Widok
to zależy od powierzchni i od temperatury którą chcesz mieć. nie da się tego wyliczyć dokładnie...ja przy 140 m/2 i temp. do 21 w dzień i 19 w nocy płaciłam nawet do 800 miesięcznie...ale jak za oknem było - 25...to wcale się nie dziwię...na pewno warto mieć termostat sterujący piecem grzewczym...wtedy nastawiasz dokładnie to co chcesz...niestety tego co za oknem nastawić się nie da...;D
Opłaty za gaz zimą zależą od temperatury - ja przez 2 miesiące zapłaciłam rachunki ok 1000zł, ale nie dogrzewałam kominkiem. Wszystko zależy od docieplenia budynku i jakości pieca, a także temperatury za oknem. Powierzchnia domu ok 160m/2. Za prąd pewnie wyjdzie niewiele więcej niż się płaciło do tej pory mieszkając w mieszkaniu, chyba, ze ma się taryfę budowlaną:)to można bulić
Tak właśnie się dopytuje bo chce zmienić mieszkanie. A porównując ceny na rynku to wychodzi ze polowe bliźniaka mogę mieć w cenie 4 pokojowego mieszkania. Wiadomo ze lepszy swój kawałek ziemi niż balkon w bloku. Zastawiam się tylko czy koszty będą dużo większe niż utrzymanie mieszkania.
A orientujecie się ile kosztuje podłączenie alarmu?
A orientujecie się ile kosztuje podłączenie alarmu?
Podłączenie alarmu zależy od zaawansowania sprzętu i ilości punkt itd - proponuję z takim pytaniem zwrócić się do firm zakładających alarmy:)-nie należy korzystać z ofert firm ochroniarskich na zakładanie alarmu, bo są zdecydowanie za drogie i często kiepsko zrobione.
Jeżeli chodzi o utrzymanie domu to jest tak, że jak jest ciepło - lato, wiosna to koszty są niskie, wtedy można odłożyć na zimę na ogrzewanie.
Nie ma czynszów i utrzymywania zarządców,składek remontowych itd. Ale należy pamiętać, że dom samemu trzeba będzie w razie potrzeby naprawiać itd.
Wybierając między domem i mieszkaniem należy również pamiętać, że wykończenie tego pierwszego pochłonie znacznie więcej środków niż 4 pokojowego mieszkania - nie wiem w jakim stanie ten bliźniak ma być. Bo to nie jest tylko środek, ale także teren wokół -ogrodzenie, kostka, ogród itd. Więc samo utrzymanie domu pewnie będzie w ostatecznym rozrachunku kosztowało tyle samo co 4 pokojowego mieszkania, ale pod uwagę trzeba wziąć inne czynniki, mające większy wpływ:)
Mi osobiście bardziej od bliźniaków w Baninie podoba się to osiedle SŁONECZNE TARASY w Pępowie:), ale nie wiem ile tam kosztuje domek.
Zdecydowanie lepszy jest swój kawałek ziemi, szczególnie jak ma się dzieci i spokój oraz cisza wokół, niż balkonik w bloku, przed którym jest tylko skrawek zieleni i mini plac zabaw.
Jeżeli chodzi o utrzymanie domu to jest tak, że jak jest ciepło - lato, wiosna to koszty są niskie, wtedy można odłożyć na zimę na ogrzewanie.
Nie ma czynszów i utrzymywania zarządców,składek remontowych itd. Ale należy pamiętać, że dom samemu trzeba będzie w razie potrzeby naprawiać itd.
Wybierając między domem i mieszkaniem należy również pamiętać, że wykończenie tego pierwszego pochłonie znacznie więcej środków niż 4 pokojowego mieszkania - nie wiem w jakim stanie ten bliźniak ma być. Bo to nie jest tylko środek, ale także teren wokół -ogrodzenie, kostka, ogród itd. Więc samo utrzymanie domu pewnie będzie w ostatecznym rozrachunku kosztowało tyle samo co 4 pokojowego mieszkania, ale pod uwagę trzeba wziąć inne czynniki, mające większy wpływ:)
Mi osobiście bardziej od bliźniaków w Baninie podoba się to osiedle SŁONECZNE TARASY w Pępowie:), ale nie wiem ile tam kosztuje domek.
Zdecydowanie lepszy jest swój kawałek ziemi, szczególnie jak ma się dzieci i spokój oraz cisza wokół, niż balkonik w bloku, przed którym jest tylko skrawek zieleni i mini plac zabaw.
Mieszkam w Baninie (dom) od kilku lat, koszty utrzymania domu (160 m2 pow. użytkowej + garaż na dwa auta w bryle budynku) są niższe niż mieszkania 4 pokojowego (100m2) w Gdańsku i 2 garaży...
Woda z kanalizacją - 60 - 100 PLN miesięcznie (oczywiście tylko zimna, podgrzewam sam - gazem)
Gaz 4500 za ostatnie 12 miesięcy - zimą prawie 1000 pln, latem około 100 pln).
Śmieci - 45 pln miesięcznie
Prąd około 200 pln miesięcznie - mam dużo sprzętów, które chodzą non stop.
Telefon, TV Sat, Internet - tak jak wszędzie (z tym, że w Baninie może być cienko z telefonem na kablu) nie ma też TV kablowych.
Woda z kanalizacją - 60 - 100 PLN miesięcznie (oczywiście tylko zimna, podgrzewam sam - gazem)
Gaz 4500 za ostatnie 12 miesięcy - zimą prawie 1000 pln, latem około 100 pln).
Śmieci - 45 pln miesięcznie
Prąd około 200 pln miesięcznie - mam dużo sprzętów, które chodzą non stop.
Telefon, TV Sat, Internet - tak jak wszędzie (z tym, że w Baninie może być cienko z telefonem na kablu) nie ma też TV kablowych.