Widok
Body Worlds Vital - wystawa human body
[lead]BODY WORLDS - najliczniej odwiedzana wystawa świata po prawie 5 latach powraca do Gdańska z nową ekspozycją - VITAL! Wystawa będzie otwarta dla widzów od 15 grudnia 2023r. do 11 marca 2024r., w Amber EXPO, w Hali A, przy ul. Żaglowej 11. Wystawa autorstwa słynnego anatoma wynalazcy plastynacji dr. Gunthera von Hagensa zdecydowanie wyróżnia się w historii stając się najliczniej odwiedzaną ...
więcej
więcej
Chcesz zobaczyć prawdziwą wystawę o życiu?
Jedź do Oświęcimia lub chociażby do Stutthofu.. obejrzyj też sobie jak wyglądają rozczłonkowane ciała nienarodzonych dzieci po aborcji chirurgicznej. Potem wróć na tą właśnie wystawę. Gwarantuję Ci, że poznasz wtedy co to znaczy wstyd ze swojego dotychczasowego spojrzenia.
Zgadzam się z Tobą...
chore ponieważ mottem jest szokowanie a nie nauka. W czasach powszechnej dygitalizacji doskonałej i drukowania 3D jest to działanie całkowicie zbędne. Dodatkowo w społeczeństwach w których karmienie piersią jest tematem tabu i nieetycznym zachowaniem a mordowanie z flakami na wierzchu (w tym nienarodzonych dzieci) bożyszczem - temat ten nabiera nowego wydźwięku. Takie nastały czasy, podeptać i zniszczyć wszystko co przejawia jakąkolwiek wartość cywilizacyjną i wywrócić na lewą stronę dotychczasowy porządek.
To jest nauka
To są ludzie, którzy z własnej woli chcieli oddać ciało w imię nauki.
Pomyśl sobie ile lekarzy uczy się anatomii tylko z książek ? Ile pielęgniarek robi po kilka razy wkucia nie mając pojęcia jak bięgną żyły ? Ile błędów lekarskich jest przez to, że lekarze o wielu rzeczach nie mają pojęcia ?
Moim zdaniem każdy z lekarzy powinien spędzić minimum rok przy pracy nad plastynacją. Wtedy mieliby pojęcie jak jest ciało zbudowane i możnaby uniknąć wielu błędów....
Pomyśl sobie ile lekarzy uczy się anatomii tylko z książek ? Ile pielęgniarek robi po kilka razy wkucia nie mając pojęcia jak bięgną żyły ? Ile błędów lekarskich jest przez to, że lekarze o wielu rzeczach nie mają pojęcia ?
Moim zdaniem każdy z lekarzy powinien spędzić minimum rok przy pracy nad plastynacją. Wtedy mieliby pojęcie jak jest ciało zbudowane i możnaby uniknąć wielu błędów....
Ty serio uważasz, że lekarze nie uczą się anatomii na zwłokach? Nie słyszałaś o zakładzie anatomii? Różnica jest taka, że w zakładzie anatomii rzeczywiście ludzie się uczą, a taka wystawa służy tylko zarabianiu pieniędzy na wystawianiu ciał, które uzyskane zostały prawdopodobnie niekoniecznie w etyczny sposób.
Nie znasz zasad widac
Każdą z tych osób, które dziś są eksponatem musiała wcześniej wyrazić na to zgodę, żadne ciało nie może być użyte nawet do celów naukowych bez zgody krewnych lub bezpośrednio osoby zmarłej. To może nie jest wystawa dla kazdego ,ale przecież warto przemyśleć i zapoznać się z przedmiotem wystawy zanim się na nią udajemy .
Potomek faszystowskiego oprawcy zamawia zwłoki w Chinach - koszmar!
Ten zwyrol zamawia zwłoki specjalnie na wystawy. Egzekucje odbywają się wcześniej, aby termin był zgodny z wystawa. Ciekawość to pierwszy stopień do piekła. To jest piekło! W Polsce tez chciał zrobić takie rzeczy. Nie wspierajcie to nie jest sztuka- to patologia!
"Ciała pochodzą od dawców, którzy za życia zgodzili się je przekazać na rzecz Instytutu Plastynacji w Heidelbergu. W instytucie tym od lat 80-tych prowadzony jest specjalny program dawców ciał na potrzeby plastynacji."
A w filmie: wszystkie eksponaty są z chin, z uniwerku Dalian i (uwaga) są legalne.
A w filmie: wszystkie eksponaty są z chin, z uniwerku Dalian i (uwaga) są legalne.
To jest pop gwno dla gawiedzi
Nikt normalny tam nie pojdzie, zaraz zrobia tak ze za niewielką doplatą bedziesz mogl dotknac to mięsko. Niegodziwe i obrzydliwe, w czasach modeli 3d mozesz zobaczyc cala anatomie w intenecie, jak chcesz wiecej szczegolow to sa rowniez zdjecia. Jak jestes lekarzem to masz anatomie na trupach.
Co ma do rzeczy kim jestem? Idę tam prywatnie, a nie służbowo. Są ludzie których interesuje otaczający świat i chcą wiedzieć jak wygląda i działa. Dzięki takim ludziom nie siedzimy dziś nadal w jaskiniach, bo nie słuchali jak ktoś taki jak ty mówił im - a co cię obchodzi co jest za tamtym wzgórzem albo za tamtą rzeką.
