Widok
Galeria Metropolia
Galeria Metropolia (wcześniej pod nazwą Centrum Hevelius) to obiekt handlowo - usługowy we Wrzeszczu, tuż przy dworcu kolejowym. Centrum powstało na obszarze wyznaczonym: ul. Nad Stawem, ul. Kilińskiego i torami kolejowymi.
Główny dojazd do budynku odbywać się będzie przebudowaną ul. Nad Stawem, która będzie połączona z ul. Kościuszki. Powstanie również droga łącząca centrum handlowe bezpośrednio z ul. Hynka (bezkolizyjnie pod Trasą Słowackiego), a także zrealizowane zostanie połączenie ...
więcej o inwestycji
więcej o inwestycji
Konkurencja dla Galerii Bałtyckiej?
Ja w dalszym ciągu nie wiem czy CH Hevelius ma być uzupełnieniem czy konkurencją dla GB? Wizja drogi pod Heveliusem się bardzo podoba ale nie jestem w sobie polską głową tego wyobrazić. Kilka dni temu rozpoczeły się prace porządkowe przy ulicy Kilińskiego, oto video: youtu.be/I_nypLqvrFk
Nowe czasy
Witam. Jestem tczewianinem lecz Gdańsk jest mi również bliski - nie tylko geograficznie. Bryły nowych budynków na pewno można określić mianem nowoczesnych. Jest tak również w tym wypadku. Są one na swój sposób ładne. Jednak tradycyjna architektura historyczna ma urok i charakter całkiem innej jakości. Nowe budowle są funkcjonalne i w znacznej części projektowane komputerowo. W wyniku tego, we współczesnych budowlach brakuje prawdziwej finezji, serca, duszy architekta. Nie ma w nich dawnej ornamentyki i finezji - są inne. Mi nie podoba się iż w takim miejscu planuje się inwestycję, która charakterem pasuje tu niczym wół do karocy niestety. Pominę kwestię, że sklepów i centrów handlowych w Gdańsku jest już teraz zbyt wiele. Dostrzegają to zwykli ludzie, lecz decydenci oraz tzw. biznes gna w owczym pędzie dalej i niewiele sobie z tego robi ! Teraz przecież biznes i doraźne zyski są najważniejsze ! Ma to odbicie i w tej tematyce. Gdańsk był od wieków znany ze wspaniałego i znanego piwa. Dlaczego nikt nie chce produkować w Gdańsku dobrego piwa i kontynuować pięknej tradycji ? Uważam iż stary browar powinien zostać rewitalizowany i wznowić swą dawną funkcję. Powinno być tu dalej warzone wspaniałe piwo według tradycyjnych receptur historycznych - to jest przez prawdziwych piwoszy przecież doceniane i jest coraz bardziej popularne. Ludzie mają już w niesmaku nowinki także w branży piwnej, wprowadzane głównie dla obłędnego maksymalizowania zysków w całej naszej współczesności. Współczesny kapitalizm jest drapieżny jak nigdy w historii - dowody na to widzimy codziennie i w niemal całym otoczeniu - zarówno w Polsce i na świecie - nie powinniśmy się na to wszystko zgadzać - może jeszcze nie za późno, by zwyciężyła mądrość ?
nie za dużo tego?
Manhattan dotkliwie odczuł otwarcie GB. Zastanówmy się nad sensem kolejnego centrum handlowego.
Nie mówię całej inwestycji nie!
Hotel jak najbardziej ok. + ewentualnie restauracje/puby/minibrowar(?).
Ogólnie żeby nie było kolejnego wielkiego kloca 150-200 sklepów.
Nie chciałbym również aby park kuźniczki stracił swój kameralny charakter (który ciężko w Gdańsku znaleźć). Teraz jest to bardzo fajne miejsce spotkań :) co zapewne straciło by swój urok przez gwar pobliskiego "molocha"
Nie mówię całej inwestycji nie!
Hotel jak najbardziej ok. + ewentualnie restauracje/puby/minibrowar(?).
Ogólnie żeby nie było kolejnego wielkiego kloca 150-200 sklepów.
