Widok

Baza danych skradzionych rowerów !

Witam,, temat dosc juz oklepany i chyba nie ma osoby która by nic nie slyszała o kradziezach rowerów, zarówno "spod sklepu" jak i wysadzania zawodnika z jego bikA. A gdyby tak stworzyć baze skradzionych rowerów, w ktorej znalazłyby sie zdjęcia ów rowerów, szczególowe opisy, info o wlascicielu oraz miescu kradziezy - ewentualnie opisie ludzi ktorzy tego dokonali.

Osobiscie podjąłbym sie wykonania takiej bazy, na dzien dzisiejszy posiadam wystaraczajaca ilośc miejsca na serwerze aby pomiescic kilkaset takich zgloszeń. Mimo to chcialbym aby nigdy ta przestrzen dyskowa sie nie zapelniła :)

Napiszcie co sadzicie o takim pomysle... bo gdyby w ten sposób udało sie odzyskac , albo namierzyć chodz jednego Bika to i tak bylo by cos!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co mi wiadomo to taka baza już istnieje. Znajduje się ona pod adresem:

www.rowery.eu.org/kradzione/

Jeżeli jednak chcesz zrobić 3miejską bazę rowerów kradzionych to czemu nie, uważam że każdy sposób aby choć jednej osobie zwrócić skradziony rower jest dobry. Sam kiedyś byłem w sytuacji kiedy na rower zbierałem bardzo długo a po niecałym roku użytkowania mi go ukradli...
pozdrawiam
Żywy
Uważam, że trójmiejska baza danych byłaby bardziej dostępna i przyjaźniejsza dla "lokalnego użytkownika", gdyż prościej będzie kontrolować i weryfikować napływ danych. Praktycznie nie będzie "ogłoszeń" spoza 3miasta i okolic, co ułatwi orientację i wpłynie na przejrzystość całości.

proponuje te baze poszerzyc o miejsca trefne, gdzie mozna bike'a stracic. Moze jakis radny czy wlascicel poczuje sie zawstydzony ze to na jego terenie i zacznie cos robic. Ja proponuje kolobrzeska Real i Prakticer na czerwono.
Bardzo dobry pomysł !!!
Naprawdę przydałoby się zrobić coś na kształt drogowych "CZARNYCH PUNKTÓW". Do każdego dopisywać (na wzór tych oryginalnych) ilość znanych kradziezy rowerów, żeby uzmysłowić ludziom skalę zjawiska w danym miejscu.

co do mapy tez sie nad tym zastanawiałem,,, jednak w tym celu najlepiej, było by porozmawiać z webmajstrem tegoż portalu,,, A rozmowa polegałąby na umieszczeniu na juz istniejącej mapie (oczywiscie o w osobnej kategorii ) tzw czarnych punktów. Dobrym miejscem na zaznaczenie tego byłaby mapka na ktorej sa zaznaczone ścieżki rowerowe, Wielu bikerów z niej kozysta.

Do tak przygotowanej i aktualizowanej mapy możaby zamiescic link w ewentualnie powstałej bazie skarodzionch rowerow.
no chyba zebym dostal kod zrodlowy mapy z portalu trojmiasta :) to samemy zajalbym sie nanoszeniem "czarnych punktow" ale nie sadze aby ktokolwiek wyrazil na to zgodę. ... ktos sporo zaplacił za wykonanie tejże mapy i od tak kodu nie odda...
trzeba pilnować ;)

http://www.joemonster.org/article.php?sid=3516&mode=thread&order=0&thold=0
W krajach bardziej cywilizowanych ludzie jezdza rowerem do kina :-o
Śląska Baza Skradzionych Rowerów
www.skradzione-rowery.prv.pl
Pozdrawiam

Inne tematy z forum Rowery

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

do góry