Widok
Kto szuka zabawnych dialogów rozczaruje się...
Film na pewno nie należy do tych filmów Allena, gdzie trzymamy się za brzuchy słuchając dialogów. Na pewno też nie nastraja optymistycznie, nie wyjdziemy z kina w pogodnym nastroju. Ale jest to dobry film, aktualny, dający możliwość przemyślenia wielu kwestii. Dla mnie najbliżej mu do porównania z filmem Melinda, Melinda z ostatnich 10 lat.
Pouczający film dla obserwatorów życia
Nie szaleję za specyfiką i humorem W.Allena,ale napisał ciekawy scenariusz, w sposób inteligentny, błyskotliwy, ironiczny i prawdziwy przeniósł go na ekran. "Zaprosił "do filmu ciekawych aktorów.Polecam film dla wielbicieli talentu K.Blanchett. Poza tym dla tych, którzy lubią oglądać tragizm życia nie tylko w tym brutalnym wydaniu,a raczej subtelnie ujmującym ludzkie ułomności z róznych klas społecznych.
mam nierówno pod sufitem, jestem pełen kompleksów, ożeniłem się z własną córką i mam takie hobby, że filmy kręce i i popiarduje jazz - jednak jestem również amerykańskim żydem i zostałem "zaaranżowany" jako niewiarygodnie bystry obserwator takich jak ja - dlatego cała masa ćwierćinteligentów daje mi zarobić
jakby tego było mało ci sprawni inaczej ludzie myślą, że po wyjściu z kina stają się automatycznie bystrzy i inteligentni bo byli na moim filmie
ostatni film zrobie o nich - ale ostatni bo na następny juz nie przyjdą
jakby tego było mało ci sprawni inaczej ludzie myślą, że po wyjściu z kina stają się automatycznie bystrzy i inteligentni bo byli na moim filmie
ostatni film zrobie o nich - ale ostatni bo na następny juz nie przyjdą
Blue Jasmine, czyli ... jak rozpocząć życie na nowo...
"Blue Jasmine" ukazuje bez wątpienia jak ważne jest, aby móc w życiu liczyć na siebie, a nie tylko opierać się na plecach partnera, gdyż jak ich zabraknie, to przewrócimy się, poobijamy, a podniesienie się będzie niezwykle trudne...Dzieje się tak wtedy, kiedy z pobudek egoistycznych, z własnej próżności i wygodnictwa szukamy w życiu drogi na skróty... Obraz ten też traktuje o tym, że nie mamy prawa mówić nikomu, jak ma żyć, narzucać swojej wizji świata, gdyż ostatecznie do niczego dobrego to nie prowadzi... Wreszcie ukazuje, jak wiele potrafi znieść kobieta, ale są granice, których w swej tolerancji już przekroczyć nie może... Film zdecydowanie komedią nie jest, aczkolwiek bywają momenty, kiedy możemy się zaśmiać, bywa to jednak uśmiech przez łzy... Koniecznie należy podkreślić rewelacyjną grę głównych bohaterów. Cate Blanchett jest po prostu genialna, niezwykle przekonywująca !!! W moim odczuciu jest to jeden z bardziej ambitnych filmów Woodego Allena, jakie stworzył ostatnimi laty. Warto wybrać się do kina. Tym razem nie będzie zabawnie, ale przecież nie zawsze tak musi być...
Woody
Film mądry z przesłaniem do głebszej refleksji nad relacjami ludzkimi. Polecam, godny uwagi dla dojrzałego i wymagajacego widza, niebanalny-warto ! Woody jak zawsze na czasie i w dobrej formie. Amerykańska rzeczywistość, a mogłaby mieć miejsce wszędzie, zwłaszcza w krajach basenu morza bałtyckiego. Cate Blanchet na dobrej drodze do kolejnego Oscara.