Nie chciałbym również aby park kuźniczki stracił swój kameralny charakter (który ciężko w Gdańsku znaleźć). Teraz jest to bardzo fajne miejsce spotkań :) co zapewne straciło by swój urok przez gwar pobliskiego "molocha"
Wcale się nie cieszą!!!
Projekt nowego centrum handlowego to CHORY pomysł.
Szkoda browaru, drzew, stawu. To była piękna okolica, z charakterem. A teraz co? Beton na betonie. Ani mieszkańcom Wrzeszcza, ani Zaspy nie jest to w ogóle potrzebne.
WIelka szkoda, że nie przeprowadzono paroletnich szeroko zakrojonych konsultacji z mieszkańcami.
Projekt nowego centrum handlowego to CHORY pomysł.
Szkoda browaru, drzew, stawu. To była piękna okolica, z charakterem. A teraz co? Beton na betonie. Ani mieszkańcom Wrzeszcza, ani Zaspy nie jest to w ogóle potrzebne.
WIelka szkoda, że nie przeprowadzono paroletnich szeroko zakrojonych konsultacji z mieszkańcami.
Galeria Metropolia
Galeria tylko z zewnątrz wygląda przyzwoicie. Wewnątrz... Zawiodłam się. Pominąć, że lokale w których są sklepy meblowe czy nie meblowe prawdopodobnie kilka razy zmienią firmę. W Galerii kiedyś było Umbro, Almi Decor, czy jakaś inna knajpa z jedzeniem przed tą koreańską. Jak dla mnie sam budynek wewnątrz jest po prostu tragiczny, projekt bez innowacji a wręcz cofnął się w czasie i Galeria Przymorze lepiej się prezentuje. W środku jakby ciasno, brak przestrzeni, nie rozumiem tych kolorowych lamp. Zmieniają kolory i patrzeć się nie da. Brak ciekawych dekoracji a wysokość budynku powoduje, że ie wiadomo gdzie iść i wrażenie jest nijakie i tylko chciałam szybko stamtąd wyjść. A wejście przez tunel od strony Wrzeszcza PKP czy Galerii Bałtyckiej wygląda jakbym za tymi drzwiami miała ujrzeć palące papierosy i pijące kawę panie zajmujące się sprzątaniem. Dramat. Projektant powinien wziąć przykład z tego jak przebudowana została Galeria Morena.
Tragiczny zarządca!
W dniu dzisiejszym pierwszy raz odwiedziliśmy tą galerię- Sobota a ludzi prawie nie było- co sprawiło, że nabraliśmy ochotę na zakupy- i faktycznie ceny dużo niższe niż w Bałtyckiej.
Np. w Pumie dostaliśmy rabat 25% na wszystkie zakupy. Jedzenie jak to w galerii, ale kolejek nie ma!
Niestety problem pojawił się w hali garażowej- automat się zaciął- (teoretycznie po zgłoszeniu do obsługi chcieliśmy wrócić w inny dzień) okazało się że z obsługi jest jedna osoba która nie zna się na sprzęcie- o o zgrozo nie może wydać potwierdzenia tej sytuacji. Na prośbę Pana czekamy pół godziny serwis/ po godzinie awaria usunięta/
Najlepsze jest to, że oświadczenie otrzymaliśmy po ostrej wymianie słów/ a w ostateczności wydano resztę....
Jeśli ktoś chce robić biznes a dni handlowe zapewnia obsługę w postaci jednej osoby to trzeba pogratulować GŁUPOTY!
Np. w Pumie dostaliśmy rabat 25% na wszystkie zakupy. Jedzenie jak to w galerii, ale kolejek nie ma!
Niestety problem pojawił się w hali garażowej- automat się zaciął- (teoretycznie po zgłoszeniu do obsługi chcieliśmy wrócić w inny dzień) okazało się że z obsługi jest jedna osoba która nie zna się na sprzęcie- o o zgrozo nie może wydać potwierdzenia tej sytuacji. Na prośbę Pana czekamy pół godziny serwis/ po godzinie awaria usunięta/
Najlepsze jest to, że oświadczenie otrzymaliśmy po ostrej wymianie słów/ a w ostateczności wydano resztę....
Jeśli ktoś chce robić biznes a dni handlowe zapewnia obsługę w postaci jednej osoby to trzeba pogratulować GŁUPOTY!