Widok

Benzyna wlana do diesla :/ jakie skutki?

Właśnie się dowiedziałam, że mi tata w pt zamiast ropy wlał do baku benzynę... Bak nie był jeszcze całkiem pusty, przejechali tak jakieś 400-500m i od tej pory na szczęście auto nie ruszane. Jakie mogą być tego skutki?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Myślę że będzie ok skoro do tej pory nic sie takiego nie dzieje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja dziś przez pomyłkę wlałem PB95 do ON. Na szczęście nie miałem rezerwy, a wlałem tylko 5l i się zorientowałem. Szybki telefon do zaufanego mechanika. Doradził, żeby dolać cały bak ropą i wlać 0,5l mixolu. Tak zrobiłem i na razie wszystko jest ok.
Opel Astra 1.7 TDI 2007 rok

Nic się nie stanie. Zbyt mała ilość benzyny aby zrobiła jakieś spustoszenie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam wszystkich, proszę napiszcie co mam zrobić.
Właśnie byłam na stacji Schell, do Citroena c4 cactus (rocznik 2017) z silnikiem 1.6 diesel zatankowałam przez przypadek odrobinkę benzyny (na paragonie niby 0,3 l ale cześć z tego wylała się poza wlew paliwa, wiec może 0,15 lub mniej faktycznie poszło do środka :/). Przed tankowaniem miałam Ok 1/4 baku pełna, dolałam jeszcze 15 l diesla (jest aktualnie ponad pół baku paliwa). Dojechałam Ok 0,5 km ze stacji do domu bez żadnych problemów, ale proszę o iformacje czy tak nieduża ilość benzyny bedzje miała jakieś negatywne skutki w przyszłości?

ORLEN to największy badziew jeśli chodzi o oznaczenia paliwa - VERVA diesel i VERVA benzyna obie na granatowo (tylko w innej konfiguracji...) - wszędzie na innych stacjach benzyna jest na zielono a u nich nie dość, że nazywa się tak samo jak diesel (VERVA) to jeszcze w tych samych barwach -....albo kompletny i**ota to projektował, albo robią to celowo ....pytanie tylko po co? ??? Masa ludzi się myli na okrągło, nawet wytrawni kierowcy, wystarczy odrobina pośpiechu i po kolorach pomyłka w vervie murowana u każdego!!! nigdy więcej orlenu!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na stacjach Orlen taka sama cena benzyny 89 i ropy. przy sobie wiszą dwa pistolety.
Mylisz pojęcie rutyny.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wódka ma 60%wody
To też niedobrze
Lepiej denatrurat
A najlepiej lej benzynę lub verwe

Mieszają w głowie, człowiek zabiegany, czasu mało, zamiast opisać diesel +cena to kurka szyldy oktanowe, wzbogacenia i inne chu... Je muje.dziaiaj się nacialem.
..10 litrów benzyny do paska 1.9.
Chyba nigdy nie zrozumiem jak ktoś kto jeździ na jednym typie paliwa może się pomylić. To tak jakby codziennie przechodzić przez drzwi i co jakiś czas zapomnieć otworzyć i przywalić łbem.

Co innego jak się na zmianę jeździ benzyna i dieslem, to już logiczne, bo rutyna.
Ale jak ma się jedno auto i ciągle tankuje to samo paliwo? Przecież to czuć , widać inna znacznie konsystencję.zapacj jest tak bardzo intensywny że ciężko się nie skapnac po paru litrach.
Kobiety rozumiem bo są nietechniczne. Ale faceci?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie trzeba być frajerem - wystarczy mieć gorszy dzień.

Ja przed dłuuugie lata nigdy się nie pomyliłem, aż po 16 latach nadszedł ten dzień... i to po ostatniej zmianie oznakowań na stacjach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zależy ile kilometrów przyjechałaś na tej mieszance.
Podobna sytuacja, Mercedes e280 2008 rok, w baku było 1/4 ropy zalane do 3/4 benzyna. Samochód na drugi dzień szarpie, kopci, do wymiany podobno jeden wtrysk. I tu pytanie, czy po zlaniu paliwa i zalaniu w całości ropą będzie wszytsko w porządku czy spodziewać się kosztów rzędu kilkunastu tysięcy

Mądralo ! Tak, to se może pisać ktoś co ma jedno autko do obronienia!!! Jak byś miał kilka do obsłużenia z różnymi silnikami i zapierdol w robocie ... no to byś nie pisał bzdur!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Hehe będzie dobrze :D merce twarde bestie
45 lat jakos jezdziłem no i witajcie dzis do WAS dołączyłem wlałem 22l benzyny/4l disla Szarpało telepało 1sza mysl zaciągło syf No to po filtr jeszcze do sklepu i jeszcze ostro w gaz pewny na 100%ze filtr zapchany! dopiero jak po 25km zgasł i odpalajac poczułem benzynę POT na czole i takie uczucie bezradnosci i wstretu do siebie ale jak?? A jednak dziękuje ze jestescie cięzka noc jutro Fart albo lzejszy portfel?(Merc 220CDI 2005 Napisze co jak(a tak dbałem!! Uf
Dołączyłam do grona - zatankowałem benzynę do diesla 40l - przy płaceniu mnie olśniło. Prawie zrszłam- lawet-czyszczenie baku !!!
Spoko. Ja wlalem do nowego Craftera na pusty bak prawie 60l benzyny, przejechałem około 2km, jak zaczął szarpać to zgasiłem, paliwo odpompowalem, wlalem ropy i śmiga dalej jak nowy :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja 35 lat do tej pory nie pomyliłem, aż do dziś . Do nowego sprintera wlałem 55 litrów benzyny. Na szczęście nie uruchomiłem silnika. Czekam go poniedziałku.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bzdura ,zawsze jeździłem dieslem. Moja żona benzyną. Przez parę lat mieszkałem za granicą więc nie tankowałem żony auta.W wakacje odwiedziła mnie i poprosiła o zatankowanie swojej benzyny. Oczywiście pojechałem i odruchowo sięgnąłem za diesla. Zdziwiłem się że pistolet nie chce wyjść do otworu ale pomyślałem że może to dystrybutor dla TIRÓW i ma szerszy wlew więc wziąłem oliwek i odchylilem klapkę zbiornika.... na szczęście wlałem tylko 12 litrów ropy. Dolałem do pełna benzyny i uruchomiłem silnik. Silnik chodził, strasznie kopcił i nie miał mocy ale przepalił wszystko
do góry