Widok

Badanie i usuwanie znamion na NFZ

Opinie do artykułu: Badanie i usuwanie znamion na NFZ.

Znamiona i pieprzyki pojawiają się na skórze przez całe życie. Gdy nie podobają nam się ze względów estetycznych lub zdrowotnych warto udać się na badanie do specjalisty. Jeśli znamię wzbudzi niepokój, usunięcie chirurgiczne będzie konieczne.

Znamiona barwnikowe, nazywane popularnie pieprzykami, mogą być płaskie, wypukłe lub brodawkowate. Składają się z melanocytów, czyli komórek produkujących barwnik skóry - melaninę.

- Znamiona zwykłe to skupiska prawidłowych ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

czas oczekiwania

nie jest taki źle... na zabieg chirurgiczny na NFZ czekałam miesiąc (w Przychodni Świętokrzyskiej). Niestety koniczne było kilka wizyt, najpierw lekarz ogólny i skierowanie do dermatologa, potem dermatolog i skierowanie do chirurga, później zabieg i 2 tygodnie później zdjęcie szwów... Ale warto usuwać!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 0

To gdzie na NFZ?

Bo się nie doczytałem .Po co ten artykuł ? Do promocji prywatnych gabinetów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dostępność specjalistów można sprawdzić na stronie internetowej Narodowego Funduszu Zdrowia. Jest nawet link.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

guvno, a nie dostępność

wyświetlane tam informacje nijak miały się do rzeczywistości-jak usiadłem i zacząłem wydzwaniać po kolei do poradni z listy
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

chirurg

w poradni chirurgii ogolnej w akademii na ul smoluchowskiego 17 wycieli mi od zaraz i to z badaniem histopatologicznym. teraz śpię spokojnie. polecam.

ras usuwalem w NFZ i nie polecam, spora blizna do dzis

zrobili to na odwal sie, bo to tylko estetyka i prewencja przeciez
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 4

No to chyba nie dziwota.

A czym urzędas Ci to usuwał, spinaczem, pinezką?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

W RemedLectus na Wałowej czekałam ażt ydzień :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeżeli to te takie "pypcie" to wymrażają ciekłym azotem na NFZ - ja tak robiłem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

czerniak

Mi sie udalo bardzo szybko dostac do dermatologa w Pruszczu Gdanskim ul. Grunwaldzka. W ciagu jednego tygodnia bylam u dermatologa i za 3 dni bylam u onkologa oczywiscie z zielona karta. Jestem chora na czerniak zlosliwego jestem po chemioterapii Nie czekajcie ze znamionami tak jak ja 5 lat.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jakieś objawy były?

j.w.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie,zadnych objawow nie bylo oprocz znamienia. Teraz po usunieciu zaczely sie problemy.

Czerniak znaleziony w porę

Ja miałam ciemną plamkę na policzku wcale nie dużą. Zauważyłam ją po wakacjach na których dość często się opalałam Zaczęła mnie niepokoić gdy za każdym razem widziałam ją w lustrze i w koncu postanowiłam dać sobie ją usunąć. Chciałam iść prywatnie, bez czekania, do kogoś dobrego. Bratowa poleciła mi gabinet w Wejherowie gdzie przyjmuje chirurg doktor Lichnicka (sprawdzone miejsce i w sumie było też najtaniej). I dobrze zrobiłam bo jak się okazało po badaniu histopatologicznym był to czerniak choć na szczęście nie złośliwy ale i tak mógł się rozrastać. Teraz co jakiś czas dokładnie oglądam ciało bo jeden taki przypadek oznacza że cała skóra ma taką skłonność i może to się znowu gdzieś pojawić i trzeba to kontrolować. Tak więc najważniejsze to nie zastanawiać się tylko iść sie tego pozbyć bo potem może być za późno. Ja jestem bardzo zadowolona bo doktor zrobiła mi to bezboleśnie i nie mam żadnej blizny i w ogóle teraz mam z tym spokój.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

dorotko dobrze ze .zdecydowalas sie na zabieg
zycze zdrowia maria
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trochę z tym zwlekam ze strachu ale

Będę musiała usunąć dwa pieprzyki na twarzy jeden mam odkąd pamiętam czyli od dzieciństwa ,jest brązowy trochę wypukły między oczami strasznie mnie to drażni. A drugi koło nosa się pojawił któregoś roku, i zauważyłam że rośnie co prawda po woli ale rośnie, trzeciego mam na lewej piersi z boku i też taki wystający dzyndzel często mnie on swędzi. Trzeba będzie usunąć te trzy pieprzyki chyba nie odrosną jeszcze większe ?

Czy warto usuwać na NFZ czy lepiej prywatnie ? Bo chciałem usunąć żeby nie przepłać bo na co dawać hajs frajerom jak można za free ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

mf

Ci frajerzy jak nazwałeś ratują ludziom życie trochę pokory .... Gdybyś miał naprawdę nowotwór to nie traktowałbyś leczenia jak biznes....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ci "frajerzy" mogą uratować Ci życie, więc powinieneś szanować lekarzy i publicznych i prywatnych. Jeden pracuje dla państwa, drugi dla siebie, ale wszyscy pracują dla nas-ludzi. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

fanka

maz zglosil sie do lekarza z prosba o zbadanie przy gardle worka z gola w srodku po badaniu i zrobieniu usg lekarz wydal skierowanie do histoptologa i fajnie ale lekarznie potrafil powiedziec gdzie moze szukac tego specjalisty to po co wydaja takie skierowania jezeli nie potrafia dalej pokierowac pacjenta tylko strata naszego czasu
do góry