Widok
Bierzmowanie dla dorosłej osoby
Witam, mam 24 lata i planuję ślub na Wrzesień. Chrzest otrzymałem 3 miesiące temu. Wcześniej nie miałem gdyż była taka a nie inna sytuacja rodzinna( Rodziny nie mam i teraz chce zbudować swoją) Byłem za czasów Gimnazjum wolontariuszem, uczestniczyłem w różnych akcjach kościelnych, zbiórki pieniędzy, akcje Żonkil. Do kościoła chodzę i nigdy nie czułem się gorszy z tego powodu że nie miałem chrztu. Ale przyszedł czas to wszystko uregulować. Chcę zostać obierzmowany i nie ukrywam że chcę "załatwić" to jak najszybciej nawet ponosząc koszta finansowe. Wiem to nie po Bożemu. Ale taka jest prawda i nie będę tego ukrywał. Czy ktoś może mnie pokierować i pomóc jak to zorganizować?
po pierwsze: musisz mieć świadka - czyli takiego przydupasa, który już był bierzmowany, i będzie Ci trzymał rękę na ramieniu (wiecie po czym poznać pedała? :D )
po drugie: to chyba tylko jakiś biskup, czy tam inny (nie znam tego ichniego nazewnictwa) może bierzmować, zwykły klecha nie bardzo
po trzecie: śmiem wątpić (oczywiście jestem omylny), zeby ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek, więc sugeruje lecieć rano do proboszcza, i tam zapytać
po drugie: to chyba tylko jakiś biskup, czy tam inny (nie znam tego ichniego nazewnictwa) może bierzmować, zwykły klecha nie bardzo
po trzecie: śmiem wątpić (oczywiście jestem omylny), zeby ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek, więc sugeruje lecieć rano do proboszcza, i tam zapytać
http://diecezja.gdansk.pl/nowosci/903-bierzmowania-2014
lista bierzmowań w 2014 woj pomorskie.
Zgłaszasz się do parafii najlepiej do tej w której uczęszczasz na nabożeństwa i przyjmujesz kolędę i prosisz o sakrament .Przychodzisz na jedno spotkanie informacyjno -zaliczeniowe. Wyznaczają termin i tyle.
Bierzmowanie możesz przyjąć w czasie mszy razem z młodzieżą lub bez mszy, indywidualnie. Wszystko zależy od proboszcza danej parafii im mniejsza tym lepiej. Co do odpłatności nigdy się z tym nie spotkałam, aby chcieli jakieś pieniądze. Chrzty, śluby tak, ale nie bierzmowanie.
lista bierzmowań w 2014 woj pomorskie.
Zgłaszasz się do parafii najlepiej do tej w której uczęszczasz na nabożeństwa i przyjmujesz kolędę i prosisz o sakrament .Przychodzisz na jedno spotkanie informacyjno -zaliczeniowe. Wyznaczają termin i tyle.
Bierzmowanie możesz przyjąć w czasie mszy razem z młodzieżą lub bez mszy, indywidualnie. Wszystko zależy od proboszcza danej parafii im mniejsza tym lepiej. Co do odpłatności nigdy się z tym nie spotkałam, aby chcieli jakieś pieniądze. Chrzty, śluby tak, ale nie bierzmowanie.