Widok
Brak ogrzewania w nowych Mercedesach
Brak ogrzewania w nowych elektrycznych Mercedesach w Gdyni. W autobusie zimniej niż na przystanku. Zapytałam się kierowcy autobusu to powiedział, że to system steruje i zażartował, że dyrekcja już oszczędza energię. ZKM Gdynia czy tak ma być przez całą zimę? Przecież to dopiero -1 stopni, co jak będzie -10 stopni. Coś czuję, że te elektryki to będzie niewypał. Trzymajcie się ciepło.
więcej
więcej
Zdziwisz się, ale wiem o tym, a ty nie bierzesz wszystkich czynników pod uwagę.
Zatankowanie zbiornika paliwa trwa kilka minut i autobus wraca na trasę i wozi pasażerów w cieple.
Naładowanie baterii do pełna ile trwa? No właśnie. W tym czasie pojazd elektryczny jest bezużyteczny.
Wniosek? Trzeba więcej pojazdów elektrycznych, aby zachować porównywalną ilość przewozów.
Naładowanie baterii do pełna ile trwa? No właśnie. W tym czasie pojazd elektryczny jest bezużyteczny.
Wniosek? Trzeba więcej pojazdów elektrycznych, aby zachować porównywalną ilość przewozów.
Nie wiem jakimi ładowarkami dysponuje ZTM
Ale jeżeli porównujemy cały tabor samochodowy ZTM-u i założymy, że wszystkie autobusy są elektryczne, moc zainstalowana w takich stacjach musiała by być gigantyczna. To wymagało by modernizacji sieci energetycznej.
Druga sprawa, dostawczak to nie autobus, często jeszcze przegubowy. Jego akumulatory mają dużo większą pojemność i te 50 minut ładowania może być prawdą, ale nie w tej wadze.
Dostawczak to koń, a autobus to słoń.
Druga sprawa, dostawczak to nie autobus, często jeszcze przegubowy. Jego akumulatory mają dużo większą pojemność i te 50 minut ładowania może być prawdą, ale nie w tej wadze.
Dostawczak to koń, a autobus to słoń.