Widok
Dziś zasłyszane odnośnie Biedronki. Mają już plany, czekają na decyzję o budowie. Zlokalizowana będzie gdzieś w rejonie sklepiku z rzeczami z Niemiec i ciucholandu. Osobiście wydaje mi się, że pomiędzy tymi sklepikami a sklepem ogrodniczym. Budowa ma ruszyć w kwietniu-maju. I dobrze, będzie większa konkurencja cenowa. Zawsze co kilka sklepików to nie dwa. Pozdrawiam.
Bym się tak nie cieszył z tego, że otworzą u nas Biedronkę. Ten sklep to zagraniczny kapitał, pieniążki trafiają do Portugalii. Rozwój sieci marketów powoduje zanik lokalnego biznesu, w niektórych krajach to jest poważny problem. Nie pasuje wam sklep "u J." to idźcie do innego, ale nie wciskajcie mamony zagranicznym korporacjom.
Sz. P. ~kapital
Po części racja, ale weźmy też pod uwagę ile przedsiębiorstw, programów itp. by nie powstało gdyby nie kapitał zagraniczny. Pewnie robi Pan/Pani zakupy w Tesco, Real lub innych galeriach, pewnie tankuje Pan/Pani w Statoil, Shell itp, pewnie zajada się Pan/Pani w Sfinksie, Pizza Hut, Mc Donalds itd., pewnie ubiera się Pan/Pani w H&M, Cubus'ie itd.
Więc nie narzekajmy na Biedronkę. W końcu to ona płaci tu podatki, płaci pensje pracownikom (jakie by one nie były) które wyda w Polsce, kupuje towar od polskich producentów dając im zbyt czyli pracę.
Niestety możemy przegonić kapitał zagraniczny, ale wtedy bliżej nam do Kambodży, Korei Północnej i innych światowych kwiatków.
Ja źle Jackowi i p. Ilonie nie życzę. I myślę, że ich sklepy dalej będą funkcjonować. A konkurencja jest potrzebna.
Pozdrawiam.
Po części racja, ale weźmy też pod uwagę ile przedsiębiorstw, programów itp. by nie powstało gdyby nie kapitał zagraniczny. Pewnie robi Pan/Pani zakupy w Tesco, Real lub innych galeriach, pewnie tankuje Pan/Pani w Statoil, Shell itp, pewnie zajada się Pan/Pani w Sfinksie, Pizza Hut, Mc Donalds itd., pewnie ubiera się Pan/Pani w H&M, Cubus'ie itd.
Więc nie narzekajmy na Biedronkę. W końcu to ona płaci tu podatki, płaci pensje pracownikom (jakie by one nie były) które wyda w Polsce, kupuje towar od polskich producentów dając im zbyt czyli pracę.
Niestety możemy przegonić kapitał zagraniczny, ale wtedy bliżej nam do Kambodży, Korei Północnej i innych światowych kwiatków.
Ja źle Jackowi i p. Ilonie nie życzę. I myślę, że ich sklepy dalej będą funkcjonować. A konkurencja jest potrzebna.
Pozdrawiam.
@ baska przykro czyta się takie słowa, aż taką nienawiścią pałasz do ludzi którzy mają więcej od ciebie? A do kościoła pewnie codziennie biegasz?
@ Tom jeżeli chodzi o podatki to sprawa wygląda tak, że firma zarejestrowana w obcym kraju, z obcym kapitałem, w Polsce nie płaci podatków do budżetu naszego państwa.
@ Tom jeżeli chodzi o podatki to sprawa wygląda tak, że firma zarejestrowana w obcym kraju, z obcym kapitałem, w Polsce nie płaci podatków do budżetu naszego państwa.
Tak ~sds masz rację. Może Sfinks nie był najlepszym przykładem, ale chodziło mi zaznaczenie, że jednak jest dużo firm w Polsce, które są firmami zagranicznymi i swój wkład tu wniosły, choć teraz mogą być już w innych rękach.
Nie mniej jednak, myślę, że większości mieszkańców nie będzie przeszkadzać Biedronka w Bojanie.
Serdecznie pozdrawiam.
Nie mniej jednak, myślę, że większości mieszkańców nie będzie przeszkadzać Biedronka w Bojanie.
Serdecznie pozdrawiam.
Bazuję oczywiście na tzw. "plotce" z zaufanych źródeł. Pozwolenie podobno jest, budowa ma się rozpocząć w kwietniu - najpóźniej początek maja. Mają wykupione 3 działki. Co do zakończenie to szybko, a nawet bardzo szybko patrząc jak budowała się Biedronka k. Kauflandu na Pogórzu przy ul. Unruga (za Statoilem). Ale sami wiecie - to tylko zasłyszana plotka. Jak będę wiedział więcej dam znać.
@ wujek_dobra_rada no nie dokońca się zgodzę, choć ekonomistą i biegłym z dziedziny ekonomii nie jestem, ale cyt. "...Podmioty zagraniczne zgodnie z przepisami ustawy o CIT podlegają w Polsce ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. Oznacza to, że podmioty te zapłacą podatek dochodowy od osób prawnych w Polsce tylko od dochodów uzyskanych na jej terytorium (tzw. zasada źródła).
Podmioty zagraniczne zapłacą więc podatek dochodowy z tytułu wykonywanych w Polsce usług, sprzedawanych w Polsce towarów. ..." kon.cyt.
Więc jednak coś zostawiają. Lepszy rydz niż nic, ewentualnie lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.
Nie mniej jednak ja jestem za. Pozdrawiam
Podmioty zagraniczne zapłacą więc podatek dochodowy z tytułu wykonywanych w Polsce usług, sprzedawanych w Polsce towarów. ..." kon.cyt.
Więc jednak coś zostawiają. Lepszy rydz niż nic, ewentualnie lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.
Nie mniej jednak ja jestem za. Pozdrawiam