Nie jestem lekarzem, ale
byłam na takiej wystawie w 2014 z klasą. Była na biolchemie i uważam, że była to najlepsza wystawa na której byłam. Zobaczenie preparatów na żywo, albo organów w formalinie dla osoby, która się tym interesuje, a nie koniecznie musi być lekarzem jest wysoce edukacyjnym przeżyciem. Wole to niż oglądanie pato gwna w internece jak połowa młodzieży teraz
Byłem ok. 10 lat temu
Wystawa budzi kontrowersje? Z pewnościa.
Dla mnie najbardziej kontrowersyjna jest jednak nie sama idea prezentowania ludzkich szczątków a sposób pozyskiwania "materiału". Ale... spójrzmy w lustro. Kupujemy chińską elektronike czy odzież, tym samym wspierając totalitarny chiński reżim. Zatem bez hipokryzji, plijzzz...
Czy wystawa ma walory edukacyjne - niewąpliwie. Jeśli nie traktuje się jej jako panopticum, można wpaść w zachwyt nad perfekcją Natury, bądź - jak kto woli - boskim dziełem.
Jednak mnie osobiście najbardziej "ruszyła" kolekcja słoików z płodami w róznych etapach rozwoju.
Co innego czytać czy oglądać zdjęcia - a co innego na własne oczy zobaczyć, że są to jednak mali ludzie a nie narośla na macicy, jak sobie i innym tłumaczą wyroby lempartopodobne.
Dla mnie najbardziej kontrowersyjna jest jednak nie sama idea prezentowania ludzkich szczątków a sposób pozyskiwania "materiału". Ale... spójrzmy w lustro. Kupujemy chińską elektronike czy odzież, tym samym wspierając totalitarny chiński reżim. Zatem bez hipokryzji, plijzzz...
Czy wystawa ma walory edukacyjne - niewąpliwie. Jeśli nie traktuje się jej jako panopticum, można wpaść w zachwyt nad perfekcją Natury, bądź - jak kto woli - boskim dziełem.
Jednak mnie osobiście najbardziej "ruszyła" kolekcja słoików z płodami w róznych etapach rozwoju.
Co innego czytać czy oglądać zdjęcia - a co innego na własne oczy zobaczyć, że są to jednak mali ludzie a nie narośla na macicy, jak sobie i innym tłumaczą wyroby lempartopodobne.
O krok za daleko
Sądzę, że to nie jest moralne. W naszej kulturze istnieje kult ciała osoby zmarłej - należy się zmarłemu szacunek i godny pogrzeb, a nie profanacja w postaci pseudo-wystawy promującej pseudo kult ciała.
Proponowane 'wydmuszki' to moim zdaniem profanacja - dziwię się, że państwo wyraża na to zgodę.
Proponowane 'wydmuszki' to moim zdaniem profanacja - dziwię się, że państwo wyraża na to zgodę.
Recenzja Body Worlds
Mam 14 lat i taka wystawa mnie zaskoczyła (nie mówiąc o zachwyceniu matki), bardzo ciekawy był tzw. focus na ciałach które zostały wykorzystane w celach edukacyjnych i są prawdziwe.
Dużo było tekstu i filmików.
(Na początku wystawy był tekst o zgodach właścicieli na wykorzystanie ich ciał w celach naukowych)
Dużo było tekstu i filmików.
(Na początku wystawy był tekst o zgodach właścicieli na wykorzystanie ich ciał w celach naukowych)
Lekko zawiedziona...
Po wystawie mam mieszane uczucia...
Nie żałuję, ale niesmak pozostał...
Odnosząc się do niektórych komentarzy, nie mi oceniać pochodzenie zwłok... Gdyby było to legalne w Europie, mogłabym oddać własne...
Jako student kierunku medycznego mam raczej stosunek "nic co ludzkie nie jest mi obce"...cialo jest ciałem....
Jednak od strony merytorycznej było to baaardzo niestety mierne ️
Nowe jednostki anatomiczne... Jeśli mieli problem z tłumaczeniem istnieje łacina.... Przekroje "3D" zamiast czołowy, skośny, poprzeczny itp
Mogli nie opisywać wcale niż bylejak z d**y️
Już pomijam liczne ekspozycję bez oświetlenia w ciemności️
Szokiem były huśtawki.... Czy to sztuka, czy wystawa naukowa... Jakąkolwiek namiastka szacunku do zwłok się należy!!!! Bo o ile spreparowane zwłoki są na fenomenalny poziomie, to zrobili z tego chory happening... Nie na miejscu...
Nie żałuję, ale niesmak pozostał...
Odnosząc się do niektórych komentarzy, nie mi oceniać pochodzenie zwłok... Gdyby było to legalne w Europie, mogłabym oddać własne...
Jako student kierunku medycznego mam raczej stosunek "nic co ludzkie nie jest mi obce"...cialo jest ciałem....
Jednak od strony merytorycznej było to baaardzo niestety mierne ️
Nowe jednostki anatomiczne... Jeśli mieli problem z tłumaczeniem istnieje łacina.... Przekroje "3D" zamiast czołowy, skośny, poprzeczny itp
Mogli nie opisywać wcale niż bylejak z d**y️
Już pomijam liczne ekspozycję bez oświetlenia w ciemności️
Szokiem były huśtawki.... Czy to sztuka, czy wystawa naukowa... Jakąkolwiek namiastka szacunku do zwłok się należy!!!! Bo o ile spreparowane zwłoki są na fenomenalny poziomie, to zrobili z tego chory happening... Nie na miejscu...