziny będą miały po kilka samochodów. Dzisiaj wolne tereny, dotychczas wykorzystywane do parkowania aut, są sprzedawane developerom, albo zagospodarowywane w inny sposób (np. skwerek przy KFC) . I wszystko byłoby ok, gdyby pomyślano równocześnie o alternatywnych parkingach . Nowe budynki wielorodzinne mają garaże podziemne, a mieszkańcy "wielkiej płyty" muszą jakoś radzić sobie z tym problemem sami, ... często parkując z konieczności na trawnikach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak ważne jak "POPRAWNA" pisownia ;p

Dzien dybry
a ja na tym skferku zaparkuje swojego folkswagena I opla . autka wazniejsze od jakiejs trawy

Ta wizja mi się podoba. Czytając już sobie to wyobrażałam :-). W okolicy KFC ma powstać jakiś malutki a'la skwerek. Może to będzie początkiem czegoś na plus dla tej ulicy. Chociaż ja pamiętam jeszcze czasy, gdy w miejscu gdzie mieszkam przyjeżdżał cyrk :). Także sporo się dzieje ale mimo wszystko dużo jeszcze zostaje do życzenia. Jeżeli chodzi o nawodnienie chodników.. wystarczy niewielki deszcz i jest takie miejsce na JP II, że za cholerę nie przejdziesz :-). Chyba, że umiesz latać..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

W celu poprawy bezpieczeństwa należałoby na al. JP II wprowadzić ograniczenie prędkości np. do 40km/h. W okolicach szpitala i kościoła, (może i przystanków autobusowych) przydałyby się progi zwalniające. Wzdłuż alei JP II, od Rzeczypospolitej do Czarnego Dworu posadzić drzewka, krzewy, wybudować szerokie i odpowiednio odwodnione chodniki, zainstalować ławeczki, kosze na śmieci ... oj rozmarzyłem się na wieczór :-)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja to nawet sama nie czuje się tam bezpiecznie.. Z dzieckiem nie próbowałam i nigdy nie spróbuje. Wg mnie tam jest za wąsko nawet na jeden rower, a co dopiero np na rower + "przyczepka" w której jest dziecko z tyłu. Już o jeździe obok siebie nie wspomnę. Chyba będę ruszać wzdłuż Rzeczpospolitej, albo nie wiem.. ale JP II sobie już odpuszczam :). Teraz jest spokojnie bo mało kto jeździ, ale jak przyjdzie sezon, to się dopiero zacznie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odnośnie ścieżek rowerowych przyznaję Ci rację.
Jadąc rowerem po al. JP II solo, czuję się bezpiecznie i nie odczuwam dyskomfortu. Jadąc z dzieckiem, nie mam i nie będę miał odwagi korzystać z wydzielonych pasów na jezdni.

Jeżeli salon gier byłby zaliczony do kultury to ja będę tą, która do kulturalnych się nie zaliczy :-). Ogólnie mieszka się tu super, ale brakuje jeszcze kilku detali. W tym właśnie wspomnianego już sklepu. Jeżeli chodzi oto co mi się nie podoba, to te ścieżki rowerowe na jezdni. Sama dużo jeżdżę, ale nie dlatego żeby mnie uderzył większy samochód czy autobus. Ostatnio mało nie dostałam lusterkiem. Pewnie wielu uzna to za bezpieczne, ja niestety nie.

Dobrze funkcjonujące osiedle, (tak, w swoich folderach reklamowych określają Zaspę developerzy) powinno zapewnić swoim mieszkańcom wszystkie potrzeby, bez konieczności używania samochodu.
I byłoby tak zapewne, gdyby rozwój dzielnicy był bardziej równomierny. Niestety przybywa tylko mieszkań, a handel, kultura, rekreacja na Zaspie stoją w miejscu od lat.
No chyba, że ten salon gier w City Park zalicza się do obiektów kultury ;-)
Jestem jednak optymistą i liczę, że nasze osiedla pozyskają w niedalekiej przyszłości kilka obiektów, nie tylko mieszkaniowych, nie tracąc przy okazji tego, co nas wyróżnia spośród centralnych dzielnic: przestrzeń, zieleń, światło.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sklep jest tu na pewno bardziej niezbędny niż np salon gier na naszym osiedlu.. dla osób mobilnych pewnie nie ma większego znaczenia odległość do sklepu, ale nie każdy ma samochód i sobie podjeżdża. Miejmy nadzieję, że niebawem coś się ruszy. Z dobrych źródeł wiem, że ma tam być Piotr i Paweł m.in. :-)

To szkoda, że tylko mieszkaniówka na Zaspie budowana jest bez opóźnień.
W ubiegłym roku w parku IP II miał powstać plac zabaw dla dzieci, miała być zmodernizowana główna alejka w parku, ale miasto przeznaczyło tylko 1 mln zł, a najtańsza oferta była 50% droższa. W tym roku o naszym parku nic nie słychać, (będą inwestycje w parku oruńskim). Budowa centrum handlowego przy al. Jana Pawła II odwlekana jest z roku na rok, a przecież takie niewielkie centrum handlowe po prostu jest niezbędne. W tej lokalizacji, w ostatnich latach przybyło 1000 mieszkań.
Pozdrawiam sąsiadów z Awiatora i City Park :-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miała ruszyć, ale słyszałam ostatnio, że jednak w 2018. Pozdrawia sąsiadka z City Park :-)

Wniosek taki, że przesyłki trzeba będzie adresować z dopiskiem nazwy budynku np. al. Jana Pawła II 3a "Delta"

czesc
Ja interpretuje to tak 3A to D , 3B to C 3 C to B 3 D to A. ktos mial fantazje zeby skomplikowac cos co teoretycznie skomplikowane nie jest. Zobaczysz ile przesylek pocztowych ktoryc sie spodziewasz nie dotrze do ciebie ," sorry taka mamy poczte " :-). Z drugiej strony dostawcy pizzy tez sie gubia , I taksowkarze , wiec przyjdzie "przywyknac"

Budynek "C" to Bravo czy Charlie?
Przekorne są numery adresowe i nazwy budynków naszego osiedla :-)
d - Alfa; c - Bravo; b - Charlie; a - Delta

czesc
Witam sasiada :-) wprawdzie mieszkam w budynku C ale mysle ze standard ten sam.
Sasiedzi mili , spokojnie , problemow nie ma. Moze tylko szczerbaty stroz nieco irytuje swoim spoufalaniem sie, ale to szczegol.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

No, wreszcie dotknąłem klamki w swoim mieszkaniu w Delcie - już po odbiorze aranżacji. Nie jest to moje pierwsze mieszkanie w Awiatorze, więc zaskoczenia nie było. Ściany, podłogi, sufity równiutkie, zachowują pion i poziom.
Mimo kilku stwierdzonych usterek, jakość wykonania oceniam na 4+. Po usunięciu drobnych usterek pozostanie dokonać odbioru i przejąć klucze. Ma to nastąpić w połowie marca.
Awiator spełnia moje oczekiwania w 90%. Nie napisałem 100%, bo zawsze może być lepiej :-)
Pozostałe 10% pozostawiam na odpowiednie zagospodarowanie lokali usługowych, parku JPII i wybudowanie centrum handlowego przy al. Jana Pawła II. Budowa centrum handlowego podobno ma ruszyć w tym roku.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1