Widok

Bierzmowanie dla dorosłej osoby

Witam, mam 24 lata i planuję ślub na Wrzesień. Chrzest otrzymałem 3 miesiące temu. Wcześniej nie miałem gdyż była taka a nie inna sytuacja rodzinna( Rodziny nie mam i teraz chce zbudować swoją) Byłem za czasów Gimnazjum wolontariuszem, uczestniczyłem w różnych akcjach kościelnych, zbiórki pieniędzy, akcje Żonkil. Do kościoła chodzę i nigdy nie czułem się gorszy z tego powodu że nie miałem chrztu. Ale przyszedł czas to wszystko uregulować. Chcę zostać obierzmowany i nie ukrywam że chcę "załatwić" to jak najszybciej nawet ponosząc koszta finansowe. Wiem to nie po Bożemu. Ale taka jest prawda i nie będę tego ukrywał. Czy ktoś może mnie pokierować i pomóc jak to zorganizować?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
po pierwsze: musisz mieć świadka - czyli takiego przydupasa, który już był bierzmowany, i będzie Ci trzymał rękę na ramieniu (wiecie po czym poznać pedała? :D )

po drugie: to chyba tylko jakiś biskup, czy tam inny (nie znam tego ichniego nazewnictwa) może bierzmować, zwykły klecha nie bardzo

po trzecie: śmiem wątpić (oczywiście jestem omylny), zeby ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek, więc sugeruje lecieć rano do proboszcza, i tam zapytać
Byłem i za długo będzie to trwać, a słyszałem że jest jakiś Biskup który to robi za odpowiednią opłatą... Do chrztu przygotowywałem się 4 miesiące a co dopiero bierzmowanie
Wydaje mi się, że jak się sprężysz to załatwisz to szybko gdyż nadchodzi czas bierzmowań. Wiem, że bardzo fajni są księża w Matemblewie a z uwagi, że prowadzą dom samotnej matki, znają przyziemne problemy. Myślę, że tam uzyskałbyś pomoc w tym temacie.
W katedrze oliwskiej są specjalne bierzmowania dla dorosłych ale chyba na jesieni.
W każdym razie w kościele (jakimkolwiek) powiedzą ci co i jak a formalności jest chyba mniej niż tych którymi dręczą młodzież szkolną.
http://diecezja.gdansk.pl/nowosci/903-bierzmowania-2014
lista bierzmowań w 2014 woj pomorskie.
Zgłaszasz się do parafii najlepiej do tej w której uczęszczasz na nabożeństwa i przyjmujesz kolędę i prosisz o sakrament .Przychodzisz na jedno spotkanie informacyjno -zaliczeniowe. Wyznaczają termin i tyle.
Bierzmowanie możesz przyjąć w czasie mszy razem z młodzieżą lub bez mszy, indywidualnie. Wszystko zależy od proboszcza danej parafii im mniejsza tym lepiej. Co do odpłatności nigdy się z tym nie spotkałam, aby chcieli jakieś pieniądze. Chrzty, śluby tak, ale nie bierzmowanie.

Inne tematy z forum Inne

Pomysły na prezenty (54 odpowiedzi)

Jakie macie pomysły na prezenty tylko nie jakieś oklepane bo chcę się wyróżnić. Cos takiego...

Własna firma (42 odpowiedzi)

Gdzie w Trójmieście jest dobre miejsce dla prowadzenia małej firmy? Mam tu na myśli możliwość...

Rola bitcoina na rynku krypto (3 odpowiedzi)

Cześć! Chciałbym lepiej zrozumieć rolę bitcoina na współczesnym rynku kryptowalut, ponieważ...

do góry